#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/01/2010 21:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επαναφορά του ΕλσίνκιΤην παραπομπή όλων των θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε απ’ ευθείας διμερή διάλογο προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου στον Ταγίπ Ερντογάν, με επιστολή του που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το πνεύμα της επιστολής αποτελεί «επαναφορά του Ελσίνκι» αφού μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός εισηγείται οι διμερείς συνομιλίες  να διεξαχθούν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και με καταληκτική ημερομηνία. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η αναφορά του κ. Παπανδρέου στην προσφυγή στην Χάγη (στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η διευθέτηση των προβλημάτων διμερώς) είναι γενικόλογη.

Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός λαός γνωρίζει καλά την προσωπική του συμβολή για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999, όταν η διμερής διπλωματική δραστηριότητα συνέπεσε με μια σημαντική απόφαση: τη χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψηφίας χώρας για προσχώρηση στην Ε.Ε.

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ακόμη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς των διμερών σχέσεων όπως το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τη διπλωματία των πολιτών, ακόμα και το ψυχολογικό κλίμα και την επικοινωνία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη, δέκα χρόνια μετά, να γίνει ένας απολογισμός, ώστε να επισημανθούν οι εναπομένουσες προκλήσεις για να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη και παραγωγική σχέση και μόνιμη ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών.

«Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν πρότυπο για άλλες περιοχές του πλανήτη.

Τονίζει ακόμη ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.

Ελληνοτουρκικά

Κάνει ακόμη απολογισμό των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα αναζητά τη λύση.

Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας.

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης. Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο κ. Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.

Εκφράζει δε την ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης με την προϋπόθεση ότι δεν προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα δεν δίδουν πραγματική λύση γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Επισημαίνει δε ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση.

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση.

Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Προσθέτει ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που θέτουν οι αποφάσεις των ΗΕ και να είναι συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο.

Αναφέρει ακόμη ότι το μέλλον της επανενωμένης νήσου βρίσκεται στην ΕΕ και ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας, η οποία, όπως αναφέρει, θα συμβάλει στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, παγιώνοντας την καλή γειτονία.

Κάνει δε ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκφράζει ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει στην Τουρκία και πάλι, σε διμερές πλαίσιο, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε κοινοτικά θέματα.

Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Απαντώντας στις επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Ερντογάν σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.

Υπογραμμίζει δε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.

Λαθρομετανάστευση

Σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Υπογραμμίζει δε τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ. Εκφράζει επίσης την ετοιμότητα διαμόρφωσης ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Διμερής συνεργασία

Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρότασή του Τούρκου ομολόγου του για τη δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.

Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους, με την εμπλοκή των αντίστοιχων φορέων από τις δύο χώρες.

Ειδικότερα, ως τομείς συνεργασίας αναφέρονται η Ενέργεια, το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Απαριθμεί τέλος τις γενικές ενότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον κ. Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 25/01/2010 21:34:17

  Λάθος η "καταληκτική ημερομηνία". Λάθος και η Χάγη. Από τότε που εγκαταλείφθηκε το Ελσίνκι κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι και έγινε σαφές ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι προς το συμφέρον μας. Κολλημένος στο 1999 έχει μείνει.

  Εντωμεταξύ, είναι φανερό ότι δεν έχει καταλάβει την ψυχολογία των Τούρκων, ότι με κάτι τέτοια απλώς αποθρασύνονται.

 2. Orestios avatar
  Orestios 25/01/2010 22:34:38

  Το GAP επιτέλους θα κάνει το όραμά του πράξη.
  Θα δώσει το υποθαλάσσιο κομμάτι του Αιγαίου για ανάπτυξη στους Τούρκους, που τί έχει κάτω από το νερό? Ψάρια μόνο.
  Ενώ, επειδή είναι τέρας ευφυίας, θα κρατήσει για την Ελλάδα ότι είναι πάνω από το νερό. Τί έχει πάνω από το νερό? Ανεξάντλητο αέρα για να γυρνούν οι φτερωτές και να έχουμε "πράσινη ανάπτυξη".
  Όλε!

