#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2013 08:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενωμένη Ευρώπη ή «Ενωμένοι Γλεντζέδες» του Νότου;Πολλοί αναθάρρησαν από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Κάποιοι έσπευσαν ακόμη και να πανηγυρίσουν, βάζοντας την γείτονα χώρα στην ίδια μοίρα και θέση με την δική μας. Κάποιος θα πρέπει να τους πει ότι κάνουν μέγα λάθος. Οι δύο αυτές χώρες, έχουν δυστυχώς μονάχα γεωγραφικές ομοιότητες. Ακούσαμε το αμίμητο «αφού σκέφτονται οι Ιταλοί να επιστρέψουν σε εθνικό νόμισμα, εμείς θα έπρεπε ήδη να το έχουμε κάνει». Αλίμονο, η Ιταλία μπορεί να πάει καλύτερα επιστρέφοντας στην λιρέτα, εμείς αντίθετα θα πάμε μάλλον χειρότερα επιστρέφοντας στην δραχμή. Κι αυτό, επειδή η ιταλική οικονομία είναι μια οικονομία παραγωγική, εξωστρεφής και καινοτόμος και μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευελιξία του εθνικού νομίσματος για να τονώσει τις εξαγωγές της και την ανταγωνιστικότητά της. Η ελληνική οικονομία αλήθεια τι θα κερδίσει με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα εκτός ίσως του τουριστικού τομέα; Εθνικό νόμισμα έχουν – μην ξεχνάμε – και οι βαλκανικές χώρες που όλοι ξορκίζουμε την περίπτωση να τους μοιάσουμε στο μέλλον. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, υποφέρουν τριπλάσια φτώχεια ακόμη και από την δική μας μετά την ύφεση έξι σχεδόν ετών. Η ύπαρξη του εθνικού νομίσματος είναι οδυνηρά εμφανές πως δεν είναι ικανή να τους βοηθήσει να ανακάμψουν.

Υπάρχουν ακόμη εκείνοι που ονειρεύονται μια καινούρια ζώνη κοινού νομίσματος που να περιλαμβάνει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρο και Γαλλία. Ένας συνασπισμός χρεοκοπημένων ή ζορισμένων οικονομιών, που θα ενωθούν σε μια μεγάλη θύελλα χρέους και ελλειμμάτων που θα σαρώσει στο διάβα της, τις ναζιστικές – κερδοσκοπικές – τοκογλυφικές – νεοφιλελεύθερες αγορές. Μια συμμαχία αποτυχημένων, που θα την χρηματοδοτήσουν οι Νεφελίμ, θα την κυβερνήσουν οι Ελ και θα την πληρώσουν οι Ελλοχίμ. Ένα ατέλειωτο γλέντι, όπου θα ρέουν τα ούζα, οι σαγκρίες, τα κιάντι και οι σαμπάνιες, κάτω από τον ζεστό και λαμπρό μεσογειακό ήλιο. Μια μεγάλη ταβέρνα, όπου θα αμπακιάζουμε ψητά αρνιά, σπληνάντερα, κοκορέτσια, τάκος, φουά γκρα, πατέ, γαρίδες, καραβίδες αστακούς και μαριδίτσα, πληρωμένα όλα από γαμοδάνεια, διακοποδάνεια, στεγαστικά δάνεια, εορτοδάνεια, κάρτες και λεφτά από τα ATM’s. Μια απέραντη παραλία, όπου θα χορεύουμε συρτάκι και φλαμέγκο, θα τραγουδάμε φάντος, μαντινάδες και ταραντέλες και θα ακούμε Ουμπέρτο Τότσι, Ζορζ Μουστακί, Χούλιο Ιγγλέσιας, Βιολάρη και Πάριο.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως οι ιταλικές εκλογές το έστειλαν το μήνυμα στην Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα περιθώρια έχουν στενέψει και ο χρόνος έχει συμπυκνωθεί. Η απάντηση των «βορείων» δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο θα ήταν τέσσερα χρόνια πριν. Κατά τη γνώμη μου, η απλή έκδοση ευρωομολόγου δεν είναι πλέον ικανή συνθήκη απορρόφησης του μεγάλου χρέους και κυρίως ικανό εργαλείο για ανάπτυξη. Η οποιαδήποτε Ποσοτική Χαλάρωση (QE) χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο συνολικής δράσης για ανάκαμψη, μπορεί απλώς να αποτελέσει καύσιμο για ένα ακόμη καταναλωτικό πυροτέχνημα που θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας ακόμη «φούσκας» που θα είναι πλέον αδύνατον να «απορροφηθεί» ομαλά. Η κοπή δηλαδή νέου χρήματος από μόνη της μπορεί να μην είναι η καλύτερη απάντηση στην κρίση που ολοένα και βαθαίνει στην ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά.

Εκείνο που θα πρέπει να αποφασίσουν οι εταίροι, και κυρίως οι Γερμανοί, είναι αν θέλουν να συνεχίσουν την κοινή πορεία ή αν είναι προτιμότερο να το «διαλύσουν» το μαγαζί. Το δεύτερο είναι ίσως ευκολότερο αλλά μπορεί να αποδειχτεί και καταστροφικότερο για όλους. Το πρώτο, προϋποθέτει από όλους  δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και καθολικές μεταρρυθμίσεις, τόσο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης όσο και στα ίδια τα εθνικά κράτη. Η δημιουργία καινούριων κοινών θεσμών, και μια ομοσπονδιακή δομή διακυβέρνησης σε καίριους τομείς αλλά πάντως σίγουρα στον τομέα της οικονομίας, θεωρούνται εκ των ουκ άνευ για την πραγμάτωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οποιεσδήποτε αποφάσεις που θα κινούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση, θα δώσουν το μήνυμα στις αγορές. Μια πραγματικά Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα που θα λειτουργεί στα πλαίσια της FED, είναι ακριβώς το «εργαλείο» που θα δώσει στις «αγορές» να καταλάβουν πως θα πρέπει να κάνουν «χώρο» για μια καινούρια, συμπαγή οικονομική δύναμη, την Ενωμένη Ευρώπη. Χωρίς αυτή την προοπτική, οι παγκόσμιες αγορές, όπου διαρκώς αναδύονται καινούριοι, ισχυροί και ελκυστικοί πόλοι, θα αρχίσουν σύντομα να χάνουν την εικόνα της Ευρώπης ως σύνολο και κατά συνέπεια και του Ευρώ ως ένα από τα δύο ισχυρά αποθετικά νομίσματα. Από ότι φαίνεται, οι παγκόσμιες αγορές μάλλον θα ξεπεράσουν εύκολα τις δυσκολίες ακόμη και μετά την τυχούσα διάλυση της Ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις χώρες της Ευρωζώνης στην μονήρη πορεία τους μετά από μια τέτοια διάλυση. Και φοβούμαι πως, στην πιο αδύναμη θέση από όλες, θα είναι η πατρίδα μας.

Akenaton           

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 16/03/2013 09:15:06

  Σωστός ακενατόν..
  Για να συμπληρώσω την εξαίρετη ανάλυση σου..
  Εδω καράβια χάνονται βαρκούλες (ελληνικές) αρμενίζουν...

  Το καινούργιο της Κύπρου δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί..Εφ άπαξ φόρος σε καταθέσεις τραπεζών...Τι είναι αυτό και τι σηματοδοτεί?
  Ενδειξη ισχύος ή αδυναμίας της γερμανικής ευρωζώνης?
  Το έλεγαν μέσες άκρες απο την αρχή οι γερμαναράδες.Σε μας δεν μπόρεσαν να το εφαρμόσουν προφανως,οι πανταλάκηδες μας , σωστές ύαινες ξέφυγαν μαζί με την λεία τους απο τον γέρικο λέοντα σόιμπλε.
  Οσοι κατέφυγαν όμως στην Κύπρο για να ξεφύγουν,ατύχησαν.Οι πιό ενημερωμένοι, σίγουρα οι πανταλάκηδες είναι πάλι, μετέφεραν έγκαιρα την λεία τους πίσω στην ελληνική ζούγκλα.
  Το ΔΝΤ είναι παρών στη Κύπρο ή όχι...Τι σημαίνει αυτό?
  Η Ρωσία μάλλον περνάει στην δεύτερη κατηγορία ισχύος..Ούτε την Κύπρο μπόρεσε να κρατήσει ούτε όλα τα μουντζούρικα ευρά της χωρίς ..Πως το λέγαν παλιά?Φόρος υποταγής ? Ομως ποιός είναι ο ηγέτης?
  ο μπάμιας ή η μέρκελ? η μήπως ο νέος σχιστομάτης?

  Ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί το σόκ της κύπρου..Αν το δοκιμάζανε με επιτυχία σε μας πριν οι πανταλάκηδες ξεφύγουν, και με ένα συμμάζεμα της σπατάλης του δημοσίου ίσως να είχε βγεί το πρόγραμμα.
  Αυτό ήταν προφανώς το λεφτά υπάρχουν του θλιβερού γιωργάκη και το λεφτά θα βρούμε των ατζαμήδων του τσίριζα..
  Μόνο που εμείς δεν έχουμε σοβαρό κράτος σαν της κύπρου για να τα καταφέρουμε .

  Ακόμη μετράμε συνταξιούχους και υπαλλήλους...4 χρόνια μετά....Ακόμη δεν έχουμε οργανογράμματα των υπηρεσιών του κράτους...4 χρόνια μετά..
  Και θέλουμε να αρμενίζουμε στην θύελλα με την βαρκούλα μας την σκοροφαγωμένη..Χωρίς πανί, χωρίς κουπιά, χωρίς τιμόνι...
  Αλλά όμως με δραχμούλες..

  Ε, ρε γλέντια για τους πανταλάκηδες...

  • Αριστείδης avatar
   Αριστείδης @ ορεσείβιος 21/03/2013 09:43:37

   Ομως ποιός είναι ο ηγέτης?
   ο μπάμιας ή η μέρκελ? η μήπως ο νέος σχιστομάτης?

