#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/08/2012 19:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επίκαιρα δημοσιονομικά μαθήματα από την Κίνα 

Η Κίνα με το που κατάλαβε ότι το 2008 θα πλήξει την οικονομία της μιας που θα πέσει η ζήτηση στις χειμαζόμενες χώρες με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, κατευθείαν ανακοίνωσε γιαγαντιαίο πρόγραμμα ανακατασκευής του οδικού της δικτύου και άλλων έργων υποδομής με σκοπό να βρουν οι απολυμένοι εργάτες από τα εργοστάσια δουλειά.

 

Κλασικό παράδειγμα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που εφόσον μια χώρα έχει πόρους και μπορεί να το κάνει αντιμετωπίζει επιτυχώς έστω και πρόσκαιρα την Κρίση.

 

Κρίση σημαίνει η για παραπάνω του μισού έτους συνύπαρξη αδιάθετου εργατικού δυναμικού και αδιάθετων αποταμιεύσεων που κανένας δεν τις χρησιμοποιεί γαι επενδύσεις οπότε οι άνεργοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

 

Δεν είναι μια συνηθισμένη κατάσταση!

 

Η σημερινή εποχή μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα χρόνια μετά το 1929.

 

Εξ ορισμού για να αντιμετωπιστεί μια Κρίση πρέπει να διαφυλαχτούν όσο το δυνατό οι θέσεις εργασίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

 

Όταν ξεσπάει η Κρίση δεν αρκεί να εντοπιστούν τα αίτια της και με διόρθωση των κακών κειμένων να την ξεπεράσουμε.

 

Π.χ., ας υποθέσουμε ότι η Κρίση οφειλόταν αποκλειστικά στην υπεραριθμία των δημοσίων υπαλλήλων. Με το να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο την ώρα της Κρίσης τότε το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να θεριέψει η Κρίση. Η οποία μετά κατασπαράζει τα πάντα.

 

Η Κρίση αντιμετωπίζεται μόνο με επεκτατικές πολιτικές οι οποίες μπορεί να εκτροχιάσουν το έλλειμμα. Το τραγικό με μας ήταν ότι χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης και χωρίς να έχουμε τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε τέτοιες πολιτικές προσφύγαμε στους Ευρωπαίους εταίρους που σε ώρα Κρίσης εφήρμοσαν περιοριστικές πολιτικές οριζόντιου χαρακτήρα για την μείωση του ελλείματος.

 

Το ίδιο πήγε να κάνει και ο Χέρμπερτ Χούβερ 80 χρόνια πριν και αν δεν ερχόταν το new deal οι ΗΠΑ θα είχαν καταστραφεί ολοσχερώς…

 

Ότι πάμε να πάθουμε εμείς δηλαδή τώρα…

Blue Nile

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 14/08/2012 19:43:56

  Κέυνς και πάλι Κέυνς. Διαχρονική αξία.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Strange Attractor 14/08/2012 23:49:43

   Μόνο που, ο Κέυνς μίλαγε με δεδομένα και διαθέσιμα τα εργαλεία του νομίσματος και των δασμών. Όπως και οι Κινέζοι στο άρθρο.
   Σήμερα, εδώ, θα έξυνε αμήχανος την κούτρα του....

   • blue nile avatar
    blue nile @ ΠΗΛΕΑΣ 15/08/2012 03:02:45

    Πηλέα δεν θα την έξυνε καθόλου. Ο Κέυνς στο Μπρέτον Γουντς πρότεινε να τιμωρούνται οι πλεονασματικές χώρες !!!
    Πρότεινε αν θυμάμαι καλά, οι πλεονασματικές να δανείζονται με τα επιτόκια των ελλειματικών.
    Το σκεπτικό ήταν ότι αν όλες οι χώρες αναπτύσονταν με νεομερκαντιλιστικά κριτήρια με σκοπό να είναι πλεονασματικές (να παράγουν πιο πολύ από ότι χρειάζονται) τότε δεν θα υπήρχε τρόπος να διατεθούν τα πλεονάζοντα προιόντα. Εκτός αν όπως λέει ο Βαρουφάκης βρίσκαμε πελάτες εξωγήινους !!!
    Ο Κέυνς θα συνέχιζε προσπαθώντας να εξασφαλίσει κεφαλαιακές ροές από την Γερμανία και τους λοιπούς πλεονασματικούς στην ευρωπαική περιφέρεια με την μορφή παραγωγικών επενδύσεων. Για να μπορούν οι δεύτεροι να συνεχίσουν να είναι πελάτες των πρώτων.
    Α , θα προχωρούσε και το ευρωομόλογο...
    @ Strange: Ναι, τρεις δόσεις Κέυνς , δύο δόσεις Βαρουφάκης και μία δόση Σαμαρά από τα καλύτερα του ...στις δύο συνεντεύξεις του στην ΔΕΘ...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ blue nile 16/08/2012 14:28:08

