Εννιά λόγοι που το «πείραμα ΣΥΡΙΖΑ» θα αποτύχει
29/01/2015 17:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εννιά λόγοι που το «πείραμα ΣΥΡΙΖΑ» θα αποτύχει

Το νέο υπουργικό συμβούλιο στην Ελλάδα αντιμετωπίζει το δυσκολότερο έργο οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση. Ο λαός έχει εναποθέσει τις ελπίδες του σε ένα νέο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, γιατί όλοι οι άλλοι φαίνεται να έχουν αποτύχει. Tώρα, o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και o Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ελευθεριακός μαρξιστής, αντιμετωπίζει την Άνγκελα Μέρκελ και τον συντηρητικό γερμανό φορολογούμενο. Όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες δεν θα κερδίσουν... γράφει ο Independent. Ιδού οι εννέα λόγοι:

Οι λαϊκές εντολές δεν σημαίνουν τίποτα

Ή τουλάχιστον τίποτα, στον σκληρό κόσμο της διεθνούς οικονομίας. Πραγματικά, δεν έχει τόση σημασία, όταν βρίσκεσαι στα όρια, εάν μια κυβέρνηση κερδίσει το 35% ή το 65% των ψήφων στις εκλογές. Οφείλει χρήματα; Θα πρέπει να τα πληρώσει, όπως έχει συμφωνηθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας και το νέο υπουργικό του συμβούλιο σύντομα θα το μάθει αυτό. Έτσι, κάθε άλλο έθνος που θα έπρεπε να έχει ένα σχέδιο διάσωσης θα θέλει την ίδια μεταχείριση. Και αν δεν την έχει, τότε απλά θα κάνει εκλογές και θα αναδείξει ένα αριστερό κόμμα σε στυλ ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, που θα λέει απλά ότι «δεν μπορούμε να πληρώσουμε και δεν θα πληρώσουμε». Σύντομα όλη η Ευρώπη θα πρέπει να κυβερνάται από κυβερνήσεις που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους και έχουν και μερικές ακόμα πιο καταστροφικές πολιτικές. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ενθαρρύνεται.

Προσέξτε τους Έλληνες που φέρουν χρέη

Πριν από μερικά χρόνια, κατά την οξεία φάση της ατέλειωτης κρίσης της Ευρωζώνης, η ιδέα μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη ήταν αρκετή για να αποσταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές όλου του κόσμου. Σήμερα έχουμε συνηθίσει στην ιδέα και οι χρηματοοικονομικές αγορές είναι πιο ήρεμες. Ο συντελεστής σοκ έχει εξαφανιστεί. Η μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και ούτω καθεξής είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμβεί.

Οι Έλληνες δεν έχουν καμία διαπραγματευτική δύναμη

Εάν δεν μπορούν να τρομάξουν τους Γερμανούς για ελάφρυνση του χρέους, με το επιχείρημα ότι μπορεί να απειληθεί το σύνολο της Ευρώπης, τότε δεν έχει μείνει τίποτα. Έχουν κάποια καλά επιχειρήματα και φαίνονται πιο λογικοί από ό,τι θεώρησαν κάποιοι, αλλά μόνο σε αυτό μπορούν να βασίζονται.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει και εκτός ευρώ

Βεβαίως, αυτό θα σήμαινε ακόμα περισσότερη δυσκολία και λιτότητα, αλλά ίσως μια μέρα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την ελευθερία που δίνει το δικό σου νόμισμα, χτίζοντας μια πιο ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό είχε αποτέλεσμα στη Βρετανία. Τούτου λεχθέντος, το χρέος τους σε ευρώ θα αυξηθεί αμέσως σε πραγματική αξία έναντι οποιασδήποτε νέας δραχμής και θα κάνει το βάρος του χρέους ακόμη χειρότερο. Η χρεοκοπία θα είναι αναπόφευκτη. Όπως μπορεί να είναι ούτως ή άλλως.

