#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/12/2010 21:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επεκτείνεται σε 25 νομούς το σύστημα αντικειμενικών αξιώνΦωτιά στις τσέπες εκατομμυρίων Ελλήνων που έκαναν το λάθος να έχουν ένα ακίνητο καθώς από την αρχή του χρόνου το σύστημα αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται σε 4.500 περιοχές 25 νομών της χώρας. Και καλά, να είναι εκτός συστήματος και να γλιτώνουν τόσα χρόνια φόρους κάποιες περιοχές στην Κηφισιά, να πούμε μπράβο που αλλάζει το σύστημα. Ομως, σε κάθε ραχούλα πλέον θα καλούνται να πληρώνουν υψηλότερους φόρους οι ιδιοκτήτες ακόμη και... τα κοτέτσια.

Φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικών παροχών παίρνουν φωτιά μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την ένταξη των οικισμών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Αν και ο στόχος του υπουργείου είναι να πιάσει περιοχές όπως η Μύκονος όπου γίνονταν αγοραπωλησίες ακινήτων εκατομμυρίων με αντικειμενική αξία 500 ή 800 ευρώ, το τσεκούρι πέφτει επί δικαίων και αδίκων και οι φόροι θα βαρύνουν ακόμη και τους μικροϊδιοκτήτες.

Οι αντικειμενικές τιμές στις 4.500 περιοχές αυτές θα κυμαίνονται πλέον από περίπου 600 έως και 1.800 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή έως και 100% πάνω απ' όσο τις υπολόγιζε έως τώρα η εφορία. Αρα και έως 100% πάνω και οι φόροι που θα πληρώνουμε.
Πρόκειται για τις αντικειμενικές τιμές, με τις οποίες θα προσδιορίζεται πλέον ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις κληρονομιές, ο φόρος ακίνητης περιουσίας κ.ά. Έως τώρα, στις περιοχές αυτές ίσχυε το σύστημα των ενδεικτικών τιμών, οι οποίες ωστόσο δημιουργούσαν σημαντικές στρεβλώσεις.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα μόνο δύο νομοί (Γρεβενών και Καστοριάς) καλύπτονται στο σύνολό τους από το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Έτσι, με τη σημερινή ένταξη των νέων περιοχών σε 23 νομούς, το αντικειμενικό σύστημα καλύπτει συνολικά 25 νομούς.
Επίσης, εντάσσονται περιοχές και οικισμοί των νομών Κυκλάδων και Χαλκιδικής. Η ένταξη αφορά σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης), και συντελεστών αυξομείωσης τους, βάσει εισηγήσεων των αρμόδιων επιτροπών του αρθρ. 41 του ν.1249/82 συγκριτικών στοιχείων των αρμόδιων ΔΟΥ, δεδομένων της κτηματαγοράς, με γνώμονα την εξομάλυνση των τιμών πανελλαδικά, για δικαιότερη κλιμάκωσή τους από περιοχή σε περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 29/12/2010 21:40:54

  ...πως κάνουν έτσι αυτοί οι Ελληνες; για το καλό μας το κάνει η υπόλογη κυβέρνηση στους φούφουτους της τρόικας....και αν κάποιος δεν μπορεί ας κάνει ότι και οι πολιτικοί μας ...υπεράκτιες εταιρείες, εξάλλου για του μνημουνιού το χρήμα εν υποθηκεύσαμε τη χώρα ας πάει και η στρούγκα ή το εξοχικό στα νησιά της Καραβαικής.

 2. thanos avatar
  thanos 29/12/2010 21:43:33

  Αν εφαρμοστεί σωστά κ δεν γίνει άρον άρον είναι μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση.

 3. Kostas D avatar
  Kostas D 29/12/2010 23:08:08

  Ελεος πια τους θελουν ολους φτωχους.....??
  ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΡΑ!!!!!

 4. Έρεβος avatar
  Έρεβος 30/12/2010 03:16:36

  Ερώτηση:
  Εντός του 2011 χιλιάδες κάτοχοι ακινήτων εξαιτίας της κρίσης, της ανεργίας και της περικοπής των μισθών είναι πιθανόν να αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα ακίνητα (πρόστιμα τακτοποίησης ημιυπαίθριων, αύξηση αντικειμενικών για γονικές και κληρονομιές, πρόστιμα τακτοποίησης αυθαιρέτων, στο μέλλον μπορεί και πρόστιμα για άλλες πολεοδομικές παραβάσεις και πάει λέγοντας).

  Τι θα γίνει λοιπόν θα αρχίσει να "μαζεύει" σπίτια και οικόπεδα η εφορία;

  Το '99 στο χρηματιστήριο τα λαμόγια έφαγαν τις καταθέσεις του κοσμάκη, μήπως το 2011-12 πάνε να "μαζέψουν" και το σπιτάκι του;

 5. Sta_a avatar
  Sta_a 30/12/2010 11:07:39

  @ Έρεβος
  Ακριβώς, αυτό θα συμβεί. Έχεις δει τα κλιμάκια με τα οποία υπολογίζεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας? Το υπολογίζουν ακόμα και αν το οικοπεδό σου έχει δεσμευτεί για δρόμους και πλατείες. Και αν δεν πληρώσεις τον φόρο, τότε συμφωνα με τον καινούργιο νόμο προχωρούν σε κατάσχεση σε 60 μέρες.
  Για τρία στρέμματα γης με αντικειμενική αξία 1400 ευρώ (τώρα, γιατί τον ιούνιο θα αυξηθούν οι αντικειμενικές κατά 30%) θα πρέπει να πληρώσεις 3000-5000 ευρώ το χρόνο. Αν δεν κάνεις χρήση, γιατί να πληρώσεις τόσα? Τελείωσε, σχέδιο είναι για να κατασχέσει το κράτος και έπειτα να τα δώσει στη μισή τιμή στου δωσίλογους τοκογλυφους..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.