#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/05/2010 01:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξεγέρσεις βλέπει στην Ελλάδα ο ΣτίγκλιτζΟύτε η Ελλάδα ούτε η Ισπανία δεν πρόκειται να βγουν από την κρίση αν η Ευρώπη δεν μπει ξανά σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

 Αυτή τη δήλωση - πρόβλεψη έκανε στην γαλλική εφημερίδα Le Monde ο αμερικανός οικονομολόγος (βραβείο Νομπέλ 2001), Τζόζεφ Στίγκλιτζ.

Ο κ. Στίγκλιτζ δηλώνει αντίθετος στην γερμανική αντίληψη σύμφωνα με την οποία «οι χώρες που η οικονομία τους πάει άσχημα είναι υπεύθυνες οι ίδιες γι’ αυτό και οφείλουν να τα βγάλουν πέρα μόνες τους».

Για την Ελλάδα λόγου χάρη λέει ο ίδιος «το διαρθρωτικό της έλλειμμα είναι μικρότερο του 4%» Παραδέχεται βεβαίως ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση με την βοήθεια της Goldman Sachs, φέρει ένα μέρος της ευθύνης για την κρίση» αλλά, το τονίζει ο ίδιος, «πριν και πάνω απ’ όλα είναι η διεθνής κρίση και η συγκυρία που οδήγησαν σε αυτή την οικονομική κατάσταση την Ελλάδα».

Όσο για την Ισπανία , αυτή «ήταν πλεονασματική πριν από την κρίση και δε μπορεί να κατηγορηθεί ότι εγκατέλειψε τη δημοσιονομική πειθαρχία. Βέβαια, η Ισπανία όφειλε να ήταν πιο προσεκτική και να είχε εμποδίσει τη δημιουργία της φούσκας στα ακίνητα». «Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, είναι το ευρώ που επέτρεψε να γίνουν όλα αυτά, προσφέροντας επιτόκια πιο χαμηλά από αυτά που θα έβρισκε η Μαδρίτη αν δεν είχε το ενιαίο νόμισμα».

«Σήμερα, τονίζει ο κ. Στίγκλιτζ, «αυτές οι δύο χώρες δεν θα τα καταφέρουν εάν δεν επανέλθει η ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να υποστηρίξουμε την οικονομία με επενδύσεις και όχι πνίγοντας την με προγράμματα λιτότητας».

Όσο για τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ ο ίδιος θεωρεί ότι είναι «το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη.

Η Γαλλία κι ακόμη περισσότερο η Γερμανία θα επωφεληθούν πιο πολύ από αυτό. Αλλά η Ελλάδα και η Ισπανία, για τις οποίες ο τουρισμός είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος, θα έχουν κι αυτές όφελος». Ως προς τη «βιωσιμότητα του ευρώ» , ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό «δεν απειλείται». «Είναι απόλυτα εφικτό να μην παρακμάσει». «Αλλά, αν συνεχίσουν έτσι (οι ευρωπαίοι) τίποτε δε μπορεί ν αποκλεισθεί». «Ακόμη κι αν πιστεύω ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της στάσης των πληρωμών (χρεοκοπία). Η ανεργία των νέων στην Ελλάδα πλησιάζει στο 30% ,στην Ισπανία ξεπερνά το 44%.

Μπορείτε να φαντασθείτε τι εξεγέρσεις θα γίνουν (σ’ αυτές τις χώρες) αν η ανεργία των νέων αυξηθεί στο 50% η το 60%. Θα έλθει μια στιγμή που η Αθήνα, η Μαδρίτη η Λισαβόνα θα αναρωτηθούν σοβαρά αν πραγματικά τις συμφέρει να συνεχίσουν την εφαρμογή του σχεδίου (πρόγραμμα λιτότητας) που τους έχουν επιβάλει το ΔΝΤ και οι Βρυξέλλες ή εάν θα τους ήταν πιο συμφέρον να αναλάβουν ξανά οι ίδιες τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής τους».

 Γιώργος Δαράτος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=13364946#

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 27/05/2010 02:01:42

  Ωραίο σύμβουλο πληρώνουμε.
  Για να τα κάνει μαντάρα με το GAP μαζί και μετά να λέει για εξεγέρσεις.
  Εδώ θα είναι όταν θα συμβεί η εξέγερση ή θα την κοπανήσει?

  • Αγανάκτηση avatar
   Αγανάκτηση @ Orestios 27/05/2010 02:42:39

   Να δεις που θα τον έχουν πληρώσει και προκαταβολικά...

