Επαναφέρει θέμα «βασικού μετόχου» η ΝΔ
20/11/2014 17:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επαναφέρει θέμα «βασικού μετόχου» η ΝΔ

Αν η ΝΔ έχει πράγματι σχέδιο για να καθαρίσει την Κόπρο του Αυγείου θα πρέπει να είναι καλυμμένη από παντού αλλιώς να μας το θυμηθείτε θα την «φάνε ζωντανή».

Ακούγεται έντονα ότι στην πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπάρχει νέα πρόβλεψη για τον βασικό μέτοχο στα μέσα ενημέρωσης. Θα θυμάστε εκείνη την… τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή με Ρουσόπουλο και Παυλόπουλο να πρωτοστατούν στο πώς θα εκδιώξουν επιχειρηματίες από τα media. Αν και η πρόθεση καλή, διότι δεν μπορεί, κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτός ο σφιχτός εναγκαλισμός των νταβατζήδων με τα εκδοτικά συμφέροντα, η αποτυχία ήταν πλήρης.

Απροετοίμαστοι τότε πήγαν να περάσουν έναν νόμο στο πνεύμα του… Μπαϊρακτάρη και φυσικά οι νταβατζήδες τους πήραν με τις πέτρες. Έστησαν δικηγορικά γραφεία σε Ελλάδα και Βρυξέλλες, έκαναν ατελείωτο λόμπινγκ στην Κομισιόν, «ξέσκισαν» και την κυβέρνηση και απλά ποτέ δεν υιοθετήθηκε ο βασικός μέτοχος.

Ξαφνικά λοιπόν η ΝΔ, σύμφωνα πάντα με τον Π. Παυλόπουλο επαναφέρει θέμα «βασικού μετόχου». Ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε τις προτάσεις του και σύμφωνα με τον ίδιο, η ΝΔ προτίθεται να επαναφέρει στην διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης τις διατάξεις περί «βασικού μετόχου» (άρθρο 14, παρ. 9 του Συντάγματος) που αφορούν στο ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη, εταίρου ή βασικού μετόχου ΜΜΕ και ιδιοκτήτη, εταίρου ή βασικού μετόχου επιχείρησης που αναλαμβάνει δημόσια έργα ή δημόσιες προμήθειες, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει τον σχετικό εκτελεστικό νόμο της κυβέρνησης Καραμανλή του 2005 κρίνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με το Κοινοτικό Δίκαιο.

Ο κ. Παυλόπουλος, ωστόσο, επικαλείται την μεταγενέστερη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου του 2008 σύμφωνα με την οποία, όπως σχολίαζε, δικαιώθηκε στην συντριπτική του πλειοψηφία ο νόμος της κυβέρνησης Καραμανλή πλην του σημείου για τα συγγενικά πρόσωπα.

Όπως είπε, διευκρινίζοντας την θέση του, το Σύνταγμα θα εναρμονιστεί με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον «βασικό μέτοχο» στο συγκεκριμένο σημείο περί συγγενικών προσώπων, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι με την εναρμόνιση θα ανοίξει και ο δρόμος για τον εκτελεστικό νόμο εφαρμογής της συνταγματικής πρόβλεψης.

Τα ερωτήματα είναι πολλά: Για παράδειγμα έκανε η ΝΔ ή ο Παυλόπουλος καμιά ερώτηση στην Κομισιόν και του είπαν «προχώρα» ή θα φάνε τα μούτρα τους; Και καλά ο βουλευτής «καμμένος» είναι και θέλει να επανέλθει στο προσκήνιο. Η ΝΔ ξέρει τι θέλει;

Το δεύτερο είναι αν υπάρχει ευρύτερος και κεντρικότερος σχεδιασμός γύρω από αυτό το θέμα. Δηλαδή, λίγο καιρό πριν τις εκλογές, προεδρικές ή άλλες και ανοίγεις μέτωπο με τους εργολάβους της ενημέρωσης; Σαν πολύ περίεργο μου φαίνεται αν και ο κόσμος πολύ θα ήθελε να πετάγονται έξω από το παιχνίδι οι γνωστοί νταβατζήδες των media.

Όμως, αν η ΝΔ έχει πράγματι σχέδιο για να καθαρίσει την Κόπρο του Αυγείου θα πρέπει να είναι καλυμμένη από παντού αλλιώς να μας το θυμηθείτε θα την «φάνε ζωντανή».

