18/12/2009 10:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξεταστικές για ομόλογα, Siemens και Χρηματιστήριο ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Προτάσεις για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών επί των υποθέσεων των δομημένων ομολόγων, της Siemens και του Χρηματιστηρίου κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Οι προτάσεις κατετέθησαν αργά χθες το βράδυ προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο με υπογραφές 128 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής, οι τρεις προτάσεις θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης κοινοβουλευτικού ελέγχου, προφανώς μετά την επανάληψη των εργασιών της Βουλής τον Ιανουάριο.

Για τη συγκρότηση των επιτροπών απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 θετικές ψήφους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο αριθμός των μελών των επιτροπών και η προθεσμία υποβολής των σχετικών πορισμάτων.

Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

YΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

Στη δεύτερη πρόταση για τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens επισημαίνεται πως οι σοβαρές αποκαλύψεις για παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διοχέτευση πολιτικού χρήματος σε κομματικά ταμεία και δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων πλήττουν το πολιτικό σύστημα.

Και για την υπόθεση αυτή, οι υπογράφοντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση, ενώ εγείρονται υπόνοιες για κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε πρόσωπα-κλειδιά να διαφύγουν στο εξωτερικό και πέραν αυτού απετράπη με επιλεκτικές διαρροές η έρευνα για την περίοδο μετά το 2004.

Σύμφωνα με την πρόταση, η πορεία των ερευνών για την υπόθεση χειραγωγήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με σκοπό να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το δικό της πολιτικό χώρο. Ήδη, συμπληρώνεται, τους τελευταίους μήνες αναζητούνται ευθύνες του ανακριτή της υπόθεσης για τον τρόπο που την χειρίστηκε.

«Δεν είναι εξάλλου τυχαίο», σημειώνεται στην πρόταση «ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μόλις πληροφορήθηκε ότι ερευνούσε ύποπτους λογαριασμούς».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται στην πρόταση, η υπόθεση που επιχείρησε να συγκαλύψει η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να διερευνηθεί στο σύνολό της και σε βάθος χρόνου για να φωτιστούν όλες οι πτυχές και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες σε όλους όσοι ενέχονται ή συνήργησαν με οποιοδήποτε τρόπο, τόσο στις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας, όσο και στην επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για την μετά το 2004 περίοδο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

Η τρίτη και τελευταία πρόταση αφορά στην υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, κυρίως της περιόδου 1998-2008, «που απασχόλησε την κοινή γνώμη εξαιτίας ακραίων συμπεριφορών και πρακτικών που επέδειξαν και μεταχειρίστηκαν επαγγελματίες της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας και εξαιτίας των οποίων πολλοί μικροεπενδυτές υπέστησαν οικονομικές ζημιές από την άνοδο και πτώση των μετοχών που αγόρασαν και μεταπώλησαν υπό το κράτος ευφορίας ή του πανικού που δημιουργήθηκε και τροφοδοτήθηκε από τους κερδοσκόπους».

Στην πρόταση αναφέρεται ότι με πτυχές της υπόθεσης έχει ασχοληθεί και ασχολείται η Δικαιοσύνη, αλλά κρίνεται επιβεβλημένη και έρευνα από τη Βουλή για τον τυχόν εντοπισμό ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. Ταυτόχρονα ζητείται να αποκαλυφθούν οι αδυναμίες και τα κενά του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών.

 

ΟΜΟΛΟΓΑ

Για την υπόθεση των ομολόγων, οι βουλευτές σημειώνουν ότι η υπόθεση της έκδοσης από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ ειδικών ομολόγων υψηλοτάτου κινδύνου με τελικό αποδέκτη ασφαλιστικά ταμεία, προκάλεσε δικαιολογημένη ανασφάλεια, ανησυχία και αγανάκτηση στους Έλληνες πολίτες και «κατεγράφη ως ένα οργανωμένο σχέδιο, ως ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, με στόχο τη λεηλασία της περιουσίας των ταμείων».

