26/01/2009 16:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επί των τύπων των …τρακτέρ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 26/01/2009 16:20:34

  Αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Εξπρές

  «Η αύξηση του κόστους παραγωγής και η ξαφνική μείωση των τιμών των προϊόντων τους «έπνιξε» τους αγρότες, που τα τελευταία χρόνια παράγουν… χρέη.
  Ουσιαστικά, αυτή η αρνητική αναλογία, που ήλθε να προστεθεί στο «αγροτικό ζήτημα» της χώρας, τους «έσπρωξε» στα «μπλόκα», που προκαλούν ήδη ασφυκτικές καταστάσεις σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας, αλλά και σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας.
  Μιλώντας με αριθμούς, για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να γνωρίζει ότι:
  - Το καλαμπόκι πωλείται προς 10-11 λεπτά το κιλό και το νεκρό σημείο είναι στα 17 λεπτά/κιλό.
  - Το λάδι πωλείται 2 ευρώ το κιλό και το κόστος παραγωγής είναι στα 2,40 ευρώ.
  - Το σιτάρι πωλείται 18 λεπτά το κιλό και το κόστος παραγωγής είναι στα 22 λεπτά.
  - Τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια πωλούνται προς 5-6 λεπτά το κιλό και το κόστος προσδιορίζεται στα 12-13 λεπτά το κιλό.
  - Το βαμβάκι πωλείται πλέον κάτω από 30 λεπτά το κιλό και το κόστος ξεπερνά τα 50 λεπτά το κιλό.
  Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το αγροτικό επάγγελμα έχει καταρρεύσει και πλέον ωθεί μεγάλες μάζες αγροτών, κυρίως τους νεότερους, στην εσωτερική μετανάστευση, προς αναζήτηση εργασίας και κυρίως περισσότερων προοπτικών βελτίωσης της καθημερινότητάς τους.

  Πολλοί αναρωτιούνται γιατί αφού μια καλλιέργεια αποδεικνύεται μη αποδοτική, δεν την αλλάζουν, στρεφόμενοι σε άλλες πιο προσοδοφόρες. Η απάντηση είναι απλή. Δεν υπάρχουν άλλες καλλιέργειες ικανές να αντικαταστήσουν αυτές που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε κρίση.

  Τα αγροτικά προϊόντα δεν είναι αποτέλεσμα έρευνας και βιομηχανικού σχεδιασμού. Δεν παράγονται καινούργια προϊόντα, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.
  Έτσι, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μειώσει τις επιδοτήσεις στην αγροτική οικονομία, γιατί βρίσκει φθηνότερα προϊόντα στον Τρίτο Kόσμο, η κρίση ήταν δεδομένη.

  Οι επιπτώσεις δηλαδή της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του 2004 γίνονται οδυνηρά εμφανείς τώρα. Η «αδιαφορία» της Ε.Ε. για τους αγροτικούς πληθυσμούς σε συνδυασμό με την απόφασή της να μειώσει τη συνολική παραγωγή της έχει ως αποτέλεσμα την κρίση που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα.
  Χαρακτηριστική των προθέσεων και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. είναι η δήλωση του «γνωστού» αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, που με τον δικό του τρόπο περιγράφει την κατάσταση:
  «Δεν υπάρχουν προτάσεις. Μας προτείνουν να αφήσουμε το βαμβάκι και να γκαστρώσουμε τα γαϊδούρια και τα άλογα. Για να συμπληρώσουμε το εισόδημα που χάνουμε να φτιάσουμε κομμωτήρια στα χωριά για μανικιούρ-πατικιούρ. Οι Ευρωπαίοι αδιαφορούν για το τι θα γίνουμε εμείς και τα παιδιά μας».
  Τι λέει, δηλαδή, ο συγκεκριμένος άνθρωπος;
  Ότι οι εναλλακτικές δράσεις δεν έχουν οικονομικό αποτέλεσμα, ενώ οι συμπληρωματικές, που προτείνονται για τη συμπλήρωση του εισοδήματος στις αγροτικές περιοχές, είναι από αδιάφορες οικονομικά έως… αστείες.
  Τα γεγονότα αυτά έχουν διαφοροποιήσει και την ποιότητα των αιτημάτων των αγροτών. Μέσα από τις επιδιώξεις της κάθε παραγωγικής ομάδας, που φαίνονται ακατανόητες στους κατοίκους των πόλεων, η λίστα των αιτημάτων αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα προοπτικής για τον πρωτογενή τομέα.
  Τα μέτρα της κυβέρνησης, που είχαν κυρίως τον χαρακτήρα έκτακτης ενίσχυσης, «κατέρρευσαν» σχεδόν δύο ώρες μετά την παρουσίασή τους γιατί πολύ απλά δεν λύνουν το πρόβλημα των αγροτών.
  …..
  Το πολιτικό σύστημα, από την πλευρά του, έχοντας παραδώσει τις βασικές πολιτικές στην αγροτική οικονομία στην Ε.Ε., παρέδωσε μαζί και τη σκέψη του, με αποτέλεσμα να στέκεται αμήχανο κάθε φορά που οι αγρότες εξεγείρονται μαζικά.»

 2. (Α)θανάσης avatar
  (Α)θανάσης 26/01/2009 16:28:57

  Μπράβο Προφήτη, καιρός ήταν να ειπωθεί και κατι τέτοιο...

  (βαράτε, αλλά ένας ένας)

 3. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 16:32:40

  Προφήτη μπράβο, λίγο ακόμα και θα πίστευα ότι στην Ελλάδα είμαστε όλοι απόγονοι του Καποδίστρια.

 4. neos agrotis avatar
  neos agrotis 26/01/2009 16:53:14

  προφήτη
  ειχα αρχίσει να πιστεύω οτι ζω στον "δικό μου" κόσμο.
  Πέστα χρυσόστομε.

 5. Νικόλας avatar
  Νικόλας 26/01/2009 17:00:24

  Το άρθρο της Εξπρές είναι μια απόλυτα ψύχραιμη σύνοψη του μεγάλου αγροτικού προβλήματος. Το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι πως όλα αυτά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά γεγονότα προδιαγεγραμμένα. Πως αλλιώς μπορούσε να επιτευχθεί η μείωση του αγροτικού πληθυσμού που ήταν επιδίωξη Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή; Οι άνθρωποι αυτοί εξωθήθηκαν να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες τους μέσω του πιο άγριου κοινωνικού Δαρβινισμού.

 6. nio avatar
  nio 26/01/2009 17:05:14

  Αγιος... Χρυσοστομος

 7. neos agrotis avatar
  neos agrotis 26/01/2009 17:06:02

  Γιατί δεν πρέπει οι αγρότες να δεχθούν τα 500 εκ.
  Τα 500 εκ δεν τα δίνει η κυβέρνηση αλλά ο ΕΛΓΑ ο οποίος πήρε δάνειο για τον σκοπό αυτό.
  Ο ΕΛΓΑ είναι ο οργανισμός ασφάλισης γεωργικών προιόντων στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν απο 3-5% επι των πωλησεων των προιόντων τους.
  Ο ΕΛΓΑ ηδη χρώστάει καποια δις ευρω.
  Θα ερθει αυριο η κυβέρνηση και θα πει για να καλύψουμε τα ελλειματα του ΕΛΓΑ αυξάνουμε την εισφορά των αγροτών σε 4-6%. Δηλαδή οι αγρότες θα την πληρώσουν πάλι.
  Και παλι η κυβέρνηση αντι να κάνει πολιτική κάνει επικοινωνία. Αμολάει ενα 500εκ και δεν μπορούμε αλλα και νομίζει οτι καθάρισε.

 8. Evros avatar
  Evros 26/01/2009 17:06:38

  Δεν είναι όλα όπως τα λες. Εκεί που απέτυχαν όλες οι κυβερνήσεις είναι να κάνουν τους εγρότες ικανούς να εμπορεύονται τα προοιόντα τους. Και τώρα κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος τους. Την μισή ευύνη την φέρνουν οι κυβερνήσεις και την άλλη μισή οι αγρότες. Δυστηχώς το πρόβλημα θα συνεχιστεί γιατί δεν θα υπάρξουν ικανές κυβερνήσεις να οδηγήσουν τους αγρότες σε λύσεις και οι αγρότες κακόμαθαν και δεν θέλουν να προσπαθήσουν. Είναι οι περισσότεροι ικανοποιημένοι με τα χρήματα που πέρνουν σαν αποζημίωσεις και σαν αγραναπαυση.

  Όσο για το θέμα που θίγεις για τους καλομαθημένους. Αυτό που αναφέρεις ισχύει και για τις μικρές πόλεις.
  Εγώ παράγω μόνος μου ένα μεγάλο μερος τροφης της οικογένειάς μου μόνος μου. Κάλεσα λοιπόν φίλους και συγγενείς να με βοηθήσουν να μαζέψω τις ελιές που καλιεργώ με βιολογικό τρόπο. Τους πρότεινα ότι όλη την ποσότητα που θα μάζευαν θα την έπερναν για τον εαυτό τους.
  Πόσοι ήρθαν: κανείς.
  Ο καθένας μπορεί να βγαλει τα συμπερασματα μόνος του.

 9. Helmut avatar
  Helmut 26/01/2009 17:06:56

  Προτιμώ την πουτάνα με τα Versace από τον αγρότη που δηλητηριάζει τους συμπατριώτες του χρησιμοποιώντας εν γνώσει του καρκινογόνα απαγορευμένα φυτοφάρμακα, που έχει ρουφήξει όλα τα υδάτινα αποθέματα μέχρι τελευταίας σταγόνας αδιαφορώντας για την επόμενες γενιές, που κλέβει και ψεύδεται ασύστολα για να εισπράξει επιδοτήσεις, που παραλύει την Ελλάδα όταν δεν περνάει το δικό του.

  Η πουτάνα με τα Versace δεν είναι τόσο επικίνδυνη για το μέλλον των παιδιών μου.

 10. donaE avatar
  donaE 26/01/2009 17:09:10

  Επιτελους προφητη,καλυτερα δεν μπορουσαν να γραφτουν.

 11. Πρώην ΙΝΤΡΑΚΟΜ avatar
  Πρώην ΙΝΤΡΑΚΟΜ 26/01/2009 17:12:03

  Δεν συμφωνώ.

  Το κλάμα για το κόστος παραγωγής σημαίνει οτι ο τρόπος παραγωγής είναι ασύμφορος. Γιατί οι ίδιοι οι αγρότες δεν μπορούν να συναιτεριστούν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του μικρού κλήρου.

  Οι αγρότες θεωρούν ότι είναι ειδική ομάδα, είναι μόνο γιατί
  παράγουν τα βασικά αναγκαία είδη ώστε η Ελλάδα να είναι αυτάρκης.

  Μπορούμε συζητήσουμε για επιδοτήσεις ώστε η τροφή να φτάνει στον κόσμο σε φτηνότερες τιμές το δέχομαι. Αλλά εγώ αγοράζω στο σουπερμάρκετ ντομάτες Βελγίου φτηνότερα από τις ελληνικές. Μιλάμε για επιδοτήσεις στα μπαμπάκια και στα καπνά που είναι απαράδεκτο.

  Δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω για να στηρίξω το επίπεδο διαβίωσης οποιουδήποτε επιχειρηματία. Το ότι ντύνεται με το αγροτικό φολκλόρ με αφήνει αδιάφορο.

 12. neos agrotis avatar
  neos agrotis 26/01/2009 17:15:37

  Πρωην Ιντρακομ
  Σε λίγο θα πηγαίνεις week end στην υπαιθρο του Βελγιου. Σκέψου το λιγο ...

 13. Πρώην ΙΝΤΡΑΚΟΜ avatar
  Πρώην ΙΝΤΡΑΚΟΜ 26/01/2009 17:17:44

  @neos agrotis

  Φτηνότερα μου έρχεται.

 14. και ομως... avatar
  και ομως... 26/01/2009 17:20:11

  Και όμως, όσο δίκιο κι αν έχουν οι αγρότες, ο αποκλεισμός των εθνικών οδών δε μπορεί να αποτελεί μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Ας κάνουν κατάληψη στο υπουργείο, ας πάνε να διαμαρτυρηθούν μπροστά στη Βουλή... Αυτό που κάνουν είναι ανήθικο και εντελώς εκβιαστικό. Κρατούν σε ομηρεία μια ολόκληρη χώρα, δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί ένα κράτος λειτουργεί επειδή κάθε τόσο μια κοινωνική ομάδα αγωνίζεται για τα δίκια της. Είναι τρικομοσμικό!

 15. donaE avatar
  donaE 26/01/2009 17:21:12

  @11 Helmut
  Σταματα να βλεπεις το δενδρο και να χανεις το δασος.Αν χαθει το αγροτικο εισοδημα το μελλον των παιδιων σου ,αστο καλυτερα.Ουτε συγκρινεται η πουτανα,με το ποσοστο συμμετοχης στο εθνικο εισοδημα της αγροτικης ταξης,και την επιδραση της στην οικονομια.

 16. theo1611 avatar
  theo1611 26/01/2009 17:22:04

  H ανώτατη επιτρεπόμενη από τους κοινοτικούς κανονισμούς εθνική ενίσχυση για στήριξη εισοδήματος είναι 7.500 ΕΥΡΩ.
  Διαιρέστε τα 500 εκ με 7.500 για να δείτε ότι τη μέγιστη ενίσχυση μπορεί να την λάβουν μόλις 67.000 αγρότες.
  Διαβάστε και τον πίνακα των Νέων για να δείτε τους εν δυνάμει πληθυσμούς.
  Λάβετε υπόψη σας επίσης τον αριθμό αυτών που λαμβάνουν επιδοτήσεις (800.000!!!).

  Υπό μία θεώρηση τα 500 εκ είναι μία μικρή επιστροφή από τις σχρεώστητες επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων και μεγαλοεισοδηματίες προς τους πραγματικούς αγρότες (που είναι αρκετά περισσότεροι από 67.000 όμως). Εξού και η απαίτηση για 1 δισ. ΕΥΡΩ.

  Η ουσία που κανείς δεν τολμά να θίξει είναι ότι τα 500 εκ ή το 1 δισ. πρέπει να παρθεί από συγκεκριμένα πρόσωπα (που είναι γνωστά μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ) και να διοχετευθεί στα σωστά επίσης πρόσωπα (τους πραγματικά έχοντες ανάγκη πραγματικούς γεωργούς).

  Κατά τα λοιπά πέστα Προφήτη!!!

 17. daris avatar
  daris 26/01/2009 17:22:54

  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΕΙΜΕΝΟ!!!
  ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ.
  ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΑ!!!

 18. neos agrotis avatar
  neos agrotis 26/01/2009 17:26:14

  Πρωην ΙΝΤΡΑΚΟΜ
  θα βαρεθεις....

 19. T-Rex avatar
  T-Rex 26/01/2009 17:32:00

  Μία φορά και ένα καιρό, σε ένα όμορφο σημείο της αγροτικής υπαίθρου της χώρας μας και μετά από μία δυνατή νεροποντή, ένα ποταμάκι αποφάσισε να ξεχειλίσει. Πλημμύρισε λοιπόν περί τα 100 έως 150 στρέμματα με χωράφια που δεν είχαν τότε σπαρθεί (τα περισσότερα από αυτά χέρσα), έπνιξε τέσσερα (4) πρόβατα και τη γίδα της θειά-Θανάσενας και μπήκε στις αυλές πέντε (5) σπιτιών, από τα οποία το ένα πλημμύρισε για τα καλά. Τα συνεργεία ήρθαν, κατέγραψαν και έφυγαν. Σε περίπου τρεις (3) μήνες καταβλήθηκαν αποζημειώσεις για συνολικά: 1230 στρέμματα, 20 σπίτια και 1400 αιγοπρόβατα (αληθινή ιστορία).

  Πριν ο «Προφήτης» ανάγει το αγροτικό ζήτημα σε πάλι των τάξεων, ας σκεφτούμε όλοι μαζί προσεκτικά που πήγαν τόσα χρόνια, τόσα λεφτά...

 20. donaE avatar
  donaE 26/01/2009 17:36:25

  Το κλεισιμο των δρομων απο τα τρακτερ δεν ξερω αν ειναι θεμιτο.Εχω ομως να παρατηρησω πως σε παλιοτερες αναρτησεις στο antinews σχετικα με τους αγροτες,ειχα εκφρασει παραπονο και απορια πως κανενας δεν σχολιαζει το ζητημα σαν οικονομικο θεμα.Τωρα που οι αποκλεισμοι δρομων,πηραν διασταση και ενοχλουν το κοινωνικο συνολο εχουμε ουκ ολιγες αναλυσεις.Αρα επρεπε να φθασει εκει το πραγμα με καποιο τροπο για να αναδειχθει το προβλημα. Αναρωτιεμαι,λοιπον.

 21. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 26/01/2009 17:40:57

  Πολύ ενθαρρυντικό γεγονός η παρουσία πολλών νεαρών αγροτών στα μπλόκα.

  Νομίζω, ή θέλω να πιστεύω, ότι σε αυτούς οφείλεται και το ότι σταμάτησαν, -επιτέλους!-, να χύνουν ΒΑΡΒΑΡΑ- ΜΑΓΚΙΚΑ το γάλα, τα σιτάρια, τα φρούτα, τις ντομάτες και τα λοιπά πολύτιμα αγαθά στον δρόμο, την στιγμή που θα μπορούσαν να τα χαρίσουν σε ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, φυλακές. Σήμερα, πχ, κάπου μοίραζαν πορτοκάλια και μέλι! (: Και μέλι!!!).

  ΥΓ. Ασχετο-σχετικό: Ο Κοντός δεν είχε αποχαιρετήσει ΜΟΝΟ τις καθαρίστριες και τους υπαλλήλους του υπουργείου του;;;

 22. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/01/2009 17:58:56

  @T-Rex
  μια φορά κι έναν καιρό ο Θεός έφτιαξε τον Μαλιακό Κόλπο.

  Από τότε κυκλοφόρησαν εκατομμύρια αυτοκίνητα, ανθρώπων που ήθελαν να πηγαίνουν από Αθήνα Θεσσαλονίκη.

  Υπήρχε ένας δρόμος αλλά δεν επαρκούσε.
  Στενός, χωρίς διαχωριστική νησίδα, και συχνά ατυχήματα, γρήγορα, και με την βοήθεια των υστερικών της ιδιωτικής τηλεόρασης, έγινε
  «Το Φονικό Πέταλο του Μαλιακού».

  Οι κυβερνώντες άρχισαν να μελετάνε λύσεις.
  Έγιναν μελέτες διαπλάτυνσης. Πληρώθηκαν κάτι δισεκατομμύρια δρχ. Τότε.

  Μετά ήρθαν άλλοι κυβερνώντες.
  Αυτοί σκέφθηκαν να κάνουν σε ένα άκρως σεισμογενές περιβάλλον υποθαλάσσια ζεύξη του Κόλπου. Πλήρωσαν τις σχετικές μελέτες.
  Κάτι δισεκατομμύρια δρχ. Τότε.

  Μετά ξανάρθαν οι προηγούμενοι κυβερνώντες.
  Άρεσε και σ’ αυτούς η ιδέα της υποθαλάσσιας ζεύξης.
  Αλλά δεν τους άρεσαν οι μελέτες.
  Ανέθεσαν άλλες.
  Και τις πλήρωσαν. Κύριοι.
  Κάτι δισεκατομμύρια δρχ. Τότε.

  Μετά ξανάρθαν οι δεύτεροι.
  Επειδή δεν πήγαινε άλλο, υλοποίησαν τη λύση της διαπλάτυνσης.
  Με χίλιες περιβαλλοντικές παραβιάσεις. Οι μελέτες χρειάστηκαν 15 χρόνια.
  Η κατασκευή 4 χρόνια.

  Πόσα είναι τα «κάτι δις δρχ»; 50. Τότε.

  Αληθινή ιστορία.

