27/03/2009 21:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξωτερική Πολιτική: γενικώς ένα …μπάχαλο


_____________________________________________________________________________________________
Με μεγάλη αγωνία αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου την επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία. Η είδηση ότι δεν πρόκειται να επισκεφθεί το Φανάρι, υποκύπτοντας στις τουρκικές πιέσεις, προκάλεσε έντονη απογοήτευση. Ηταν η μοναδική προσδοκία που υπήρχε ώστε να μην είναι συντριπτικές οι εντυπώσεις που θα παραχθούν κατά την παραμονή του στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη (6-7 Απριλίου). Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι ένα τετ α τετ Ομπάμα-Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3-4 Απριλίου δεν αρκεί για να αντιστρέψει την εικόνα της ανόδου της Τουρκίας στο διεθνές χρηματιστήριο και της ελεύθερης πτώσης της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι παρά τις υποσχέσεις για νέες προμήθειες αμυντικού υλικού από τις ΗΠΑ, εφόσον οριστικοποιηθεί ένα ραντεβού στον Λευκό Οίκο για τον έλληνα πρωθυπουργό μέσα στην άνοιξη και πριν από τις ευρωεκλογές, δεν φαίνεται να απέδωσαν.

Από την άλλη μεριά, το άδειασμα της Μέρκελ για το οποίο γράψαμε εδώ έχει μεγάλη σημασία, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει την έκδοση ευρωομολόγου και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εάν δεν συναινέσει το Βερολίνο. Πολλοί συνδέουν το «καρφί» της Μέρκελ με τα Γιουροφάιτερ και άλλες αθετημένες υποσχέσεις. Το βέβαιο είναι ότι οι σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου περνάνε σοβαρή κρίση και ότι αυτό βαραίνει την ατμόσφαιρα για την ελληνική διπλωματία, καθώς ούτε οι σχέσεις Αθήνας-Μόσχας βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, για να μην αναφερθούμε στις ελληνοαμερικανικές…

Μέχρι πρότινος τα πράγματα ήταν απλά για τον κ. Καραμανλή. Με δεδομένες τις ψυχρές σχέσεις με την κυβέρνηση Μπους, αλλά και την αδυναμία της στο τέλος της δεύτερης θητείας, ο κ. Καραμανλής έκανε μια αναγκαστική και εύκολη στροφή στην Ευρώπη, προτείνοντας χέρι συνεργασίας στη Γαλλία και στη Γερμανία, αλλά και στη Ρωσία που αναζητούσε ενεργειακούς συμμάχους στα Βαλκάνια.

Τώρα όμως το administration Οbama διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι η Αθήνα θα αποκομίσει απτά πολιτικά ανταλλάγματα, εφόσον το Μέγαρο Μαξίμου επιστρέψει στο δόγμα των θερμών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και κρατήσει αποστάσεις από τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ρωσίας. Και μην ξεχνάτε ότι όταν πριν από λίγες ημέρες ο κ. Καραμανλής υποδέχθηκε στην Αθήνα τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και την ωραία σύζυγό του, ορισμένοι έκαναν πως δεν ήξεραν ότι ο κ. Αλίγιεφ προωθεί το φυσικό αέριο της χώρας του υποβοηθούμενος από τις ΗΠΑ, κόντρα στα ρωσικά συμφέροντα. Πράγμα όμως που το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Πούτιν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/03/2009 21:52:01

  Κάποτε (1982) είχα ακούσει τον Ανδρέα να μιλάει στο Αμερικανικό CBS. Ήταν τότε στα φόρτε του και η χαρισματικότητά του ήταν εμφανής.
  Με τον αέρα λοιπόν του Αμερικανοσπουδαγμένου διανοούμενου και χωρίς κανένα κόμπλεξ (όπως κάποιοι άλλοι) απέναντι στο τότε βαρύ πυροβολικό της Ρειγκανομανούς* Αμερικανικής δημοσιογραφίας είπε το εξής (για εμένα τότε) αμίμητο:
  "It`s nationally beneficial for a small country like Greece, to give out confusing foreign policy signals. It catches it`s enemies off guard"
  Δεν ξέρω αν ο Κ.Κ. ακολουθεί αυτή τη πολιτική ή αυτοσχεδιάζει συρόμενος από τις εξελίξεις. Το θέμα είναι ότι είμαστε πλέον διεθνής περίγελως και δυστυχώς σε πολύ πιο άσχημη κατάσταση απ`ότι το 2005. Παρά τις λαμογιές του ΠΑΣΟΚ.

