#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/04/2012 07:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξαπάτηση του ελληνικού λαού με το πετρέλαιο θέρμανσηςΑπόπειρα πολιτικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού εκδηλώθηκε χθες από την «πράσινη» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών: Ισχυρίσθηκε ότι η αποφασισθείσα υπέρμετρη αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον προσεχή Οκτώβριο, η οποία θα επιβαρύνει εκατομμύρια νοικοκυριά με αύξηση του κόστους θέρμανσης τουλάχιστον κατά 30%, είναι μέτρο που θα… περιορίσει το λαθρεμπόριο! Επιπλέον εξήγγειλε τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, μέτρο το οποίο είναι… «στον αέρα», αφού δεν έχει προβλεφθεί για αυτό καμιά δαπάνη στον Προϋπολογισμό του 2012!

Η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε χθες ότι το μόνο μέτρο κατά του… λαθρεμπορίου καυσίμων, το οποίο είναι ικανή να προωθήσει εντός των προσεχών 6,5 μηνών, είναι η… αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από το 14,5% στο 70%-80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης! Αποκάλυψε δηλαδή ότι το μόνο έτοιμο και άμεσα εφαρμόσιμο μέτρο που έχει δρομολογήσει για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, εδώ και 2,5 χρόνια θητείας, είναι η … ανατίμηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%-40%, η οποία θα γίνει από τις 15-10-2012 με στόχο… να μειωθεί σημαντικά η διαφορά τιμής με το πετρέλαιο κίνησης και να μην υπάρχει σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τη διάπραξη λαθρεμπορίου! Στην πραγματικότητα όμως το μόνο αποτέλεσμα αυτού του… μέτρου θα είναι να γίνει πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης από την επόμενη χειμερινή περίοδο, καθώς η τιμή του θα φθάσει να κυμαίνεται μεταξύ 1,30 και 1,40 ευρώ το λίτρο από περίπου 1 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα. Η εμμονή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στην απότομη υπεραύξηση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι αποτέλεσμα της συμφωνημένης από τον περασμένο Οκτώβριο αντιλαϊκής πολιτικής του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλου με την Τρόικα. Τον μήνα εκείνο ο κ. Βενιζέλος προώθησε το νόμο 4024/2011, στο άρθρο 38 (παράγραφος 4) του οποίου προβλέπεται ότι η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης από το 14,5% στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή από τα 0,06 στα 0,33 ευρώ το λίτρο θα γίνει από τις 15-10-2012 κι όχι σταδιακά μέχρι τις 30-9-2013, όπως προέβλεπε αρχικά ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος (ν. 3986/2011-άρθρο 36 παράγραφος 8α) του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίσθηκε τον Ιούνιο του 2011!

Επιπλέον, οι «πράσινες» ηγεσίες του υπουργείου δεν κατάφεραν να προωθήσουν επί 2,5 χρόνια θητείας τους αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών. Μόλις χθες, λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή εν όψει βουλευτικών εκλογών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου παρουσίασε αναλυτικά στους βουλευτές των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Εμπορίου νέα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων που δρομολογούνται για ψήφιση! Μάλιστα, από την παρουσίαση προκύπτει ότι το μόνο άμεσης εφαρμογής… «μέτρο» είναι, τελικά, η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στο επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο…

 

Χωρίς όρια η «πράσινη» εξαπάτηση του ελληνικού λαού

Η απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν σταματά… Ο κ. Π. Οικονόμου βρήκε χθες την ευκαιρία, εν όψει εκλογών, να εξαγγείλει δύο νέες… φιλολαϊκές παρεμβάσεις που –όπως είπε– σκοπεύει να κάνει, αν το ΠΑΣΟΚ ξανακυβερνήσει τη χώρα.

1) Η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15-10-2012 μπορεί να μη γίνει στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, όπως προβλέπει ο νόμος Βενιζέλου-Τρόικας (ο ν. 4024/2011), αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό (σ.σ. π.χ. 70%), για να μην επιβαρυνθούν πολύ από την αύξηση του φόρου τα νοικοκυριά! Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ακόμη και να μειωθεί ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης ώστε η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης να είναι ακόμη μικρότερη όχι μόνο λόγω μείωσης του ποσοστού αλλά και του φόρου επί του οποίου θα υπολογιστεί το ποσοστό. Ακόμη όμως κι αν υλοποιηθούν αυτά που εξήγγειλε ο κ. Οικονόμου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι τον προσεχή Οκτώβριο ακριβότερο κατά 30% περίπου σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή θα φθάσει το 1,30 ευρώ το λίτρο κατανάλωση!