 23. daris avatar
  daris 26/01/2009 18:01:49

  T-Rex Says:
  ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ (ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ) ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΕΝΥΣΧΗΣΗ 28 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΔΩΡΕΑΝ,ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ,ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

 24. kostas avatar
  kostas 26/01/2009 18:02:25

  Όπα ρε προφήτη,

  Δηλαδή γιατί είναι τόσο δύσκολη μια βδομάδα στο χωράφι ? Πες μας σε παρακαλώ τις κακουχίες που περνάς να συμπάσχουμε και εμείς μαζί σου (ή μήπως νομίζεις ότι είσαι ο μόνος που έχει ασχοληθεί, αν έχει ασχοληθεί, με την αγροτική παραγωγή, και το ρωτάω γιατί βλέπω ότι υιοθετείς κατά γράμμα το άρθρο της εφημερίδας ελπίζοντας ίσως ότι απευθύνεσαι σε ανθρώπους που έχουν άγνοια επί του θέματος).
  Αν θεωρείς ότι η δουλειά σου είναι τόσο δύσκολη ή ότι δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει το εισόδημα που χρειάζεσαι για να ζήσεις την οικογένειά σου σταμάτα να την κάνεις και κάνε κάτι άλλο. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να είσαι αγρότης ή να πουλάς 1 € τα χόρτα.
  Μην ζητάς να πληρώνουν άλλοι για σένα (γιατί δεν είναι όλοι λαμόγια όπως αυτοί με τα ακριβά πλακάκια ή με τις κρέμες στους οποίους αναφέρθηκες). Ξέρεις ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό.
  Και μην κλείνετε τους δρόμους λειτουργώντας σαν τραμπούκοι, λειτουργώντας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, των ανθρώπων που προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο. Θα το βρείτε μπροστά σας. Γιατί αν συνεχίσετε να προκαλείτε θα φέρετε απέναντί σας την κοινωνία, με αποτέλεσμα οι ψήφοι που θα κερδίσει η κυβέρνηση ικανοποιώντας σας, να είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που θα χάσει γιατί υπέκυψε στον εκβιασμό σας. Θα «κάψετε» το χαρτί που έχετε στα χέρια σας και αποδείχτηκε αρκετά δυνατό.

 25. Naruto avatar
  Naruto 26/01/2009 18:03:29

  Ο συλλογισμος ειναι λιγο ακυρος. Το οτι οι κοσμικες πουτανες εχουν λεφτα, δεν συμμενει οτι ολοι πρεπει να εχουν λεφτα. Μαλλον πρεπει να κοπουν τα λεφτα απο τις κοσμικες πορνες αντι να μοιρασουμε λεφτα σε οποιον τις ζηλευει. Να ερθω να σου κλεισω και εγω το σπιτι επειδη ζηλευω τον ΧΥΖ ποδοσφαιριστη - πολιτικό - τραγουδιστή - μεγαλοδικηγορο?

  Επειδη τυχαινει και προερχομαι απο αγροτικο περιβαλλον, οι τυποι που κλεινουν τους δρομους ειναι κυριως οι "αγροτες του καμπου" οπως τους αποκαλλουν οι ορεινοι αγροτες.
  Για επιδοτησεις δεν θα μιλήσω γιατι εχει καλυφθει και αλλα 5-10 κραου περιπτωσεις για χιλιαδες αιγοπροβατα η στρεμματα που αν τα προσθεσεις βγαινουν πιο πολλα απο την εκταση του ιδιου του νησιου δεν εχουν ιδιαιτερο νοημα περα απο το κωμικο της φάσης.

 26. Naruto avatar
  Naruto 26/01/2009 18:05:34

  Το προβλημα υπαρχει αλλα για να ελεγθει οπως ολα απαιτειται η υπαρξη κρατους και πολιτων.
  Εμας μας λοιπουν και τα δυο και εχει αποδειχτει πολλες φορες.

 27. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/01/2009 18:13:26

  @Evros
  Η πραγματική κριτική στους αγρότες είναι ότι ξέχασαν το βασικό :
  αγροτική εργασία σημαίνει χειρωνακτική εργασία.
  Το παραδέχονται.
  Το περιθώριο κέρδους, το γεωργικό εισόδημα, πολλές φορές ήταν απλά η αξία της εργασίας του αγρότη, ενδεχομένως και της οικογένειας που βοηθούσε.
  Τώρα έγιναν "αφεντικά", εξαρτώμενα από αλλοδαπούς.
  Τον Νοέμβριο, με τους νοτιάδες, οι ελαιοπαραγωγοί έχασαν τη συγκομιδή γιατί περίμεναν τους Αλβανούς ...
  Αλλά, δεν συμβαίνει κάτι διαφορετικό στον κατασκευαστικό τομέα, ιδιωτικά και δημόσια έργα.

 28. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/01/2009 18:14:12

  Αγαπητέ Προφήτη, όπως δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη έτσι και δεν είναι και οι αγρότες άμοιροι ευθυνών.
  Συμφωνώ μαζί σου αλλά επειδή κατάγομαι από αγροτική περιοχή
  -να μην μιλάω για τις πλαστές επιδοτήσεις?
  -για την καταστροφή όποιου συνεταιρισμού λειτουργούσε και την αντικατάσταση από μπλε κόκκινα και πράσινα μαγαζιά?
  -το πότισμα με τα κανονάκια?
  -μου αναφέρεις τις τιμές των προϊόντων παραγωγού, για δες όμως τις τιμές στα ράφια και στους πάγκους.Αντί για συνεταιρισμούς φτιάχνουν Μωλ ...

  δεν κατηγορώ λοιπόν τους αγρότες, την ίδια παθογένεια με την υπόλοιπη Ελληνική κοινωνία παρουσιάζουν...επιδοτήσεις στον αγρό και ΕΚΑΣ στον αστό.
  Οπως λοιπόν κρίνω τα χάλια μας κρίνω και τα χάλια τους.
  Υπάρχουν πρότυπες καλλιέργειες (σπαράγγια πχ) αλλά εμείς θέλουμε όλα τα κιλά όλα τα λεφτά.
  Υπάρχει γάλα που πουλάει αλυσίδα σούπερ μάρκετ που είναι προϊόν(κάθετης παραγωγής μάλιστα) ξένου συνεταιρισμού, εμείς διαμαρτυρόμαστε για τον ... χονδρέμπορο.

  Ωραία έτσι λοιπόν μάθανε ή μάλλον οι πολιτικοί τους μεγάλωσαν και τους έμαθαν, αλλά επειδή εθίστηκαν στον "άρτο και θέαμα" να συνεχίσουμε το ίδιο? Μα στον γκρεμό είμαστε σε ελεύθερη πτώση, δεν το βλέπουν?
  Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το παραμύθι τελείωσε και δεν υπάρχει πια δράκος αλλά μόνο καθρέπτης.
  Θα τολμήσουμε (και οι αγρότες) να κοιτάξουν μέσα?

  ΥΓ

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και η αλήθεια είναι ότι τα 500.000.000 είναι χρωστούμενα και υποχρέωση του κράτους, του χρόνου όμως?
  Δεν πρέπει να δουν το μέλλον? δεν καταλαβαίνουν ότι με το σύστημα των επιδοτήσεων από περήφανοι αγρότες κατάντησαν ζήτουλες επιδοτήσεων?

 29. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/01/2009 18:26:51

  @27 Naruto
  Δεν είναι συλλογισμός είναι προσωπικό χρηματιστήριο κοινωνικών αξιών.
  Με ποιο δικαίωμα κάποιοι θεωρούν ότι οι αγρότες δεν πρέπει να έχουν σπίτια και αυτοκίνητα ενώ κοινωνικά παράσιτα πρέπει;
  Δεν είναι τυφλή υπεράσπιση αλλά συγκριτική αποτίμηση.
  Μήπως λες το ίδιο;

 30. Eichmann avatar
  Eichmann 26/01/2009 18:33:35

  Το άρθρο ξεχνάει να αναφέρει ότι οι "κυράτσες" των βερσάτσε φορολογούνται (τουλάχιστον τυπικά) και δεν φοροδιαφεύγουν νομίμως. Οι μόνοι κλάδοι που απολαμβάνουν τοιαύτης φορολογικής ασυλίας είναι οι γεωργοί και οι παπάδες. (Αυτό λέει πολλά)
  Το να στηρίζεται ένας ολόκληρος κλάδος σε επιδοτήσεις της Ε.Ε. και μόλις καθυστερήσουν λίγο, να τρελαίνεται και να αποκλείει δια του τσαμπουκά την πρόσβαση όλων των άλλων στις δουλιές του, στα νοσοκομεία κλπ δεν νομίζω να είναι και προς έπαρση.
  Και όπως είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής στο ραδιόφωνο σήμερα "αν διν μας ακουσιει η υπουργός, τότις βγάζουμι τα τραχτέρια στου δρόμου...."
  Ας αντιληφθούν οι αγρότες ότι η αγελάδα τηε ΕΕ σε λίγο θα στερέψει καθώς είναι πάγια και από καιρό διατυπωμένη η δέσμευση της μείωσης της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα στο 3%.
  Όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ, μας θέλουν για service economy στον τομέα της παραθέρισης των βόρειων "βιομηχανικών εργατών". Σερβιτόρων δηλαδή.
  Όσο για αστούς χαρτογιακάδες κλπ. που δεν μπορούν να κάνουν τον αγρότη, μήπως μπορεί ο αγρότης να κάνει τον χαρτογιακά έστω και για ένα 8ωρο;
  Όλα είναι αμφίδρομα. Μην πέφτουμε στη παγίδα του συστήματος να τρωγόμαστε μεταξύ μας για να ρουφάει αυτό!

 31. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/01/2009 18:37:26

  Ιθαγενή
  Με ενοχλεί η εμπαθής κριτική αδαών που καταδικάζουν ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ.
  Είναι προφανές ότι συμφωνούμε.
  Οι παθογένειες είναι γνωστές.
  Αλλά ποιο στρώμα είναι "αθώο" τα τελευταία 30 χρόνια ; Μήπως οι βυτιοφορείς καυσίμων, που τώρα διαμαρτύρονται γιατί δεν περνάνε, αυτοί που κατακλεβουν τον κόσμο σε νοθεία και ποσότητα;

 32. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 18:38:05

  Από το πρωί μέχρι το βράδι αυτές τις ημέρες οι διάφορες αντουανέτες και τα μανικετόκουμπα έχουν λυσσάξει με τα αγροτικά αυτοκίνητα των αγροτών.
  Ε λοιπόν, την επόμενη φορά όχι μόνο με τα 300 άλογα του αγροτικού, αλλά με λιμουζίνα στο χωράφι!

 33. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/01/2009 18:41:34

  @26 kostas
  Δεν είμαι αγρότης

 34. kostas avatar
  kostas 26/01/2009 18:53:02

  @ προφήτη

  Χαίρομαι που είσαι ειλικρινής.

  Τα πράγματα στον αγροτικό χώρο δεν είναι όπως τα νομίζεις. Και σε πληροφορώ ότι αυτό που κάνουν σήμερα οι αγρότες δεν έχει καμία σχέση με την λύση των προβλημάτων τους (τουλάχιστον από αυτά που έχουν πει μέχρι τώρα σαν αιτήματα στις τηλεοράσεις).

 35. Seeker avatar
  Seeker 26/01/2009 18:59:05

  Δεν έχω αντίρρηση για τη διαμαρτυρία των αγροτών, δεν καταλαβαίνω όμως γιατί να γίνεται εις βάρος όλων των άλλων. Επιβάλλονται δηλαδή με τον όγκο των μηχανημάτων/εργαλείων της δουλειάς τους; ΚΙ αν οι στρατιωτικοί ήθελαν να κάνουν το ίδιο, θα έπρεπε να ανεχθούμε να κλείσουν τα ραντάρ επιτήρησης του εθνικού εναερίου χώρου, να ακινητοποιήσουν πλοία και αεροπλάνα, να κατεβάσουν τα τανκς στις διασταυρώσεις (αυτό θυμίζει άλλες εποχές, που νόμιζα ότι όλοι μας έχουμε καταδικάσει αλλά δεν βλέπω μεγάλη διαφορά με τα τρακτέρ). Και, στο κάτω-κάτω, δεν ξέρω άλλη κατηγορία εργαζομένων (ελευθέρων επαγγελματιών) που ΑΠΑΙΤΕΙ να καλύπτει το κράτος (δηλαδή ΟΛΟΙ ΜΑΣ!) τις επιχειρηματικές τους ζημίες. Όλοι -οι άλλοι- ελεύθεροι επαγγελματίες παίρνουν ρίσκα, σε άλλους τους βγαίνουν και ευημερούν, σε άλλους όχι και ΠΑΝΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ, δεν βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό των υπολοίπων να τους πληρώσουμε τις ζημίες!

 36. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/01/2009 18:59:29

  @32 Eichmann
  Δεν θα μπορούσες να πλανάσαι τόσο, όσο στην πρώτη πρότασή σου.
  Τα μεταξωτά βρακιά γίνονται με μαύρα φράγκα.
  Άντε, σκούρα γκρίζα.

  Γιατί θες να σού πω; Για στελέχη μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που χτίζουν σπίτια παράλληλα με την εκτέλεση του έργου που επιβλέπουν για λογαριασμό της εταιρείας ;
  Για ιδιωτικές πισίνες που πάνε μαζί με προμήθειες εξοπλισμών εισηγμένων;

  Ίσως το επαγγελματικό σου αντικείμενο είναι περιχαρακωμένο κοινωνικά και δεν έχεις σφαιρική αντίληψη της οικονομικής ζωής.

  Η δε νεοφιλελέυθερη μοιρολατρεία σου "γίνετε γκαρσόνια γιατί έτσι μάς λένε" σε συνδυασμό με μαρξίζουσα ορολογία περί "στρωματικών ερίδων" με μπερδεύει.

  Εν κατακλείδι, ακόμα κι αν έλθω μαζί σου, και γίνω αποκλειστικά "οικονομία υπηρεσιών", οι βρετανοί νοσοκόμοι δεν θάχουν λεφτά για νάρθουν διακοπές.
  1₤ = 1 €

 37. kostas avatar
  kostas 26/01/2009 19:06:31

  Συμφωνώ απολύτως με τον seeker

 38. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/01/2009 19:07:12

  @36 kostas
  μην το μπερδεύεις.
  Το "δεν είμαι αγρότης" δεν σημαίνει "δεν ξέρω το ζήτημα".

  Τα συμπληρωματικά σχόλιά μου νομίζω δίνουν το πνεύμα.
  Ουδείς αναμάρτητος, αλλά μην κρίνουμε μόνο τους αγρότες ή αύριο άλλους.

 39. anti-kartel avatar
  anti-kartel 26/01/2009 19:07:34

  Ελάχιστα θίγεται το γεγονός ότι για το ζοφερό παρών και το μαύρο μέλλον των αγροτών σημαντικό ποσοστό ευθύνης αντιστοιχεί στο ολιγοπωλιακό σύμπλεγμα μεσαζόντων/σημείων πώλησης. Το καρτέλ αυτό εκβιάζει με ψίχουλα τους παραγωγούς και ξεζουμίζει ανελέητα τους καταναλωτές. Όταν ένα προϊόν πωλείται από τον παραγωγό 20 λεπτά το κιλό και καταλήγει στο ράφι 4 ευρώ, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε τι γίνεται. Ακόμα και οι "άδειες λαϊκής" είναι κλειστό κλαμπ, από εποχές πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων.

  Σκεφτείτε πόσο καλύτερα για όλους θα ήταν αν ο παραγωγός πωλούσε 50 λεπτά το κιλό και εμείς αγοράζαμε 1 ευρώ... Αλλα τι να περιμένεις σε μια χώρα που κυβερνούν οι απόγονοι των μαυραγοριτών...

 40. αντι-καρτέλ avatar
  αντι-καρτέλ 26/01/2009 19:10:50

  Ελάχιστα θίγεται το γεγονός ότι για το ζοφερό παρών και το μαύρο μέλλον των αγροτών σημαντικό ποσοστό ευθύνης αντιστοιχεί στο ολιγοπωλιακό σύμπλεγμα μεσαζόντων/σημείων πώλησης. Το καρτέλ αυτό εκβιάζει με ψίχουλα τους παραγωγούς και ξεζουμίζει ανελέητα τους καταναλωτές. Όταν ένα προϊόν πωλείται από τον παραγωγό 20 λεπτά το κιλό και καταλήγει στο ράφι 4 ευρώ, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε τι γίνεται. Ακόμα και οι "άδειες λαϊκής" είναι κλειστό κλαμπ, από εποχές πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων.

  Σκεφτείτε πόσο καλύτερα για όλους θα ήταν αν ο παραγωγός πωλούσε 50 λεπτά το κιλό και εμείς αγοράζαμε 1 ευρώ... Αλλα τι να περιμένεις σε μια χώρα που κυβερνούν οι απόγονοι των μαυραγοριτών και τα δεξιόστροφα παπαγαλάκια τους τα βάζουν με τις ferrari(!) των αγροτών.

 41. Eichmann avatar
  Eichmann 26/01/2009 19:13:07

  Προφήτη, πρόσεξε τι γράφω:
  "....φορολογούνται (τουλάχιστον τυπικά)."

  Εννοώ δηλ. ότι δεν είναι θεσμοθετημένη η φοροαπαλλαγή τους. Είναι φοροδιαφυγή με τις όποιες τυχόν συνέπειες (στην ουσία καμιά).
  2-Κάθε άλλο παρά νεοφιλελεύθερος είμαι. Απλά ρεαλιστής. Και δεν συμφωνώ με αυτούς που βάζουν "μαρξιστικά" αιτήματα περί κρατικών υποχρεώσεων κλπ. όταν πρόκειται για την τσέπη τους αλλά είναι ταυτόχρονα στυγνοί "δεξιοί¨ όταν πρόκειται να φορολογηθούν ή ακόμα και να ψηφίσουν... Αυτό μου φέρνει σε σχιζοφρένεια ή απλά λανθασμένη ταξική συνείδηση. Απλά πράγματα.
  Όσο για τις προσταγές της ΕΕ, απ`ότι ξέρω, όλοι σ`αυτήν στηριζόμαστε για χρήματα και πακέτα. Ή κάνω λάθος;
  Άρα θα χορέυουμε στο ρυθμό που επιβάλλει.
  Και επιτέλους δεν μπορεί κανεις να έχει απόψεις συνδυάζουσες μαρξισμό, φιλελευθερισμό κλπ; Πρέπει όλοι νάμαστε σε μια συγκεκριμένη ιδεολογική στρούγκα; Νισάφι.

 42. Decay avatar
  Decay 26/01/2009 19:17:03

  Ούπς! Το προηγούμενο δικό μου.

 43. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 19:22:42

  διαφορικά λέμε ...

 44. donaE avatar
  donaE 26/01/2009 19:30:56

  241 αντι-καρτέλ
  Συμφωνω για την παρατηρηση.Οπως στην Ισπανια που πουλουσανε μονοι τους τα οπωροκηπευτικα.

 45. theo1611 avatar
  theo1611 26/01/2009 19:33:37

  Κάποτε θα πρέπει να απομυθοποιήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το παρόν και το μέλλον.

  Και η Πούλια της Ιταλίας όταν μετρήθηκε στις επιδοτήσεις ελαιολάδου κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν δήλωνε μόνη της παραγωγή όσο η υπόλοιπη Ιταλία και βάλε. Μπροστά τους, τα δικά μας πανωγραψίματα μοιάζουν με αθώες παιδικές ζαβολιές, αν θέλουμε όντως συγκριτικά να αποτιμήσουμε πρακτικές του παρελθόντος!
  Άλλοι καιροί, άλλες εποχές, πάει και τελείωσε. Ό γέγονεν, γέγονεν.

  Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε όμως τα συγκυριακά προβλήματα της αγροτικής οικονομίας για τα οποία χρειάζεται εισοδηματική στήριξη από τις μακροχρόνιες λύσεις που θα μειώνουν τις επισφάλειες και την αναγκαία συγκυριακή στήριξη!!!

  Αν θέλετε ως χρηματοδότες φορολογούμενοι θα πρέπει να απαιτούμε να γνωρίζουμε τι καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα και για ποιό λόγο, τι καλούμαστε να δανειστούμε και θα υποχρεώσουμε τα παιδιά μας να πληρώσουν και τι μέτρα λαμβάνονται ώστε τα χρήματά μας να πιάνουν τόπο και να δρομολογούν καλύτερες συνθήκες για το αύριο.

  Γιατί δεχθήκαμε τα 28 δις για τις Τράπεζες σε 2 χρόνια σαν εύλογο νούμερο και τα 500 εκ μας φαίνονται πολλά για τους αγρότες (56 χρόνια)?

 46. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/01/2009 19:34:05

  Το αρθρο δε με βρισκει συμφωνο στο συνολο του.

  Συμφωνω με τον 11,13, 30 αλλα και τον Προφητη 33.

  Το καθε συνδικατο καταβαζει τα ρολα στο μπουρδελο οποτε γουσταρει. Νταλικιερηδες, ΔΕΗτζηδες, ΕΤ/ΝΕΤ, Δασκαλοι/ Καλαληψιες και παει λεγοντας. Δεν το γουσταρω αυτο το νταβατζλικι. Δεν γουσταρω να τους χαιδευω τ αυτια για ψηφους και γα να το παιξω "αριστερουλης".

