08/10/2008 12:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενισχύεται σταθερά η θέση της ρωσικής εκκλησίας

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ έκανε και ένα πολύ σημαντικό «δωράκι» στους Ρώσους, το οποίο αφορά, εμμέσως πλήν σαφώς, και την Ελλάδα. Κοινοποίησε την απόφαση του Ισραήλ να δώσει πίσω στη Ρωσία το μεγάλο κτίσμα «Σεργκίεβσκι» στο κέντρο της Ιερουσαλήμ.

Είναι εμφανές ότι τη στιγμή που μειώνεται η δύναμη του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου (εξαιτίας του «ψαλιδίσματος» Χριστόδουλου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, του σκανδάλου Βαβύλη, κ.ο.κ.), η ρωσική Εκκλησία όχι μόνο εδραιώνει τη θέση της, αλλά και την επεκτείνει.

Κατά τα άλλα η επίσκεψη του απερχόμενου -κάτω από καταγγελίες για σκάνδαλα (!) - Ολμέρτ  δείχνει  κι αυτή ότι ο ρόλος της Μόσχας αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν δεν συμφωνήσει σήμερα το Ισραήλ στη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, αύριο κιόλας θα είναι πολύ αργά για το εβραϊκό κράτος. Να σημειωθεί ότι η μοναδική μεγάλη χώρα που έχει δεχτεί την ηγεσία της «Χαμάς», είναι η Ρωσία.

Είναι εμφανές λοιπόν, ότι και η επίσκεψη Ολμέρτ, αφενός δείχνει τις καλές σχέσεις που έχει ο ίδιος με το Κρεμλίνο, αφετέρου εντάσσεται στις προσπάθειες για την επίλυση του Παλαιστινιακού και την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία και το Λίβανο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 08/10/2008 12:45:00

  Άλλο Μόσχα κι άλλο Αθήνα. Η πολιτική ισχύς είναι διαφορετική. Αν ήμασταν Μόσχα δε θα τολμούσαν ούτε να κουνηθούν με τα ακίνητα που έφαγαν επί Ειρηναίου ούτε να μην αναγνωρίζουν τον Πατριάρχη μέχρι να φάνε κι άλλα ακίνητα.

 2. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 08/10/2008 12:52:24

  Για να δούμε πότε η Ρώσικη Εκκλησία θα επιστρέψει επιτέλους το Κόκκινο Μοναστήρι της Μόσχας που άρπαξε ο Στάλιν στη Μονή Ιβηρονα .

 3. Papatrexas avatar
  Papatrexas 08/10/2008 14:18:41

  Φίλε Φάκτορ, το πατριαρχείο Ιεροσολύμων φθίνει δραματικά με προσχωρήσεις των πιστών σε άλλες ομολογίες, επειδή οτο αραβικό ποίμνιο δεν ανέχεται Έλληνα πατριάρχη και επίσκοπους. Είναι αυτονόητο πως έπρεπε να είχε αραβοποιηθεί όπως και το Αντιοχείας, από αιώνες. Έτσι έχει γίνει με τον καθολικό πατριάρχη, τον Αγγλικανό επίσκοπο και τον Ευαγγελικό επίσκοπο. Πως να το γράψεις όμως αυτό εσύ που είσαι υπερέλληνας;

 4. Le canard avatar
  Le canard 08/10/2008 18:43:24

  @Papatrexas

  Πολύ επιφανειακή η προσέγγισή σου σε ένα διόλου απλό ζήτημα.

  Δηλαδή βρε φίλε Papatrexas πότε άρχισαν να ζητούν οι Παλαιστίνιοι (μιά μερίδα τους) την αραβοποίηση; Μόλις πρόσφατα, όταν πια έφυγε από τη μέση ο Αραφάτ, διασπάστηκε το παλαιστινιακό κίνημα, και ήταν ορατή η προοπτική δημιουργίας ενός -έστω κουτσουρεμένου- παλαιστινιακού κράτους.