Ακόμα και αν διαγραφούν εξ ολοκλήρου τα χρέη τους, σύντομα όλα θα ξαναρχίσουν

Αυτό είναι το βασικό σημείο. Η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της μετά την εισαγωγή του ευρώ. Εκμεταλλευόμενη τα φτηνά επιτόκια για το ευρώ, κατοχύρωσε την ιδιότητά της σε ένα ισχυρό νόμισμα που υποστηρίζεται από τη Γερμανία. Έκανε ένα μεγάλο πάρτι, αγοράζοντας όλα αυτά τα ωραία γερμανικά αυτοκίνητα και καταναλωτικά ψηφιακά θαύματα. Και τώρα ήρθαν τα μεθεόρτια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που υπήρξαν στην Ελλάδα θα είναι αρκετές για να επιτρέψουν στους Έλληνες να ζουν άνετα με τα δικά τους μέσα. Τα χρέη θα συσσωρεύονται και η κρίση θα επιστρέψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικές για να κάνει την Ελλάδα ανταγωνιστική.

Οι Γερμανοί έχουν απηυδήσει

Ημι-απρόθυμοι για το ευρώ, σε κάθε περίπτωση, πράγμα που σήμαινε την εγκατάλειψη του αγαπημένου τους μάρκου, οι γερμανοί φορολογούμενοι έχουν κουραστεί από τις πολλές διασώσεις προς αυτούς που θεωρούν, συχνά, ως τεμπέληδες νότιους γείτονες. Φοβούνται ότι η «εκτύπωση» χρήματος για να λύσει αυτά τα προβλήματα θα ξανα-αυξήσει τον πληθωρισμό, έναν εθνικό λαϊκό φόβο μετά τους υπερπληθωρισμούς το 1923 και στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα δεξιά κόμματα διαμαρτυρίας, όπως οι Εναλλακτικοί Για τη Γερμανία, κερδίζουν υποστήριξη. Η Άνγκελα Μέρκελ εμπόδισε πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τους καταστήσει υπεύθυνους για τα χρέη άλλων κυβερνήσεων. Η παλίρροια έχει γυρίσει.

Οι Γερμανοί δεν μπορούν να αντέξουν πολλά ακόμα σχέδια σωτηρίας

Πριν από μερικά χρόνια, η Γερμανία αναπτυσσόταν δυναμικά. Όχι πια. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στο εσωτερικό ρίχνει την οικονομία σε αποπληθωρισμό. Η επιβράδυνση των εξαγωγών σε χώρες όπως η Κίνα επίσης βλάπτει την εθνική οικονομία. Ακόμα κι αν ήθελαν, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να στηρίξουν όλους τους άλλους, έχοντας στο πλάι τους μόνο τους Φινλανδούς και τους Ολλανδούς.

Το fudge είναι τρόπος ζωής στις Βρυξέλλες

Όπως η βελγική σοκολάτα και οι πραλίνες, το πολιτικό fudgeείναι κάτι κοινό στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ και η Γερμανία θα κάνουν μια συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά θα είναι μόνο μία επιφανειακή υπόθεση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της, αλλά ο νέος πρωθυπουργός της θα είναι σε θέση να κηρύξει νίκη και να προχωρήσει.

www.independent.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 29/01/2015 20:41:40

  Η τελευταία παράγραφος αναιρεί όλες τις άλλες: Πώς θα καταφέρει ο Τσίπρας να κηρύξει νίκη; Δεν θα ζητήσει 6 δις ευρώ μέτρα το ΔΝΤ; Έχω την εντύπωση ότι ο αγγλοσαξωνικός τύπος επιχειρεί να πείσει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει λιγότερο πρόβλημα από όσο πραγματικά φαίνεται.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Διογένης 29/01/2015 23:31:57

   Αγαπητε Διογενη , εδω και παρα πολυ καιρο εχω γραψει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφερει τους Αγγλους και το Δολλαριο. Παρακαλω δειτε τα δημοσιευματα των οικονομικων φυλλαδων της Μ.Β . Μονο παρτυ που δεν κανουν. Οι Αγγλοι τυπωνουν χρημα, εχουν φουσκα ακινητων , εχουν μια πεθαμενη βιομηχανια και στηριζονται στην αποδυναμωση του Ευρω . Η μονη βιομηχανια που τους εχει μεινει ειναι η εκπαιδευση και οι υπερακτιες. Εισαγουν μαυρο χρημα απο Ρωσια κλπ. Το Μπρονξ στις μαυρες του μερες φαινεται παραδεισος με τις λαικες συνοικιες του Λονδινου σημερα. Η Αγγλια ειναι εκτος πολλων προγραμματων της ΕΕ. Ειναι το φιδι . Γιατι πιστευουν οτι θα επανελθουν στην επικαιροτητα οταν οι Γαλλοι και οι Γερμανοι αντιμετωπισουν τα δικα τους εσωτερικα προβληματα

