#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/08/2010 10:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξετάζει άρση casus belli η Αγκυρα ;


Την απαλοιφή του casus belli για ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, από το νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, εξετάζουν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην τουρκική εφημερίδα Sabah. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για άρση της απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το casus belli. Οι πληροφορίες, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ότι το νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, που αποτελεί την «κόκκινη βίβλο» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, συντάσσεται στη βάση του δόγματος «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες, που εισήγαγε στη διπλωματική γλώσσα της γείτονος ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ετσι, οι γειτονικές χώρες δεν αντιμετωπίζονται ως εξωτερική απειλή, αλλά ως στοιχείο συνεργασίας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε επισημάνει ότι οι εξωτερικές απειλές «εδράζονται σε τεχνητούς φόβους και ανησυχίες που για μεγάλο διάστημα κυριαρχούσαν στην τουρκική εξωτερική πολιτική».
Το Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας γράφεται εκ νέου κάθε πέντε χρόνια, ωστόσο, το περιεχόμενό του υπόκειται σε ετήσιες αναθεωρήσεις. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί μέσα από το νέο κείμενο να δώσει το στίγμα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και των αλλαγών που συνεπάγεται η αποδυνάμωση της επιρροής του στρατιωτικού κατεστημένου. Δεν είναι τυχαίο ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτελείται πλέον από περισσότερους αξιωματούχους της κυβέρνησης και λιγότερους εκπροσώπους του στρατού, ενώ οι εισηγήσεις για τις ριζικές αλλαγές στο νέο κείμενο έγιναν από το γραφείο του κ. Ερντογάν.

Στο νέο κείμενο, λοιπόν, η επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ., δεν χαρακτηρίζεται ως «προέχουσα απειλή», όπως μέχρι τώρα. Γίνεται, δε, αναφορά στο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - Τουρκίας, που συστάθηκε για την προσέγγιση και συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η διαδικασία συγγραφής και έγκρισης του νέου Εγγράφου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

«Ευπρόσδεκτη» χαρακτηρίζει η Αθήνα μια τέτοια ενέργεια της Αγκυρας, διπλωματικές πηγές, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις οριστικές διατυπώσεις, καθώς οι πληροφορίες δεν αποκλείεται να είναι ακόμα και κίνηση σκοπιμότητας, που εντάσσεται στις εσωτερικές διεργασίες της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η άρση του casus belli είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Τουρκίας ως υποψήφιου κράτους μέλους της Ε.Ε. και θα αποτελούσε σαφές δείγμα έλευσης της γείτονος στη σύγχρονη εποχή. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά σε καμιά περίπτωση δεν θέτει ανάλογες ενέργειες σε βάση αμοιβαιότητας ή ανταλλαγμάτων

Της Δωρας Aντωνιου - Καθημερινή

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_31_24/08/2010_412433

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aggelos avatar
  Aggelos 24/08/2010 11:07:53

  να δουμε..παντως πηγε και ο Αβραμοπουλος και μιλησε με το κομμα του ερντογαν..
  τα λενε..

 2. Paranoia avatar
  Paranoia 24/08/2010 11:12:05

  Τι απειλή να αποτελεί πλέον για την Τουρκία η Ελλάδα.

  Κατ'αρχάς τους δώσαμε ότι ήθελαν μισό Αιγαίο και Θράκη ή υπάρχει κανείς που διαφωνεί για αυτό; Και εκτός αυτού από το 2020 και μετά η υπεροπλία των Τούρκων και η διάλυση των ελληνικών δυνάμεων θα είναι τέτοια που όχι νησί αλλά και καφέ να πιει στο κολωνάκι να θέλει ο Τούρκος αρχιστράτηγος θα το κάνει για πλάκα.

  • Bodinus1576 avatar
   Bodinus1576 @ Paranoia 24/08/2010 11:15:50

   Σωστά. Για να τα γράφουν αυτά οι Τούρκοι, μάλλον έχει συμφωνηθεί απεμπόληση του δικαιώματος μονομερούς επέκτασης και παραπομπή σε επιδιαιτησία στη Χάγη. Η μυστική διπλωματία του Τζεφ και θα μας το παρουσιάσει σαν επιτυχία.

