#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2013 10:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επανέρχονται τα σενάρια για ισπανικό κούρεμαΠριν λίγες ημέρες ένα δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, και μάλιστα πρωτοσέλιδο, αποκάλυπτε σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων των Ισπανών. Τότε κανείς δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία πιστεύοντας ότι πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή. Άλλωστε, τότε δεν είχε «σκάσει» το θέμα της Κύπρου, οπότε το τι γράφει μια εφημερίδα δεν είχε και τόση σημασία.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου χαζός αυτός που είπε ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά» και μετά το κυπριακό δράμα, το σενάριο για το ισπανικό κούρεμα επανέρχεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Το σενάριο αυτό προβλέπει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, την αναγκαστική παραχώρηση 3 ευρώ για κάθε χίλια ευρώ καταθέσεων από όλους τους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι «διασφαλισμένες» 100.000 ευρώ μπορεί να κουρευτούν κατά 300 ευρώ. Η ισπανική κυβέρνηση δε θα το πει κούρεμα, αλλά κάτι σαν φόρο αλληλεγγύης ο οποίος θα συγκεντρωθεί σε ένα λεγόμενο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων προκειμένου να μοιραστεί ουσιαστικά σε 300.000 επενδυτές που είχαν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και έχασαν τα χρήματά τους, από σήμερα κρατικοποιημένες τράπεζες όπως η ΝovaCaixaGalicia και η CatalunyaCaixa.

Η El Pais αποκαλύπτει ότι το κούρεμα θα αφορά μόνο τις μεγάλες και ισχυρές τράπεζες κι όχι τις αδύναμες. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι ανοίγει διάπλατα ένα νέο κεφάλαιο στα συναλλακτικά και χρηματοπιστωτικά ήθη είναι πιο σοβαρό από το να χάσει κάποιος 200 ή 1.000 ευρώ. Η Γερμανία, κι αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις Σόιμπλε, παίζει ξεκάθαρα το χαρτί της παντοδυναμίας της που με μια μόνο απόφαση μπορεί να βάλει χέρι στις «ιερές» καταθέσεις εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Δε μιλάμε για Ρώσους ολιγάρχες εδώ αλλά για εκατομμύρια πολίτες που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους μια κρίση για την οποία δε φταίνε.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και δεν μπορεί να κλείσει με τίποτε. Αν η Ισπανία το σκέφτεται και στην Κύπρο συμβαίνει γιατί αύριο να μη συμβεί και στην Ελλάδα; Γιατί άραγε στις αρχές Απριλίου η τρόικα να μην έρθει και πει: «δεν κάνετε απολύσεις, δεν ξεπουλάτε τα πάντα, βουλιάζουν τα έσοδά σας, βάλτε φόρο αλληλεγγύης στις καταθέσεις»;

Η κυβέρνηση καλά κάνει και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δε θα χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών. Πώς, όμως, μπορεί να αποτρέψει μια γενικευμένη απόφαση που θα αφορά όλες τις αδύναμες οικονομίες;

Είναι πλέον φανερό ότι έπεσε και το τελευταίο οχυρό: Οι καταθέσεις των ανθρώπων που δούλεψαν μια ζωή δε θα είναι ποτέ ασφαλισμένες. Κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα φάει κούρεμα στα λεφτά του, ακόμη κι αν αυτά είναι κάτω από 100.000 ευρώ. Εγγύηση τέλος και θα το δούμε σύντομα αυτό. Η Κύπρος ήταν ο δοκιμαστικός σωλήνας της νέας πολιτικής των ισχυρών.

