21/11/2008 02:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εμείς τα είχαμε πει νωρίς

 

_________________________________________________ 

Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά δεν αναδημοσιεύονται μόνο τα posts που αναρτούμε, αλλά και τα σχόλια που τα συνοδεύουν. Για παράδειγμα στο http://www.politonsymaxia.gr/?p=94 έχουν δημοσιευθεί μερικά πολύ προφητικά σχόλια αναγνωστών - συνεργατών μας που συνοδεύουν το post  Επίκειται μεγάλη οικονομική κρίση; που αναρτήθηκε στις 18/3/2008. Αξίζει τον κόπο να τα ξαναδιαβάσουμε:

Αrchaeopteryx Says: Αυτό που συμβαίνει στην διεθνή οικονομία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Η πρώτη και κλασσική κατάρρευση ήταν το 1929. Πιο πρόσφατα, το 1971 (stagflation), το 1973 με την πρώτη πετρελαϊκή κρίση μετά τον πόλεμο του Yom Kippur, το 1979 με την δεύτερη πετρελαϊκή κρίση όταν την κοπάνησε ο Σάχης, το 1987 με την κατάρρευση του της Νέας Υόρκης, το 2000 με το ".com bubble". Τώρα είμαστε σε φάση που εύχομαι και προσεύχομαι να μην είναι σαν αυτή του 1929.

Οι κρίσεις έχουν όλες κοινούς παρονομαστές, τις προσδοκίες που δεν υλοποιούνται, τον προηγούμενο εύκολο και "φτηνό" δανεισμό, το συστημικό ρίσκο (systemic risk) και την απότομη αύξηση πρώτων υλών (πετρέλαιο και τρόφιμα - τα τρόφιμα, όσο και αν ακούγεται εξωφρενικό επηρεάζονται από το κλίμα π.χ. ξηρασία στο Ιλλινόϊ ή ήπιος καιρός στη Ρωσία). Μετά το 1929 η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έμαθε ότι η διατραπεζική ρευστότητα κάνει την κρίση πιο ήπια, ή λιγότερο απότομη.

Το 2008 φοβάμαι για τα χειρότερα. Έχουμε παραβεί κάθε κανόνα χρηστής οικονομικής και επενδυτικής διαχείρισης. Οι δυτικοί πίστεψαν ότι οι τιμές των σπιτιών τους θα ανεβαίνει για πάντα και υπερχρεώθηκαν. Οι άπληστοι πίστεψαν ότι μπορούν να δανείζονται για πάντα με 6% και να επενδύουν σε εταιρίες που βγάζουν 12% ή 22%. Οι απληστοάπληστοι φτιάξανε αμοιβαία κεφάλαια που δανείζονταν λεφτά για να επενδύουν σε άπληστους (κάτι τέτοιο είναι τα hedge funds και υπάρχουν ακόμα αλήτες που τα φτιάχνουν και κοροΐδα που τα αγοράζουν).

Υπάρχει ένας ιερός κανόνας στο βιβλίο μου, που λέει ότι δεν μπορείς να έχεις υψηλή απόδοση χωρίς ρίσκο (και δεν πρέπει να είναι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι) και η ψευδαίσθηση των τελευταίων ετών είναι ότι μπορείς. Αυτό αυξάνει το systemic risk. Θα πάω τώρα στα πολύ ψιλά γράμματα του συστημικού ρίσκου. Ένας από τους λόγους κατάρρευσης του 1929 (που δεν θα βρείτε στην wikipedia) ήταν ότι οι τράπεζες και δάνειζαν επιχειρήσεις, ΚΑΙ είχαν μετοχές των επιχειρήσεων αυτών. Που σημαίνει δεν πάει καλά ο πελάτης σου, πέφτουν οι μετοχές, ΚΑΙ χάνεις αυτά που σου χρωστάει. Οι τότε σοφοί αμερικανοί νομοθέτες φτιάξανε το Glass-Steagall Act (ψάξτε το) που σε περίληψη απαγόρευε στις τράπεζες που δανείζουν να είναι και επενδυτικές τράπεζες δηλαδή να κατέχουν μετοχές. Έτσι δεν ήταν όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Αυτός ο θεομπαίχτης Κλίντον κατήργησε το Glass-Steagall τo 1984. H Κασσάνδρα πιστεύει ότι αυτό είναι το κουτί της Πανδώρας της εποχής μας.