Όπως αναφέρεται στην πρώτη πρόταση, η έκδοση των σχετικών ομολόγων από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ και η αγορά τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία έγινε με παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και διαφάνειας και μέχρι να καταλήξουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ακολούθησαν "ειδικές διαδρομές" με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών (μαύρο χρήμα) σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων. Στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης εμπλέκονταν και εποπτικές αρχές και αναδεικνύονται τεράστιες ευθύνες τους.

Κεντρικοί πρωταγωνιστές του εγκλήματος, αναφέρεται στην πρόταση, φέρονται να είναι ξένη εταιρεία με προνομιακές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών -η λεγόμενη παρέα του Λονδίνου- που επίσης έχουν στενή σχέση με τη Νέα Δημοκρατία

Οι προτείνοντες βουλευτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε εξ αρχής να μεταθέσει τις ευθύνες της σε "ανίδεες διοικήσεις ταμείων" ή σε "άπληστες χρηματιστηριακές εταιρίες" με σκοπό της συγκάλυψη της υπόθεσης, με αποκορύφωμα την περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τη μη κατάθεση στη Βουλή των πλήρων συμβάσεων όλων των ομολόγων, αλλά και των σχετικών εγγράφων.

Επίσης, προστίθεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να συγκαλύψει με νόμο τη ζημιά που είχαν υποστεί ορισμένα ταμεία μεταθέτοντας τη ζημία στους φορολογούμενους, αντί να αναζητηθούν και αποδοθούν πολιτικές, διοικητικές και ποινικές ευθύνες.

Κατά την πρόταση, στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται και η συμπεριφορά οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα που επένδυσαν και σε δομημένα ομόλογα υψηλού κινδύνου, τα οποία εκδόθηκαν ειδικά γι' αυτούς που απέδωσαν τεράστιες προμήθειες σε τρίτους.

Συμπληρώνεται ότι δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση, ούτε αξιοποιήθηκαν σχετικά πορίσματα που είχαν εκδοθεί και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη από τον τότε πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Γιώργο Ζορμπά, γεγονός που γεννά υπόνοιες για τυχόν ανοίκειες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Κατόπιν αυτού, η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θέτει 14 ζητήματα προς διερεύνηση:

1.Τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004-2007 που σχεδίασαν, υλοποίησαν ή ανέχτηκαν το σκάνδαλο των ομολόγων.

2.Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε στα Ασφαλιστικά Ταμεία ομόλογα υψηλού κινδύνου και εγκατέλειψε την πολιτική των σταθερών και εγγυημένων αποδόσεων;

3.Γιατί η έκδοση των "αμαρτωλών" ομολόγων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες;

4.Γιατί, με ποιους και πώς έγινε η διακίνηση των δομημένων ομολόγων πριν ακόμη αυτά εκδοθούν;

5.Πόσα από τα συγκεκριμένα ομόλογα απορροφήθηκαν από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και πόσα από άλλους φορείς και ποιους;

6.Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δημοσιοποίησε τους ακριβείς όρους έκδοσης όλων των σχετικών συμβάσεων που αφορούν δομημένα ομόλογα;

7.Γιατί αδρανοποιήθηκε ο νομίμως προβλεπόμενος έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος;

8.Πώς και γιατί την 6.7.2005 οι διοικήσεις οκτώ (8) Ασφαλιστικών Ταμείων και την επομένη (7.7.2005) ακόμη πέντε (5) Διοικήσεις αποφάσισαν ταυτοχρόνως να "σπάσουν" ομόλογα σταθερής απόδοσης και να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου;

9.Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία αγόρασαν, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, σύνθετα δομημένα ομόλογα, σε ποια τιμή, σε ποιες ημερομηνίες, μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιο είναι το ποσόν των προμηθειών που έχουν καταβληθεί, από κάθε Ταμείο για κάθε συναλλαγή χωριστά; Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία εκποίησαν, την ίδια περίοδο, ομόλογα σταθερής απόδοσης;