   O ηγέτης αγαπητέ ορεσείβιε είναι η Αυτοκρατορία του χρήματος. Και οι άρχοντές της που μας κυβερνούν δεν κρύβονται πλέον: Rotchild,Rocfeller, Paulson. Aυτοί με τις 10 Υπερτράπεζές τους, οι σημαντικώτερες των οποίων είναι Blackrock, Goldman Sachs και Bank of America, κατέχουν τα πλειοψηφικά πακέτα μετοχών όλων σχεδόν των κεντρικών τραπεζών (ακόμα και της Τ.τ. Ελλάδος) και όλων των μεγάλων τοπικών τραπεζών του κόσμου. Πρόσφατα οι Rotchild,Rocfeller απέκτησαν και τον έλεγχο της Societe Generale στην οποία καταλήγουν τα περισσότερα απο τα χαράτσια μας που πληρώνουμε στην εφορία...
   Δικό τους είναι πάνω απο το 70% του Παγκόσμιου πλούτου.
   Και δεν έκαναν καμμία συνομωσία για να καταλήξουν στην κορφή της πυραμίδας. Απλά εφαρμόζουν τον βασικό νόμο της εξέλιξης όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Αν δεν ήταν αυτοί στην κορυφή, θα ήταν 3 άλλοι με 10 άλλες Υπερτράπεζες. Δεν υπάρχει καν συνενόηση μεταξύ τους γιατί δεν χάνουν ευκαιρία να φάνε ο ένας τον άλλο μόλις διαπιστώσουν αδυναμία. Λυκοφιλίες προκειμένου για μεγάλο θήραμα, ναι κάνουν. Πολύ προσωρινές όμως...

 2. MCA avatar
  MCA 16/03/2013 09:49:31

  Η δημιουργία καινούριων κοινών θεσμών, και μια ομοσπονδιακή δομή διακυβέρνησης σε καίριους τομείς, αλλά σίγουρα στον τομέα της οικονομίας και η λειτουργία της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στα πρότυπα της FED,κρύβουν πολλούς κινδύνους. Το μεγάλο ερώτημα είναι, πόσο δημοκρατικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτοί οι θεσμοί,καθώς και ο έλεγχος της ΕΚΤ από την ΕΕ. Κατά την γνώμη μου η τράπεζα θα πρέπει να είναι 100% Ευρωπαϊκή και να μην έχουν λόγω οι ιδιώτες. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στην εξουσία,μέσω της ψήφου τους,στο επίπεδο που είναι σήμερα στις χώρες τους.Αλλιώς εάν φτάσουμε και ακούμε από τα ΜΜΕ ,΄΄ότι τι να κάνουμε το αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση΄΄,τότε δεν θα αργήσει ο χρόνος,όπου πολιτικά θα γίνουμε Κίνα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ MCA 16/03/2013 10:57:03

   Συμφωνώ για την ΕΚΤ αλλά αυτά στην τελική είναι λεπτομέρειες που θα ρυθμιστούν. Το μεγάλο πρόβλημα κατά την γνώμη μου είναι η αυτοκρατορική ηγεμονική εικόνα που πάει να παγιώσει η Γερμανία τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον κύκλο χωρών που την ακολουθούν. Μια τέτοια εικόνα δεν συνάδει με μια Ενωμένη Ευρώπη με Δημοκρατική Διακυβέρνηση και ένα Ευρωκοινοβούλιο με αρμοδιότητες και ισχύ που τώρα εκπηγάζουν από κλειστά κλαμπ και σκοτεινά γραφεία.

   • Tsaros avatar
    Tsaros @ akenaton 16/03/2013 11:52:45

    """Συμφωνώ για την ΕΚΤ αλλά αυτά στην τελική είναι λεπτομέρειες που θα ρυθμιστούν."""

    Θα ρυθμιστούν από ποιόν; Θα ρωτήσουν εσένα ή την Ελλάδα γιατί;

    Αμαν με τα ψώνια που πιστεύουν ότι θα μπουν ποτέ, με 10 εκατομμύρια κόσμο και πολιτικούς εξαγορασμένους από το 1823, στους «ισχυρούς της Ευρώπης».

    • akenaton avatar
     akenaton @ Tsaros 16/03/2013 12:51:51

     Θα ρυθμιστούν στα πλαίσια της μετάβασης στην ολοκλήρωση. Όποιος δεν θέλει να πάει, δεν πάει, παίρνει τα μπογαλάκια του και φεύγει.

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ MCA 16/03/2013 13:35:13

   "Η δημιουργία καινούριων κοινών θεσμών, και μια ομοσπονδιακή δομή διακυβέρνησης σε καίριους τομείς..."

   Όλα αυτά, για να ισχύσουν, απαιτούν εθνικά δημοψηφίσματα σε πάνω από 20 χώρες. Οι οργισμένοι, άνεργοι, απογοητευμένοι, ωθούμενοι στα άκρα ευρωπαίοι πολίτες τού σήμερα καθιστούν το εγχείρημα σχεδόν αδύνατο, στην παρούσα περίοδο ανάπτυξης φυγόκεντρων τάσεων. (Θυμηθείτε τι πλάγιες μεθόδους χρησιμοποίησαν πρόσφατα στην ελληνική μπανανία και σε μέρος της λοιπής Ευρώπης για να ψηφισθεί το -δημοκρατικό κατά τ' άλλα- ευρωσύνταγμα)

   Κάτι τέτοιες ριζικές τομές (όπως και η αύξηση της φορολογίας) οφείλουν να περνάνε σε περιόδους παχέων αγελάδων και όχι το αντίθετο, όπως οι εγχώριοι και ευρωπαϊκοί πολιτικοί μας λανθασμένα και κατ' επανάληψιν επιχειρούν.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Αντίθεσις 16/03/2013 15:33:03

    Συμφωνώ! Η λύση; Η Γερμανία ίσως μπορεί να πληρώσει για μας. Για την Ιταλία όμως; την ισπανία; Τη Γαλλία μεθαύριο; Για πόσους να πληρώσει τελικά; Άρα: διάλυση ή πολιτική ενοποίηση. Αυτές είναι οι λύσεις στο τραπέζι. Διαλέγουμε και παίρνουμε. Όλοι οι ευρωπαίοι, όχι μονάχα εμείς!

    • Αριστείδης avatar
     Αριστείδης @ akenaton 21/03/2013 09:53:50

     Δεν διαλέγουμε και παίρνουμε αγαπητέ Ακενατών.
     Οι Γερμανοί διαλέγουν και παίρνουν και όπως φαίνεται, εκτός αν έρθουν τα πάνω κάτω, είναι οι πλέον ανίκανοι να επιλέξουν την πολιτική ενοποίηση με δικά τους έξοδα όπως έκαναν κάποτε οι ΗΠΑ.
     Επομένως η διάλυση είναι προφανές οτι είναι αναπόφευκτη.
     Οπότε οι "ενωμένοι γλεντζέδες του Νότου+Ρωσία?"
     φαίνεται να είναι η φυσική κατάληξη των πραγμάτων, είτε την επιδιώξουμε είτε όχι...
     Οπότε όπως ωραία το περιγράφεις θα γυρίσουμε στην ωραία εποχή πρό των γαμοδανείων, με Φιατάκια αντί τζιπούρες, κοκορέτσια και μαρίδα ,
     Σλίπινγ-μπάγκ και καρπούζι
     και χωρίς σαλέ στην Αράχωβα και σκί στο Σαμονί...
     Ε, θα το συνηθίσουμε, τι να κάνουμε...

 3. foros1 avatar
  foros1 16/03/2013 10:18:23

  αν η Γερμανία δεν θέλει να "διαλύσει" το μαγαζί και η ΕΚΤ να λειτουργεί οπως η FED, πρεπει να δει, πως για παράδειγμα η πολιτεία της Μασσαχουσέτης αντιμετωπίζει την πολιτεία της Φλόριδα.
  με τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου παλι δικά μου, χωριό δεν γίνεται...

  • akenaton avatar
   akenaton @ foros1 16/03/2013 12:53:40

   Σωστά, τώρα απλώς δεν υπάρχει το πλαίσο και αυτή η απουσία επιτρέπει παιχνίδια σαν αυτό που λέτε. Ή θα φτιάξουν το πλαίσιο και θα το πάρουν απόφαση να πληρώσουν (ή να χάσουν) εφάπαξ ή θα το διαλύσουν το μαγαζί. Η Ιταλία αυτό μας λέει.

 4. τις avatar
  τις 16/03/2013 10:29:45

  Εφ' όσον αναφερόμαστε προοπτικά σε κατ' ουσίαν "κεντρική" ευρωπαική διεύθυνση και εμείς ως πολίτες πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα υποκείμεθα σε αυτήν επί παντός, απεκδυόμενοι των εκλογικών ελέγχων που ασκούμε στην εθνική μας κυβέρνηση, το εξεταστέο είναι εάν ως πολίτες θα εκλέγουμε (μαζί με όλους τους άλλους ευρωπαίους) πανίσχυρη ευρωπαική κυβέρνηση με αντίστοιχη ελεγκτική αντιπολίτευση στα πρότυπα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και ελευθεροτυπίας που γνωρίζουμε.
  Το υπάρχον "έμμεσο" ευρωπαικό κοινοβούλιο δεν φέρει την άμεση εντολή των εντολέων του και επομένως μόνο ως φύλλον συκής μπορεί να θεωρηθή η πολύτιμη κυβερνητική εκχώρηση που καλούμεθα σήμερα να αποδεχθούμε.
  Ούτω πως...dubito de omnibus.

  • akenaton avatar
   akenaton @ τις 16/03/2013 10:51:15

   Συμφωνώ τόσο στην διαπίστωση (σημερινό ευρωκοινοβούλιο), όσο και με τα προαπαιτούμενα που θέτετε.

   • τις avatar
    τις @ akenaton 16/03/2013 11:31:45

    Αγαπητέ Ακενατον, εφ' όσον "βρέχουμε" τα πόδια μας ας τολμήσουμε να μπούμε και στα βαθιά!
    Δηλαδή αυτό το ιδεατό που έχετε κατά νούν και σθεναρά υπερασπίζεσθε περιλαμβάνει ένα ενιαίο ευρωπαικό κράτος που κατά μεν διαμορφώνει άπαντα τα δικαιικά αστικά, εργατικά, εμπορικά, ποινικά, συνταγματικά κλπ δικαιώματα-υποχρεώσεις των εν τη ολότητι πολιτών του και επιτρέπει ο ένας κάτοικός του, αναλόγως της προέλευσής του, να ευρίσκεται σε διαφορετικό μισθολογικό πχ επίπεδο απ' ότι ένας άλλος;
    Αλλά και η γλώσσα εδώ πως ρυθμίζεται; Ακόμη και οι ιδιαίτερες τοπικές ταυτότητες, που φυσικά αναγκαστικά δημιουργούν και "εσωτερικές" οικονομικές σχέσεις πως αντιμετωπίζονται;
    Τι θα πεί ευρωπολίτες και ως πρός τί;
    Με όλο το σεβασμό γιά τις απόψεις σας μήπως πρέπει να εκκινήσουν από την περιγραφή της επιθυμουμένης γενικής κατάληξης και όχι της αφετηρίας; (απαγωγικά θα έλεγα), έτσι πιθανώς να γίνει και πιό αντιληπτό το ζητούμενο.

