26/10/2009 14:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εμμένει η Βουλγαρία στην αποστασιοποίηση της από τον αγωγόΚαμία πρόοδος δεν σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στις συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών (της Βουλγαρίας και της Ρωσίας) για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράικο Τράικοφ της Βουλγαρίας, από το βήμα της Βουλής, επιβεβαιώνοντας έτσι όσα γράφαμε εδώ: Εκτός αγωγών η Βουλγαρία;

«Δεν πρόκειται να συμμετέχουμε (στο έργο) σε περίπτωση που ενδέχεται να χάσουμε χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή σχετικά με τη συμπληρωματική συμφωνία που υπεγράφη από τη βουλγαρική Bulgargaz και τη ρωσική Gazprom, το 2006.

Ο κ. Τράικοφ εξήγησε πως με βάση τη συμπληρωματική συμφωνία των δύο πλευρών, «το κόστος για την προμήθεια φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 304 εκ. δολάρια το 2007 και το 2008». Αναφερόμενος στο έργο του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», ο κ. Τράικοφ τόνισε πως οι κυβερνητικές εγγυήσεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2010 δεν αντιστοιχούν στις προηγούμενες (ποσό άνω των 600 εκ. ευρώ προβλεπόταν ως εγγύηση του βουλγαρικού Δημοσίου στον προηγούμενο προϋπολογισμό της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών του Σεργκέι Στανίσεφ).

Στόχος της κυβέρνησης, διευκρίνισε ο υπουργός, είναι το έργο του πυρηνικού σταθμού να τεθεί στη «σωστή βάση και να αποφευχθεί η παροχή κρατικής εγγύησης. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τότε οι κρατικές εγγυήσεις, σίγουρα, δεν θα αντιστοιχούν σε προηγούμενα ποσά». Όπως είπε ο κ. Τράικοφ, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του σταθμού και γι' αυτό το λόγο "ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης του έργου είναι να αφήσουμε τους επενδυτές να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θα συμμετέχουν στο έργο". Οι επενδυτές θα επιλεγούν με βάση τα κριτήρια που θα καθοριστούν με τη βοήθεια συμβούλου και η κυβέρνηση βρίσκεται, ήδη, στη διαδικασία επιλογής συμβούλου, τόνισε ο κ. Τράικοφ.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.