#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/03/2008 01:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επίκειται μεγάλη οικονομική κρίση;

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε εφιάλτη για την παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε ενώπιον της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μιλά για κρίση που θα αφήσει πίσω της μεγάλο αριθμό θυμάτων. Χαρακτηριστικό των διαστάσεων που έχει πάρει η κρίση είναι ότι ο πρόεδρος Μπους συναντήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του. Παρά τις «ενέσεις» ρευστότητας από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και τη μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου στο 3,25%, το κλίμα στις ΗΠΑ παρέμεινε βαρύ, δημιουργώντας ντόμινο ρευστοποιήσεων και στην Ευρώπη, ενώ οι φόβοι για την ύφεση έριξαν την τιμή του αργού από τα 112 στα 108 δολάρια το βαρέλι. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE σημείωσε απώλειες 2,40%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 απώλειες 2,67%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση 3,46%, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 3,71%, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 5,18%, στη Σαγκάη ο SCI με απώλειες 3,60%, στη Σεούλ ο Kospi με απώλειες 1,61% και στο Σίδνεϊ ο ASX με απώλειες 2,18%. Με σημαντική πτώση 3,59% στις 3.783,46 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Ποια είναι η γνώμη σας; 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The departed avatar
  The departed 18/03/2008 02:05:04

  «Άνοιγμα» στο διαδίκτυο
  Blog που γράφουν πράκτορες καθιέρωσε η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Σιν Μπετ

  Στο σκοτάδι κρατούν την ταυτότητά τους οι blogger της Σιν Μπετ.

  Το δικό της blog ξεκίνησε η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ Σιν Μπετ, με τέσσερις από τους πράκτορές της να καταγράφουν τις δραστηριότητες τους.

  Φυσικά, δεν αποκαλύπτονται τα ονόματά τους ούτε και η εικόνα τους. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μία γυναίκα με ειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία.

  Οι ιστολόγοι πράκτορες μιλούν σε χαλαρό και ευχάριστο ύφος ακόμη για το πώς στρατολογήθηκαν στην υπηρεσία ενώ δέχονται ερωτήσεις από κοινό.

  Στα κείμενά τους, αναφέρει το BBC, προσπαθούν να καταρρίψουν ορισμένους μύθους για την εργασία τους.

  Ο πράκτορας Αλεφ (το ψευδώνυμό του είναι το πρώτο γράμμα του εβραϊκού αλφαβήτου) γράφει ότι «δεν δουλεύομε στα υπόγεια ούτε έχουμε όλη την ημέρα ακουστικά στα αφτιά μας». Από την πλευρά της, η γυναίκα υποστηρίζει ότι η εργασία στη Σιν Μπετ της προσέφερε καλύτερη ισορροπία στην εργασία από ότι ο ιδιωτικός τομέας.

  To blog παραπέμπει τους επισκέπτες του και στο σελίδα πληροφοριών που φιλοξενεί η ιστοσελίδα της Σιν Μπετ για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων σε εργασίες που περιλαμβάνουν και μυστικές αποστολές. Αυτό επιβεβαίωσε και στο BBC μέλος της υπηρεσίας.

  Newsroom ΔΟΛ

 2. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 18/03/2008 03:17:40

  Σαν γενική παρατήρηση, μπορούμε να πούμε γενικά ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος πάνε με πολύ αργά βήματα διεθνώς. Υπάρχει καμιά τεχνολογική καινοτομία τα τελευταία χρόνια; Στην ιατρική βλέπουμε τίποτα το καινούργιο;

  Σκεφτείτε μόνο ότι μέσα σε λίγες δεκαετίες ο άνθρωπος από τα άλογα πήγε στη σελήνη και εδώ και πόσα χρόνια ζούμε στην ουσία όπως ζούσαν οι άνθρωποι το 1960, μόνο που έχουμε ίντερνετ και κινητά τηλέφωνα.

  Σίγουρα έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά σε καμία περίπτωση όσα φαντάζονταν οι άνθρωποι τις περασμένες δεκαετίες για το πώς θα ήταν το 2008.

  http://pea-kyanea.blogspot.com/

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/03/2008 09:01:33

  Αυτό που συμβαίνει στην διεθνή οικονομία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Η πρώτη και κλασσική κατάρευση ήταν το 1929. Πιό πρόσφατα, το 1971 (stagflation), το 1973 με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση μετά τον πόλεμο του Yom Kippur, το 1979 με την δεύτερη πετρελαϊκή κρίση όταν την κοπάνησε ο Σάχης, το 1987 με την κατάρευση του της Νέας Υόρκης, το 2000 με το ".com bubble". Τώρα είμαστε σε φάση που εύχομαι και προσεύχομαι να μην είναι σαν αυτή του 1929 (για τους περίεργους φιλομαθείς, η wikipedia και το google έχουν εύκολες παρουσιάσεις για τα παραπάνω και τι αποδεκτές αναλύσεις τους)