    • akenaton avatar
     akenaton @ τις 16/03/2013 13:11:41

     Δεν απαντώνται σε ένα σχόλιο όλα αυτά. Με ταλανίζουν κι εμένα αυτές οι σκέψεις. Δεν έχω δυστυχώς ξεκάθαρες προτάσεις, ούτε ποτέ υποστήριξα συγκεκριμένους τρόπους. Μια γενική διαπίστωση γίνεται, πως η ευρωζώνη έτσι όπως είναι έχει μονάχα δύο διεξόδους: την διάλυση ή την ενοποίηση. Αν καταλήξουν οι σκέψεις σε απόψεις και φάκτορος επιτρέποντος, ίσως μετασχηματισθούν σε σχετικό σημείωμα. Σας ευχαριστώ.

 5. NTUA avatar
  NTUA 16/03/2013 10:40:39

  "Υπάρχουν ακόμη εκείνοι που ονειρεύονται... Μια μεγάλη ταβέρνα [του Νότου]..."...
  Οι άλλοι τί ονειρεύονται;

  • akenaton avatar
   akenaton @ NTUA 16/03/2013 10:49:51

   Αν εννοείτε τους βόρειους, το ίδιο φαντάζομαι, για να έρχονται να τρώνε και να λιάζονται σχεδόν τσάμπα. Αν μιλάτε σοβαρά, υποθέτω πως ονειρεύονται μια πραγματικά ενωμένη και κυρίως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι τον έλεγχο θα τον ασκούν οι πολίτες της μέσω καθολικών εκλογών και όχι το σημερινό "ιερατείο" που υπακούει στα κελεύσματα του σημερινού ισχυρού πόλου (όρα Γερμανία και οι συν αυτήν), με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ρόλο θεατή!

   • *partyman avatar
    *partyman @ akenaton 16/03/2013 19:33:12

    βρε Ακενατόν, με όλο το σεβασμό, τα πιστεύεις αυτά που λές? ... ποιά ευρώπη με έλεγχο από τους πολίτες κλπ

    εδώ σήμερα, ΠΡΙΝ καν επικυρωθούν απο την κυπριακή βουλη οι αποφάσεις των ΒΟΡΕΙΟευρωπαίων, με το πάτημα ενός κουμπιού στα κεντρικά των κυπριακών τραπεζών, αφαίρεσαν με το έτσι θέλω το 7-10% των αποταμιεύσεων..

    πρέπει να ξυπνήσουμε από τις θεωρητικές φαντασιώσεις μας και να δούμε την πραγματικότητα.. την αμείλικτη πραγματικότητα που εξαθλιώνει εκατοντάδες χιλιάδων πολιτών του νότου..

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ *partyman 16/03/2013 20:01:13

     Καλά του τα λες, διότι ο δογματικός φιλελευθερισμός και ο άκρατος ιδεαλισμός οδηγούν σε αγνόηση (όχι άγνοια...) της πραγματικότητας εξίσου με όποιον άλλο δογματισμό...
     Δεν έχει ανοσία ο ο φιλελευθερισμός στον ιό του δογματισμού και της ιδεοληψίας, παρά τα όσα διατείνονται περί αυτού οι φιλελεύθεροι γκουρού και μάγοι (της φυλής), στυλ Πάσχου.

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΒΙΣ 16/03/2013 21:03:51

      Αγαπητέ μου ΒΙΣ, σας παρακολουθώ στον σχολιασμό σας αρκετό καιρό και δεκάδες φορές μου έχετε κρεμάσει την ταμπέλα του φανατικού (νεο)φιλελεύθερου! Τώρα μου προσάπτετε και δογματισμό καθώς και ιδεοληψία. Ελπίζω να μην πάμε και σε "ανώτερα" αν και έχω την εντύπωση πως σε προηγούμενο σημείωμά μου σχολιάσατε ακόμη και την δυνατότητα συστέγασής μας στην ΝΔ, χωρίς να σας απαντήσω όπως αρμόζει. Λυπάμαι αν θεωρείτε την ευγένεια για αδυναμία απάντησης. Δεν είναι!

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ akenaton 16/03/2013 22:06:29

      Αγαπητέ Ακενατών, δεν νομίζω ότι συγκαταλέγομαι στους λαϊκοδεξιούς, διαφορετικά θα είχα καλή γνώμη για τον Καμμένο και θα περίμενα μαγικά λεφτά από δέντρα ή από τους...Ελ. Αλλά, πλέον, η πίστη στην ομοσπονδιακή Ευρώπη και η καλόπιστη αντιμετώπιση των διοικούντων την ΕΕ μου φαίνεται απόλυτα αφελής. Ας σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια ασπαζόμουν και εγώ παρόμοιες απόψεις. Αλλά τότε έδεναν τους σκύλους με τα...λουκάνικα...Η πραγματικότητα με υποχρέωσε να αναθεωρήσω αρκετές απόψεις μου. Είμαι απόλυτα πραγματιστής.

    • akenaton avatar
     akenaton @ *partyman 16/03/2013 20:38:33

     Με συγχωρείτε, δεν υποχρέωσε κανείς τους αδελφούς Κυπρίους να δεχτούν μια τέτοια λύση. Μπορούσαν να απευθυνθούν στους Ρώσους για δανεικά. Εγώ δεν πρόκειται να θρηνήσω για το κούρεμα των μαύρων χρημάτων όλου του κόσμου που βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες. Μακάρι να είχαν κουρευτεί κι εδώ οι μεγάλες καταθέσεις εφάπαξ και πριν "πετάξουν" για τα ξένα αντί να κόβουν την αγροτική σύνταξη των 360 ευρώ και το επίδομα του ανάπηρου!

 6. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 16/03/2013 11:53:06

  Δεν υπάρχει κανένας "ισχυρός πόλος, με Γερμανία και οι συν αυτήν". Υπάρχει ένα πανίχυρο χρηματοπιστωτικό ιερατείο που ελέγχει πλήρως την πολιτική εξουσία και φροντίζει ώστε οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Και μάλιστα με το ιερατείο αυτό, τους τραπεζίτες, χρηματιστές, hudge funds και λοιπά γεράκια να μην παράγουν τίποτα και το πόπολο να δουλεύει όλο και πιο εντατικά και με ολοένα και λιγότερα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και με το φάσμα της ανεργίας να τρομοκρατεί ακόμα και τους πιο θαραλλέους. Η ανεργία τους βολεύει, κατά βάση, εφόσο κρατιέται χαμηλότερα από ένα κρίσιμο μέγεθος που θα ξεσηκώσει τους δυτικούς λαούς.
  Το χρηματοπιστωτικό σύστημα των κορακιών εξουσιάζει πλήρως επί των κρατών, ενώ τα κράτη είναι αυτά που, θεωρητικά, θέτουν τους κανόνες και τους νόμους. Ή τουλάχιστον έτσι γινόταν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί μας, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, υπακούν πλήρως στα κελέυσματα του κεφαλαίου και προσπαθούν να ενοχοποιήσουν, μαζί με τα φιλικά τους ΜΜΕ, ολόκληρους λαούς, με ρητορικές τύπου οι τεμπέληδες του Νότου, εντατικοποίηση της εργασίας και ανταγωνιστικότητα. Δουλέψτε περισσότερο, ολοένα και πιο απροστάτευτοι, χωρίς πολλά πολλά, γιατί δεν γίνεται αλλιώς...
  Έλα να σου πω όμως πόσο καλά και γρήγορα έρχεται η κοινωνική ευημερία για όλους, αν αφαιρέσουμε από αυτή τη κάστα που δεν είναι ούτε το 0,5% του πληθυσμού και ελέγχουν το 80% του πλούτου, τους πόρους που παρανόμως (επί της ουσίας) συσσώρευσαν.
  Αν νομίζετε ότι η λύση είναι τόσο απλή και την βρήκε η FED με την ποσοτική χαλάρωση, περιμέντε λίγο, αν μπορείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας ως τότε.
  Κια επειδή ακόμα δεν βρέθηκε το διαγαλαξιακό εμπόριο και υπάρχουν κοινωνίες και εργατικό δυναμικό εκτός της Δύσης που δουλεύουν για 1 δολλάριο τη μέρα, η λύση είναι η επαναφορά των πόρων στους λαούς, το ξεχαρβάλωμα των hedge funds και λοιπών τοκογλύφων/χρηματιστών, η επεναφορά της τραπεζικής εκεί όπως ξεκίνησε και, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, η αποανάπτυξη.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Αθωος Περαστικος 16/03/2013 21:10:48

   Ίσα-ίσα αυτό λέω: η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι πλέον λύση. Η FED (δηλαδή ο Ομπάμα) ίσως και μέσα στον χρόνο θα χρειαστεί πιθανώς να αναθεωρήσει την πολιτική της. Κατά την γνώμη μου, έρχεται μεγάλο τσουνάμι χρέους στην παγκόσμια οικονομία, το οποίο μονάχα με δύο τρόπους αντιμετωπίζεται. Με αποεπενδύσεις και καταστροφή εικονικού χρήματος ή με αίμα (πόλεμο).

   • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
    ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ akenaton 16/03/2013 23:16:10

    "Με αποεπενδύσεις και καταστροφή εικονικού χρήματος ή με αίμα (πόλεμο)".
    Η τελευταία πρότασή σου είναι αυτό ακριβώς που λέει και το ΚΚΕ. Ότι το κεφάλαιο κατά καιρούς αναγκάζεται να καταστρέψει κεφάλαιο για να μπορέσει να δημιουργηθεί χώρος για νέες επενδύσεις. Δεν νομίζω ότι έχει άδικο.

