29/01/2010 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επίφαση ανεξαρτησίας και διαφάνειας στην Δικαιοσύνη

Ανακοινώσεις περί ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, έκανε ο αρμόδιος υπουργός, Χ. Καστανίδης. Όμορφα λόγια, δυνατά μέτρα και προς την σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, η Δικαιοσύνη ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα επί Νέας Δημοκρατίας, ειδικά όταν υπήρχαν ορισμένοι “καυτοί” φάκελοι που έπρεπε να μείνουν... χαμηλά αφού έθιγαν “γαλάζιους” παράγοντες.

Όμως, θέλει το ΠΑΣΟΚ να πιστέψουμε ότι επιθυμεί να διατηρήσει ανεξάρτητη τη Δικαιοσύνη. Ότι θέλει να μην υπάρχουν παρεμβάσεις; Θα την αφήσει να κάνει τη δουλειά της όταν θα υπάρξουν υποθέσεις κρίσιμες που θα θίγουν και “πράσινα” στελέχη;

Διαβάστε για να καταλάβετε τις σκέπτονται να κάνουν: Η ηγεσία της Δικαιοσύνης, δηλαδή ο Άρειος Πάγος, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα ανώτατα δικαστήρια θα επιλέγεται, λέει το ΠΑΣΟΚ, από τη Βουλή. Πως θα γίνει αυτό τον Απρίλιο; Το υπουργικό συμβούλιο θα προεπιλέξει 6 υποψηφίους οι οποίοι θα κληθούν σε ακρόαση από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Εκεί είτε ομόφωνα είτε με πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5 των μελών θα προκρίνει τρεις. Θα κατατίθεται η πρόταση και σε δύο μήνες το υπουργικό συμβούλιο θα κάνει ανακοινώσεις.

Και το ζήτημα είναι το εξής: Αφού θα προεπιλέγονται 6 από το υπουργικό και θα “κόβονται” τρεις είναι δεδομένο ότι και οι 6 θα είναι “αρεστοί” στην κυβέρνηση. Επίσης, αφού ο κατάλογος θα πάει στη Βουλή όπου εκεί την πλειοψηφία έχει το κυβερνών κόμμα, πόσο ανεξάρτητοι θα είναι οι επιλεγέντες; Σε κάθε περίπτωση είναι εύκολο να επιλέγεται αυτός που θέλει η πολιτική εξουσία και όλα τα άλλα είναι... επίφαση ανεξαρτησίας και διαφάνειας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προεδρική Δημοκρατία avatar
  Προεδρική Δημοκρατία 29/01/2010 13:23:31

  Ανεξαρτησία στη Δικαιοσύνη εδώ και τώρα

  Το πολυδιαφημιζόμενο από το ΠΑΣΟΚ και πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) με την διαφημιζόμενη επιλογή της ηγεσίας της όχι πλέον από την κυβέρνηση αλλά από τη νομοθετική εξουσία (βουλή), παρουσίασε χθες ο αρμόδιος υπουργός κ. Καστανίδης.
  Εμείς, αντί για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης βλέπουμε ένα αλλόκοτο κατασκεύασμα, που στην ουσία είναι μια πολιτική πομφόλυγα.
  Μέσα από τις γραμμές του νομοσχεδίου διαφαίνεται μια προσπάθεια της κυβερνώσας πολιτικής ελίτ για ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα με στόχο
  να πειστεί ο λαός ότι θα έχουμε πλέον ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Στην ουσία στήνεται ένα πέρα δώθε μεταξύ κυβέρνησης και προέδρων της βουλής που φυσικά η πλειοψηφία τους ανήκει στην κυβερνητική παράταξη. Δεν είμαστε πια και τόσο ανεγκέφαλοι, έλεος.
  Πέρα όμως από αυτό, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα καλούνται οι υποψήφιοι ηγέτες της ελληνικής Δικαιοσύνης (υποτίθεται μία από τις τρεις ανεξάρτητες εξουσίες του κράτους), οι οποίοι είναι πολύπειροι δικαστές, σε ακρόαση λέει, ενώπιον των προέδρων της βουλής, δηλαδή ανθρώπων, εκλεγμένων μεν από το λαό, αλλά τις περισσότερες φορές άσχετων με νομικά και δικαστικά θέματα.
  Βασική αρχή ενός δημοκρατικού πολιτεύματος και όχι φυσικά ενός ολιγαρχικού όπως είναι το δικό μας, είναι η πλήρης διάκριση των εξουσιών (Δικαστικής - Εκτελεστικής – Νομοθετικής). Εκεί λοιπόν που η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ήταν εξαρτώμενη μόνο από την εκτελεστική εξουσία, τώρα πλέον θα εξαρτηθεί και από τη νομοθετική και απορούμε, αν στο μέλλον θα έχει διάθεση οποιοσδήποτε δικαστής να ζητήσει πλέον δίωξη βουλευτή.
  Αν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου θέλουν μια πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που να μπορεί να λειτουργεί πολιτικά ανεπηρέαστη και να μπορεί να στριμώχνει άνετα ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, μία μόνο δημοκρατική λύση υπάρχει.
  Αυτή που από παλιά έχει υποστηρίξει ο Αντώνης Σαμαράς. Δηλαδή να εκλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από το φυσικό της χώρο, χωρίς ανάμιξη ούτε της κυβέρνησης ούτε της βουλής.

  http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/01/blog-post_7375.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.