10.Ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες ή επενδυτικοί οργανισμοί του εσωτερικού ή του εξωτερικού, συνέπραξαν για την αγορά των σύνθετων δομημένων ομολόγων και με ποια διαδικασία επιλέχτηκαν από τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων;

11.Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία συνήψαν δάνεια, με Ελληνικές και ξένες Τράπεζες, με ποιους όρους και μέσα από ποιες διαδικασίες;

12.Ποιοι δημόσιοι οργανισμοί αγόρασαν την ίδια περίοδο ή απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, δομημένα ομόλογα;

13.Πού βρίσκονται σήμερα οι τεράστιες και παράνομες προμήθειες τις οποίες φέρεται ότι καρπώθηκαν - χρησιμοποιώντας ακόμα και βαλίτσες - οι διάφοροι ενδιάμεσοι;

14.Γιατί δεν αναζητήθηκαν ευθύνες και η αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από εκείνους που με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στο σκάνδαλο των ομολόγων;

Πηγή ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lypon avatar
  lypon 18/12/2009 11:16:39

  Μάλιστα. Νομίζω πως μπορείτε πλέον να κάνετε υποθέσεις για το αντικείμενο εκείνης της συζήτησης του Γιωργάκη με τον Αντωνάκη...

  Μάλλον πάει για ξεκαθάρισμα του κόμματος ο Αντώνης. Με ολίγη βοήθεια από τον παλιό του συμφοιτητή.

  Προφανώς η Ντόρα και οι συν αυτή τόπιασαν το υπονοούμενο. Όπως και ο Κυριάκος, που φαίνεται να προτιμάει το winner. Ή το Μητσοτακαίικο μοίρασε τους ρόλους;

  Θα δείξει...

  Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε πολύ πράμα!

 2. lypon avatar
  lypon 18/12/2009 11:18:10

  Ξέχασα: Να δούμε πως θα μείνει έξω από όλα αυτά ο ΚΚ.

  Τα σκάγια θα τον πάρουν και αυτόν, δε γλυτώνει με τίποτα...

 3. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 18/12/2009 12:06:35

  Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται απεγνωσμένα ένα (ή περισότερα) πιασάρικο θέμα για αντιπερισπασμό της κοινής γνώμης, εν όψει των οικονομικών μέτρων που πρόκειται να πάρει.
  Η αναψιλάφηση σκανδάλων του παρελθόντος χωρίς την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, για έναν λαό που έχει πάθει μυθριδατισμό στη διαφθορά, δεν έχει τίποτα να προσφέρει,παρά ίσως ενίσχυση του μυθριδατισμού!
  Απ' εναντίας όμως θα είναι ένα καλό θέμα για να γεμίζουν την ώρα των ειδήσεων τους τα κανάλια των διαπλεκόμενων καναλαρχών, χωρίς να αφήνουν χρόνο για τα τρέχοντα θέματα της οικονομίας.

 4. yangoolas avatar
  yangoolas 18/12/2009 12:16:53

  Την υπόθεση του Χρηματιστηρίου να την αναθέσουν στον Ταμβακάκη

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 18/12/2009 14:53:28

  Υπάρχει ένα κάποιο στενό "παράθυρο χρόνου", μια αμυδρή, χλωμή ευκαιρία να κόψουν τον κό*ο κάποιων πονηρών, λόγω της καλής προσωπικής σχέσης των δύο αρχηγών. Αλλά άν ναί, πρέπει τότε αυτοί οι 2 να το παίξουν Ντόκ Χόλλινταίη και Γουάιατ Έρπ, που έλεγα και αλλού. Το κόστος που θα υποστούν θα είναι δυσβάστακτο και αμφίπλευρα μοιρασμένο, δεν ξέρω άν αντέχεται. Τα πιστόλια τους θα πρέπει να καπνίζουν ασταμάτητα επί χρόνια. Και δεν θα βγούν αλώβητοι, είτε από "σφαίρες" είτε από "κακουχίες και αρρώστιες", για όσους θυμούνται το σχετικό γουέστερν.
  (μας) Βοηθά πάντως ουσιαστικά η αυστηρή επιτήρηση και οι ελεγκτές εκ Βρυξελλών. Αλλά υπάρχει πάντα υπεράνω η αρχη της επικουρικότητας, δηλαδή συν Αθηνά και χείρα κίνει.
  Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, για στενό "παράθυρο χρόνου" μίλησα.