 7. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 16/03/2013 11:54:44

  Δόξα τω Ευρώ, και δόξα τη μεγαλοψυχία των φίλων-δανειστών -εταίρων, ''διασώθηκε'' ΚΑΙ η Κύπρος, εκβιάστηκε, πιέστηκε, υποχρεώθηκε να κουρέψει τις τραπεζικές καταθέσεις γενικώς, ώστε επί τέλους οι παλιοβρωμιάρηδες και παρανόμως ξεπλένοντες χρήμα στις αισχρές Κυπριακές Τράπεζες, να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους προς Λετονία (;) μεριά, ή σε κάποιο άλλο κράτος βρε αδερφέ, πιό ''φιλικό'' στα Γερμανικοτοκογλυφικά συμφέροντα !!!!
  Αυτό είναι το μισητό και το μόνο υπαρκτό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής συντεχνίας των αδίστακτων συμφεροντολόγων, τα δε οράματα περί του εξωραϊσμού του, αποτελούν ευχές, εκθέσεις ιδεών κι ευσεβείς πόθους.
  Τα τραγικά διλήμματα Ευρώ-Δραχμή, Πατριώτης-μηΠατριώτης, αξιοπρεπής Ευρωπαίος- λιγούρης Ευρωαπατεωνίσκος, είναι παραπλανητικά και κατασκευασμένα αγαπητέ μου Akenaton.
  H πραγματικότητα, δεν ακροβατεί σχεδόν ποτέ στα άκρα.
  Ισορροπεί κάπου στη μέση, συνήθως.......

  • akenaton avatar
   akenaton @ Queen For The Black Side 16/03/2013 12:50:42

   Ίσως αυτό που έγινε στην Κύπρο με τις καταθέσεις να έπρεπε να γίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Ελλάδα, όχι με εισφορά και φόρο αλλά με ταυτοποίηση και έλεγχο νομιμότητας των καταθέσεων πριν αυτές "πετάξουν" σε εξωτικούς και άλλους προορισμούς. Όπως λέει και ο φίλος ορεσείβιος παρά πάνω, τότε που έπρεπε με την μία να παρθούν οι σοβαρές αποφάσεις εμείς παίζαμε τις κουμπάρες με τον ΓΑΠ, τον Βαγγέλη και τα άλλα παιδιά. Τώρα κλαίμε ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Και εκείνο που μου την δίνει περισσότερο, είναι πως τελικά θα γλυτώσουν οι κλέφτες και τα λαμόγια και θα την πληρώσουν οι φτωχοί, οι μικροί και οι αθώοι. Η πραγματικότητα ΕΙΝΑΙ ακραία αγαπητή μου βασίλισσα.....

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ akenaton 16/03/2013 17:58:53

    Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, είναι απλά ο εκβιαστικός και βίαιος προσεταιρισμός των (παράνομων) παρκαρισμένων κεφαλαίων προς ίδιον όφελος των ''δανειστών''.Είναι σαφέστατο.
    Εμείς είμαστε διαφορετική περίπτωση και η ''μοίρα'' μας θα ήτανε σίγουρα καλύτερη αν τολμούσαμε ν΄αντισταθούμε όταν ξεκίνησαν οι εκβιασμοί. Κάθε μέρα που περνάει, γίνεται όλο και πιό διάφανο το λάθος. Πληρώνουμε πανάκριβα την υποστολή της αντιμνημονιακής σημαίας, ακόμη κι αν αυτό που θα κερδίζαμε αν ρισκάραμε, θα ήταν λιγότερο απάνθρωποι όροι. Η αυτοπαράδοση μας έχει φέρει εδώ. Όσο κι αν δεν γυρίζει πίσω ο χρόνος, καλό είναι να παραδεχόμαστε ΤΟ ΛΑΘΟΣ, γιατί ακολουθούν τα επόμενα δραματικά διλήμματα και περιθώρια δεν υπάρχουν.

 8. Σπορέας avatar
  Σπορέας 16/03/2013 12:33:38

  Ποιά ακριβώς είναι η σχέση του "εθνικού νομίσματος" και των διεθνών σχέσεων τής χώρας ?
  Η χώρα μας δεν ήταν μέλος της ΕΕ και με δραχμή ?
  Γιατί μπερδεύεις την ΕΕ με την Ευρωζώνη ?
  Έχεις την εντύπωση της "πλέριας" ολοκλήρωσης της ΕΕ μετά την εισαγωγή του ευρώ ?
  Ποιός αποφάσισε ότι οι Έλληνες είμαστε φεντεραλιστές ?

 9. Μηχανολόγος avatar
  Μηχανολόγος 16/03/2013 12:42:43

  Η Hyundai επέλεξε την Νικομήδεια της Τουρκίας γιά την παραγωγή του νέου I10.
  Εμείς περιμένουμε τον εμίρη του Κατάρ.
  Φαντάζεται κανείς τι παράπλευρες δουλειές δίνει μία αυτοκινητοβιομηχανία?
  Μόνο γιά μία πόρτα,χρειάζονται εκατό καλούπια,τσιμούχες,τζάμια κ.τ.λ.
  Η Nissan στον Βόλο που έκανε μόνο τελική συναρμολόγηση ενός μοντέλου,ξέρετε
  τι απασχόληση έδινε στην περιοχή,σε ψυγεία,ιμάντες κ.τ.λ.
  Σε μας,διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία και στο Πέραμα με αίτημα
  Κρατικό φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας.Κορόΐδα είναι οι άνθρωποι,να γίνουν Δημόσιοι Υπάλληλοι θέλουν.
  Πολύ φιλικά σε όλους

 10. Kimon avatar
  Kimon 16/03/2013 12:55:56

  Δεν συμφωνώ με την αναλυσή σας. Το χρήμα αντιπροσωπεύει μόνο πλούτο συνδεδεμένο μόνο με την πραγματική παραγωγή. Το να έχει μία χώρα που δεν παράγει τίποτα το Ευρώ σαν νόμισμα της , σημαίνει ότι απλά ότι δεν θα υπάρχουν Ευρώ διαθέσιμα στην αγορά, άρα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον δανεισμό, την έλλειψη παραγωγής και την φτώχια. Από την άλλη επιστροφή στην δραχμή θα έχει ίσως καταστροφικά αποτελέσματα για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά μακροπρόθεσμα θα απογειώσει την εγχώρια παραγωγή.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Kimon 16/03/2013 15:17:40

   Μπορείτε να μου πείτε με δυο-τρεις λέξεις γιατί θα συμβεί αυτό; Και επίσης, γιατί δεν συμβαίνει σε Βουλγαρία και Ρουμανία; Εκτός και συγκρίνετε την παραγωγική μηχανή της χώρας μας με την Ελβετία και την Νορβηγία!

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ akenaton 16/03/2013 18:36:30

    Ξεχνάτε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία (και η Τσεχία και η Ουγγαρία κλπ) ήταν κομμουνιστικές χώρες, που ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ και ντόπιες μαφίες άρπαξαν τους πόρους τους. Δεν ήταν πριν καλύτερα, αλλά, έστω κι έτσι, κουτσά-στραβά, ανηφορίζουν, ενώ εμείς κατηφορίζουμε. Ίσως, η Τουρκία θα ήταν κοντινότερο παράδειγμα, του τι θα γινόταν με δραχμή, αλλά κι αυτή από χάλια ξεκίνησε.
    Πάντως τίποτα δεν μας σώζει, όσο οι κυβερνήσεις μας κάνουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να σώσουν τον Δημόσιο Τομέα, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ, παρότι ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΦΑΛΙΡΙΣΕ, όχι ο Ιδιωτικός.

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΠΗΛΕΑΣ 16/03/2013 20:40:23

     Σ'αυτό που λέτε στο τέλος συμφωνώ κι εγώ.

 11. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 16/03/2013 14:29:18

  Το οτι ακομη υπαρχουν ανθρωποι που πιστευουν στην Ενωμενη Ευρωπη ειναι κατι πραγματικα ανησυχητικο, ιδιως οταν χλευαζουν μεμονωμενες χωρες αποκαλοντας τες "Γλεντζεδες του Νοτου", "διεφθαρμενους", "ανικανους να κυβερνησουν", "μονο οι Βορειοι ειναι σοβαροι και ξερουν να κανουν την ελιτ και να κυβερνουν" και αλλα διαμαντια που διαβασα ή ειδα να υποννουονται στο παρων. Απλα ντροπη. Το ειπαμε οτι η Ελλαδα δεν ειναι Ιταλια, αλλα η Ιταλια πρεπει αμεσα να βγει απο το ευρω, γιατι ο θανατος της βιομηχανιας της (αυτο που την διαφοροποιει απο την Ελλαδα) θα επελθει μεσα στο ευρω και θα καταντησει σαν εμας. Επισης, η Ισπανια προ 2009 ειχε χρεος 25% και δημοσιονομικο πλεονασμα (σαν την Ιρλανδια και την Ισλανδια), δηλαδη πολυ καλυτερα δημοσιονομικα απο την Γερμανια. Το οτι καποιοι αποφασισαν να σωζουν επι 4 χρονια πλεον τις Ισπανικες τραπεζες ανατιναζοντας τα χρεη και τα ελλειμματα της Ισπανιας και της Ιρλανδιας με την επιβολη αυτης της πολιτικης απο την "Ενωμενη Ευρωπη" αποδεικνυει και την ανικανη και λανθασμενη ηγεσια της "Ενωμενης Ευρωπης", η οποια αξιζει να διαλυθει. Η Ελλαδα και η Πορτογαλια ειναι οι πιο αδυναμοι κρικοι, τα χρεη των οποιων οταν μετατραπουν σε Νοτια Ευρω θα μπορουν να αποπληρωθουν πολυ πιο ευκολα λογω της αφθονιας και της φθηνιας των Νοτιων Ευρω. Αντιθετα, στο πανακριβο και δυσευρετο Ευρωμαρκο, ο Νοτος της Ευρωπης ειναι τουλαχιστον καταδικασμενος. Οσο κι αν προσπαθειτε να μας πεισετε οτι οι Βορειοι ειναι φτιαγμενοι να κυβερνουν γιατι εμεις ειμαστε γλεντζεδες, λαϊκιστες και αλλα διαμαντια, απλα χανετε τον χρονο σας.