     @ blue nile,
     Όλοι οι εξέχοντες σημερινοί νεο-Κευνσιανοί (π.χ. Στίγκλιτς, Ρουμπίνι, Κρούγκμαν), είναι υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρωζώνη, της εξισορρόπησης πλεονασμάτων και ελειμμάτων και φανατικά υπέρ του Ευρωομόλογου.
     Ο Ρουμπίνι πάει βέβαια ένα βήμα παραπέρα και ανοίγει το θέμα της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους, "ίσως ο Μάρξ είχε σ' αυτό το θέμα δίκιο": Η ποσοστιαία υπερσυσσώρευση του πλούτου σε όλο και λιγότερους ρίχνει την ενεργό ζήτηση, πράγμα που καταστρέφει την αξιοποίηση του κεφαλαίου, ακυρώνει τον μηχανισμό παραγωγής υπεραξίας. Ο καπιταλισμός έχει στα "γονίδιά" του μηχανισμό αυτοκαταστροφής.
     Αυτό είναι ασφαλώς κόντρα στα μακροοικονομικά του μέντορά του Κέυνς. Για να διασώσει την "Κευνσιανή αισιοδοξία", ο "Dr Doom" προτείνει μεσότητα και ισορροπία, "εξορθολογισμό" και "εξανθρωπισμό" του καπιταλισμού:
     '...return to the right balance between markets and provision of public goods. That means moving away from both the Anglo-Saxon model of laissez-faire and voodoo economics and the continental European model of deficit-driven welfare states. Both are broken.
     The right balance today requires creating jobs partly through additional fiscal stimulus aimed at productive infrastructure investment. It also requires more progressive taxation; more short-term fiscal stimulus with medium- and long-term fiscal discipline; lender-of-last-resort support by monetary authorities to prevent ruinous runs on banks; reduction of the debt burden for insolvent households and other distressed economic agents; and stricter supervision and regulation of a financial system run amok; breaking up too-big-to-fail banks and oligopolistic trusts.
     Over time, advanced economies will need to invest in human capital, skills and social safety nets to increase productivity and enable workers to compete, be flexible and thrive in a globalized economy. The alternative is – like in the 1930s - unending stagnation, depression, currency and trade wars, capital controls, financial crisis, sovereign insolvencies, and massive social and political instability".
     (Is Capitalism Doomed? - στο "Project Syndicate")
     Δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω έκτακτης δημοσιονομικής δαπάνης, προοδευτική φορολογία, Δημόσιοι "δανειστές τελευταίας καταφυγής", διαγραφές χρέους για αναξιοπαθούντες, σπάσιμο μεγάλων τραπεζών και παντού αυστηρή regulation. Επίσης επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στις δεξιότητες και στην κοινωνική ασφάλεια για να έχουμε ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα.
     Πρόκειται για έναν καπιταλισμό στους αντίποδες αυτού που ξέρουμε εδω και 30 χρόνια, που φαίνεται τώρα ουτοπικός. Αλλά είναι αυθεντικός Κέυνς επικαιροποημένος.
     Χωρίς αυτή τη στροφή, κατά τον Ρουμπίνι, άς περιμένουμε "όπως στη δεκαετία του '30, ατέλειωτη στασιμότητα, αποανάπτυξη, νομισματικούς και εμπορικούς πολέμους, ελέγχους και προστατευτισμούς των κεφαλαίων, χρεωκοπίες κρατών, μαζική κοινωνική και πολιτική αστάθεια".
     Σκοτεινή προφητεία για τις επόμενες δεκαετίες ή αισιόδοξος πολιτικός ουτοπισμός;

 2. kotstak avatar
  kotstak 14/08/2012 19:49:28

  Ακριβώς αντίθετες περιπτώσεις.
  Η Κίνα είχε: Μικρό δημόσιο τομέα, τεράστιο ιδιωτικό τομέα και θετικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών.
  Εμείς έχουμε: Μεγάλο δημόσιο τομέα, μικρό ιδιωτικό τομέα και αρνητικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών.
  Στην Κίνα χρωστούν όλοι.
  Εμείς χρωστάμε σε όλους.
  Εάν μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, θα αυξηθούν οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα.
  Δεν θα καταστρέψουμε το χρήμα. Το χρήμα είναι σταθερό.
  Απλά όταν πηγαίνει στον δημόσιο τομέα λείπει από τον ιδιωτικό τομέα. Τον τομέα που παράγει.
  Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ:
  Ο ιδιωτικός τομέας έχει ελάχιστα χρήματα. Εάν μείνουν περισσότερα δεν θα μειωθεί η κατανάλωση. Θα καταναλώσει ο ιδιωτικός τομέας το χρήμα. Θα έχει παραγάγει όμως και προϊόντα.

  Ξέρουν και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να τρώνε σουβλάκια…

  Λιτότητα δεν σημαίνει καταστροφή χρήματος. Σημαίνει λιγότερο χρήμα στον δημόσιο τομέα και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα. Το χρήμα στους εργαζόμενους καταλήγει πάλι.

  • Βραβευμενος avatar
   Βραβευμενος @ kotstak 14/08/2012 22:06:52

   Για την Νορβηγια με το 60% των επιχειρησεων της χωρας να ειναι ΔΕΚΟ, τι εχεις να πεις; Για τα Εμιρατα; Και ποια ειναι η ουσιαστικη διαφορα στη θεωρια μεταξυ δημοσιου και ιδιωτικου τομεα; Την ιδια δουλεια κανουν αν διοικουνται σωστα. Απλα υπαρχει μεγαλυτερη πιθανοτητα για καλη διοικηση οταν ειναι ιδιωτικη. Περαν αυτου, καμια αλλη διαφορα δεν υπαρχει. Και ο ιδιωτικος και ο κρατικος καπιταλισμος λειτουργει. Για ποσο, ομως; Ηδη φαινεται οτι στερευει απο ιδεες για να αυξανει τα κερδη του. Και σιγα-σιγα, οι καμπανες για μειωσεις μισθων θα χτυπησουν μια μια καθε χωρα του κοσμου ή τουλαχιστον της Δυσης.

   • kotstak avatar
    kotstak @ Βραβευμενος 14/08/2012 23:18:50

    Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.
    Δεν έχουν σχέση οι ΔΕΚΟ της Νορβηγίας που παράγουν, εξάγουν και πηγαίνουν στη Νορβηγία δεκάδες δις ευρώ, με τις “παρασιτικές” ΔΕΚΟ.
    Εάν ενδιαφέρονταν για την πατρίδα οι “Φωτόπουλοι” της ΔΕΗ, η ΔΕΗ θα είχε μπει στο χώρο των ηλεκτρικών συσκευών εδώ και δεκαετίες, 100 – 150 δις ευρώ λιγότερο χρέος θα είχαμε.
    Ο ΟΣΕ έχει σταματήσει τις μεταφορές εμπορευμάτων.

    Το χρήμα πηγαίνει στα "παράσιτα". Τα "παράσιτα" καταναλώνουν εισαγόμενα γιατί αυτοί που έπρεπε να παράγουν είναι άνεργοι και αυτό γιατί πηγαίνει όλο το χρήμα στα "παράσιτα".
    Αυτό που λέω είναι απλό:
    Το χρήμα στην παραγωγή. ΟΛΟ (σχεδόν όλο). Όχι άλλο χρήμα στα "παράσιτα".