  Υπαρχουν αγροτες 2 ταχυτητων. Οι σωστοι ( του Προφητη ) και τα λαμογια. Τα λαμογια ειναι περισσοτερα ?? ΚΑΚΩΣ το επετρεψαν οι λιγοι σωστοι και οι Συναιτερισμοι - Στοες. Καποιοι βγαζουν πολλα εκκ ευρα και σερνουν τα ψηφαλακια δεξια αριστερα. Και στ Αρχ...α τους οι λιγοι που ταλαιπορουνται.
  Τα λαμογια ειναι λιγότερα? Τοτε οι πολλοι αγνοι αγροτες να τους κοψουν τον κωλο και οχι την Ελλαδα σε 10 κομματια σε περιοδο οικονομικης στενοτητας των συμπατριωτων τους.

  Γιατι δεν το κανουν? Περιμενουν τη ¨"βοηθεια του κοινου" ?? δε θα τη βρουν αυτη την περιοδο.

  Οταν ηρθαν οι Κινεζοι να παρουν το λαδι 3.40 Ε ( ολη την παραγωγη !!! ), ολοι μα ολοι... ειπαν δεν πουλαμε δε βγαινουμε. Πηγαν οι Κινεζοι στην Ιταλια και το παιρνουν ( Ισπανικο κ Ελληνικο ) και ειναι ολοι ταμειο ! Ποιος τους ορμηνευσε να πουν οχι? Τι εκαναν γι αυτον ??

  ΠΠ

 47. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/01/2009 19:57:52

  @42 Eichmann
  - Απ' το τέλος. Εννοείται η πολυσυλλεκτικότητα απόψεων, αρκεί να μην οδηγεί σε αντιφάσεις.
  Παράδειγμα : εάν είσαι θιασώτης του "Κράτους Προνοίας" δεν μπορείς να ορύεσαι "Πουλάτε τον ΟΣΕ".
  - Διάβασα προσεκτικά ό,τι έγραψες και κατάλαβα ότι θέλεις να σημειώσεις τη μικρή ποιοτική διαφορά.
  Η πραγματικότητα είναι όμως ότι τα "λούσα" γίνονται με χρήματα "αέρα".
  Σχετικό παράδειγμα : η νύχτα και οι τζίροι της.
  Τα νόμιμα
  - αν μιλάμε σε ατομικό επίπεδο πάνε στα απαραίτητα για την επιβίωση
  - αν μιλάμε σε εταιρικό επίπεδο πάνε στα απαράιτητα για την εταιρική λειτουργία.

  - Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, αφού αποδεχθείς τη "Μοίρα ΕΕ".
  α. Το παλεύεις λίγο.
  β. Παραδίνεσαι.
  Μάς έχει συμβεί το (β). Από διαφθορά πολιτικών. Επακόλουθη, η διαφθορά πολιτών.

 48. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 20:04:19

  Έπρεπε να πάρει, γιατί νομίζεις ότι εγώ δεν είμαι υπέρ των αγροτικών 4 Χ 4 για τους αγρότες; Όλοι πρέπει να έχουν, πως θα κινηθούν το χειμώνα στα κτήματα;

 49. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 26/01/2009 20:07:14

  Μοπρει να εχουν και τα δικηα τους, και σιγουρα καποια δικηα,τα εχουν,εχουν ομως και μεγαλο ποσοστο εθυνης, που κανει μεγαλυτερη τη ζημια τους.
  Για μενα, το οτι κοβουν ψευτικα τιμολογια στα αρπακτικα-εμπορους, ετσι ωστε εκεινοι να βγαζουν πολυ περισσοτερα και να πληρωνουν πολυ λιγότερα στην εφορια,ειναι μεγιστη ευθυνη.
  Μετα,γκρινιαζουν, οτι πουλανε φτηνα, και εμεις αγοραζουμε ακριβα.
  Μα αυτοι ειναι οι κυριως υπευθυνοι γι αυτο,και μετα φωναζουν κι απο πανω.
  Και τωρα θυμηθηκα και κατι ασχετο.
  Θυμαστε το μακαριτη το Γιωργο; (Ενας ειναι ο Γιωργος,ο πονηρος.)Τον Παπαδοπουλο ντε.Που χαρισε τρακτερ σε μπατχτσηδες ,ενω οι καλοπιστοι τα ειχαν πληρωσει κανονικα;
  Απο τοτε εχουμε τετοι με τους αγροτες,αλλα κανεις δε θελει να τα λυσει, γιατι καποιοι πρεπει να πληρωσουν.Και οι πολιτικοι, χεζονται απανω τους.

 50. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 20:09:38

  @51: το #34 ήταν ειρωνικό για τις αντουανέτες/μανικετόκουμπα - αθηνοκεντρικά αρούρια της πόλης που νομίζουν ότι είναι στο κέντρο του σύμπαντος.

 51. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/01/2009 20:09:51

  Με λιγα λογια.

  Να πληρωσω ΕΓΩ, για τις αποζημειωσεις τους ΓΙΑ ν ΑΝΟΙΞΟΥΝ τους δρομους ΜΟΥ, τους οποιους ΠΛΗΡΩΣΑ ΕΓΩ και παλι.

  ΕΓΩ καλουμαι να πληρωσω τα ΠΑΝΤΑ σ αυτη τη χωρα. ΜΕχρι και τις τζαμαριες στην Ερμου.

  Εγω καλουμαι να πληρωσω και τα 28Δισ των Τραπεζων οι οποιοες αγοραζουν ιδιες μετοχες και δεν δινουν τα 289 στην αγορα!

  ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ??

  Ο ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !

  Εχετε δει κουκουλοφορο η ακκουκουλουκοτο ( τωρα μου βγηκε..!) να παιενει αμπαριζα ολα τα συνδικατα ?? ΜΗΝ ΤΟΝ ΔΕΙΤΕ !!!!

  Οι Μαλακες μας τελειωσανε !!!!! ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ !

  θελω κ εγω αποζημιωση !! Ετσι γουσταρω. λετε να μην βρω ΛΟΓΟ να την απαιτησω?? TRY ME.

  ΠΠ

  ΠΠ

 52. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 26/01/2009 20:10:18

  Αν τα αξιζουν και τα δουλεψαν,να τα εχουν,οχι ομως να τους τα δωσω εγω,με τον εκβιασμο που κανουν.

 53. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/01/2009 20:18:50

  Πόρτα, δεν "ακουμπάει" μόνο τους αγρότες αυτό που λες.
  Είναι ακριβώς το ίδιο που έγραφε ο "Εκπαιδευτικός" για τα σχολεία. Ασυδοσία.
  Απλά αλλάζει ο χώρος.

  Όλοι στρέφονται κατά του πιο αδύναμου κρίκου για να εκβιάσουν την κεντρική εξουσία.
  Συνδικάτα μεταφορών κατά επιβατών.
  Καθηγητές κατά γονέων.
  Εφοπλιστές κατά κατοίκων νησιών.

  Λίγο πολύ συνέβαινε πάντα. Οι κοινωνίες κινούνται με διαμόρφωση συσχετισμών δυνάμεως των διαφόρων στρωμάτων.

  Όταν υπάρχει κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ενταση μένουν σε πλαίσιο που αφήνει την κοινωνία να λειτουργεί.
  Τα τελευταία χρόνια έχει εκτραπεί σε "κοινωνικό κωλοπαιδισμό".

 54. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/01/2009 20:19:28

  Υπαρχει μητρωο Αγροτων στο μπουρδελο??

  Υπαρχει κτηματολογιο? κ Λαλιωτη μου? ( που δεν εχεις και τα 120.000 να σωσεις το σπιτακι σου...)

  Ποιος θα παρει τα 500 εκ ??

  Ο καθε τσιγγανος οπως με τα καμμενα??

  Να παω κ εγω?

  "όλα διά"?? γιατι ρε κεραταδες?

  Γιναμε ολοι Αριστεροι?? το 2009 ??

  Να γινουν αγωγες στο κρατος εαν δωσει τα 500 ετσι στο βροντο χωρις μητρωο ! Κουφαλες.

  ΠΠ

 55. Eichmann avatar
  Eichmann 26/01/2009 20:22:03

  Φίλε προφήτη μάλλον κατά βάθος συνενοούμαστε. Η Ελλάδα έχει στρεβλή οικονομική ανάπτυξη. Μπασταρδεμένη. Όλα τα τζάκια της είναι μεταπολεμικά και προέρχονται από μαυραγορίτες της κατοχής, θαλασσοδάνεια της χούντας κλπ. Αεριτζήδες στα όρια του ποινικού δικαίου. "Αν με την εργασία γινόσουν πλούσιος τότε πλούσιοι θα ήταν οι εργαζόμενοι..."
  Ως εκ τούτου φυσικό και επόμενο είναι να ακολουθούν σε αυτά τα χνάρια κοι οι υπόλοιπες "παραγωγικές" τάξεις. Εν ολίγοις πουλάμε αέρα. Η αρπαχτή της αρπαχτής. Συνεπώς και οι αγρότες μας έμαθαν τα κόλπα και χρησιμοποιούν τα όποια μέσα έχουν για να πάρουν όσο το δυνατό περισσότερα. Απλά δεν συμφωνώ με αποκλεισμούς δρόμους κλπ όπως δεν συμφωνώ με κατέβασμα διακοπτών στην ΔΕΗ κλπ. Απεργία σημαίνει να μην προσφέρεις την εργασία σου. Να κάνεις την έλειψή σου αισθητή. Αυτό είναι που έχει κατοχυρωθεί δημοκρατικά. Όχι να κάνεις κάτι εις βάρος άλλων ομοιοπαθούντων τάξεων που πλήττονται εξίσου με σένα.
  Όσο για την ΕΕ, είτε συμμορφωθούμε είτε παλέψουμε, πάλι χαμένοι θάμαστε διότι απλά ΔΕΝ παράγουμε τίποτα εξόν από τον ήλιο και τις παραλίες και βέβαια και εκεί βλέπεις τα χάλια μας.
  Ότι και να λέμε απλά θα .... λέμε.
  Συζήτηση να γίνεται.
  Το πραγματικό παιχνίδι της νέας οικονομίας παίζεται αλλού. Σε νέες τίγρεις κλπ. (Βλ.Ινδία, Κίνα σε θέματα τεχνολογίας/κόστους ή ακόμη και Ρωσία σε θέματα ενέργειας κ.ά)
  Εμείς πάντα θα ακολουθούμε (παρασιτικά).

 56. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 20:24:15

  @56: Έχουμε ξεχάσει τι θα πει γη. Λειτουργούμε με στερεότυπα, σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Πρωτεύουσα vs επαρχία, κλισέ, δυσπιστία.

 57. KaryID avatar
  KaryID 26/01/2009 20:26:38

  @57 Χαράλαμπε, πολύ εύστοχη παρατήρηση για τους "πολίτες" ...

 58. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/01/2009 20:30:43

  φιλε 57.

  για ολους/ες φωναζω ! εδω και πολυ καιρο.

  ΠΠ

 59. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 26/01/2009 20:31:02

  Eichmann

  τι εξίσωση ειναι αυτη του "εμεις" με τους απατεωνες πλουτοκρατες-νταβατζηδες;

  Αυτοι θα λενε ΕΓΩ και και ο λαος θα λέει ΕΜΕΙΣ;
  η ελλαδα πρεπει νααπαλλαγει απο δευτους μια για παντα. να πανε στη Βραζιλια να φανε τα λεφτα που ρουφηξαν, και μαζι με τα γιουσουφακια τους πολιτικους να κανουν τα μπανια τους για να βρει η χωρα το δρομο της

 60. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/01/2009 20:34:04

  Δεν πληρωνω ΙΚΑ διοτι δεν εχω συστημα υγειας και για καθε φυσικοθεραπεια στο χειρουργημενο ποδι μου, μου δικαολογει 3 Ε την επισκεψη.

  Οχι ρε δεν πληρωνω. θα βγω στους δρομους.

  Θα παω στον καμπο και θα κατουρησω σε ολα τα πηγαδια. Εχω αδικο??

  Θα παω στα σχολεια και θα τα σφραγισω με του καταληψιες.

  Θα παω στην ΝΕΤ και θα φαω τους αναμεταδοτες.

  Θα παω στους Ταξιτζηδες και θα τους βαψω τ αμαξια ριγε ασπρο κοκκινο να γινουν γαυροι ολοι.

  οκ???

  ΠΠ

 61. o βουνισιος avatar
  o βουνισιος 26/01/2009 20:37:26

  Από τι στιγμή που όλοι έχουν αποδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, γιατί το κράτος σε πρώτη φάση δεν δίνει ένα «πακέτο» που να αφορά τη μεταβίβαση του κινδύνου από τον αγροτικό τομέα στο δημόσιο, σε σχέση με τις καλλιέργειες, ως αναφορά τη βιωσιμότητα τους, τις τιμές, όταν ξεπερνούν κάποιο όριο που είναι μικρότερο από το κόστος, από τις καταστροφές κτλ, όπως έγινε και με τις καταθέσεις!!

  Έτσι, θα αναλάβει τις ευθύνες του και το κράτος και ο αγρότης!

 62. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 26/01/2009 20:42:00

  ΠΠ

  διοχετευσε την οργη σου εκει που πρεπει. εαν γυρισει η μια κοινωνικη ομδα εναντιον της αλλης ΤΙΠΟΤΕ δεν θα αλλαξει.

  το ξερεις οτι μπορεις να μην πληρωνεις ΕΡΤ;
  Να καταθεσεις τα λεφτα της ΔΕΗ στο παρακαταθηκων και δανειων και να πεις εγω δεν πληρωνω και που δεν χρησιμοποιώ; δεν μπορουν να σου κοψουν το ρευμα.

  Με ποιο δικαιωμα δηλ. δινουν 30 εκατομ στο Κοκκαλη και σε οποιπον νταβατζη γουσταρουν και με ποιο δικαιωμα κανουν προσλήψεις ορδων αχρείαστων "δημοσιογραφων" για να υπηρετουν τους
  ρουσοπουλους; η ξοδευουν δις για καμπανιες της γιουροβιζιον και λοιπον "αναγκαιων"; Μας ρωτησε κανεις αν θελουμε να πληρωνουμε τις διαπλοκες τους;

 63. t avatar
  t 26/01/2009 20:48:12

  @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ

  Να τους δείξεις ΠΟΡΤΑ.

 64. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 26/01/2009 21:14:44

  Το πρόβλημα του αγροτικού εισοδήματος είναι σύνθετο και δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί επιτυχώς με επικροτήσεις ή δαιμονοποιήσεις των σημερινών αγροτικών αιτημάτων.
  Φυσικά υπάρχει υπέρσυντηρητική τάση στην μικροαστική Ελλαδική νοοτροπία, έτοιμη για άνευ όρων απόρριψη των αιτημάτων και των κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα όμως αυτή η νοοτροπία δεν παύει να χαρακτηρίζεται και από μηχανιστική εμπιστοσύνη στα συντεχνιακά επιτεύγματα. Με αυτή την έννοια οφείλουμε να παραδεχτούμε, ότι το κατεστημένο σύστημα κατάφερε να μας αλλοιώσει συνειδησιακά, να μας αποπροσανατολίσει και να ευνουχίσει τη δημιουργική μας σκέψη, που θα ήταν σε θέση να προβάλει και να προοθήσει βήματα προς μια ουσιαστική διέξοδο.
  Δεν υποτιμώ το κείμενο του Προφήτη. Αναμφίβολα στο σχολιασμό των αναρτήσεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις καταγράφηκε πρόσφατα μια τάση επιφανειακά ορμώμενου απορριπτισμού, με προφανή ελαττήρια τη ζηλοφθονία απέναντι σε κάποιους προύχοντες της υπαίθρου, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν στατιστικό δείγμα για το σύνολο του χειμαζόμενου αγροτικού πληθυσμού. Αλλά και η άνευ όρων υποστήρριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, χωρίς κάποιο βαθύερο προβληματισμό, ενώ με δίκαιο τρόπο αποκαθιστά το ισοβαρές, δεν νομίζω να προάγει ούτε τα προβλήματα των αγροτών, ούτε αυτά της καταναλωτικής πλειοψηφίας μεσοπρόθεσμα. Διότι και εάν ακόμη ικανοποιηθούν τα αιτήματα, που προβάλουν οι αγρότες, πλήρως, στην ουσία τα προβλήματα απλά θα μετατεθούν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι οι βασικοί μηχανισμοί που τα αναπαράγουν, παραμένουν άθικτοι.
  Οι αιτίες, που οδήγησαν στο αγροτικό αδιέξοδο τη χώρα, δεν διαφέρουν στην ουσία, ή φιλοσοφία τους, καθόλου από τα αίτια που διέπουν τα υπόλοιπα αδιέξοδα της Ελλάδας, άσχετα σε ποιό τομέα αυτά εκδηλώνονται.
  Φυσικά, με μια εκτίμηση των υπαρχόντων μηχανισμών, είναι δυνατόν να γίνουν πολύ συγκεκριμένοι εντοπισμοί, όσο αφορά τις δυσμορφίες και τις στρεβλώσεις τους. Τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει κατά το παρελθόν, γιατί στην Ελλάδα η έγκυρη, κριτική και επιστημονική σκέψη, κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο είναι. Εκεί όμως που μπερδεύονται τα πράγματα είναι όσο αφορά το δημιουργικό ξεπέρασμα των αδιεξόδων. Διότι για να γίνει αυτό εφικτό, δεν επαρκεί η κριτική σκέψη, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες υπεύθυνες και σαυστηματικές πρωτοβουλίες. Εκεί υστερεί η κοινωνία μας ζωτικά και αποδεικνύεται ανοχύρωτη.
  Δεν είναι μόνο ότι πολλές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται, είναι από χέρι στημένες, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην αποδίδουν πρακτικά στοιχειωδώς, αλλά να επιφέρουν και μια γενικότερη ηττοπάθεια και συντηρισμό στην ανάλληψη πρωτοβουλιών. Δυστυχώς οφείλω να διαπιστώσω, ότι καταντήσαμε να είμαστε λαός, που χαρακτηρίζεται από στειρότητα στη γέννηση οραμάτων. Εάν δεν υπερπηδηθεί αυτή η τσιμεντοποίηση στη σκέψη μας, κανένα από τα αδιέξοδα δεν πρόκειται να ξεπεραστεί δημιουργικά.
  Επειδή δεν αρέσκομαι να γενικολογώ για αδυναμίες άλλων, διότι το πρώτο που οφείλουμε να μας χαρακτηρίζει είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων, ευχαρίστως μπορώ να αναφερθώ, σε ξεχωριστό σχόλιο, σε πρωτοβουλία που πήραμε το 2005 με συναγωνιστές της ΝΔ. και του Πασόκ στα πλαίσια της Ελλήνικής Κοινότητας Βερολίνου, για το πάντρεμα των Ελλήνων άνεργων στην Γερμανία με την Ελλαδική αγροτική οικονομία. Με στόχο, όχι μόνο την προώθηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό, αλλά και την παροχή ερεθισμάτων για τον τρόπο της διεξαγωγής καλλιεργειών και της επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων. Μια πρωτοβουλία, που δεν πέτυχε να ωριμάσει και να καρποφορήσει πέρα από τα όρια της προετοιμασίας, λόγω των δικών μας ανεπαρκειών και το φοβερό πόλεμο που δεχθήκαμε από χαφιέδες.

 65. Αμεθυστος avatar
  Αμεθυστος 26/01/2009 21:20:00

  Πορτα-πορτα σε κολησανε στον ΤΟΙΧΟ.

 66. Αμεθυστος avatar
  Αμεθυστος 26/01/2009 21:22:02

  Μποτιλια, που να σου αρεσε να γενικολογεις.
  Καμμια βιβλιοθηκη θα εγραφες.

 67. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 26/01/2009 21:37:32

  Όταν ο Γ. Λούλης επέβαλε ως μέσο άμυνας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τον λεγόμενο "κοινωνικό αυτοματισμό", οι συνθήκες ήταν διαφορετικές..

  Αντιλαμβάνομαι αυτές τις μέρες πως η παρούσα συγκυρία δεν ευνοεί ούτε καν ηθικα την ενεργοποίησε αυτό το μηχανισμό, μιας και όλες σχεδόν οι κοινωνικές τάξεις έχουν βρεθεί τον τελευταίο καιρό στο δρόμο, και αν όχι στο σύνολό τους, έχει βρεθεί η πρωτοπορία τους, η πρωτοπορία που έχουμε πει σύντροφοι, πως ακόμα και μειοψηφία να είναι , κινεί την ιστορία. Την ιστορία τη γράφουν οι νικητές, αλλά την κινούν οι παρόντες..και όχι οι αραχτές πλειοψηφίες..

  Βανζέτι

 68. Αμεθυστος avatar
  Αμεθυστος 26/01/2009 21:41:27

  Καλιο 10 και στο χερι παρα 5 και καρτερι.
  Οπως ελεγε και ο Μαρξ.

