#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/09/2011 21:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επελέγη ο τρόπος κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζώνΜε ένα δρακόντειο νομοσχέδιο που κατέθεσε εσπευσμένα η κυβέρνηση, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην οικονομία και την ασφυξία του τραπεζικού συστήματος, επιχειρεί να περισώσει ότι μπορεί και να βάλει χέρι στα εγχώρια golden boys.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα του τραπεζοκτόνου νόμου, τα οποία μπορείτε να δείτε με αρκετές λεπτομέρειες  στο διαδίκτυο, υπάρχει μια λεπτομερής αναφορά στον τρόπο που επελέγη τελικά για την επικείμενη χρεοκοπία των τραπεζών.  Μάλιστα το όλο σχέδιο δείχνει να είναι εμπνευσμένο από την επιτυχή πώληση της Ολυμπιακής επί κυβερνήσεως Ν.Δ.

Ας εξετάσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:  Υποθέστε ότι έχουμε να κάνουμε με την Fesibank, μια θηριώδη τράπεζα του ιδιωτικού τομέα, με τεράστιο ενεργητικό και ανάλογες καταθέσεις αλλά και θηριώδεις ζημιές που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Αφού διαγνωσθεί οριστικά η κεφαλαιακή της ανεπάρκεια από την ΤΤΕ, πάντα με τη βοήθεια της Blackrock και αφού εξαντληθούν οι διαθέσιμοι μηχανισμοί στήριξης, η αμαρτωλή τράπεζα θα μεταβιβάζει τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού της  (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων αλλά και των ήδη κουρεμένων ομολόγων), σε μια νέα τράπεζα.  Στην Fesibank θα παραμείνουν όλα τα βάρη, (κόκκινα δάνεια, ζημιές, χρέη, πλεονάζον προχωπικό κ.λπ) και θα τίθεται σε εκκαθάριση.  Η νέα τράπεζα θα είναι απόλυτα υγιής και θα στηρίζεται σε κρατικά κεφάλαια από το ΤΧΣ.  Έπειτα από δύο χρόνια, το κράτος θα εκπλειστηριάζει το ποσοστό του, προσδοκώντας και ένα σεβαστό ποσοστό κέρδους.

Αν και στο νομοσχέδιο υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία, όπως η επιτέλους ουσιαστική διασφάλιση των καταθέσεων, μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση και αυτό γιατί ουσιαστικά εξοντώνει με συνοπτικές διαδικασίες ένα άλλοτε κραταιό σύστημα,  που υπήρξε ο βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας, ενώ αφήνει σεβαστές υπόνοιες για δυσάρεστα επακόλουθα (haircut, ανεξέλεγκτη χρεοκοπία).

Η δυσωδία μιας επικείμενης άτακτης χρεοκοπίας αναδύεται ιδιαίτερα έντονη μέσα από το νομοσχέδιο αυτό, καθώς ήταν φανερό ότι το σημαντικότερο βαρίδιο έναντι μιας γενναίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ήταν ο ξαφνικός θάνατος που αυτή θα επέφερε στις εγχώριες τράπεζες (κάτι το οποίο απεδείχθη περίτρανα κατά τη διάρκεια του roll over).  Με το νόμο αυτό, θα μπορούσε η κυβέρνηση να περικόψει έως και 70 – 80% το χρέος της και ταυτόχρονα να εξυγιάνει τις τράπεζες αλλά και να διασφαλίσει τις καταθέσεις. (Τώρα αν αυτό κοστίσει στη χώρα την έξοδο από την ευρωζώνη, δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε) Η βίαιη διακοπή του τροϊκανού ελέγχου, αλλά και η απόγνωση του κ. Πρωθυπουργού για μια ύστατη ‘’ηρωική’’ πράξη ενόψει ΔΕΘ, ίσως να σχετίζονται με τα παραπάνω.

Το νομοσχέδιο αυτό τέλος, αποτελεί την κυνική ομολογία της κυβέρνησης για την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής, όπως αυτή εκφράστηκε με οδυνηρό τρόπο μέσω δύο υπουργών και αλλεπάλληλων γκαφών, με βασικό της άξονα την αλόγιστη και παράλογη ενίσχυση ενός κλινικά νεκρού κλάδου της οικονομίας, χωρίς καμία αναπτυξιακή διασφάλιση.

