03/02/2010 12:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επανεξελέγη Πρόεδρος ο Κ. Παπούλιας

Με 266 ψήφους (από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΛΑΟΣ) εξελέγη για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας. Την Παρασκευή 12 Μαρτίου θα γίνει η ορκωμοσία του ενώπιον της Βουλής.

Παρόντες στην ονομαστική ψηφοφορία ήταν 298 βουλευτές, ενώ "παρών" ψήφισαν 32 (του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ).

Το προεδρείο της Βουλής επισκέφθηκε τον κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κ. Παπούλιας είναι ο τρίτος Πρόεδρος, μετά τους Κ.Καραμανλή και Κ.Στεφανόπουλο, που ανανεώνει τη θητεία του.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προεδρική Δημοκρατία avatar
  Προεδρική Δημοκρατία 03/02/2010 12:53:20

  Εκλέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αντιλήφθηκε κανείς τίποτα;

  Εκλέχτηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το πρόσωπο που ενσαρκώνει τον κορυφαίο θεσμό του πολιτικού συστήματος της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας που ισχύει στη χώρα μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  Εμείς ρωτάμε: Έχει αντιληφθεί ο ελληνικός λαός τίποτα; Ενδιαφέρει κανέναν πολίτη η εκλογή του προσώπου στο ανώτατο αξίωμα της χώρας;
  Για σκεφτείτε αυτά τα ερωτήματα και μετά αναρωτηθείτε, σε τι εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντά του ο θεσμός αυτός, καθώς και η εκλογή του άλφα ή του βήτα προσώπου στο ανώτατο αξίωμα της χώρας;
  Επιπλέον, ο όρκος τον οποίο δίνει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ακόλουθος: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδος να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού». Εμείς όμως ρωτάμε: Τι από τα ανωτέρω που ορκίζεται ο Πρόεδρος, μπορεί να προασπίσει ο ίδιος; Ποια σχετικά δικαιώματα έχει; Και ποια πρωτοβουλία μπορεί να αναλάβει για την προάσπιση των ανωτέρω; Γιατί αν δεχτούμε ότι μπορεί να ασκήσει δικαιώματα και δεν τα άσκησε, θα πρέπει να θεωρηθεί συνυπεύθυνος για την κατάσταση που έχει φτάσει η χώρα, πράγμα που δεν ισχύει.
  Τι νόημα λοιπόν έχει η ύπαρξη αυτού του θεσμού; Θα ήταν ή όχι διαφορετικά τα πράγματα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλεγόταν κατευθείαν από το λαό; (όπως είχε εξάλλου προτείνει και παλιότερα ο Αντώνης Σαμαράς) και να είχε μάλιστα και αυξημένες αρμοδιότητες, όπως είχε με το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 1975; τις οποίες αρμοδιότητες κατάργησε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού;
  Και κάτι ακόμα.
  Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να πιστεύει ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να τον εκλέγει ο λαός ή οι κομματικές πλειοψηφίες της Βουλής;

  http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/02/blog-post_03.html

 2. 2505 avatar
  2505 03/02/2010 13:55:17

  ΕΤΣΙ-ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΜΑΡΑ!!!

  • Shalai avatar
   Shalai @ 2505 03/02/2010 15:19:44

   Και τι ήθελες να κάνει ο Σαμαράς?
   Η ΝΔ είχε δεσμευθεί για Παπούλια ΠτΔ από τότε που το Πασοκιστάν εκβίαζε για εκλογές.

  • Άφατος avatar
   Άφατος @ 2505 03/02/2010 15:58:43

   Θα μπορούσε να εκβιάσει κι αυτός με τη σειρά του και να μπλοφάρει κερδίζοντας κάποια καίρια θέματα (ιθαγένεια, Καλλικράτης, εκλογικός νόμος, μέτρα για την κρίση).

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 03/02/2010 15:31:28

  Ο Παπούλιας συμβολίζει το σφρίγος τής Ελλάδας.

