26/10/2009 12:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξατμίζεται το προβάδισμα της κ. ΜπακογιάννηΗ διαδικασία για την εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ δεν είναι απλώς ένα τυπικό θέμα αφού το εύρος της εκλογικής βάσης και ο χρόνος της εκλογής μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα.

Το Σαββατοκύριακο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέφερε επισήμως το θέμα της εκλογικής βάσης με επιστολή του στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρη Σιούφα, στην οποία τονίζει ότι στην διαδικασία εκλογής πρέπει να έχουν δικαίωμα εκτός από τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης. Δηλαδή να μπορούν να ψηφίζουν όσοι προσέρχονται την τελευταία ημέρα στην κάλπη χωρίς την υποχρέωση να εγγράφονται ως μέλη του κόμματος. Η διαδικασία αυτή είναι που ακολουθήθηκε και στο ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόταση Αβραμόπουλου απάντησε ο κ. Σαμαράς μέσω κύκλων του που ανέφεραν ότι «Ο κ. Σαμαράς δεν έχει αντίρρηση υπενθυμίζει ωστόσο ότι έχει συμφωνηθεί άλλη διαδικασία να γίνει η εκλογή από τα μέλη έστω κι αν εγγράφονται εκείνη την στιγμή».

Πιο κατηγορηματική ήταν η άρνηση της κ. Μπακογιάννη η οποία επίσης μέσω κύκλων ανέφερε ότι «έχει υπάρξει συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων για την διαδικασία».

Η κ. Μπακογιάννη που αρχικά ήθελε ένα κλειστό συνέδριο τώρα επιθυμεί ένα περιορισμένο εκλογικό σώμα στο οποίο να έχει την δυνατότητα να δράσει ο ισχυρός μηχανισμός της. Ο κ. Σαμαράς πάλι απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα των οπαδών της ΝΔ και θεωρεί ότι τον βολεύει ένα πιο ανοικτό εκλογικό σώμα.  Και ενώ η κ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι υπάρχει συμφωνία για εκλογή από τα μέλη, αρκετοί υποστηρικτές της όπως ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος, ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης θέλουν ένα μικρότερο εκλογικό σώμα περιορίζοντας τις εγγραφές μελών την τελευταία στιγμή. Ο κ. Μεϊμαράκης μάλιστα υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να ψηφίζουν οι περαστικοί και προτείνει και επίσπευση της εκλογής. Ο σύντομος χρόνος εκτιμάται ότι ευνοεί την κ. Μπακογιάννη που έχει ένα προβάδισμα καθώς στερεί από τους συνυποψηφίους της χρόνο για να το ανατρέψουν.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν η κ. Μπακογιάννη έχει οριακό μόνο προβάδισμα της τάξης της μίας ή δύο μονάδων έναντι του κ. Σαμαρά και ότι το αποτέλεσμα θα που θα παιχθεί μεταξύ των δύο είναι πραγματικά ανοικτό και θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος. Ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης που οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να παίρνει στην πρώτη Κυριακή 10% μιλώντας στο Mega άφησε να εννοηθεί ότι οι ψηφοφόροι του προτιμούν τον κ. Σαμαρά για τον δεύτερο γύρο.

 

 

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
Στέλνουν μήνυμα σε Μεϊμαράκη μέσω της ΚΕ

Ως ευθεία απάντηση των κ. Κ. Καραμανλή και Δημ. Σιούφα στον κ. Β. Μεϊμαράκη ερμηνεύεται η ανακοίνωση της ΝΔ για τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο και -κυρίως- η αναλυτική παρουσίαση της ημερήσιας διάταξης, η οποία δεν περιλαμβάνει ομιλίες στελεχών του κόμματος, πλην των υποψήφιων για την ηγεσία.

Ουσιαστικά με την ανακοίνωση αυτή ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου απορρίπτουν την πρόταση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας για διεξαγωγή συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή για το θέμα του συνεδρίου, ενώ παράλληλα αποκλείουν και τις τοποθετήσεις που ενδεχομένως να υπήρχαν για τα αιτία της εκλογικής συντριβής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ρηγίλλης, μοναδικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής είναι «η έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού σχετικά με την εκλογή προέδρου του κόμματος». Η ημερήσια διάταξη, έτσι όπως ανακοινώθηκε, περιλαμβάνει:

Ομιλία του προέδρου.