   • Orestios avatar
    Orestios @ Αγανάκτηση 27/05/2010 02:43:51

    Θα έχουν πάρει και προμήθεια. χο! χο!

   • Orestios avatar
    Orestios @ Αγανάκτηση 27/05/2010 02:44:12

    Συγγνώμη, "χορηγεία"

  • GreenHorses avatar
   GreenHorses @ Orestios 27/05/2010 10:11:18

   Σα δεν ντρέπεσαι το φίλο του GAP

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Orestios 27/05/2010 11:48:20

   Αλήθεια ξέρουμε τι πληρώνουμε για αυτές τις ...σοφές συμβουλές που υπονομεύουν την οικονομία μας;

  • Οmnes vulnerant ultima necat avatar
   Οmnes vulnerant ultima necat @ Orestios 29/05/2010 00:26:42

   Στο κάτω κάτω ο ΓΑΠ δεν είπε ότι είναι με αυτούς που βγαίνουν στους δρόμους;Θα βγει και αυτός μαζί,προφανώς

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/05/2010 08:27:25

  O Στιγκλιτς, σαν γνωστός σοσιαλιστής λέει παπάρες. Η ύφεση έφερε το πρόβλημα στην επιφάνεια. Το προβλημα είναι η διθαφθορά.

  Για την διαφθορά φταίνε 1) οι πολιτικοί που τα παίρνουνε, 2) τα ΜΜΕ που κάνουν πλάτες, 3) οι κρατικοί (το βαθύ κράτος του Εξάκτινου) που γυρίζει τα γρανάζια, και 4) οι ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ.

  Να γίνουν εξεγέρσεις στην Ελλάδα, και να φροντίσουμε να γίνουν κατά αυτών που φταίνει. Δεν φταίει ούτε ο θυρρός, ούτε ο υδραυλικός, ούτε ο ελαιοχρωματιστής. Φταίνε οι παραπάνω. Αυτοί να κρεμαστούν. Όχι ο πεθαμένος Μαντέλης, οι εν ενεργεία, τα παιδιά του Μαντέλη. Μόνο έτσι θα μαζευτεί η αλητεία.

  • GreenHorses avatar
   GreenHorses @ archaeopteryx 27/05/2010 10:12:23

   κλίμα όμως μια χαρά δημιουργεί

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ archaeopteryx 28/05/2010 09:07:52

   ΣΟΝ ΠΕΝ

   Το πρόβλημα της αναζητούμενης ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν έχει κατά τη γνώμη μου τη διάσταση που όλα τα διαπλεκόμενα(υπάρχουν και άλλα?)ΜΜΕ επιχειρούν να δώσουν.
   Ομοίως και η επαπειλούμενη χρεωκοπία δεν οφείλεται πρωτογενώς στο ότι ενώ παρήγετο πλούτος κάποιοι τον έκλεβαν.
   Η διαπλοκή και η διαφθορά απώς είναι το κερασάκι και βολεύει όσους συμφέρει η διατήρηση των υφισταμένων συνθηκών.
   Ετσι βάλουν εναντίον συγκεκριμένων προσώπων και καταστάσεων,τις οποίες η ίδια η διαπλοκή δημιούργησε και συντήρησε και τώρα επιχειρεί να διασωθεί πουλώντας τους χθεσινούς υπαλλήλους της ψάχνοντας να τους αντικαταστήσει με άλλους,μεχρι και οι νέοι να αποδειχθούν αντίγραφα των προκατόχων τους.