 3. qwert avatar
  qwert 24/08/2010 12:07:10

  Το ζήτημα είναι η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και η επιβολή ΑΟΖ και όχι η τυπική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
  Περαιτέρω θα πρέπει να αναζητηθεί εάν ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη προβλέπεται στις ακόμη αγνώστου περιεχομένου 21 συμφωνίες με την Τουρκία του Μαΐου.

 4. vang1972 avatar
  vang1972 24/08/2010 12:16:00

  Ο Ερντογαν είναι μεγαλο κεφάλαιο για την τουρκία και για την ευρήτερη περιοχή , μεσης ανατολής και βαλκανίων. Σίγουρα ο Ερντογάν δεν θα αλλάξει τα δεδομένα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της Τουτκίας απ' την μια μέρα στην άλλη , ούτε τις στρατηγικές επιδιώξεις της , μην ξεχνάμε άλωστε ότι το οφείλει στους συμπολήτες του. οποιαδήποτε όμως κίνηση από μέρους της Τουρκίας που δινητικά αφαιρεί απ΄την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών είναι προς όφελος της ανάπτυξης στην χώρα μας ,αποδεσμευοντας κεφάλαια προς αγορά εξοπλισμού , σε παραγωγικές επενδύσεις. Με το casus belli των εσωτερικών δυναστών(πατρικίων) της χώρας τι θα γίνει?

 5. Nick avatar
  Nick 24/08/2010 12:51:55

  Εξετάζει άρση casus belli η Αγκυρα;-
  ----

  Σύντομο ανέκδοτο. Υπόψιν, είναι η μοναδική χώρα που δεν ψήφισε τη Συνθήκη των Θαλασσών. Και, κατ'αυτούς, το Αιγαίο είναι "ειδική περίπτωση"...

 6. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 24/08/2010 13:04:46

  Μα γιατί να απειλείς κάποιον που παραδίδεται μόνος του;

 7. Βασίλης avatar
  Βασίλης 24/08/2010 13:43:26

  Αφού μας λοβοτόμησαν και είμαστε πλέον καλά και υπάκουα παιδάκια δεν υπάρχει ανάγκη να κάνουν πόλεμο.
  Και επειδή όπως είπα είμαστε καλά και ευγενικά παιδιά, θα τους ανταποδώσουμε το δώρο μη επεκτείνοντας τα χωρικά μας ύδατα στα 12 νμ.

 8. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 24/08/2010 13:49:03

  τα πήραν όλα και έφυγαν γιατι να κάνουν πόλεμο

 9. anonymous avatar
  anonymous 24/08/2010 13:59:58

  Η άγκυρα επιχειρεί ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με άλλα μέσα. Δεν έχει πρόβλημα να δεχτεί αυτονομία των Κούρδων ειδικά αν προσχωρήσουν και οι Κούρδοι του Ιράκ. Εκείνο που την ενδιαφέρει δεν είναι πια η κατάκτηση δια των όπλων αλλά η επέκταση της επιρροής της σε όλη την έκταση της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας και πλέον με το άγριο αυτό δε γίνεται.
  Αυτό σημαίνει έλεγχο τριών ηπείρων. Δε νομίζω να της το επιτρέψει κανείς.

  Τα ανωτέρω σχόλια δε νομίζω να απεικονίζουν αυτή την επιδίωξη.

  • Bodinus1576 avatar
   Bodinus1576 @ anonymous 24/08/2010 14:22:17

   Έκανα μια σκέψη, ίσως συνωμοσιολογική. Ο Ερντογάν ξέρει ότι η εκχώρηση του Αιγαίου προϋποθέτει και νομιμοποίηση από τον κόσμο. Ξέρει επίσης ότι μια τέτοια πράξη από μια κυβέρνηση που παραπαίει δεν του εξασφαλίζει τα κεκτημένα για το μέλλον. Ξέρει ίσως ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην είναι για πολύ καιρό στα πράγματα και αν τον ΓΑΠ τον διαδεχτεί κάποιος από το υπάρχον σκηνικό αυτός είναι ο Σαμαράς. Οπότε λέει αποσύρω την απειλή πολέμου αφού αυτή την στιγμή η Ελλάδα τετελεσμένα δεν πρόκειται να δημιουργήσει και η κυβέρνησή της ίσως να μην είναι για πολύ καιρό στα πράγματα και δείχνω στην διεθνή κοινότητα ότι είμαι ο καλός. Μόλις έρθει ο "ακροδεξιός" Σαμαράς- χαρακτηρισμό που του αποδίδει το εγχώριο σκυλολόι μαζικά- και μου πάει κόντρα έχω αιτία πολέμου και κατοχυρώνω τα όποια κεκτημένα προκύψουν, αφού οι Έλληνες κάνανε την κίνησή τους και μάλιστα με πατριωτική κυβέρνηση που τους εκφράζει. Το λέω γιατί θυμάμαι μια αναφορά του Μητσοτάκη όταν ήταν στην Τουρκία επί Χούντας, που οι Τούρκοι του είχανε πει ότι επιδιώκανε λύση που να δεσμεύει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και τον κόσμο.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Bodinus1576 24/08/2010 15:47:38