Εισήγηση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του έκτακτου συνεδρίου, με την οποία παρουσιάζεται η κοινή και ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων ως προς την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού για την εκλογή προέδρου του κόμματος.

Τοποθέτηση των 4 υποψηφίων πάνω στην πρόταση στην οποία ομόφωνα κατέληξαν.

Απόφαση επί της πρότασης τροποποίησης των διατάξεων του Καταστατικού.

Θεωρείται βέβαιον ότι η ανακοίνωση αυτή θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση του κ. Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε απειλήσει πριν από λίγες ημέρες ότι θα επιχειρούσε να συγκεντρώσει υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να αλλάξει η ημερήσια διάταξη.

Εάν ο πρώην υπουργός επιμείνει στην άποψή του αυτή, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν το ερχόμενο Σάββατο εκρηκτικές καταστάσεις, με δεδομένο και το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Το βέβαιον, πάντως, είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα θελήσει να γίνει παρουσία του μία συζήτηση για τα αιτία της ήττας, καθώς γνωρίζει ότι στο επίκεντρο της κριτικής θα βρεθούν ο ίδιος, αλλά και οι στενότατοι συνεργάτες του στην κυβέρνηση.

 

Πηγές:

http://www.protothema.gr/content.php?id=48892

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=7500828

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 26/10/2009 13:08:30

  Το βιολί είναι ο Μίλτος;

 2. οξεία γωνία avatar
  οξεία γωνία 26/10/2009 13:09:30

  Συμβουλή προς της αυτοκράτειρα:
  Να στααματήσει τις μηχανορραφίες, τους βυζαντινισμούς και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση, γιατί ΟΛΑ γίνονται γνωστά την σήμερον ημέραν.
  Αν την ενδιαφέρει να μην έχει την τύχη του πράσινου συνταγματολόγου καλά θα κάνει να παίζει το παιγνίδι με ίσους όρους.
  Αλλιώς, κακό της κεφαλής της.

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 26/10/2009 13:10:09

  Καμία εμπιστοσύνη στον Ψωμιάδη. Τον θυμάμαι εδώ στη Θεσσαλονίκη να κάνει πρωτοβουλίες υπέρ του "γεωργιανού λαού" κατά τον περυσινό πόλεμο στη Γεωργία και να μαζεύει τρόφιμα, όταν όλη η Ελλάδα αγαλλίαζε για τη χλαπάτσα που έφαγαν οι Αμερικανοί στη Γεωργία. Δεν είναι αξιόπιστος και η γνώμη μου είναι ότι το παίζει "Σαμαράς" για να τραβήξει ψήφους τώρα και να τους εγκλωβίσει μετά σε στήριξη Ντόρας, έστω και σε επίπεδο "κλίματος" (αθροισμάτων που θα κάνουν τα ΜΜΕ με τις ψήφους των υποψηψφίων του πρώτου γύρου για να πουν ποιος θα βγει στο δεύτερο).

  • Πονοκέφαλος avatar
   Πονοκέφαλος @ Επώνυμος 26/10/2009 14:59:17

   «το παίζει “Σαμαράς” για να τραβήξει ψήφους τώρα και να τους εγκλωβίσει μετά σε στήριξη Ντόρας»

   Συμφωνώ απολύτως.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/10/2009 13:57:54

  Δηλαδη ο γεωργιανος λαος,ενας ορθοδοξος επισης χριστιανικος λαος που σε μας δεν εχει κανει τιποτα και ειχε ξεσπιτωθει εστω λογω μαλακιας της ηγεσιας του δε μετραει.
  Θα ξανακανω την ερωτηση : Ποτε αποφασισε συνεδριο της Νεας Δημοκρατιας οτι δεν ισχυει η ρηση Καραμανλη "η Ελλας ανηκει εις την Δυσιν".Διοτι εγω δεν θυμαμαι καμμια τετοια αποφαση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.