   Η σημερινή πραγματικότητα -κατά τη γνώμη μου- ωφείλεται στο εξής:
   Ουδέποτε στη χώρα λειτούργησε ομαλά η αγορά.
   Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα ήταν διατεγμένο όργανο της διαπλοκής,δηλαδή της εξυπηρέτησης 15-20 οικονομικών παραγόντων με ονοματεπώνυμο.
   Το σύνολο της οινομικής δραστηριότητας ξεκινούσε και τελείωνε στα ίδια πρόσωπα.
   Ο κρατικός κορβανάς ήταν ο βασικός χρηματοδότης των δραστηριοτήτων τους και οι κρατικές προμήθειες οι βασικοί πελάτες τους.
   Οι αναπτυξιακοί νόμοι αποτελούσαν φωτογραφίες των αναγκών επενδύσεων των συγκεκριμένων προσώπων που δεν έπαιρναν ποτέ επιχειρηματικό ρίσκο.
   Το ρίσκο που προσφέρει στις επιχειρήσεις την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα που είναι προυποθέσεις επιβίωσής των,χωρίς κρατικά δεκανίκια.
   Γι'ατό υπήρχαν επιχειρήσεις που όταν βγήκαν από τη λίστα των υποστηριζόμενων από το κράτος κατέρευσαν εν μιά νυκτί.
   Κάθε νέα επιχειρηματική ευκαιρία που αναδεικνυόταν από την εξέλιξη
   ή την τεχνολογία μοιραζόταν από τη διαπλοκή με διαμεσολαβητή το πειθήνιο πολιτικό σύστημα.
   Οι κωδικοί του κρατικού προυπολογισμού ήσαν η κωδική γραφή συγκεκριμένων ονομάτων.
   Κάθε άλλη υγιής επιχειρηματική προσπάθεια διείσδυσης στην οικονομική πραγματικότητα αποθαρρύνετο από την διατεταγμένη κρατική γραφειοκρατία ή υπέκυπτε στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστατο από το εχθρικό γι'αυτές κράτος.
   Και έτσι χτίστηκε ένα περιβάλλον που σκοπίμως λειτούργησε αποτρεπτικά για ξένες και εγχώριες υγιείς επενδύσεις και χτίστηκε ο μύθος της χαμένης Ελληνικής ανταγωνιστικότητας και των εναλλασόμενων χαμένων ευκαιριών.
   Βεβαίως ένα τέτοιο σύστημα έχει και το αλισβερίσι του,ευννοεί και υποθάλπει την διαφθορά,προτιμά τους διαλυμένους θεσμούς και τον διεφθαρμένο εφοριακό.
   Επιλέγει μια Παιδεία που δε θα δημιουργήσει...ανταγωνιστές του κατεστημένου συστήματος του...επιχειρείν και νεολαία που θεωρεί το δημόσιο το ύψιστο όνειρο του Ανθρώπου.
   Και επειδή η μεταποίηση δεν είναι πάντοτε επικερδής ακόμη και με την κρατική συνδρομή,το εμπόριο με τον κρατικό ΟΤΕ ή τα νοσοκομεία ήταν η καλύτερη διέξοδος σε καιρούς χαλεπούς.
   Το εμπόριο αυτοκινήτων προτιμότερο από τη κατασκευή ή συναρμολόγηση,η πώληση φαρμάκων από την παραγωγή,κ.ο.κ
   Οπλο του κατεστημένου στην υπονόμευση κάθε υγιούς δραστηριότητας ήταν και η υιοθέτηση της συνδικαλιστικής αυθαιρεσίας η οποία εκτελούσε...συμβόλαια όταν χρειαζόταν στο ξεκαθάρισμα της αγοράς.
   Αρα το ζητούμενο σήμερα είναι το ξεκαθάρισμα των κανόνων του παιχνιδιού και η εξασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού,χωρίς προνομιούχους επενδυτές με εξασφαλισμένη επιτυχία.
   Μόνο τότε θα αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας εκεί που υπάρχουν και ενδιαφερθούν να επενδύσουν στον τόπο και τους ανθρώπους του υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις.

 3. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 27/05/2010 08:34:26

  Ο Joe Stiglitz είναι ενας σπουδαίος οικονομολόγος. Σαν συμφοιτητής του, συγκάτοικός του στο Πανεπιστήμιο στην Αμερική πρίν πολλά χρόνια και φίλος του, τον ξέρω πολύ καλά και εκτιμώ απεριόριστα το επιστημονικό του επίπεδο. Άλλωστε, η επιλογή του για το Nobel της οικονομίας, μιλάει από μόνο του. Τα λέει τα πράγματα πολύ σωστά και κυνικά. Τα λέει με το όνομά τους. Χωρίς ανάπτυξη και μόνο με μέτρα λιτότητας, δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου και, σαν αποτέλεσμα, αποφυγής της χρεωκοπίας της χώρας μας. Για να μη μιλήσομε για την κοινωνική έκρηξη και τα συνεπακόλουθά της.Το ίδιο φωνάζει και ο Αντώνης Σαμαράς. Και τα διεφθαρμένα ΜΜΕ και κέντρα εξουσίας τον πολεμούν. Σε τι "όμορφη κοινωνία ζούμε" !

