#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/07/2010 09:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εν αναμονή ηχηρής κίνησης της ΕθνικήςΕν αναμονή ηχηρής κίνησης της Εθνικής τράπεζας βρίσκεται η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι που θα επιβεβαιώσει και τα όσα υποστηρίζουμε περί ορεκτικού από Σάλλα και κυρίως πιάτου από Ταμβακάκη (http://www.antinews.gr/?p=54158) .

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αναζωπύρωση των σεναρίων για συγχωνεύσεις στις τράπεζες, κάτι που φαίνεται να επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση. Προς ώρας, σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του Γ. Παπακωνσταντίνου σε επίσημη εκδήλωση ενώ μέχρι την Τετάρτη πιθανότατα θα ορισθούν ειδικοί σύμβουλοι για την αποτίμηση ΤΤ και ΑΤΕ καθώς και για την έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας.

Όλα αυτά, πάντως, γύρω από την πρόταση Σάλλα φαντάζουν μάλλον απίθανα να γίνουν και το σενάριο της τριπλής συγχώνευσης μάλλον θα αποσυρθεί σύντομα. Βεβαίως ο κ. Σάλλας δεν θα μείνει με το αζημίωτο για την ταραχή (με την καλή έννοια) που έφερε στο τραπεζικό και οικονομικό σύστημα.Οι πληροφορίες που έχουμε για την πρόταση που κατέθεσε συγκλίνουν στο γεγονός ότι είναι αδύνατο να υλοποιηθεί διότι υπάρχουν ανυπέρβλητα αγκάθια. Κι όσο κι αν οι πέριξ του Μ. Σάλλα ζητούν από δημοσιογράφους και Media να στηρίξουν την προσπάθεια, μάλλον δεν θα γίνει ποτέ. Τα αγκάθια είναι βασικά τρία.

1. Πρώτο αγκάθι είναι τα δανεικά λεφτά από το ΤΤ. Δεν μπορεί να παίρνει ρευστό από μια τράπεζα και μετά από λίγο να ζητά να την αγοράσει.

2. Το δεύτερο αγκάθι έχει να κάνει με την πρόθεση της ίδιας της κυβέρνησης, κι εδώ μάλλον την πάτησε η ΝΔ που βιάστηκε να χαιρετήσει την επερχόμενη συμφωνία. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο να κρατήσει μια τράπεζα κρατική, είτε αυτή θα είναι η ΑΤΕ, είτε θα προκύψει από συγχωνεύσεις με ΤΤ, Ταμείο Παρακαταθηκών κ.λπ.

3. Το τίμημα είναι ιδιαίτερα χαμηλό για να το δεχθεί η κυβέρνηση. Φανταστείτε ότι με τα ίδια λεφτά Εθνική και Eurobank αγόρασαν το 6% των μετοχών του ΤΤ κι όχι το 33% που ζητά ο κ. Σάλλας. Ακόμη κι αν η αποτίμηση είναι με βάση την παρούσα χρηματιστηριακή αξία, δεν αντικατοπτρίζει την «υγεία» του Ταμιευτηρίο

Γι’ αυτούς τους λόγους είναι περισσότερο πιθανό να γίνει διαφορετικό deal απ’ αυτό που θα ήθελε ο κ. Σάλλας.

Διαβάστε κι αυτό: Ο Σάλλας μοίρασε την σαλάτα, το φιλέ μινιόν έπεται…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιωργης avatar
  Γιωργης 19/07/2010 09:43:44

  Εκτος απο ηχηρη αναμενεται να ειναι και βρωμερη

 2. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 19/07/2010 11:30:41

  Στερνή μου γνώση...
  Δεν είπαμε; Ο Σάλλας μετά του Βαρδέως μοιράζουν την τράπουλα, άλλος θα κόψει κι άλλος θα μαζέψει το τραπέζι. Και άς το θυμηθούμε, στην παρτίδα ίσως δεν παίζουν μόνον ελλαδικοί παίκτες αλλά και ευρωζωνικά παιδιά, πολύ χοντρότερα. Στο δρόμο της Εμπορικής μάλλον, τίποτα Γαλάτες, ή και ταυρομάχοι...

 3. ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ avatar
  ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ 19/07/2010 11:43:53

  Σε μια Ελλάδα που γκρεμίζεται και οι πολλοί ομιλούν για πτώχευση, το χρηματιστήριο ανεβαίνει. Αργότερα μη πουν ότι δεν ήξεραν!!!

 4. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 19/07/2010 12:01:50

  Τελικά, τι είναι ένας ισχυρός Δημόσιος τομέας στο πιστωτικό σύστημα (και γενικά στην οικονομία θα έλεγα); Ευλογία ή κατάρα;
  Την άποψη του ΚΚΕ και του (σημερινού) ΣΥΡΙΖΑ την έχω εμπεδώσει επαρκώς. Ο ΛΑΟΣ, κατά παράδοξο τρόπο, στο θέμα αυτό έχει μετριοπαθή άποψη, "μικτής οικονομίας" (σε πολλά είναι "μετριοπαθής" τελευταία, something is running at the gypsies house).
  Αλλά την άποψη του (σοσιαλιστικού) ΠΑΣΟΚ και της (φιλελεύθερης, με ότι θέλετε ως πρόθεμα) ΝΔ, ειλικρινά δεν την καταλαβαίνω. Ιδιαίτερα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και της βαθείας ΝΔ, ιδιαίτερα σήμερα. "Μικρό" κράτος στην οικονομία (με εποπτικό ρόλο κυρίως) ή κράτος-επιχειρηματίας; Αμερικάνοι (οι Άγγλοι, με τις κρατικοποιημένες τράπεζες, το έχουν ήδη ρίξει στον ..."κρατισμό") ή Γαλλο-Γερμανοί; Καπιταλισμός του Μάντσεστερ ή καπιταλισμός του Ρήνου; Ή κάτι υβριδικό, ενδιάμεσο.
  Τουλάχιστον ο Βγενόπουλος (που δεν είναι και δεν θέλει να γίνει πολιτικός) τα είπε ορθά κοφτά: Ισχυρός κρατικός τομέας, με καθοριστικό ρόλο. Τα "κόμματα εξουσίας" τι λένε τελικά; Βλέποντας και κάνοντας;
  Και μη μου πείτε ότι η σημερινή ΝΔ έχει στοιχειωδώς σαφή άποψη για το θέμα, ή έστω σαφέστερη από το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν το βλέπω!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.