 3. strategy avatar
  strategy 25/01/2010 23:19:11

  O Γ. Παπανδρέου άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου:
  1. Προτείνει την παραπομπή όλων των θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε απ’ ευθείας διμερή διάλογο, ανατρέποντας τη πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που υφίσταται αφορά το καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική προσπάθεια για εκμετάλλευση του μειονοτικού.
  2. Εισηγείται τη διεξαγωγή των διμερών συνομιλιών εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και με καταληκτική ημερομηνία, όταν οι πολυετείς διερευνητικές επαφές έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς.
  3. Ζητά προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η διευθέτηση των προβλημάτων διμερώς, υιοθετώντας πλήρως τη θέση του αμερικανικού παράγοντα μετά τη Κρίση των Ιμίων με ορατό κίνδυνο την ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάννης και την απώλεια εθνικού κυρίαρχου εδάφους.
  4. Αποδέχεται πλήρως τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο με την υιοθέτηση "κώδικα συμπεριφοράς" σε εθνικά κυρίαρχο χώρο, επισημαίνοντας απλά "ότι δε βοηθούν στη βελτίωση των σχέσεών μας το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα", όταν αυτές αποτελούν σαφώς εχθρικές πράξεις που θα μπορούσαν να επισύρουν ακόμα και την ένοπλη σύρραξη! Πώς είναι δυνατόν ποτέ οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να σεβαστούν οποιονδήποτε "κώδικα συμπεριφοράς" στον Εθνικό Εναέριο Χώρο όταν η Άγκυρα έχει αποδείξει ότι δε σέβεται την υπογραφή της (βλ. μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ), όταν σχεδόν καθημερινά προχωρά σε παραβιάσεις, με υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, παρενόχληση της πολιτικής αεροπλοΐας και παρεμπόδιση διεξαγωγής στρατιωτικών γυμνασίων σε ήδη δεσμευμένες περιοχές; Πως είναι δυνατόν να υιοθετήσουν κώδικα καλής συμπεριφοράς εκείνοι που πριν 4 χρόνια εκτέλεσαν επιθετική αναγνωριστική αποστολή στη Κρήτη, προκαλώντας το θάνατο του Σμηναγού Ηλιάκη; Με απλά λόγια, ο κ. Παπανδρέου αποδέχεται την πλήρη απόσυρση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων (άρα τίθεται υπό αμφισβήτηση η ελληνική κυριαρχία) από τον εθνικά ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου!
  Η επιστολή Παπανδρέου δεν είναι τίποτα άλλο παρά άκριτη αποδοχή και ικανοποίηση τόσο των νεο-οθωμανικών βλέψεων του Davutoglu όσο και των μαξιμαλιστικών επιδιώξεων του κεμαλικού κατεστημένου της Άγκυρας, το οποίο μεταφράζεται σε de jure διχοτόμηση του Αιγαίου και φιλανδοποίηση της χώρας έναντι της Τουρκίας.

 4. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2010 23:21:08

  Στα Ελληνοτουρκικά πρέπει να τηρηθεί η γραμμή Μολυβιάτη. Επειδή είμαστε σε μειονεκτική θέση από όλες τις απόψεις, δημογραφικά, πολιτικά, οικονομικά, μάλλον κάτι θα χάσουμε. Προσπαθούμε λοιπόν να μην κάνουμε διάλογο για να το καθυστερήσουμε όσο μπορούμε. Όλα τα άλλα θα είναι εις βάρος μας. Ειδικά η Χάγη είναι μεγάλο λάθος. Δε μπορώ να καταλάβω το κόλλημα του ΓΑΠ με τη Χάγη.

 5. exomatiakaivlepo avatar
  exomatiakaivlepo 25/01/2010 23:27:01

  "Ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση"

  Ακουσον...

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/01/blog-post_9729.html

  • Orestios avatar
   Orestios @ exomatiakaivlepo 25/01/2010 23:32:13

   Δεν κόβονται τα χούγια. Πως να το κάνουμε.

  • popolaros avatar
   popolaros @ exomatiakaivlepo 26/01/2010 08:03:09

   Μάλλον θέλουν να τραβήξουν πίσω το στρατό από τα νησιά μας.
   Οι αναχαιτήσεις να κοπούν και πολλά άλλα.
   Κάτι μου θυμίζει με την ελλην. μεραρχία στην κύπρο.