Κακοφωνίξ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 02/09/2011 21:49:24

  Οι συγκεκριμένες τράπεζες επιβιώνουν ήδη εδώ και καιρό στο «κόκκινο». Η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και επιβιώνουν αποκλειστικά χάρις στην επιδότηση από το κράτος και στις ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η συγχώνευσή τους επιδεινώνει δραματικά τα δεδομένα της οικονομίας και των τραπεζών:

 2. Aris. A avatar
  Aris. A 02/09/2011 22:13:22

  Kακοφωνιξ

  Με δεδομένο ότι η συμμετοχή ιδιωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους κλονίζει ιδιαίτερα τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί ερώτημα γιατί το δέχτηκε;;

  Οσο θα κερδίσει θεωρητικά από το κούρεμα θα το χάσει από την στήριξη που πρέπει να παρέχει σε τράπεζες και ταμεία.

  Οταν η υγεία της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο κλονισμένη και γίνονται προσπάθειες ανάταξης αντέχει και ημιθανής τράπεζες.

  Επ ευκαιρία μήπως έκανε δηλώσεις ο κύριος Στέφανος Μάνος για το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς που διευθύνει ο υιός του διασώζεται από τα λεφτά των ευρωπαίων φορολογουμένων.

  Μήπως ζήτησε έλεγχο για το πως έφτασε η τράπεζα σε αυτό το σημείο και τιμωρία των υπευθύνων;;

  • madprof avatar
   madprof @ Aris. A 03/09/2011 07:47:25

   Αυτός ο επίσης πολιτικός αερόσακος μαζί με τον α.α., τον μ.α. και την μ.δ. (το 2ο πολιτικό έγκλημα του Φ. Γκαπ μετά το 1ο του σχεδίου Α(β)νάν ) πρέπει να είναι στο τραπέζι της ρώσικης ρουλέτας που στήθηκε και είναι σε εξέλιξη.
   "Με το νόμο αυτό, θα μπορούσε η κυβέρνηση να περικόψει έως και 70 – 80% το χρέος της και ταυτόχρονα να εξυγιάνει τις τράπεζες αλλά και να διασφαλίσει τις καταθέσεις. (Τώρα αν αυτό κοστίσει στη χώρα την έξοδο από την ευρωζώνη, δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε) "
   Ερωτώ λοιπόν σε τι θα ωφελήσουν οι εκλογές τον τόπο και τους πολίτες;
   ενώ καταρρέει η οικονομία της χώρας, οι πολίτες είναι σε υπαρξιακό - οικονομικό-επαγγελματικό και κοινωνικό αδιέξοδο και η πλειψηφία των πολιτικών μας ποινικά υπεύθυνοι στην συνείδηση των πολιτών και απαξιωμένοι (sic!);

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Aris. A 03/09/2011 08:12:24

   Hταν απαιτηση Μερκελ η συμμετοχη ιδιωτων.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Aris. A 03/09/2011 08:49:58

   Η συμμετοχή των ιδιωτών (δηλαδή των τραπεζών), αποτελούσε πάγιο Γερμανικό αίτημα. Ακόμα και η σφοδρή αντίδραση του κ. Τρισέ (κεντρικός τραπεζίτης) εκάμφθη τελικά προκειμένου να ικανοποιηθούν οι Γερμανοί. Και καθώς οι δικοί μας είναι και άσχετοι και πειθήνιοι, δεν πρόβαλαν ιδιαίτερες αντιστάσεις. Αυτό ως προς το γιατί.

   Πολύ σωστά επισημαίνεις ότι το κέρδος από το κούρεμα θα κατευθυνθεί σε τράπεζες (για τα ταμεία είναι άλλη δακρύβρεχτη ιστορία καθώς κανένας στην Ευρώπη δεν πολυενδιαφέρεται για αυτά). Ακριβώς για το λόγο αυτό επισπεύδει το νόμο που περιέγραψα. Πολύ πιθανόν για να μπορέσει να προχωρήσει στη σωστή αναδιάρθρωση (70 80%).

   Για την πολύπαθη Πειραιώς, ότι και να πεις είναι λίγο. Μην ξεχνάς όμως ότι πρόκειται για τυπικό τερατούργημα ΠΑΣΟΚ, οπότε κάτι θα σκαρφιστούν. Για τις ευθύνες προφανώς κάνεις πλάκα ή ρητορικά ερωτήματα, οπότε αρνούμαι να απαντήσω!

