#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/02/2012 11:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εμπρηστική βόμβα προβοκάτσιαςΟι κύκλοι αποσταθερόποιησης, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι οι μόνοι που θα έβγαιναν ωφελημένοι από ένα θανατηφόρο κτύπημα στο Μετρό της Αθήνας. Ακόμα όμως, κι'αν η βόμβα στο σταθμό του Αιγάλεω ήταν φτιαγμένη έτσι ώστε να μην εκραγεί -όπως και συνέβη άλλωστε- ο τρόμος που προκαλείται στους απλούς, αλλά άκρως αγανακτισμένους πολίτες, είναι το μόνο που πέτυχαν οι δράστες.

Κατ'αρχήν, να ξεκαθαριστεί ότι οι εμπρηστικές βόμβες με εύφλεκτο υλικό, όπως βενζίνη, αποτελούν έως τώρα εξαιρετικά σπάνια μέθοδο για τις "αναρχικές" είτε "αριστερές" τρομοκρατικές οργανώσεις. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι βόμβες που βάζουν οι τελευταίες , είναι από γκαζάκια. Σε αυτές, πράγματι, πολύ συχνά έχουν βρεθεί μηχανισμοί πυροδότησης με ρολόγια ή χρονοδιακόπτες. Έχουν βρεθεί επίσης, μπιτόνια με βενζίνη που έχουν χρησιμοποιηθεί για κτυπήματα, αλλά όχι με τέτοιους πυροδοτικούς μηχανισμούς. Μια ματιά στα κτυπήματα που κατά καιρούς έχουν γίνει, αποδεικνύει του λόγου το αληθές (λίστα επιθέσεων http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=en&article_id=1196425). Ωστόσο, μια τέτοια εμπρηστική βόμβα σαν κι'αυτή στο Μετρό του Αιγάλεω, το περασμένο Σάββατο, η οποία είχε και μηχανισμό ρολογιού, καταγράφεται ίσως για πρώτη φορά.Η Αστυνομία διαρρέει ότι η συνδεσμολογία της μοιάζει με άλλους μηχανισμούς που είχαν βρεθεί προ τετραετίας σε εμπρηστικές υποθέσεις της εξαρθρωθείσας οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Μοιάζει. Όμως, ούτε οι αστυνομικοί βάζουν το χέρι τους στη φωτιά, αφού την ίδια στιγμή λέγουν ότι ερευνούν το ενδεχόμενο μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης. Όπως και να'χει, όλα τα ενδεχόμενα είναι, προς το παρόν, ανοικτά.

Να σημειωθεί ότι οι διαρροές που συνδέουν επίθεση που έγινε το 2009 στον Ηλεκτρικό στην Κηφισιά, με αποτέλεσμα να καούν βαγόνια του Μετρό, ουδεμία ομοιότητα φαίνεται να έχει με την περίπτωση του Αιγάλεω. Η μόνη “σύμπτωση” είναι ότι οι δράστες τότε είχαν ντυθεί αποκριάτικα (αρχή Μαρτίου 2009), και τώρα έβαλαν τη βόμβα μέσα στην Αποκριά. Τότε όμως, αυτοί οι καμιά εικοσαριά “Καρνάβαλοι”, έβγαλαν τους επιβάτες από τα βαγόνια, και στη συνέχεια έριξαν μολότωφ και άλλα εύφλεκτα υλικά μέσα, με αποτέλεσμα να λαμπαδιάσει ο συρμός. Στην περίπτωση του Αιγάλεω, ωστόσο, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Αν εξαιρεθεί η πιθανότητα να ήταν σκόπιμα σκάρτη η βόμβα, από την κατασκευή της, για να μην σκάσει, τότε πρόκειται για πολύ σοβαρή ενέργεια. Πόσο μάλλον, αφού εάν δεν είχε γίνει αντιληπτή από το μηχανοδηγό και είχε εκραγεί στη διαδρομή, από το Αιγάλεω προς το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ήταν πολύ πιθανόν να υπήρχαν πολλά θύματα. Σε αυτή την περίπτωση, οι δράστες φαίνεται πως δεν ενδιαφέρονταν αν θα υπάρξουν θύματα ή όχι.