 4. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 03/02/2010 16:12:22

  Κι αν δεν τον ψήφιζε η ΝΔ θα έλεγαν τον Σαμαρά ανακόλουθο...

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ ΙΩΝΑΣ 03/02/2010 17:09:46

   Ενω τώρα θα τον λένε συνεργα΄τη του ΠΑΣΟΚ στη καταστροφή.

 5. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ avatar
  ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 03/02/2010 16:20:29

  4 μήνες μετά τις εκλογές, η ΝΔ ήταν αδύνατο να εκβιάσει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της εκλογής προέδρου. Το αποτέλεσμα θα ήταν τραγικό για την χώρα και την ΝΔ. Ας μην ξεχνάμε ότι θα ίσχυε ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου και η ΝΔ θα έβγαζε κάτω από 90 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ πάνω από 160 που έχει τώρα. Λίγο σοβαρότητα δεν βλάπτει.

 6. bugtrottel avatar
  bugtrottel 03/02/2010 17:07:14

  Σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται απο φίλους του blog, παραθέτω τα άρθρα 35 και 42 του Συντάγματος για τις αρμοδιότητες του Προέδρου:

  Το Σύνταγμα

  MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας
  TMHMA B΄ - Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Eξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου
  *'Αρθρο 42 - (Έκδοση και δημοσίευση των νόμων)
  1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει και δημοσιεύει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη Bουλή μέσα σε ένα μήνα από την ψήφισή τους. Mέσα στην προθεσμία που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Bουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής.
  2. Πρόταση νόμου ή νομοσχέδιο που έχει αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Bουλή εισάγεται στην Oλομέλειά της και, αν επιψηφιστεί και πάλι με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών κατά τη διαδικασία του άρθρου 76 παράγραφος 2, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το εκδίδει και το δημοσιεύει υποχρεωτικά μέσα σε δέκα ημέρες από την επιψήφισή του.

  MEPOΣ TPITO - Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας TMHMA B΄ - Πρόεδρος της Δημοκρατίας KEΦAΛAIO ΔEYTEPO - Eξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου
  'Αρθρο 35 - (Ισχύς των πράξεων, προσυπογραφή)
  *1. Kαμία πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ισχύει ούτε εκτελείται χωρίς την προσυπογραφή του αρμόδιου Yπουργού, ο οποίος με μόνη την υπογραφή του γίνεται υπεύθυνος, και χωρίς τη δημοσίευσή της στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.
  Στην περίπτωση που η Kυβέρνηση απαλλαγεί από τα καθήκοντά της σύμφωνα με το άρθρο 38 παράγραφος 1, αν ο Πρωθυπουργός δεν προσυπογράφει το οικείο διάταγμα, αυτό υπογράφεται μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  *2. Kατ� εξαίρεση δεν απαιτείται προσυπογραφή για τις ακόλουθες πράξεις:
  α) το διορισμό Πρωθυπουργού,
  β) την ανάθεση διερευνητικής εντολής σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφοι 2, 3 και 4,
  γ) τη διάλυση της Bουλής κατά το άρθρο 32 παράγραφος 4 και κατά το άρθρο 41 παράγραφος 1, αν δεν την προσυπογράψει ο Πρωθυπουργός, και κατά το άρθρο 53 παράγραφος 1, αν δεν την προσυπογράψει το Yπουργικό Συμβούλιο,
  δ) την αναπομπή κατά το άρθρο 42 παράγραφος 1 νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Bουλή,
  ε) το διορισμό του προσωπικού των υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
  *3. Tο διάταγμα με το οποίο προκηρύσσεται δημοψήφισμα για νομοσχέδιο, σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2, προσυπογράφεται από τον Πρόεδρο της Bουλής