 6. Σον.Πεν avatar
  Σον.Πεν 25/01/2010 23:31:07

  Oταν η πλευρά της Ελλάδας στο διμερή διάλογο δεν εχει να διεκδικήσει τίποτα,ενω η Τουρκία διεκδικεί τα πάντα,χρειάζεται πολύ μυαλό να προεξωφλησεις ποιός θα είναι ο χαμένος?
  Η δε παγκόσμια κοινότητα θα μάθει πως η Ελλάδα συζητάει: τί θα δωσει στην Τουρκία σε συνέχεια των "γνωστών" τουρκικών διεκδικήσεων.
  Εύγε μας. Ελληνες κρατάτε γερά στα... μπλόκα!!!
  Υ.Γ θυμηθείτε πάντως ότι ο GAP θα φύγει νύχτα και μεταμφιεσμένος.
  Αλά Παπαντοκ!!!

 7. popolaros avatar
  popolaros 25/01/2010 23:36:34

  Διμερή διάλογο διαβάζω αλλά χάγη βλέπω.
  Και εδώ ξένος παράγοντας αμερικανοκίνητος θα αποφασίσει.
  Ήδη φαντάζομαι τα μελλοντικά δημοσιεύματα περί καταδίκης της Ελλάδας και αναγκαστικής απόφασης για διχοτόμηση Αιγαίου.
  Με τον Yorgo πρωθυπουργό κάνουν party οι 'διεθνείς' οργανισμοί.

  • Βρασίδας avatar
   Βρασίδας @ popolaros 26/01/2010 00:19:01

   μην ανησυχείς. θα του τον κάψει τον εγκέφαλο του Τούρκου ο ΓΑΠ. Σε λίγο θα συζητάνε για ΑΕΠ στο Αιγαίο, γιατί τα ψάρια δεν κολυμπάνε κάθετα κλπ

 8. Orestios avatar
  Orestios 26/01/2010 00:31:42

  Αν αυτό δεν λέγεται ολική οπισθοδρόμηση σε παρωχημένες και εκφυλισμένες συμφωνίες, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να λέγεται νέο ξεκίνημα.
  Η αμετροέπεια του GAP σε συνδυασμό με την εμμονή του να ενεργοποιήσει μια νεκρή συμφωνία είναι από μόνη της βάδισμα σε ολισθηρούς διαδρόμους (όχι αυτούς του γυμναστηρίου). Στα χρόνια που πέρασαν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας διαφοροποιήθηκαν. Οι σχέσεις τροποποιήθηκαν. Νέα δεδομένα υπάρχουν στο διπλωματικό πεδίο. Νέες συνθήκες επικρατούν.
  Αντιθέτως το GAP μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί τί έχει μεσολαβήσει. Δεν βρισκόμαστε στην εποχή του "Ευχαριστούμε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής", που εκστομίστηκε εντός της Βουλής.
  Ή μήπως εκεί είμαστε τελικά?

 9. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 26/01/2010 00:52:01

  Ερε κόλλημα ο άνθρωπος με το εφ όλης της ύλης και το Ελσίνκι.

 10. Σπύρος avatar
  Σπύρος 26/01/2010 01:07:50

  Γιώργο δώστα ολα..Είναι σαν νάχω ένα χωράφι και να συζητάω με τον απέναντι απ΄τό που θα περάσει το νερό,έξω απ΄τό χωράφι, και στά καλά καθούμενα να τού λέω νάρθει να συζητήσουμε και γιά τά τού δικού μου χωραφιού που δεν τον αφορούν...
  Που είναι ολοι οι ΄καλοί΄άνθρωποι,που προσπαθούσαν να μάς ΄εξηγήσουν΄εδω μέσα,παλιότερα,πώς οσα λέγαμε γιά αποδοχή ΄συνοριακών διαφορών με την Τουρκία΄εμπεριέχονταν στην Συμφωνία τού Ελσίνκι (πέραν τής αποδεκτής διαφοράς για την Υφαλοκρηπίδα)για πρώτη φορά και άνοιγαν τον δρόμο στην ΄γειτονα χώρα΄,ήσαν ψευδή??
  Ο Γκιούλ στην συμφωνία τού Ελσίνκι είχε αναφερθεί σε μεγάλη συνέντευξή του στην Καθημερινή παλιότερα..
  Καί τώρα την πασάρει ξανά ο Γιώργος στον Νταβούτογλου...
  Οι βόλτες στον Αγιο Δομίνικο προφανώς τού έδωσαν καινούριες φαεινές ιδέες,μόνον πού είναι παμπάλαιες..