  * Υπήρχε λατρεία για τον (μακάκα) Ρέιγκαν. Θεωρούταν δε ως ο μέγιστος της επικοινωνίας! The Great Communicator ήταν το προσωνύμιό του από τα ΜΜΕ των ΗΠΑ.

 2. Το πνεύμα του Μάη avatar
  Το πνεύμα του Μάη 27/03/2009 22:12:41

  Και για τον δικό μας υπήρχε λατρεία, αλλά δεν χρειάζονται λατρείες, ούτε φύλαρχοι, αλλά συμμετοχή του κόσμου και δημοκρατικός έλεγχος . Αυτή την προοπτική έθαψε ο Αντρέας κατακοροϊδεύοντας και εκμαυλίζοντας, περιστοιχιζόμενος από κοινά λαμόγια χειροκροτητές.

  factorx: το μακάκας σημαίνει μαλάκας. Για μακάκες μας περνάς; Μπορούν να γραφτο'ύν όλα χωρίς χαρακτηρισμούς.

 3. Le canard avatar
  Le canard 27/03/2009 22:22:02

  Ο "Μεγαλέξανδρος" και ο κατηραμένος όφις!!!

 4. Le canard avatar
  Le canard 27/03/2009 22:22:49

  ... όπου "Μεγαλέξαντρος" ο Ομπάμα και κατηραμένος όφις η ελληνική εθνικά υπερήφανη εξωτερική πολιτική.

 5. Le canard avatar
  Le canard 27/03/2009 22:26:43

  Ούτως ή άλλως, ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας είναι σημαντικότερος. Γιατί τις ΗΠΑ τις καίει: 1.Το θέμα του απεγκλωβισμού της από το Ιράκ, προκειμένου να ρίξει βάρος στην Κ.Ασία (Αφγανιστάν, Πακιστάν). 2.Το Ιράν. 3.Οι εξαιρετικά καλές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας (η Αγκυρα έκανε τουμπεκί ακόμα και το ξεκ...μα του Σαακασβίλι πέρυσι το καλοκαίρι). 4.Το Μεσανατολικό, στο οποίο έχει αναπτύξει κάποια σημαντική δραστηριότητα η Τουρκία. 5.Το ΚΥΠΡΙΑΚΟ και η επίλυσή του.

 6. marta avatar
  marta 27/03/2009 22:55:01

  Εμένα θα μου εξηγήσει κανείς γιατί έχει λυσάξει η Γερμανία για τα Σκόπια? μπορεί να είμαι χαζή αλλά τόσο πάθος δεν το καταλαβαίνω. Τι είναι αυτό το σοβαρό που ενοχλεί και πιέζει?

 7. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/03/2009 23:05:24

  @6 Θυμίζω ότι:
  Μαζί με την Ινδονησία, το Πακιστάν, το Ιράν και την Αίγυπτο, η Τουρκία αποτελεί μια από τις 5 συνολικά Ισλαμικές χώρες που έχουν τις οικονομικές και στρατιωτικές δυνατότητες να επηρεάσουν και πέρα από τα σύνορά τους. Η Τουρκία είναι η 17η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε επίπεδα αραβικών χωρών το ΑΕΠ της φτάνει και αυτό ακόμη της Σ. Αραβίας. Από τα κράτη μέλη της ΕΕ, μόνο η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία το ξεπερνούν. Είναι δε πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό του Ισραήλ. Σε κατά κεφαλήν εισόδημα η Τουρκία βρίσκεται χαμηλά. Αλλά η δύναμή και η επιρροή που μπορεί να ασκήσει ένα κράτος εξαρτάται κυρίως από τους γενικότερους δείκτες της οικονομίας του παρά από το κατά κεφαλή εισόδημα (τρανό παράδειγμα η Κίνα)
  Συμπέρασμα; Καλοί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και το τζατζίκι by the beach αλλά συγκρινόμενοι μαζί τους είμαστε μικρό μέγεθος. Οι διεθνείς σχέσεις ορίζονται από συμφέροντα και όχι συναισθηματισμούς. Η Τουρκία τους βολεύει για πολλούς λόγους.