 7. Jasmin avatar
  Jasmin 03/02/2010 17:53:53

  Από τη μια τόσοι νέοι που είναι άνεργοι
  ή προσεχώς άνεργοι και από την άλλη
  επανεξελέγη 80χρονος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  Για κάποιους Έλληνες ευτυχώς που "αυξήθηκε το προσδόκιμο" ζωής και θα κυβερνάνε μέχρι τα 100.
  Αντίθετα, για κάποιους ποταπούς Έλληνες σαν και εμάς, δυστυχώς "αυξήθηκε το προσδόκιμο" ζωής και επιβαρύνουμε τα ταμεία. Οπότε πρέπει να τους τα ακουμπάμε μέχρι να γίνουμε 100. Δηλαδή, ξανά στη μάχη του κυκλώνα και
  μηδέν εις το πηλίκιον

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/02/2010 18:13:59

  Εγω επιμενω να ζητησει τα δανεικα πισω απο τη Μιμη ( του κωλοσιπου ντεεε ).

  Να τα δηλωσει και να φορολογηθει οπως ολοι μας.

  ΠΠ

 9. ataktos avatar
  ataktos 03/02/2010 18:30:19

  μετά από τόσα χρόνια ...συμμετοχής στα κέντρα αποφάσεων ...ονειρεύεται ένα ... ισχυρό κράτος ..., μπράβο στο όραμα του και ....υπομονή ...

 10. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 03/02/2010 19:06:43

  Παραπαίουσα χώρα, με παραπαίουσα οικονομία, αντικατοπτρίζεται τέλεια στο πρόσωπο του παραπαίοντος προέδρου.
  Ο κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν.

 11. nasos avatar
  nasos 03/02/2010 19:13:21

  http://greece-salonika.blogspot.com/2010/02/blog-post_9964.html
  Παρεπιτπόντως ο Κος Παπούλιας γιατί δεν κάνει μια μείωση 10% στο ετήσιο μισθό του για να δώσει το καλό παράδειγμα;
  Θα πεινάσει εάν πάρει 225 χιλιάδες αντί για 250;
  Καμιά πρωτοβουλία ουσιαστική θέλουμε να δούμε,από γλυκερά λογύδρια έχουμε χορτάσει.

 12. akyros avatar
  akyros 03/02/2010 23:58:25

  Από το Πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του επανεπελεγέντος Καρόλου!
  "...Φίλες και Φίλοι,

  Θέλω ειδικά να απευθύνω τις ευχές μου σε όσους σήμερα είναι μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους: Στους στρατιώτες μας, σε εκείνους που δουλεύουν στα νοσοκομεία και σε όσους νοσηλεύονται, στους ναυτικούς μας, σε κάθε συμπολίτη μας που δεν μετέχει στη γιορτή.

  Θέλω ειδικά να απευθυνθώ στους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό και νοσταλγούν μια πατρίδα που συχνά τους πονά.

  Έχω πλήρη βεβαιότητα για τις δημιουργικές δυνάμεις του ελληνικού λαού και για τη δυνατότητά του να αντιμετωπίζει αντιξοότητες και δυσκολίες. Αποτελεί πια κοινή συνείδηση ότι ήρθε η ώρα αποφασιστικών αλλαγών στη λειτουργία του ελληνικού κράτους και σε συλλογικές νοοτροπίες και αντιλήψεις. Στην ιστορία του ο ελληνισμός έχει δείξει ότι τα καταφέρνει στα μεγάλα περισσότερο από ό,τι στα μικρά. Στις μέρες μας κρίνονται τα μεγάλα. Και έχω την αισιοδοξία ότι το 2010 θα είναι καλύτερη χρονιά για τους πολλούς.

  Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά".

  Πόσο μεγάλα είναι άραγε αυτά τα μεγάλα;
  Τοοοοοσα; η τοοοοοοοοοοοοοοοοοοσα Μετα συγχωρήσεως;

  Θα πονέσουν εντέλει τα ...μεγάλα;
  Καλορίζικος ο ...Φίλος μας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.