 69. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 26/01/2009 21:57:09

  το καθεστως αποφασισε να θυσιασει 2-3 γιουσουφάκια του για το σκανδαλο ζιμενς λόγω της λαικης οργής, που εκδηλώθηκε ΚΑΙ με τα δεκεμβριανα. Ειδε το ΣτΕ να αποφασιζει μετα απο πολυ καιρο εναντιον των νταβαδων, και τον δημαρχο νταβαδοαθηναιων να καταφευγει σε χουντικες πρακτικες εναντιον πολιτων - εντελως ακουκουλοφορητων- για να καταστρεψει παρκο και να χτισει γκαραζ. Ειδαμε πολιτες σημερα να μηνυουν τον δημο για τις πραξεις του. Βλεπουμε εναν οργασμο κινητοποιησεων, και τον μεσο πολιτη να συνειδητοποιει για πρωτη φορά μετά τη μεταπολίτευση οτι μπορει να αλλαξει τα πραγματα αντιδρώντας δυναμικά,αφου ειδε και αποειδε,μιας και ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΣ μπορεί να το πράξει.

  Το ξυπνημα των πολιτων ειναι γεγονός, και θα φουντωσει περσσότερο, παρα τις απέλπιδες προσπάθειες των εξωθεσμικων και υποκινουμενων απο ξενα κεντρα πολιτικων-νταβαδων-τραπεζιτων

 70. Αρειμανιος avatar
  Αρειμανιος 26/01/2009 22:04:59

  Μιλας για τον δημαρχο που αγαπουσε τα πλαστικα χριστουγενιατικα δεντρα ?

 71. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 26/01/2009 22:09:55

  Υπκλίνομαι την ικανότητα σου να βγάζεις αδόκιμους τους άλλους με μια μόνο φράση.
  Φυσικά προτίθεμαι να σου προτείνω να κάνουμε χρήση αυτής της ικανότητας. Όταν γράψω βιβλιοθήκη, μπορείς να αναλάβεις την αναγραφή της λέξης "Γενικολογίες" στο ράφι, που αυτή θα βρίσκεται.

 72. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 26/01/2009 22:11:36

  75

  και τα γόνατα του βωβου...

 73. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 26/01/2009 22:15:27

  Αφου είναι παραγωγική ταξη οι αγρότες,γιατί χρόνια τώρα συνεχίζουν να καλλιεργούν προιοντα ζημιογόνα;Προφανώς για να παίρνουν τις αποζημιώσεις.Γιατό άρχισε ο εμφύλιος με τον κατ επαγγελμα αγρότης που το δέχονται οι της Θεσσαλίας,δηλαδή αυτοί που χρόνια μονοπωλούν με χιλιάδες στρέμματα άχρηστες καλλιέργειες.Και θέλουν και τη μεγαλύτερη αποζημίωση.Οταν άρχισαν να διαμαρτύρονται οι μικρότεροι,δηλαδη της Φθιώτιδας και Βοιωτίς,και άλλοι,τα πήραν και ξεκίνησαν τον πόλεμο.Γιατί οι κικρότεροι σε στρέμματα εχουν στραφεί σε βιώσιμες αλλά καλλιέργειες,που δεν στηρίζονται από την πολιτεία.Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί τους έχοντες και κατέχοντες.Αυτό είναι το θέμα.θα ήθελα να μαθω ποιοι είναι τα νεα αστερια,π.χ Σιδηρόπουλος,Λαδόπουλος,Τσικρίκας από τα Τέμπη,όπως και άλλων από τη Βοιωτία.Να συγκρίνω παρελθόν και μέλλον.

 74. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 26/01/2009 22:15:50

  Πρόκληση πανικού και διασπορά ψευδών ειδήσεων από το ΑΛΤΕΡ
  Αυτή την στιγμή, ένας κυβερνητικός δημοσιογράφος ονόματι Μαργαρίτης, διασπείρει τον πανικό με ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν ελλείψεων σε φάρμακα.

  Ο ρόλος του ΑΛΤΕΡ σε όλες τις κινητοποιήσεις είναι γνωστός.
  Αλήθεια, με τα πλαστά του Κουρή, τι θα γίνει;

  Στην απεργία των μεταφορέων και των βυτιοφόρων είχαμε τον γραφικό Μίχαλο, τον γιο του χουντικού "υπουργού" να ζητάει ότι πιο παράλογο μπορούσε να γίνει.
  Με τα πλαστά του Κουρή, τι θα γίνει;

  Στις κινητοποιήσεις για την παιδεία, ήταν τα κωλόπαιδα οι αλήτες, οι κουκουλοφόροι.
  Με τα πλαστά του Κουρή, τι θα γίνει;

  Στις κινητοποιήσεις της ΔΕΗ, η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε διακοπές και μάλιστα μη αναγκαίες, ενώ ο γραφικός τηλεμαϊντανός Μίχαλος (πάλι αυτός) ενώ πρώτα ως μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ είχε δώσει εντολή διακοπών, μετά συκοφαντούσε τους απεργούς ότι δήθεν ήταν δική τους πρωτοβουλία και ευθύνη. Στο τέλος, μαζί με την πρωταγωνίστρια των ομολόγων κόρη της Πετραλιά, έκαναν ψευδή μήνυση εναντίον των απεργών. Με τα πλαστά του Κουρή, τι θα γίνει;

  Το ΑΛΤΕΡ των πλαστών τιμολογίων της απάτης του Αλογοσκούφη με την κάλυψη του απατεώνα μαφιόζου Καραμανλή, κάνει πάλι το ίδιο. Ενεργοποιεί κοινωνικό αυτοματισμό με την κατασυκοφάντηση των αγροτών και με την συστηματική, εσκεμμένη και προς ίδιον όφελος πρόκληση πανικού με διασπορά ψευδών ειδήσεων. Με τα πλαστά του Κουρή, τι θα γίνει;

  Μήπως να πάμε να το ξηλώσουμε τούβλο-τούβλο;
  Αν μη τι άλλο, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια γενικότερη ειρήνη ίσως δε και σε βελτίωση των συνθηκών ζωής ορισμένων άλλων ατόμων πλην του Κουρή.
  Θα μπορούσε ακόμα να βοηθήσει το δίκαιο και την δημοκρατία.

  Με τα πλαστά του Κουρή, τι θα γίνει;
  ------------------------------------

 75. Αμεθυστος avatar
  Αμεθυστος 26/01/2009 22:16:21

  ....γενικα καλα τα λες.
  Το προβλημα ομως ειναι ειδικο.
  χικ

 76. donaE avatar
  donaE 26/01/2009 22:17:43

  Τωρα που η τσεπη των πολιτων θιγεται αγρια επιτελους ξυπνησαν.Και αμα πεινασει η υπαιθρος και απαξιωθει,να δουμε τι θα κανει η Αθηνα,γιατι η εξαρτηση της ειναι δεδομενη.Ο αγροτικος τομεας αφορα την τροφη εκτος των αλλων.Ολα τα αλλα ειναι χιουμορ και κλισε.

 77. Αμεθυστος | avatar
  Αμεθυστος | 26/01/2009 22:20:38

  και μια ερωτηση , μιας και γιναμε φορουμ αγροτων.
  Γιατι τα τρακτέρια δεν ροβολάνε και κατα την Αθήνα μερια ?
  Ειναι τοσο σιγουροι οτι δεν εχει τιποτα για οργωμα ?
  Ας κανουμε μια νεα αρχη, ποτε δεν ειναι αργα.

 78. t avatar
  t 26/01/2009 22:21:27

  Είμαστε σε ένα σπειροειδές με φορά προς τα κάτω.

 79. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 26/01/2009 22:23:54

  t

  κάτω; έχει κι άλλο;

 80. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 26/01/2009 22:29:33

  Εντάξει κατάλαβα.Σαφώς και όλοι στην οικογένειά μας έχουμε και έναν αγρότη μπάρμπα και θέλουμε να τον στηρίξουμε.Ομως και κάποιοι από αυτούς στηρίζουε κόμματα,δηλαδή ψηφουλάκια,δηλαδή πολλά λεφτά.Κάποιοι αγρότες χρηματιστηρίου υπαίθρου,μονοπωλούν εν γνωσει τους καλλιέργειες μη αποδοτικές.Και πιέζουν μια τη ΝΔ.μια το ΠΑΣΟΚ επί χρόνια και κάθονται αραχτοί και παίρνουν τις αποζημιώσεις.Ε αυτό είναι αλητεία.Να δοθούν λεφτά σε παραγωγικούς αγρότες,νέους που έχουν όρεξη να πάνε την παραγωγή της χώρας μπροστά.Οχι να τα παίρνουν τύποι με άχρηστες καλλιέργειες επειδή έχουν χιλιάδες στρέμματα μονοπώλιο.Οι γυναίκες τους,αρκετές από συνδικάλες κάνουν τώρα διακοπές σε μέρη που δεν έχουμε πάει.Μη μας δουλεύουν λοιπόν οι τύποι οι γραφικοί του μονοπωλίου.

 81. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/01/2009 22:34:00

  @77 Duckk23
  Φοβάμαι δεν διάβασες το άρθρο του "Ε".

  "Πολλοί αναρωτιούνται γιατί αφού μια καλλιέργεια αποδεικνύεται μη αποδοτική, δεν την αλλάζουν, στρεφόμενοι σε άλλες πιο προσοδοφόρες. Η απάντηση είναι απλή. Δεν υπάρχουν άλλες καλλιέργειες ικανές να αντικαταστήσουν αυτές που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε κρίση.

  Τα αγροτικά προϊόντα δεν είναι αποτέλεσμα έρευνας και βιομηχανικού σχεδιασμού. Δεν παράγονται καινούργια προϊόντα, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.
  Έτσι, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μειώσει τις επιδοτήσεις στην αγροτική οικονομία, γιατί βρίσκει φθηνότερα προϊόντα στον Τρίτο Kόσμο, η κρίση ήταν δεδομένη."

 82. Αμεθυστος | avatar
  Αμεθυστος | 26/01/2009 22:37:02

  ....Δεν παράγονται καινούργια προϊόντα, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.
  Οπως λεμε, παπαρια μαντολες και "οι αναγκες της αγορας".

 83. t avatar
  t 26/01/2009 22:39:00

  Έρχονται εκλογές?

 84. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 26/01/2009 22:40:05

  Δηλαδή να στηρίξω τον αγρότη που έχει χιλιάδες στρεμματα μονοκαλλιέργειας,εν γνώσει του,άχρηστη τα τελευταία χρόνια για να ίρνει με τις κομματικές του πιέσεις τις ωραίες επιδοτήσεις και αποζημιώσεις,στυλ Τεμπη,και να την λέει κιόλας στον μικρό αγρότη που ίσως να είνα και δεύτερο επάγγελμα η αγροτιά,αλλά συνειδητά έχει επιλέξει καλλιέργεια βιώσιμη και παλεύει στα χωράφια.Εγω τασσομαι με τον αγρότη που ψάχνεται.και οχι με τον αγρότη που μονοπωλεί τον ψήφο μου και με προκαλεί κιόλας.

 85. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 26/01/2009 22:40:43

  Παρ-ενθεση
  Σε ολη την Κυψελη (?)
  ενα οικοπεδακι εμεινε αχτιστο,που παρεπιπτοντως ειχε μεσα και 5 δεντρα.
  Ε, λοιπον σημερα τα κοψανε για να γινει γκαραζ, απο μπετον βεβαια.

  Α, ναι και κατι αλλο.
  Τους φοινικες δεν τους κοψανε , μιας και η τιμη τους
  ειναι υπολογισιμη οταν πας να τον αγορασεις σαν μεγαλο πλεον δεντρο.

  Η "αγορίνα" ο Νικητας ξερει απο αυτα, τοσα χρονια στο κουρμπετι !!!

 86. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/01/2009 22:43:17

  Φυσικά έχει και άλλο κάτω.Γιατί οι Ελληνες είναι πιο πλούσιοι από τους Βουλγάρους και τους Ρουμάνους με τους οποιους ειχαν κοινη ιστορία μέχρι πριν 60 χρόνια;
  Επειδή έχουν άλλα γονίδια;Oχι βέβαια.
  Η Ελλάδα είναι πλουσιοτερη από τις άλλες βαλκανικές χωρες γιατί είχε καπιταλιστικό σύστημα όταν οι άλλοι είχαν σοσιαλιστικό.Αν αποφασίσουν σημερα οι Ελληνες να κάνουν "επανάσταση" απλουστατα θα γινουν σαν τους άλλους Βαλκάνιους ή μάλλον χειρότερα γιατί οι άλλοι τα πέρασαν.

 87. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 26/01/2009 22:46:36

  Οχι και επανασταση, μια φωτια να βαλουν Μιχαλακοπουλου 91 (ΕΛΓΑ) φτανει.

 88. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 26/01/2009 22:48:06

  Προς προφήτη.

  1.γιατί θα έπρεπε να ξέρω το δημοσίευμα,για να σχολιάσω.Θεωρείται και σωστό;

  2.Γιατί σε αυτή τη χώρα να στραφούν σε άλλες βιώσιμες καλλιέργειες,αφού έχουν τις μη αποδοτικές σίγουρες που πέφτει έτσι και αλλιώς το χρήμα;και μάλιστα ανεβάζουν και κατεβάζουν τα δύο κόμματα;

 89. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 26/01/2009 22:50:56

  Δεν ειμαι ειδικος επι του αγροτικου ,αλλα εάν «χτενισετε» τα γραπτα σας ,ακομη και τα επικριτικα ,αφαιρωντας την ενταση και λαμβανοντας υπ`οψιν μονο την γενεσιουργο αιτια αυτων των επικρισεων , θα διαπιστωσετε ότι σε γενικα πλαισια ολοι σας/μας ξερουμε τις γενισιουργες αιτιες και του αγροτικου προβληματος. Εάν τα «συνοψισετε» εντος των πλαισιων 1,2,3 που εντοπισα από τα λεγομενα του αγαπημενου φιλου Μποτιλια ,τα λεγομενα του οποιου ουδολως «φιλοσοφικα» δεν είναι, αλλα συνοπτικη αναλυση των κυριαρχων σημειων.
  Μποτιλια 1,2,3
  1.Οι αιτίες, που οδήγησαν στο αγροτικό αδιέξοδο τη χώρα, δεν διαφέρουν στην ουσία, ή φιλοσοφία τους, καθόλου από τα αίτια που διέπουν τα υπόλοιπα αδιέξοδα της Ελλάδας, άσχετα σε ποιό τομέα αυτά εκδηλώνονται.
  2. γιατί στην Ελλάδα η έγκυρη, κριτική και επιστημονική σκέψη, κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο είναι. Εκεί όμως που μπερδεύονται τα πράγματα είναι όσο αφορά το δημιουργικό ξεπέρασμα των αδιεξόδων. Διότι για να γίνει αυτό εφικτό, δεν επαρκεί η κριτική σκέψη, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες υπεύθυνες και σαυστηματικές πρωτοβουλίες. Εκεί υστερεί η κοινωνία μας ζωτικά και αποδεικνύεται ανοχύρωτη.
  3. ότι καταντήσαμε να είμαστε λαός, που χαρακτηρίζεται από στειρότητα στη γέννηση οραμάτων. Εάν δεν υπερπηδηθεί αυτή η τσιμεντοποίηση στη σκέψη μας, κανένα από τα αδιέξοδα δεν πρόκειται να ξεπεραστεί δημιουργικά. (συμπληρωση από εμε: οραματων,όχι σε ατομικο επιπεδο,εκει δεν υστερουμε, αλλα σε κοινωνικο –συνολικο)
  Προσθεστε και τα λεγομενα ενός αλλου εκλεκτου πολιτικου που η απουσια του «φτωχαινει» το Πασοκ, του Χαραλαμπιδη (ισως και αλλοι,αλλα εγω αυτου ακουσα τα λεγομενα) ο οποιος υπεραμεινετο υπερ της ισορροπης αναπτυξης της Επαρχιας και όχι αυτό το φρικτο μοντελο του Υδροκεφαλισμου ,προς χαριν μιας βιαιης εκβιομηχανισης και αναρχης δημιουργιας αγορας.
  Ότι δηλαδη εάν ειχαμε επιλεξη ένα άλλο διοικητικο μοντελο και παραγωγικο ,και για να γινω πιο σαφης.
  Αναπτυξη τουλαχιστον ανα Περιφερεια, Πολεων 200000 – 250000 κατοικων ,με συγκροτηση διοικητικη αυτονομη για τοπικα θεματα , βιομηχανοποιηση και παντρεμα της με την εντοπιοτητα και τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα της κάθε περιοχης , αυτό θα επετρεπε το ομαλο παντρεμα (η κατά περιπτωση μεταβαση) αγροτη-αστου - αγροτη- βιομηχανικου εργατη- η διοικητικου στελεχους , την ομαλη συμπληρωση και συγκροτησης της αλυσιδας, αγροτικη παραγωγη- εκβιομηχανοποιηση-συσκευασια-τοπικη αγορα και όλα αυτά μαζι ,θα αποτελουσαν την βαση για περαιτερω εξαπλωση και αναπτυξη. Ετσι και ο αγροτης θα ειχε κοντα του τον επιστημονα τον ειδικο ,τις υπηρεσιες .
  Εμεις επιλεξαμε την βιαιη μετατοπιση του και περιθοριοποιηση του στη Αθηνα και Θεσσαλονικη και την εγκαταλειψη του στις «αρπαχτες» των μπουζουκτσουδων και του γυρολογου εμπορα με το μπλοκ των επιταγων ανα χειρας.
  Ετσι θα επιτυγχανετο η ενδυναμωση και η καθετοποιηση , και μπορει να μην εβγαζε κερδος από την σπορα αλλα θα εβγαζε κερδος από την επεξεργασια η από την εμπορια.
  Αυτό επισημαινουν και οι τιμες των αγροτικων προιοντων ,στο ραφι η στην λαικη
  πχ ο χυμος το πορτοκαλι 1.90 στο ραφι, 0,1 λεπτο στον αγροτη ,και ετσι θα παρεμενε και μια παραγωγικη πηγη πλουτου και εργασιας στην Χωρα μας.
  Ευτυχως με χαρα μαθαινω ότι η αγροτια εμπλουτισθηκε με νεους μορφωμενους ,αυτοι μπορουν και ξερουν όλα αυτά ,ας απαιτησουν εκτος από τις προσκαιρες και τωρινες απαιτησεις τους και ένα νέο μοντελο αναπτυξης .
  Και εμεις μαζι τους, γιατι οσο και να φαινεται ότι ειμαστε στην «αντιθετη πλευρα» στην πραγματικοτητα ειμαστε ένα.
  Ολοκληρη η Χωρα χρειαζεται νέο Οικονομικο μοντελο αναπτυξης και το αγροτικο και η αναπτυξη της επαρχιας ,εντος του συνολου αυτου ανηκει.

 90. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 26/01/2009 22:52:31

  ψυχραιμια

  εσυ καταλαβες οτι η "επανασταση" θα γινει με αίτημα τον σταλινισμό; λίγο δύσκολο αφού το ΚΚΕ δήλωσε εναντίον των κινητοποιήσεων...

  και εννοείται οτι η ελλαδα δεν ηταν πλουσιοτερη των γειτόνων ολα αυτα τα χρόνια, ασε που δεν ειχε παντα καπιταλισμο (ουτε και τωρα)- αλλα ΚΠΣ

 91. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 26/01/2009 22:59:40

  Εαν κατάλαβες καλά προφήτη μου,όλο το παιχνίδι παίχτηκε και παίζεται στο κατ επάγγελμα αγρότης.και ρωτώ.Πόσοι είναι αυτοί; Οι του μονοπωλίου δηλαδή,αυτοί που βάζουν κάτι αλλοδαπούς αν γνωρίζεις για τις βαρβάτες δουλειές,ακόμα και Σομαλούς,γιατί οι ίδιοι οι αγρότες,η ραχοκοκκαλιά της χώρας όπως θέλουν άλλοι να τους λένε,έχουν και ελικόπτερα και πετούν πάνω από τα μπλόκα,και οι γυναίκες τους επιμένω κάνουν μπάνια σε ξωτικά μέρη,και αυτοί πιέζουν τους βουλευτάδες τους και τους πολιτικούς τους.Κάποτε λέγανε για αποκέντρωση.Και φύγανε πολλοί,και πολλοί ασχολήθηκαν με τη γη.Ε αυτούς τους δουλεύουν οι δήθεν παραγωγικοί μονοπωλιακοί αγρότες της Ελλαδάρας,του φο μπι ζου και του δήθεν.