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Θ. 27/05/2010 11:40:26

   Συγνώμη Νίκο,
   Περίμενες από ένα οικονομολόγο με Nobel για να λέει τέτοιες κοινοτυπίες;
   Αυτά μπορεί να τα πεί και ένα πρωτοετής φοιτητής που έχει πάρει το Eonomics 101!
   Τι το καινούργιο κομίζει ο κύριος αυτός;
   Μέχρι το Φθινόπωρο ο κ.Παπανδρέου που τον συμβουλεύεται δεν μας έλεγε οτι η κρίση της Ελλάδος είναι εγγενής;
   Ακουσες τον Παπανδρέου να μιλάει προεκλογικά για παγκόσμια κρίση;
   Την παγκόσμια κρίση την ανακάλυψαν αφού κέρδισε τις εκλογές!
   Και χρειάζεσαι Nobel για να καταλάβεις ότι αν η ανεργία ξεφύγει θα έχεις κοινωνική εξέγερση;
   Πολύ φοβούμαι ότι ο κύριος αυτός, όπως και πολλοί άλλοι,είναι δέσμιοι προτέρων απόψεων,θεωριών και αντιλήψεων και για να τις δικαιολογήσουν κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα!

 4. ποσα απιδια βανει ο σακος avatar
  ποσα απιδια βανει ο σακος 27/05/2010 10:32:46

  ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΩΣΟΥΜΕ!
  ΛΙΤΟΊ ΚΑΙ ΔΕΜΕΝΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ

  ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ!

  Flood of Frogs in Greece – Precursor to LARGE EARTHQUAKE?
  http://www.godlikeproductions.com/forum1/message1077608/pg1

  Flood of frogs shuts down major Greek highway
  http://news.yahoo.com/s/ap/20100526/ap_on_fe_st/eu_odd_greece_frog_closure

  Flood of Frogs in Greece – Precursor to LARGE EARTHQUAKE?
  http://www.godlikeproductions.com/forum1/message1078322/pg1#17153157

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ποσα απιδια βανει ο σακος 27/05/2010 11:08:50

   Στη νότια Γερμανία βγαίνουν κάθε άνοιξη με τις βροχές, υπάρχουν πλαστικά φράγματα στους δρόμους, μικρά τούνελ για να περνάνε από κάτω και υπάλληλοι του δήμου που τα μαζεύουν σε κουβάδες και τα περνάνε απέναντι ζωντανά.
   Αλλά εδώ είναι νοτιοανατολικά Μπαλκάνια με άρωμα Μεσανατολής και σελέμπριτις των Νήσων Κέιμαν, χώρια που τα μαντέλια μας τά 'χουν κάνει παστέλια.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Sic transit gloria mundi 27/05/2010 11:57:47

    Εδώ δεν πρόβλεψαν υπόγειες διαβάσεις για το πέρασμα των αρκούδων από την Εγνατία (και σκοτώνονται κατά δεκάδες), για τα βατράχια περίμενες να προβλέψουν;

    Το έχω ξαναπεί, σε θέματα νοοτροπίας ποιότητας ζωής είμαστε πιο κάτω κι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Εκεί δεν έχουν υποδομές, αλλά τουλάχιστον νοιάζονται για την καθημερινότητά τους και προνοούν για όταν καταφέρουν να αποκτήσουν τις υποδομές. Εδώ, η νοοτροπία για την καθημερινότητα εξαντλείται στο Cayenne με τις 1539 δόσεις και στο πρώτο τραπέζι πίστα.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Sic transit gloria mundi 27/05/2010 18:28:18

    Νομίζω τρωγόμαστε με τα ρούχα μας. Ο δρόμος δεν έχει κλείσει χρόνο. Θα δουν τα θέματα που βγάζει η λειτουργία του και θα τα διορθώσουν.

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/05/2010 11:03:07

  "Η Ισπανία όφειλε να ήταν πιο προσεκτική και να είχε εμποδίσει τη δημιουργία της φούσκας στα ακίνητα".
  Όλα, μά όλα τα λεφτά είναι εδώ, όλη η παρούσα κρίση γεκίνησε από φούσκες ακινήτων, από ΑΚΡΑΙΑ ΥΠΕΡΕΠΕΝΔΥΣΗ σε συγκεκριμένο τομέα της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Τα χρηματοπιστωτικά και λοιπά της virtual economy είναι μόνον παρεπόμενα.
  Αλλά μόνον η Ισπανία; Πρέπει κανείς να βγάζει πρώτα στη φόρα τους σκελετούς του δικού του υπογείου. Κι εμείς τους δικούς μας, βεβαίως βεβαίως, που δεν θέλαμε ούτε ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων, mr professor Alogo μου!