Μια επίσης, άκρως περίεργη επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό, από πολύ αποτελεσματικό και πιο εύφλεκτο μείγμα απ'ότι η βενζίνη, είχε γίνει πέρυσι το Μάρτιο στα γραφεία της εταιρείας που είχε αναλάβει την συντήρηση των ελικοπτέρων της ΕΛΑΣ. Τότε, ο στόχος των δραστών, που στη συνέχεια με κάποια επαναστατική ταμπέλα είχαν αναλάβει την ευθύνη, στέλνοντας και προκήρυξη, ήταν, ως φαίνεται, να κατακάψουν με αυτό άκρως εύφλεκτο υλικό, κάθε αρχείο που υπήρχε εντός των γραφείων της εταιρείας. Γιατί άραγε; Ουδέποτε δόθηκε πειστική εξήγηση, ενώ, όπως είναι γνωστό, οι καταγγελίες γύρω από το “έργο” της συντήρησης ελικοπτέρων της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, συνεχίζονται. Η πρόσφατη ενέργεια στο Μετρό, στο Αιγάλεω, εάν δεν είναι πράξη κάποιου παράφρονος ή ερασιτέχνη τρομοκράτη, ο οποίος τώρα πειραματίζεται για το πως θα φτιάχνει τις βόμβες, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Άλλωστε, σε συνθήκες κρίσης και διάλυσης μιας χώρας, είναι που τα “ποντίκια” σπεύδουν να επωφεληθούν. Είτε αυτοί είναι δήθεν “επαναστάτες”, είτε πράκτορες ξένων δυνάμεων, είτε τέλος εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα. Άλλωστε, τα συμφέροντα στο Μετρό, ακόμα και για το πλέον ήσσονος σημασίας ζήτημα, τη φύλαξή του, είναι πολλά και μεγάλα.

Πάντως, κατά τις διαρροές της Αστυνομίας, ο δείκτης του ρολογιού που επρόκειτο να κλείσει το κύκλωμα του εμπρηστικού μηχανισμού για να προκαλέσει την έκρηξη, είχε φτάσει στο τέρμα του. Βάσει των ιδίων διαρροών, στόχος ήταν να εκραγεί η βόμβα στο σταθμό του Αιγάλεω. Εκεί δηλαδή, όπου ήταν ακινητοποιημένος ο συρμός. Ο μηχανισμός, που ήταν κάτω από ένα κάθισμα, βρέθηκε από τον μηχανοδηγό του τρένου, σε ένα μίνι έλεγχο που έκανε, προτού ξεκινήσει το τρένο με προορισμό το αεροδρόμιο. Ο μεταφορέας της βόμβας κατέβηκε, το πιθανότερο στο Αιγάλεω, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο να βγήκε έναν ή και δύο σταθμούς νωρίτερα. Το γεγονός που κάνει την Αστυνομία να πιστεύει ότι βγήκε στο Αιγάλεω, είναι ότι τη βόμβα ανακάλυψε ο οδηγός του συρμού, και όχι οι επιβάτες που πιθανώς θα έβλεπαν τη σακούλα με τη βόμβα. Προς το παρόν, μάλλον αποκλείεται και η πιθανότητα να την μετέφερε με το Μετρό για κτύπημα κάπου αλλού και όχι στο Μετρό. Άλλωστε, λέγεται ότι δεν συνέβη κάποιο περιστατικό στον συρμό, που θα τον ανάγκαζε να την εγκαταλείψει και να φύγει άρον-άρον. Η βόμβα  αποτελείτο από ένα τετράλιτρο μπιτόνι βενζίνης, ρολόι, οκτώ μπαταρίες και διακόπτη. Το ηλεκτρικό μέρος της βρισκόταν σε ένα τάπερ. Όλα αυτά μαζί, ήταν μέσα σε μια νάιλον σακούλα. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Αντάρτικο Πόλεων» με τηλεφωνήματα στους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega και Σκάϊ. Οι άνθρωποι, προφανώς ξέρουν ότι αυτές τις ημέρες οι εφημερίδες είτε δεν λειτουργούν, είτε υπολειτουργούν, και γι'αυτό προτίμησαν να τηλεφωνήσουν σε αυτούς τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, αποτελούν “κόκκινο πανί” ειδικά για τους υπερεπαναστάτες, αυτή την περίοδο. Μια επιλογή που επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά.