 3. anetos avatar
  anetos 03/09/2011 08:29:05

  και για οποιον διαφωνει υπαρχει και blackrock.....

 4. kakofonix avatar
  kakofonix 03/09/2011 08:58:04

  Μεταφυσικά μιλώντας, επιδιώκοντας μια πρόβλεψη, αυτός ο νόμος μυρίζει έξοδο ή αποπομπή από την ευρωζώνη. Είναι αδιανόητο να επιτρέψει η ΕΚΤ τέτοιου είδους ταρζανιές (κουρεμα + αναδιάταξη τραπεζών) μέσα στο σύστημα του ευρώ και αυτό γιατί θα δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στα υπόλοιπα κράτη της ένωσης, ακόμα και υποβαθμίσεις πανίσχυρων οικονομιών. Άρα η πιο πιθανή εκδοχή είναι να γίνουν όλα αυτά εκτός ευρώ. Από την άλλη, για να είμαστε πιο ψύχραιμοι, μπορεί ο νόμος αυτός να αποτελεί απλώς μια εναλλακτική σε περίπτωση που αποτύχει το μεσοπρόθεσμο και εκπνεύσει ο διεθνής δανεισμός (δημοσίου και τραπεζών).

  • madprof avatar
   madprof @ kakofonix 03/09/2011 10:45:18

   Άρα ο σώζων εαυτόν σωθήτω! και ο νοών νοείτω!
   Ο Ιδανικός Αυτόχειρας και οι συν αυτώ, έχει το γνώθι σαυτόν; Με την πολιτική του έδωσε την χαριστική βολή σε μια οικονομία που με άλλη στρατηγική επιλογή (αυστηρό έλεχγο δημοσίων δαπανών, έλεχγο του πόθεν έσχες και δήμευση περιουσιών υλικών και άυλων των λήσταρχων, αύξηση φόρων εισοδήματος και τεκμαρτών εισοδημάτων) θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ομαλή θετική πορεία εντός της ευρωζώνης.
   Θα αναλάβει την ευθύνη η Μαριονέτα;

 5. geomak avatar
  geomak 03/09/2011 09:17:01

  ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΤΙ ΣΚΟΥΖΕΤΕ,ΩΣ ΒΙΑΣΘΕΙΣΕΣ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ? ΕΝΘΥΜΕΙΣΘΕ ΠΟΤΕ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΕΝΝΟΩ ΠΡΙΝ ΦΑΛΙΡΟΥΝ,ΣΑΣ ΤΟ ΘΥΜΙΖΩ,ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΚΡΑΤΙΚΕΣ.ΜΕΤΑ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ,ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ,ΤΙΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΟΥΝΤΑΡΑΝ. ΤΩΡΑ ΚΛΑΙΤΕ ΤΑ ΑΛΑΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΧΑΡΜΑΝΙΑ.

 6. φωνη avatar
  φωνη 03/09/2011 10:15:05

  Ναι πολύ έξυπνοι...προφανώς θα έρθουν μέσω της blackrock να πτωχεύσουν τις ελληνικές τράπεζες, μετά οι ίδιοι θα τις πάρουν ύπουλα όπως κάνουν πάντα ως διεθνής μαφία που είναι, και θα έχουν νέες υγιεις τράπεζες με ξένα χρήματα (ΤΧΣ) και θα έχουν στο χέρι όλο το τραπεζικό σύστημα, άρα όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, άρα θα ασκούν πολιτική για πάντα από εδώ και πέρα στη χώρα ανεξάρτητα από τις πολιτικές ηγεσίες.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ φωνη 03/09/2011 10:20:24

   Αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Είναι όμως η πιθανότερη εκδοχή. Υπάρχει όμως δικλίδα ασφαλείας. Καθώς ο πλειστηριασμός έχει οριστεί σε δύο χρόνια, θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές. Οι πολίτες θα νομιμοποιήσουν δηλαδή οποιαδήποτε αφελλήνιση του συστήματος. Γιατί θεωρητικώς μπορεί το κράτος να κρατήσει τον έλεγχο και να εξοφλήσει το ΤΧΣ με άλλους πόρους. Για αυτό είναι σημαντικό να ξέρουμε τι ψηφίζουμε.