    • blue nile avatar
     blue nile @ kotstak 15/08/2012 02:09:44

     kostak οι διαφορές Ελλάδας και Κίνας όπως πολύ σωστά επισημαίνεις στις πρώτες σειρές του αρχικού σου σχολίου έχουν νόημα όταν ιδωθούν από την σκοπιά του ότι καθιστούν ικανή την Κίνα να ασκεί επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.
     Γιατί έχει τα υλικά μέσα.
     Εμείς δεν τα είχαμε οπότε έπρεπε οι εταίροι μας μαζί με το μέρος των δανείων που μας έδιναν για να ξεπληρώσουμε τα παλαιά δάνεια και τα λίγα που μας έμεναν για την κάλυψη των πρωτογενών ελλειμάτων να προσθέσουν και κάποια για να γίνουν δημόσιες επενδύσεις.
     Αυτό έπρεπε να γίνει ασχέτως αν χρωστάμε σε όλους και χρωστάμε πολλά.
     Αυτό το νόημα είχαν τα λόγια του Σαμαρά όταν έλεγε ότι χρειάζεται να συμπληρωθεί η μνημονιακή συνταγή με αναπτυξιακά μέτρα για να μπορεί να αποδώσει.
     Ας χρωστούσαμε λίγα περισσότερα αλλά το πρόγραμμα να είχε έστω και μια αμυδρή ελπίδα να βγει.
     Λες παρακάτω ότι εάν μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, θα αυξηθούν οι δαπάνες του ιδιωτικού τομέα. Δεν υπάρχει τίποτα στην οικονομική επιστήμη που να βεβαιώνει κάτι τέτοιο. Σκέψου ότι όταν γίνονται περικοπές μειώνεται το ΑΕΠ και πέφτει η ενεργός ζήτηση άρα τα παραγόμενα προιόντα του ιδιωτικού τομέα θα βρουν δυσκολότερα αγοραστές οπότε η μείωση δημοσίων δαπανών επιφέρει μείωση στα κέρδη του ιδιωτικού τομέα.
     Έπειτα μη ξεχνάς ότι εδώ ο ιδιωτικός τομέας μέσω της διαφθοράς και της διαπλοκής ξέσκισε τον δημόσιο τομέα βάζοντας τον να πληρώσει δέκα φορές παραπάνω ένα χλμ Εγνατίας οδού σε σχέση με ένα χλμ στην Ισπανία με το ίδιο γεωγραφικό αποτύπωμα. ή πλήρωσε σε τριπλάσια ή τετραπλάσια τιμή την Ολυμπιάδα.
     Ο Μάνος λέει ότι το δημόσιο είναι σπάταλο και αποροφά πόρους από τον ιδιωτικό τομέα.
     Γιατί δεν ανέφερε ποτέ ότι αν οι οικονομικές ελίτ αφήναν το δημόσιο ήσυχο χωρίς να απαλλοτριώνουν τα χρήματα του αυτό θα πλήρωνε χωρίς πρόβλημα τις υποχρεώσεις του;
     Κι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοπούν δεκοτζίδικα μισθολογικά προνόμια, επιτροπές και παραεπιτοπές , σύμβουλοι καπ.
     Και στο φινάλε ο ιδιωτικός τομέας βασίστηκε κι ευδοκίμησε στο πολύ μεγαλύτερο μέρος του όταν είχε πελάτη το κράτος. Αυτό κάτι λέει...

    • Βραβευμενος avatar
     Βραβευμενος @ kotstak 15/08/2012 03:51:34

     Μα για αυτο στο ειπα, αγαπητε. Γιατι να μην κανουμε και τις δικες μας ΔΕΚΟ σε προτυπα Νορβηγιας; Διαλεγεις το ευκολο, να υμνησεις τον ιδιωτικο τομεα και οχι να βελτιωσεις τον δημοσιο. Αληθεια, ομως... Ο ιδιωτικος τομεας της Ελλαδος ειναι οντως τοσο καλυτερος; Ας πουμε, θα μπορουσε να συγκριθει με της Νορβηγιας ή της Γερμανιας; Αν κρινω ειδικα απο ο,τι κανει τα τελευταια χρονια μαλλον με της Ουγκαντας και (κυριως) της Ανγκολας μοιαζει. Το ιδιο παρασιτικος με τον δημοσιο μου μοιαζει. Και δεν φοραω παρωπιδες. Ειναι η σκληρη αληθεια οτι ΚΑΙ οι δυο τομεις θελουν μεγαλες αλλαγες.

     • Σχετικά Ασχετος avatar
      Σχετικά Ασχετος @ Βραβευμενος 15/08/2012 08:47:29

      Στη νορβηγία και τα εμιράτα,οι μεγάλες ΔΕΚΟ ανήκουν στον πρωτογενή,άντε και δευτερογενή τομέα,παράγωντας χειροπιαστά προϊόντα.
      Στην Ελλάδα παράγουν διαφθορά,νταβατζοσυνδικαλισμό και υποτιθέμενες υπηρεσίες.
      Είναι το ίδιο;;;

 3. john avatar
  john 14/08/2012 20:27:08

  Η Κίνα έχει κομμουνισμό. Οι περισσότεροι εδώ μέσα βρίζετε τους κομμουνιστές. Τώρα προβάλλετε σαν πρότυπο πρακτικές κομμουνιστικού κόμματος;;;

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ john 14/08/2012 23:32:28

   Έτσι είναι κομμουνισμός;

  • blue nile avatar
   blue nile @ john 15/08/2012 02:25:59

   Δεν είναι το θέμα τι έχει ή τι δεν έχει. Το θέμα είναι ότι η Κινέζικη ηγεσία με το που αντιλήφθηκε ότι με το 2008 θα έχουμε μια παγκόσμια πτώση στη συνολική ζήτηση προιόντων που θα την πλήξει λόγω του παραγωγικού χαρακτήρα της οικονομίας της φρόντισε ώστε να μη μειωθεί η απασχόληση. Και έριξε λεφτά για έργα υποδομής που δεν τα είχε και πολύ ανάγκη. Να'χει ο κόσμος δουλειά να μη δημιουργηθεί ανασφάλεια στους επενδυτές να συνεχίσουν ή να αρχίσουν να επενδύουν. Κυκλοφορεί ένα βιντεάκι στο youtube του Σαμαρά να λέει ότι δεν μπορεί να αυτός να βρει αύριο στον κόσμο δουλειά αλλά θα δώσει εμπιστοσύνη στους επιχειρηματίες για να δώσουν στον κόσμο δουλειά. Και οι άσχετοι του Ράδιο Αρβύλα ερμήνευσαν την δήλωση του ότι θα εμπιστευτεί ο Σαμαράς τους επιχειρηματίες ότι θα προσλάβουν υπαλλήλους. Το σωστό είναι ότι ο Σαμαράς ήθελε να πει ότι θα δημιουργήσει στους επιχειρηματίες εμπιστοσύνη στο ότι οι επενδύσεις τους θα μπορούν να κερδοφορίσουν οπότε και αυτοί με τη σειρά τους θα θελήσουν εργατικό δυναμικό. http://www.youtube.com/watch?v=kD-had_IL6g

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ blue nile 15/08/2012 08:53:20

    Η Κίνα έριξε λεφτά,γιατί είχε λεφτά.
    Εμείς τι να ρίξουμε;;;

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ john 15/08/2012 02:51:55

   Η κίνα είχε κουμμουνισμό.