 6. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/05/2010 11:26:06

  Το επίκεντρο της σημερινής κρίσης ήταν και είναι πάντοτε στις ΗΠΑ.
  Τα λοιπά είναι λεπτομέρειες.
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,696939,00.html

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/05/2010 11:30:52

  Ο Στιγκλιτς ειναι Αμερικανος και μαλιστα "αριστερος" Αμερικανος δηλαδη καποιος που θελει να βγει απο την κριση τυπωνοντας πολλα δολλαρια οπως κανει ο Ομπαμα.
  Θελει ομως να κρατησει και το δολλαριο την αξια του οποτε πρεπει να αδυνατισει ή να διαλυσει το ευρω.Αυτο ειναι το αντικειμενο της εργασιας του και αυτη ειναι η δουλεια που κανει διπλα στο ΓΑΠ.
  Τωρα αν το ευρω διαλυσει με εξεγερσεις τυπου Δεκεμβριου 2008 ή με κυβερνησεις τυπου ΓΑΠ ειναι τεχνικο ζητημα.Η δουλεια να γινει.

  • Hase avatar
   Hase @ ψυχραιμια 27/05/2010 11:46:09

   Θα σου συνιστουσα να μην χρησιμοποιεις την λεξη "αριστεροι". Υπαρχει περιπτωση να βγαλεις σπυρακια.

 8. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/05/2010 11:42:43

  Ο Στίγκλιτς, όπως οι πιό πολλοί Αμερικανοί (και όχι μόνον) της γενιάς του "δεξιοί" και "αριστεροί", πιστεύει ακόμη στην λεγόμενη ανάπτυξη (του ΑΕΠ, του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος κτλ). Είναι ένας κλασικός οικονομικός επιστήμων, με έντονες κευνσιανές τάσεις (όπως και πολλοί άνθρωποι Ομπάμα), αλλά δεν καταλαβαίνει γρύ από πολιτική: Στην οικονομία η πολλή πίεση εξασθενεί τους πιεζόμενους, στην πολιτική (και στον έρωτα, έλεγε ο Ουγκώ!) η πολλή πίεση σε κάνει πιό δυνατό.
  Άν βαδίζουμε προς εποχή διαρκούς οικονομικής αποθέρμανσης σε πλανητική κλίμακα, οι Αμερικανοί με τα τερατώδη διπλά ελλείμματα θα χρειαστούν επειγόντως φθηνό δολλάριο και ο Στίγκλιτς γρήγορα θα μετανοιώσει.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Sic transit gloria mundi 27/05/2010 11:47:04

   Φίλε μου,
   Ο κύριος αυτός υπερσπίζεται το Nobel τα βιβλία και τις θεωρίες του!

 9. DrNo avatar
  DrNo 27/05/2010 11:42:50

  Με το να "βλέπει εξεγέρσεις" στην Ελλάδα, αυτό που κάνει είναι να χτυπά την οικονομία της Ελλάδας.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ DrNo 27/05/2010 11:45:37

   Να την υπονομεύει,πές καλύτερα.
   Ποιός θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα που προμηνύονται εξεγέρσεις.
   Και τα λέει αυτά, ενώ άρχισε η τουριστική περίοδος!
   "Ωραίους συμβούλους πληρώνουμε",που αναρωτιέται και ο Ορέστης.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ DrNo 27/05/2010 11:48:58

   Ο Στίγκλιτς είναι πολύ κοντά στη γραμμή Σαμαρά, πολύ μακριά από την (περίπου) κοινή γραμμή Θαπατέρο - Σαρκοζύ - Σόιμπλε -Παπανδρέου (δηλαδή Τρισέ / Μπίνι - Σμάγκι / Ρέν).
   Για να είμαστε ακριβείς και έντιμοι μαζί του, ο Στίγκλιτς λέει "Μπορείτε να φαντασθείτε τι εξεγέρσεις θα γίνουν (σ’ αυτές τις χώρες) αν η ανεργία των νέων αυξηθεί στο 50% η το 60%". Αυτό δεν σημαίνει ότι προβλέπει εξεγέρσεις, ο τίτλος της ανάρτησης το ερμηνεύει έτσι.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Sic transit gloria mundi 27/05/2010 12:01:50

    Δεν περίμενα από εσένα τέτοια ερώτηση!
    Ξέρεις πολύ καλά ότι οι βασικές παραδοχές ακόμα και στοιχειώδους ανάλυσης οικονομικού ή πολιτικού ρίσκου, τίθενται υπο μορφή ερωτήσεων.
    Θέτεις τα ερωτήματα και αναπτύσσεις το μοντέλο.
    Δεν είμαι βέβαιος ότι ο Σαμαράς είναι κοντά στη γραμμή Στιγκλιτς. (Για να είμαι ειλικρινής, ακόμα περιμένω την πρόταση Σαμαρά για να κρίνω καλύτερα)