  Οι κρίσεις έχουν όλες κοινούς παρονομαστές, τις προσδοκίες που δεν υλοποιούνται, τον προηγούμενο εύκολο και "φτηνό" δανεισμό, το συστημικό ρίσκο (systemic risk) και την απότομη άυξηση πρωτων υλών (πετρέλαιο και τρόφιμα -- τα τρόφιμα, όσο και αν ακούγεται εξωφρενικό επηρρεάζονται από το κλίμα π.χ. ξηρασία στο Ιλλινόϊ ή ήπιος καιρός στη Ρωσσία)

  Μετά το 1929 η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έμαθε ότι η διατραπεζική ρευστότητα κάνει την κρίση πιό ήπια ή λιγότερο απότομη.

  Το 2008 φοβάμαι για τα χειρότερα. Εχουμε παραβεί κάθε κανόνα χρηστής οικονομικής και επενδυτικής διαχείρησης. Οι δυτικοί πίστεψαν ότι οι τιμές των σπιτιών τους θα ανεβαίνει για πάντα και υπερχρεώθηκαν. Οι άπληστοι πίστεψαν ότι μπορούν να δανείζονται για πάντα με 6% και να επενδύουν σε εταιρίες που βγάζουν 12% ή 22%. Οι απληστοάπληστοι φτιάξαν αμοιβαία κεφάλαια που δανείζονταν λεφτά για να επενδύουν σε άπληστους (κάτι τέτοιο είναι τα hedge funds και υπάρχουν ακόμα αλήτες που τα φτιάχνουν και κορόϊδα που τα αγοράζουν).

  Υπάρχει ένας ιερός κάνόνας στο βιβλίο μου, που λέει ότι δεν μπορείς να έχεις υψηλή απόδοση χωρίς ρίσκο (και δεν πρέπει να είναι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι) και η ψευδαίσθηση των τελευταίων ετών είναι ότι μπορείς. Αυτό αυξάνει το systemic risk. Θα πάω τώρα στα πολύ ψιλά γράμματα του συστημικού ρίσκου. Ενας από τους λόγους κατάρευσης του 1929 (που δεν θα βρείτε στην wikipedia) ήταν ότι οι τράπεζες και δάνειζαν επιχειρήσεις, ΚΑΙ είχαν μετοχές των επιχειρήσεων αυτών. Που σημαίνει δεν πάει καλά ο πελάτης σου, πέφτουν οι μετοχές, ΚΑΙ χάνεις αυτά που σου χρωστάει. Οι τότε σοφοί αμερικανοί νομοθέτες φτιάξαν το Glass-Steagall Act (ψάξτε το) που σε περίληψη απαγόρευε στις τράπεζες που δανείζουν να είναι και επενδυτικές τράπεζες δηλαδή να κατέχουν μετοχές. Ετσι δεν ήταν όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Αυτός ο θεομπαίχτης Κλίντον κατήργησε το Glass-Steagall τo 1984. H Κασσάνδρα πιστεύει ότι αυτό είναι το κουτί της Πανδώρας της εποχής μας.

  Υποτίθεται ότι το ΠΑΣΟΚ επέφερε την χρηματιστηριακή κρίση στη Ελλάδα. Τρίχες! Η Ελλληνική εκδοχή της κατάργησης του Glass-Steagall (μαζί με την ελληνική απληστία) επέφεραν την κρίση. Ποιός δανείζει τις ελληνικές επιχειρήσεις? οι τράπεζες. Ποιός βάζει τις μετοχές τους στο ΧΑΑ? οι τράπεζες. Ποιός διαπραγματεύεται και έχει μετοχές στα αμοιβαία του? οι τράπεζες. Ποιός "σώζει" το ΧΑΑ? Οι τράπεζες. Όταν μιά εταιρία δεν πάει καλά και το δάνειο είναι "επισφαλές", τί κάνει η Τράπεζα? βάζει την εταιρία στο ΧΑΑ για να την αγοράσετε εσείς και εγώ και να καλυφθεί προσωρινά το επισφαλές δάνειο. ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΡΙΣΚΟ και δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο.