 92. T-Rex avatar
  T-Rex 26/01/2009 23:00:00

  Αγαπητέ Προφήτη, έλειψα και δεν είδα το σχόλιο σου παρά μόνο τώρα. Με συγχωρείς αλλά πάσχει... και σε ότι αφορά το ειδικό θέμα του Μαλιακού και σε ότι αφορά τη συζήτηση, γενικώς, για τα δημόσια έργα. Μία παρατήρηση μόνο: δεν υπάρχουν στην Ελλάδα μελέτες που να κοστίζουν δισεκατομύρια.

 93. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 26/01/2009 23:05:55

  μισό λεπτο ρε παιδες,δεν ειναι αληθεια οτι οι τιμές που δινουν τα προιόντα έχουν πέσει εχουν πεσει ενώ το κόστος παραγωγής, και οι τιμές που τα αγοράζουμε απο το ραφι ειναι στάσιμες.

  ειναι αλήθεαι η οχι;ολα τα άλλα περιττεύουν

 94. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/01/2009 23:13:45

  Τι θα πει σταλινισμός;Δεν ενδιαφερει εδω το πολιτικό αλλά το οικονομικό σύστημα.Δεν εχω ακουσει και κανένα επαναστατη να μιλα υπέρ της αγοράς.Ολοι είτε τα περιμενουν όλα από το κράτος που κατηγορουν είτε λένε ασαφειες και μπουρδες.
  Και η Ελλάδα αναπτυχθηκε πολύ περισσότερο πριν το 1980 χωρίς κανένα ΚΠΣ.
  Το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα εάν επικρατησουν οι εξεγρμένοι" θα είναι η εξοδος της χώρας από το ευρω και η μετατροπή της σε μία άλλη συνηθισμένη βαλκανικη χωρα.

 95. t avatar
  t 26/01/2009 23:16:51

  Pfizer Inc., said Monday it will buy rival Wyeth for $68 billion.
  The combined company expects to shed more than 19,000 workers - amounting to about 15% of its combined workforce.

 96. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 26/01/2009 23:18:02

  Ψυχραιμια, για προβοκατορα σε κοβω.
  Οσο και να χτυπας το κολο σου κατω η ελλαδαρα δεν βγαινει απο το ευρω.

 97. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 26/01/2009 23:18:55

  Προς κυριο Μακρή Κωσταντινο.Γνωστος ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.Και ποιος σας είπε ότο το ΠΑΣΟΚ διαφέρει από τη Ν.Δ.Αυτά είδε και έφυγε ο άνθρωπος. Κανενας στη χώρα αυτή δε θέλει παραγωγική διαδικασία.Να τα παίρνει μόνο θέλει.Ας το καταλάβουμε.Και τους συντηρούν κιόλας.Τουλάχιστον επί Σημίτη τους τρύπαγαν τα λάστιχα των τρακτέρ.Τώρα απορώ πως τους δήθεν αγρότες των τεμπών δεν τους πετάνε γιαούρτια και δεν τους ξεφτυλίζουν.

 98. ammodytes vipera meridionalis avatar
  ammodytes vipera meridionalis 26/01/2009 23:20:54

  Λοιπόν, ξέρω από αγροτική ζωή. Όχι αυτή με τα τρακτέρ και τι κοιλιές, την άλλη με την αξίνα, ξύπνημα στις 4, ύπνο στις 8. Ω ναι, την ξέρω πρώτο χέρι. Ποτέ δεν είχε επιδότηση... Έβρεχε ο θεός, είχαμε σιτάρι, δεν έβρεχε, κριθάρι. Σκληρό το ψωμί αλλά με άρωμα.

  Λαχανικά εποχής για τους τυχερούς που είχαν περιβόλι με δικαίωμα νερού. Ελιές, αν μάζευες πολλές, με το 1/3 έβγαζες λίγο λάδι. Καφές πολυτέλεια: Πράσινοι κόκκοι, καβουρντισμένοι στο τζάκι με ρεβύθι ή κριθάρι για να φτουρήσουν

  Ένα γουρούνι «διασκευασμένο» να κρατήσει από τον Νοέμβριο ως το Πάσχα. Αρνί το Πάσχα. Κοτόπουλο 2-3 φορές το χρόνο. Αυγό για τα μικρά.

  Δεν πεθαίναμε από χολhστερίνη ή καρκίνους. Από πνευμονία και αραιά και πού «φθίση». Δεν χρειαζόμαστε χωματερές, γιατί δεν είχαμε σκουπίδια...

  Λεφτά; Σπάνια. Κανένα μεροκάματο μεταξύ 20 και 24 χρονών στην Αθήνα, και μετά χωράφια.

 99. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 26/01/2009 23:24:26

  Ολα αυτα ποτε τα εζησες ?
  πριν 60 χρονια , ας πουμε !

 100. ammodytes vipera meridionalis avatar
  ammodytes vipera meridionalis 26/01/2009 23:27:55

  πολύ λιγότερο. 15

 101. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 26/01/2009 23:28:53

  Ακομα χειροτερα.

 102. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/01/2009 23:30:32

  Ελλαδάρα,

  -δεν έχουμε μητρώο αγροτών (φαντάζομαι για να μοιραστούν τα 500,000,000 μόνο οι αγρότες με βούλα...)
  -γιατί έχουμε κτηματολόγιο?
  -μπαίνω μέσα από την παραγωγή / θέλω επιδοτήσεις
  -επιδοτούνται ορισμένοι για να μην καλλιεργούν

  κλπ

  Θα το ξαναπώ, ο αγροτικός τομέας έχει τις ίδιες στρεβλώσεις και παρουσιάζει την ίδια παθογένεια με την υπόλοιπη κοινωνία.
  Τα χρήματα (τα 500,000,000) τα χρωστά το κράτος.
  Συμφωνώ, να ρωτήσω όμως τους αγρότες:
  -εγώ κόβω πλαστά τιμολόγια στους χονδρέμπορους?
  -εγώ παίρνω πλαστές επιδοτήσεις?
  -εγώ εκμεταλλεύομαι τους εργαζόμενους? (ανασφάλιστη κακοπληρωμένη εκμετάλλευση πχ φράουλες και Ηλεία αν θυμάται κανείς)
  -εγώ φταίω που ξετίναξαν τους συνεταιρισμούς?
  -εγώ δεν αλλάζω την καλλιέργεια, αλλά είμαι κολλημένος στο όλα τα κιλά όλα τα λεφτά?

  Θα μου πείτε ότι όταν:
  -οι οδηγοί βυτιοφόρων θεσμοθετούν το λαθρεμπόριο με την απόκλιση "λόγω θερμότητας" στα καύσιμα
  -οι φορτηγατζήδες είναι κρατικό μονοπώλιο
  -οι ταξιτζήδες είναι ...ταρίφες
  -οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται για ...τα μαύρα ιδιαίτερα
  -οι προνομιούχοι θέσεων για το ...φακελάκι
  -οι τελωνιακοί έχουν προνόμια από τον ...Καποδίστρια
  -οι ΔΕΗτζηδες ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο
  κλπ

  Οταν δηλαδή απλά η Δημοκρατία έχει γίνει κάστα συντεχνιών που η δύναμή τους καθορίζει τα προνόμιά τους, οι αγρότες έχουν άδικο?

  Ε ναι λοιπόν έχουν άδικο όπως και όλοι οι υπόλοιποι, ιδιαίτερα όταν η μόνιμη επωδός είναι το ...ταμείο.
  Να σεβαστώ οποιοδήποτε μπλόκο, όταν όμως βγει και μου δηλώσει ότι δεν θέλει επιδότηση αλλά επιμόρφωση και βοήθεια για την αλλαγή της καλλιέργειας, συνεταιρισμό για να πίνω το γάλα 0,80 όπως ο Γερμανός και όχι να πληρώνω κεφαλικό φόρο επιδότησης, να μου πουλά το προϊόν χωρίς το καπέλο της μαύρης οικονομίας, να μην καταπίνω φυτοφάρμακα και να σέβεται τον υδροφόρο ορίζοντα.
  Ξέρω ξέρω, μπούρδες λέω με το που θά πέσει η επιδότηση θα διαλυθεί το μπλόκο και θα το ξαναδώ ...του χρόνου.

 103. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 26/01/2009 23:30:53

  Τέλειο...Τέλειο....Τέλειο....Μπορείς να κάνεις και σενάριο.γέλασα και σε ευχαριστώ πολύ.

 104. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/01/2009 23:36:23

  Ιθαγενής η Πορτα Πορτα.

  Θ απαντησει κανεις ???

  Θα μπει μεσαζοντας να μοιρασει τα 500?? Ρωταω !!!

  Θα βαλουν διαδικασιες οπως με τους πυροπληκτους? ή ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ μην χασουν τα ψηφαλακια?? ΕΕΕΕ????

  ΕΓΩ ο Ιθαγενης και οι λοιποι πολιτες θα πληρωσουμε την γκανιοτα??  ΠΠ

 105. Factorx avatar
  Factorx 26/01/2009 23:38:26

  Μια παρατήρηση, χωρις να θέλω να διακόψω τον ειρμό των σχολίων: Τα πολλαπλά ψευδώνυμα προκαλούν τελικά μόνο σύγχιση. Γι αυτό το λόγο και επειδή δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των σχολιαστών μας, αλλά΄μόνον όσους επιτίθενται ή προκαλούν, παρακαλούμε να γίνεται χρήση μόνο ενός ψευδωνύμου.

 106. tiramola avatar
  tiramola 26/01/2009 23:39:10

  Μην κατηγορείς τους αγρότες για τα φυτοφάρμακα Ιθαγενη!
  Η ΕΕ των συμφερόντων της Μοnsanto και της Bayer δεν έχει καμία ευθύνη?

 107. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/01/2009 23:40:10

  @ μπάμπης
  Ποιος σου είπε ότι εγω θέλω να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.Το θέλουν οι Αγγλοι που πρόβαλαν τα επεισοδια του Δεκεμβρίου με πηχυαίους τίτλους και γράφουν για την πιθανότητα αυτή.
  Αλλά αν γινονται συνεχεια επεισόδια ή κόβονται οι συγκοινωνίες επί εβδομάδες και πέσει η οικoνομική δραστηριοτητα τι θα γινει στο τέλος;

 108. osaperas avatar
  osaperas 26/01/2009 23:40:44

  Ελα ρε Τιραμόλα.

  έρχεται ο CEO της Monsanto στη Κωπαίδα και ρίχνει αυτός τα φυτοφάρμακα;

 109. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/01/2009 23:42:18

  Μα ποιος θα πληρώσει είναι πασίγνωστο: το μόνιμο υποζύγιο του Ελληνικού κράτους το θαυμαστό ακούραστο δίποδο που ενδύεται με το σαμάρι των υποχρεώσεων άνευ δικαιωμάτων και αποκαλείται μισθωτός

 110. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 26/01/2009 23:42:53

  Ναι φακτορα, μπερδευεται και ο σερβερ , ασε μετά στο ξεψυρισμα που γινεται χαμος.

 111. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 26/01/2009 23:43:24

  καλα, και μονο η υπερασπιση του καπιταλισμου στη δεδομενη συγκυρια, υποδηλωνει οτι η επαφη σου με το γιγνεσθαι ισως να χρειαζεται λιγακι ανακαινιση.

  αλλά ακόμη και έτσι, εισαι σίγουρος οτι ο ελληνικος "καπιταλισμος" ειχε κανει την ελλαδα πιο πλουσια και πιο παραγωγικη απο τη γιουγκοσλαβια για παραδιεγμα, πριν το 80? εισαι απολυτως σιγουρος?

  και φυσικα, σταλινισμος ειναι απολυτος ελεγχος της οικονομιας απο το κρατος...

 112. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 26/01/2009 23:44:12

  ναι Ψυχραιμια
  κατι πρεπει να γινει στο τελος.
  Εκλογες , ας πουμε.

 113. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 26/01/2009 23:44:33

  για τον ψυχραιμια ειναι το 115

 114. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 26/01/2009 23:45:30

  ...τωρα που την καθισαμε την βαρκα, ευκαιρια θα ηταν να ξαναδουμε ποσα απιδια πιανει ο σακος.

 115. Decay avatar
  Decay 26/01/2009 23:46:54

  @ 115 χαραλαμπε,

  Μόνο η Ιταλοί ήταν πλουσιότεροι, όπως και είναι.

 116. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 26/01/2009 23:47:40

  Αμα διαβασεις τον 102.
  εισαι σιγουρος για τον πλουτο που τρεχει απο τα μπατζακια της ελλαδας.

 117. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 26/01/2009 23:49:27

  Χιλιες φορες καλυτερα ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟ΅,
  παρά αυτα που περιγραφει ο 102.

 118. tiramola avatar
  tiramola 26/01/2009 23:49:44

  Θα ρωτήσει κάποιος επιτέλους τα νεοφιλεύθερα τσογλάνια των Βρυξελών γιατί η ΕΕ δεν παράγει για τους πολίτες της μόνο και μάλιστα ρίχνοντας το βάρος της περισσότερο στα αγροτικά προιόντα αφού καλύπτουν βιοτικές ανάγκες του ανθρώπου?

  Σαπερα δεν είναι ανάγκη να έρθει κανένας CEO...
  Μιά φορα τα δοκιμάζεις και μετά δεν κοβονται...

 119. Decay avatar
  Decay 26/01/2009 23:53:45

  @ 121 Μπάμπη,

  Μα τον ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟ περιγράφει...

 120. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/01/2009 23:55:17

  @ χαραλαμπος
  Γιατί ειδες εσυ κανενα να προτείνει μη -καπιταλιστικές λύσεις στην κρίση;Επειδή αλλάζει η αναλογία δημοσιου -ιδιωτικου τομέα ανάλογα με τη συγκυρια δεν αλλάζει σύστημα και πάντως δε χρειάζεται καμμια επανάσταση για να γίνει αυτό.
  Αρκουν οι εκλογές.

  @ μπαμπης
  Φυσικά και θα γινουν εκλογές στην ωρα τους.Θα έχετε όλη την ευκαιρία να ψηφισετε σοσιαλιστικά κόμματα για να σας σώσουν.Εγω οχι.
  Δεν πρόκειται όμως να βγω στους δρόμους και να σπάω βιτρινες όπως δε βγηκα και στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ διοτι σέβομαι το αποτέλεσμα των εκλογών.
  Μάλλον πάλι οι ιδιοι- όσοι δεν διορισθουν- θα τα ξανασπάνε.

 121. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 26/01/2009 23:56:48

  Εγω καταλαβα 2008-15=1993.
  Ελλαδα του 1993.
  Ειχαμε σταλινισμο τοτε ?
  Κατι μου διαφευγει, σιγουρα.

 122. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/01/2009 23:58:16

  @tiramola
  Γιατί η αγροτική πολιτικη είναι συμβιβασμός αγροτικων χωρων με επικεφαλής τη Γαλλία και μη αγροτικών οπως η Αγγλία που θέλουν να ανοιξουν οι αγορές της Ευρωπης στα φθηνα προιοντα του τρίτου κόσμου.

 123. Μπάμπης avatar
  Μπάμπης 27/01/2009 00:00:29

  Το προβλημα ειναι η οικονομια της αγορας.
  Οταν το καταλαβετε , εαν μπορεσετε να το καταλαβετε.

 124. Decay avatar
  Decay 27/01/2009 00:02:04

  @ 124 Ψυχραιμία,

  Πως να διοριστούν, όταν έχουν βιτρινάτο και μολοτώφιο ποινικό μητρώο?

  Άρα μια ζωή θα καίνε και θα τα σπάνε - το τί θα σπάζουν είναι μια άλλη ιστορία.

 125. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 27/01/2009 00:03:10

  @ 101 duckk23 @ lavabit.com
  Συμφωνω απολυτα μαζι σας ,απλως χωρις να συμφωνω απολυτα με ολες τις θεσεις του συγκεκριμενου, αισθανομαι ότι πρεπει να τιμω , να σεβομαι , να ασπαζομαι και να επικροτω τις εντιμες φωνες και σωστες θεσεις και αυτό κανω. Εάν τετοιας ποιοτητας ανθρωποι δεν κανουν για τα κομματα τους, προβλημα τους, εμενα μου κανουν ακομη και σαν αντιθετοι και δεν μου κανουν αυτά (τα κομματα τους).
  @ προς διαπληκτιζομενους
  Αντι να εκτονωνοστε σε αχρηστους καυγαδες ,(που δεν νομιζω ότι εδώ είναι ο ιδανικος τοπος και χωρος) συνεισφερετε καλυτερα αναλυωντας τις αποψεις σας ειτε υπερ ειτε κατά ,που και θεμιτο είναι και διαφωτιζει πληρως από ολες τις πλευρες την ουσια του κάθε θεματος. Εκτος από την οργη σας , από καποια λογικη βαση ξεκινατε τους ισχυρισμους σας και καλο είναι να διαφωτισθουμε από αυτην και όχι από την οργη σας.

 126. Decay avatar
  Decay 27/01/2009 00:04:16

  @ 125 Μπαμπη,

  μάλλον η Αλήθεια.

 127. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/01/2009 00:10:41

  @duckk23
  1. Πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο πλαίσιο συναντίληψης για να γίνει συζήτηση.
  Θεωρώ εθνικά επικίνδυνο
  α) να εξαρτάται η χώρα 100% από εισαγόμενα τρόφιμα
  β) να ερημώσει η Ύπαιθρος
  γ) να καταρρεύσουν οι συμπληρωματικές δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα (ακόμα κι αν κάποιοι ισχυριστούν ότι "συμπληρωματικές δραστηριότητες" στους αγρότες είναι τα τσιπουράδικα και τα κωλόμπαρα)
  Συμφωνείς;

  2. Και τα παραπάνω επειδή η ευρωπαϊκή ελίτ
  - θέλει υψηλότερα κέρδη
  - άρα θέλει να δίνει χαμηλότερους μισθούς
  - άρα αυτοί που παίρνουν τους μισθούς πρέπει με τα ποσά αυτά να διαθέτουν αγοραστική δύναμη επαρκή ώστε να επιζούν - αλλοιώς θα εξεγερθούν
  - άρα πρέπει τα διατροφικά αγαθά να είναι φθηνά
  - αλλά το επίπεδο ζωής δεν επιτρέπει στον ευρωπαίο αγρότη να παράξει προϊόντα φθηνά όσο του Τρίτου Κόσμου
  - άρα να εισαγάγουμε από τον Τρίτο Κόσμο
  - άρα να πληρώνουμε (επιδοτούμε) τους δικούς μας να ξεριζώνουν καλλιέργειες ή να καλλιεργούν άχρηστα μέχρι να εξαφανιστούν ή να γίνουν αλκοολικοί και να τελειώνουμε με δαύτους.

  3. Το παραπάνω, παράγωγα «ορθολογικής» οικονομικής σκέψης, αγνοούν ένα μικρό παράγοντα.
  Στηρίζονται αποκλειστικά στις μεταφορές, δηλαδή στην οικονομία του πετρελαίου.
  Ένα παρανοϊκό μοντέλο που επιβάλλει να μεταφέρεται η τροφή του ντόπιου από χιλιάδες χιλιόμετρα.
  Συνέβη μόνο τον τελευταίο αιώνα.
  Όλη την προηγούμενη ιστορία η γειτνίαση κατοίκου και τόπου παραγωγής τροφής θεωρούταν αυτονόητη. Μάλλον οι πρόγονοί μας ήταν ηλίθιοι.

  4. Το μένος κατά αγροτών με ελικόπτερα δεν στέκει.
  Αν θες να ζηλέψεις κάποιους που να αξίζει, να σου δείξω κάποιες επαύλεις-Βερσαλλίες.
  [http://www.spitoskylo.gr/2008/10/07/mostexpensive2/]

  5. Αν έμπαιναν και οι «κάτι άλλο+ αγρότες» μπορεί να έλεγες(=η κοινή γνώμη) ότι «τακτοποιούν ημετέρους» ή «τα παίρνουν μαϊμού-αγρότες» όπως οι «πυρόπληκτοι» τσιγγάνοι στον Πύργο. Δύσκολη απόφαση.

  Για τα γνωστά κουσούρια των αγροτών δες @Σχόλιο 29

 128. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/01/2009 00:12:00

  να την πάλι η οικονομία της αγοράς...

  Που την είδατε βρε παιδιά την οικονομία της αγοράς. Είπε πουθενά η αγορά ότι πρέπει να έχουμε επιδοτήσεις; Ή κλοπές; Ή αρπαχτές; Ή να παίρνουμε ρίσκα για να κερδίσουμε, αλλά αν χάσουμε να έρθει το κράτος πατερούλης;

  Κάποιος εδώ (μπορεί να ήταν και ο Προφήτης) μου είχε πει ότι η οικονμία της αγοράς προϋποθέτει κάποιοα παιδέια ή κάποια γνώση. Για παιδεία και γνώση δεν ξέρω, αλλά μόνο οικονομία αγοράς δεν έχει η Ελλάδα. Προστατευτισμό, ληστρισμό και αναποτελεσματικότητα έχει. Κάποτε είχε ωραίες παραλίες, αλλά πάνε και αυτές.