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 27/05/2010 12:17:34

    Cross - connections! Αυτή η οικονομική κρίση έπιασε πολύ κόσμο (και όχι μόνον άσχετο) εξ απίνης. Εξ ού και διαμορφώνονται εν απορία και αμηχανία απίστευτα cross connections: Αμερικανοί liberals "φιλοευρωπαίοι" με ευρωπαίους δεξιούς και αριστερούς ευρωσκεπτικιστές, σκληροί φεντεραλιστές της Ευρωζώνης με Ελβετούς σκληρούς "αυτονομιστές", o Σαρκοζύ με τον Θαπατέρο και ο Κον Μπεντίτ με τον Σόιμπλε, η Μέρκελ φούρνος του Χότζα και οι σκληροί αντι-ευρώ Torries συγκυβερνούν με το πιό φιλοευρωπαικό Βρετανικό κόμμα των Liberals.
    Όταν αυτά συμβαίνουν, το να έχει ο σύμβουλος του Παπανδρέου παραπλήσια άποψη με τον Σαμαρά δεν με εκπλήττει ούτε το θεωρώ αφύσικο, στο υπάρχον πλαίσιο. Όταν καθήσει η σκόνη όμως... Δεν ξέρω.

   • antiathlitikos avatar
    antiathlitikos @ Sic transit gloria mundi 27/05/2010 12:35:54

    Κώστα, stgm με κολάζετε! Είχα πει να απόσχω από το σαράκι της πολιτικής ανάλυσης προσωρινά, αλλά δε μ΄αφήνετε ν΄αγιάσω!

    Κώστα, λες: «οι βασικές παραδοχές ακόμα και στοιχειώδους ανάλυσης οικονομικού ή πολιτικού ρίσκου, τίθενται υπο μορφή ερωτήσεων».

    Αυτό όντως «ισχύει» υπό δύο όμως προϋποθέσεις: πρώτη προϋπόθεση (πολιτική), δεν απορρίπτεις - στην πραγματικότητα: αποδέχεσαι - το υπάρχον σύστημα (επί το «επιστημονικότερον»: Παράδειγμα) και αναλύεις τα μοντέλα λειτουργίας του, αμφισβητώντας τα για να τα επαναρθμίσεις. Και δεύτερη προϋπόθεση (μεθοδολογική), εμμένεις στο αναλυτικό πεδίο της εμπειρικής επαγωγής, ακολουθώντας τον κύκλο: Συγκεκριμένο-Αφηρημένο-Συγκεκριμένο.

    Μόλις αυτές οι δύο προϋποθέσεις εκλείψουν ή ανατραπούν, παύει να ισχύει ο διπλός αυτός «εγκλεισμός». Πολιτική αφετηρία καθίσταται η ανατροπή του συστήματος ή καλύτερα ο προσδιορισμός ενός «άλλου», προφανώς αυθαίρετου ως μη εισέτι πραγματοποιηθέντος και η μεθοδολογική αλυσσίδα αντιστρέφεται σε Αφηρημένο-Συγκεκριμένο-Αφηρημένο.

    Η σημερινή απόλυτη, ανερμήνευτη και αβέβαιης κατάληξης «σύγχυση», φίλε μου stgm, οφείλεται τόσο στην φοβική πολιτική αφασία να προσδιοτιστεί έναντι του «ρεφορμισμού» κάτι «άλλο» όσο και στην παρεπόμενη μεθοδολογική και «δια της εις άτοπον» καθήλωση στο ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από αυτό ακριβώς το εμπειρικιστικό «δια της εις άτοπον».

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Sic transit gloria mundi 27/05/2010 14:33:34

    Aντιαθλητικέ,
    αν είναι να γράφεις τόσο ενδιαφέροντα πράγματα, να σε ...κολάζουμε συχνότερα.
    Απευθύνω έκκλήση και στον STGM

 10. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/05/2010 11:50:03

  Αλήθεια δεν λέω, ότι ο Στίγκλιτς είναι πολύ κοντά στη γραμμή Σαμαρά, αγαπητέ κε Ροδινέ;

 11. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/05/2010 12:41:32

  Το πλοίο του συστήματος έχει μπεί σε άγνωστες παράξενες θάλασσες, ο χάρτης δεν τις περιλαμβάνει, και ο κάθε πλοηγός προαπαθεί να δεί γνώριμα σημεία στον ορίζοντα για προσανατολισμό. Ίσως όμως, ο πολιτικός (όταν είναι πραγματικός statesman) πρέπει να εμπιστεύεται μόνον τις μεγάλες σταθερές. Για την Ευρώπη, ο "Πολικός Αστέρας" είναι πολιτικός, όχι απλά οικονομικός, είναι το κοινό Ομοσποδιακό πεπρωμένο, η Schiksalgemeinschaft του Αντενάουερ, όπως λέει τελευταία και η Μέρκελ.

