#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/01/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ενεργειακός πόλεμος» ΗΠΑ - Ρωσίας για ΔΕΠΑ

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση, καθώς το Στ. Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε εμμέσως ότι δεν επιθυμεί ρωσική συμμετοχή στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ

 

 Σε πεδίο άγριας σύγκρουσης ΗΠΑ - Ρωσίας για τα ενεργειακά κινδυνεύει να μετατραπεί η Ελλάδα, με αφορμή τη δρομολογούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Με μια παρέμβαση η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, η Ουάσινγκτον έστειλε μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν επιθυμεί να περάσει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια, προκαλώντας προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς είναι σαφές πλέον ότι οι χειρισμοί από εδώ και πέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νιούλαντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και το ρωσικό ενδιαφέρον, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αμερικανική αντίθεση.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανοιχτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στα θέματα της ενέργειας στη Μεσόγειο.

Προφανώς, είναι μια κυρίαρχη απόφαση για την Ελλάδα, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το είδος των ρυθμίσεων στα θέματα ενέργειας που επιθυμεί να κάνει σε εμπορική βάση.

Στην περίπτωσή της, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τη δική της εθνική νομοθεσία και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι»...

Σε συνέχεια της ερώτησης, «αν η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται ότι η Ελλάδα θα καταστεί όμηρος της Ρωσίας στα θέματα της ενέργειας», η Νιούλαντ απάντησε ότι «είναι ένα γενικό σχόλιο σχετικά με την πολιτική μας οπουδήποτε στον κόσμο».

Οι ισορροπίες που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα είναι περίπλοκες. Η (κρατική στην ουσία) ρωσική Gazprom έχει καταθέσει πρόταση, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η οποία ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ ενώ και η άλλη ρωσική εταιρία, η Sintez, του δισεκατομμυριούχου Λεονίντ Λεμπέντεφ, η οποία δεν είναι κρατικά ελεγχόμενη, επίσης προσφέρει ανάλογο τίμημα.

Οι άλλες εταιρίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό είναι οι ελληνικές κοινοπραξίες Μ&Μ Gas, η οποία θέλει μόνον τη ΔΕΠΑ, και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ-ΡΡ Fund, που θέλει μόνον τ ΔΕΣΦΑ, καθώς και η αζέρικη κρατική εταιρία φυσικού αερίου SOCAR.

Αρμόδιες πηγές έλεγαν στον «Ε.Τ.» ότι η υψηλή προφορά της Gazprom δεν οφείλεται μόνο στο ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ, αλλά φανερώνει την πρόθεση των Ρώσων να είναι παρόντες στην «επόμενη ημέρα» στην Ελλάδα, όταν θα αρχίσει η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. «Με αυτό το ποσό που προσφέρουν δεν θέλουν να αγοράσουν μόνο τη ΔΕΠΑ, θέλουν να επενδύσουν σε μια χώρα μελλοντική παραγωγό φυσικού αερίου και πετρελαίου», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Το μεγάλο αυτό ποσό δεν είναι εύκολο να αγνοηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ούτε τυχόν αποκλεισμός της Gazprom από το διαγωνισμό, όπως στην ουσία ζητούν οι ΗΠΑ (αλλά και οι Βρυξέλλες με πρόσχημα ότι η ρωσική εταιρία παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού) θα είναι χωρίς βαριές διπλωματικές συνέπειες στις ελληνορωσικές σχέσεις. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι ήδη μεγάλη και οι Αμερικανοί βλέπουν στην επιδίωξη των Ρώσων να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ και προνομιακή θέση στην Ελλάδα ακόμα μια στρατηγική κίνηση της Μόσχας με στόχο να διευρύνει τον ενεργειακό έλεγχό της στη «γηραιά ήπειρο». Το παιχνίδι είναι μεγάλο και υπερβαίνει την ελληνική υπόθεση, η οποία είναι κομμάτι του ευρύτερου γεωπολιτικού ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εν τω μεταξύ δεν έμεινε στην περίπτωση της ΔΕΠΑ. Ερωτηθείσα για τις τουρκικές αντιδράσεις σχετικά με την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων και την ενεργειακή συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ, φρόντισε να «συμμεριστεί» την τουρκική επιχειρηματολογία, κάνοντας λόγο για «εξίσου» μοίρασμα με τους Τουρκοκυπρίους των φυσικών πόρων του νησιού:

«Οπως έχουμε δηλώσει από καιρό, υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να διεξαγάγει έρευνες στις υπεράκτιες περιοχές της. Φυσικά, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε σθεναρά την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και την προσπάθεια να επανενωθεί το νησί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο του νησιού και το φυσικό αέριο, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης».

 Λάμπρος Καλαρρύτης στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 10/01/2013 08:55:01

  Η καλύτερη λύση θα ήταν να μην γίνει καν η ιδιωτικοποίηση. Θα είχε η τρόικα κατανόηση για αυτό το ενδεχόμενο; Δεν μπορούν να εξαναγκάσουν την Ελλάδα να εκποιήσει τον εθνικό της πλούτο για ένα κομμάτι ψωμί.