  Οσο υπήρχαν οι ιστορικές ηγεσίες στην ΠΛΟ (Αραφάτα, Χαμπάς, κ.α.) είχε τεθεί τέτοιο θέμα; Ουδέποτε. Αντίθετα, ως γνωστόν, ο Ααραφάτ στο μοναστήρι του ναού της Βηθλεέμ κρυβόταν από τους ισραηλινούς.

  Πρέπει ντε και καλά να αραβοποιηθεί ή όχι; Είναι σύνθετο το θέμα. Κατ'αρχήν το θέμα δεν κολλάει μόνον σε κάποιους "υπερέλληνες" βρε μεγάλε. Ποιός θέλει σε έναν τόσο μικρό τόπο, όπως το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, που όλοι σκοτώνονται για να πάρουν ο ένας από τον άλλον μια ίντσα εδάφους, να περάσει ένα Πατριαρχείο (Ορθόδοξο Ελληνικό), το οποίο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γής (με φιρμάνια ε!) εκεί στα χέρια των Παλαιστινίων; Να μην θυμήσω ότι η Κνεσσέτ (ισραηλινή Βουλή), το μεγαλύτερο κομμάτι της παλαιάς Ιερουσαλήμ, η Δυτική Οχθη (Παλαιστίνη- κατεχόμενα από Ισραήλ), κ.λ.π., ανήκουν στο ελην-ορθοδ Πατριαρχείο.

  Το θέμα Papatrexas (πράγματι είσαι Παπατρέχας σε ένα θέμα που φαίνεται ότι δεν ξέρεις, αλλά κινείσαι μόνον με γνώμωνα το να τα "κριτικάρεις" το πόστ) είναι πολύ πιο σοβαρό απ'ότι φαίνεται για το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Είναι θέμα υπαρξής του ή μη τα επόμενα κιόλας χρόνια. Οταν θα προωθηθεί η "επίλυση" του Παλαιστινιακού -κομμένη και ραμμένη έστω στα ισραηλινά μέτρα- τότε θα επιχειρηθεί η μαζική λεηλασία τόσο από τους Παλαιστίνιους όσο και τους Ισραηλινούς της περιουσίας (γής) του Πατριαρχείου. Ηδη οι Ισραηλινοί με παγαποντιές και δια των πιέσεων το πράττουν.

  Το ερώτημα που θα ήταν ειλικρινέστερο εκ μέρους σου λοιπόν, να θέσεις, είναι εάν θέλουμε, ως Ελλάδα, να διατηρηθεί η ελληνική σημαία στη Δυτική και την Ανατολική Οχθη (Ιορδανία). Εάν δεν το θέλουμε κ.Papatrexas (εδώ δεν νοιάζει πολλούς για το Αιγαίο, θα τους νοιάξει για τον Ιορδάνη;), να το πούμε. Και να αφήσουμε τα περί "υπερελλήνων" και άλλα παρόμοια παραμυθάκια της Χαλιμάς. Εάν όμως, θλελουμε να μείνει η σημαία εκεί, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ότι είμαστε οι μεγαλύτεροι γαιοκτήμονες στην πιο καυτή περιοχή του πλανήτη μας. Και να διαπραγματευτούμε τη θέση του Πατριαρχείου σκληρά. Αν είχε συνειδητοποιήσει η χώρα μας την τεράστια πολιτική αξία του Πατριαρχείου, δεν θα επέτρεπε "παιχνίδια" σε βάρος του και θα φρόντιζε να κοπούν πολλοί κώλοι τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

  Μέχρι τώρα όμως, τι είδαμε; Ο Βαρθολομαίος να βγάζει τα μάτια του Χριστόδουλου, και να την πληρώνει το Πατριαρχείο. Και οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) απλά να κοιτάζουν και να νίπτουν τας χείρας των ως Πόντιοι Πιλάτοι. Εύγε τους. Εύγε μας, αθάνατε νεοέλληνα (και κάθα άλλο παρά υπερ-Ελληνα)!