  • anonymous avatar
   anonymous @ john 15/08/2012 10:12:59

   Η Κίνα έχει αυτοκρατορικό μοντέλο. Το ΚΚΚ αντικατέστησε τον αυτοκράτορα. Ένας άνθρωπος και ο μηχανισμός του αντικαταστάθηκε από ένα διευθυντήριο.

   • blue nile avatar
    blue nile @ anonymous 15/08/2012 11:31:09

    Όταν δεν έχεις λεφτά λόγω της αδυναμίας σου για υποτίμηση τότε πρέπει οι εταίροι να σου δώσουν πόρους...αν δεν φέλουν αν δώσουν ρευστό κάνουν παραγωγικές επενδύσεις για να τονώσουν την απασχόληση. Εκείνη η siemens αν δεν έφαγε νόμιμα ή παράνομα. Δεν μπορούσε να κάνει δυο παραγωγικές μονάδες εδώ να δώσει λίγο δουλειά στον κοσμάκη;

 4. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 14/08/2012 20:33:21

  Σε περιόδους ύφεσης ποτέ δεν κάνεις αυξήσεις ιδίως όταν δεν έχεις παραγωγή που καλύπτει τις εσωτερικές ανάγκες τουλάχιστον. Αλλοιώς θα τινάξεις τον πληθωρισμό και θα διαλύσεις το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών όπως έκανε ο γενάρχης του πασοκαριού με την περιώνυμο "αλλαγή". Η κίνα έχει νόμισμα φτηνό αλλά πανίσχυρο, οπότε "(και με τον δευτερογενή τομέα που έχει) δεν φοβάται ούτε πληθωρισμό ("γιατί ελέγχει τις εισαγωγές) ούτε καταστροφή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών γιατίι τα εισαγόμενα προϊόντα είναι πανάκριβα ότα πληρώνονται σε γουάν. Επιπλέον στην Κίνα φτιάξανε μια γέφυρα σαν του Ρίου στο 1/7 του δικού μας κόστους
  Αν γινόταν το ανάποδο από όσο ξέρω τους κινέζους - και ξέρω πολλούς και καλά - οι υπεύθυνοι θα είχαν εκτελεστεί.
  Στην Ελλάδα χρειάζεται άμεση και δραστικη μείωση του κράτους, όχι όπως έκαναν τα τελευταία 10 χρόνια δίνοντας δουλειές όπως πχ του καθαρισμού σε ιδιώτες. Αυτό είναι δείγμα του πόσο λαμόγια είναι οι πασόκοι και τίποτα άλλο.
  Πρέπει να μείνουν μόνο οι μονάδες που χρειάζονται, απόλυτα ανεξάρτητες και καθετοποιημένες με συγκεντρωτική διοίκηση η οποία θα είναι υπόλογη επί ποινή φυλακίσεως σε περίπτωση οιασδήποτε καταχρήσεως και της οποίας η εξουσία δε θα αμφισβητείται από κανέναν - ούτε τον πρωθυπουργό.Τους υπόλοιπους να τους πετάξουν από το καράβι γιατί αλλοιως θα βουλιάξουμε όλοι μαζί και τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν να πέσουν στον δευτερογενή τομέα στοχευμένα φυσικά και όχι για να κάνουμε δρόμους
  Τέλος καμμία σύνταξη και κανένας μισθός στο δημόσιο δεν πρέπει να είναι πάνω από 1000 ευρω για κανένα λόγο και αυτό όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά και γιατί κάποτε θα πρέπει οι μισθοί του δημοσίου να είναι το πού το 75% εκείνων του ειδικού. Σ΄όποιον δεν αρέσει μπορεί να αναζητήσει θέση στον ιδιωτικό τομέα και αν κρίνω απο τις δεξιότηες όσων ΔΥ ξέρω σίγουρα θα βρούν δουλειά - πολλες εταιρείες εχουν άτομα για να φτιάχνουν καφέδες άλλωστε

  • Γιαννης Ν. avatar
   Γιαννης Ν. @ IOKLOS ZARAS 15/08/2012 02:14:57

   Θέλεις λοιπόν να μην ξεπερνούν οι μισθοί στο δημόσιο τα 1000 ευρώ και να είναι το 75% των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Μπράβο .
   Ένας καθηγητής ιδιωτικού λυκείου θα πέρνει 1000 ευρώ και ο αντίστοιχος του Δημοσίου δεν θα μπορεί να πάρει πάνω από 750.
   Φυσικά εγώ που είμαι καλός καθηγητής θα πάω στο ιδιωτικό Λύκειο να διδάξω. Το παιδί σου όμως : 1) έχεις την δυνατότητα να το στείλεις σε ιδιωτικό (άρα η πρόταση είναι εκ του πονηρού). 2) θα πάει σε δημόσιο άρα δεν θα έχει υψηλού επιπέδου παιδεία (άρα η πρόταση είναι αφελής)...... Τα ίδια και με την υγεία για τον γιατρό που θα εφημερεύει για όποιον καταλήγει στα επείγοντα....... τα ίδια με τους αστυνομικούς , τους στρατιωτικούς κτλ....
   Δεν είναι κακό να είναι κανείς ανόητος το κακό είναι να μην το παραδέχεται

   • blue nile avatar
    blue nile @ Γιαννης Ν. 15/08/2012 02:34:11

    IOKLOS ZARAS

    Σε περιόδους ύφεσης πρέπει να μοιράζονται χρήματα στους ασθενέστερους για να τα καταναλώνουν. Οπότε οι περικοπές στο δημόσιο δεν έπρεπε να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Έπρεπε να εξοικονομηθούν πόροι από τη συμπίεση προς τα κάτω των υψηλών μισθών και συντάξεων. Και πίστεψε με έτσι το 2010 θα είχε εξοικονομήσει τα χρήματα που ήθελε με μισθούς όχι στα 1000 ευρώ αλλά πολύ περισσότερο.
    Αν όμως λειωθεί το δημόσιο όπως γράφεις κατευθείαν θα υπάρξουν απολυμένοι στον ιδιωτικό τομέα. σκέψου μόνο ότι μόλις μειώθηκαν (και μόνο μειώθηκαν) οι μισθοί και οι συντάξεις πόσα πολλά λουκέτα μπήκαν.
    Παρατήρησε τι θα γίνει μόλις αρχίσουν οι απολύσεις από το Δημόσιο.
    Το ότι πρέπει να έχουμε λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους, ναι πρέπει. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως τώρα στην χειρότερη στιγμή της Κρίσης. Πρώτα περνάει η Κρίση και μετά σε ευνιοκότερες συνθήκες μπορούν αν εξορθολογιστούν πολλά.

