#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/06/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξωτερική πολιτική με πρότυπο τον… ΧότζαΜια ματιά στο πρόγραμμα για την εξωτερική και αμυντική  πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο παρουσίασε ο υποψήφιος βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας, προκαλεί απορία και εύλογη ανησυχία, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κόμμα διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας, άρα οι θέσεις του δεν είναι αντικείμενο φιλοσοφικής συζήτησης, και ευελπιστεί ότι θα κληθεί να τις εφαρμόσει. Ας δούμε ορισμένες από αυτές:


 Έξω από το ΝΑΤΟ


«Η ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και χρόνια είναι μια διαδοχή ασύμμετρων προσαρμογών στους σχεδιασμούς των ισχυρών συμμάχων (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- ΙΣΡΑΗΛ ηγεμονεύουσες δυνάμεις και ισχυρά κράτη της Ε.Ε.) συνδυασμένη με αποσπασματική αναζήτηση ευκαιριών για ενίσχυση της επιρροής στα Βαλκάνια, αλλά και με βαθμιαία χαλάρωση παραδοσιακών δεσμών με χώρες του αραβικού κόσμου και της Μ. Ανατολής. Αυτός ο προσανατολισμός πρέπει να αλλάξει (....)

Σταθερή και αμετάκλητη παραμένει η στρατηγική μας θέση για την ανάγκη να αποδεσμευτούμε από το ΝΑΤΟ. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών αυτής της επιδίωξης. Πιστεύουμε όμως ότι οι διεθνείς εξελίξεις θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα της θέσης μας».

Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ ως στρατηγική επιλογή δεν είναι πρωτότυπη για την Αριστερά, στη συγκεκριμένη συγκυρία όμως και με όλα τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής ανοιχτά, από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιέται κανείς πώς σκέπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα χειριστεί τα διάφορα θέματα αν μπει σε τροχιά αποχώρησης από τη Συμμαχία. Στο Σκοπιανό, ας πούμε, όπου η Ελλάδα έχει μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ λόγω της διαφοράς για την ονομασία και επί του παρόντος έχει τη στήριξη των κρατών-μελών που υποδεικνύουν στη γειτονική χώρα «πρώτα λύση, μετά ένταξη», τι θα γίνει την επομένη της αποδεσμευσης; Προφανώς τα Σκόπια θα ενταχθούν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και η Ελλάδα θα είναι υπερήφανη που αντιτάσσεται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ». Θα είναι παράδοξη η εικόνα όλες οι γειτονικές βαλκανικές χώρες, που κάποτε ανήκαν στον αλήστου μνμήμης υπαρκτό σοσιαλισμό, να είναι μέλη του ΝΑΤΟ (είναι όλες πλην ΠΓΔΜ) και η Ελλάδα να έχει κάνει ηρωική έξοδο από το «κλαμπ των ιμπεριαλιστών». Θα αυξήσει πολύ την επιρροή της στα Βαλκάνια.


 Ελλάδα εκτός (ΝΑΤΟ), Τουρκία εντός


Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ θα έχουν οι επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά. Τώρα, η Ελλάδα δίνει μάχη εντός της Συμμαχίας για να αποτρέψει τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας, η οποία επιχειρεί να εξαιρέσει από νατοϊκές ασκήσεις νησιά και περιοχές του Αιγαίου τις οποίες αμφισβητεί. Θα είναι μεγάλη εμπειρία για τη χώρα να αφήσει την Τουρκία μόνη της στο ΝΑΤΟ, να σχεδιάζει με τους Αμερικανούς ερήμην μας αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει προχωρήσει και σε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι τα πρώτα βήματα αποδέσμευσης:

«Θεωρούμε ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και το σχέδιο για τη λεγόμενη “αντιπυραυλική ασπίδα” αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί και με άλλες χώρες για να αποτραπεί η υλοποίηση αυτών των σχεδίων».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα αρκεστεί να αξιολογήσει αν και υπό ποιες προϋποθέσεις και ανταλλάγματα θα δεχθεί συμμετοχή της στην αντιπυραυλική ασπίδα (έχει ήδη δεχθεί), αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ακύρωσή της, θα κάνει, αν μη τι άλλο, εντύπωση στην Ουάσινγκτον.


