01/04/2011 20:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εξαγωγές: πανηγυρίζουν επειδή επιστρέψαμε στο ...2008

Όλες αυτές τις ημέρες, μέσα στα μαύρα στοιχεία για την οικονομία που παρουσιάζει η κυβέρνηση και οι διεθνείς οργανισμοί, υπάρχει ένας αριθμός για τον οποίον το οικονομικό επιτελείο αισθάνεται περήφανο. Πανηγυρίζει κάθε μήνα που βγαίνουν τα στοιχεία και μάλιστα το χρησιμοποιεί σαν ισχυρό χαρτί και αιτιολόγηση της πρόβλεψής της ότι θα βγούμε από την ύφεση. Πρόκειται για το ρυθμό αύξησης των εξαγωγών οι οποίες αυξάνονται σημαντικά. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο περασμένος Ιανουάριος όπου οι εξαγωγές έφτασαν τα 1,38 δις ευρώ αυξημένες κατά 39,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Εντυπωσιακό πράγματι αν σκεφτεί κανείς ότι η ΕΕ προβλέπει μέση αύξηση για φέτος της τάξης του 5,5%.

Είναι όμως έτσι, ή πανηγυρίζουμε γιατί δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε; Αν δηλαδή οι εξαγωγές είχαν πατώσει πέρυσι, έστω και μια μικρή αύξηση γίνεται αυτόματα πανηγύρι στην πλατεία Συντάγματος;

Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. Ναι, είναι καλό να έχουμε εξαγωγές αλλά όχι να βγούμε στους δρόμους να χορέψουμε γιατί… επιστρέψαμε στο 2008. Διότι έτσι είναι. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των εξαγωγέων, φέτος οι εξαγωγές θα κυμανθούν γύρω στα 18 δις ευρώ όταν πέρυσι ήταν 16,25 δις. Το 2008, όμως, όμως, ήταν 17,3 δις, δηλαδή στα ίδια πάνω – κάτω επίπεδα με την… επιτυχία που επικαλείται η κυβέρνηση για το 2011.

Ας μην πουλάμε λοιπόν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μην κάνουμε το κρέας ψάρι. Τα ελληνικά προϊόντα θέλουν πολύ χρόνο και δουλειά για να γίνουν ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές, κάτι που η κυβέρνηση δεν βλέπουμε να προωθεί.

Επίσης, θα πρέπει να ειπωθεί ότι είναι σημαντικό να μειώνεται το εμπορικό έλλειμμα, δηλαδή οι εισαγωγές σε σχέση με τις εξαγωγές. Τι να το κάνεις όμως όταν η συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγών γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είμαστε ικανοί να βγούμε στις τρίτες χώρες.

Το συμπέρασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί θα πετύχει να φτάσει το 2008, δύο χρόνια πίσω και μάλιστα όταν οι τιμές είναι χαμηλότερες. Εύγε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. st.takis avatar
  st.takis 01/04/2011 20:46:15

  ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ.

 2. 3birdssitting avatar
  3birdssitting 01/04/2011 20:53:33

  Ναι ειναι για γελια, διότι ενω οι εξαγωγες ειναι αναιμικες, το εμπορικό ελλειμα μειωνεται επειδή υποχωρουν ταχύτερα οι εισαγωγες !! (δλδ κόβεται ο περιτος καταναλωτισμος)

 3. nasos avatar
  nasos 01/04/2011 21:55:02

  και ρεκόρ όλων των εποχώννα σπάσουν,να φτάσουν πχ τα 20 δισ-γύρω στο 8,5%του ΑΕΠ-,εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ και σε σχέση με την ένταση της κρίσης
  σε μια οικονομία που βασίζεται τόσο πολύ στην κατανάλωση η βίαια προσαρμογή που επιχειρείται μέσω του Μνημονίου ισοδυναμεί με καρδιακή ανακοπή σε έναν άνθρωπο

 4. skeptomenos avatar
  skeptomenos 01/04/2011 22:40:26

  Που οφείλεται αυτή η αύξηση? Το πιθανότερο είναι να είναι μια συγκυριακή αύξηση.
  Εάν πχ οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων διύλισης αργού πετρελαίου, ελάχιστη σημασία έχει.
  Εάν άνοιγαν μερικά εργοστάσια, προσλάμβαναν κόσμο και έκαναν εξαγωγές, θα ήταν πολύ σημαντική είδηση. Έπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψη σας?

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/04/2011 23:21:22

  To Ισραήλ να ναι καλά που τα χάλασε με την Τουρκία

 6. leste avatar
  leste 01/04/2011 23:52:32

  Η αύξηση του ποσού των εξαγωγών,οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην αύξηση της τιμής των μετάλλων,πχ αλουμίνιο. Δηλαδή έχουμε ίδια ή και λιγότερη παραγωγή με πολύ υψηλότερη τιμή.

 7. skeptomenos avatar
  skeptomenos 02/04/2011 00:21:34

  Έπαιξαν κάποιο ρόλο στην αύξηση της τιμής των μετάλλων οι κυβερνώντες?
  Από πού προκύπτει κυβερνητική επιτυχία?
  Δηλαδή εάν αύριο πέσει η τιμή του αργού, και ένεκα αυτού μειωθούν οι εισαγωγές, η κυβέρνηση θα νομίζει ότι έκανε κανένα μεγάλο κατόρθωμα?

 8. leste avatar
  leste 02/04/2011 03:16:26

  ''Από πού προκύπτει κυβερνητική επιτυχία?''

  από πουθενά δεν προκύπτει!

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/04/2011 22:53:30

  Η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην εξασθένηση της εσωτερικής αγοράς (αλλά όχι μόνον). Πολλές εταιρείες αναγκάζονται να γίνουν εξαγωγικές, ρίχνοντας βέβαια λογικά το ποσοστό του κέρδους τους, διότι άν συνέχιζαν να στοχεύουν στην εσωτερική ζήτηση θα "πέφτανε θύματα σε άνιση μάχη κι αγώνα".
  Στην προηγούμενη τριακονταετία προτιμούσαν όλο και περισσότερο την εσωτερική αγορά, διότι εξασφάλιζαν έτσι ψηλότερο ποσοστό κέρδους λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης και των ολιγοπωλιακών καταστάσεων.
  Ο εξαναγασμός του ιδιωτικού τομέα, κυρίως του δευτερογενούς, να γίνει πιό εξωστρεφής, είναι ένα από τα ελάχιστα καλά αυτής της δύσκολης περιόδου.
  Μακροπρόθεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο είναι πολύ πιό σημαντικός δείκτης για την υγεία μιας οικονομίας παρά το δημοσιοικονομικό ισοζύγιο. Αλλά μόνον μακροπρόθεσμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.