  Η Fed επί σειρά ετών διευκολύνει και διευκολύνει κάτι που μεταφράζεται σε τύπωμα χρήματος και πληθωρισμούλη. Λίγο αυτό, λίγο η αδηφαγία για πετρέλαιο, λίγο η φοβία της πυρηνικής (κράξτε με άλλα είναι η μόνη λύση), λίγο οι Κινέζοι που αποφάσισαν και αυτοί να μην κρυώνουν και να τρώνε, νά το πετρέλαιο από το $35 στα $120. (Το 1973 ήταν $3,5 και το 1979 $35... άρα μέχρι τα $350 έχουμε ακόμη δρόμο)

  Υπάρχει "κάτι καινούργιο", πεα κυανεα. Η οικονομία είναι παγκοσμιοποιημένη, η αγορά της Κουάλα Λουμπούρ επηρεάζει την Νέα Υόρκη, η διάχυση της πληροφόρησης είναι άμεση και οι Κεντρικές Τράπεζες συντονίζονται πιό αποτελεσματικά. Ετσι ή θα πάμε όλοι μαζί φούντο, ή η κρίση θα ξεπεραστεί σιγά σιγά, όταν μειωθεί λίγο το βιωτικό επίπεδο των "πλασματικά πλουσίων", ταϊστούν λίγο (και πληθωριστούν λίγο) οι Κινέζοι, ξεαγγυλωθεί λίγο η Ευρώπη και λυθεί το ενεργειακό. Θα χαθούν σπιτάκια, αυτοκινητάκια, κοτεράκια, θα φορεθούν πουλοβεράκια κοκ.

  Μας αρέσει-δεν μας αρέσει, το ενεργειακό είναι το μόνο που ελέγχουμε (το κλίμα, sorry, δεν το πολυελέγχουμε). Οποίο πολιτικό σύστημα και αν διαλέξετε, όποιο μοντέλλο διαχείρισης, όποια οικονομική θεωρία, χωρίς ενέργεια και φαγητό ξαναγυρίζουμε στους σκοτεινούς αιώνες μετά την πτώση των Μυκηνών ή την κατάρευση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

  Χιλια συγνώμη για την πολυλεξία.

 4. Nick avatar
  Nick 18/03/2008 09:31:33

  Η κρίση ακούει σε έναν όρο και να χαιρόμαστε που δεν το είδαμε στην Ελλάδα, ακόμη:

  HOME EQUITY.

  Από εκεί ξεκίνησε το κακό. Οι Αμερικανοι δανείζονταν ρεστοποιώντας την αξία του σπιτιού τους, έχοντας στο μυαλό τους όπως σωστά αναφέρει ο archaeropteryx, ότι οι τιμές θα ανεβαίνουν για πάντα, και έτσι θα μπορούν να χρηματοδοτούν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

  'Ελα όμως που όταν η βαρια βιομηχανία των ΗΠΑ έχανε έδαφος από Ιαπωνία και Γερμανία (dejá vous?) και σήμερα έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

  Για να μην αποκαλυφτεί το μεγαλείο της απάτης, στραφήκανε στα dot.com που έσκασαν το 2000-2002 και μετά στα περίφημα subprime, δηλαδή δάνειζαν κεφάλαια σε φτωχούς που δεν είχαν ούτε τα στοιχειώδη για να αποπληρώσουν τις δόσεις.

  Στραφήκανε με άλλα λόγια στο service economy, χωρίς να δώσουν έμφαση στο manufacturing. H General Motors, η Ford και η Chrysler σήμερα αιμορραγούν. Όλη σχεδόν η βαριά βιομηχανία της Αμερικής πάει περίπατο.

  Αν θα πάμε σε κράχ, το σίγουρο είναι ότι δεν θα γίνει το ντόμινο που έγινε το 1929 όπου υπήρχε ανακύκλωση δανείων μεταξύ κρατών.

  Το σίγουρο είναι ότι το Αμερικανικό όνειρο των baby boomers αποδεικνύει το μεγαλείο της φουσκάς και της επίπλαστης ευμάρειας.

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/03/2008 09:52:49

  Αρχαιοπτερυξ, πολύ καλός.
  Συστημικές κρίσεις θα υπάρχουν. Αυτό που εμφανίζεται ως μεγαλύτερο πρόβλημα είναι
  - η πολιτική κυριαρχία των πολυεθνικών, η δικτατορία των αγορών που επέβαλαν και η ηθελημένη συκοφάντηση του κευνσιανισμού ώστε να αποδυναμωθεί η καθοριστική κρατική παρέμβαση
  - η παρουσία εντελώς αήθων (όχι ανήθικων) ηγετών, βλ. Νιξον με την κατάργηση του Bretton Woods και Κλιντον όπως ανέφερες
  - η διαφθορά των δυτικών κοινωνιών από ένα μοντέλο ζωής που ορίζει ως μόνη καταξίωση την απόλαυση καταναλωτικών αγαθών, οδηγώντας σε διαρκή απληστία και συνεπώς σε εντελώς ανορθολογικές οικονομικές επιλογές
  - η επέκταση αυτού του μοντέλου σε τόσο πολυπληθείς κοινωνίες (Κινα+Ινδία=2,5 δις) που αν εφαρμοσθεί, ο Πλανήτης δεν έχει τα μέσα να το εξυπηρετήσει.