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Φοιτητης 16/03/2013 14:53:10

   Ωραία η υπόθεση σας αλλά μια λεπτομέρεια ...τα χρέη θα εξακολουθήσουν να είναι σε παλιό ευρώ, τα νεα δάνεια θα είναι σε νέο ευρώ γιατί απλά κανείς δεν θα θέλει να αγοράζει χαρτάκια διακοσμητικά με πολλά νουμεράκια.
   Όταν είχαμε δραχμούλες, το κανονικο εμποριο γινόταν με αηγιώργηδες,κοκοράκια,ντόλαρς ...Οποιος είχε αυτά τα τα νομίσματα είχε πάρτυ καθημερινά..
   Για την ελλάδα μιλάμε αδέρφια, απο τις άδηλες πληρωμές κρατιόταν και κινούνταν το εγχώριο σύστημα και μπορούσε να χρηματοδοτεί τις εισαγωγές.
   Αδηλες πληρωμές..Εμβάσματα μεταναστών ,ναυτιλιακές αμοιβές ναυτών...Μετά έγιναν πακέτα ντελόρ...μετά έγιναν δάνεια με επιτοκιο γερμανίας .
   Ολα αυτά δεν υπάρχουν πιά.Ο κοσμος έχει αλλάξει.Ούτε μπορούμε να γύρίσουμε πίσω.Μόσκοβος δεν υπάρχει.
   Είμαστε μονοι μας...
   Οσο πιό γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο καλύτερα.
   Ηδη οι κύπριοι και μερικοί πονηροί ελληναράδες πήραν το μηνυμα..Πάντα οι εξελίξεις στην κύπρο καθοριζαν και τις δικές μας.

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ ορεσείβιος 16/03/2013 20:16:23

    Η λεπτομερεια που λετε ισχυει μονο για εμας χαρις το Μνημονιο 2. Επανεκδοση ομολογων θα κανουν οι αλλες χωρες στο νεο νομισμα σε spot αρχικη ισοτιμια. Για την Ελλαδα, δεν ξερω τι μπορει να κανει μετα το Μνημονιο 2.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Φοιτητης 16/03/2013 15:13:34

   Όλα αυτά που λέτε, στην αρχή του σχολίου σας, καλύπτονται μάλλον από τον φερετζέ του "υποννοούνται" που ρίχνετε "ανέμελα" σε κάποιο σημείο και νομίζετε ότι "καθαρίσατε". Το να έχετε διαφορετική άποψη από κάποιον άλλον, σας δίνει το δικαίωμα να του μιλάτε για "ντροπή" και "ανησυχητικές" απόψεις; Εάν όντως είστε φοιτητής οικονομικών, μήπως πιστεψατε ξαφνικά πως έχετε στα χέρια σας και την λύση του προβλήματος της χώρας και της νότιας Ευρώπης; Έχετε μιαν άποψη την οποία σέβομαι αλλά διαφωνώ μαζί της. Διαφωνώ κάθετα με το "ευρώ του νότου". Μου θυμίζει άλλες εποχές και άλλες απόπειρες που πήγαν άπατες. Φυσικά δεν είστε υποχρεωμένος να τις γνωρίζετε αλλά δεν πειράζει. Σαν μεγαλύτερος, σας συμβουλεύω καλόπιστα να είστε λιγάκι πιο συγκρατημένος στα σχόλιά σας. Σε καλό θα σας βγει στο τέλος να ξέρετε.
   Ευχαριστώ που με διαβάσατε.

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ akenaton 16/03/2013 16:08:14

    Δεν εχω απλα διαφορετικη αποψη, αγαπητε. Οι "γλεντζεδες του νοτου" δεν ειναι απλα διαφορετικη, δικη σας αποψη, ειναι προσβλητικη αποψη και γι' αυτο με ευγενεια ζητησα λιγη ντροπη. Μπορει στα χερια μου να μην εχω την λυση της Νοτιας Ευρωπης, εχω ομως μια τεκμηριωμενη και συμφωνη με αρκετους οικονομολογους αποψη για το τι πρεπει να γινει, σε αντιθεση με τους υποστηρικτες της "Ενωμενης Ευρωπης" που απλα αναμενουν να ερθει η λυση απο μονη της (που δεν θα ερθει). Δεν χρειαζονται οικονομικες γνωσεις για να καταλαβει καποιος οτι χωρες οπως η Γαλλια και η Γερμανια δεν μπορουν να εχουν το ιδιο νομισμα με την Ελλαδα και την Πορτογαλια. Απλη λογικη χρειαζεται. Αν υπηρξαν παρομοια εγχειρηματα οπως το Νοτιο Ευρω που απετυχαν, τοτε και το Ευρωμαρκο θα αποτυχει γιατι αποτελει ενα ολοϊδιο εγχειρημα. Η καθε χωρα πρεπει να εχει το δικο της νομισμα. Ειλικρινα θεωρειτε οτι προκειται η Ελλαδα να μπορεσει να αποπληρωσει το χρεος της, να ανακαμψει, να κλεισει τα ελλειμματα της στο δυσευρετο ευρω; Η Ιταλια θα διατηρησει την βιοηχανια της αν εμμεινει στο ευρω; Η Ισπανια και η Ιρλανδια που απο χωρες δημοσιονομικα-προτυπα κατεληξαν διαλυμενες, καταχρεωμενες και ελλειμματικες επειδη δεν ηθελε η Φρανκφουρτη να πειραχθει το ευρω; Θα μπορεσει η Κυπρος, η Ολλανδια, η Ιταλια, η Πορτογαλια, συντομα το Βελγιο, η Φινλανδια και η Γαλλια να εφαρμοσουν μια επιτυχημενη εσωτερικη υποτιμηση; Τον Ντραγκι τον ακουσατε προχθες; Μειωσεις μισθων για ολους ή αυξηση παραγωγικοτητας. Η δευτερη χρειαζεται δεκαετιες, αρα η πρωτη θα εφαρμοστει αργα ή γρηγορα για ολους. Και θα επιτυχει να αυξησει την ανταγωνιστικοτητα κοστους οσο στην Ελλαδα. Δηλαδη καθολου. Παλι μεσα στον θετικο πληθωρισμο θα πνιγουν με διψηφια υφεση, ανεργια, κτλ, οπως κι εμεις. Ενω αν ειχαν τα εθνικα τους νομισματα, μια υποτιμηση αλα Ιαπωνικου γιεν αρκουσε για 100% επιτυχημενη αυξηση ανταγωνιστικοτητας κοστους. Ας ειμαστε ρεαλιστες. Το Ευρωμακρο εξυπηρετει μια και μονο μια χωρα. Εκεινη που ξεκινα απο "Γερμα..." και τελειωνει σε "...νια". Εκεινη που εχει το 60% της παραγωγης της "πανισχυρης" και φημισμενης στα ορια της γελοιοτητας βιομηχανιας της σε αλλη... ηπειρο!

    Ευχαριστω κι εγω για τον χρονο σας.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Φοιτητης 16/03/2013 20:55:11

     Αγαπητέ μου, εγώ δεν πήρα ακριβώς θέση για το δίλημμα "διάλυση - ενοποίηση". Για την ανεδαφική κατά την γνώμη μου οικονομική ενοποίηση του νότου με ένα καινούριο νόμισμα είπα την άποψή μου, ποιητική αδεία, λιγάκι υπερτονισμένη. Αυτό που δικαιολογείται σε ένα άρθρο, ώστε να το κάνει λιγάκι πιο ελκυστικό στην ανάγνωση, όταν εφαρμόζεται σε ένα σχόλιο παίρνει πάντα αρνητική προς τον συνομιλητή χροιά. Γι αυτό σας συνέστησα να είστε λιγάκι πιο συγκρατημένος στα σχόλιά σας, όπως άλλωστε αν με διαβάζετε θα δείτε ότι είμαι κι ελόγου μου, ανεξάρτητα αν καμιά φορά στα σημειώματά μου υπερβάλλω. Σας προτρέπω δε, να μετουσιώσετε τον ποιητικό σας οίστρο και τον θυμό που σας διακατέχει ενδεχομένως έναντι των αντιθέτως σκεπτομένων, σε κάποιο κείμενο ανάρτησης το οποίο ευχαρίστως να διαβάσω με προσοχή και να σχολιάσω παρομοίως. Και πάλι σας ευχαριστώ που με διαβάσατε.

 12. Kostas G avatar
  Kostas G 16/03/2013 14:54:17

  Μετά από την χθεσινή διστακτική, φοβισμένη, αποκαρδιωτική ενημέρωση των δημοσιογράφων και του λαού από τον Πρωθυπουργό, θυμόμαστε πάλι τον χαρακτήρα μας, την ιδιοσυγκρασία μας, οτι δεν παράγουμε τίποτα και σκεφτόμαστε τί πρέπει να κάνουν οι ξένοι δήθεν εταίροι μας.
  Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος τα έβαλε με τους "επίορκους και κοπανατζήδες" δημοσίους υπαλλήλους (αλήθεια τί βαρύτητα έχουν οι λέξεις αυτές από το στόμα ενός πρωθυπουργού, δεν μπορεί κάτι θέλει να περάσει) , έκανε μία τεχνική ανάλυση πώς θα χρησιμοποιηθεί το ΕΣΠΑ για τη μείωση της ανεργίας , μας υπενθύμισε να μην ξεχάσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ , μας τόνισε να μην ανησυχούμε , δεν θα κάνει ανασχηματισμό, όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί είναι τέλειοι και αποτελεσματικοί και οτι θά πάρουμε τη δόση μας, αντί να δώσει ελπίδα, αισιοδοξία και κουράγιο στον κόσμο. Εκτός άν δεν υπάρχει, οπότε έπρεπε να πεί την αλήθεια.
  Αγαπητέ Akenaton το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι εσωτερικό. Κανείς δεν εμπόδισε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του να το αμβλύνει και σε ορισμένους τομείς να το επιλύσει. Είναι τα λογικά , τα αυτονόητα που έχεις πολλές φορές θίξει. Αυτά που θα φέρουν την αισιοδοξία οτι κάτι πάει να κινηθεί, την πεποίθηση οτι υπάρχει κοινωνικό κράτος και κοινωνική δικαιοσύνη, ένα είδος σιγουριάς παρά την μεγάλη μείωση των εισοδημάτων και στο βάθος ένα χαμόγελο αισιοδοξίας. Ετσι θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στους ξένους.