 5. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 08/10/2008 23:14:29

  Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΩΣ "ΕΚ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΑΒΡΑΜΟΝ (!) ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ"

  "O Χριστός κι η Παναγία", αδέρφια! Δεν ξέρετε ότι ο Ιησούς και η Μαριάμ ήταν ...Έλληνες; Καλά, πού ζείτε; Δείτε τι λέει ο Ιώσηπος, στην «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία» του: «Εύρομεν ως εξ ενός είεν γένους Ιουδαίοι και Λακεδαιμόνιοι και εκ της προς Άβραμον οικιότητος».

  Αλλά και σήμερα, ο Πέτρος Θεμέλης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ("ΝΕΑ", 15/09/2005, σελ. P51), λέει:

  "Είναι δυνατόν να υπήρχε αδελφική σχέση ανάμεσα στους Σπαρτιάτες και τους Ιουδαίους; Κι όμως, o ίδιος ο βασιλιάς της Σπάρτης, Αρέας (309 - 264 π.X.), σε επιστολή προς τον μέγιστον αρχιερέα των Ιουδαίων Οινία A', ανακοινώνει πως σε «ιερό κείμενο» βρέθηκε γραμμένο ότι «από την ίδια γενιά κατάγονται Ιουδαίοι και Λακεδαιμόνιοι, κατευθείαν από τον Αβραάμ».

  Ο Αρέας τονίζει στην ίδια επιστολή: «Εφόσον είμαστε αδέλφια, δίκαιο είναι να νεμόμαστε εμείς τα δικά σας, και τα δικά μας να τα έχουμε κοινά με σας». Εφεύρημα του Αρέα, θα μου πείτε, η δήθεν κοινή καταγωγή Ιουδαίων και Σπαρτιατών, για να εξασφαλίσει συμμαχία. Δεν ζητά εντούτοις πολεμική βοήθεια, αλλά προτείνει κοινοκτημοσύνη στα αγαθά. Απίστευτο για τα δεδομένα της εποχής!

  Στην Παλαιά Διαθήκη, πάντως, παρατίθεται η απερίφραστη εκ μέρους των Ιουδαίων αποδοχή της πρότασης: «η ύπαρξις (τα υπάρχοντα) υμών ημίν έσται, και τα ημών υμίν» (Μακκαβαίων A', κεφ. 12, 22).

  H υπόθεση έχει και συνέχεια. Το 168 π.X., επί Αντιόχου Δ' (175 - 163 π.X.), ο μέγιστος αρχιερέας των Ιουδαίων, Ιάσων, εξόριστος από τα Ιεροσόλυμα, καταφεύγει στην «αδελφή - πόλη» Σπάρτη (Μακκ. B', κεφ. 5, 9). Το 145 π.X., όταν οι Ρωμαίοι έχουν κατακτήσει την Ελλάδα, ο μέγιστος αρχιερέας των Ιουδαίων, Ιωνάθαν, στέλνει πρεσβεία στη Ρώμη για ανανέωση της φιλίας και της συμμαχίας τους.

  Ταυτόχρονα, στέλνει επιστολή στους Σπαρτιάτες, που αρχίζει ως εξής: «Ιωνάθαν αρχιερέας και η γερουσία του έθνους και οι ιερείς και ο λοιπός δήμος των Ιουδαίων, Σπαρτιάταις τοις αδελφοίς χαίρειν». Στη συνέχεια υπενθυμίζει στους Σπαρτιάτες την παλαιά επιστολή του Αρέα και τους δεσμούς φιλίας των δύο λαών - με βάση τα «ιερά βιβλία» - και τονίζει ότι οι Ιουδαίοι δεν παραλείπουν να μνημονεύουν τους Σπαρτιάτες στις γιορτές, τις καθημερινές θυσίες και τις προσευχές τους. Οι ίδιοι - αναφέρει - έχουν δοκιμάσει πολλές πικρίεες και ταλαιπωρίες από πολέμους, αλλά δεν θέλησαν ποτέ να ενοχλήσουν τους φίλους και συμμάχους, γιατί έχουν «την εξ ουρανού βοήθειαν» (Ιώσηπος, Ιουδαϊκές Αρχαιότητες, 13, 163 - 166. Μακκαβαίων A', 12, 2 - 23).

