21/10/2009 16:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενεργειακός πυρετός με επίκεντρο Βαλκάνια και Τουρκία.Χοντραίνουν οι κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής μας. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να προωθούν τον αγωγό φυσικού αερίου, South Stream, συσφίγγοντας τη συνεργασία τους με τη Σερβία. Τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου … «προβληματίζεται» ακόμα και για το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που ως άλλο γεφύρι της Άρτας, αν και σχεδιάζεται εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, δεν λέει να «τρέξει», η Μόσχα υπέγραψε και νέες συμφωνίες με το Βελιγράδι. Την ίδια στιγμή, οι Γάλλοι, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Γκιούλ, στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Σαρκοζί, εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετάσχουν στο αμερικάνικο –και ανταγωνιστικό στον ρωσικό South Stream- σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου, Nabucco. Αγωγός που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία, μέσω της Τουρκίας και της Βουλγαρίας προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Από την άλλη μεριά, σοβαρές κινήσεις γίνονται και για τον South Stream. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γαλλική, Electricite de France (EdF), βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στο σχέδιο South Stream.

 Στο μεταξύ, οι Ρώσοι επιχειρούν περαιτέρω ενεργειακή διείσδυση στις ΗΠΑ (!). Η δυνατότητα αυτή δίδεται στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, με τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τη γαλλική Electricite de France για ανταλλαγή ποσοτήτων φυσικού αερίου. Η Gazprom έχει ως στόχο να αποσπάσει το 10% της πίτας της αγοράς φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, ενώ ήδη από την αρχή Οκτωβρίου 2009, η Gazprom Marketing and Trading εγκαινίασε δραστηριότητες εμπορίας και μάρκετινγκ φυσικού αερίου στη Βόρειο Αμερική. Η EdF πάντως, συμφώνησε να παραδίδει στην Gazprom 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ για τα επόμενα πέντε χρόνια σε ανταλλαγή ισόποσου όγκου που η Gazprom θα παραδίδει στην EdF στη Βρετανία.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία και η Σερβία υπέγραψαν συμφωνίες, βάσει των οποίων θα συσταθούν κοινές εταιρίες από τις δύο πλευρές που θα αναλάβουν την υλοποίηση τμήματος του αγωγού South Stream. Η σύσταση της κοινής εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού South Stream που θα διέρχεται από τη Σερβία θα πραγματοποιηθεί εντός 30 ημερών. Επίσης, υπεγράφη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ, στη Σερβία. Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είχε υπογραφεί το 2008.

 Από την πλευρά του, τέλος, ο γαλλικός όμιλος GDF Suez, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο "μακρόπνοης" επένδυσης στο πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία πέρυσι, εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Γαλλίας απέναντι στην «ευρωπαϊκή» προοπτική Αγκυρας, αλλά και της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γαλλική εθνοσυνέλευση, είχε εγείρει βέτο στη συμμετοχή της GDF Suez στο πρόγραμμα. Ο γαλλικός όμιλος τότε, είχε απειλήσει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσχωρήσει στον South Stream. Τώρα πάντως, μετά την επίσκεψη Γκιούλ στο Παρίσι, η Αγκυρα επανεξετάζει τη στάση της. Όπως και να’χει, οι επικεφαλής της GDF Suez υπογραμμίζουν με νόημα ότι το Nabucco «πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκο πρόγραμμα. Είναι μια σύλληψη, δεν είναι πρόγραμμα με συγκεκριμένο κόστος, συγκεκριμένη διαδρομή και συγκεκριμένη πηγή τροφοδοσίας» (!).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. blue nile avatar
  blue nile 21/10/2009 17:10:44

  Κατά την διάρκεια κυβέρνησης του ΓΑΠ θα μετρήσουμε πολλές εθνικές αποτυχίες.
  Κάποιες από αυτές θα είναι και τραγωδίες.
  Έχουμε και λέμε:

  1) Ακύρωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
  2)Επανένωση της Κύπρου με σχέδιο παραπλήσιο του Ανάν. Ουσιαστικά δηλαδή θα έχουμε εκχώρηση της κυριαρχίας του Ελληνοκυπριακού μέρους.
  3)Απώλεια της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
  4) Συνδιαχείριση στη Θράκη.
  5) Αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα: Δημοκρατία της Μακεδονίας ή με κάτι παρόμοιο.