 129. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 27/01/2009 00:16:32

  Ανώνυμε δε μιλησα για προβληματικα προιόντα.Σαφώς υπάρχουν.Μίλησα για μονοπωλιακά προβληματικά επί χρόνια που δωρίζονται οι αποζημιώσεις και οι επιδοτήσεις.Ξέρουν τι χάνουν και τι παίρνουν.

 130. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/01/2009 00:20:41

  Αρχ-ρυξ, εγώ ήμουν. Αλλά σού είχα πει και ότι δεν αφήνεις τα λιοντάρια ελεύθερα ενώ ταυτόχρονα "κουτσαίνεις" τις αντιλόπες.
  Στο τέλος, όταν εξαφανισθούν οι αντιλόπες, θα πεθάνουν και τα λιοντάρια. Από πείνα.

 131. tiramola avatar
  tiramola 27/01/2009 00:20:59

  Ή θα "τελειώσουμε" το αθλιο νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα της αγοράς ή θα μας "τελειώσει" αυτό.
  Για τους "πιστούς" της άποψης ότι όλα σε αυτή τη ζωή είναι προσφορά και ζήτηση να είναι σίγουροι ότι κάποια στιγμή μπορεί να κλείσουν τους δρόμους και δικηγόροι αφού και αυτό το επάγγελμα καποια στιγμή θα "ανοίξει" όταν ο καθένας θα υπερασπίζεται μόνος τον εαυτό του με καραμπίνες....

 132. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 27/01/2009 00:22:53

  Προς κυριο Μακρή.Δεν κατάλαβα τίποτα,δεν μου λέτε τίποτα.Αδικείτε και τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη που αναφερθήκατε.

 133. ratus avatar
  ratus 27/01/2009 00:28:28

  Για μια ακόμη φορά κύριε FactorX μιλάτε χωρις να ξέρετε τι σας γίνεται. Δήθεν γνωρίζετε την συμπεριφορά των αγροτών την τελευταία 20ετία... "Γνωρίζω από πρώτο χέρι για «τις μπέμπες» (BMW), «τα φακαντόρο» (χρυσαφικά) και «το αγροτικό»(πρωινό ουίσκι). " Αμ δεν γνωρίζετε... Δεν γνωρίζετε τίποτα. Ούτε οι μπέμπες τους έφαγαν, ούτε το φακαντόρο ούτε το αγροτικό ουίσκι. Παίρναν αφειδώς χρήματα για να εκσυγχρονίσουν τα μηχανήματά τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να αλλάξουν καλλιέργειες και τα σπαταλούσανε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αγροτικές επενδύσεις.
  Αν κάνατε τον κόπο και διαβάσατε το post μου μέχρι εδώ θα σας πώ το εξής: Στα 90's 100 στρέμματα ποτιστικών χωραφιών έδιναν καθαρά κερδη 30.000 ευρώ (χωρίς τις επιδοτήσεις). Εσείς στα 90's πόσα χρήματα βγάζατε το χρόνο? Τα συμπεράσματα δικά σας.
  Οι επιδοτήσεις για ένα ξερικό χωράφι 10 στρεμμάτων σήμερα είναι 1300 ευρώ. Φανταστείτε τα 200 και 500 στρέμματα πόσα χρήματα παίρνουν...(η πλειοψηφία αυτών που βρίσκονται στα μπλόκα ειναι μεγαλοκτηματίες)Εγώ δεν έχω χωράφια (φαντάζομαι το ίδιο να ισχύει και για εσάς)
  Και τέλος αυτό που με ώθησε να ασχοληθώ μαζί σας ήταν το :"Κι όσο για τους καλόπιστους σχολιαστές, της μεσαίας τάξης των πόλεων, ας δοκιμάσουν έστω για μια εβδομάδα αντί να κουβαλάνε χαρτιά στα γραφεία να ζήσουν ζωή αγρότη. Μετά να μιλήσουν."
  1 ΜΗΝΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΟΥΤΕ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΑ ΜΗΝΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟ..... ΣΤΟΥ ΧΟΥΡΑΦ....
  Εγώ κύριε δουλεύω 12 μήνες το χρόνο, ξεσκίζομαι να τρέχω να πληρώσω την εφορία, να πληρώσω ΦΠΑ,ΤΕΒΕ, να πληρώνω τον κάθε ΜΑΛΑΚΑ που κλείνει το δρόμο και απαιτεί χρήματα, και να ανεχομαι τον κάθε μαλάκα που επικαλούμενος την αμετροέπεια του κατοίκου της πόλης και ωθούμενος από την γενικότερη μαλακία που τον δέρνει, νομίζει ότι στηρίζοντας τους αγρότες θα ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ πιο γρήγορα κυβέρνηση....

  Άραγε αν έκλεινα το δρόμο στην εθνική γιατί ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ μοιράζει χρήματα στους αγρότες (χρήματα που θα κληθούμε να τα πληρώσουμε όλοι μας) ή γιατί ο ΓΑΠ είναι κομισμένος ή γιατί ο FactorX είναι ανηψάκι της κεντροαριστερας πόσο ξύλο θα μάζευα?

 134. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/01/2009 00:31:31

  @tiramola
  E ,τελειωστε το.Σας εμπόδισε κανείς από το 1981 ως το 1989 και από το 1993 ως το 2004;
  Εγω επαναλαμβάνω δεν πρόκειται να σπαω βιτρινες υπέρ του φιλελευθερισμού.Μη βγείτε εσείς όμως μετά και μιλάτε για "προδοσια του λαικού κινηματος".

 135. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 27/01/2009 00:36:44

  Ευχαριστώ τον "αμέθυστο" για το επιπρόσθετο σχόλιο και την λεκτική τουλάχιστον αποδοχή της γενικής τοποθέτησης μου στο σχόλιο που προηγήθηκε. Υπό αυτή την έννοια με ενθαρρύνει να συνεχίσω στην εξειδίκευση που προανάγγειλα.
  Ευχαριστώ όμως εγκάρδια και τον Κωνσταντίνο Μακρή, ως δημιουργικότατο συσχολιαστή, που για πολλόστή φορά δεν διστάζει να όικοδομεί πάνω σε σκέψεις που προηγήθηκαν.
  Ανάφερα προηγουμένως ότι τα αδιέξοδα συσσωρεύτηκαν από την παθητική ακολουθία της πεπατημένης, που χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη πρωτοβουλιών. Οι πρωτοβουλίες για να εκδηλωθούν προϋποθέτουν οράματα. Κάτω από τον όρο αυτό δεν εννοώ συγκεχυμένες ονειρώξεις, αλλά συγκεκριμένες και πριν απ' όλα πραγματοποιήσιμες επιλογές. Ορθότατα εξειδικεύει ό Κωνσταντίνος Μοκρής, ότι αυτά έχουν πρακτική προοπτική μόνο όταν είναι συλλογικά.
  Ο εντοπισμός που προηγήθηκε, ότι ζούμε μέσα σε καθεστώς αγοράς, δεν προσθέτει κάτι συγκεκριμένο, πέρα από ιδεολογικά "τρόπαια", δεδομένου ότι μέσα στις αναντίρρητα υπαρκτές συνθήκες, ανοίγονται δυνατότητες περισσότερων επιλογών, που μπορεί να διαφέρουν τελείως μεταξύ τους, μέχρι και το όριο της αντιδιαμετρικότητας.
  Δεν μπορώ να προβώ σε εντοπισμούς αναφορικά με την Ελληνική αγορά διότι δεν την γνωρίζω καλά, επειδή ζω στο αξωτερικό. Η αγορά όμως στα πλαίσια της ΕΕ. είναι μια και γνωρίζω κάλιστα τα Γερμανικά δεδομένα.
  Στα μέσα της δεκαετίας του 90 πέρναγαν 94.000 τόνοι Ελλαδικά οποροκηπευτικά από το Μόναχο στην Γερμανική αγορά. Σήμερα αυτή η ποσότητα είναι κάτω από 25.000 τόνοι, λόγω της ποιοτικής απόρριψης μεγάλου μέρους των προϊόντων από τους ελέγχους που διεξάγονται.
  Είμαι σε θέση να γνωρίζω, όχι μόνο την προτίμηση, αλλά την φανατική αγάπη των Γερμανών για Ελλαδικά αγροτικά προϊόντα ποιότητος. Η Ελλάδα παράγει τα καλύτερα κρασιά παγκοσμίως, σύμφωνα με τις αντιλλήψεις μεγάλου μέρους των Γερμανών καταναλωτών. Αυτά δυστυχώς είναι ή ανύπαρκτα στα ράφια των Γερμανικών καταστημάτων, η η εκπροσώπισή τους περιορίζεται σπάνια σε φτηνά παρασκευάσματα σε κάποιες γωνίες. Οι Έλληνες έμποροι και εισαγωγείς προϊόντων ποιότητος χαίρουν σημαντικής επιτυχίας, αποτελούν όμως περιθωριακό φαινόμενο στη Γερμανική αγορά.
  Για να κατανοηθεί το μέγεθος των δυνατοτήτων, αναφέρω πρόταση που έκανα από υπεύθηνη θέση στο Βερολίνο, σε δημίσια συζήτηση στον κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος είχε χρηματίσει προηγουμένως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (για να μην μιλάμε αόριστα περί αγοράς, αν και σ' αυτό το θέμα θα άξιζε να αναπτυχθούν συγκεκριμένα οι θέσεις από την υπάρχουσα εμπειρία των σοσιαλιστικών κινημάτων, αλλά αυτό δεν άπτεται της συγκεκριμένης ανάρτησης):
  Η Ελλάδα αύξησε κατά το έτος 2005 τις δαπάνες στη Γερμανία για διαφημιστικές καμπάνιες του τουρισμού από 45.000.000 εκατομμύρια Ευρώ σε 61.000.000 Ευρώ. Αυτά τα χρήματα πήγαν σε έγχρωμα κιτσαριά σε κάποιες σελίδες περιοδικών και σε κάτι κουρελαρίες κρεμασμένες στα ικριώματα οικοδομών στα κέντρα των μεγαλουπόλεων. Πρότεινα να δοθεί το 1% αυτού του ποσού για να οργανωθούν κοοπερατίβες από τους 40.000 περίπου Έλληνες ανέργους στη Γερμανία για να προωθήσουν Ελληνικά αγροτικά προϊόντα ποιότητος στις Γερμανικές αγορές. Με παράλληλη αναπροσαρμογή των καλλιεργειών κάποιων ενδιαφερόμενων αγροτών στην Ελλάδα από τα μπαμπάκια σε οικολογικές καλλιέργειες και προιόντα ποιότητος, στο ποσοστό που θα ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η τροφοδότηση.
  Η απάντηση που πήρα ήταν ΜΗΔΕΝ.
  Αυτές είναι οι γενικολογίες καρντάσια και όχι οι σκέψεις όσων εφαρμόζουν τη συνθετική μέθοδο.
  ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ.
  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΙ ΤΗΝ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΛΑΤΕΙΕΣ.
  ΔΩΣΤΕ ΤΟΠΟ ΣΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ -
  ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ
  ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
  Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ - ΟΙ ΛΑΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ

 136. Factorx avatar
  Factorx 27/01/2009 00:39:30

  @ratus says: "Για μια ακόμη φορά κύριε FactorX μιλάτε χωρις να ξέρετε τι σας γίνεται".

  1 Μπορείτε να μου πείτε ποιά ήταν η προηγούμενη γιατί πρώτη φορά μπήκατε εδω μέσα;

  2. Χωρίς μαλάκα κλπ δεν μπορείτε να εκφραστείτε; Σας πνίγει η αγανάκτηση;

 137. Decay avatar
  Decay 27/01/2009 00:41:25

  @ 131 ratus,

  "Οι επιδοτήσεις για ένα ξερικό χωράφι 10 στρεμμάτων σήμερα είναι 1300 ευρώ."

  130 Ευρώ το στρέμμα? Και ξερικό? Δηλαδή οι αγρότες κυκλοφορούν με Ferrari και Lamborgini !

  Η αλήθεια είναι οτι οι επιδοτήσεις για 10 στρέμματα ΠΟΤΙΣΤΙΚΟ καλαμπόκι είναι της τάξης των 600 Ευρώ.
  ΔΗΛΑΔΗ 60 Ευρώ το στρέμμα.Και μιλάμε για ΠΟΤΙΣΤΙΚΟ!

  @ Φακτορα, Προφήτη,

  Μάλλον έπεσε γραμμή απο την Ρηγίλλης να "φάνε" τους αγρότες.
  Για αυτό πλακώσανε τα παπαγαλάκια της ΔΕΞΙΑΣ εδω μέσα!!!

 138. tiramola avatar
  tiramola 27/01/2009 00:43:49

  Μποτίλια επηρεασμένος απο ΓΑΠ μου φαίνεται είσαι...

 139. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 27/01/2009 00:44:41

  Προς ratus και σε όσους γνωρίζουν.Να τελειώνουμε.Δεν είναι όλοι οι άγρότες ΣΤΟΥ ΧΟΥΡΑΦ.Θέλουμε να μάθουμε.Ο κύριος Σιδηρόπουλος από τη Φιλλιπούπολη, συνεχίζει το μονοπώλιο στα Τέμπη;Ο κύριος Τσικρίκας σπουδαγμένος στις πολιτικές επιστήμες,45χρονος στηρίζει μονοπώλια της Ν.Δ;Υπάρχουν συνδικαλιστες με κατηγορίες στην αστυνομία;

 140. Μακρης Κωνστ. avatar
  Μακρης Κωνστ. 27/01/2009 00:50:57

  @ 136 duckk23 @ lavabit.com
  1.Συμφωνω μαζι σας με την εξισωση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
  2. Από πού συμπεραινεται ότι δεν τιμω τον Χαραλαμπιδη;
  Δεν νομιζω ότι είναι αναγκαιο να συμφωνω απολυτα με καποιον σε όλα ,αλλα αυτό δεν εμποδιζει , οπου εχει σωστες θεσεις να τις ενστερνιζομαι και να τις επικροτω και αυτό κανω μαζι του. Και ακομη περρισοτερο για τον συγκεκριμενο αναφερω ότι είναι ανθρωπος με εξαιρετικη ποιοτητα και ηθος , μια εντιμη φωνη με σωστες αποψεις.
  3. και ακριβως επειδη του αναγνωριζω αυτην την υψηλη ποιοτητα ,οικτιρω τα κομματα που τετοιου ειδους ανθρωπους τους απομακρυνουν και μαζευουν ολους τους σαλτιμπαγκους και τους αεριτζηδες.
  Ελπιζω τωρα να εγινα κατανοητος.

 141. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 27/01/2009 00:52:48

  @tiramola
  Αποδέχομαι τον κάθε ένα που έχει θετικές προτάσεις. Φυσικά βρήκα πάντοτε συμπαράσταση και από πολλά μέλη του Πασόκ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης προθυμοποιήθηκε επανειλλημένα να υποστηρίξει προτάσεις που έγιναν. Αλλά και πολύ υπεύθυνα πρόσωπα της ΝΔ.
  (Όσοι αγρότες ενδιαφέρονται για προώθηση των προϊόντων τους στην Γερμανική αγορά με όραμα, ας αποτανθούν στο ANTINEWS. Αυτή η σελίδα και θέλει και μπορεί).

 142. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/01/2009 01:02:46

  @ ratus
  Αγαπητέ
  Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετικός απαγορευτικός νόμος, γιατί δεν κάνατε χρήση των ευνοϊκών συνθηκών άσκησης του αγροτικού επαγγέλματος ;

  Γιατί, αν δεν είχατε, δεν νοικιάζατε χωράφια ;
  Στα '90 το ενοίκιο ανερχόταν περίπου στο 10% του εισοδήματος. 27.000 δεν σάς έφθαναν;

  Γιατί είστε 12 μήνες εδώ κι όχι 1 στου χουραφ ;

  Γιατί παραμείνατε ο μαλάκας που τρέχει ;

  Με ειλικρινές ενδιαφέρον

 143. tiramola avatar
  tiramola 27/01/2009 01:04:30

  Πιστοποίηση Ελληνικών αγροτικών προιόντων.
  Αυτοοργάνωση αγροτών σε συνεταιριστικά πρότυπα.
  Επιστροφή στην πρόταση του Ανδρέα.
  Ο "φτωχός" νότος να ταίζει τον πλούσιο "βορρά".

 144. tiramola avatar
  tiramola 27/01/2009 01:06:03

  Γιατί είναι το ...υβρίδιο του ποστ....

 145. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 27/01/2009 01:11:43

  @tiramola
  Αν διατίθεσαι μπορούμε να επιστρέψουμε σε όλη τη διακύρηξη της 3ης του Σεπτέμβρη: Έξω από την ΕΕ., έξω από το ΝΑΤΟ, έξω οι βάσεις, Ελλάδα εθνικά υπερήφανη.

 146. amerikanaki avatar
  amerikanaki 27/01/2009 01:24:02

  Όλα τα δήθεν ανεξάρτητα "δημοφιλή" μπλογκς των γνωστών μεγαλοδημποσιογράφων που παριστάνουν τους μπλογκερς (απο Pressgr μεχρι Troktiko κλπ) εχουν ξεσκιστεί να παριστάνουν τους εκφραστες της σιωπηρης πλειοψηφίας. Γραφουν για "τελωνεία που έκλεισαν", παιδάκια που δεν έχουν γάλα και καλούν και την αστυνομία να επέμβει. Ντροπή

 147. οκτώ avatar
  οκτώ 27/01/2009 01:49:47

  Και ο ΣΚΑΙ στις ειδήσεις ανέφερε για έλλειψη φαρμάκων σε καρκινοπαθείς !
  Είναι προφανής η απροκάλυπτη στήριξη όλων των σκουπιδοκαναλιών στον Καραμανλή, με την μετάδοση κίτρινων σχολίων.
  Τον οποίο που τον χάνεις που τον βρίσκεις, σε κάτι χοροεσπερίδες γυναικών της ΝΔ να δέχεται παλαμάκια και οι κάμερες να γράφουν την ρητορική του δεινότητα.
  Η πρωθυπουργάρα μας είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν ξέρω τι περιμένει για να δηλώσει παραίτηση, να δει τα τρακτέρ έξω από του Μαξίμου;

  Υ.Γ. Χάσαμε τον ‘μετρητή’

 148. Δήμος avatar
  Δήμος 27/01/2009 03:18:27

  @Προφήτη. Εύγε. Εξαιρετικής κοινωνικής ευαίσθησίας το κείμενο σας. Και αποκτά μεγαλύτερη σημασία απέναντι σε μια κυβέρνηση που ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό και τζογάρει στον κοινωνικό διχασμό, καθώς αδυνατεί να προσφέρει οποιαδήποτε λύση. Οχι μόνον στους αγρότες και το αγροτικό πρόβλημα, αλλά σε ό,τιδήποτε έχει να κάνει με την ευπρέπεια αυτού του δύσμοιρου τόπου.
  Και πάλι, εύγε!

 149. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 27/01/2009 08:37:11

  Decay Says:
  January 27th, 2009 at 12:41 am

  @ Φακτορα, Προφήτη,

  Μάλλον έπεσε γραμμή απο την Ρηγίλλης να “φάνε” τους αγρότες.
  Για αυτό πλακώσανε τα παπαγαλάκια της ΔΕΞΙΑΣ εδω μέσα!!!

  Αντε παλι με το πρακτωρηλίκι και τις συνομωσίες. Για λυπηση εισαι.Δυστυχισμενος.

 150. Naruto avatar
  Naruto 27/01/2009 09:15:41

  @ Προφητης

  Οπως οι βιομηχανικες χωρες της Ευρώπης περασαν την ιδρυση (με την συμφωνη γνωμη Ελλαδας) οργανισμων που στην ουσια θα συγγεντρωνουν την βιομηχανικη παραγωγη στις χωρες τους επρεπε η Ελλαδα να απαιτησει κατι αντιστοιχο με τα αγροτικα.
  Ξεπουληθικαμε στις επιχορηγησεις ομως. Δεν μιλησε κανενας τοτε. Βολευε τοτε. Ηταν λογικο να πεταμε ροδακινα και πορτοκαλια στις χωματερες.

  Λυση ειναι να πιεσουν την ΕU να βαλλει δασμους σε αγροτικα προιοντα (αν οχι ολα) εισαγωμενα εκτος EU και πιθανον καποιων αλλων χωρων (ΗΠΑ για αλλους πρακτικους λογους οι οποιοι δεν εχουν σχεση με το ποστ). Οταν αυτο γινει, αν οι αγροτες μασ δεν μπορουν να ανταγωνιστουν τους Ισπανους, Πορτογαλλους κτλπ, τοτε μαλλον ειναι δικο τους το προβλημα και ειλικρινα δεν με νοιαζει πως θα το λυσουν.