    • Γιαννης Ν. avatar
     Γιαννης Ν. @ blue nile 15/08/2012 02:42:24

     Συμφωνώ απόλυτα.
     Αναδιάρθρωση τώρα , λελογισμένη συρίκνωση αύριο .
     Επίσης, οι μισθοι του Δημοσίου αποτελούν μπούσουλα για τους αντίστοιχους του ιδιωτικού. Αν μειωθούν οι πρώτοι θα κατρακυλήσουν οι δεύτεροι.

    • IOKLOS ZARAS avatar
     IOKLOS ZARAS @ blue nile 16/08/2012 13:50:02

     Ο ανδρέας το έκανε αυτό το 81 και το 84 αντιμετωπίζαμε το ίδιο πρόβλημα με σήμερα παρά το γεγονός ότι και δικό μας νόμισμα είχαμε, και η παραγωγή δεν είχε διαλυθεί τελείως ακόμη. Τότε γλυτώσαμε το ΔΝΤ γιατί οι πανύβλακες της ευρώπης του έδωσαν δάνεια.
     Οι ΔΥ επρεπε να είχαν απολυθεί το 2010, πριν κλείσουν οι αγορές. Η έλλειψη ρευστού έκλεισε τις επιχειρήσεις και όχι οι μειώσεις μισθων στο δημόσιο. 200.000 απολύσεις θα μαζευαν τα λουρια στους υπόλοιπους, οι οποίοι θα ξεχνούσαν τους απολυμένους ταχιστα αν δεν μειωνόταν μάλιστα ο δικός τους μισθός. Αν δε στους απολυμένους ήταν και μερικοί επίορκοι θα έχαναν κάθε ηθικό έρεισμα για να ισχυριστούν "αλληλεγγύη". Οι δανειστές θα βρίσκονταν σε σύγχιση (άλλα θα τους έλεγαν οι πληροφορίες και άλλα θα έβλεπαν) και η πλεονεξία θα τους έκανε να συνεχίσουν τον δανεισμό αν μάλιστα έβλεπαν πλεονάσματα.
     Εξορθολογισμός των δαπανών και κίνητρα για παρασιτικές επενδύσεις (όπως του city) θα έδιναν χρόνο για ανασύνταξη. Και όταν όλα θα ήταν έτοιμα θα τους λέγαμε εμείς αντίο και όχι αυτοί. Βασική προϋπόθεση βέβαια θα ήταν ο αρχηγός του κράτους να ξέρει τη διαφορα ανάμεσα στις κάλτσες και τις κάλπες

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ Γιαννης Ν. 15/08/2012 09:14:38

    Δεν θα πας στο ιδιωτικό λύκειο.Θα προτιμήσεις τη σιγουριά και το ραχάτι του δημοσίου,εξασφαλίζοντας πελατεία ώστε να συμπληρώσεις το υπολοιπόμενο ποσό στο δεκαπλάσιο,μαύρα.
    Έτσι όπως τα κάνατε 30 χρόνια τώρα,κανείς δεν νοιάζεται αν το παιδί του έχει καλό καθηγητή στο λύκειο,αλλά καλό καθηγητή στο φροντιστήριο.
    Οσο για το τελευταίο,για τον ανόητο είναι δύσκολο να κατανοήσει το πρόβλημά του,ώστε να το παραδεχθεί.

   • IOKLOS ZARAS avatar
    IOKLOS ZARAS @ Γιαννης Ν. 16/08/2012 13:31:54

    1. κάποτε οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί έπαιρναν το 35% του μισθού των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, στα οποία φοιτούσαν οι απροσάρμοστοι. Επί πασοκοκρατίας οι μισθοί των πρώτων ανέβηκαν πολύ κι η παρεχόμενη παιδεία είναι για μαθητές των ιδιωτικών που είπαμε πιο πάνω.
    2. καλή τύχη των καλών εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν τόσοι πολλοί αντικαταστάτες που θα προσληφθούν όχι μόνο καλοί, αλλά άριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα παράξουν σοβαρό έργο καθοδηγούμενοι από σοβαρούς προϊσταμένους, οι οποίοι θα προκύψουν από το ξεκαθάρισμα των "μονίμων" οι οποίοι θα βρούν φαντάζομαι αμέσως δουλειά στον ιδιωτικό τομέα επειδή είναι πολυτάλαντοι βεβαίως βεβαίως.
    3. οι γιατροί θα δουλέψουν σοβαρά και σαν άνθρωποι στο 8ωρο (όχι όπως τώρα σαν ζώα 16-24 ώρες συνεχώς). Υπάρχουν τόσοι που θα βρεθούν πολλοί καλοί γιατροί να εργαστούν στα δημόσια ιδρύματα - το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που δεν έχουν ιδανικό την Χ5 και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καλοί είναι οι πιο πολλοί
    4. οι αξιωματικοί και λοιποί ένστολοι ή θα παραδεχτούν ότι αυτές είναι οι δυνατότητες της Πατρίδος (η οποία τους σπουδάζει δωρεάν, τους εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και σύνταξη όταν άλλοι είναι στα μισά της καριέρας τους) ή θα αναζητήσουν την τύχη τους στον ιδιωτικο τομέα. Προσφορά της πατρίδος θα είναι οι φανέλες της ομάδας μπάσκετ που θα κάνουν όσοι φύγουν και αυτό για να μην χαθούν τα παιδιά και να βρίσκονται στην προπόνηση

 5. firiki2010 avatar
  firiki2010 14/08/2012 22:56:13

  Ούτως ή άλλως τα οικονομικά δεν είναι ακριβής επιστήμη, αλλά το να πιστεύεις ότι η συνταγή που δούλεψε το 1930 δουλεύει αναγκαστικά και σήμερα ή πως ότι πετυχαίνει στη Μποτσουάνα θα πετύχει και στην Ελλάδα είναι εκτός πραγματικότητας.
  Τι σχέση έχει το πρόβλημα της Κίνας με αυτό της Ελλάδας; Υπάρχουν ίδιες ή έστω ανάλογες συνθήκες; Παρόμοιο πολιτικό καθεστώς; Συγκλίνουσες κουλτούρες;
  Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι στην Ελλάδα χρειάζεται κάποιου είδους Κεϋνσιιανή πολιτική το ότι ανάλογη πολιτική εφαρμόζουν και στην Κίνα δεν είναι επιχείρημα (άσε που δεν είδαμε και τα αποτελέσματα)