    Ας πάρουμε τη Γερμανία, μια χώρα ισοδύναμη πληθυσμιακά με την Τουρκία. Η Γερμανία συνορεύει με μια σειρά χώρες μεγέθους της Ελλάδας. Όσο η Γερμανία προκαλούσε πόλεμο υπήρχαν συμμαχίες εναντίον της και δεν είχε καμιά επιρροή. Σήμερα δεν απειλεί κανένα, πουλάει όπλα στα κορόιδα όπως είμαστε εμείς και οι Τούρκοι, και έχει μια μεγάλη επιρροή μέσω της ΕΕ.

    Η Τουρκία κάνει τα ακριβώς αντίθετα. Το αποτέλεσμα είναι οι πάντες να είναι εχθροί της. Πρώτοι απ όλους εμείς και οι Αρμένιοι και παλιότερα πριν 10 χρόνια οι Σύριοι και διάφοροι άλλοι.

    Για να εξομαλυνθεί η κατάσταση είναι πολύ πιο εύκολο να άρει το casus beli και να ζητήσει μια θεσμοθετημένη και λογική διέξοδο στη θάλασσα, καθώς και να έχει ένα φιλικό και σχεδόν υποτελές κράτος για να συνεργάζεται παρά να προσπαθεί να επιβάλλει κάτι δια των όπλων.

    Ας πάρουμε το ακραίο σενάριο μιας επίθεσης και ας υποθέσουμε ότι χάνουμε το μισό Αιγαίο από τον 25ο παράλληλο όπως είναι οι επιδιώξεις της Άγκυρας. Δηλ. κερδίζει τα πάντα δια των όπλων. Πιστεύει κανείς ότι η ναυσιπλοΐα και η αεροπλοΐα θα είναι ασφαλείς στην περιοχή; Εγώ όχι. Αμέσως θα δηλώσουμε ότι θα χτυπάμε ότι πετάει κι ότι κολυμπάει. Πάμε σε ένα νέου είδους Κυπριακό και κάτι τέτοιο είναι άχρηστο στην Άγκυρα και της προκαλεί προβλήματα.

    Όπως και να το δει κανείς συμφέρει την Άγκυρα μια εξομάλυνση, διότι εν τοις πράγμασι θα κερδίσει περισσότερα από την κλιμάκωση. Τη συμφέρει ακόμη καλύτερα να αναγνωρίσει όλα τα δικαιώματά μας. Να πει δηλ. ναι είναι δικά σας δεν έχω αξιώσεις αλλά αφήστε με με διακρατική σύμβαση να περνάω.

    Εσύ πότε τα βρίσκεις με το γείτονα όταν σου καταπατάει το χωράφι ή όταν έρχεται και σου λέει ρε Γιώργο, Μήτσο έλα να τα βρούμε να μου δώσεις κι εμένα δρόμο για το δικό μου χωράφι;

   • Paranoia avatar
    Paranoia @ Bodinus1576 24/08/2010 17:38:35

    Τότε γιατί οι Τούρκοι θα δαπανήσουν 50 δις δολλάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία για εξοπλισμούς;

    Μην εξαπατώμεθα οι γεωπολιτικοί στόχοι της Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι η ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτοκρατορίες χωρίς αυτόνομη στρατιωτική ισχύ και ενεργειακή υποδομή δεν χτίζονται. Γι'αυτό και οι συνεχείς εξοπλισμοί της, γι'αυτό και η προσπάθειά της να καλύψει στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό την αυτονομία της σε στρατιωτικό εξοπλισμό, γι'αυτό και τα σχέδια της για γεωτρήσεις πετρελαίου, για πυρηνικούς σταθμούς και στο απώτερο μέλλον τα σχέδια της για την απόκτηση του απόλυτου σήμερα όπλου της ατομικής βόμβας.