  Σαν ιδιωτικός μισθωτος ή απλως μ... οπως τονιζουν πολλοι, εχω βαρεθει να ακουω κλαδους που ειναι μπουρδελο να ζητουν λεφτα τα οποια ξερω οτι θα πληρωσω εγω παλι. Κατι αλλο, οι αποζημιωσεις που θα δοθουν δεν θα πρεπει να ειναι ανα στρεμμα ή θα πρεπει να υπαρχει οριο στα ποσα στρεμματα αποζημιωνονται ανα ατομο. Αν εχεις 100Κ στρεμματα δεν εχεις οικονομικο προβλημα sorry. Θα πρεπει να γινει ελεγχος και οποιος δηλωσει κατι παραπανω να γινει οτι θα γινει αν με πιασει η εφορια να δηλωνω και λιγοτερο, αναδρομικα για ολα τα χρονια που μας περασαν. Να δω μετα στην Λαρισα ποσοι θα την παλεψουν.

 151. χαραλαμπος avatar
  χαραλαμπος 27/01/2009 09:41:17

  Στην ελλάδα οι εφαρμογες του νεοφιλελευθερισμο η του καπιταλισμου η οπως θετε πεστε αυτο το τερατακι που εχει παρατσουκλια αφορουν ΜΟΝΟ τους εργαζομενους. Τα 5-6 κεφαλια που διοικουν την οικονομια και τη χωρα δρουν σε καθεστως ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΥ- παει και τελειωσε. Απολυτη κυριαρχια ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, μηδεν επενδυσεις σε παραγωγικές δομές ή τομείς, ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΩΝ ΜΜΕ. Το βασικο συστατικο του νεοφιλελευθερισμου η του καπιταλισμου η οπως θετε πεστε αυτο το τερατακι, ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, απλά ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ, παρα μονο για τους εργαζομενους - εαν θελουν το 600αρι μηνιατικο.

  ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΝΑΣ ΑΤΥΠΟΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕΜΕΝΟΣ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ.

  @Amerikanaki , οκτώ

  Εχει πολλά καλά αυτο που κάνουν τα νταβατζηδομπλογκ και τα νταβατζηδο ΜΜΕ.
  Αποκαλύπτουν και σε άλλες κοινωνικές ομάδες το πώς λειτόυργησαν κατα τα Δεκεμβριανα΄. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Οτι στα γεγονότα που έρχονται, καμια 500αρια χιλιάδες πολίτες ακόμη, θα βλέπουν τον Χατζηκουρηλάου να λεέι οτι οι νοσοκόμες ή οι καθαρίστριες ή οι χαμάληδες ή οι 30χρονοι ή οι άνεργοι δημοσιογράφοι ή οι χτίστες, η οι μανάβηδες, είναι εγκάθετοι αλήτες και πράκτορες και πρέπει να απομονώνονται, ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΚΑ ΤΩΝ ΚΟΟΥΡΗΔΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ. Αφηστε τους, για καλό είναι, ελπίζω να συνεχίσουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ!

 152. άγραυλος avatar
  άγραυλος 27/01/2009 09:54:51

  Όλοι οι αγρότες που εμφανίζονται βιτρίνα στα μπλόκα είναι ευτραφέστατοι έως υπέρβαροι, και λένε ότι πεινάνε. Κάτι δεν πάει καλά με την σκηνοθεσία.

 153. xchange avatar
  xchange 27/01/2009 10:14:18

  donaE Says:
  January 26th, 2009 at 5:36 pm
  >Το κλεισιμο των δρομων απο τα τρακτερ δεν ξερω αν ειναι θεμιτο...
  Α! δεν ξέρεις!
  Έπρεπε να ήταν το παιδί σου (αν δεν έχεις αντικατέστησέ το με το άτομο που αγαπάς περισσότερο - ο εαυτός σου ίσως;) στο ασθενοφόρο που ΔΕΝ άφηναν να περάσει οι αγρότες στον Ισθμό χθες το μεσημέρι.
  Ίσως τότε να ήξερες!

 154. donaE avatar
  donaE 27/01/2009 10:28:46

  @160 xchange
  Κακως δεν το αφησαν,ειναι κακουργηματικο,για αυτο λεω 'δεν ξερω'.Προσωπικα,εχω χασει δυο φορες πτυχιακη εξεταση με οτι συνεπειες ειχε αυτο στην ζωη μου.

 155. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 27/01/2009 10:48:35

  Meriκοι εδω μεσα, ακουνε ακομα Μπακαλακο,μονο που απο τοτε,περασαν πανω απο 30χρονια και οι αγροτες εκεινοι, δεν υπαρχουν πια.
  Οταν εχουν εξοπλισμο, απο 100 χιλιαρικα και πανω,αυτο ειναι επιχειρηματιας και αρα εχει και τα ρισκα του.
  Να υπαρχουν ασφαλειες για διαφορες αντιξοες συνθηκες,αλλα για την τιμη,τι να κανουμε τωρα;
  Περυσι,που τα πηραν χοντρα απο τα σιταρια και τα καλαμποκια,ηταν καλα;
  Ρωτησατε τους κτηνοτροφους,πως βογγηξαν περυσι, με τις τιμες που εδωσαν;Η αυτοι δεν ειχανε ψυχουλα;
  Αλλα βλεπεις ο Σουφλιας και ο Χ"γακης,ειναι απο τον καμπο,αρα πρεπει να ξεβρακωθουμε ολοι,για να βαζει βαμπακια ο χοντρουπας,και να τη βγαζει ολο το χρονο στα μπουρδελα του καμπου με τις Ουκρανες.
  Που κανεις δεν τα θελει,γιατι και ακριβα ειναι, και δε λενε τιποτα,σε σχεση με τα Αιγυπτιακα πχ.
  Το ιδιο και με αλλες καλλιεργειες,οπως ο καπνος πχ.,που στελνει καθε χρονο στα Νοσοκομεια και στον ταφο, χιλιαδες συμπολιτες μας, κι εμεις τον επιδοτουμε κι απο πανω.
  Και αλλα και αλλα...

 156. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 27/01/2009 10:50:18

  Αυτή η ανάρτηση έδωσε αφορμή για να διεξάγεται μια σοβαρή συζήτηση πάνω σε ένα ζωτικό θέμα. Τα σχόλια που αποτελούν απολογητική της κυβερνητικής πολιτικής, δεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι τα ΜΜΕ έχουν αναλάβει μαζικά αυτό το "έργο".
  Τουναντίον σχόλια όπως το 106 του Ιθαγενή, το 132 του Προφήτη και το 158 του Χαράλαμπου στοχεύουν στην καρδιά των προβλημάτων.
  Οι στρεβλώσεις της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα αποτελούν μεσοπρόθεσμη απειλή για δυο λόγους.
  1. Αυτή είναι απροκάλυπτα ζημιογόνα. Έστω εάν διατεθούν μόνο τα 500.000.000 Ευρώ που προτίθεται να καταβάλει η κυβέρνηση και άσχετα εάν αυτό καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών, αυτό το ποσό δεν είναι για τα Ελλαδικά δεδομένα ευκαταφρόνητο. Θα πρέπει να κατανοηθεί ότι μια επιχείρηση ή ένας κλάδος, που είναι ζημιογόνος, είναι καταδικασμένος μεσοπρόθεσμα σε μπανκρότ. Προκειμένου εδώ για την παραγωγή της πρώτης ύλης των τροφίμων, οι συνέπειες διαγράφονται μοιραίες για το σύνολο του εγχώριου πλυθισμού.
  2. Οι μέθοδοι καλλιέργειας οδηγούν συχνότατα σε υποβαθμισμένα και επικύνδυνα για τη δημόσια υγεία προϊόντα. Υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής, φθείρουν την λαϊκή φυσική βάση, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία των νοητικών κέντρων, επιβάλουν πρόσθετο κοινωνικό κόστος στο χώρο της περίθαλψης και της νοσηλίας.
  Η μετάθεση της ευθύνης αποκλειστικά στους κρατικούς φορείς δεν λύνει το πρόβλημα και αποτελεί προκάλυμμα για την ασυλόγιστη υιοθέτηση της κρατικής πολιτικής από τους αγρότες. Κάθε σχέση συναλλαγής προϋποθέτει δυο που συμβάλλονται. Για το εμπόριο της ψήφου δεν ευθύνεται μόνο το κράτος. Οι επιλογές τον πολιτών είναι εξίσου συνυπεύθυνες για τις στρεβλώσεις. Ακόμη και εάν κάποιοι από το κατεστημένο επιχειρήσουν ένα μικρό επαναπροσανατολισμό, θα προσκρούσουν στις αντιδράσεις της πελατειακής βάσης, που εθίστηκε στον βαυκαλισμό των εύκολων "λύσεων".
  Οικοδομούμε τα μπάζα. Απαιτείται πλήρης αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα, εδώ και τώρα. Ας πάψουμε να κάνουμε τις παρθένες, όταν μια ζωή στηνόμαστε στο πεζοδρόμιο.
  Αν περιμένουμε να συμβεί η αλλαγή στα άνωθεν κλιμάκια, θα περιμένουμε αιώνια. Οι αλλαγές ξεκινάνε από τα κάτω. Φυσικά οι αγρότες πρέπει να μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη αγροτικής παραγωγής. Όσο όμως τα αιτήματα περιορίζονται μόνο στο ύψος των επιδοτήσεων, αυτό δεν αποτελεί σοβαρό κοινωνικό αγώνα, αλλά παρακμιακό καυγά. Δεν είναι μόνο οι αγροτικές δομές που αντιμετωπίζουν μεσοπρόθεσμα το δίλημμα: Ουσιαστική αναπροσαρμογή ή κατάρρευση.

 157. KaryID avatar
  KaryID 27/01/2009 10:51:12

  Ο "μαγικός" πενταπλασιασμός της τιμής του αγροτικού προϊόντος από το χωράφι ΜΕΧΡΙ το ράφι πλήττει ΕΞΙΣΟΥ τον καταναλωτή-κάτοικο της πόλης και τον αγρότη-παραγωγό (με πρώτο παράδειγμα φυσικά το λαδάκι μας).

  Οι νεαροί, υποψιασμένοι και μορφωμένοι εκπρόσωποι των αγροτών που μιλούσαν χθες από τα μπλόκα μας υπενθύμισαν πολλές φορές αυτή την αμείλικτη αλήθεια για τα ΚΑΡΤΕΛ που τείνουμε να ξεχνάμε.

  Θα νοσταλγήσουμε πολύ τον ντενεκέ λάδι από το χωριό όλοι εμείς οι ΟΨΙΜΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΓΚΑΓΚΑΡΟΙ - τα υβρίδια.
  Αλλά δεν το έχουμε καταλάβει ακόμα, και αυτό είναι που με ανησυχεί. Που κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο.

  (@60: ΑΝ έγινε αυτό το καταδικάζω, όμως μήπως είναι λίγο τραβηγμένο; Και οι αγρότες δεν είναι ηλίθιοι.)

 158. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/01/2009 11:26:04

  @ 157 Naruto

  Α. Το «εγώ ο μισθωτός πληρώνω – οι αγρότες δεν πληρώνουν» απαιτεί συζήτηση σε βάθος. Δεν ισχύει ακριβώς και αποτελεί για τους πολιτικούς εύκολη λύση για επίτευξη κοινωνικών αντιπαλοτήτων.
  Δηλαδή αν εσύ δουλεύεις στην Vodafone, που υπέκλεπτε τη μισή Ελλάδα και έπρεπε να έχει βάλει λουκέτο, πουλάς ringtones, δηλ. κάτι εντελώς παρασιτικό, και σου παρακρατάνε ΦΜΥ ο οποίος στο τέλος συμψηφίζεται με τον φόρο σου, θεωρείς ότι «πληρώνεις τους αγρότες» ; Όχι φίλε μου.
  Κατ’ αρχήν το μεγαλύτερο ποσοστό των φόρων προέρχεται από την έμμεση φορολογία και όχι από την άμεση. Δηλ. ένας που πίνει, καπνίζει και βάζει βενζίνη μπορεί να πληρώνει περισσότερα από σένα.

  Β. Στο Σχ. 50 λέω :
  «- Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης, αφού αποδεχθείς τη “Μοίρα ΕΕ”.
  α. Το παλεύεις λίγο.
  β. Παραδίνεσαι.»
  Συμφωνώ απολύτως με όσα λες για ενέργειες και διεκδικητική στάση.
  Η ΕΕ δεν είναι μόνο «κλειστό club συμφερόντων», η απόλυτη «αριστερή» άποψη που παραλύει κάθε ενέργεια.
  Είναι και στίβος υπεράσπισης προσωπικών (οικονομικών και πολιτισμικών) ιδιαιτεροτήτων.
  Κανένας δεν υπερασπίστηκε τίποτα, γι’ αυτό στέκουν όλοι σήμερα «αμήχανοι».

 159. xchange avatar
  xchange 27/01/2009 11:28:05

  @161 doneE:
  >Κακως δεν το αφησαν,ειναι κακουργηματικο,για αυτο >λεω ‘δεν ξερω’. Προσωπικα,εχω χασει δυο φορες >πτυχιακη εξεταση με οτι συνεπειες ειχε αυτο στην >ζωη μου.
  Αν το βρίσκεις κακουργηματικό ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙΣ! μη λες: ΔΕΝ ΞΕΡΩ!
  Εκτός και αν πίστευες ότι το να κλείνεις δρόμους δεν καταστρέφει ζωές.

  @164 KaryID:
  >ΑΝ έγινε αυτό το καταδικάζω, όμως μήπως είναι λίγο τραβηγμένο;
  Το είχε δείξει χθες στις ειδήσεις σε βίντεο, δεν ήταν τα λόγια κάποιου εκφωνητή. Ήταν μεσημέρι στον Ισθμό. Αν το είδε και άλλος (ήταν σε μεγάλο κανάλι - δεν θυάμαι ποιο) ας το επιβεβαιώσει.
  >Και οι αγρότες δεν είναι ηλίθιοι.
  Κανείς δεν τους είπε ηλίθιους. Απλά εκβιαστές, παρτάκηδες και τσάμπα μάγκες!
  (Όταν κερδίζω είμαι agribusinessman και τα τρώω, όταν χάνω είμαι αγροτάκος και ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να μου τα πληρώσετε!)

 160. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/01/2009 11:40:33

  @155 Δήμος
  Ευχαριστώ φίλε Δήμο.
  Μόνο που (μερικά από) αυτά που έγραψα αναμεταδόθηκαν το πρωί στον Τράγκα !!
  Είμαι κυβερνητικός ή αντιπολιτευτικός ; Χαχαχα
  Ορισμένα θέματα (Εξωτερική πολιτική, Παιδεία, Γεωργία) βρίσκονται "υπεράνω" γραμμών ...

 161. KaryID avatar
  KaryID 27/01/2009 11:41:36

  @166:
  Δεν είδαμε "αγροτάκους" αυτές τις ημέρες, ούτε το "παίζουν" αγροτάκοι. Απεναντίας, εμείς είμαστε για λύπηση αν θέλουμε να είναι "αγροτάκοι".

  Συνειδητοποιημένους σύγχρονους αγρότες είδαμε, με ίσιο λόγο, άποψη και ΕΠΙΓΝΩΣΗ κυρίως.

 162. Decay avatar
  Decay 27/01/2009 11:42:43

  @ 156 Αρχίδαμος,

  Ευτυχισμένο και μες τη τρελά χαρά σε βλέπω σημερα...
  Τι τα ταίζεις τα παπαγαλάκια σου και μεγαλώνουν γρήγορα?
  Πρακτωρηλίκι (μάγκικα) ή
  Ρουφιαν οι Λύκοι?

 163. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/01/2009 11:46:11

  @162 Προβακάτωρ
  Μαζί σου !
  Και να μην γίνει η εκτροπή του Αχελώου, ΤΟ οικολογικό έγκλημα.
  Ούτε να την πληρώσει όλη η Ελλάδα, αφορά μόνο τους θεσσαλούς αγρότες.
  Αλλά δεν είναι όλα Μαύρο-Άσπρο. Μόνο καλοί ή μόνο κακοί.

 164. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/01/2009 11:52:56

  @164 KaryID, η διαφορά ανάμεσα
  στην τιμή στο χω-ράφι και
  στην τιμή στο ράφι
  γίνεται από κάποια καλόπαιδα μεζονέτες και (οι πασίγνωστες πια) κρέμες σύσφιξης κωλ..ν.

  Γι' αυτό ο μπαγάσας ο Ανδρέας έμεινε στην Ιστορία : "η αληθινή Εξουσία στην Ελλάδα είναι οι μεσάζοντες".

 165. KaryID avatar
  KaryID 27/01/2009 11:55:05

  @171: Προφήτη συμφωνώ μαζί σου, αν και με τα δικά μου λόγια ...

 166. xchange avatar
  xchange 27/01/2009 12:02:43

  @168 KaryID:
  >Δεν είδαμε “αγροτάκους” αυτές τις ημέρες, ούτε το “παίζουν” αγροτάκοι.
  Με συγχωρείς πολύ: αν βλέπεις τον άλλο και οδείρεται (με την κοιλάρα ΝΑ) ότι δεν βγαίνει, ότι χρεωκόπησε, ότι είναι μεσ'τα χρέη, ότι χρειάζεται τα λεφτά, κλπ
  ΕΣΥ τι βλέπεις να το παίζει; μεγαλογαιοκτήμονας;

  > Απεναντίας, εμείς είμαστε για λύπηση αν θέλουμε να είναι “αγροτάκοι”.
  Είπα οτι το "παίζουν" όχι ότι θέλω να είναι - μην πετάς την μπάλα έξω!

  >Συνειδητοποιημένους σύγχρονους αγρότες είδαμε, με ίσιο λόγο, άποψη και ΕΠΙΓΝΩΣΗ κυρίως.
  Ίσιο λόγο σίγουρα!: "Δώστε τα λεφτά να ανοίξουμε τους δρόμους"!
  ...όπως και άποψη: "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ"!
  ... η δε επίγνωση για:
  "ΑΓΡΟΤΗ ΠΟΛΕΜΑ ΣΟΥ ΠΙΝΟΥΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ"
  είναι για γέλια! Φαντάζομαι εννοούν τους συνεταιρισμούς που έφτιαξαν - και θα μπορούσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά οι ίδιοι αν δεν τους... ξε***ζαν!

 167. xchange avatar
  xchange 27/01/2009 12:04:26

  @171 & @172: Το τελευταίο για την επίγνωση απαντάει και σε αυτά νομίζω.

 168. KaryID avatar
  KaryID 27/01/2009 12:07:18

  @xchange: εσύ θέλεις να τους βλέπεις ΣΚΕΛΕΤΩΜΕΝΟΥΣ δηλαδή, για να καταλάβω, τι θα σε ικανοποιήσει;

  (Για τα καρτέλ δεν είδα να κάνεις κουβέντα, που αν είσαι κάτοικος της πόλης σε θίγει άμεσα, όπως εξίσου θίγει τον αγρότη-παραγωγό.)

 169. xchange avatar
  xchange 27/01/2009 12:11:35

  @175 KaryID:
  >@xchange: εσύ θέλεις να τους βλέπεις ΣΚΕΛΕΤΩΜΕΝΟΥΣ δηλαδή, για να καταλάβω, τι θα σε ικανοποιήσει;
  Γιατί δεν απαντάς πρώτα σε αυτό που σε ρώτησα εγώ (που είναι κάτι που βλέπαμε όλοι) και μετά να πάρουμε αυτο που ρωτάς εσύ (που αφορά την δική μου ικανοποίηση)

  >(Για τα καρτέλ δεν είδα να κάνεις κουβέντα, που αν είσαι κάτοικος της πόλης σε θίγει άμεσα, όπως εξίσου θίγει τον αγρότη-παραγωγό.)
  Έκανα - δεν πήρες χαμπάρι;
  ΟΚ, να το πάμε βήμα - βήμα...
  Πες ένα καρτέλ που σε απασχολεί να μιλήσουμε για κάτι συγκεκριμένο.

 170. KaryID avatar
  KaryID 27/01/2009 12:26:23

  @176: το σχόλιό σου για τα καρτέλ μπορεί να μου διέφυγε, θα το ψάξω.
  Αμφισβητείς ότι οι τιμές από την παραγωγή στην κατανάλωση πενταπλασιάζονται, για να μην πω δεκαπλασιάζονται, από προϊόν σε προϊόν;
  Αμφισβητείς ότι δεν λειτουργεί η περίφημη "ελεύθερη αγορά" στα είδη διατροφής;
  Αμφισβητείς ότι οι τιμές βασικών ειδών αυξάνονται αντί να μειώνονται όπως θάπρεπε λόγω του ανταγωνισμού;
  Αμφισβητείς ότι οι υπάλληλοι στα σουπερμάρκετ αλλάζουν συνεχώς ετικέτες τιμών στα προϊόντα; Αυτή είναι η μονοπωλιακή κατάσταση - καρτελ που θίγει εμένα, τον κάτοικο της πόλης, που ψωνίζει από το σουπερμάρκετ.