 Έξω η… Ε.Ε. από το ΝΑΤΟ


Η απαγκίστρωση από τα σχέδια του ΝΑΤΟ, όμως, δεν αρκεί. «Θα επιδιώξουμε την άμεση ανάκληση της ελληνικής δύναμης από το Αφγανιστάν, καθώς και από άλλες στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο πλήρης απομονωτισμός και η αποχή από κάθε δραστηριότητα στρατιωτικής διπλωματίας, όχι μόνο στο πλαίσιο της Συμμαχίας, αλλά και από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε. είναι εξαιρετική ιδέα. Τόσο κλειστή και «αυτάρκης» δεν ήταν ούτε η Αλβανία του Χότζα. Oπως αποκαλύπτεται στη συνέχεια όμως, υπάρχει πιο βαθύ σχέδιο. Δεν θα βγούμε μόνο εμείς από τις ευρωατλαντικές δομές. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία να τις καταργήσουμε.

«Θεωρούμε ότι οι στρατιωτικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, στρατιωτικοποιούν τις διεθνείς σχέσεις και αυξάνουν, αντί να μειώνουν, τον κίνδυνο πολέμου. Για την Ευρώπη επιδιώκουμε την αντικατάσταση του ΝΑΤΟ και των κοινών στρατιωτικών δομών της Ευρωπαϊκής Eνωσης από ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλειας με βασικές αρχές την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, τον έλεγχο και τη μείωση των εξοπλισμών. Επιδιώκουμε ακόμα την αντικατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Aμυνας από έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μείωσης των Εξοπλισμών, ώστε η Ευρωπαϊκή Eνωση να πρωτοπορήσει στην πολιτική ειρήνης».

Eτσι εξηγείται. Θα αναλάβει πρωτοβουλία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να βγει ολόκληρη η Ε.Ε. από το ΝΑΤΟ και στη συνέχεια θα αφοπλιστεί μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μείωσης των Εξοπλισμών, οπότε δεν θα μειονεκτούμε. Είναι βέβαιο ότι όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα ακούσουν με μεγάλη προσοχή την ιδέα. Η Ευρώπη των λουλουδιών μπορεί να γίνει πραγματικότητα.


 Oχι στη συνεργασία με Ισραήλ, κατάργηση της βάσης της Σούδας


Μιλώντας για Αλβανία, μάταια θα ψάξει κάποιος να βρει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κάποια αναφορά στην ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Hπειρο. Θα βρει όμως εκτενείς παραγράφους για το Παλαιστινιακό και τη Μέση Ανατολή, περισσότερες απ’ όσες για το Κυπριακό. Οι θέσεις για τους Παλαιστινίους συνδυάζονται όπως ίσως θα έχετε ήδη μαντέψει, με την καταγγελία της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ.

«Σήμερα επείγει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την αποτροπή ενός νέου πολέμου στη Μ. Ανατολή με πρόσχημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ειδικά η Ελλάδα κινδυνεύει να εμπλακεί, άμεσα ή έμμεσα, σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ιράν ή και σε χώρες του αραβικού κόσμου, με το σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, αλλά και με χρήση της βάσης της Σούδας από το ΝΑΤΟ. Χρειάζεται λοιπόν και οι δύο αυτές δυνατότητες εμπλοκής να καταργηθούν».