  • blue nile avatar
   blue nile @ firiki2010 15/08/2012 02:52:02

   Η σημερινή κατάσταση συγκρίνεται μόνο με αυτή που έζησε η ανθρωπότητα μετά το 1929.
   Η χρονική απόσταση δεν παίζει ρόλο, καπιταλισμός και τότε έστω πιο πρώιμος, καπιταλισμός και τώρα
   Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε παρόμοια τέτοια Κρίση.
   Και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείς ότι μπαίνουμε σε μια post modern δεκαετία του '30.
   Κάνε ένα κόπο σε παρακαλώ και διάβασε:
   http://www.antinews.gr/2012/08/14/174872/
   Η ευρωζώνη κινείται πλέον σε ρυθμούς ύφεσης και λόγω μεταδοτικότητας της Κρίσης που μεταναστεύει σε λίγο η ύφεση θα εξαπλωθεί παντού.
   Και αυτό είναι καθαρό φταίξιμο της Λουθηρανικής Ευρώπης (http://www.antinews.gr/2012/08/14/174838/).
   Μετά το 2008 όλος ο υπόλοιπος κόσμος από την Αμερική μέχρι την Κίνα και την Ινδία άσκησε επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές με σκοπό την αποφυγή της Κρίσης.
   Η Κίνα έκανε δημόσιες επενδύσεις, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έκοψαν νόμισμα και έκαναν ποσοτική χαλάρωση...
   Η μερκελοκρατούμενη Ευρώπη επέβαλε λιτότητες αναγκάζοντας την Ελλάδα να υποφέρει πρωτοφανή πτώση του ΑΕΠ της ...όπως υποφέρουν Πορτογαλία και Ιρλανδία με τις Ισπανία και Ιταλία να μπαίνουν στο κλαμπ... την ίδια στιγμή που η ΕΚΤ τύπωνε πέντε τρις που τα έδινε στις ευρωπαικές τράπεζες ...Ευρώπη των τραπεζιτών και όχι των λαών...
   Που τώρα οι λιτότητες και οι δημοσιονομικές προσαρμογές φουντώνουν την Κρίση καταστρέφοντας την ευρωζώνη απειλώντας να ξετινάξουν το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα...
   Για να γιατρευτούν οριστικά οι πληγές της Κρίσης του 1929 χρειάστηκε η εκατόμβη θυμάτων του Β' παγκόσμιου πόλεμου...ελπίζω τώρα να μη ξαναζήσουμε την τραγωδία της επανάληψης της ιστορίας...

 6. Enzo avatar
  Enzo 14/08/2012 23:01:11

  Ο πιο κερδισμένος απο όλους όταν θα έχει έρθει η παγκόσμια κατάρρευση θα είναι ο Kim il sung και θα λέει στους δικούς του στην βόρεια Κορέα : " σας τα έλεγα Μαλακες !!! Καθηστε εδω όπως είμαστε !!!"

 7. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/08/2012 02:50:14

  "Εξ ορισμού για να αντιμετωπιστεί μια Κρίση πρέπει να διαφυλαχτούν όσο το δυνατό οι θέσεις εργασίας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα"

  Πρόκειται ακριβώς για την εφαρμοζόμενη σην Ελλάδα συνταγή! Μπράβο!

 8. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 15/08/2012 09:58:21

  Ένας απλός παρατηρητής , βάζοντας κάτω την λογική του, (την εκάστοτε!), θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να συμφωνήσει ή με τη μια ή με την άλλη ..βαθυστόχαστη ανάλυση, για το πως μπορεί η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Παρακάμπτοντας τον πειρασμό να προβάλω και εγώ τις δικές μου απόψεις, θα ήθελα να παραμείνω στην συνταγή (φάρμακο) που μας επιβλήθηκε από την Τρόικα προς εξυγίανση της Οικονομίας μας! Και το ερώτημα είναι αν πέτυχε και η καθολική απάντηση , βεβαίως όχι. Η εύκολη δικαιολογία , τόσο της Τρόικας όσο και των Μνημονιακών, είναι ότι δεν εφαρμόστηκαν σωστά τα μέτρα. Υπάρχει κάποια αλήθεια σ΄αυτό . Αναρωτηθήκατε όμως αν πράγματι ακολουθούσαμε πιστότατα τις επιταγές, πού θα είμασταν τώρα;
  Η ανεργία που θα βρίσκονταν; Το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, που θα είχε πάει; Και να μην μακρηγορώ, σκεφτήκατε ποια θα ήταν η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα; Και γιά να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, θα υπήρχε αιματοκύλισμα, λύση κοινωνικής συνοχής καταστροφή των πάντων. Αυτό που προβλέπω να γίνει σε μερικούς μήνες και μακάρι να διαψευσθώ.
  Πίστευα στον Σαμαρά, αλλά οι ελπίδες που τελευταία μου παρέχει είναι ελάχιστες, είναι όμως και οι μόνες που μου απέμειναν!

 9. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 15/08/2012 10:16:24

  Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω (για άλλη μια φορά) με τον blue nile σε όλα τα σχόλιά του. Όταν φέτος δίδαξα το κεφάλαιο του μεσοπολέμου στην Ιστορία της έκτης τάξης διάβασα ότι την εποχή εκείνη τα εργοστάσια έβγαζαν προϊόντα αλλά ο κόσμος δεν είχε χρήματα για να αγοράσει. Έτσι τα εργοστάσια έκλειναν και ακόμη περισσότεροι δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν (άνεργοι). Ταραχές, απεργίες, διαδηλώσεις κυριαρχούσαν στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα ήταν η άνοδος των φασιστών και των εθνικοσοσιαλιστών στην Ιταλία και τη Γερμανία.
  Μη γελιέστε, στις κρίσεις που δημιούργησε η "δημοκρατία" ο κόσμος στράφηκε στα άκρα. Αν την κρίση τη δημιουργούσαν τα άκρα τότε ο κόσμος θα στρεφόταν στην δημοκρατία.
  Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Πήγαμε στη Θεσσαλονίκη στο εμπορικό κέντρο προς την Χαλκιδική και είπα στη γυναίκα μου. "Κοίτα πόσα καταστήματα στα οποία εργάζονται Έλληνες και δεν πουλάνε ΤΙΠΟΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ". Καλά, ίσως ελάχιστα ελληνικά προϊόντα.
  Επίσης θέλω να μου πει κάποιος τι προσφέρει στην ελληνική οικονομία από άποψη ενίσχυσης του πλούτου της κάποιος που έχει γυράδικο (σουβλατζίδικο για τους Αθηναίους), ή πουλά εισαγόμενα ενδύματα, υποδήματα (συχνά λαθραία και μαϊμού), ή εισαγόμενα έπιπλα από την Τουρκία.
  ΣΟΒΑΡΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ;;;;;;
  Και το παραμύθι με τον εργατικό ιδιωτικό υπάλληλο να τελειώνει. Μόλις φύγει το αφεντικό κοιτάνε να λουφάρουν όσο μπορούν (υπάρχει και η φυσική τεμπελιά) και από μία άποψη εκδικούνται το αφεντικό που τους έχει ανασφάλιστους, με χαμηλό μισθό και απλήρωτες υπερωρίες.
  Η πατρίδα πρέπει να αρχίσει να ΠΑΡΑΓΕΙ. Στη σύγχρονη οικονομία ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ υλικά προϊόντα (ντομάτες, έπιπλα, αυτοκίνητα), υπηρεσίες (οδοντιατρικές εργασίες, ξενοδοχεία, ασφάλεια) και μεικτά προϊόντα (φραπές με θέα τη θάλασσα).
  Ενισχύουμε τα ελληνικά προϊόντα για να μη χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας!!