  Είναι προφανές ότι η παράδοση και η πίστη για κοινή εξ Αβραάμ καταγωγή Σπαρτιατών και Ιουδαίων υπήρχε παλαιόθεν• δεν ήταν ευκαιριακό εφεύρημα του Αρέα. Το «ιερό βιβλίο» των Σπαρτιατών, που διέσωζε αυτήν την παράδοση, δεν υπάρχει δυστυχώς. Ο Ηρόδοτος πάντως (4, 147 - 149) μαρτυρεί ότι ο Λάκων Θήρας καταγόταν απευθείας από τον Φοίνικα Κάδμο, γι' αυτό και οι πρώτοι Φοίνικες κάτοικοι του ομώνυμου νησιού (Θήρα - αποικία Σπαρτιατών) τον δέχθηκαν ασμένως και τον λάτρεψαν ως ήρωα - οικιστή. Στο γνωστό «ιερό βιβλίο» των Ιουδαίων, την Παλαιά Διαθήκη, ο Κεδμά (Κάδμος;) είναι ένας από τους δώδεκα γιους του Ισμαήλ, γιου τού Αβραάμ (Γένεσις, κεφ. 21, 15)".

  ΥΓ. Φυσικά, δεν υπήρξε καμία επιστολή Αρία, Π-Ο-Τ-Έ! Για την ..."εκ του Άβραμος συγγένειαν", βρώμα σκέτη, βέβαια. Αυτά σαν ένα μικρό δείγμα ιουδαϊκής ΚΑΙ χριστιανικής ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗΣ της Ιστορίας από τους Σιωνιστές (δηλ. τους ρατσιστές, εθνικιστές εκ των Εβραίων- Ιουδαίων- Ισραηλιτών. [Ποιοι χρησιμοποιούν πολλά ονόματα;]). Αλλά, τώρα, πλέον, που μάθαμε και ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, γράμματα, "έχουν ΓΝΩΣΙΝ οι φύλακες"...
  *****

  "Φ τ ο υ! Ξελευθερία, για τα πιτσιρίκια", λοιπόν!

  «ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΣ Ο ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΥΙΟΝ ΤΟΥ ΤΗΝ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ν ΣΟΦΙΑΝ», λένε καρα- επίσημα οι Ιουδαίοι, (Σοτάχ 49β, Βαβυλωνιακό Ταλμούδ)

  «ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΓΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΩΝ Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν», εγκρίνουν κι επαυξάνουν τα πνευματικά αδέρφια τους, οι Χριστιανοί, (Άγιος (!) Εφραίμ, ο Σύρος, -ο γνωστός ..."Πίνδαρος της Ορθοδοξίας"!).

 6. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 08/10/2008 23:48:13

  Διόρθωση: "Αυτά σαν ένα μικρό δείγμα ιουδαϊκής ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗΣ της Ιστορίας από τους Σιωνιστές, (δηλ. τους ρατσιστές, εθνικιστές εκ των Εβραίων- Ιουδαίων- Ισραηλιτών. [Ποιοι χρησιμοποιούν πολλά ονόματα;]). Και οι Χριστιανοί, αργότερα, τα ίδια έκαναν. Αλλά, τώρα, πλέον, που μάθαμε και ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, γράμματα, “έχουν ΓΝΩΣΙΝ οι φύλακες”…

 7. Τηλέμαχος avatar
  Τηλέμαχος 09/10/2008 00:16:03

  Δεν ψαλίδισε κανέναν Χριστόδουλο ο Πατριάρχης. Το ανάποδο έγινε. Ο Χριστόδουλος προσέδωσε κύρος στην "Ελληνορθοδοξία". Ο Πατριάρχης συνεχώς της τραβάει το χαλί.