 13. cp avatar
  cp 16/03/2013 16:47:19

  Κοιτάξτε υπάρχει η άποψη οτι για τον βιασμό ευθύνονται οι βιασθείσες .
  Μάλιστα οι βιαστές πρέπει να μηνύουν τις παθούσες γιατί τους προκάλεσαν!
  Δυστυχώς Akenaton το να δίνεις ιδεολογικό υπόβαθρο σε αρπακτικά ,που κάνουν απλώς την δουλειά τους - (αρπάζουν !! ) , υποβαθμίζει εντελώς ίσως και κάποια θετικά που μπορεί να λές ! Η περίπτωση της Κύπρου το αποδεικνύει .Ορυκτός πλούτος ,καταθέσεις θα θυσιαστούν στο μαύρο βωμό του ευρώ . Χώρες με κανένα πρόβλημα ,αν δεν ανήκουν στην κλίκα χύνουν μαύρο δάκρυ . Οχι από τον φιλελευθερισμό ,δεν υπάρχει καν ,αλλά από την σπείρα των επιγόνων του Χίτλερ ! Δεν σε τιμά ,να τους στηρίζεις!!!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ cp 16/03/2013 20:04:29

   Κατά τα άλλα, η Ντόρα ήταν η κακιά....
   Αλλά αυτά, last year....

 14. **Mara** avatar
  **Mara** 16/03/2013 18:56:08

  Αγαπητέ αγαπητέ Ακένατον, που προκαλείς με τα άθρα σου "μίση", "πάθη" αλλά και αγάπες, να ξέρεις ένα πράγμα.
  Κύριο μέλημα των βορειοευρωπαίων και κυρίως βέβαια των Γερμανών, με όλα αυτά τα που κάνουνε τα τελευταία τρία χρόνια, είναι να πατήσουνε ποδάρι.... στην μεσογειακή γή. Αυτήν θέλουνε και τίποτα άλλο...
  Θέλουν το νότο πάμπτωχο για να εκμεταλλευτούν την γή του.
  Αυτή την ευλογημένη γή με το υπέροχο κλίμα που παράγει τα ΠΑΝΤΑ και μπορούν οι κάτοικοι της να ζήσουν έστω και χωρίς να έχουνε μία.....
  Κάτι που οι ίδιοι δεν μπορούν να έχουνε με καμμία δύναμη, εκτός και άν γυρίσει τούμπα... ο πλανήτης γή και πάμε εμείς πάνω και έρθουν αυτοί κάτω.....
  Γιατί Ακένατον, άν συμβεί κάτι το ακραίο..., όπως ας πούμε μιά παγκόσμια κρίση φτώχιας και πείνας, ο νότος θα ζήσει.
  Αυτοί... πώς θα ζήσουν???
  Τρώγοντας τις BMW, τις MERCEDES και τα πλυντήρια MIELE...???

  • akenaton avatar
   akenaton @ **Mara** 16/03/2013 20:57:27

   Αυτοί αγαπητή Μάρα, τον ξέρουν τον δρόμο. Θα ζήσουν εξάγοντας θάνατο. Ξανά με πόλεμο θα απαντήσουν, πιστεύετε ότι θα κάτσουν να πεθάνουν της πείνας; Με την εκτίμησή μου, να είστε καλά πάντα!

 15. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 16/03/2013 19:33:53

  Αγαπητέ Ακενατών, η άποψή σου "ή πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, ή διαλυσή της" είναι και δική μου, εκφασθείσα εδώ, από το 2010 τουλάχιστον. Είναι ενθαρρυντική η προσχώρηση της Γαλλίας στους προβληματιζομένους (και, οσονούπω, προβληματικούς) γιατί θα αλλάξει τς ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο, υπέρ των λύσεων που μας ευνοούν. Αλλά, αυτό ήταν αναμενόμενο, εξ' αρχής: Σε ένα οικονομικό περιβάλλον "ίσων ευκαιριών και όρων" ο ανταγωνιστικότερος κερδίζει ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ. Άρα, ΚΑΙ η Γαλλία, βλέπει την σειρά της να έρχεται και πασχίζει να αναβάλει το μοιραίο.
  Από την άλλη, η Γερμανία ξέρει ότι, η ευημερία των αριθμών της οφείλεται ΑΚΡΙΒΩΣ στην (ακούσια αλλά υπαρκτή) εύνοια των εταίρων της στην ΕΕ, που "για την Ευρώπη βρε γαμώ το" άνοιξαν διάπλατα τις αγορές τους σ'αυτούς, και θα διαρκεί όσο και η εύνοια αυτή. Άρα, ξέρει ότι δεν μπορεί να αφήσει την ΕΕ να διαλυθεί και προσπαθεί να καθυστερήσει την ομοσπονδοποίηση (πολιτική ενοποίηση) όσο μπορεί, για να είναι σε καλύτερη θέση, όταν αυτό συμβεί, ο Ιδιωτικός τους Τομέας.
  Αντιστρόφως ανάλογα, και οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι, όταν συμβεί η ενοποίηση, ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥΣ, Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, θα μπεί αναγκαστικά στην κλίνη του Ευρωπαϊκού Προκρούστη, απ' όπου και θα βγεί ακρωτηριασμένος και ανασκολοπισμένος -τέρμα τα γλέντια-, και, αμετανόητοι, πασχίζουν να τον διατηρήσουν όσο γίνεται, έστω και πνίγοντας τον Ιδιωτικό, για να προλάβουν, οι ίδιοι και τα "ανήψια", να κάνουν την καβάτζα τους.
  Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι αυτό θα μας οδηγήσει σε κατάρρευση πολύ πριν την ενοποίηση. Ίσως και η ΕΕ να την χρειάζεται σαν αφορμή. Την νοιώθω, πάντως, να έρχεται.

 16. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 16/03/2013 19:58:35

  Οσοι νομίζουν ότι τα προβλήματα της ΕΕ θα λυθούν με την ομοσπονδοποίησή της, τύπου ΗΠΑ, και με μία ΕΚΤ σε ρόλο αντίστοιχης αμερικανικής, βασίζονται στην φιλελεύθερη υπεραισιοδοξία ότι ο οικονομικός παράγοντας καθορίζει τα πάντα (δηλαδή, μαρξισμός από την ανάποδη). Αλλά δεν είναι έτσι. Η Αμερική έχει κοινή γλώσσα και κοινή εθνική συνείδηση, βασισμένη σε κοινές πολιτισμικές αναφορές, παρά την εντελώς διαφορετική προέλευση των κατοίκων της. Τι από τα δύο υπάρχει στην Ευρώπη; Πόσο κοντά μπορεί να νιώσει ο Έλληνας ή ο Ιταλός με τον Γερμανό ή τον Σουηδό; Και με ποιον είναι εγγύτερα πολιτισμικά ο Δανός; Με τον Νορβηγό (που δεν ανήκει στην ΕΕ) ή με τον Πορτογάλο;
  Κοινώς, όσοι πιστεύουν σε μία ομοσπονδιακή Ευρώπη ως πανάκεια για τα πάντα, θα αυτοδιαψευστούν οικτρά.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ ΒΙΣ 17/03/2013 21:20:58

   +1000

 17. akenaton avatar
  akenaton 16/03/2013 20:48:19

  Αγαπητοί, όλοι συμφωνούν ότι η λύση θα είναι πολιτική!
  Όταν όμως τοποθετείς στον καθρέπτη τις δύο κατευθύνσεις που μπορεί να έχει μια πολτική λύση, δηλαδή εθελοντική διάλυση (ή αποχώρηση της Ελλάδας) της ευρωζώνης ή ευρωπαϊκή ενοποίηση, οι περισσότεροι από μας αποστρέφουμε το πρόσωπο και αρχίζουμε τα "γαλλικά" προς τους κεντοευρωπαίους εταίρους.
  Εδώ που φτάσαμε, δεν μπορώ να κατανοήσω, οι πιο φωνακλάδες από εμάς, τι ακριβώς θεωρούμε λύση. Αν απλώς κοπεί χρήμα όπως Αμερική, πιστεύετε ότι δεν θα δημιουργήσουμε ακόμη μια όμορφη φούσκα κατανάλωσης; Τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό; Τι άλλαξε δηλαδή στο πολιτικό μας σύστημα για να αναμένουμε αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών μας; Φιλικά.

 18. ένας παλιός φίλος avatar
  ένας παλιός φίλος 16/03/2013 21:11:34

  Για να παραφράσω εντελώς το γνωστό σύνθημα, «It is not just the economy, stupid!»