   • φωνη avatar
    φωνη @ kakofonix 03/09/2011 10:38:13

    Ωραία θα σε ρωτήσω κάποιες απορίες.

    Γιατί πιστεύεις επιλέχθηκε η blackrock να κάνει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών.

    Οι νέες υγιείς τράπεζες που θα δημιουργούνται πως ξέρουμε σε ποιόν θα ανήκουν; (εδώ η FED και η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκουν σε αυτούς παρότι είναι κρατικές,ομοσπονδιακές τράπεζες)

    Και ποιό θα είναι το ποσοστό του κράτους και που ξέρουμε τι θα το κάνει αυτό το ποσοστό το κράτος;Λέει μέσα ότι το κράτος δεν παραχωρεί το ποσοστό του όπου θέλει; μέσα σε 2 χρόνια;

    • kakofonix avatar
     kakofonix @ φωνη 03/09/2011 11:53:03

     Η blackrock επελέγη γιατί έως χτες οι τράπεζες και ΤΤΕ εμφάνιζαν μια ειδυλλιακή εικόνα ενεργητικού. Η εν λόγω εταιρία κρίθηκε αρκετά έμπειρη κυρίως λόγω Ιρλανδίας. Από τη στιγμή που η ΤΤΕ ήταν ανίκανη να παίξει το θεσμικό της ρόλο, ήταν επόμενο να επιλεγεί ξένος οίκος.

     Οι τράπεζες θα ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο μέσω κοινών μετοχών. Το πώς θα διαχειριστεί το κράτος (η υπάρχουσα ή η νέα κυβέρνηση) την περιουσία του είναι ένα άλλο ζήτημα.

     • φωνη avatar
      φωνη @ kakofonix 03/09/2011 12:18:27

      Από ποιούς και μεταξύ ποίων κρίθηκε αρκετά έμπειρη; Έγινε διαγωνισμός; Διαφωτίστε μας...

      Απόσο ξέρω οι ιδιώτες που έχουν την εταιρία είναι και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι σε ελληνικές τράπεζες και μέτοχοι στην ΤτΕ. ( δημοσιογράφοι είστε ψάξτε τα). Δε βλέπεις τίποτα το ασυμβίβαστο;

      Επίσης, πάτωσαν την οικονομία μας μέσω των κερδοσκοπικών τους τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης. Μήπως αν είμασταν σοβαρό κράτος θα έπρεπε τουλάχιστον να μην τους εμπιστευόμαστε τον έλεγχο του τραπεζικού μας συστήματος;

      Δεν μπορούσε ένας ευρωπαίκός οργανισμός όπως η ΕΚΤ να αναλάβει την αξιολόγηση αυτήν; Επίσης, γιατί δεν αρκούν τα ευρωπαϊκά στρες τεστ;

      Έχεις ακούσει πολλές χώρες όπως η Αυστρία η Φινλανδία κ.λ.π. που ζητούν μετοχές του κράτους ως εγγυήσεις;

      Πώς είναι άλλο θέμα το τι θα κάνει το κράτος τις μετοχές;... Μήπως είναι πτυχή του ίδιου θέματος;

     • kakofonix avatar
      kakofonix @ φωνη 03/09/2011 13:03:18

      Μεταξύ μας, δε χρειαζόταν η blackrock για να μάθουμε τα χάλια των τραπεζών. Τουλάχιστον στο antinews τα είχαμε βγάλει πολύ νωρίς. Επελέγη από την ΤΤΕ κατόπιν υποδείξεως της ΕΚΤ και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Ο λόγος είναι ότι οι αγορές ποτέ δεν πήραν στα σοβαρά τα γελοιωδέστατα stress tests ούτε βέβαια είχαν εμπιστοσύνησ στα greek statistics. Συνεπώς έπρεπε να αποφανθεί ένας αμερόληπτος έλεγχος. Σε απλά ελληνικά, ενώ ο κόσμος βούιζε για τις επισφάλεις των τραπεζών, εμείς τους δουλεύαμε ψιλο γαζί, ότι δήθεν το σύστημα είναι κεφαλαιακά άψογο, ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες και κολοκύθια τούμπανα. Οπότε είοαν κι αυτοί, πάρτε μια blackrock να βάλετε μυαλό.

      Σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης: Όταν παίζεις μπάλα στην ευρωζώνη και αποτελείς μέλος του ισχυρότερου οικονομικού κλαπμ, είσαι υποχρεωμένος να παίξεις με τους δικούς τους κανόνες. Το δε τραπεζικό σύστημα δεν θα το χαρακτήριζα ακριβώς εθνικό, καθώς μετά την ένταξη στην ευρωζώνη ελέγχεται πλήρως από την ΕΚΤ.

      Αν η ΕΚΤ εφάρμοζε μεθόδους blackrock, θα έπρεπε να το κάνει για το σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης, πράγμα που θα καθιστούσε νεκρό το σύστημα αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Δώσε βάση στο εξής: Η Blackrock δεν έρχεται ως ένας απλός ελεγκτής. Ουσιαστικά πρόκειται για εκκαθαριστή. Όταν θεωρούμε μια επιχείρηση πτωχευμένη, στέλνουμε έναν αυστηρό ελεγκτή ο οποίος ανακαλύπτει κρυφά και φανερά χρέξ έτσι ώστε μετά να υπολογίσουμε πόσο θα μας κοστίσει οποιαδήποτε εμπλοκή.

      Στα δύο τελευταία ερωτήματα:
      1. Όταν πας στην τράπεζα να πάρεις ένα δάνειο, σε υποχρεώνει πρώτα να εξοφλήσεις την πιστωτική κάρτα που είναι σε καθυστέρηση και μετά εκταμιεύει. Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο υπουργός οικονομικών με τη Φινλανδία. Καθώς γνώριζε ότι οι Φινλανδοί θα μπλόκαραν όλη τη συμφωνία, θεώρησε σκόπιμο να ξεμπερδεύει μαζί τους αποδίδοντάς τους το (μικρό) μερίδιό τους. Θέλησε δηλαδή να χάσει 1 δις για να γλιτώσει τα υπόλοιπα 108. Ουδέν το μεμπτό μέχρι εδώ, πλην όμως αυτά τα πράγματα τα κάνεις υπογείως και δεν τα ανακοινώνεις περιχαρής ανά τας Ευρώπας. Τη συνέχεια τη γνωρίζεις...
      2. Το κράτος έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με τα ποσοστά του. Αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αυτό που έπρεπε πάση θυσία να κάνει ήταν να διασφαλίσει τις καταθέσεις και να μην του σκάσουν οι τράπεζες ξαφνικά και όλες μαζί. Αν οι τράπεζες κατέρρεαν χωρίς να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες του νομοσχεδίου, θα μιλούσαμε για χάος.

     • φωνη avatar
      φωνη @ kakofonix 03/09/2011 13:39:27

      Ωραία η Κυβέρνηση και ο Προβόπουλος είναι υπεύθυνοι για ότι συμβεί, αν συμβεί.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/09/2011 12:20:15

  Στην Ιρλανδία τι έκαναν ήδη με τις τράπεζες;
  Είναι ήδη όλες κρατικές. Προσωρινά. Όχι βέβαια για 2 χρόνια, αλλά για 5 - 10.
  Όποος μελετά το προηγούμενο της Ιρλανδίας, εύκολα θα καταλάβει - ούτε μπορούσε να κρατηθεί εν ζωή το "άλλοτε κραταιό σύστημα" του μπαρμπα- Γιάννη, του κυρ-Σπύρου και του μαστρο - Μιχάλη, ούτε σχέση με haircut.
  Χθές ρώτησαν τον Τρισέ τι θα γίνει με το Ευρωομόλογο. Η απάντηση: "Έχει ήδη εκδώσει ευρωομόλογο ο EFSF, για να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Ιρλανδίας". Ως γνωστόν, το Ιρλανδικό πακέτο πάει σχεδόν όλο για κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης όλων των τραπεζών της.
  Τι είναι στο κάτω κάτω της γραφής τα "κρατικά κεφάλαια από το ΤΧΣ", που θα στηρίζουν τη νέα υγιή (και κρατικοποιημένη) τράπεζα; Κρατικά αλλά τίνος; Του Ελληνικού δημοσίου; Εδώ γελάνε και οι γάτες !
  Όταν με το καλό θα επαναπωληθεί (ποιός ξέρει από ποιά κυβέρνηση τότε), θα ξαναμπούν τα λεφτά στο ταμείο του ESM, εν όψει και ωρίμανσης των Ευρωομολόγων του.
  Μιάου στα κεραμίδια κάνει, αλλά όταν βλέπουμε το παιχνίδι κλεισμένο μέσα στα Ελληνικά σύνορα...