 11. anonymous avatar
  anonymous 26/01/2010 01:24:05

  Ρε παιδιά δεν ξέρω για σας αλλά εγώ νιώθω κουρασμένος και απογοητευμένος από όλους αυτούς. Κάθε τρεις και λίγο μας αμολάει και από μια πεπονόφλουδα. Δηλ. πόσο θα αντέξουμε;

  • popolaros avatar
   popolaros @ anonymous 26/01/2010 08:06:14

   Μην απογοητεύεσε.Στην δράση, αντίδραση.

 12. Shalai avatar
  Shalai 26/01/2010 01:54:11

  Πιο πολύ από όλα μου άρεσε ο τρόπος που τοποθετήθηκε για την λαθρομετανάστευση.

  Ναι, οκ. Να το συζητήσουμε.

  Τρία πουλάκια κάθονταν και τρώγανε μπουγάτσα.

 13. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 26/01/2010 02:12:46

  'ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών'

  Πού βλέπει την επιθυμία της Τουρκίας για βελτίωση σχέσεων; Στην επιθυμία της για μοίρασμα του Αιγαίου ('γκρίζες ζώνες'), νομιμοποίηση της εισβολής της στην Κύπρο (ομοσπονδιοποίηση) και αυτονόμηση της ελληνικής Θράκης (προστασία 'καταπιεζόμενης μειονότητας'); Το να θέλουν να σε βιάσουν (γεωπολιτικά στην προκειμένη περίπτωση) θεωρείται επιδίωξη σχέσης;

 14. blue nile avatar
  blue nile 26/01/2010 02:39:17

  Ο ολίγιστος ΓΑΠ που αν δεν είχε αυτό το όνομα δεν θα μπορούσε ποτέ του ούτε βουλευτής να γίνει, θέτει τις βάσεις για την γοργά επερχόμενη συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας.
  Το μέλλον του ελληνισμού υπό το βάρος των τριών τεράστιων προβλημάτων που συνεχίζει να αντιμετωπίζει (δημογραφικό, χωροταξικό, εκπαιδυτικό) είναι έτσι και αλλιώς αβέβαιο.
  Με τον παρόντα μειοδότη πρωθυπουργό δεν υπάρχει περίπτωση να αποφευχθεί η ταφόπλακα.
  Είναι τραγικό, μα ένα σπιθαμιαίο ανάστημα διαχειρίζεται γιγαντιαία προβλήματα.
  Αμήν.

 15. Κώστας Κ. avatar
  Κώστας Κ. 26/01/2010 03:15:35

  "Δεν πουλάμε, ξεπουλάμε!"
  "Τρελλάθηκε τ' αφεντικό και τα πουλάει τζάμπα!"

  Καμμιά αμφιβολία για το λόγο που έσμπρωξαν οι παράγοντες
  την εκλογή του GAP?

  Και δεν ήταν μόνο για την φουκαριάρα την μάννα του.
  Φουκαριάρηδες Πασόκοι....

 16. Αίσχος avatar
  Αίσχος 26/01/2010 03:52:42

  ΟΚ ο Τζέφρυ ξέρουμε ποιούς υποστηρίζει. Γνωρίζουμε τα πιστεύω του. Δεν είναι Πατριώτης. Ο άλλος Πατριώτης Σαμαράς, θα πεί τίποτα ή το ν' ασχολείται με την Ντόρα είναι πιο σημαντικό;

  Σχόλιο:
  Το Mega ανέφερε το γεγονός στο 43 λεπτό απο τα 48 λεπτά του δελτίου, και όχι μόνο αυτό: Λέγοντας απλά οτι ο Τζέφρυ έστειλε επιστολή (διάρκεια 5 δευτερόλεπτα), συνέχισε για το τι θα κάναν οι Τούρκοι το 2003 (άλλα 10 δευτερόλεπτα). Αυτά και μόνο λένε πολλά εεε; Ο ΑΝΤ1 το είπε κάπου στη μέση με διάρκεια το ίδιο ελάχιστη. Άρε να ήταν ο Χοντρός επάνω τι θα λέγατε;

  Κώστας Κ.:
  Δεν ξεπουλάμε, έχουμε ήδη ξεπουλήσει.