  • Νίκη avatar
   Νίκη @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 16/08/2012 00:30:38

   Προτιμώ να ενισχύω υπεύθυνους παραγωγούς ανεξαρτήτως του αν είναι έλληνες.

   Πώς να υποστηρίξω ελληνικές εταιρείες όταν στήνουν καρτέλ (π.χ. στο γάλα), καταδικάζονται σε βαρύτατα πρόστιμα από την επιτροπή ανταγωνισμού και δεν πληρώνουν ποτέ;

   Πώς να υποστηρίξω εταιρείες που διαφημίζουν έντεχνα την ελληνικότητα του προϊόντος τους ("από αγελάδες μεγαλωμένες στη Μακεδονία"), υποκρύπτοντας ταυτόχρονα ότι οι αγελάδες αυτές είναι εισαγωγής, ή ότι οι ζωοτροφές που τρώνε είναι από το εξωτερικό και γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες (όπως έδειξε πρόσφατα η σχετική έρευνα της Greenpeace Ελλάδος).

   Αρνούμαι να στηρίξω εταιρείες (π.χ. προϊόντων χάρτου) που αφού πήραν επιδοτήσεις (λειτουργώντας π.χ. στη Θράκη), έκλεισαν και πέρασαν την παραγωγή τους στη θυγατρική τους στη Βουλγαρία, όταν η τελευταία ενέργειά τους πριν κλείσουν είναι η μεταβίβαση του εμπορικού σήματος (π.χ. Diana) στην εν λόγω θυγατρική που ανήκει στα ίδια αφεντικά.

   Στηρίζουμε τους υπεύθυνους παραγωγούς, ώστε να μείνουν αυτοί στην αγορά, αντί για κάποιους που θεωρούν τους πελάτες τους πρόβατα.

 10. blue nile avatar
  blue nile 15/08/2012 11:34:04

  Kαλημέρα Γεωμέτρη...

  • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
   ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ blue nile 15/08/2012 13:00:28

   Καλημέρα και σε σένα φίλε

 11. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 15/08/2012 19:00:20

  Με συγχωρείς αγαπητέ, αλλά αν όντως σπούδασες οικονομικά κάψε το πτυχίο σου.
  Με συγχωρείς, αλλά δε μπορούμε να γράφουμε τα τετριμμένα για σπουδαίες προτάσεις και αναλύσεις.
  Προφανώς γνωρίζεις ότι η Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια είχε "ανάπτυξη" λόγω δημοσίων έργων, δηλ. ασφαλτόστρωση και τσιμεντόστρωση.
  Η τελευταία περίφημη ανάπτυξη λόγω ολυμπιακών παραπηγμάτων. Δηλ. ψευτοκεϋνσιανική, παπανδρεϊκής/λαϊκίστης εκδοχής.

  Δυστυχώς οι Κοινωνικές Επιστήμες στη χώρα μας είναι στο επίπεδο της δεκαετίας του 1970.
  Ιδεολογήματα και λογοπέχνεια στυλ Βέλτσου.

  Το τραγικό είναι όταν μιλάει κανείς ιδιωτικά με όλους αυτούς τους ¨διανοούμενους¨ και πολιτικούς ευαγγελιστές καταλήγουν να σου λένε ότι όλα αυτά που δημόσια εκπονούν είναι bull shit.

  Προσπάθησε να διαβάσεις:
  Παναγιώτης Κονδύλης:
  «Αν ο Ελληνισμός θέλει να επιβιώσει ως διακεκριμένη ταυτότητα, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να παράγει όσα τρώει. Δεν εννοώ διόλου κάποιαν οικονομική αυτάρκεια με την παλιά έννοια, αλλά την απαλλαγή από την πολιτική και την πρακτική του παρασιτικού καταναλωτισμού. Ένα βιώσιμο συλλογικό υποκείμενο οφείλει να εξάγει τουλάχιστον τόσα, όσα εισάγει, σ’ έναν ανοικτότερο κόσμο. Ειδάλλως, είναι αναπόφευκτη η πτώση στα κατώτερα σκαλιά του διεθνούς καταμερισμού της εργασίας, η καταχρέωση και η πολιτικοστρατιωτική εξάρτηση. Τις τελευταίες δεκαετίες ο Ελληνισμός προχώρησε γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Η αναστροφή της απαιτεί γενναία παραγωγική προσπάθεια, προηγμένη τεχνογνωσία και ριζική θεσμική εξυγίανση, καθώς και ένα εκπαιδευτικό σύστημα εντελώς διαφορετικού επιπέδου».

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Μανιάτης 15/08/2012 19:01:15