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ Ο Θείος 03/09/2011 13:10:53

   Θεωρητικώς οι μετοχές θα είναι υπό τον έλεγχο του κράτους. Ουσιαστικώς, συμφωνώ μαζί σας. Τουλάχιστον αν το κράτος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της συγκεκριμένης κυβέρνησης και του συγκεκριμένου μνημονίου. Ασφαλώς και τα κεφάλαια του ΤΧΣ προέρχονται από το μηχανισμό, αλλά δεν είναι και τζάμπα. Υποτίθεται ότι ξεπληρώνονται και μάλιστα με εξοντωτικά επιτόκια. Άρα, θεωρητικώς πάντα, μια ελληνοκεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε τουλάχιστον να διαπραγματευθεί την τύχη των τραπεζών. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα ισχύει από όλα αυτά αν τελικά το haircut γίνει στα απαιτούμενα επίπεδα, ποιά θα είναι η αντίδραση της ΕΚΤ και τι περιθώρια θα υπάρχουν (αν θα υπάρχουν) σε πολιτικό επίπεδο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 03/09/2011 13:31:43

   Και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η ίδια Blackrock έκανε τους ελέγχους. Τυχαίο;
   h**p://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=301534
   Έγιναν εν τω μεταξύ εκλογές, άλλαξε κυβέρνηση σε πιό "Ιρλανδοκεντρική", και φυσικά δεν άλλαξε τίποτα.
   Το επιτόκιο που θα χρεωθεί το ΤΧΣ στον EFSF (και μετά ESM) υποθέτω είναι το γενικό 3,5% - κατά τη διάσκεψη του Ιουλίου. Δηλ. πολύ καλύτερο από το 5 % που δανείζεται τώρα η Ιταλία και Ισπανία από τις αγορές - και πάλι, από τη γνωστή παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή.
   Ο EFSF θα αντλήσει τη ρευστότητα προφανώς με έκδοση "ειδικού ευρωομόλογου" - όπως κάνει ήδη με την Ιρλανδία. Η Γαλλία δανείζεται σήμερα 10ετές με 2, 7% η Γερμανία με 2 %. Η έκδοση του "ειδικού ευρωομόλογου"με 2, 3 - 2,5 % στο δεκαετές φάινεται ρεαλιστική και λειτουργεί.
   Η παροχή ρευστότητας με διμερείς δανεισμούς φαίνεται πιά αδύνατη, τα επιτόκια άντλησης από τις αγορές είναι για πολλές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο) εντελώς απαγορευτικά.
   Έχουμε σήμερα και τις σκοτεινές δηλώσεις στην Κίνα του Zoellick της ΔΤ...

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/09/2011 12:37:25

  Δείτε πώς το "ημιεπίσημο όργανο" των Γερμανών βιομηχάνων - εξαγωγέων (Handelsblatt) πρεσάρει με σενάρια τρόμου τους Ευρωσκεπτικιστές της χώρας του. Και με τι υλικό οργανώνει την εκστρατεία του.
  h**p://www.tovima.gr/finance/article/?aid=417618
  Ο Κουρεύς μας πασάρει βέβαια τον "μπαμπούλα δια τους Γερμανούς ευρωσκεπτικιστάς" ως "πρόβλεψη των Γερμανών δια το μέλλον".
  Τίποτα δεν έχουμε καταλάβει εδώ κάτω για το τί παίζεται στην πραγματικότητα. Η Ελλαδοκεντρική οπτική σηκώνει πυκνή ομίχλη, δεν επιτρέπει καμμία ορατότητα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 03/09/2011 21:23:59

   Ενώ η ευρωλιγούρικη οπτική είναι κρυστάλλινη...