  Η σημερινή ευρωπαϊκή κρίση οφείλεται κύρια και πρωταρχικά στη χρεωκοπία του ίδιου του μοντέλου ολοκλήρωσης που ακολουθήθηκε πιστά από τη δεκαετία του 1950. Η ελιτιστικής φύσης ενοποίηση "από πάνω πρός τα κάτω" και "από την οικονομία και μετά ... βλέπουμε", λειτούργησε όσο καιρό η ΕΟΚ/ΕΕ εμφανίζονταν ως αποφέρουσα όφελος σε όλους τους συμμετέχοντες. Έτσι, παραβλέφθηκε η σώρευση πολλαπλών "ελλειμμάτων", όπως ο προβληματικός δημοκρατικά χαρακτήρας του μοντέλου αυτού, η περιφρόνηση σε εθνικές ιδιαιτερότητες, η έντεχνη επιβολή ιδεών πολιτιστικής κυριαρχίας του βορειοευρωπαϊκού παραδείγματος της "εκκοσμικευμένης", ατομιστικής και εσχάτως δε και "πολυπολιτισμικής" κοινωνίας, η οποία μάλιστα προβλήθηκε και ως η μόνη αυθεντικά "ευρωπαϊκή". Κι από πάνω δημιουργήθηκε και μια ανεύθυνη (με την πολιτική έννοια του όρου) ευρωγραφειοκρατία, μακρία από τους επιμέρους λαούς, στους οποίους έτσι κι αλλιώς δεν λογοδοτεί.
  Η κρίση, της οποίας τα παραπάνω αποτελούν αίτια και όχι αποτέλεσμα, τα έβγαλε στη φόρα. Αλλά το μοντέλο της ελιτιστικής ολοκλήρωσεις άνωθεν επιμένει. Γι' αυτό και οι εκκλήσεις για δήθεν "ξεπέρασμα" της κρίσης¨με δήθεν "φυγή προς τα εμπρός", για δήθεν "περισσότερη ολοκλήρωση" κλπ πρέπει πρώτα από όλους να ανησυχούν τους πραγματικά γνήσιους ευρωπαϊστές. Διότι έτσι όπως εμφανίζονται αυτές οι εκκλήσεις, όχι μόνο δεν λύνουν την αιτία της κρίσης (και, ενδεχομένως, ούτε και το σύμπτωμα), αλλά απλά καθιστούν το κόστος της επαπειλούμενης κατάρρευσης ακόμη πιο μεγάλο, πιο τρομακτικό.
  Σαφώς και αυτή τη στιγμή προέχει η αντιμετώπιση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος, η σοβαρή λύση του οποίου έχει τραγικά καθυστερήσει. Ευρωομόλογα, ρόλος της ΕΚΤ κλπ είναι η εμφανής ατζέντα. Θα είναι όμως η αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος ειλικρινής, ή θα συνδεθεί με μια σειρά από θεσμικά και άλλα ζητήματα που θα τεθούν παράλληλα; Η τρέχουσα γερμανική ηγεσία δείχνει να ακολουθεί ένα εντελώς έξω από κάθε ευρωπαϊκή λογική, παιχνίδι επιβολής του στενού εθνικού της συμφέροντος, ως "ευρωπαϊκού", με μόνη τακτική εκείνη του bullying των ηγεσιών άλλων αδύναμων "εταίρων" (την οποία αδυναμία εντέχνως μεγαλώνουν). Μπορεί πραγματικά να πιστεύουν ότι θα επιβάλλουν εκβιαστικά τις απόψεις τους για τη μελλοντική αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος χωρίς να "ξεσηκώσουν" τους λαούς; Και τι θα γίνει τότε; Η πολιτική ιστορία και η συμπεριφορά ιστορικά των καθόλου καλών "γλεντζέδων" Γερμανών δεν οδηγεί σε αισιόδοξους συνειρμούς.
  - Και φτάνουμε στο προκείμενο. Η δημοκρατική νομιμοποίηση της ΕΕ ήταν εξ αρχής ελλειμματική. Όχι τόσο σε επίπεδο ατομικής πολιτικής εκπροσώπησης, όσο σε επίπεδο πραγματικής ισοτιμίας μελών. Αναβαθμίσεις του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου ως μοναδικό αντίδοτο ουσιαστικά θα ισοδυναμούν με τη δημιουργία ενός δημοκρατικοφανούς πλυντηρίου ευρωπαϊκής νομιμοποίησης. Ο υπερεθνικόσ ευρωπαϊκός δήμος, που εννοείτε ότι στο μέλλον θα αντικαθιστούσε (για τους ακραίους «φεντεραλιστές»), ή θα συμπλήρωνε (για τους πιο συγκρατημένους) τους επιμέρους εθνικούς δήμους των κρατών-μελών, είναι όνειρο θερινής νυκτός, που απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό, αν αναλογιστούμε τον ολοκληρωτικό, ελιτιστικό χαρακτήρα μιας τέτοιας ιδέας και τον ελιτιστικό τρόπο επιβολής της. Αν ήταν σοβαρή η ευρωπαϊκή ηγεσία θα είχε αρχίσει, ήδη, να οικοδομεί την Έυρώπη στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και του πολιτισμικού πλούτου των διαφορετικών ιστορικών όψεων της Ευρώπης (η πατρίδα μας έχει την τιμή να εκπροσωπεί μια τέτοια "άλλη Ευρώπη" ιστορικά). Αυτό παίρνει χρόνο και θέλει καλή πίστη, και κυρίως παραδοχή από κάποιους εκεί στο Βορρά, ότι το "ευρωπαϊκό" δεν ταυτίζεται αποκλειστικά με την γεωγραφική περιοχή δυτικά του Έλβα και βορείως Άλπεων και Πυρρηναίων και ότι και καλά οι υπόλοιποι χρειαζόμαστε "εξευρωπαϊσμό". Δύσκολο αυτό, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο ολοκληρωτικά και αυταρχικά αντιμετωπίζουν οι "διαφωτισμένοι" δυτικοευρωπαίοι κάθε τι που δεν ευθυγραμμμίζεται με το δικό τους νεωτερικό παράδειγμα. Αλλά πρέπει να γίνει έτσι. Άλλως, ανοίγεται πλέον ορατός ο κινδυνος να μετατραπεί η ΕΕ σε ένα υβρίδιο νεοφεουδαρχικού ολοκληρωτισμού (δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος "νεοφεουδαρχισμός", ήδη, από χρόνια χρησιμοποιείται στις πολιτικές επιστήμες, ως περιγραφικός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος). Κάθε γνήσιος ευρωπαϊστής πρέπει να τρομάζει... "Gothic Union", κυριολεκτικά και μεταφορικά.
  - Αλλά για να γίνουν αυτά χρειάζεται να υπήρχε αλληλοκατανόηση. Που όμως; Που η αλληλεγγύη; Που η προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών; Αντιθέτως, πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα και αστοχίες των Νοτίων, κάποιοι εκ Βορρά εταίροι φρόντισαν να βγάλουν το αληθινό τους πρόσωπο σχετικά με το πως σκέφτονται για όλους εμάς "εδώ κάτω". Αναπαράγωντας τραγικά στερεότυπα, όπως αυτό που άστοχα αναπαράγεται στον τίτλο του παρόντος άρθρου, και ακόμη χειρότερα.

  Μακάρι τα αληθινά προβλήματα να ανάγονταν σε επικοινωνιακής φύσεως έωλα ερωτήματα, akenaton. Αν θέλουμε να προσφέρουμε στον περί Ευρώπης διάλογο προς όφελος της πατρίδας μας να αφήσουμε τις αυτό-ελεεινολογίες και να πιάσουμε τον ευρωπαϊκό ταύρο από τα κέρατα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ένας παλιός φίλος 16/03/2013 21:28:46

   Τα επικοινωνιακής φύσεως έωλα ερωτήματα όμως μπορούν να φέρουν την συζήτηση στο κέντρο των προβλημάτων μας αγαπητέ. Θα άκουγα ευχαρίστως να με λοιδωρείτε με επιχειρήματα του τύπου, εμείς "γλεντζέδες του νότου"; Εμείς που κάναμε τόσες δομικές αλλαγές, τόσες μεταρρυθμίσεις, τόσες αναπτυξιακές κινήσεις, τέτοια κάθαρση; Το μόνο που ακούγεται από την Ελλάδα όμως, είναι οι θρήνοι μιας αλαφιασμένης κοινωνίας για τις θυσίες στα εισοδήματα και ένα συμπαντικό "ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ". Δεν το λέμε όμως ούτε και τώρα στους πολιτικούς μας ή στον ΚΑΘΡΕΠΤΗ μας αλλά στους "άλλους" τους ευρωναζί, από τους οποίους περιμένουμε να μας δώσουν την επόμενη δόση μας! ΑΠό την άλλη οι Ιταλοί, πιο πλακατζήδες και "λαρτζ" από εμάς, ψηφίσανε Γρύλλους και Γερόντια για να τους κάνουν πλάκα. Λύση υπάρχει για μας; Έχω χρόνια που φωνάζω για ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αντί να λοιδωρούνται όσοι τα περιμένουν όλα από τους εξαποδώ, στην χώρα μας κατηγορούν όσους ζητούν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Όλοι ομνύουμε σε "πολιτική λύση" αλλά εννοούμε μάλλον πολιτική ελεημοσύνη! Ευχαριστώ εγώ τέτοια ελεημοσύνη δεν θέλω για την χώρα μου.
   Φιλικά πάντα. 6

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ένας παλιός φίλος 16/03/2013 22:12:18

   Πολύ καλή η προσέγγισή σου. Αλλά σε μανιχαϊστικές εποχές, αυτά δεν ακούγονται. Από την αρχή της ελληνικής χρεωκοπίας, δηλ. το 2010, η διεκλυστίνδα ήταν μεταξύ "εμείς οι Έλληνες φταίμε για όλα" (βλ. Σκάι και λοιποί φιλελεύθεροι) και του "φταίνε οι σκοτεινές δυνάμεις για όλα" (βλ. Καμμένος και οπαδοί των...Ελ).
   Πάντως, τα ιστορικά λάθη, όπως ήταν η είσοδος στην ευρωζώνη, δεν διορθώνονται εύκολα και κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση και λύσεις. Οποιος ισχυρίζεται ότι έχει την απάντηση, είναι ή τρελός ή αφελής ή απατεώνας.

 19. blue nile avatar
  blue nile 16/03/2013 21:35:11

  Ας κανει τον κοπο οποιος θελει και να μελετησει τα εμπορικα ισοζυγια των ευρωζωνικων χωρων πριν και μετα την ενωση του ευρω
  Εκει φαινεται καθαρα οτι η μεγαλη κρδισμενη

 20. blue nile avatar
  blue nile 16/03/2013 22:44:25

  Προοιμιακά να ξεκαθαρίσω ότι μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης θα ήταν καταστροφική για όλες ανεξαιρετως τις χώρες της ευρωζώνης που η καθε μια θα βίωνε τον οικονομικό όλεθρο αναλόγως τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας της.
  Πχ η Γερμανία θα υπέφερε από ασύλληπτη ανεργία γιατί λόγω της παγκόσμιας αποσταθεροποίησης που θα ερχόταν με τη διάλυση του ευρώ η υφεση θα γιγάντωνε με συνέπεια τα γερμανικά προιόντα να μην βρίσκουν αγοραστές.
  Οπότε κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει με το σπάσιμο του κοινού νομίσματος.