Ας ληφθεί υπόψιν, λοιπόν, το πιο ακραίο σενάριο. Ότι οι δράστες ήθελαν νεκρούς μέσα στο Μετρό ή στη διαδρομή προς το αεροδρόμιο. Το Σάββατο, ανεξαρτήτως της κατάθλιψής τους εξαιτίας των μέτρων, οι Έλληνες ήταν μπροστά σε ένα εορταστικό τριήμερο και είχαν την ευκαιρία λίγο να ξεδώσουν. Ιδιαίτερα σημαντικά θέματα στην επικαιρότητα εκείνη την ημέρα δεν υπήρχαν. Μια έκρηξη με θύματα στο Μετρό της Αθήνας θα έστελνε παντού στο εξωτερικό το μήνυμα της πλήρους αναρχίας και διάλυσης της Ελλάδας. Στο εσωτερικό δε, θα αυξανόταν ο φόβος ανάμεσα στο λαό, ενώ οι πολίτες θα κυκλοφορούσαν στο εξής τρομοκρατημένοι περιμένοντας ανά πάσα στιγμή ένα τυφλό κτύπημα σε στύλ Αλ Κάϊντα. Η επόμενη κίνηση θα ήταν να μετατραπεί το Μετρό της Αθήνας σε στρατόπεδο-αστακό, και να γίνουν πανάκριβες προμήθειες για τη θωράκισή του. Στο μεταξύ, οι πολίτες από το φόβο μιας νέας επίθεσης εντός του Μετρό, θα το απαξίωναν και δεν θα κυκλοφορούσαν με αυτό. Το έργο, άλλωστε, το έχουμε ξαναδεί και στο Λονδίνο με τις επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών. Τότε που η αγγλική πρωτεύουσα είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο στρατόπεδο, και ταυτόχρονα όμως, φρενοκομείο, όπου όλοι φοβούνταν και τον ίσκιο τους. Την ίδια στιγμή, θα κυριαρχούσε η ατμόσφαιρα επικοινωνιακού τρόμου και θα υποχωρούσε από το προσκήνιο η λαίλαπα του μνημονίου και της καρατόμησης των μισθών. Ποιος τελικά θα ωφελείτο από ένα μακελειό στο Αιγάλεω; Το βέβαιον είναι ότι εάν οι δράστες ανήκαν στην κατηγορία των υπερεπαναστατών, αυτοί θα ήταν οι μόνοι χαμένοι.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφονται πολλές εμπρηστικές επιθέσεις (με γκαζάκια) σε πολιτικά γραφεία (Παπαϊωάννου, Ξενογιαννακοπούλου), σούπερ μάρκετ, Τράπεζες, κ.λ.π. Όλες αυτές οι ενέργειες ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν κάτι κοινό με την προβοκάτσια στο Αιγάλεω.

Πλεχάνωφ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/02/2012 11:50:37

  Η λεξη "προβοκατσια" εχει συγκεκριμενη εννοια προκειμενου περι βομβων.
  Σημαινει βομβιστικη ενεργεια του ΚΡΑΤΟΥΣ που αποδιδεται σε αντικαθεστωτικες οργανωσεις.
  Οποιος λοιπον τη χρησιμοποιει κατηγορει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ οτι βαζει βομβες στα τραινα.Θεωρω αυτη την κατηγορια απαραδεκτη και με στοχο να αθωωσει τους αναρχικους και αριστεριστες τρομοκρατες.

  • abcd avatar
   abcd @ ψυχραιμια 28/02/2012 13:56:41

   Η έννοια που δίνεις στην λέξη εμπλέκοντας και την Ε.Α είναι λανθασμένη , αντιγράφω από την Βικιπαίδεια που δίνει σωστότερη διάσταση .


   Ο όρος Προβοκάτσια είναι λατινογενής, εκ του "provoco" που σημαίνει προκαλώ - πρόκληση που όμως λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία ως πολιτικοκοινωνικός και στρατιωτικός όρος.

   Γενικά προβοκάτσια χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε προκλητική δόλια ενέργεια που διεγείρει ή αποσκοπεί είτε σε πράξεις βίας και εκδίκησης, είτε σε δημιουργία γενικότερης σύγχυσης σε πρόσωπα, ή ομάδες ατόμων, ή και σε συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο.
   Η προβοκάτσια επιχειρείται πάντοτε κατά στόχου με δόλια διείσδυση είτε απ΄ ευθείας στο χώρο της εκδήλωσής της, είτε δια μέσου ομάδας ατόμων που θα είναι ο στόχος. Συνηθέστερες εκδηλώσεις ή χώροι που μπορεί να σημειωθεί προβοκάτσια είναι οι διαδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, πορείες, αλλά και εγκαταστάσεις στρατιωτικές, πολιτικές, θρησκευτικές, βιομηχανικές, αγροτικές, δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία, οικίες, συγκοινωνιακά μέσα κ.λπ.

   Απώτερος σκοπός αυτών που διενεργούν προβοκάτσια, είναι είτε η γενικότερη υιοθέτηση κάποιων ψευδών απόψεων που μπορεί να βλάψουν κάποιον ή κάποιους μέχρι και παρότρυνση ή υποκίνηση σε ενέργειες εκδίκησης. Εκδηλώνεται με απλή συνθηματολογία μέχρι και καταστροφή, εμπρησμό ή τραυματισμό και θάνατο προσώπων. Η προβοκάτσια θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα όπλα της μαχητικής προπαγάνδας στη ψυχολογία της μάζας που μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη σε περιόδους κρίσεων, π.χ. πολιτικών, οικονομικών κ.λπ.