   • George N avatar
    George N @ Ρεαλιστης 30/01/2015 07:30:00

    Μη ρεαλιστική ματιά στην 4η εξαγωγική δύναμη του κόσμου χωρίς να λέω ότι δεν έχει προβλήματα. Δύσκολα θα έλεγε κανείς πεθαμένη και ανύπαρκτη μια βιομηχανία που περιλαμβάνει: καμιά δεκαριά βιομηχανίες αυτοκινήτων, την BAe (δεύτερη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία), Rolls Royce (κατασκευαστής 1 στους 2 κινητήρες αεροσκαφών), 10 μεγάλα ναυπηγεία τα προϊόντα των οποίων μπορείτε να δείτε σε όλες τις Ελληνικές μαρίνες, την Diageo, SABMiller, Scottish & Newcastle (που τα προϊόντα τους δεν λείπουν από καμιά Ελληνική έξοδο ή γιορτή) την BAT ή την Imperial με τις οποίες οι Ελληνες και όχι μόνο, καταστρέφουν την υγεία τους αλλά και τις GlaxoSmithKline & AstraZeneca με τα προϊόντα των οποίων την επανορθώνουν. Σε κάθε ράφι στην κουζίνα, σίγουρα και στην δικιά σας, θα βρείτε προϊόντα της Unilever ή της Cadbury και ο κατάλογος είναι ατέλειωτος. Όπως και η τάση να ταυτίζεται το Λονδίνο με το Ηνωμένο Βασίλειο άλλωστε....

 2. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 29/01/2015 20:52:49

  Τελικά αντί για την αποτυχία, το άρθρο μας πριγράφει την επιτυχία του Τσίπρα, αφου συμπεραίνει:" Η ΕΕ και η Γερμανία θα κάνουν μια συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά θα είναι μόνο μία επιφανειακή υπόθεση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της, αλλά ο νέος πρωθυπουργός της θα είναι σε θέση να κηρύξει νίκη και να προχωρήσει."

 3. George N avatar
  George N 29/01/2015 21:40:46

  "Ακόμα και αν διαγραφούν εξ ολοκλήρου τα χρέη τους, σύντομα όλα θα ξαναρχίσουν" Αυτό είναι το βασικό και έχει έρθει η ώρα να σκεφτεί η ΝΔ για το πως αντιμετωπίζεται.

  • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ avatar
   ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ @ George N 30/01/2015 14:27:29

   Πράγματι , τωρα η ΝΔ έχει μπροστά της 4 χρόνια ώστε να σκεφτεί νηφάλια το ζήτημα και να έχει έτοιμο το 2019 το δικό της πρόγραμμα που θα δίνει τη λύση σ' αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Γι αυτό λέμε οτι για την Πατρίδα το σημαντικότερο δεν είναι να νέμεσαι την εξουσία ως λάφυρο μετά των "ημετέρων", αλλά το να εργάζεσαι μεθοδικά και πατριωτικά στην αντιπολίτευση, για μια νέα αλλαγή προς το καλύτερο. Εχω την εντύπωση οτι ο Τσίπρας θα μπορούσε να δεχτεί να μην μειωθεί αριθμητικά το χρέος, αν οι Ευρωκράτες επιμένουν να το θεωρούν ταμπού, αρκεί να αποδεχτούν την άλλη λογική λύση της ρήτρας ανάπτυξης, της επιμήκυνσης, της περιόδου χάριτος και εν γένει κάποιων εκ των πολλών τρόπων που υπάρχουν ώστε να μήν απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα πάνω απο 1-2% το χρόνο.

 4. roadrunner avatar
  roadrunner 29/01/2015 23:31:43

  "Οι Γερμανοί δεν μπορούν να αντέξουν πολλά ακόμα σχέδια σωτηρίας, ....Ακόμα κι αν ήθελαν, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να στηρίξουν όλους τους άλλους, έχοντας στο πλάι τους μόνο τους Φινλανδούς και τους Ολλανδούς" Αυτό το σημείο δείχνει ευρωσκεπτικισμό ακόμη και στο κέντρο της Ευρώπης (Γερμανία, Ολλανδία κτλ). Εάν οι πιέσεις οδηγήσουν τελικά σε διάλυση της Ευρωζώνης, (οπότε είναι αδιάφορο το νόμισμα της Ελλάδας και τα χρέη της ακόμη περισσότερο), ποιοι κερδίζουν ; Τότε, η Ελλάδα έχει να κερδίσει ή να χάσει ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.