  Εύχομαι να πέσω έξω στην πρόβλεψη μου , αλλά δεν το βλέπω.

 2. ατακτος avatar
  ατακτος 21/10/2009 20:20:15

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε (01/10/09) να ενισχύσει οικονομικά τις πρώτες έξι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ορυκτών καυσίμων οι οποίες αναπτύσσουν και εφαρμόζουν τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Στόχο της χρηματοδότησης αποτελεί η όσον το δυνατό συντομότερη ωρίμανση των τεχνολογιών CCS και η διάθεσή τους σε πλήρη εμπορική κλίμακα πριν το 2020. Οι μονάδες αυτές βρίσκονται στη Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Αγγλία, Ολλανδία και Ιταλία και θα χρηματοδοτηθούν συνολικά με το ποσό των 1,05 δις ευρώ.
  Κατατέθηκαν συνολικά 11 προτάσεις χρηματοδότησης από την πλευρά των κρατών-μελών της ΕΕ και επιλέχθηκαν οι έξι προαναφερόμενες. Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου μπορούν να κατατεθούν τυχόν ενστάσεις και στη συνέχεια, η διαδικασία θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  Παράλληλα, η Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (IEA), παρουσίασε στις 13 Οκτώβρη του 2009 αναθεωρημένο «Οδικό Χάρτη» παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και προτρέπει την υλοποίηση 100 έργων CCS σε παγκόσμια κλίμακα, μέχρι το 2020. Σύμφωνα με δηλώσεις του αμερικανού Γραμματέα Ενέργειας Steven Chu, η κυβέρνηση Obama δέσμευσε ήδη 4 δις δολάρια για έργα CCS και αναμένει αλλά τόσα από την πλευρά της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.
  Προφανώς, η κινητικότητα αυτή σε διεθνές επίπεδο σχετίζεται με τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης και με την αναγκαιότητα αναγνώρισης των τεχνολογιών CCS ως κρίσιμες και κομβικές τεχνολογίες μετάβασης σε οικονομίες χαμηλού άνθρακα.
  Μόνον η Ευρώπη χρειάζεται 300 GW νέας ισχύος μέχρι το 2020 εκ των οποίων περίπου 5000 ΜW αφορούν τη Χώρα μας. Όσο οι τεχνολογίες CCS παραμένουν εμπορικά ανώριμες, οι επενδυτές θα στρέφονται κυρίως στο φυσικό αέριο. Αυτό θα πυροδοτήσει σημαντικές αυξήσεις στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, γεωπολιτικές αστάθειες, υστέρηση στις επενδύσεις που σχετίζονται με τον άνθρακα και το λιγνίτη, χαμηλή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, βίαιη ανάδυση αναγκών για πυρηνικά καύσιμα και πάει λέγοντας…
  Με τα πιο φιλόδοξα σενάρια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να καλύψουν ένα ποσοστό της τάξης του 25% των 300 GW. Για τα υπόλοιπα 225 GW οι τεχνολογικές απαντήσεις πρέπει να βρεθούν άμεσα.
  Μην ξεχνάμε ότι η παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή βασίζεται καθοριστικά στον άνθρακα. Η εξάρτηση αυτή δεν ήταν προϊόν ενεργειακής διαστροφής αλλά αποτέλεσμα της ανάγκης για φθηνή, μακροχρόνια διαθέσιμη και τεχνολογικά ώριμη ηλεκτροπαραγωγή.

  που ειναι η Ελλας κ.Μπηρπιρη....

 3. chgian avatar
  chgian 22/10/2009 17:45:18

  Το ενδιαφέρον με το άρθρο αυτό είναι πως οι Τούρκοι πιέζουν τους Γάλλους
  για ευνοϊκή μεταχείριση με τον αγωγό Nabucco, ενώ εμείς πρέπει
  να ξοδευτούμε και να αγοράσουμε φρεγάτες για να μας υποστηρίξουν.
  Τελικά η "συμμαχία" και οι "φιλικές σχέσεις" μεταξύ κρατών έχουν νόημα
  αν το κόστος για την φιλία είναι λογικό και αν από την φιλία
  κερδίζουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.

  Η Ελλάδα άραγε τι δίνει για την φιλία και τι κερδίζει από αυτήν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.