   Στη σύγχρονη ιστορία έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί τον προσφιλέστερο τρόπο δράσης των μυστικών υπηρεσιών, - στο χώρο των οποίων καλείται συνηθέστερα overkill = βίαιη δράση -, λόγω του βραχυπρόθεσμου αποτελέσματος Δυστυχώς η Ελλάδα υπήρξε μία από τις χώρες που από της εποχής της ανεξαρτησίας μέχρι και της εποχής του Ψυχρού πολέμου δοκιμάστηκε έντονα από τέτοιες έξωθεν οργανωθείσες δραστηριότητες με τεράστιες κάθε φορά δυσμενείς εθνικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις,όπως τα [Σεπτεμβριανά]], δημιούργημα των Τούρκων.
   Αυτοί που ενεργούν, ή μηχανεύονται γενικά, προβοκάτσια χαρακτηρίζονται "προβοκάτορες", (θηλ. προβοκατόρισσες).

   • vonchristoforakos avatar
    vonchristoforakos @ abcd 28/02/2012 15:58:28

    Γι' αυτό και στην ορολογία των μυστικών υπηρεσιών υπάρχει η ένοια agent provocateur. Αυτός είναι το μέλος του κρατικού μηχανισμού που έχει διεισδύσει στις παράνομες οπργανώσσεις (ο όρος αφορούσε τις αριστερές τρομοκρατικές, των δεκαετιών 60-70, 80) και είχε ως στόχο αφενός μεν να εκμαιεύσει πληροφορίες, αφετέρου να τις "προκαλέσει" σε ενέργειες, κτυπήματα και τέτοιου είδους κινήσεις, ώστε να πιαστούν μέλη τους στα πράσα. Πάσα ομοιότητα με τις σημερινές ελληνικές συνθήκες, αποκλείεται να υπάρχει (χαχαχαχαχα).

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ ψυχραιμια 28/02/2012 16:55:21

   Καλημέρα. Ενώ είναι επιτυχής ο τρόπος ερμηνείας σου της λέξης προβοκάτσια στην πρώτη παράγραφο, απουσιάζει η ερμηνεία του σκοπού της.
   Το εμφανέστατο φανατικό μίσος σου για την αριστερά δεν το καταλαβαίνω.
   Εγώ δεν είμαι αριστερός, δεν θα γίνω ποτέ και ποτέ δεν θα τους συμπαθήσω, αλλά άλλο αυτό..

  • apergospastis avatar
   apergospastis @ ψυχραιμια 28/02/2012 17:09:34

   Δεν νομίζω ότι αν κατηγορείς για προβοκάτσια το κράτος αυτομάτως εμπλέκεις την αστυνομία, όπως και μια αριστερή τρομοκρατική οργάνωση δεν κάνει όλους τους αριστερούς τρομοκράτες. Υπάρχουν μηχανισμοί μέσα στο κάθε κράτος που λειτουργούν πέρα και πάνω από τους επίσημους. Από την άλλη θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για προβοκάτσια γιατί έτσι εμφανίζουμε τους αριστεροανάρχες ως Ρομπέν των Δασών που είναι πάντα τα εύκολα θύματα. Από την στιγμή που δεν εμφανίζουν καμιά διάθεση να περιφρουρήσουν τον χώρο τους, και η στρατηγική τους χρόνια τώρα κάθε άλλο παρά ανατρεπτική είναι (αντίθετα όλως τυχαίως συντελεί στην διαιώνιση του ΠΑΣΟΚαθεστώτος), αναγκαστικά συμπεραίνω ότι αποτελούν και αυτοί μέρος του συστήματος - παρασιτικό ίσως, αλλά πάντως μέρος που βολεύεται ποικιλοτρόπως από την συμβιωτική σχέση του "χώρου" με επίσημους πολιτικούς και κομματικούς φορείς. Από το 1981 και μετά υπάρχει μια άτυπη συμφωνία που επιτρέπει σε παρακράτος και αντικράτος να προωθούν τους κοινούς τους σκοπούς με βασική μέθοδο την αλληλομηρία του "χώρου" από τις ανάγκες του ΠΑΣΟΚαθεστώτος και την ζωή όλων μας από την κουλτούρα των μπαχαλάκηδων. Ο ένας είναι το ιδανικό άλλοθι του άλλου. Μονίμως στην απέξω είναι άνθρωποι και στις δυο πλευρές που ως άτομα (αστυνομικοί ή αναρχικοί) δεν ξέρουν ή νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Δεν είναι πολλοί όμως...

