#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/01/2012 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επαναλαμβάνουμε: τι θα κάνει ο κ. Παπαδήμος με τα ομόλογα της ΕΚΤ;Τα επόμενα 24ωρα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμα για το μέλλον του κουρέματος και για το πώς θα κλείσει το PSI. Ο Τσ. Νταλλάρα ξανάρχεται στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι το γνωστό και αφορά στο επιτόκιο. Οι Γερμανοί ζητούν κάτω από 3,5% οι ιδιώτες ομολογιούχοι ζητούν γύρω στο 3,9%, αλλά όπως φαίνεται κάπου θα τα βρουν και θα λήξει το θέμα.

Ο νέος πόλεμος που έχει ξεσπάσει και απειλεί να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα είναι η συζήτηση που γίνεται για τη συμμετοχή ή όχι στο κούρεμα και των ομολόγων της ΕΚΤ.

Μιλώντας στο Νταβός η Λαγκάρντ διατύπωσε την άποψη ότι δεν θα είναι αρκετή η συμμετοχή μόνο των ιδιωτών ομολογιούχων στο ελληνικό PSI και ότι στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συμμετάσχουν και «δημόσιοι πιστωτικοί φορείς», με πρώτη την ΕΚΤ. Στη Λαγκάρντ συμπαρίσταται και ο ΟΟΣΑ που λέει ότι «θα ήταν καλή ιδέα να δεχθεί και η ΕΚΤ απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει». Τη θέση αυτή προσυπέγραψε και ο Σόρος ενώ οι Financial Times σε δημοσίευμά της αποκάλυπτε «πιέσεις για τη συμμετοχή και της ΕΚΤ στο ελληνικό PSI ενώ δύο στελέχη της ΕΚΤ δήλωσαν στο Bloomberg ότι η Ευρωτράπεζα δεν συμφωνεί στη συμμετοχή της στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει.

Από την άλλη, δεν το συζητούν αυτό το ενδεχόμενο οι Γερμανοί που κάνουν και το κουμάντο.

Συνεργάτης της Μέρκελ συντάχθηκε με την ΕΚΤ απορρίπτοντας την ιδέα να συμμετάσχει και η Ευρωτράπεζα στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Μίκαελ Μάιστερ, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς να επιτρέπουν αξιωματούχους τρίτων μερών να διατυπώνουν τέτοιες απρεπείς αξιώσεις στην κεντρική μας τράπεζα»!

«Αυτό αντίκειται στη φιλοσοφία μας!», πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος αναφερόμενος προφανώς στην περιλάλητη πλην διαφιλονικούμενη ανεξαρτησία της Ευρωτράπεζας.

Να θυμίσουμε ότι στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ βρίσκονται ελληνικά ομόλογα 45 δις ευρώ.

Μήπως η ΕΚΤ κερδοσκοπεί  με τα ελληνικά ομόλογα;

Το θεωρώ λοιπόν αδιανόητο,  ενώ πιέζουμε τους  ιδιώτες ομολογιούχος να δεχθούν, και μάλιστα εθελοντικά, ...βαθύ κούρεμα των ομολόγων τους,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ...σφυρίζει αδιάφορα!

Τι εννοώ;

Η ΕΚΤ φέρεται να διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ύψους 45 δις ευρώ,  τα οποία απέκτησε στη δευτερογενή αγορά.

Ερώτημα πρώτον: Μπορεί κάποιος να μας ...διαφωτίσει σε ποια τιμή τα απέκτησε; Γιατί ένα είναι βέβαιον, ό,τι τα απέκτησε κάτω του αρτίου. (αν τα απέκτησε στο άρτιο μάλλον θα πρόκειται για σκάνδαλο!)

Με  άλλα λόγια, πόσο κόστισε στην ΕΚΤ η αγορά αυτών των ομολόγων; Μπορεί ο κ. Παπαδήμος, ως ειδικότερος ημών, να δώσει μια απάντηση στον ελληνικό λαό;

Ερώτημα δεύτερον: Γιατί  δεν βγαίνει ο κ. Ντράγκι να ανακοινώσει ότι η ΕΚΤ θα ζητήσει να πληρωθεί αυτά τα ομόλογα όχι στην ονομαστική τους αξία (άρτιον), αλλά στην τιμή κτήσης τους; Γιατί, αν επιμείνει να τα επιστρέψει στην ονομαστική τους αξία, αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ κερδοσκοπεί σε βάρος της Ελλάδος!

Ερώτημα τρίτον: Από το Καλοκαίρι και μετά, η ΕΚΤ έχει επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο ομόλογα τα οποία είχε αποκτήσει στην δευτερογενή αγορά;  Αν ναί, μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει σε τι τιμή απέκτησε αυτά τα ομόλογα  και αν τα πληρώθηκε  από το ελληνικό δημόσιο στο άρτιον;

Αν η ΕΚΤ, ως μέλος της Τρόϊκα, θέλει να επιτύχει το PSI, τότε πρέπει να δώσει  πρώτη το  ....καλό παράδειγμα! Πως, ξέρουν αυτοί....

