05/09/2007 00:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξοφλούν «γραμμάτια» στη ΝΔ στηρίζοντάς την προεκλογικά

Με τα λεφτά του Έλληνα –κατακαημένου- φορολογούμενου, η κυβέρνηση πληρώνει τους ξένους επενδυτικούς οίκους και τις εταιρείες συμβούλων του Δημοσίου για να προαναγγέλλουν τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Τελευταία στη σειρά η Morgan Stanley, η οποία σε έκθεσή της για τον ΟΤΕ «προειδοποιεί» για γκρέμισμα της μετοχής του και συνεπώς ολόκληρου του Χρηματιστηρίου, αν... κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, ενώ προβλέπει μεγάλη άνοδο αν επανεκλεγεί η Ν.Δ. Είχαν προηγηθεί η γνωστή από το σκάνδαλο των ομολόγων, JP Morgan, που δύο εβδομάδες πριν, εκτός του ότι έβλεπε ραγδαία αύξηση της μετοχής της ΔΕΗ, προεξοφλούσε όπως γράψαμε και τη νίκη της ΝΔ ( βλέπε εδώ ), αλλά και η η Citigroup, που πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της εκλογικής νίκης του -φιλικού, όπως λέει, προς την αγορά- κυβερνώντος κόμματος, ήρθε και η σειρά της – μήπως στην τελευταία εργαζόταν και ο κ. Π. Δούκας πριν γίνει υφυπουργός Οικονομικών. Όλα αυτά δεν ξενίζουν πλέον κανέναν.


Μια ματιά στις μεγάλες μπίζνες και τα τεράστια κέρδη των ξένων οίκων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στη διαπλοκή της «παρέας του Λονδίνου» με πρωτοκλασάτους παράγοντες της κυβέρνησης, δίδουν πεντακάθαρες απαντήσεις. Απλά, οι εταιρείες έχουν «πληρωθεί» με μεγάλες «δουλειές» από την κυβέρνηση και γι’ αυτό έχουν επενδύσει στην επανεκλογή της.

Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, με τις περίφημες εκθέσεις τους, υπέρ ή κατά της ελληνικής οικονομίας καθόριζαν και εξακολουθούν να καθορίζουν την πορεία και τον «τζόγο» στο Χρηματιστήριο (τα ξένα επενδυτικά κέντρα και οι «θεσμικοί» διακινούν το 50-60% του ημερήσιου τζίρου). Παίζουν δηλαδή, το ρόλο που έπαιζαν, ιδιαιτέρως την περίοδο ΠΑΣΟΚ, τα γνωστά παπαγαλάκια, με τη διαφορά ότι οι ξένοι οίκοι εμφανίζονται με τον μανδύα του σοβαρού αναλυτή και τη βαρύτητα του ονόματος που κουβαλούν. Μόνο μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 200 εκθέσεις, με τις οποίες συνήθως δίνονται κεντρικές κατευθύνσεις αγοράς και πώλησης μετοχών ή ακόμη και τιμές για συγκεκριμένες μετοχές. Συχνά πάντως, οι εκτιμήσεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες και φτάνουν στο σημείο η μια να αναιρεί την άλλη ακόμη και σε διάστημα μερικών ωρών. Στοιχείο που δείχνει πεντακάθαρα τις προσπάθειες χειραγώγησης. Οι ίδιοι οίκοι επίσης, επιχειρούν ανοικτά να ελέγξουν και να διαμορφώσουν έτσι όπως αυτές θέλουν την εγχώρια κεφαλαιαγορά, συχνά μάλιστα εξαπολύοντας ακόμα και απειλές. 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. συνταξιούχος avatar
    συνταξιούχος 06/09/2007 10:14:51

    Λέτε ,ότι μετά την αποκηρύξει έκθεσης της Morgan Stanley, από τον Παναγή Βουρλούμη χθες , σήμερα το ίδιοιο να πράξει και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τ. Αναστασόπουλος ,θα έχει πλάκα .
    Μήπως ο ίδιος να ζήτηση την παρέμβαση των Αρχών κεφαλαιαγοράς????,

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.