 2. anonymous avatar
  anonymous 28/02/2012 12:32:26

  με το μετρο του αιγαλεω μετακινουνται χιλιαδες αλλοδαποι πολυ περισσοτεροι απο ελληνες

  οποιος εβαλε τη βομβα στοχευε να προκαλεσει νεκρους μεταναστες και λαθρεξεγερση

  πολυ ευκολα θα το εριχναν στην ακροδεξια

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ anonymous 28/02/2012 14:17:34

   Μαζί με τα μισά δυτικά προάστια

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 28/02/2012 13:15:39

  Όντως, η ιστορία περι προβοκάτσιας της Αστυνομίας δεν στέκει καθόλου. Δεν ξέρω αν αυτός που έβαλε τη βόμβα είναι αναρχικός ή αριστεριστής ή ακροδεξιός ή μουσουλμάνος. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βρεθεί και να χωθεί καμιά 30 χρόνια στη φυλακή να συνέλθει και να παραδειγματιστούν και τα άλλα παιδάκια που θαυμάζουν την ιδεολογία του χάους και της καταστροφής.

 4. vonchristoforakos avatar
  vonchristoforakos 28/02/2012 16:15:54

  ...και για να μην ξεχνιόμαστε, το γεγονός ΄ποτι δεν έγινε προειδοποιητικ΄πο τηλεφώημα για τη βόμβα, δεν ανήκει στην συνήθη πρακτική της αρισετρ΄ςη τρομοκρατίας.

 5. vonchristoforakos avatar
  vonchristoforakos 28/02/2012 16:18:56

  Αν ισχύει αυτό που γράφουν σήμερα τα Νέα, οι δραστες μάλλον επικοινωνιακό (και όχι μόνο) ντόρο ήθελαν να κάνουν. Το κείμενο του αντινιούς σε μεγάλο βαθμό δείχνει να επιβεβαιώνεται.
  "Οπως εκτιμά η Αντιτρομοκρατική, οι δράστες είχαν στόχο να προκαλέσουν εμπρηστική επίθεση στο Μετρό όταν αυτό θα ήταν άδειο. «Εκτιμούμε πως πρόθεση ήταν να ξεσπάσει φωτιά στον τελευταίο συρμό προτού ανοίξουν οι πόρτες για να γίνει η επιβίβαση πολιτών. Οι συρμοί σταματούν και ύστερα από μερικά λεπτά επανέρχονται στην κυκλοφορία. Στο μεσοδιάστημα ελέγχεται από τον υπεύθυνο κυκλοφορίας του αν όλα είναι εντάξει και ύστερα από λίγα λεπτά ανοίγουν οι πόρτες του και πάλι για το κοινό. Είναι πιθανό οι δράστες να έκαναν το ίδιο δρομολόγιο αρκετές φορές για να διαπιστώσουν πόσα λεπτά της ώρας απαιτούνται προτού ανοίξουν και πάλι οι πόρτες και επιβιβαστούν εκ νέου επιβάτες», αναφέρει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της ΕΛΑΣ".

 6. vonchristoforakos avatar
  vonchristoforakos 28/02/2012 16:21:57

  Γράφετε και για τα μέτρα ασφαλείας και τα σεκιούριτυ (αυτές τις "πανέμορφες" και "πεντακάθαρες" εταιρείες). Για δέστε λοιπόν τι γράφουν σήεμρα τα Νέα στο δημοσίευμα
  "Μέτρα ασφαλείας
  Οι ηλεκτροδηγοί παίζουν ρόλο σεκιούριτι". χαχαχαχα

 7. Y. avatar
  Y. 28/02/2012 18:55:35

  Χαίρομαι που κάποιοι συμβάλουν στην ενημερωτική γραμμή, που ταυτίζεται με τη πραγματική ατζέντα και γεγονότα

 8. Panagiotis avatar
  Panagiotis 29/02/2012 13:37:02

  Τα περί διακίνησης χιλιάδων αλλοδαπών από το σταθμό μετρό του Αιγάλεω και μάλιστα πολύ περισσοτέρων από Έλληνες είναι καθαρές ανοησίες προερχόμενες από κάποιον που ούτε μετρό χρησιμοποιεί (είναι το μέσο μεταφοράς με τους λιγότερους αλλοδαπούς γενικότερα) ούτε την περιοχή του Αιγάλεω γνωρίζει. Καλές οι αναλύσεις αλλά να μη λέμε και ό,τι μας κατέβει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.