 8. Nick avatar
  Nick 27/03/2009 23:07:48

  Για το Κουρδιστάν πάει ο Ομπάμα. Παίζει και το Αρμενικό ζητημά, αν και ως συνήθως οι Αμερικανοί θα αθετήσουν τις υποσχέσεις τους.

 9. Hellenic avatar
  Hellenic 27/03/2009 23:11:11

  "H Αθηνα θα αποκομοσει απτα πολιτικα ανταλλαγματα αν επιστρεψει στο δογμα των θερμων ΕλληνοΑμερικανικων σχεσεων"- Καποιος που σε μαχαιρωσε πισοπλατα πρεπει προτος να κερδισει ξανα την εμπιστοσυνη προσφεροντας ανταλλαγματα(το αεριο δεν φτανει) και οχι "τα δικα μου δικα μου και τα δικα σου δικα μου". Οι σχεσεις μας με τη Ρωσια ειναι πολυ καλες σε πολλα επιπεδα και το Southstream project επικυρωθηκε απο τη βουλη των Ελληνων.

 10. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 27/03/2009 23:16:40

  Αν... λέω, Άν σαν Καραμανλής προσκαλούσα τον Πούτιν να στήσει στην περιοχή της Θράκης ένα στρατόπεδο, η ύπαρξη του οποίου θα δικαιολογείτο για την προστασία και την ασφάλεια των στομίων εξόδου του αγωγών πετρελαίου στην Αλεξανδρούπολη και φυσικά άν οι Ρώσοι θα έπαυαν να είναι τόσο χαλαροί όπως τους βλέπουμε σήμερα, ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ;

  Τί περισσότερο απο το να μας έχουν - έτσι κι αλλιώς - ΣΥΝΕΧΩΣ στο στόχαστρο;

  Μιλούν με πρωτοσέλιδα οι Άγγλοι για το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, που καλά θα ήταν - μαςσυνιστούν - άν έβγαινε απο την ζώνη του Ευρώ και επέστρεφε στην δραχμούλα της.

  Ποιοί παρακαλώ; Οι Άγγλοι, με τους δύο εκατομμύρια ανέργους που αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο σε αριθμό; Που είναιέτοιμοι να σκοτώσουν τα golden boys; Που η στερλίνα τους έγινε χειρότερη απο την δραχμή; Που δέν κάνουν τίποτε άλλο απο το να εκτελούν διαταγές απο την Αμερική, όπου ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ και δέν θα αλλάξει, άν δεν αποτινάξουν τον ζυγό της μαφίας, που τους παίζει οικονομικά στα δάκτυλα.

  Και για να μήν πούμε περισσότερα για τους Άγγλους, άς πούμε και κάτι για την Frau Merkel. Δίκαιο έχει. ΑΛΛΑ πώς θα μαθει, άν δεν της πεί κανείς ότι, η χώρα μας για να μήν τελεί υπο τουρκική κατοχή όπως η δική της ( και εβραίϊκη άν δέν έχετε αντίρρηση ), πρέπει να ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα απο όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές της δαπάνες, πληρώνοντας τα αμερικανικά εργοστάσια, αφού απο εκεί παίρνουν εντολές οι Τούρκοι, ενώ η Ε.Ε. καίτοι της ζητήθηκε παλιά απο τον Έβερτ να εγγυηθεί τα προς ανατολάς σύνορα της Ε.Ε. και συνεπώς και τα δικά μας, ουδέν έπραξε.

  Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο απο το να ορίσει και αυτή μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες τα όρια, μέσα στα οποία θα ίσχυε το τότε και σήμερα ξεχασμένο (και μάλλον ... ξεχεσμένο)
  ευρωπσϊκό σύνταγμα.

  Και με αυτά τα ολίγα επανερχόμενος στο βασικό μου ερώτημα, παρακαλώ θερμά για τις δικές σκέψεις και απαντήσεις. Γιατί δέν είμαστε μόνοι για πρώτη φορά στην ιστορία μας. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; Με ή χωρίς τον Καραμανλή.

  Yes sir και ότι πείτε ή το γνωστό δέν μας χ... ρε Νταλάρα και ότι ήθελεν προκύψει;

  Δέν γράφω για τους άλλους, Ντορούλα, Γιωργάκη, Σουφλιά κ.λ.π. επειδή ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ότι, τα ΜΜΕ έχουν ακόμα την δύναμη που είχαν πριν απο τα χιλιάδες blogs που σήμερα ενημερώνουν και πείθουν τον ελληνικό λαό πιο δυνατά απο κάθε ΜΜΕ. Τα προφίλ που ξέραμε κάποτε ξεθωριάζουν τηγν επομένη άν τα blog ορίζουν έτσι. Και ας προσπαθούν οι Αντώναροι να πείσουν περι του αντιθέτου.