 2. anonymous avatar
  anonymous 10/01/2013 09:24:25

  Σχολιαστής εδώ είχε αναφέρει ότι οι Αμερικάνοι έχουν δηλώσει ότι τα αποθέματα της περιοχής μας τα θεωρούν στρατηγικά ΤΟΥΣ αποθέματα. Δεν ξέρω που το βρήκε, φαίνεται όμως να έχει δίκιο. Το θέμα είναι ότι εμείς κάπως πρέπει να ανακατέψουμε όχι μόνο τους Ρώσσους αλλά και άλλους.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ anonymous 10/01/2013 23:52:55

   Το ότι τα θεωρούν δικά τους θα επιβεβαιωθεί από το επεισόδιο που θα προκαλέσει η Τουρκία κατ' εντολήν τους όταν θεωρήσουν πως χάνουν το παιχνίδι από τον Πούτιν στην Ελλάδα. Μόνο που η κίνηση της Τουρκίας δε θα έχει απέναντι την Ελλάδα τότε. Ήγγικεν...

 3. αργατεία avatar
  αργατεία 10/01/2013 09:32:04

  αναμενόμενη η αντίδραση και λογική από την σκοπιά της αμερικανικής γεωπολιτικής αντίληψης των πραγμάτων. Αν οι Ρώσοι ελέγξουν ενεργειακά την Ελλάδα ελέγχουν ένα κρίσιμο κρίκο μεταφοράς της ενέργειας στην Ευρώπη, επομένως πάει περίπατο η περιβόητη ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία. Τα ρίσκα και τα διλήμματα είναι όντως τεράστια...
  Επιπλέον δεν καταλαβαίνω γιατί αποκαλείται "ιδιωτικοποίηση" η διαδικασία πώλησης μιας κρατικής ελληνικής εταιρείας σε μια κρατική εταιρεία ξένων συμφερόντων. Από ότι ξέρω ιδιωτικοποίηση ονομάζεται η πώληση μιας κρατικής εταιρείας σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Η πώληση ελληνικής κρατικής εταιρείας σε ξένη κρατική εταιρεία δεν είναι ιδιωτικοποίηση, αλλιώς πρέπει να την ονομάσουμε...κάτι ανάλογο δεν συνέβη και με τον ΟΤΕ? Κρατισμός μέχρι το κόκκαλο αλλά ξένων συμφερόντων....σκέτο ανέκδοτο....μάλλον μόνο οι μαρίνες ιδιωτικοποιούνται στην Ελλάδα και αυτές δίδονται σε Τούρκους επιχειρηματίες, μπράβο στρατηγική...για γέλια (αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτούς τους "ιδιώτες" επιχειρηματίες από την Φρανκεστανία...)....

 4. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 10/01/2013 09:55:57

  Ας κάνουν ρελάνς, κι αν οι Ρώσοι πάνε πάσο, τη πήραν

 5. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 10/01/2013 10:02:40

  Ενδεικτικός ο διαχωρισμός Ελλάδος (ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ) καί Κύπρου, όπου στήν μέν πρώτη δέν τίθενται ιδιαίτερες 'απαγορεύσεις', τό αντίθετο θά έλεγα, ενώ στήν Κύπρο, η έμφαση στήν αναγκαιότητα τουρκικής συμμετοχής (καί δή ίσομερισμένης!), παρά τήν όποια ήδη δεδηλωμένη ισραηλινή υποστήριξη, πρέπει νά εκλαμβάνεται ώς εκδήλωση επιθυμίας τών ΗΠΑ γιά μερίδιο. Αλλωστε, από κάθε άποψη, τά κοιτάσματα φυσικού αερίου τής περί τήν Κύπρο περιοχής προηγούνται.

 6. george avatar
  george 10/01/2013 11:09:20

  Πρέπει όποσδήποτε,οί Ρώσοι νά μπούνε στό παιχνίδι......αύτό θά βοηθήσει τά μέγιστα τήν Έλλαδα...καί νά μπούν δυναμικά καί σέ άλλους τομείς π.χ άμυνα

 7. punisher avatar
  punisher 10/01/2013 15:52:20

  αν παει η ΔΕΠΑ στους ρωσους η κυβερνηση σαμαρα θα μετραει μερες τοσο απλα

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ punisher 10/01/2013 23:54:40

   Από το Σαμαρά έχουν βρει τον μπελά τους οι ΗΠΑ. Μακεδονία ήθελαν τα Σκόπια το '93, δεν έγινε. Ντόρα ήθελαν στη ΝΔ, δεν έγινε. Τσίπρα πρωθυπουργό, δεν έγινε. Άντε να δούμε με σκορ 3-0 το επόμενο ποιος θα το βάλει.

 8. tpe avatar
  tpe 10/01/2013 19:36:35

  Η μαγκιά του Σαμαρά και γενικά του όποιου πρωθυπουργού μιας χώρας κι όχι μιας μπανανίας, θα ήταν να διαμηνύσει καταλλήλως, "ιδού η Ρόδος..." ΟΚ?
  1.5δις είναι αυτά.

 9. MCA avatar
  MCA 10/01/2013 22:48:28

  Εάν έχουν πρόβλημα οι Αμερικάνοι ας αγοράσουν αυτοί.Τι στο καλό,τόσο χρήμα τυπώνουν τώρα τελευταία.Ας το επενδύσουν σε μας να κερδίσουν, αντί να ρίχνουν τα λεφτά τους σε χρηματοπιστωτικές φούσκες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.