    Είναι σφάλμα να επαναπαυόμαστε στην τωρινή γεωπολιτική κατάσταση και να είμαστε σίγουροι ότι οι "μεγάλες" δυνάμεις δεν θα αφήσουν την Τουρκία να κάνει πόλεμο. Το γεωπολιτικό τοπίο αλλάζει άρδην, η στρατιωτική και πολιτική ισχύς της Τουρκίας το ίδιο και κανείς δεν γνωρίζει εαν π.χ. σε 10-20 χρόνια θα υπάρχουν οι "μεγάλες" εκείνες δυνάμεις που θα ενδιαφέρονται να αποτρέψουν την Τουρκία να κατακτήσει ολοκληρωτικά δια των όπλων αυτά που θα έχει έχει "μοιραστεί" δια πολιτικών συμφωνιών με τις μέχρι τότε ψοφοδεείς κυβερνήσεις της ευρύτερης περιοχής της.

    Ανέκαθεν ιστορικά το μέσο επιβολής οποιωνδήποτε επιδιώξεων ήταν η στρατιωτική ισχύς, ακόμα και σήμερα.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Bodinus1576 24/08/2010 19:16:24

    Paranoia

    Εγώ σου λέω ότι δεν τη συμφέρει. Μπορεί να κάνει ότι γουστάρει, να ξοδεύει όσα θέλει αλλά οι επιδιώξεις της δε θα της βγουν όπως δεν της βγαίνουν και με το κουρδικό. Το μόνο που καταφέρνει είναι να μας έχει στην τσίτα συνέχεια.
    Επίσης σου λέω και κάτι ακόμη. Εμείς λέμε είμαστε μικροί. Μια συμμαχία με την Αρμενία είναι κάτι που έχει οφέλη και για τις 2 χώρες. Αυτομάτως διπλασιάζεται η ισχύς μας. Και οι Αρμένιοι δεν έχουν ξεχάσει τη γενοκτονία τους καθόλου μα καθόλου. Δεν είναι κρυόκωλοι σαν εμάς που δεν τολμούσαμε ούτε στεφάνι να καταθέσουμε για να μη μας την πουν.

   • Paranoia avatar
    Paranoia @ Bodinus1576 24/08/2010 20:22:04

    Καλά τα λες αλλά ποιος θα κάνει τις στρατηγικές συμμαχίες, ο ...ΓΑΠ;

    Το μόνο που βλέπω είναι να τα κάνουμε σαλάτα και με τους άραβες εαν σπάσει ο διάλος το πόδι του και έχει συμφωνήσει με τους ισραηλινούς "διευκολύνσεις" σε περίπτωση βομβαρδισμού του ιραν.

 10. rigakisalex avatar
  rigakisalex 24/08/2010 14:31:32

  Είμαστε ένα πιόνι στην παγκόσμια σκακιέρα
  http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-08-01-22-04-58-2010080126336/

 11. Orestios avatar
  Orestios 24/08/2010 14:35:09

  Αφού ανατολικά του 25ου όλα παραδώθηκαν, γιατί να υπάρχει αιτία πολέμου?

  • anonymous avatar
   anonymous @ Orestios 24/08/2010 19:18:33

   Δεν παραδόθηκε τίποτε. Συζητήσεις γίνονται με τους διάφορους μαϊντανούς.

 12. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/08/2010 14:40:37

  Αρση Vaggelis' Belly... δυσκολο ???

  ΠΠ

 13. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 24/08/2010 15:02:57

  πετάνε το κόκκαλο και ο ΓΑΠ ΓΑΒ θα το δαγκώσει μια χαρά.

 14. antiochos avatar
  antiochos 24/08/2010 15:33:40

  Eγω πιστευω οτι τα μεμετια τα εχουν κανει πανω τους μετα τη φοβεροτρομεροτατη συμμαχια Οβρυων και εκπροσωπων τους στην Ελλαδα.
  Ο Θεος να χαριζει μερες στον Alex που με βαση τα οσα διαβαζουμε εστρωσε το δρομο για το προξενιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.