Ενα μήνα πριν γίνει υπουργός ο Δ. Μάρδας έβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ
25/04/2015 10:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ενα μήνα πριν γίνει υπουργός ο Δ. Μάρδας έβριζε τον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι «λαϊκιστές της Αριστεράς που σκίζουν μια κι έξω τα μνημόνια»

Αίσθηση στη Βουλή προκάλεσε η ανάγνωση άρθρου που είχε γράψει ο πρωταγωνιστής των ημερών, λόγω ταμειακών αποθεμάτων, Δημήτρης Μάρδας. Ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει γενικός γραμματεάς υπουργείο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, έγραψε άρθρο - φωτιά ένα μήνα πριν γίνει υπουργός. Συγκεκριμένα, το άρθρο δημοσιεύτηκε προεκλογικά (31.12.2014) στο Protagon με τίτλο «Το μεγαλείο του λαϊκισμού και τα Μνημόνια.

Ο κ. Μάρδας αναφερόταν στην υπόθεση Χαϊκάλη και τις καταγγελίες περί απόπειρας εξαγοράς του υποστηρίζοντας ότι έδωσε «δόση αηδίας» και στην συνέχεια έκανε λόγο για «λαϊκιστές της Δεξιάς που σχίζουν φύλλο-φύλλο τα μνημόνια» αλλά και «λαϊκιστές της Αριστεράς που το σχίζουν μια και έξω».

Επίθεση δηλαδή και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος που διάβαζε το τελευταίο απόσπασμα σχολίασε «για σας το έλεγε αυτό κ. Στρατούλη». Επιπροσθέτως, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε ότι ο κ. Μάρδας υπήρξε συνεργάτης του κ. Ακη Τσοζατζόπουλου.

Από την πλευρά του ο κ. Μάρδας υποστήριξε ότι «Ο κ. Τσοχατζόπουλος πολύ κομψά ζήτησε την παραίτησή μου όταν ήμουν γ.γ. γιατί τιμωρούσα εταιρία που παραβίαζε τους κανόνες για τις προμήθειες. Μετά την παραίτησή μου η εταιρία δεν τιμωρήθηκε».

Αναφορικά με το πώς βρέθηκε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η επιλογή αποδεικνύει και την ποιοτική διαφορά που έχει η σημερινή κυβέρνηση με την προηγούμενη. Σημείωσε δε ότι «εχω γράψει συνολικά 220 άρθρα από το 2009. Μόλις τα 3-4 αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ τα υπόλοιπα αφορούν και εσάς και ένα καθεστώς που το χαρακτηρίζω φαύλο».

Διαβάστε όλο το άρθρο

«Αφού πήραμε μια νέα δόση αηδίας από το πολιτικό μας σύστημα, με την υπόθεση Χαϊκάλη, πορευόμαστε το 2015 στις εθνικές εκλογές με φόντο έναν πολυποίκιλο λαϊκισμό, που πασχίζει να δείξει πόσο χρήσιμος είναι στον τόπο», ξεκινούσε το άρθρο του ο κ. Μάρδας για να συνεχίσει: «Οι πάντες θέλουν να ρίξουν στην πυρά το Μνημόνιο, βιώνοντας την αυταπάτη της απαλλαγής από τους μηχανισμούς εποπτείας των πιστωτών στα επόμενα τριάντα χρόνια! Έτσι, οι λαϊκιστές της Δεξιάς (που σχίζουν φύλλο-φύλλο το Μνημόνιο) και της Αριστεράς (που θα το σχίσουν μια και έξω), προσπαθούν να δείξουν στους Έλληνες ψηφοφόρους πόσο κακοί είναι ή θα είναι απέναντι στην τρόικα… Με ακατανόητη τακτική, με αντιφατικές στρατηγικές και με πλήθος ανδρών και γυναικών ενός μετρίου πολιτικού αναστήματος και ήθους, προσπαθούν να πείσουν οι εραστές της εξουσίας τους πολίτες, ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από τη σύγκρουσή τους με την τρόικα και μόνο».