  Γιατί να τοποθετηθώ απέναντι στον αγρότη-παραγωγό;

 171. Naruto avatar
  Naruto 27/01/2009 12:32:44

  @ Προφήτης

  Ο μισθωτός ιδιωτικός υπάλληλος τυχαίνει να πληρώνει παραπάνω άμεση φορολογία (συννηθως) και να μην απολαμβάνει επιδόματα - επιχορηγήσεις κλτπ, αλλα αυτο δεν είναι και το κυρίως θέμα.

  Για τους εμμεσους φορους, ειναι επιλογη του καθενος. Δεν στο επιβαλλει καποιος να πληρωσεις και σιγουρα κανεις δεν το κανει για να εισπραξει το κρατος μεγαλυτερο ποσο.

  Vodaphone ειμαι μονο πελατης, αλλα εχεις την εντυπωση οτι παρακολουθουσαν μονο τα κινητα της Vodaphone? Το οτι "αποκαλυφθηκε" μονο η Vodaphone δεν λεει κατι.

  Για τους αγροτες θα με πειραξει πολυ λιγοτερο να πληρωσω σε σχεση με διαφορους αλλους κλαδους ή "χαμενο δημοσιο χρημα" (Ομολογα - Κρατικη διαφημηση κλτπ). Διαφωνω με τον τροπο που το κανουν και αμφισβητω το κατα ποσο τα χρηματα θα πανε σε αυτους που εχουν δικαιλογημενο προβλημα ή σε αυτους που θα τα αξιοποιησουν.

  Γενικα συμφωνω με την αποψη σου, αλλα πιστευω οτι πρεπει να αρχισουν να μπαινουν προυποθεσεις και να μην μοιραζονται λεφτα που δεν υπαρχουν με τροπους που δεν θα λυσουν το προβλημα αποτελεσματικα ή για λιγο.

  PS : Σε εργοστασιο δουλευω, τα προιόντα μας δεν ειναι και τα πιο οφελημα στον πλανητη κατα την χρηση τους, αλλα για ελλαδα μονο που εξαγουμε και η σχεση μας με το Δημοσιο ειναι περιορισμενη ειναι κατι. Συμφωνω οτι τα αγροτικα προιοντα ειναι πολυ πιο χρησιμα απο τα δικα μας, αλλα αυτο τι λεει? Καλως η κακως εχουμε μπει στον δυτικο κοσμο με οτι αυτο συνεπαγεται. Αν η κοινωνια ηταν οργανωμενη αλλιως και ο τροπος ζωής άλλος θα υπήρχε καποια βαση για το ποιος είναι χρησιμος, ποιος οχι. Αυτο δεν αλλαζει και μαλλον δεν θελλουμε να αλλαξει οπως εχουν τα πραγματα γενικα την χωρα. Αν αυτα αλλάξουν ή είχαν αλλαξει, τοτε μπορει να φτιαχναμε αργοτικο εξοπλισμο. Οι μονοι οι οποιοι ειναι αποδεδειγμενα "χρησιμοι" στον δυτικο κοσμο είναι οι τραπεζιτες που δεν τους αφήνουν να κλεισουν, όπως κλεινουν οι εταιριες που δραστηροποιουνται σε ΟΛΟΥΣ τους αλλου τομεις.

 172. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 27/01/2009 12:33:28

  Τελικά προοδεύσαμε ως άνθρωποι, ως πολίτες, ως πολιτεία και ως κράτος.
  Ανταποκριθήκαμε στις επιταγές των καιρών.
  Ξεχάσαμε τις ρίζες μας διότι είχαν φθάσει βαθιά και ήταν δύσκολο να ξεριζωθούν.
  Απαρνηθήκαμε τη φύση μας διότι δεν ταίριαζε με τα νέα ήθη και έθιμα.
  Δραπετεύσαμε από τη πτώχεια και πάλι όμως πτωχοί είμαστε (και χρεωμένοι).
  Διεκδικήσαμε και πήραμε το μερίδιό μας στην καλύτερη ζωή, και τώρα διεκδικούμε τα βασικά.
  Άνοιξε το μάτι μας από τις ωραίες εικόνες της ευημερίας και έκλεισε ο νους μας την πόρτα στα οράματα.
  Κατακτήσαμε την ελευθερία του λόγου και τώρα ανακαλύπτουμε ότι απλά φωνάζουμε κα απέναντι είναι ο τοίχος. Ας ήταν τουλάχιστον ο άνεμος.
  Καταφέραμε να φθάσουν στα αυτιά μας ήχοι που νομίζαμε ότι μας τους στερούσαν, και τώρα ακούμε βοές.
  Ακουμπήσαμε εκεί που νομίζαμε ότι ήταν απαγορευμένο, και χάσαμε την επαφή με την πραγματικότητα.
  Απελευθερώσαμε τα συναισθήματά μας από τις αγκυλώσεις που νομίζαμε ότι μας είχαν επιβάλλει και τώρα νοιώθουμε ανασφάλεια και μοναξιά.
  Διεκδικήσαμε καλύτερη εκπροσώπηση και πετύχαμε την πλήρη εξάρτηση.
  Τα περισσότερα, εάν όχι όλα, γίνονται εν τη απουσία μας.
  Τελικά προοδεύσαμε ως άνθρωποι, ως πολίτες, ως πολιτεία και ως κράτος;;;;;;;;

 173. Naruto avatar
  Naruto 27/01/2009 12:41:47

  @179

  Τελικά προοδεύσαμε ως άνθρωποι, ως πολίτες, ως πολιτεία και ως κράτος;;;;;;;;

  Οχι και δεν προκειται να προοδευσουμε οπως και να το μετρησουμε αν δεν αποβαλλουμε την επιθυμια για γρηγορο και ευκολο χρημα σαν πολιτες. Να παραδεχτουμε οτι ο ΧΥΖ ειναι καλυτερος απο εμας και αξιζει να περνει περισσοτερα (λεφτα-status-κατι τις).
  Η Ελλαδα και οι Ελληνες εχουν χασει την φιλοδοξια τους για δημιουργια και αξιοκρατια και δυστυχως κυριως φταιει ο θεσμος της οικογενειας σε αυτο.
  Αλλα γενικα μας παει αλλου η συζητηση αυτη οποτε το κοβω εδω.

 174. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 27/01/2009 12:49:33

  Ρε συ Καρυ,ναι,το λαδι,ναι και αλλα.
  Αλλά ομως,οταν ο αγροτης, δινει ΨΕΥΤΙΚΟ τιμολογιο στον εμπορα,με υψηλοτερη τιμη,για να κερδισει εκεινος περισσοτερα,και να πληρωσει ο μαλακας ο "αστος",το αιμα της καρδιας του.
  Αρα,ο αγροτης φταιει κι αυτος.Πολυ η λιγο, δε θα βαλουμε ευθυνομετρο τωρα,αλλα να μη μας τα ζαλιζει κιολας,οτι ειναι ο αδικημενος και λοιπες μπαρουφες.
  Στο φιναλε, αυτος, εχει και να φαει, απ αυτα που παραγει,και εχει και να κοιμηθει,σε δικο του σπιτι, ενω ο αστος,θα φαει τα ποδια του σε λιγο,και ο ιδιοκτητης,θα τον πεταξει εξω,αν δεν εχει να πληρωσει το νοικι και τα κοινοχρηστα.
  Οσον αφορα στην εκαστοτε κυβερνηση,σαφως και εχει ΤΙΣ ευθυνες, αφου αφηνει τα διαφορα ειδη, να πηγαινουν στα ουρανια, δινοντας την αφορμη και στον αγροτη, να φωναζει οτι δε βγαινει.
  Οταν το πετρελαιο, επεσε φετος, γιατι αφηνει τα φαρμακα και τα λιπασματα,να τα πουλανε εκει ψηλα, οταν τα ακριβηναν περυσι, με το προσχημα των τιμων του πετρελαιου;

 175. KaryID avatar
  KaryID 27/01/2009 13:03:15

  @Προβοκάτορα: αυτό που λες " ... στο φινάλε έχει να φάει, ενώ στις πόλεις σε λίγο θα πληθαίνουν οι άστεγοι ..." είναι όλο το ζουμί.

  Τι φταίει λοιπόν ο αγρότης που διάλεξε να παραμείνει στη γη του και να την καλλιεργήσει; Με τις όποιες στρεβλώσεις, να το δεχτώ.

  Εμείς, τα υβρίδια-κάτοικοι των πόλεων (οι περισσότεροι από επαρχία προερχόμενοι βέβαια) αποκοπήκαμε από τις ρίζες μας (η Ελλάδα ήταν αγροτική χώρα ... κάποτε), αφού πουλήσαμε το χωραφάκι ή τα χωραφάκια του παππού, αφού διαστρεβλώσαμε την οπτική μας, φθάσαμε στο σημείο που φθάσαμε.
  Και τώρα "τσιτώνουμε" όταν ακούμε ότι ένας αγρότης έχει 10 ή 100 στρέμματα, και "μας το παίζει φάρμερ".
  Ακούμε στρέμματα και "γυαλίζει το μάτι μας".

  Αλλά να ήταν μόνο αυτό. Αφού φροντίσαμε ΚΑΙ για την ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ της όποιας βιομηχανίας υπήρχε.
  Μειώνεται λοιπόν η αγροτική μας παραγωγή, αλλά ούτε έχουμε και σοβαρά βιομηχανικά προϊόντα για να εξάγουμε.
  Είμαστε "άξιοι συγχαρητηρίων".

 176. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 27/01/2009 13:13:16

  Μην αναλωνεστε σε τσαμπα αναλυσεις επι αναλυσεων. Ο decay εχει την απαντηση ετοιμη και μαλιστα συνοπτικη. Ταιριαζει μαλιστα σε ολα τα προβληματα της χωρας. "Ειναι ολοι πρακτωρες. Να γινουν ανακρισεις".

 177. Decay avatar
  Decay 27/01/2009 13:23:26

  @ 183 Αρχίδαμος

  Και μάλιστα χωρίς ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ!
  Σου άρεσε το Ρουφιαν οι Λύκοι απο παλιά φαινεται...

 178. Προφήτης avatar
  Προφήτης 27/01/2009 13:38:08

  @Naruto
  - Η vodafone ήταν όπως κατάλαβες παράδειγμα.
  - Κι εγώ διαφωνώ με τις ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις.
  - Αλλά η μυστική ή μη ελεγχόμενη, διακομματική, κρατική σπατάλη είναι, σε σχέση με τις επιδοτήσεις, ό,τι είναι μια μαζική δολοφονία σε σχέση με την κλοπή ενός καρβελιού.
  - Το σημερινό μοντέλο οργάνωσης είναι μόνο 30 χρόνων και πνέει τα λοίσθια, βασισμένο στο πετρέλαιο που πλησιάζει στο peak oil. Θα συμφωνείς ότι είναι παρανοϊκό να δουλεύεις, ας πούμε, στην Κόρινθο και να τρέφεσαι με ντομάτα που ήλθε από τη Ολλανδία, μπριζόλα από την Αργεντινή, πατάτες από την Αίγυπτο, λάδι από την Ισπανία, ψωμί από σιτάρι Αυστραλίας, λεμόνι (στη μπριζόλα) από Νοτ. Αφρική. Όταν αυτά μπορούν να είναι από δίπλα σου.
  - Δεν υπάρχει "άχρηστος" που συμμετέχει στην παραγωγική ζωή από οποιαδήποτε θέση. Εκτός από τους αεριτζήδες. Υπάρχει όμως σαφώς βαθμός κοινωνικής χρησιμότητας.
  - Οι αγρότες, οφείλουν να περιβάλλονται με αυξημένη φροντίδα εφόσον υπηρετούν την λειτουργία διατροφής, ένδυσης κλπ της κοινωνίας. Όταν παράγουν βαμβάκι που σαπίζει υπάρχει πρόβλημα. Αλλά πάλι παραπέμπεται στο μοντέλο. Αν οι τομείς της οικονομίας λειτουργούσαν αλληλένδετα, το αγροτικό προϊόν θα μετατρεπόταν σε βιομηχανικό. Ακόμα κυκλοφορούν σεντόνια και πετσέτες Πειραϊκής-Πατραϊκής. Απέθαντα.
  - Έχω τη μεγαλύτερη αγάπη, για τους δικούς μου λόγους, για τη βιομηχανία, γι' αυτούς που εξακολουθούν να παράγουν. Χαίρομαι και Καλή Δύναμη !!!

 179. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 27/01/2009 14:07:30

  Εαν δεν πηγαιναν οι καμερες και οι ματσουκοφοροι,.

  θα ειχαμε μπλοκα?

  Σημερα γυρισε η μανα μου απο επαρχια - περασε ριο αντιρριο, μια χαρα. Οι απεργοι εκαναν χαβαλε με τους δημοσιογραφους. ρεπορταζ. !

  ΠΠ

 180. donaE avatar
  donaE 27/01/2009 14:13:13

  @182 KaryID
  Νομιζω οτι εισαι ουσιαστικη.Το κακο με πολλους συζητητες ειναι πως δεν εχουν σφαιρικη αποψη της οικονομιας ή εχουν αποξενωθει απο την ζωη στην περιφερεια.Τα πραγματα δεν ειναι απρο-μαυρο ποτε.Οι μεσαζοντες,το κοστος,και οι στρεβλωσεις που δημιουργουν οι επιδοτησεις ειναι το προβλημα και αφορα ολους γαιιτ διαχεεται παντου.

 181. donaE avatar
  donaE 27/01/2009 14:14:55

  @186
  ναι ΠΠ εχουν μπλοκα και οταν δεν υπαρχουν καμερες.Εμεις που κινουμαστε στην περιφερεια,τα ζουμε.

 182. Aurora avatar
  Aurora 27/01/2009 14:46:18

  Σημασια εχει οτι τα απειραριθμα μαγαζακια των επαρχιακων πολεων με τους αυτοαποκαλουμενους επιχειρηματιες, οπως προποτζιδικα, νεωτερισμων, ενδυσης, αξεσουραρ, καφετεριων, μπαρς, βενζιναδηκων, κλπ στηθηκαν με λεφτα αγροτικων επιδοτησεων.
  Το ομολογει η δημογραφιση πολεων με 60 και 70 % καθ' αυτου αγροτογενη πληθυσμο ενδοχωριο, ο οποιος τις τελευταιες δεκαετιες φαινεται να εγκαθισταται μονιμα στις πολεις, εγκαταλειποντας τον δηλωμενο εργασιακο του τοπο στην επερχομενη Σαχαροποιηση.
  Το αποτελεσματα μιας τετοιας μετακινησης δημιουργει αλλαγη ηθων και εθιμων και γενικα παντος τροπου ζωης.

 183. Eichmann avatar
  Eichmann 27/01/2009 15:00:41

  @188 Μπλόκα έχει όλο το 24ωρο. Αγρότες τσαμπουκαλεμένους έχει μόνο στη διάρκεια των ζωντανών συνδέσεων. Πίστεψέ με το έζησα.

 184. KaryID avatar
  KaryID 27/01/2009 15:00:46

  @187: σε ευχαριστώ donaE, εσύ το ξέρεις καλύτερα, ως αγρότις-παραγωγός, εγώ σαν "λυμφατικό" παιδί της πόλης ευτύχησα να το γνωρίσω το θέμα μέσα από τα μάτια μερικών σοφών ανθρώπων και μέσα από συγκυρίες της ζωής.

 185. donaE avatar
  donaE 27/01/2009 15:19:58

  @189
  συμφωνω,αλλα ειναι λογικο αυτο μπροστα στις καμερες,δεν ειναι.Eichmann πρεπει να τους δει κανεις σε σχεση με την δουλεια που κανουν,μην εχεις απαιτησεις που θα ειχες απο εναν ανθρωπο της πολης.Ουτε μπορουν να ειναι ολη μερα εκει οπως γραφτηκε,απλως αφηνουν τα τρακτερ που ειναι η περιουσια τους,ομως.Τελος παντων το θεμα σηκωνει πολυ συζητηση,δεν ειναι ασπρο-μαυρο.

 186. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 27/01/2009 16:33:51

  Μα ρε Προφητη,τη βιομηχανια,πεσανε να τη φανε διαφοροι,κανανε και οι βιομηχανοι τα δικα τους,να το αποτελεσμα.
  Το ζητημα ομως, ειναι οτι δεν παραγουμε ΤΙΠΟΤΑ πια.Και απο αγροτικη παραγωγη,μονο για την επιδοτηση.Αο΄φαι,τιποτα.
  Τωρα,που η ναυτιλια,παπαλα,και ο τουρισμος, το μπουλο,να δω τι θα βρουμε να φαμε.

 187. ratus avatar
  ratus 27/01/2009 21:24:29

  Λοιπόν γύρισα από το τρέξιμο της ημέρας και έχουμε και λέμε:

  @FactorX: Δεν πήρα απάντηση γιατί για πολλοστή φορά αναφερθήκατε σε κάτι χωρίς να το γνωρίζετε......
  Για το μ..... ζητώ συγγνώμη δεν ήθελα να προσβάλλω την αισθητική & τον πολιτικό πολιτσμό σας...

  @Decay: Οι αγρότες κυκλοφορούν με BMW & Mercedes Benz (σας προσκαλώ να το διαπιστώσετε ιδίοις όμασιν). Τώρα αν νομίζετε ότι δικαιούνται να κυκλοφορούν με Ferrari & Lamborghini (πληρωμένες από χρήματα άλλων κοινωνικών ομάδων)σεβαστή η άποψή σας αλλά διαφωνώ.

  @Προφήτης: για να νοικιάσεις & να καλλιεργήσεις χωράφια χρειάζεσαι εξοπλισμό (τρακτέρ σπαρτική μηχανή, συλλεκτική μηχανη, λάστιχα = 150000 euros(λίαν επιεικώς)) και δεν είχα. Αντιλαβού?
  (Μήν αρχίσεις τώρα τις αηδίες γιατί δεν πήρα δάνειο κτλπ γιατί δεν θα σου απαντήσω)


  Επειδή μένω σε αγροτική περιοχή είχα σήμερα διάλογο με έναν αγρότη (ψηφοφόρο της ΝΔ --μήπως και ξεκολλήσετε--) ο οποίος μου έλεγε τα εξής:
  1. Τις επιδοτήσεις η ΕΕ τις έδινε ΕΤΣΙ!!
  Τί έτσι κύριε Γιάννη?
  ΕΤΣΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΙΣ ΔΙΝΕΙ.
  Τα συμπεράσματα δικά σας.

  Τώρα Ο Καραμανλής (όπως όλοι οι πρωθυπουργόι μέχρι τώρα)θα δανειστεί, το Δημόσιο χρέος (όπως πάντα) θα αυξηθεί και από τον Σεπτέμβριο (όπως κάθε Σεπτέμβριο) θα εξαγγείλουν νέους φόρους τους οποίους ποιοί θα πληρώσουν? Όλοι μααααςςςςς.
  Αυτά.

 188. Theo avatar
  Theo 28/01/2009 15:32:43

  nai omws oi upoloiopoi kaname ta idia xwris na pairnoume epidothseis apo thn eurwpaikh enwsh, xwris ta proionta mas na prostateuontai , emena o pateras m eixe viotexnia den phre kamia epidothsh pote

 189. ΜΑΝΟΣ avatar
  ΜΑΝΟΣ 10/05/2009 22:14:27

  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΕΚ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΠΟ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ Η Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

 190. Νικολαου Πα. avatar
  Νικολαου Πα. 18/01/2010 18:23:12

  Ο αγροτης ειναι ο πλεον αξεστος και διαμαρτυρομενος ελληνας, ο ανθρωπος που σαν ο καιρος δεν τον υποχρεωνει, εχει μαθει να κλεινει τους δρομους καθε τελη Ιανουαριου εις βαρος του υπολοιπου κοινωνικου συνολου. Μονη λυσης ειναι το κλεισιμο το δρομων των χωριων των αγροτων μεσα στο κατακαλοκαιρο να δουν την γλυκα πως ειναι να εχεις δουλεια και να σου κλεινουν τον δρομο και το πιο σημαντικο απο ολα, ΜΗΝ αγοραζεται προιοντα που ειναι απο ελληνα αγροτη! Αγοραστε τουρκικα, σκοπιανα, ιταλικα, ισπανικα, οτιδηποτε, αρκει να μην ειναι του ελληνα αγροτη ο οποιος μας κλεινει τους δρομους επειδη ετσι αυτος αποφασιζει!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.