#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/03/2013 13:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εμπλοκή στη συγχώνευση Εθνικής - EurobankΑντιμέτωπη με μια νέα απαίτηση της τρόικας βρίσκεται η κυβέρνηση, κι αυτή τη φορά δεν είναι κάποιο μέτρο ή φόρος. Αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συγκεκριμένα τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank και την ανακεφαλαιοποίησή τους ως μια νομική οντότητα.

Τις τελευταίες ημέρες παίζεται ένα πολύ περίεργο παρασκηνιακό παιχνίδι στο χώρο των τραπεζών με την κυβέρνηση να βρίσκεται στη μέση σε ρόλο τροχονόμου. Από τη μια πιέζει να γίνουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις κι από την άλλη υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη διαδικασία με αποτέλεσμα να πλήττεται αφενός η αξιοπιστία όλου του συστήματος και αφετέρου να μην έρχεται η πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά.

Το θέμα είναι περίπλοκο και μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

Είναι γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό και η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι τραπεζίτες δε θέλουν να χάσουν τις τράπεζές τους. Τώρα τρέχουν να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίων, να βρουν συμμάχους και να βάλουν λεφτά ώστε να διατηρήσουν το 10% και να έχουν δικαίωμα στο μέλλον να επαναγοράσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την τράπεζα. Αν δε κάνουν αυξήσεις κεφαλαίων χάνουν αυτό το δικαίωμα που ισχύει για μια 5ετία αφού το ΤΧΣ είναι υποχρεωμένο να πουλήσει στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Φαίνεται ότι Alpha και Πειραιώς θα προχωρήσουν στη διαδικασία και η ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνει Μάιο – Ιούνιο, αν και έπρεπε να έχει ήδη γίνει και να μπορούν τώρα να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά. Επίσης, η Alpha έχει προχωρήσει την ενοποίησή της με την Εμπορική ενώ και η Πειραιώς κάνει προσπάθειες ομαλής απορρόφησης των κυπριακών υποκαταστημάτων.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τη συγχώνευση της Εθνικής με την τράπεζα του Λάτση. Το μεγάλο deal έχει ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο με τις ευλογίες της τρόικας και με την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι θα άλλαζε το κλίμα στην αγορά και θα δημιουργούσε τις βάσεις για μια μεγάλη τράπεζα η οποία θα αποτελούσε την απαρχή σημαντικών οικονομικών εξελίξεων.

Η συγχώνευση προχώρησε, η δημόσια πρόταση έγινε και στέφτηκε με επιτυχία, η Εθνική τύπωσε εκατομμύρια νέες μετοχές οι οποίες διαπραγματεύονται από τα τέλη Φεβρουαρίου στο ταμπλό κι αυτό που μένει είναι η νομική ένωση και φυσικά ένα σχέδιο για τα υποκαταστήματα, τους υπαλλήλους και τα κοινά προϊόντα που θα προσφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη όποιος παίρνει χρήματα από το ΑΤΜ δε πληρώνει προμήθεια αν ο λογαριασμός είναι στη μια ή την άλλη τράπεζα.

Και ξαφνικά, η τρόικα στυλώνει τα πόδια και λέει ότι δεν πρέπει να γίνε η συγχώνευση που ουσιαστικά έχει… γίνει. Οι τροικανοί ισχυρίζονται ότι οι δύο τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά, να παραμείνουν ξεχωριστές νομικές οντότητες και στη συνέχεια να πουληθούν ξεχωριστά. Ισχυρίζονται ότι μια μεγάλη τράπεζα που θα έχει κεφαλαιοποίηση 170 δις ευρώ, σχεδόν όσο το ΑΕΠ της χώρας, δεν έχει λόγο να γίνει. Λένε ότι δεν είναι σκόπιμο και είναι κι επικίνδυνο να έχει μια τράπεζα τέτοιο μέγεθος με 81 δις ευρώ δάνεια και πάνω από 60 δις καταθέσεις.

Επίσης, τονίζουν ότι ένα τέτοιο γιγάντιο σχήμα αποκλείει τους ιδιώτες από την απόκτηση του 10% και ουσιαστικά η τράπεζα θα περάσει εξ΄ολοκλήρου στο ΤΧΣ. Και λένε ότι δύσκολα θα υπάρξει ένας μεγάλος επενδυτής που θα έρθει να αγοράσει την τράπεζα τόσο μεγάλη που θα είναι ή αν έρθει το τίμημα θα είναι μικρότερο από την πραγματική αξία. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι αν πουληθούν ξεχωριστά θα φέρουν και περισσότερα λεφτά.