   λογοπαίγνια

   • blue nile avatar
    blue nile @ Μανιάτης 16/08/2012 02:56:26

    Που βλέπεις να αντιτίθενται αυτά που γράφω με αυτά που γράφει ο Κονδύλης ο οποίος αναφέρεται σε νορμάλ περιόδους; Αν το καταλαβαίνεις οι προτάσεις μου αφορούν την περίοδο της Κρίσης και πως να βγούμε από αυτή. Όλες τις άλλες περιόδους μπορούν να γίνονται καλά ή κακά στην οικονομία. Αμφιλεγόμενη ανάπτυξη μέσω δημόσιων επενδύσεων, διαφθορά, ένα σωρό πράγματα... Το ζητούμενο είναι πως ξεφεύγουμε από τον βάλτο της Κρίσης όταν αυτή εμφανιστεί.. Και άντε να υποθέσουμε ότι κάναμε ότι αναφέρει ο Κονδύλης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα θωρακιζόμασταν κατά της Κρίσης και θα είμασταν ικανοί να την αποτρέπαμε. Για δες λίγο και την περίπτωση της Ισπανίας που εφάρμοζε κατά γράμμα αυτά που αναφέρει ο Κονδύλης και ακόμα περισσότερα. Η Ισπανία πριν την Κρίση του 2008 ήταν ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΗ και είχε χρέος πολύ μικρότερο της Γερμανίας !!! Η Ισπανία διοργάνωσε κερδοφόρα ολυμπιάδα σε αντίθεση με μας , τα Seat ξεσκίζανε, και όλη η οικουμένη φορούσε Zara. Κι όμως τώρα βρίσκεται στην ίδια θέση με μας. Εξήγησε μου πως μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο όταν η Ισπανία δεν χαρακτηριζόταν από την καχεξία και τον παρασιτικό χαρακτήρα της Ελληνικής οικονομίας; Άπλά όταν η μεταδοτικότητα που χαρακτηρίζει όλες τις Κρίσεις φέρει μια Κρίση κάπου δεν πολυλογαριάζει τι επικρατούσε πριν... Θα δεις μόλις η Κρίση χτυπήσει την πόρτα της Γερμανίας τι έχει να γίνει. Στιγμή που σχεδόν ήρθε μιας και η ευρωζώνη μάλλον θα κλείσει την χρονιά για πρώτη φορά με ύφεση. Που θα πουλάει η Γερμανία όταν όλες οι χώρες θα μειιώνουν το ΑΕΠ τους λόγω λιτότητας; Αναγκαστικά δεν θα έχει που να διοχετεύσει τα πλεονάσματα της και οι φάμπρικες θα απολύσουν κόσμο τριπλασιάζοντας την ανεργία εκεί. Μετά θα δεις αν η Γερμανία δεν ανακοινώσει δημόσιες δαπάνες, όπως έκανε η Κίνα, που σε μια νορμάλ περίοδο θα ήταν αχρείαστες. Είναι πολύ απλό, δεν πα να'χεις τη καλύτερη οικονομία στον κόσμο...αν θεριέψει η Κρίση θα σε πάρει η μπάλα και σένα γιατί δεν θα'χεις που να πουλάς τα προιόντα σου... Αυτά που λέει ο Κονδύλης είναι σωστά και αυτά που προτείνει μπορούν να αρκούν για την αποφυγή της πολιτικοστρατιωτικής εξάρτησης μόνο και μόνο όταν υπάρχει εθνικό νόμισμα σε μια χώρα. Το εθνικό νόμισμα μόνο εξασφαλίζει ότι ακόμα και σε περίοδο Κρίσης μπορεί το υπερπολύτιμο εργαλείο της υποτίμησης να προφυλάξει μερικώς μια χώρα ...και όχι ο πρότερος έντιμος βίος...

 12. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 16/08/2012 21:17:18

  Αγαπητέ, με συγχωρείς βέβαια για το «κάψιμο του πτυχίου σου».

  Επιμένω πάντως. Οι θεωρίες αυτές είναι γραμμένες ως συμπύκνωση εμπειριών και πειραμάτων, δηλ. επιστημονικά ορθές, αλλά σε άλλες εποχές. Σήμερα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης οι παράμετροι είναι εντελώς διαφορετικές.

  Η Ισπανία δεν είχε λιγότερο πραγματικό έλλειμμα διότι αυτό ήταν εν πολλοίς τεχνικό αφού μια σειρά υποχρεώσεων του Δημοσίου έχουν μεταφερθεί στις Περιφέρειες.
  Αναφορικά με την παραγωγή ένδυσης και ελαφριάς βιομηχανίας αυτή μεταφέρεται συστηματικά στις χώρες της Άπω Ανατολής, όπως έγινε και στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ιταλία και βέβαια ως γνωστό και στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι και η Zara ράβει όπως και άλλοι ευρωπαϊκοί οίκοι μόδας στην Κίνα /΄Απω Ανατολή.

  Βέβαια η Ισπανία είναι θύμα της απληστίας του τσιμεντοτραπεζικού κεφαλαίου. Κι εδώ πρόκειται και ποινικό έγκλημα της πολιτικής εξουσίας της χώρας. – Όχι πολιτικό! Ποινικό! Να σταματήσει το παραμύθι του απαλλακτικού οιανδήποτε ευθύνης ενώπιον του νόμου πολιτικού εγκλήματος.

  Η κύρια πρόκληση της Ευρώπης είναι η αντιμετώπιση της πραγματικότητας πως πολλοί τομείς παραγωγής της δεν είναι πλέον ανταγωνιστικοί κι άλλοι χάνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητά τους. Η Ευρώπης πρέπει να αναδομηθεί. Γνωρίζεις βέβαια ότι και η Γερμανία, αλλά και οι χώρες της Β. Ευρώπης προχωρούν τα τελευταία 15 χρόνια συντεταγμένα σε εσωτερική υποτίμηση και σε μείωση των παροχών του Κράτους Πρόνοιας. Απλά αυτό υλοποιείται προγραμματισμένα και άκρως αθόρυβα.

  Εν ολίγοις η Ευρώπη στην αναγκαιότητα να προσαρμοστεί στο διεθνή καταμερισμό εργασίας δεν μπορεί να ακολουθήσει αναπτυξιακή πολιτική κεϋνσιανικού τύπου.

  Ήδη ετοιμάζονται σειρά μέτρων σχετικά. Στην Εσθονία το πείραμα για να εφαρμοστεί και αλλού αναφορικά με τη φορολόγηση των εταιριών. Τα κέρδη των εταιριών δεν φορολογούνται αν αυτά μείνουν στον λογαριασμό της εταιρίας και δεν καταβληθούν ως μέρισμα στους ιδιοκτήτες και μετόχους. Στη Φινλανδία έχει ξεκινήσει η συζήτηση για μείωση των μισθών. Η ήδη γενικευμένη συζήτηση για αύξηση του έτους συνταξιοδότησης. Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών του Κράτους Πρόνοιας, όπως στον τομέα της υγείας. Προσαρμογή της τριτοβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης στις ανάγκες της παραγωγής. Κλείσιμο σχολών. Αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Γενίκευση και νομοθετική στήριξη της μερικής απασχόλησης και της ενοικίασης προσωπικού. Ο κατάλογος είμαι μακρύς.

  Το πρόβλημα δεν είναι ούτε «συστηματικό». Όρος που αντικατέστησε των προηγούμενο των μαρξιστών «δομικό», «δομική κρίση του καπιταλισμού»!

  Το πρόβλημα είναι μεταιμπεριαλιστικό…Κάποιες πρώην αποικίες απειλούν τη Μητρόπολη!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Μανιάτης 16/08/2012 21:20:29

   συστημικό

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.