 12. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 27/05/2010 12:53:44

  Αυτά που μας λένε οι "καταξιωμένοι" οικονομολάγνοι είναι τα πάγια νανουρίσματα εν είδη ευχολογίου, έστω κι αν αναφέρονται σε κάποιες κοινότυπες διαπιστώσεις. Αποφεύγουν συστηματικά την συγκεκριμένη ανάλυση, προωθώντας το new speak στην οικονομολαγνία.
  Εκτιμώ περισσότερο την γιαγιά μου (καλή της ώρα) που ενώ δεν είχε νόμπελ αλλά Ομπάμα, Κίσιγκερ και Στίγκλιτς, είχε πετύχει να της ανοίξει δάνειο 300 δρχ. ο μπακάλης στο τεφτέρι στην δεκαετία του '60 και δεν μας έλειψε ποτέ η φασολάδα.
  Οι κύριοι τύπου Στίγκλιτς, επεξεργαζόμενοι της μεθόδους ηγεμονίας του τραπεζικού κατεστημένου και του κράτους-βαμπίρ, απεργάζονται την πτώχευση της πλειοψηφίας των χωρών. Σε έννοιες όπως "παγκόσμιος καταμερισμός της εργασίας", "μεταφορά αξίας", "χρηματιστικός παρασιτισμός σε βάρος της πραγματικής οικονομίας", "σύνθεση της πραγματικής αξίας", δεν αναφέρονται ποτέ.
  Όσο αφορά το τελευταίο περί ανάπτυξης διαμαρτυριών, στις χώρες που έχει δρομολογηθεί η διάλυσή τους, καλώς γνωρίζουμε ότι αυτό εγκύπτει εντός της στρατηγικής του συστήματος της νέας τάξης.
  Καθότι όμως "το ξύλο έχει δυο άκριες", αποδεχόμαστε την πρόκληση. Και αν νομίζουν ότι πάσχουμε από εκτόνωση, ή επαναστατική γυμναστική όλοι, ας δηλωθούν και για το νόμπελ κινησιολογίας.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Μποτίλια στο Πέλαγος 27/05/2010 13:57:58

   Αγαπητέ Μποτίλια,
   Οι παλιές γιαγιάδες ήταν καλύτερες από τους ...οικονομολόγους!
   Αυτό το επαναλάμβανε συχνά ένας καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο, διαπρεπής μάλιστα οικονομολόγος ο ίδιος!
   Θυμάμαι μια φορά, πρωτοετής φοιτητής, είχα να λύσω μια άσκηση για την πολλαπλασιαστική επίδραση του πληθωρισμού, η οποία προϋπόθετε ορισμό του πληθωρισμού.
   Είπα,λοιπόν, να πρωτοτυπήσω και έγραψα την παρακάτω απάντηση.
   "Η γιαγιά μου, αν και δεν έχει ιδέα από οικονομικές θεωρίες, μου έδωσε τον καλύτερο ορισμό του πληθωρισμού. Παλαιότερα έβαζα τα λεφτά στη τσέπη και πήγαινα στο παζάρι για να γεμίσω το καλάθι μου. Τώρα χρειάζεται να γεμίσω με λεφτά το καλάθι μου για να γεμίσω τη τσέπη μου!"
   Αν, λοιπόν, οι διάφοροι καθηγητές οικονομικών όταν γίνονται υπουργοί, εφαρμόζουν λιγότερη θεωρία και χρησιμοποιούν περισσότερο τον κοινό νού, μπορεί και να γίνονταν καλύτεροι υπουργοί!

 13. donaE avatar
  donaE 27/05/2010 15:18:53

  Τι αποψη μπορει να εχει ενας ξενος ανθρωπος που ζει στην Αμερικη για αναμενομενες κοινωνικες εξεγερσεις στην Ελλαδα;Εδω δεν ειμαστε εμεις σε θεση να πιθανολογησουμε τι θα γινει.Αρα δεδομενης της αμφιβολης αξιας αλλο σκοπο εχει η προφητεια.Χωρις να προχωρησουμε σε αξιολογηση της οικονομικης του διανοιας.