Για παράδειγμα, θα μπορεί να διώξει π.χ. τον Μπόμπολα που φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι μέτοχος σε εκδοτικά και ταυτόχρονα η οικογένειά του παίρνει δημόσια έργα. Αλλά θα μπορεί να διώξει και τους «μπροστινούς» επιχειρηματιών, εφοπλιστών και λοιπών λαμόγιων; Δηλαδή θα γίνει ξανά πόλεμος για να φύγουν οι γνωστοί που τους ξέρουμε όλοι και θα μείνουν οι νέοι «παίκτες» που από τη μια στιγμή στην άλλη έγιναν εκδότες με χρήμα που δεν ξέρει κανείς από πού ήλθε;

Τι γίνεται άραγε με το «μαύρο» χρήμα που κυκλοφορεί στα media, έντυπα και ηλεκτρονικά; Τι γίνεται με κάποιους που δεν είχαν παντελόνι να φορέσουν και τώρα μοστράρονται ως μεγαλοεκδότες με πλάτες άλλων, υπόδικων και μη;

Τι γίνεται με εφημερίδες και κανάλια που ξαφνικά μοιράζουν εκατομμύρια σε μισθούς και προσφορές; Ελέγχθηκαν ποτέ όλοι αυτοί και θα συνεχίσουν να παίζουν βρόμικα παιχνίδια υπακούοντας στις δουλειές του «Μεγάλου Αφεντικού;»

Εντάξει, λοιπόν. Να συμφωνήσουμε με όσους θέλουν αλλαγές στο σύστημα και ξεκαθάρισμα της βρομιάς που επικρατεί. Όμως, απ’ ότι ξέρουμε κι απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε ο «αέρας» είναι πολύ πιο «βρόμικος» στους νέους νταβατζήδες της ενημέρωσης που παίζουν εξαιρετικά ύπουλα και επικίνδυνα παιχνίδια.

Να φύγουν οι παραδοσιακοί εκδότες που έχουν δουλειές με το δημόσιο, εντάξει μ’ αυτό. Αλλά ποιοι θα μείνουν; Οι εκβιαστές; Τα «πληρωμένα πιστόλια»; Οι άνθρωποι της νύχτας που ξεπλένουν χρήμα σε εφημερίδες, κανάλια και περιοδικά;

Πρέπει να προσέξει πολύ η κυβέρνηση γιατί μπαίνει σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Αν θέλει πράγματι να πολεμήσει το σύστημα ας το κάνει. Αλλά συνολικά. Να μην αφήσει κανέναν όρθιο αν έχει τα κότσια. Αλλιώς απλά θα κάνει ξαναμοίρασμα της πίτας με τους νέους παίκτες να είναι «φαγάδες» που δεν καταλαβαίνουν τίποτε και δεν συνεννοούνται με κανέναν. Και που θέλουν κομμάτια της πίτας απλά και μόνο για να γλιτώσουν φυλακές και χειρότερα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 20/11/2014 17:30:08

  Μην ειρωνεύεσθε την απόπειρα Καραμανλή να μειώση τις δυνατότητες της διαπλοκής με τον βασικό μέτοχο. Τώρα θα πρέπει να γίνουν μάθημα όσα τότε δεν περπάτησαν, να συνεργασθούν όσοι γνώστες του θέματος αλλά έντιμοι υπάρχουν, και να επιτύχουμε σε αυτό πού τότε αποτύχαμε. Μόνον έτσι θα έχουμε ελπίδες να πάη καλύτερα αυτός ο δύσμοιρος τόπος, δύσμοιρος εξαιτίας μας βέβαια !

 2. "Μανώλης Πετράκης" avatar
  "Μανώλης Πετράκης" 20/11/2014 17:54:51

  Χιμαιρικές και ατελέσφορες επιδιώξεις. Θα καταλάβουμε κάποτε ότι ή θα έχουμε ελεύθερη οικονομία ή καθεστώς τύπου Β. Κορέας. Θα έχει ο άλλος τον σταθμό στο όνομα του παιδιού του, του ξαδέρφού του, του μπατζανάκη του, κ.ο.κ και την κατασκευαστική στο όνομα του κουμπάρου του (φυσικά όλα πίσω από εταιρικά σχήματα κ.λπ.). Μια είναι η λύση: όσο το δυνατόν λιγότερα δημόσια πράγματα, ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις και ανοικτοί διεθνείς διαγωνισμοί (πραγματικά "διεθνείς" όμως, στα αγγλικά, και με δημοσίευση σε διεθνούς εμβέλειας έντυπα). Και φυσικά χωρίς καμμία δυνατότητα υποκειμενικών αξιολογήσεων. Μειονοτικοί ή πλειοδοτικοί διαγωνισμοί και τέλος. Ούτε "αξιολογήσεις", ούτε "επιτροπές". Και όσο λιγότερα πράγματα ανήκουν στην σφαίρα επιρροής και ελέγχου του δημοσίου, τόσο λιγοστεύουν και τα περιθώρια εκβιασμών και παιχνιδιών.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ "Μανώλης Πετράκης" 20/11/2014 19:48:02