Καλά όλα αυτά αλλά υπάρχει και ο αντίλογος. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι δυνατόν να σταματήσει μια συγχώνευση που κατ’ ουσίαν έχει προχωρήσει σημαντικά. Τονίζουν ότι αυτό θα ήταν ισχυρό χτύπημα στον τραπεζικό και οικονομικό τομέα, θα «φώναζε» ότι στην Ελλάδα δε γίνονται σοβαρά πράγματα. Επίσης, ότι δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση και τεχνικά να γυρίσει πίσω το ρολόι. Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστια νομικά προβλήματα αφού η συγχώνευση έχει προχωρήσει, η διαπραγμάτευση της νέας μετοχής γίνεται κανονικά και σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν βροχή οι μηνύσεις.

Και το ερώτημα είναι: Τι είναι αυτό που άλλαξε τη γνώμη της τρόικας; Αφού και τον Οκτώβριο που μετ’ επαίνων έδιναν το πράσινο φως γνώριζαν τα μεγέθη του νέου σχήματος. Τότε μάλιστα αποθέωναν τη δημιουργία μια μεγάλης τράπεζας, γιατί τώρα κάνουν μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα;

Ποιοι άραγε είναι αυτοί που θίγονται από την συγχώνευση και βάζουν μπροστά την τρόικα για να την σταματήσει;

Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αν και από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δε θα κάνουν πίσω στο σημείο αυτό, όταν έρθει πάλι η τρόικα. Το γεγονός είναι ότι παίζεται κάτι μεγάλο που έχει πολλές υπόγειες πτυχές. Το βασικό, όμως, είναι ότι με το να είναι στον αέρα οι συγχωνεύσεις και οι ανεκφαλαιοποιήσεις πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας και χάνεται η ελπίδα για άμεση ρευστότητα στην αγορά. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τα μέτρα του Μνημονίου 2 προκειμένου να πάρουμε τη δόση για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες; Προς τι λοιπός τα βάσανα όταν οι τράπεζες δεν ανακεφαλαιοποιούνται;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρηνα avatar
  Ρηνα 31/03/2013 13:56:09

  Ειναι απλο, καποιοι ειχαν βαλει στο ματι να την αγορασουν και τους πεφτει βαρυ το τιμημα....Ομως το κρατος δεν πρεπει να κρατησει στα χερια του μια εκσυχρονισμενη και λειτουργικοτατη Τραπεζα για να κανει τις δουλειες του;

 2. EviT avatar
  EviT 31/03/2013 14:48:01

  Βγάζουν τις σκέψεις αυτές στο τραπέζι έτσι ωστε οταν έρθει η ώρα για την εξαγορά να γίνει για κομμάτι ψωμί και όχι στην πραγματική αξία.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 31/03/2013 18:03:39

  "νέα απαίτηση της τρόικας ".

  Όταν απεμπλακούμε απο τέτοιες δεσμεύσεις και αλυσίδες, και αποκτήσουμε πραγματική εθνική στρατηγική, τότε και μόνο τότε θα μπορούμε να διαφεντέυουμε τον εαυτό μας.
  Τέλος για να μην αρχίσουν οι σε όλα μηδενιστές ραγιαδες που μονίμως ψαχνουν για αφεντικά να σταθμεύσουν την έλλειψη εθνικλής αυτποπείθεσης, και να μας κουνάν το δάκτυλο πως η "Ελλάς είναι μικρή και έντιμος" και επομένως δεν μπορεί να έχει ανεξαρτητη πολιτική, τους λέω να πάνε να κρυφτούνε στις ξενοπληρωμένες σπηλιές τους και να μην ξαναβγούν αν έχουν τσέπα εθνική.

 4. kokoras avatar
  kokoras 31/03/2013 19:11:09

  Eurobank σαπακι ..μαλλον ουτε η εθνικη δεν το θελει..

 5. tsakali avatar
  tsakali 01/04/2013 00:27:54

  κατι μυρίζει, ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΕΚΤΕΘΟΥΜΕ ΑΔΙΚΑ.

 6. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 01/04/2013 19:35:10

  Ορθότατο το σκεπτικό της τρόικα αλλά τώρα είναι αργά. Η συγχώνευση πρέπει να προχωρήσει, είναι θέμα αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.