 14. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 27/05/2010 15:34:29

  Aγαπητέ Κώστα Ροδινέ, δεν λέει κοινοτυπίες ο Stiglitz. Η πραγματικότητα είναι αυτή πού ζούμε όλοι μας. Η πιθανή κοινωνική έκρηξη δεν θα πρέπει να αποκλειστεί άν η κατάσταση ξεπεράσει τα απώτερά της όρια. Και είμαστε κοντά στα όρια αυτά. Η γραμμή του Σαμαρά και αυτή του Stiglitz είναι σχετικά όμοιες, όμως ο Σαμαράς βλέπει πολύ μακρύτερα απ'όλους μας και, πολύ περισσότερο και από το φίλο Stiglitz. Μην είσαι άδικος.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος Θ. 27/05/2010 15:43:13

   Αγαπητέ Νίκο,
   δεν αναφέρομαι στο συνολικό του έργο.
   Ομως, σχετικά με την κρίση στην Ευρώπη δεν άκουσα κάτι καινούργιο.
   Αυτά που λέει, δεν χρειάζεσαι να είσαι οικονομολόγος για να τα προβλέψεις.
   Απλώς έχουν μεγαλύτερο ειδικό βάρος επειδή τα λέει ένας κάτοχος Nobel!
   Η άποψή μου είναι ότι δεν έχω ακούσει,μέχρι στιγμής, κάποια καινούργια ιδέα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση.
   Με προβληματίζει περισσότερο που δεν έχουν ακόμα καταλήξει ούτε στις γεννισιουργές αιτίες του προβλήματος.
   Υστερα βλέπω και μια διαφοροποίηση
   α)μεταξύ διαπίστωσης του προβλήματος και προτεινομένου μείγματος πολιτικής
   β)μεταξύ προτεινομένου μείγματος και των αποτελεσμάτων που το μείγμα αυτό θα φέρει.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Κώστας Ροδινός 27/05/2010 18:16:55

    Πώς να καταλήξουν φίλε μου Κώστα στις γενεσιουργές αιτίες, αφού επί μία δεκαετία στις ΗΠΑ (και λίγα λέω) τα αφεντικά τους τρομπάριζαν αέρα στη φούσκα, και αυτοί, οι "γνώστες" σφύριζαν αδιάφορα παίρνοντας, όμως τις χορηγίες από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το πνίξανε το κουνέλι, έχουν τη φωλιά χεσμένη μέχρι το χείλος.
    Ωραία τους τα λέει ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, Νο 2 της ΕΚΤ, προχθές το είχα ανεβάσει εδώ (από την "Αυγή" της Κυριακής): Με απλά λόγια, προσπαθούν να διαμορφώσουν "ρεύμα" στα ανεγκέφαλα ακριδο-πρόβατα των αγορών, επειδή οι "επιστήμονες" αυτοί είναι δούλοι που φυλάνε τ' αφεντικά τους!

 15. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 27/05/2010 17:58:31

  γερμανική αντίληψη
  «οι χώρες που η οικονομία τους πάει άσχημα είναι υπεύθυνες οι ίδιες γι’ αυτό και οφείλουν να τα βγάλουν πέρα μόνες τους».

  Ας ξαναγοράσουμε λοιπόν ως κράτος υποβρύχια που γέρνουν, SIEMENS κ.λ.π., ή ως ιδιώτες αυτοκίνητα VW, AUDI, BMW κ.λ.π.

  Μήπως ήγγικεν η ώρα για ένα γενικευμένο ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ στα προϊόντα τους;

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΠΕΤΡΟΣ 27/05/2010 18:12:54

   Γενικευμένο δε χρειάζεται. Απλά να αγοράζουμε προϊόντα άλλων εταιριών. Ειδικά στα αμάξια.

 16. Νικηφόρος Ουρανός avatar
  Νικηφόρος Ουρανός 27/05/2010 21:12:52

  Εξακολουθώ να υποστηρίζω πως την ευθύνη των αποφάσεων πρέπει να την δώσουν οι πολιτικοί - άχρηστοι ενν παντί- στους επαϊοντες. Τι λέει ο Στίγκλιτζ. Η λύση είναι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις. Τα προγράμματα λιτότητας οδηγούν στην ανεργία κυρίως των νέων , δηλαδή στη δημιουργία κυρίως επιστημονικού προλεταριάτου που αποτελεί μια βόμβα. Τώρα πολλοί από τους σχολιογράφους βρήκαν ευκαιρία να πουν τις αφέλειές τους. Εν πολλοίς και τις ανοησίες τους. Δεν κατάλαβαν τίποτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.