   Νομίζεις και πλανάσαι οικτρά. Η θεωρία σου που εμφανίζεις ως πανάκοια, έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και έχει παράξει εταιρίες τέρατα λόγω ολιγοπωλίου που μπορούν να κάνουν ότι θέλουν λόγω χρήματος. Γνωστή εταιρία αναψυκτικών που πασίγνωστο προϊόν της βρέθηκε να έχει εντομοκτόνο, δεν έπαθε σχεδόν τίποτε ενώ έπρεπε να καταρρεύσει. Τα ΜΜΕ με τις μεγάλες εταιρίες ελέγχουν σχεδόν τα πάντα στον δυτικό κόσμο. Μόνο τυφλός δε το βλέπει. Χωρίς να έχει λόγο το κράτος και να επιβάλλει αυστηρούς κανόνες ώστε να μοιράζει την πίτα σε όσο περισσότερους, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα τραγικό. Και εννοείται πως το αντίθετο είναι μέγα σφάλμα επίσης. Το βλέπουμε και εδώ, το είδαμε και στα κομμουνιστικά κράτη. Η Ρωσία είναι ένα καλό παράδειγμα τα τελευταία χρόνια. Με ανεργία πολύ χαμηλή, ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων προς τα μέσα ή έξω και με ισχυρό έλεγχο των ενεργειακών πηγών από το κράτος, διαψεύδει συνεχώς τις κατά παραγγελία προβλέψεις των δυτ. οικονομολόγων περί επικείμενης ύφεσης που σε όλο τον δυτικό κόσμο αφήνει σημάδια εδώ και 5 χρόνια. Ακόμη και η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει μηδενική ανάπτυξη σχεδόν όλο το 2014.

   • "Μανώλης Πετράκης" avatar
    "Μανώλης Πετράκης" @ Γεώργιος Τ. 20/11/2014 23:28:20

    Τι πάει να πει "έπρεπε να καταρρεύσει"? Η Αγορά κρίνει τι πρέπει να καταρρεύσει και τι όχι. Θα καταλάβουμε κάποτε ότι το κράτος είναι σαν τον καρκίνο. Δεν υπάρχει λίγος καλός καρκίνος γιατί είναι στην φύση του να μεγαλώνει, να επεκτείνεται, και να καταστρέφει. Η υπόθεση του βασικού μετόχου είναι ενδεικτική του πως το κράτος για να δώσει μία λύση αναγκάζεται να θεσμοθετήσει περισσότερο κράτος, περισσότερους νόμους, κανονισμούς κ.ο.κ. μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο που καταλήγει πάντα στην Σοβιετία. Αν βάλεις μέσα τους συγγενείς είσαι παράνομος, αν τους αφήσεις έξω είναι προφανή τα παραθυράκια. Το βρήκα: πλήρης παρακολούθηση και καταγραφή κάθε συνομιλίας ώστε να μην μπορεί κανένας νταβατζής να εκβιάσει. Η λύση λοιπόν δεν είναι το κράτος, είναι η Αγορά.

 3. Μικρός Νικόλας avatar
  Μικρός Νικόλας 20/11/2014 19:17:01

  Μία είναι η λύση αν θέλουν να έχουν αποτέλεσμα κι αν δεν υπάρχει απολύτως τίποτε με το οποίο μπορούν να τους εκβιάσουνε οι νταβατζήδες. Να καταγγείλουν δημοσίως και με αποδείξεις τις ανομίες, τη διαπλοκή, τους εκβιασμούς, την άπληστη και ακόρεστη εμπλοκή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, όλες τις αμαρτωλές συμβάσεις και τα θαλασσοδάνεια που εκβιάζοντας έχουν καρπωθεί. Να τους αποκαλύψουν στον Ελληνικό λαό, να τους αποδυναμώσουν οικονομικά και να επιβάλλουν τη δικαιοσύνη. Ο Νόμος για τον Βασικό Μέτοχο, ήτανε εξ αρχής μία επιλογή στο σωστό δρόμο, που την κατάπιε η προχειρότητα κι η λανθασμένη εκτίμηση των μέσων που είχε στη διάθεσή του το κατεστημένο, για να την καταργήσει εν τη γενέσει της. Ο δεύτερος γύρος, μπορεί να είναι πιο …επιμελημένος και να επιτύχει επί τέλους το προσδοκώμενο.

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 20/11/2014 23:55:40

  Άκρως θλιβερή η πληροφορία ότι οι "νταβατζήδες" του 2004 είναι πολύ καλύτεροι από τους καινούργιους που μπήκαν στο χώρο τύπου και κάνουν "κουμάντο" το 2014! Τι παρακμή έφερε στη χώρα το Μνημόνιο! Είναι ασύλληπτο! Κατά τα άλλα νομίζω ότι ο Παυλόπουλος θέλει τη ρεβάνς για το 2004, μια ρεβάνς που δεν θα χρειαζόταν, εάν ο ίδιος είχε φτιάξει εκείνο το νόμο καλύτερο και είχε συμβουλέψει καλύτερα τον Καραμανλή. Η αποτυχία είχε ως κύριο υπαίτιο τον ίδιο και την ανεπάρκειά του. Ας μη ζητάει τα ρέστα σήμερα, που το παιχνίδι έχει πια αλλάξει.

  • ΙΚΟ avatar
   ΙΚΟ @ Διογένης 21/11/2014 00:40:25

   Μετά από πολύχρονη "αντίσταση και πάλη" νταβατζήδων και ανεκδιήγητων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο ("διαβασμένος" νομικός-πολιτικός) Παυλόπουλος και ο νόμος του, βρήκαν τη δικαίωσή τους. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον βασικό μέτοχο (τη δίκασε 16/12/2008) εκδόθηκε τελικά το καλοκαίρι του 2009 (απόφαση επί της υποθέσεως C-213/07). Από εκεί και πέρα, τι έχει γίνει, είναι το ερώτημα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.