«Δεν είμαστε υποστηριχτές τέτοιων Μνημονίων, που με τις πολλές λανθασμένες επιλογές τους ή τα κενά που παρουσιάζουν δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να μη θεωρούμε ως άλλοθι των κακοτεχνιών των οικονομικών μας πολιτικών και των… πεφωτισμένων ηγετών μας, τα λάθη των Μνημονίων», ανέφερε, σημειώνοντας: «Πράγματι, η αποσάθρωση του βιομηχανικού ιστού της χώρας δεν είναι προϊόν του Μνημονίου ή του ευρώ. Οφείλεται στις ακατάλληλες επιλογές των δικών μας πολιτικών ηγεσιών από το 1987 και μετά, οι οποίοι ουδέποτε κατανόησαν τις επιπτώσεις της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, στη διεθνοποιημένη παραγωγή και στο εμπόριο».

«Το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη προς χρεοκοπία χώρα του πλανήτη, δεν είναι πάλι συνέπεια ενός Μνημονίου, αλλά το αποτέλεσμα μιας εγχώριας πολιτικής ευδαιμονισμού που γνώρισε το απόγειο της δόξας της μετά το 2004.

Το ότι δεν αγγίζουμε τους γνωστούς λαθρεμπόρους καυσίμων, δεν είναι υπόθεση της τρόικας (αν και απορεί βέβαια κανείς γι' αυτό), αλλά έκφραση της δυσοσμίας ενός συστήματος πολιτικής διαπλοκής και διαφθοράς. Γιατί άραγε η τρόικα δεν ασχολήθηκε με αυτόν τον χρυσοφόρο χώρο, που οδηγεί σε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό; Ερώτημα αναπάντητο έως σήμερα.

Το ότι είμαστε η 80η πιο διεφθαρμένη χώρα του πλανήτη, δεν είναι το επακόλουθο μνημονιακών διεργασιών, αλλά δικών μας επιλογών. Έπρεπε βέβαια να έρθει η τρόικα για να βάλει κάποια τάξη στο θέμα της διαφθοράς των πολιτικών μας, μέσα από τον νόμο περί μαύρου χρήματος, που αισίως άρχισε να στέλνει στα δικαστήρια κάποιους πρώην υπουργούς, στερώντας τον ύπνο από κάποιους εν ενεργεία.

Η κατάντια τέλος της ελληνικής δικαιοσύνης και το φαύλο πολιτικό σύστημα, που αναδείχθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ και με τόσα άλλα γεγονότα που ζούμε, δεν συνδέονται με μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά είναι το αποτέλεσμα πάλι δικών μας… βαθυστόχαστων επιλογών.

Η σύγκρουση με έναν πολιτικά ισχυρό αντίπαλο, όπως είναι οι πιστωτές μας, είναι μια άσκηση στρατηγικής πολέμου. Η επιτυχία της διεξαγωγής νικηφόρων μαχών δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας δυνάμεις, που συχνά τις υπερτιμούμε. Η ισχύς και η δυναμική του αντιπάλου είναι το δεύτερο στοιχείο που οφείλουμε να λάβουμε εξίσου σοβαρά υπόψη. Όταν ο εχθρός είναι πανίσχυρος, τότε απαιτείται μια άλλη στρατηγική, διαφορετική από εκείνη της κατά μέτωπον επίθεσης.

Όποια, όμως, και αν είναι η επιλογή μας, οι ιαχές, οι άναρθρες κραυγές και η πολιτική των εντυπώσεων δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, μια συγκροτημένη στρατηγική, που κινείται με συνέπεια και χωρίς αποκλίσεις, αναδεικνύοντας έντεχνα τα πλεονεκτήματα μας και εκμεταλλευόμενη από την άλλη τις αδυναμίες του αντιπάλου, θα δώσει εύλογα καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι λεκτικές φοβέρες και πομπώδεις εκφράσεις περί σχισιμάτων των Μνημονίων».

*Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητή τμήματος οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ»

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.