Εχω ξαναρωτήσει: Γιατί η Ελλάδα δεν θέτει επισήμως ζήτημα κουρέματος των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ;  Φοβόμαστε μη και ....ανησυχήσουν οι αγορές;

ΚΡ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. astrokritis avatar
  astrokritis 26/01/2012 12:03:58

  ... την παροιμία ''κόρακας , κοράκου μάτι δεν βγάζει ! '' , την έχετε ακούσει ???? .. Σοβαρά τώρα περιμένετε από τον Παπαδήμο να φέρει σε δύσκολη θέση τ' αφεντικά του , στην ΕΚΤ ??? ... Εδώ , ''απείλησε'' στην συνέντευξη του στους New York Times πως θα προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους κι αντί αυτού σέρνεται σε ''διαπραγματεύσεις'' με τον Τσαρλς Νταλάρα, και ευελπιστείτε τώρα να τα βάλει με τον Ντράγκι ? ...

  • drider avatar
   drider @ astrokritis 26/01/2012 12:47:06

   Δεν έχεις και άδικο... Η τελική συμφωνία θα παρουσιασθεί του Αγ. Βαλεντίνου (εκεί να δεις ... έρωτες!).

 2. undercover gpr avatar
  undercover gpr 26/01/2012 13:08:18

  Η τιμή κτίσης υπολογίζεται (από τις επίσημες ημερομηνίες που βγήκε για αγορές) περίπου στο 65-70% της ονομαστικής αξίας.Αυτό σημαίνει ότι τα 45 δις τα αγόρασε περίπου 30-35 δις.

  Εάν η ΕΚΤ δεχθεί κούρεμα τύπου PSI δλδ 50% θα υποστεί ζημιά :
  35 - 22,5 = 12δις περίπου όταν το ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΆΛΑΙΟ της είναι μόλις 11δις.

  Σημαίνει δλδ ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί ΑΜΚ για να μην καταρρεύσει!

  Αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν η ΕΚΤ πουλήσει τα ομόλογα στον EFSF/ESM (είτε στην τιμή κτίσης είτε στην ονομαστική αξία) για να υποστεί τη ζημιά ο μηχανισμός κι όχι η ΕΚΤ.

  • Andreas avatar
   Andreas @ undercover gpr 26/01/2012 16:02:50

   Να προσθεσω οτι τα αποτιμα σε τιμη κτησης συν amortization στο αρτιο. Αρα η αποτιμηση του Μαρ12 για παραδειγμα ειναι κοντα στο 98 και οχι στο 70....

 3. franc avatar
  franc 26/01/2012 15:15:19

  undercover gpr ,
  Eίσαι απόλυτα σαφής. Τι λέει επ' αυτού ο ΚΡ?

 4. ΜΠ avatar
  ΜΠ 26/01/2012 15:50:51

  Ο οίκος Fitch ξεκαθάρισε ότι όταν υπογραφεί η νέα δανειακή τότε θα μας υποβαθμίσει σε “selective default”, την ίδια βόμβα έρχεται να ρίξει και η S&P με το γενικό διευθυντή της, John Chambers να δηλώνει επίσης, ότι εκτός από την υποβάθμιση της χώρας, μια χρεοκοπία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταστρέφει απαραιτήτως την αξιοπιστία της ένωσης, αφού δεν είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσει το λεγόμενο “φαινόμενο του ντόμινο”!
  Και όλα αυτά την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το PSI!
  Και ρωτάω: Αυτό το PSI+, μαζί με την Δανειακή και το Μνημόνιο2 θα τα ψηφίσει στη Βουλή των ΕΛΛΗΝΩΝ η Ν.Δ και ο Α.Σ;;;;;;;;;;;;;

 5. unfair avatar
  unfair 26/01/2012 15:56:36

  μια ακόμη ερώτηση, η ΕΚΤ είναι ιδιωτική [άρα ΠΡΕΠΕΙ να συμμετέχει στο κούρεμα] Ή κρατική [δηλαδή των κρατών της Ε.Ε., άρα ΠΡΕΠΕΙ να βοηθήσει ΑΜΕΣΑ δανείζοντας τα κράτη (την Ελλάδα ντε! κ όχι τις τράπεζες)].
  επίσης, υπάρχει ένα θέμα [που βάζουν με το δίκιο τους] οι υπόλοιποι κατέχοντες ελληνικά ομόλογα, πως ΔΕΝ είναι δίκαιο προς αυτούς να υπάρχει διαχωρισμός στο "κούρεμα" ανάμεσα στους δανειστές!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.