  Και προσθέτω. Η "αναγνώριση" ότι η Ελλάδα κληρονόμησε το Βυζάντιο και είναι ο δικαιούχος της απέραντης κληρονομιάς (εννοώ μέσω της "συγγνώμης") είναι η μέγιστη επιτυχία που μπορεί να έχει κανείς σε διεθνές επίπεδο.

  Άλλο αν εμείς είμαστε ζώα και από το 2000 και έπειτα τον κατασυκοφαντήσαμε τον άνθρωπο. Και ορισμένοι συνεχίζουν να το κάνουν και σήμερα, 9 μήνες μετά τον θάνατό του.

 8. Μποτίλια avatar
  Μποτίλια 09/10/2008 02:46:59

  Η ένταξη στη ορθόδοξη εκκλησία ενίσχυσε ανέκαθεν τον πολιτιστικό αυτοπροσδιορισμό και τον πατριωτισμό των Ρώσων. Ταυτόχρονα ενίσχυσε την μοιρολατρία τους και την υποταγή τους στην εξουσία. Οι κοσμοθεωρίες που συγκρούστηκαν στη Ρωσία, ήταν η Ορθοδοξία, ο μιμητισμός του δυτικού Διαφωτισμού και ο Μηδενισμός. Και οι τρεις συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της βαθιάς και αξιοθαύμαστης Ρωσικής Ψυχής. Όσο ζωντανή και εάν είναι αυτή μέσα στο δράμα της, δεν νομίζω ότι κατάφερε μέχρι σήμερα να βρει μια πραγματικά απελευθερωτική διέξοδο.
  Η κυριαρχούσα τάξη στην Ρωσία ήταν και παραμένει η γραφειοκρατία. Η πατριωτική της συνθηματολογία είναι σε θέση να συσπειρώνει όλο το λαό. Η αναμφισβήτητη καλοσύνη της ρώσικης ψυχής αναζητά διέξοδο σε ιδεολογίες και δόγματα. Γλαφυρή έκφραση αυτής της αναζήτησης είναι η "Μάνα" του Γκόρκι, τα έργα του Ντοστογιέφσκι, του Τολστόι και του Πάστερνακ, όσο ετερόκλητες και εάν είναι οι αφετηρίες που έχουν.
  Η ίδια ψυχή χαρακτηρίζεται από μία ισχυρή τραχύτητα. Αυτή βρήκε έκφραση στη επέλαση του Κόκκινου Στρατού στο ανατολικό μέτωπο, αλλά ακόμη πιο απροκάλυπτα στην Τσετσενία.
  Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ούτε ο Λενινισμός, ούτε οι "Ρωμιοί Πατέρες της Εκκλησίας" κατάφεραν να εξανθρωπίσουν πλήρως, τις προσδοκίες ενός λαού με αναμφίβολα προτερήματα, που τόσο συχνά βρίσκει παρηγοριά στην υπερβολική κατανάλωση του αλκοόλ.
  Ίσως ρωτήσει κάποιος τι έχω να προτείνω.
  Δεν πιστεύω σε τελεολογίες, ούτε κοινωνικές, ούτε υπερβατικές.
  Η ουτοπία μου περιορίζεται στην μικρή, καθημερινή προσφορά του κάθε ταπεινού ανθρώπου, πέρα από μαγκιά και πολυγνωσία. Έστω κι αν χρειάζονται λάμπες χιλιάδων μεγαβάτ, ψάχνω στις τσέπες μου για τα σπίρτα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.