Η κατάργηση ταυτόχρονα της βάσης της Σούδας και της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ θα είναι ένα ακόμα ενδιαφέρον πείραμα. Τίθενται βέβαια κάποια ερωτήματα, όπως κατά πόσο θα βοηθήσει αυτό την επιδίωξη της Ελλάδας να οριοθετήσει την ΑΟΖ της και να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο πλούτο της, θέση που σαφώς εκφράζεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κοιτάξει κάποιος το ρόλο που διαδραμάτισε η στρατηγική συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ στη δυνατότητα της Μεγαλονήσου να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αναρωτηθεί αν θα μπορούσε αυτό να γίνει χωρίς τη στήριξη από ΗΠΑ και Ισραήλ, μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το στρατηγικό βάθος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθεί η βάση της Σούδας και η συνεργασία με τους Ισραηλινούς. Με μια Τουρκία η οποία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ταυτόχρονα, η κατάλυση της τριμερούς συμμαχίας Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβιβ και η ρήξη με τους Αμερικανούς θα άφηναν απολύτως εκτεθειμένη στον τουρκικό τυχοδιωκτισμό κυρίως την Ελλάδα. Διότι η Κύπρος, αν και με «κομμουνιστική» κυβέρνηση που έχει τα «κολλήματά» της, ορισμένα στοιχειώδη πράγματα τα αντιλαμβάνεται.

Η Τουρκία είναι απειλή αλλά… θα τα βρούμε

Το περίεργο είναι ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και ταυτόχρονα ότι λόγω της επιδίωξής της να καταστεί περιφερειακή δύναμη έχει έρθει σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ, επιμένει στη καταγγελία της ελληνο-ισραηλινής προσέγγισης.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Η Τουρκία επιδιώκει την ανάδειξή της σε ηγεμονική δύναμη στην περιοχή, ανταγωνιζόμενη το Ισραήλ. Οι εντάσεις και η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι καθημερινές και συνεχείς (...)

Πέραν της συνολικής και κατηγορηματικής μας αντίθεσης για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ που δορυφοριοποιεί τη χώρα μας, θα πρέπει να εργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να ακυρώσουμε τη συμφωνία».

Θέση και αντίθεση στο ίδιο πρόγραμμα. Λίγο παρακάτω βέβαια εξηγεί πως ευελπιστεί να λύσει το θέμα με την τουρκική επιθετικότητα. Με την παλιά καλή συνταγή:

«Απαιτούνται πρωτοβουλίες για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και του απαραβίαστου των συνόρων, κανόνες καλής γειτονίας και πολύμορφης συνεργασίας».

Το διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός των συνόρων και κυρίως η καλή γειτονία είναι, ως γνωστόν, τομείς στους οποίους  η Τουρκία διακρίνεται και έχει αξιοζήλευτες επιδόσεις.

Λάμπρος Καλαρρύτης στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σφύριζας avatar
  Σφύριζας 10/06/2012 13:38:46

  Με προβληματίζει το κάδρο στην μέση... και το περίεργο είναι οτι "κοιτάζει" τον alexis!

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ Σφύριζας 10/06/2012 13:44:41

   Μάλλον είναι μοντάζ.

   • Factorx avatar
    Factorx @ εναςάσχετος 10/06/2012 14:21:11

    δε το το βίντεο εδώ ψεματούκλη
    http://www.youtube.com/watch?v=eFUv59DGIBs&feature=youtu.be

    http://dexiextrem.blogspot.gr/2012/06/binteo-tv.html

    • εναςάσχετος avatar
     εναςάσχετος @ Factorx 10/06/2012 14:32:58

     Α.....Ο.Κ!
     Υπό την έννοια σκηνής προπαγανδιστικού βίντεο που παίζει στο φόντο, εξηγείται να εμφανίζεται ο Λένιν πίσω απ αυτούς.

 2. chris avatar
  chris 10/06/2012 19:27:45

  με χρηματα από μουσουλμάνικά λόμπυ της Αιγύπτου και όχι μόνο χρηματοδοτήτε ο συριζα τι περιμένατε?όπως με τον Αντρέα κάποτε που του στελνε λεφτά ο καντάφι.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/06/2012 15:58:55

  Σαχλαμάρες που θυμίζουν Πάσοκες του 1980. Ως γνωστόν, το 1981 ξύπνησαν από τον ύπνο τον βαθύ και τα σουρρεαλιστικά όνειρα.
  Απευθύνονται σε εξίσου σαχλά νεοελληνικά επαρχιώτικα στερεότυπα. Ξέρουν τι κάνουν.

 4. Nik avatar
  Nik 12/06/2012 00:33:42

  Συμπεραίνω ότι η Δάφνη θα συνεχίσει να είναι αποπυρηνηκοποιημένη ζώνη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.