Όμως, σίγουρα κάποιοι που σκέφτονται όλα αυτά τα σενάρια δε σκέφτονται τις αντιδράσεις του κόσμου όταν κάποιος βάλει χέρι στο τελευταίο αποκούμπι του. Μπορεί η Κύπρος να ήταν μικρή για να αντισταθεί, όμως, όλες μαζί οι χώρες μπορούν να γίνουν τσουνάμι. Ας προσέχουν λοιπόν όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να μετατρέψουν την Ευρώπη σε γερμανικό προτεκτοράτο. Αλλωστε, και οι ίδιοι οι Γερμανοί πολίτες ήδη έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει και 7 στους 10 ανησυχούν για τις αποταμιεύσεις τους. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι επιχειρείται μια βίαιη αναδιανομή του πλούτου που δεν έχει προηγούμενο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George avatar
  George 24/03/2013 10:29:42

  Μια πρόταση προς Κύριο Πρωθυπουργό: Δημιουργήστε μια ελεύθερη τραπεζική ζώνη εντός του Αγ. Όρους. Επιτόκια 4-7% και μηδενικός έλεγχος προέλευσης κεφαλαίων. Σε 10 χρόνια θα έχουν μαζευτεί τεράστια ρωσικά και άλλα κεφάλαια. Όμως με αυστηρότατο έλεγχο (όχι θαλασσοδάνεια). Αφού παίζουν βρώμικα οι εταίροι μας θα πρέπει να παίξουμε και εμείς. Για τα παιδιά μας.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 24/03/2013 10:59:28

  To 3 τοις χιλιοις δεν ειναι φορος επι των καταθεσεων.Απο τη στιγμη που ο τοκος ειναι 3% βαζεις φορο επι των τοκων 10% και αυτο ειναι το 3 τοις χιλιοις επι του κεφαλαιου.
  Γενικα οποιοσδηποτε φορος που κοβει ποσο μικροτερο απο τον τοκο μπορει να ερμηνευθει ως φορος επι του τοκου οπου ο τοκος ειναι ετησιο εισοδημα και οχι κεφαλαιο.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ψυχραιμια 24/03/2013 17:12:11

   Δεν είναι το ίδιο, γιατί αυτό που λες έχει ήδη γίνει. Στην Ελλάδα, από 10% που ήταν ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων, πήγε στο 15% την Πρωτοχρονιά. Στην Πορτογαλία, από 20% που ήταν το 2009, αυξήθηκε σταδιακά στο 23,%, ύστερα στο 25%, μετά στο 26,5% και πλέον είναι 28%. Άν ήταν να κάνουν μια από τα ίδια λοιπόν, θα το λέγαν απλά «αύξηση του φόρου επί των τόκων» και θα καθάριζαν. Φοβάμαι όμως ότι δεν θα πρόκειται απλώς περί αυτού. Μιλάνε καθαρά για φόρο επί του κεφαλαίου. Αυτά τα 3 τοις χιλίοις είναι απλώς για να σπάσει το ταμπού χωρίς να εγερθούν αντιδράσεις (μιθριδατισμός). Άν περάσει όμως, και ανοίξει η Κερκόπορτα, εύκολα αλλάζουν τα ποσοστά του κουρέματος ύστερα.

 3. Νιόβη avatar
  Νιόβη 24/03/2013 11:57:39

  «Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι επιχειρείται μια βίαιη αναδιανομή του πλούτου που δεν έχει προηγούμενο».

  Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η αναδιανομή του πλούτου δεν αφορά μόνο την Κύπρο, την Ισπανία ή την Ελλάδα. Το διακύβευμα είναι παγκόσμιο. Από τώρα και στο εξής, κανείς δεν είναι ασφαλής πια. Η μέθοδος της τρομοκρατίας, η επίκληση αισθημάτων φθόνου και η προπαγάνδα (δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται αναφανδόν από τη Γερμανία και τους χρήσιμους ηλίθιους αυτής. Η Γερμανία έχει μακρά εμπειρία στην προπαγάνδα - θυμίζω ότι στη Ναζιστική Γερμανία υπήρχε Υπουργείο Προπαγάνδας και Διαφωτισμού υπό τον Γιόζεφ Γκαίμπελς) θα χρησιμοποιούνται κάθε φορά για να παύουν οι αντιδράσεις. Οι χαρακτηρισμοί και τα επιχειρήματα θα ποικίλλουν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του στόχου: «τεμπέληδες», «επενδυτές», «φοροαπατεώνες», «μαφιόζοι» ή ό,τιδήποτε άλλο δύναται να βάλει ανθρώπου νους. Επίσης, είναι αφελές να πιστεύουμε ότι οι δημεύσεις περιουσιών θα περιοριστούν στις καταθέσεις. Η περιουσία της μικρομεσαίας τάξης κινδυνεύει ό,τι μορφή κι αν έχει. Στην Ελλάδα, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης φτάνει ή ξεπερνά το 80% και πολλοί έχουν πέραν της μίας κατοικίας. Προσθέστε τα οικόπεδα και αγροτεμάχια. Θα στοχοποιηθούν όπως και οι καταθέσεις (και ήδη αυτό γίνεται με τη μορφή επιβολής πάσης φύσεως φόρου και χαρατσιού). Θυμηθείτε ότι οι πολίτες των Ευρωπαϊκών χωρών, εκτός ίσως της Ιταλίας και της Ισπανίας, ζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους στο ενοίκιο κι ότι μεγάλα μεσιτικά γραφεία αναλαμβάνουν τη διαμόρφωση των ενοικίων (λέγε με «καρτέλ»). Ας μην αμφιβάλλουμε ότι την κατάλληλη στιγμή θα βρεθούν και τα κατάλληλα επιχειρήματα για την ευθεία επίθεση και κατά της ακίνητης περιουσίας.

  Δεν βλάπτει δε καθόλου να μην χάνουμε το δάσος προσπαθώντας να αναλύσουμε το δέντρο. Περισσότερο κι από τις λεπτεπίλεπτες οικονομικές αναλύσεις απαιτείται αυτή την στιγμή στέρεη και απλή αποτίμηση των απλούστερων και εξώφθαλμων δεδομένων. Η λεπτολογία κουράζει και εξασθενεί ακόμα και τα πιο δυνατά πνεύματα και, επιπλέον, τα απομακρύνει από τα οφθαλμοφανή. Πολλώ δε μάλλον όταν τα οικονομικά δεδομένα και επιχειρήματα, επί των οποίων λαμβάνουν χώρα οι μακροσκελείς και συνήθως καλόπιστες αναλύσεις, προέρχονται από τις ίδιες πηγές, των οποίων τα πεπραγμένα δημιουργούν τις σφοδρές υποψίες που δημιουργούν.

 4. Ewiak Ryszard avatar
  Ewiak Ryszard 24/03/2013 16:47:17

  Όπως μπορείτε να δείτε, η απόφαση του Eurogroup υπονομεύει την εμπιστοσύνη σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο και ένα κακό μήνυμα προς επενδυτή. Πού πάμε; Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [η εχθρότητα προς τους Χριστιανούς]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [η μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]. Και θα μπει στα νότια [Γεωργία]· αλλά δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά [1921] και όπως την τελευταία φορά [2008]». (Δανιήλ 11:28, 29) Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα επιτεθεί η Ρωσία. (Δανιήλ 11:30α) Ο Μωυσής έγραψε: «Και πλοια από πλευρά της Κιττίμ [το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ], και θα ταλαιπωρήσουν τον Ασσουρ [Ρωσία], και θα ταλαιπωρήσουν τον Εβερ [άλλους εχθρούς, όπως το Ιραν και η Κίνα]». (Αριθμοί 24:24α) Θα είναι ένα πυρηνικό πόλεμο. (Αποκάλυψη 6:4) «Μαχαιρα μεγαλη» = πυρηνικό όπλο. Αυτό είναι «η αρχή της γέννησης τύψεις». (Ματθαίος 24:7, 8).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.