  Ευχαριστώ

  ΠΕΛΙΑΣ

 11. Le canard avatar
  Le canard 28/03/2009 00:03:57

  @marta

  Ανέκαθεν, και πρίν τον Β Παγκόσμιο, αλλά και μετά, με τον Ψυχρό Πόλεμο, και το ΝΑΤΟ, η Γερμανία θερωρούσε την ευρύτερη περιοχή της πρψην Γιουγκσολαβίας, ως ζώνη στενών γεωπολιτικών συμφερόντων της και γενικότερα ζώνη επιρροής της. Και μην ξεχνούμε ένα από τα πολλά: Το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα από Βαλκάνια (Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα) ήταν προς Γερμανία.

 12. Κανένας avatar
  Κανένας 28/03/2009 00:16:42

  Με άλλα λόγια, ο Πελίας μας λέει ότι όχι μόνο η οικονομία μας είναι μια χαρά (χωρίς ελλείμματα, χρέη, προβλήματα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, παραοικονομία, διαφθορά, πλήρη έλλειψη οργάνωσης, ανεργία, ακρίβεια, κλπ), αλλά η Ελλάδα είναι ισχυρότερο κράτος από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Μα τι πίνετε ορισμένοι;

 13. Το πνεύμα του Μάη avatar
  Το πνεύμα του Μάη 28/03/2009 03:38:24

  Η Μέρκελ πέρσι "υπενθύμισε" στους τουρκους ότι η ΕΕ έχει σύνορα. Ο Σαρκοζύ δηλώνει σύμφωνος για τη δημιουργία ακτοφυλακής, κάτι στο οποίο δείχνει να ποντάρει ο δικός μας μπουχέσας.

 14. Ioannis avatar
  Ioannis 28/03/2009 07:51:44

  Δέν είπε κανείς ότι ή οίκονομία μας είναι καλύτερη τών μεγάλων εύρωπαϊκών χωρών, όμως ή οίκονομία μας στή δομή της είναι καλύτερη στήν άντιμετώπιση κρίσεων. Εχουμε έμείς τεράστιες βιομηχανίες μέ χιλιάδες έργαζόμενους πού απολύονται; Οχι. Εχουμε αύτικινητοβιομηχανίες; Οχι. Αύτά φθάνουν γιά νά δείξουν τή μεγάλη διαφορά πού έχουμε στήν περίοδο τής κρίσεως.
  Εμάς τά προβλήματά μας είναι οί έξοπλισμοί καί τό δημόσιο χρέος. Αύτά είναι διαχρονικά καί γιαυτό χρειάζεται συναίνεση. Δέν είναι τού Καραμανλή τό χρέος είναι όλων τών κομμάτων. Χρειάζεται όμως καί κβέρνηση στιβαρή αποφασισμένη, κι όχι αύτό πού βλέπουμε. Είναι αδιανόητο νά κυβερνάτε κ. Καραμανλή μέ Μπακογιάννη καί Παυλόπουλο άκρως έπικίνδυνοι καί μέ νοοτροπία πασοκ σέ όλα. ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ. Ο ένας γέμισε τόν τόπο λαθρομετανάστες καί μάς λέει ότι χωράνε κι άλλοι!!! βέβαια έτσι πού στιβάζονται χωράνε κ Παυλόπουλε. Καί ή άλλη έχει δική της έξωτερική πολιτική, άμερικανικών καί γερμανικών συμφερόντων. Κι όμως σήμερα έν μέσω κρίσεως άρκούσαν μερικά συνετά βήματα μέ Πούτιν Σαρκοζί καί κάποιους άλλους πού δέν είναι τού παρόντος καί θά είχαμε καταφέρει περισσότερα.

 15. osaperas avatar
  osaperas 28/03/2009 08:54:40

  Δεν είναι του Καραμανλή το χρέος αλλά είναι του Καραμανλή η ευθύνη που έχει κάνει τη χώρα μπουρδέλο. Όπως φυσικά και είναι ευθύνη του η Ντόρα ο Πάκης ο Αβραμό και οι λοιποί που καθορίζουν τον τρόπο ζωής μας.