   Δε βλέπεις, Θείο, τις "εταίρες" εις την Εσπερίαν; Πότε έτσι, πότε γιουβέτσι. Εσύ δηλαδή μπορείς να βγάλεις ξεκάθαρα συμπεράσματα από τη στάση τους τον τελευταίο χρόνο;

 9. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 03/09/2011 21:53:56

  Συγνώμη αλλά δεν είναι ένα κραταιό σύστημα ούτε ποτέ ήταν απλά κρατικοδίαιτο:

  δάνεια σε ΜΜΕ που τα είχαν εργολάβοι και τρώγανε € από κοινοτικά πακέτα για έργα με υποχρέωση να αγοράζουν ομόλογα χωρίς έλεγχο.

  Ποιο σύστημα; εδώ και 3 χρόνια υπάρχουν τράπεζες γιατί το Δημόσιο εγγυάται για να λαμβάνουν € από ΕΚΤ.

  Υπάρχουν χιλιάδες λύσεις:

  Ισλανδία
  Μ Βρετανία και Βέλγιο
  Ιρλανδία

  αλλά εδώ έχουμε διάφορους επώνυμους ιδιώτες που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι δουλειές με τις πλάτες του Κράτους... εκτός αν όλα αυτά τα μαγαζάκια που απεικονίζονται στην φωτογραφία είναι ιστορικότερα σημαντικότερα ή καλύτερα; από την RBS πχ ...πόσα δις έχουν πάρει τα μαγαζάκια;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Ιθαγενής 03/09/2011 23:03:15

   Η καθαρή λύση, μόλις μια τράπεζα δηλώνει αδυναμία άντλησης ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά, είναι μία:
   1. Παραχώρηση κοινών μετοχών στο Ελληνικό δημόσιο ως "τοποτηρητή" του Ευρωπαικού μηχανισμού έναντι ανακεφαλαιοποίησης - το επιτόκιο 3,5 % ισχύει. Επίτροπος του δημοσίου με βέτο, όχι κυβερνητικός αλλά υπόλογος στην Βουλή των Ελλήνων, στον EFSF - ESN και στο Επίτροπο οικονομικών των Βρυξελλών.
   2. Εξυγίανση κατά τα ειωθότα - θα χρειαστεί βέβαια μια Bad Bank για να παρκάρουν τη σαβούρα.
   3. Και όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, λίγο μετά την RBS, την Bank of Ireland κτκ - και με κατάλληλες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις - άς ξαναπουληθούν σε φερέγγυα παλληκάρια και έξυπνες κοπέλλες. Άν μπορούν τότε οι νύν βασικοί μέτοχοι να επαναγοράσουν, ευπρόσδεκτοι, ίσοι μεταξύ ίσων. Ξέροντας όμως ότι θα υπάρχουν πιά πραγματικές εποπτικές αρχές και regulation.
   4. Από το κέρδος αυτής της αγοραπωλησίας θα πληρωθούν τα τοκοχρεωλύσια του EFSF, θα βάλει και κάτι στην άκρη το Ελληνικό Δημόσιο.
   Μακροπρόθεσμο Όφελος: Τουλάχιστον, να σπάσει ο φαύλος κύκλος και να μη ξαναέχουμε τρόμπα-μαρίνα με κρατικοδίαιτους χωματουργούς και μπετατζήδες που ροκανίζουν πακέτα της ΕΕ, ή με ναυπηγεία στη Σαγκάη, Καντώνα ή βορείως του Πειραιά.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Ο Θείος 03/09/2011 23:53:07

    ...για αυτό το γράφω εδώ και δύο χρόνια.

    Aς κλείσουν ας τις κρατικοποιήσουμε ας τις κάψουν θα είμαστε καλύτερα.
    Οταν άρχισε η κρίση η ΕΤΕ και το ΤΤ όχι ότι δεν είχαν πρόβλημα αλλά ήταν διαχειρίσιμο και μικρό ενώ όλες οι υπόλοιπες σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου απλά δεν θα υπήρχαν .
    Εδώ επιλέχθηκε πχ να πάρει η Πειραιώς με διθυραμβικές ιαχές του Μεγάλου καναλιού το ΤΤ (ευτυχώς υπήρχε το διαδίκτυο και σταμάτησε η δουλειά ) και έκτοτε όλα τα μαγαζάκια να έχουν πάρει δεκάδες δις € που τα δώσανε στους "καλούς πελάτες" που τα έβγαλαν έξω...

    Ας κλείσουν και ότι νέο να λειτουργήσει οικονομικά και όχι με ΜΜΕ και πολιτικούς προστάτες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.