2) Ταυτόχρονα με την αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης «θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης», το οποίο μάλιστα θα επιδιωχθεί να είναι σημαντικού ύψους και όχι «φιλοδώρημα»! Ωστόσο, πρόβλεψη για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης δεν έχει καταγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2012. Πέραν αυτού, από τα λεγόμενα του κ. Οικονόμου καθώς κι από πληροφορίες προκύπτει ότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη προσδιορίσει ούτε καν τον αριθμό των δικαιούχων ούτε βεβαίως το ποσό της επιδότησης ούτε τον τρόπο χορήγησης. Απλώς έχουν κατατεθεί προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα χωριστεί σε τρεις ζώνες και ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε κάθε ζώνη θα καθοριστεί το ύψος του επιδόματος, συνυπολογιζομένων εισοδηματικών κριτηρίων και στοιχείων για τη μέση κατανάλωση καυσίμων. Επιπλέον, από τα όσα ανέφερε ο κ. Οικονόμου, προκύπτει ότι το ύψος του επιδόματος ή ακόμη και το εάν τελικά θα χορηγηθεί θα εξαρτηθεί και από το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι του φετινού Προϋπολογισμού στα έσοδα και τις δαπάνες!

Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 04/04/2012 08:10:36

  Θα τολμήσω να πω οτι αυτό το θέμα είναι πιο σημαντικό και απο μετανάστες και απο ταξί και απο παιδεία και απο κάθε άλλη είδηση.Με 1,40 το λίτρο απλώς δεν βάζουμε πετρέλαιο.Κανείς δεν νοιάζεται βέβαια για το τι θα βάζουμε όσοι στην περιοχή μας δεν έχουμε αέριο.Συνελθετε κυβερνώντες,συνέλθετε..

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Ιωάννης33 04/04/2012 10:05:17

   Μα και το αέριο θα συμπαρασυρθεί! Τυχεροί όσοι προλάβανε να βάλουνε καυστήρες βιομάζας (αν δεν βρουν τρόπο να χτυπήσουν και το πέλλετ φορολογικά) και όσοι έχουνε σόμπες και πρόσβαση σε ξύλα. Εμείς με αέριο και πληρώσαμε φέτος σχεδόν ότι πληρώναμε παλιότερα για πετρέλαιο!

   • Flat avatar
    Flat @ TopGunZ 04/04/2012 10:15:10

    ο φιλαρακος σου έβαλε καυστήρα που καίει τσούσκες.

 2. Ioustinianos avatar
  Ioustinianos 04/04/2012 08:50:07

  Θα ΠΑΤΑΧΘΕΙ το λαθρεμπόριο καυσίμων.
  Τώρα Μάλιστα...
  Και το πετρέλαιο που θα φέρει ο Βαρδινογιάννης με 55 λεπτά το λίτρο, όπως λένε όλοι οι βενζινοπώλες, με τι Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα εισαχθεί στην κυκλοφορία;
  Έχει βουίξει ο τόπος ότι θα υπάρξει ένα νέο είδος πετρελαίου θέρμανσης για τον επόμενο χειμώνα και κανείς (μα κανείς) δεν βγαίνει ΕΠΙΣΗΜΑ από το κράτος να μας πει ότι αυτά είναι απλές φήμες και το μόνο που θα ισχύει είναι η εξίσωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης με το κίνησης.
  Βέβαια το ποιος στη Βόρεια Ελλάδα θα ψήφιζε μετά είναι το θέμα, και όχι αν θα έχουν θέρμανση τα σπίτια τον Οκτώβριο.
  Πόσο ηλίθιοι είναι οι Έλληνες.....

 3. SA avatar
  SA 04/04/2012 09:43:37

  με 1,40 το πετρέλαιο θέρμανσης πέστε αντίο στα δάση της Ελλάδας.... Αυτοί είναι επικίνδυνα ηλίθιοι....
  (μήπως δουλεύουν για τις εταιρίες αλυσοπρίονων;;)

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ SA 04/04/2012 10:45:50

   Θα προσληφθούν εποχικοί δασοφύλακες (παράλληλα με τη θέσπιση βαρέων προστίμων) που θα έχουν καθαρά εισπρακτικό ρόλο, όπως έχουν καταντήσει να έχουν εισπρακτικό ρόλο οι τροχονόμοι με τις κλήσεις. Ίσως μάλιστα να είναι οι ίδιοι με τους εποχικούς δασοπυροσβέστες, και να πώς εξασφαλίζεται 12μηνη εργασία και μειώνεται η ανεργία...

 4. Porky avatar
  Porky 04/04/2012 10:19:04

  Συγχωρέστε με εαν κάνω λάθος , μα και το πρόγραμμα της ΝΔ δεν λέει για εξίσωση του φόρου πετρελαίου με αυτό της κίνησης απο φέτος???