 16. Ανώνυμους avatar
  Ανώνυμους 28/03/2009 10:24:00

  Ioannis ανάμεσα στα προβλήματα ξέχασες μόνο τη διαφθορά, την υπογεννητικότητα, το ασφαλιστικό στα όρια κατάρρευσης εξαιτίας και της τραγικής υπογεννητικότητας, το διογκούμενο έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών..Να συνεχίσω?

 17. Aurora avatar
  Aurora 28/03/2009 10:49:21

  2. Σωστος οταν μιλας για μεταμφιεση του κρατους μας σε διεθνη παλιατσο,
  αλλα μην ξεχνας πως για ολα τα δεινα την απολυτη Ευθυνη φερει ο Ελληνικος λαος, που αδιαφορα σφυριζε μακροχρονα την πληρη απουσια απο τα Κοινα και τα πολιτικα τεκταινομενα με μια αλοκοτη ανυπαρξια κοινωνικου ηθους και στοιχειωδους αξιοπρεπειας,
  ενας λαος μαινομενος ταυρος στη διψα παρανομης αποχτησης, στις επαλξεις διακρισης μεσα στη δινη καταιγισμου της αρπαχτης, φοροδιαφυγης και διαφθορας.
  Τις τρεις μεγαλες θεμελιωδεις αρχες του Νομοθετη του παραλογου πανω στις οποιες εχτισε με πλουσια υλικα ενα ερειπιο για να το κατοικησει.
  Και τωρα που ο θεμελιος λιθος κατρακυλα, συμπαρασυροντας την ελλειμματικη του συνειδηση,
  ανακαλυπτει τα γεννεσιουργα αιτια της πανουκλας και αρχιζει το παραμιλημα για τις δηθεν διεθνεις κρισεις.

 18. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 28/03/2009 10:54:06

  @20 Κατά την δημοκρατία ο κυρίαρχος λαός είναι και πάνσοφος. Η πλειοψηφία έχει πάντα δίκιο.
  π.χ. Ο Μπετόβεν ή ο Μπαρμπέρης (βλ. άλλο ποστ) πουλάνε 100 δίσκους και οι παπαροκάδες ή η θώδη ή και η Βανδή χιλιάδες.... Ο λαός ξέρει!

  Σ.Σ.:Ο Σωκράτης είναι πάντα επίκαιρος.

 19. ataktos avatar
  ataktos 28/03/2009 11:32:14

  Μου έκανε πάντως εντυπώσει ότι ο Πρόεδρος Ομπαμα παραβρέθηκε στην επέτειο της εθνικής μας γιορτής δίπλα στο Δημήτριο .Λέτε να έκαμε το ίδιο ο Παπουλιας .

 20. osaperas avatar
  osaperas 28/03/2009 11:34:25

  @22
  Ο Παπούλιας μπορεί να ήθελε, αλλά θα τον τρώγαμε ζωντανό εμείς οι "τα δικά μας, δικά μας και τα δικά τους, δικά μας"

 21. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/03/2009 12:14:42

  @ ataktos
  Ειναι υποχρεωση του.Καθε χρονο στις 25 Μαρτιου ο Προεδρος των ΗΠΑ πρεπει να υπογραφει στο Λευκο Οικο μια διακηρυξη υπερ της ελληνικης ανεξαρτησιας και να κηρυσσει την ημερα αυτη ημερα της ελληνικης και αμερικανικης Δημοκρατιας παρουσια Ελληνοαμερικανων και του Ελληνας πρεσβη ενω η ημερα είναι προαιρετικη αργια.
  Αυτα καθιερωθηκαν επι Ρηγκαν οταν για να αποδειξει οτι η ταξιδιωτικη οδηγια να μην επισκεπτονται Αμερικανοι την Ελλάδα λογω τρομοκρατιας δε σημαινε οτι ειχε προβλημα και με την Ελλάδα την ιδια αλλα μονο με την κυβερνηση της την καθιερωσε με αιτιολογια παλιες διακηρυξεις Αμερικανων προεδρων και πολιτικων υπερ της επαναστασης του 1821 απο τοτε.

 22. ΑΦΡΙΚΗ avatar
  ΑΦΡΙΚΗ 28/03/2009 18:31:50

  Η εξωτερικη πολιτικη θελει πολυ διαβασμα κυριως Θουκιδιδη... αλλα που να βρουν χρονο για διαβασμα οι αστερες μας....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.