  Όλοι αυτοί οι αλήτες θέλουν κρέμασμα στο Σύνταγμα.
  Αλλά ποιός θα βρεθεί να το κάνει;

 17. popolaros avatar
  popolaros 26/01/2010 08:18:13

  Μια φορά και ένα καιρό, ένας γείτονας μου, διαφωνούσε για τα όρια των οικοπέδων μας.
  Επί χρόνια 'γκρίνιαζε' και με κάθε τρόπο προσπαθούσε να μπει στο δικό μου.
  Ο πατέρας μου πάντα αντιδρούσε, ώσπου ανέλαβα εγώ.
  Με έπεισε να κάτσουμε να συζητήσουμε για να σταματήσουν οι διαμάχες και τα προβλήματα.
  Ανέλαβε ο δικηγόρος του και τα βρήκαμε.
  Μοιράσαμε την διαφορά(υπέρ του).
  Έχασα λίγο έδαφος αλλά έχω την ησυχία μου με τον γείτονα(προς το παρόν).
  ---
  Φανταστικό σενάριο που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

 18. Νίκος avatar
  Νίκος 26/01/2010 08:41:12

  "παραπομπή όλων των θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας!!!!!!!".

  Καλα, αν αληθευει αυτο, εχουμε να κανουμε με βλακες "περιωπης". Αυτο και μονο δειχνει ποσο υποτελεις αισθανονται οι ελληνωνυμοι νεοοθωμανοι ιδεοτσιφλικαδες.

 19. Νίκος avatar
  Νίκος 26/01/2010 08:50:45

  ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΠΑΝΤΗΣΗ" ΤΟΥ ΚΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

  "«Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας!!!!!!», ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ;

  Τονίζει ακόμη ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά!!! ζητήματα. Οριστε μας Κε Παπανδρεου; ωστε οι τουρκικες διεκδικησεις ειναι "πολιτικα" ζητήματα;

  "Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας»!!!

  ΜΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. Α ΝΑΙ, ΞΕΧΑΣΑ, ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΓΙΑ...ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

  "Σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας, η οποία, όπως αναφέρει, θα συμβάλει στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, παγιώνοντας την καλή γειτονία". ΝΑΙ, ΦΥΣΙΚΑ ΑΦΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΕΚΔΥΘΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΡΟΣ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΝΔΥΘΕΙ ΤΟΝ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ. ΗΔΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ. ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ.

  Απαξιω να πω κατι για τις αλλες μπουρδες περι συνεργασιας διοτι ειναι το ατερμονο ευχολογιο ελλειπων διανοητων και ελαχιστων πολιτικαντηδων.

 20. Νίκος avatar
  Νίκος 26/01/2010 08:52:21

  Ποπολαρε, εισαι βεβαιος οτι οι απογονοι σου θα εχουν και αυτοι την ησυχια τους απο τους απογονους του γειτονα; Χεχεχεχεχεχεχε!

 21. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/01/2010 08:53:15

  Δεν πρεπει να κατηγορειται ενας πολιτικος οταν ειναι συνεπης στις ιδεες του και εκλεγεται δημοκρατικα για να τις εφαρμοσει.
  Ολα αυτα τα χρονια ο ΓΑΠ κατηγορουσε τη ΝΔ οτι εφυγε απο το Ελσινκι που προβλεπε ακριβως αυτο,την παραπομπη ολων των διαφορων στη Χαγη το 2004.
  Ε,αφου βγηκε θα εφαρμοσει την πολιτικη του.Δε νομιζω οτι υπαρχει κανεις που δεν ξερει ποια ειναι αυτη,την εχει πει πολλες φορες.
  Και κατι αλλο : στα Δωδεκανησα το ΠΑΣΟΚ επιασε σχεδον "κρητικα" νουμερα 50%+.
  Εαν σε αυτους κανει ο Γιωργος εμενα μου περισσευει.

  • ΜιχΜιχ avatar
   ΜιχΜιχ @ ψυχραιμια 26/01/2010 19:32:53

   Δεν τον ψήφισε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Συνταγματικά, οι εξουσίες πηγάζουν υπέρ του λαού και εκφράζουν τη βούλησή του. Ο Παπανδρέου επιλέχθηκε από τη μειοψηφία.

   Στους καταλόγους υπάρχουν 10 εκατομμύρια. Ψήφισαν τα 7. Το ΠΑΣΟΚ πήρε 3. Αυτή είναι η μόνη πραγματική δημοκρατική μετάφραση.