  Τέλος, στην μοναδική στην Ιστορία Ύβρι να γίνουν τα τρόφιμα τζόγος.
  Ε, κάποια Νέμεσις θα επέλθει.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/03/2008 10:53:17

  Γράφοντας έρχεται η όρεξη και η επιφοίτηση). Μιλάμε για "διαπλοκή". Κάπως έχουμε πιστέψει ότι στην ελληνική ορολογία διαπλοκή είναι 1-2 κατασκευαστικές, 2-3 μίντια, 3-4 πετρελαιομεταφορείς, 4-5 μπιζιναδόροι μεταβαλόμενου αντικειμένου. Τελικά η μεγάλη, απόλυτη και ανελέητη διαπλοκή είναι οι τράπεζες και, τι σύμπτωση, κανείς δεν μιλάει για αυτές. Οι τρεις μεγαλύτερες έλληνικές τράπεζες δείχνουν περισσότερα κέρδη από όλη την ελληνική βιομηχανία και σιωπή ιχθύος (κάτι ψέλισσε η Καθημερινή) ενώ η επιτροπή ανταγωνισμού ασχολείται με το ...γάλα.

  Με αφορμή την κατάρευση της Bear Stearns (από τις ελάχιστες εναπομείνασες επενδυτικές τράπεζες) Αμερικάνοι bloggers ορύονται ότι η Fed, παρά την κατάργηση του Glass Steagall, δίνει σανίδα σωτηρίας σε εμπορικές τράπεζες (Chase) αλλά όχι σε επενδυτικές. Βλέπε, π.χ. www.realclearpolitics.com, το σχόλιο του Lawrence Kudlow

  Η μόνη Νέμεσις, για την ώρα, είναι ότι η αδηφάγος citibank δεν πάει πολύ καλά. Θα σας έλεγα και ποιές ελληνικές μυρίζουν πτωμαϊνη αλλά θα βρει ο οικοδεσπότης μας τον μπελά του. Ετσι πάμε πάλι στη λιακάδα.

 7. Nick avatar
  Nick 18/03/2008 11:04:37

  Η Citibank, να κρίνω αυτά που έχει πεί το κρατικό κεφάλαιο (sovereign fund) του Abu Dhabi, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.

  Το ίδιο σίγουρα ισχύει και για τη UBS.

  Όσο για τις ελληνικές, ουε και αλλίμονο σε αυτές που έδιναν αφειδώς δάνεια χωρίς να έχουν ισχυρή καταθετική βάση.

 8. βλάξ avatar
  βλάξ 18/03/2008 22:25:13

  Μία μικρή παρατήρηση. Οταν λέμε Τράπεζες να ξεκαθαρίσουμε ότι εννούμε καμμιά 10αρία "ανώτατους" λεβέντες και λεβέντισσες σε κάθε μαγαζί, οι οποίοι - οποίες αγοράζουν και πουλάνε μεταξύ τους, αέρα σε περίτεχνη συσκευασία, μόνο και μόνο για να δικαιολογούν τους εξωφρενικούς μισθούς και τα πρίμ, που παίρνουν.
  Το παιχνίδι είναι τόσο καλά στημένο που όταν τους διώχνουν λόγω αποτυχίας, τότε τους αποζημειώνουν με περισότερα λεφτά από όσα θα έπαιρναν άν δούλευαν.
  Με τις "επικερδείς" αγοραπωλησίες γεμίσαν αέρα-κέρδη οι Τράπεζες και οι τσέπες φυσικά των "ανωτάτων". Παλιός και νέος αέρας ξανά σε νέα συσκευασία και άντε νέα αέρα-κέρδη κλπ κλπ.... η πυραμίδα έφτασε στον ουρανό (αεικίνητο α΄είδους χα, χα, χα...)
  Μόλις όμως έσκασε ένα μπαλόνι, που να βρεθούν λεφτά να κρατηθεί το μαγαζί. Σκάει λοιπόν το ένα μαγαζί σκάνε και τα μπαλόνια που πούλησε στους παραδίπλα. Μετά φυσικά σκάει και ο παραδίπλα και αρχίζει το ντόμινο.
  Μήν εκπλαγείτε άν στο τέλος κρατικοποιηθούν τα σκασμένα μαγαζιά για να σωθούν τα κράτη.
  Πόρνες του χρήματος..... Άψογος ο ορισμός από τον Α. Καρακούση, τα λέει όλα σε δύο λέξεις για τους "ανώτατους".

 9. Πεπίτο avatar
  Πεπίτο 19/03/2008 03:59:59

  Επιτέλους μπορώ να αποκαλέσω κάποιον "Ε σύ Βλάκα, έλα εδώ..." χωρίς το φόβο καυγά ή μήνυσης!

  Πτού σου παλληκάρι.. μας απελευθέρωσες γλωσσικά!

  Πτού σου!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.