  Και επειδή θυμάμαι καλά το λέει ξεκάθαρα εδώ:
  http://www.nd.gr/documents/45738/c6d9b488-9538-43c2-a662-0ad2691778cd

 5. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 04/04/2012 10:42:40

  Να θυμίσω όμως εδώ ότι δεν έχουν περάσει ούτε δεκαπέντε μέρες από όταν ο Ι. Βρούτσης παρουσίασε τις, υποτίθεται επίσημες, θέσεις της ΝΔ για την πάταξη του λαθρεμπορίου -δημοσιεύτηκαν μάλιστα και εδώ-, και ανάμεσά τους φιγουράριζε φαρδιά-πλατιά η πρόταση για "άμεση και πλήρη εξίσωση" του ΕΦΚ στα δύο είδη πετρελαίου. Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι ο Ν. 4024/11 άνοιξε το δρόμο, αλλά όταν η πρόταση Βρούτση είναι ταυτόσημη με το νόμο ως προς το θέμα του ΕΦΚ, απορώ γιατί το αναδεικνύει τόσο ο Ε.Τ.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/04/2012 11:10:07

  Τους απλούς καταναλωτές καυσίμου, οι κυβερνώντες τους έχουν γραμμένους εκεί που έχουν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους...
  Αλλά δεν λογαριάσανε πώς θ' αντιδράσουν στην πτώση κατανάλωσης οι εφοπλιστές με τα γκαζάδικα (συμπτωματικά, έχουν επίσης τα εγχώρια διυλιστήρια και κάτι κανάλια που "εκπέμπουν πληροφορία").
  Ο κόσμος είναι ζόρικος και μείς ασθενικοί, κε Βαγγέλη !

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 04/04/2012 11:18:51

   Αν νομίζεις ότι ο συγκεκριμένος "εφοπλιστής με τα γκαζάδικα και τα διυλιστήρια" θα πληγεί ιδιαίτερα από την πτώση της εγχώριας κατανάλωσης, μάλλον το βλέπεις λίγο απλοϊκά το θέμα. Αγωγιάτης είναι, αγώι κάνει: τα γκαζάδικά του θα φέρνουν λιγότερη ποσότητα εδώ και την υπόλοιπη θα την πηγαίνουν αλλού (όπου βρίσκει καλά κοντράτα). Ομοίως και το διυλιστήριο: ό,τι παράγεται, μπορεί και να εξάγεται -άλλωστε και η (γειτονική) παραγωγή... κορινθιακής σταφίδας δεν καταναλώνεται όλη στην εγχώρια αγορά. Για το δε δίκτυο διανομής καυσίμων, αυτό μάλλον για πρεστίζ και ονόρε υπάρχει. Μπορεί κάλλιστα να πουληθεί και να μην είναι "βάρος".

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 04/04/2012 11:59:53

    Δύο είναι οι “εφοπλιστές με τα γκαζάδικα και τα διυλιστήρια” ! Χε χε, ευτυχώς "θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός" στην εσωτερική αγορά!
    Και μετά ξυπνάς και σκάς από το γέλιο!

 7. NIKOS avatar
  NIKOS 04/04/2012 12:03:11

  Τα ζώα ακόμα μας κυβερνούν , αλλά , τι κυβερνούν ; μάλλον στάβλο !!

 8. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 04/04/2012 13:34:51

  Ακόμα εκεί στο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τα μηνύματα που έχει στείλει η Αγορά διαμέσου της Νέας Διαμόρφωσης της Καταναλωτικής συμπεριφοράς των Πολιτών; Δεν έχουν καταλάβει ακόμα ότι όταν παίρνουν Οριζόντια μέτρα αύξησης Φόρων ή Εισφορών τότε τα τελικό αποτέλεσμα στο Κρατικό Ταμείο είναι η είσπραξη λιγότερου του προβλεπόμενου ποσού; Είναι φυσιολογική αντίδραση στην μεταβολή των προτιμήσεων, επιλογών των Καταναλωτών που στρέφονται στην επιλογή άλλων υποκατάστατων με διαφορετικά οικονομικά χαρακτηριστικά Προϊόντα. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δημιουργήσουν ακόμα μία υστέρηση των Εσόδων και άρα θα επιλέξουν νέα μέτρα μείωσης Μισθών και Συντάξεων γιατί η Τρόϊκα δεν θα αποδεσμεύει τη νιοστή Δόση. Θα πρότεινα η Κυβέρνηση Παπαδήμου να μην παίρνει αποφάσεις για θέματα που δεν έχει εξουσιοδοτηθεί και να αφήσει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά η Κυβέρνηση με νωπή κυβερνητική εντολή.

 9. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 04/04/2012 14:40:33

  Μια χαρά θυμάσαι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.