  Από εκεί και πέρα όμως το ευρώ δομήθηκε με μια απόλυτα λανθασμένη αρχιτεκτονική.
  Καταρχήν πάντα θα υπάρχουν ελλειμματικές και πλεονασματικές χώρες, παραγωγικές λιγότερο παραγωγικές ή μη παραγωγικές, νότιες ή βόρειες.
  Δεν υπάρχουν τα βόρεια μυρμήγκια και οι νότιοι τζίτζικες.
  Απλά υπάρχουν χώρες που παράγουν καλύτερα προιόντα από άλλες ή χώρες που έχουν μια πιο συμπληρωματική οικονομία όπως εμείς που στηριζόμασταν στον τουρισμό στα αγροτικά προιόντα και την ναυτιλία.
  Είναι στο DNA των εθνών δεν ξέρω, όμως ισχύει.
  Η Ιταλία φτιάχνει χειρότερα αυτοκίνητα από την Γερμανία.
  Όσο όμως είχε τη λιρέτα κάθε φορά που οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας της έπεφταν τότε υποτιμούσε τη λιρέτα και αυτόματα τα ιταλικά αυτοκίνητα φτήναιναν στον υπόλοιπο κόσμο ενώ τα γερμανικά αυτοκίνητα ακρίβυναν στην Ιταλία.
  Κατ'αυτό τον τρόπο, με την υποτίμηση διατηρούταν κάποιες ισορροπίες.
  Εμείς εδώ πριν το ευρώ είμασταν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ζάχαρης στην ΕΕ. Γιατί απλά όταν εμείς πουλούσαμε φερειπείν 30δρχ το κιλό οι Γερμανοί πουλούσαν ένα μάρκο το κιλό.
  Μετά το ευρώ η Γερμανία έγινε η πρώτη σε εξαγωγές ζάχαρης σε όλη την ευρωζώνη.
  Η μεγάλη κερδισμένη της ευρωζώνης ήταν η Γερμανία που είδε τις εξαγωγές της να υπερδιπλασιάζονται σε αντίθεση με τις νότιες χώρες που έφθιναν παραγωγικά.
  Γιατί σε μια νομισματική ένωση τα πλεονάσματα του ενός είναι τα ελλείμματα των άλλων.
  Και η Γερμανία εκμεταλευόμενη την ανυπαρξία του μπαμπούλα της υποτίμησης των εθνικών νομισμάτων μεγαλούργησε.
  Αυτό το παραδέχονται οι ίδιοι οι Γερμανοί.
  Νομοτελειακά οι νομισματικές ενώσεις λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος των πλεονασματικών χωρών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται γιατί εξασφαλίζουν σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.
  Όμως το μεγάλο έγκλημα στην κατασκευή του ευρώ είναι το ότι δεν προβλέφθηκε ένας καλά δομημένος αυτόματος μηχανισμός αναδιανομής πλεονασμάτων στους ελλειμματικούς. Η μεγάλη ύβρι.
  Από το 1945 μέχρι το 1971 οι χώρες του δυτικού κόσμου έθεσαν τανομίσματα τους σε καθεστώς κλειδωμένων ισοτιμιών που προσωμοιάζει πολύ με νομισματική ένωση.
  Τότε η πλεονασματική και παραγωγική χώρα ήταν οι ΗΠΑ που το 60% των πλεονασμάτων των κερδών της δηλαδή τον επανεπένδυε στις ελλειμματικές χώρες. Δεν το έκανε από καλοσύνη το έκανε από διάθεση να κρατάει ζωντανούς τους αγοραστές των προιόντων της.
  Κάτι τέτοιο δεν εμπλούτισε την ευρωζώνη με συνέπεια οι Γερμανοί μέσω Siemens να κερδίζουν μυθώδη ποσά από την Ελλάδα , νόμιμα ή παράνομα, και να μην γυρνούν κάποιο μέρος αυτών των κερδών για να φτιάξουν παραγωγικές τους μονάδες στην Ελλάδα για να μειώσουν την ανεργία και να έχουν τους Έλληνες ικανούς να αγοράζουν τα προιόντα τους. Τις έφτιαχναν στην Τουρκία...
  Γι'αυτό το λόγο δεν έπρεπε να μπούμε στην ευρωζώνη με την μορφή που αυτή δημιουργήθηκε.
  Μια ευρωζώνη που γιγάντωσε τα κέρδη των βορείων χωρών και τώρα μέσα στη μεγαλύτερη Κρίση αφήνει τις νότιες χώρες έρμαια στις μνημονιακές μέγγενες που τις διαλύουν με πρόσχημα την δημοσιονομική εξυγείανση που δεν θα'ρθει ποτέ.
  Γιατί όταν μέσα στην Κρίση εφαρμόζονται γερμανόπνευστες περιοριστικές πολιτικές το μόνο που θεριεύει είναι η ύφεση και συντελείται η ερήμωση των κοινωνικών οικονομιών.
  Ενώ αν υπήρχαν τα εθνικά νομίσματα οι προβληματικές χώρες θα μπορούσαν να τονώσουν τις οικονομίες τους με υποτιμήσεις.
  Μέχρι και ο Σόιμπλε παραδέχεται χωρίς να του πολυαρέσει ότι όντως υπάρχει πρόβλημα στο ευρώ.
  Αν κάποιοι πρέπει να κατηγορηθούν για κάτι είναι οι εμπνευστές του ευρώ που δημιούργησαν μια ανάπηρη ευρωζώνη που στηρίζεται μόνο στην νομισματική ένωση ενώ της λείπει η δημοσιονομική ένωση και ένας μηχανισμό αναδιανομής πλεονασμάτων χωρίς τον οποίο καμιά ένωση δεν μπορεί να σταθεί.
  Και τη γερμανική ηγεσία που χρησιμοποιεί την Κρίση για να ικανοποιήσει την μόνιμη επιθυμία των γερμανικών ελίτ για ηγεμονία στην Ευρώπη.
  Ενθυμούμενη όλα αυτά που δεν έπρεπε να θυμάται και ξεχνώντας όλα όσα δεν έπρεπε να ξεχνά.
  Γιατί μόλις εξήντα και κάτι χρόνια πριν χρωστούσε απίστευτα ποσά που κουρεύτηκαν σχεδόν στο μισό ενώ της επετράπη να πληρώνει τα υπόλοιπα δίνοντας μέρος των κερδών από την ανάπτυξη της.
  Αν δεν ίσχυε αυτό, αν δεν ίσχυε δηλαδή το ότι τα υπόλοιπα κράτη δεσμεύτηκαν να λαμβάνουν αυτά που τους χρωστούσε η Γερμανία μόνο όταν αυτή αναπτυσόταν, το γερμανικό παραγωγικό μεταπολεμικό θαύμα θα ήταν αδύνατο. Γιατί ουσιαστικά οι άλλες χώρες αγόραζαν γερμανικά προιόντα για να πάρουν κάποτε αυτά που τους χρωστούσε η Γερμανία.
  Συγκρίνετε το πως φέρεται η Γερμανία τώρα σ'αυτούς που δάνεισε.
  Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα....
  Μην αμφιβάλεται ότι για τρίτη φορά μέσα σε εκατό χρόνια η Γερμανία θα ξαναβαδίσει περήφανη από νίκη σε νίκη μέχρι την τελική της καταστροφή...

  Auf wiedersehen...

  • akenaton avatar
   akenaton @ blue nile 17/03/2013 01:02:33

   Σαν βέρος Alfista, σας λέω ότι με πληγώσατε βαριά εκεί που λέτε πως οι γερμανοί φτιάχνουν καλύτερα αυτοκίνητα από τους ιταλούς !!! Καλύτερα να με αποκαλούσατε κι εσείς νεοφιλελεύθερο βαμπίρ, παρά αυτό το ύπουλο και άσπλαχνο χτύπημα. :)

   • blue nile avatar
    blue nile @ akenaton 17/03/2013 01:28:13

    Αγαπητε αλφιστα...
    Καλο βραδυ...

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ akenaton 21/03/2013 10:25:00

    Tι να πούμε για τις Φεράρρι , τoυς Giuggiaro,Bertone, Pininfarina, που κάνουν τα Γερμανικά αυτοκίνητα να μοιάζουν όλα με Datsun?

  • akenaton avatar
   akenaton @ blue nile 17/03/2013 01:06:13

   Και για να μην με περάσετε για εντελώς αγενή, σας λέω πως διάβασα με πολλή προσοχή την ανάλυσή σας. Σε άλλα συμφωνώ απόλυτα, σε άλλα όχι όπως πάντα. Οι αναλύσεις σας όμως έχουν πάντα κάτι να πουν ακόμη και στα σημεία που διαφωνεί κανείς μαζί σας. Δεν έχει νόημα να τα επισημάνω εδώ, μιας και έχουμε πολλές φορές διαβάσει ο ένας τις θέσεις του άλλου μέσα στο φιλόξενο antinews και μάλλον τις γνωρίζουμε πια κάλα. Σας εύχομαι καλό βράδυ.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ blue nile 18/03/2013 17:19:28

   blue nile ναι αλλα ποσο κοσμο θα παρει μαζι της και ποσο αιμα θα χυθει...

   • Αρχιμήδης1 avatar
    Αρχιμήδης1 @ Ρηνα 21/03/2013 10:27:12

    Δυστυχώς αγαπητή Ρήνα, εκεί είναι το δράμα και γι αυτό πρέπει πάση θυσία να τους σταματήσουμε...

 21. ΝΠ avatar
  ΝΠ 16/03/2013 22:49:28

  akenaton : έωλα ερωτήματα:μάλλον το σωστό :
  αίολα ερωτήματα

 22. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 17/03/2013 05:36:40

  Η ανάλυση του akenaton είναι μάλλον ρηχή . Ούτε απαντήσεις δίνει ούτε
  προτάσεις εισφέρει.

  Επικαλείται τις προβληματικές οικονομίες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας
  γιά να υπερασπισθεί την Ελληνική τραγωδία . Μήπως επιθυμεί να μας
  βεβαιώσει ή να μας πείσει ότι αν αυτές οι δύο βαλκανικές χώρες είχαν
  εγκαταλείψει τα εθνικά τους νομίσματα και είχαν υιοθετήσει το ευρώ ,
  θα ήταν σήμερα ευτυχέστερες ;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 17/03/2013 12:04:27

   Δεν θα την έλεγα καν ανάλυση κ. Βάρδα. Μια απλή καταγραφή δεδομένων ήταν, με κάποιες νύξεις και αναφορές σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Κυρίως προσάναμμα σκέψης για την ελληνική κοινωνία, που όταν λέει πως περιμένει πολιτική λύση στην βαθιά και πολύπλευρη κρίση που βιώνει, μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται σε τι ακριβώς αναφέρεται.

 23. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 17/03/2013 11:35:08

  Ο Ακένατον θέτει το ζήτημα με βάση τη δομική λογική του κοινωνικού γίγνεσθαι.
  Αυτή η λογική υπερβαίνει τη συντεχνιακή λογική ομάδων και κρατών.
  Ας αναζητήσουμε ο καθένας επιπλέον ερωτήματα και τυχόν απαντήσεις ή θεωρήσεις απαντήσεων. Η Ιστορία δεν διαμορφώνεται ούτε με καταγγελίες ούτε με χουλιχουντιανά σενάρια.
  Η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον εξελίξεων που φαίνονται ισχυρότερες από τις βουλές των Ευρωπαίων και ίσως και τις ικανότητες των ηγετών της.
  Δυστυχώς, πρόκειται για πλέγμα αιτιών και παραμέτρων κι όχι για κάποια αιτία π.χ. νόμισμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.