 22. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 26/01/2010 10:03:09

  Τό ΓΑΠ,δέν είναι καθόλου βλάξ,είναι απλώς σέ διατεταγμένη υπηρεσία.
  Η λύσις βρίσκεται στά χέρια τών Ελλήνων,ιδιαιτέρως στά τών ψηφοφόρων τού ΠΑΣΟΚ,κοινώς Πασόκων,κατά τό:ό τρώσας εαυτόν ιάσεται.Τώρα,τό άν θά προλάβη νά φύγη,ή θά έχη τήν τύχη τού Ιωαννίδη,θά δείξη.Εγώ θά προτιμούσα τό δεύτερο,γιά τήν Ελλάδα,ρέ γαμώτο!

 23. Αίσχος avatar
  Αίσχος 26/01/2010 12:12:49

  Αυτό που με τρομάζει επίσης είναι ότι του κάνει πρόσκληση για να επισκεφτεί την Αθήνα. Για ποίο λόγο όμως το κάνει αυτό; Ίσως για να πέσουν και οι υπογραφές στα παραπάνω. Μέχρι τότε ελπίζει ότι θα έχουν βρει τα χρονοδιαγράμματα.

  Προσπαθώ να σκεφτώ εάν είναι δυνατό όλο αυτό να πρόκειται για κάποιου είδους στρατηγική κίνηση. Όσο όμως και να σκέφτομαι... πάντα καταλήγω σε "αμερικανικές υπηκοότητες".

  Ο Θεός μαζί μας.

 24. Επίκουρος avatar
  Επίκουρος 26/01/2010 16:23:33

  Γιατί δεν βάζετε αυτούσια την επιστολή; Τα σου 'πα, μου 'πες, του 'πα οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Ή μήπως αυτός είναι ο σκοπός σας;

 25. Eleutheros avatar
  Eleutheros 27/01/2010 10:19:47

  Eνω απο τη μια η Ελλαδα ως χωρα που επικαλειται το διεθνες δικαιο, δεν εχει θεωρητικα να φοβηθει τιποτα και επιθυμει να θεσει την Τουρκια προ των ευθυνων της εφοσον αυτη επιθυμει να εχει Ευρωπαικη πορεια, δεν ειναι ομως καθολου βεβαιο οτι και η Τουρκια σκεφτεται το ιδιο. Βλεπει το εαυτο της ως αυτονομο παικτη στην περιοχη, αναζητα τον ζωτικο της χωρο και το "στρατηγικο της βαθος", το οποιο περιλαμβανει και το Αιγαιο, και τα βαλκανια. Η Ελλαδα αποτελει για αυτην δημιουργημα των μεγαλων δυναμεων, οι οποιες θελησαν να διαλυσουν την Οθωμανικη Αυτοκρατορια. Δεν αποτελει για αυτην η Ελλαδα μια ευκαιρια, ενα κρατος που αν τα βρει μαζι της θα καταφερει να προσεγγισει την Ευρωπη και να γινει και αυτη ενα κομματι του Ευρωπαικου παζλ. Αλλα πιθανον η Ελλαδα αποτελει ενα μοχλο πιεσης προς τα Δυτικα κεντρα εξουσιας, οτι η Τουρκια ειναι ο ηγεμων της Ανατολικης μεσογειου που καταφερνει με την πιστη στο διαχρονικο ρητο οτι ο πολεμος, -η απειλη πολεμου στη συγκεκριμενη περιπτωση-ειναι η συνεχεια της πολιτικης με αλλα μεσα, να αυξανει συνεχως την επιρροη της στο χωρο του Αιγαιου και της ανατολικης μεσογειου. Οποτε αν υπαρχουν καποιες σκεψεις για αποσταθεροποιηση της Τουρκιας και δημιουργιας ανεξαρτητου Κουρδισταν που θα παριλαμβανει και τμημα της Τουρκικης επικρατειας, η απωλεια αυτη θα μπορουσε να ισοσταθμιστει με κερδη ισως στο Αιγαιο και στη Θρακη, χωρις αυτο να σημαινει οτι η Τουρκια θα δεχτει αμαχητι τον διαμελισμο της προς οφελος ενος ανεξαρτητου Κουρδικου Κρατους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.