  • Α.Κ. avatar
   Α.Κ. @ Sic transit gloria mundi 18/12/2009 15:35:52

   Αγαπητέ stgm

   Κάθε φορά που ακούω ή διαβάζω για κόστος που θα υποστεί μία κυβέρνηση εάν τα βάλει με "συμφέροντα" καναλαρχών, εφοπλιστών, εργολάβων κτλ σκέφτομαι: ποιος έχει επιτέλους τον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού σε αυτό το...... μπανανιστάν;
   Η εκάστοτε κυβέρνηση, αρκεί να το θέλει, ελέγχει Αστυνομία, ΕΥΠ, ΣΔΟΕ, εφορίες, Επιθεώρηση εργασίας, επιθεωρητές περιβάλλοντος Λιμενικό Σώμα και κάθε άλλο ελεγκτικό μηχανισμό που μπορούμε να φανταστούμε!
   Τι εμποδίζει μία κυβέρνηση να εξαπολύσει όλους αυτούς σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ εταιρεία, τράπεζα, οργανισμό κτλ. διαλύοντάς την κυριολεκτικά; (Για να μην πούμε για τα μη νόμιμα χτυπήματα που μπορεί να επιφέρει μία κυβέρνηση.) Για ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ βεβαίως.
   Τίποτα δεν εμποδίζει μία κυβέρνηση στην Ελλάδα να συμπεριφερθεί κατά αυτό τον τρόπο. Απλά δεν το θέλει.
   Υ.Γ. για να μη βάλουμε στο παιχνίδι και την δικαιοσύνη.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Α.Κ. 18/12/2009 15:53:58

    Λυπάμαι Α.Κ. αλλά έχω την έμμονη υποψία ότι εκτός από την εκάστοτε κυβέρνηση υπάρχει και κάτι σαν "βαθύ κράτος".
    Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, για τον οποίο ποτέ δεν έχω αποδεχθεί μομφές τους τύπου "αρχιερείς της διαπλοκής" για πρωθυπουργούς όπως ο Κ. Καραμανλής ο Β', ο Κ. Σημίτης κτλ. Και θεωρώ τις μομφές αυτές άδικες.
    Τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς τις μέμφομαι επειδή δεν εξουδετερώνουν το βαθύ κράτος. Να γιατί ίσως και θα καλόβλεπα (παρά τη γκροτέσκα σκηνοθεσία) Ντόκ Χόλλινταίη και Γουάιατ Έρπ, με τα πιστόλια να καπνίζουν.
    Αλλά αυτό θα πονέσει πολύ, και πολύ κόσμο. Όχι μόνον τους "μεγάλους". Και δεν το βλέπω ιδιαίτερα πιθανό.

    • Α.Κ. avatar
     Α.Κ. @ Sic transit gloria mundi 18/12/2009 20:34:17

     Αγαπητέ stgm

     Αυτό ακριβώς εννοώ. Τόσα "όπλα" διαθέτουν οι κυβερνήσεις (νόμιμα, παράνομα, κρυφά, φανερά κοκ) και όμως δεν τα χρησιμοποιούν.
     Τελικά όλοι χρωστάνε σε κάποιους.

 6. Y. avatar
  Y. 18/12/2009 19:43:09

  Κεντρικοί πρωταγωνιστές των σκανδάλων
  Siemens: Πασόκ συνολικά και Μητσοτακέϊκο
  Χρηματιστήριο: Πασόκ υπό Σημίτη συνολικά
  Ομόλογα: Αλογοσκούφης, Κουρής Τσουπίδης & Σία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.