Υποτίθεται ότι το ΠΑΣΟΚ επέφερε την χρηματιστηριακή κρίση στη Ελλάδα. Τρίχες! Η Ελληνική εκδοχή της κατάργησης του Glass-Steagall (μαζί με την ελληνική απληστία) επέφεραν την κρίση. Ποιος δανείζει τις ελληνικές επιχειρήσεις; Οι τράπεζες. Ποιος βάζει τις μετοχές τους στο ΧΑΑ?; Οι τράπεζες. Ποιος διαπραγματεύεται και έχει μετοχές στα αμοιβαία του; Οι τράπεζες. Ποιος "σώζει" το ΧΑΑ; Οι τράπεζες. Όταν μια εταιρία δεν πάει καλά και το δάνειο είναι "επισφαλές", τι κάνει η Τράπεζα; Βάζει την εταιρία στο ΧΑΑ για να την αγοράσετε εσείς και εγώ και να καλυφθεί προσωρινά το επισφαλές δάνειο. ΑΥΤΟ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΡΙΣΚΟ και δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο....__________________________________ 

 Nick Says: Η κρίση ακούει σε έναν όρο και να χαιρόμαστε που δεν το είδαμε στην Ελλάδα, ακόμη: HOME EQUITY. Από εκεί ξεκίνησε το κακό. Οι Αμερικανοί δανείζονταν ρευστοποιώντας την αξία του σπιτιού τους, έχοντας στο μυαλό τους όπως σωστά αναφέρει ο archaeropteryx, ότι οι τιμές θα ανεβαίνουν για πάντα, και έτσι θα μπορούν να χρηματοδοτούν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Έλα όμως που όταν η βαριά βιομηχανία των ΗΠΑ έχανε έδαφος από Ιαπωνία και Γερμανία (dejá vous?) και σήμερα έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Για να μην αποκαλυφτεί το μεγαλείο της απάτης, στραφήκανε στα dot.com που έσκασαν το 2000-2002 και μετά στα περίφημα subprime, δηλαδή δάνειζαν κεφάλαια σε φτωχούς που δεν είχαν ούτε τα στοιχειώδη για να αποπληρώσουν τις δόσεις. Στραφήκανε με άλλα λόγια στο service economy, χωρίς να δώσουν έμφαση στο manufacturing. H General Motors, η Ford και η Chrysler σήμερα αιμορραγούν. Όλη σχεδόν η βαριά βιομηχανία της Αμερικής πάει περίπατο.

Αν θα πάμε σε κράχ, το σίγουρο είναι ότι δεν θα γίνει το ντόμινο που έγινε το 1929 όπου υπήρχε ανακύκλωση δανείων μεταξύ κρατών. Το σίγουρο είναι ότι το Αμερικανικό όνειρο των baby boomers αποδεικνύει το μεγαλείο της φουσκάς και της επίπλαστης ευμάρειας.

Προφήτης Says: Συστημικές κρίσεις θα υπάρχουν. Αυτό που εμφανίζεται ως μεγαλύτερο πρόβλημα είναι:
- η πολιτική κυριαρχία των πολυεθνικών, η δικτατορία των αγορών που επέβαλαν και η ηθελημένη συκοφάντηση του κευνσιανισμού ώστε να αποδυναμωθεί η καθοριστική κρατική παρέμβαση
- η παρουσία εντελώς αηθών (όχι ανήθικων) ηγετών, βλ. Νίξον με την κατάργηση του Bretton Woods και Κλίντον.
- η διαφθορά των δυτικών κοινωνιών από ένα μοντέλο ζωής που ορίζει ως μόνη καταξίωση την απόλαυση καταναλωτικών αγαθών, οδηγώντας σε διαρκή απληστία και συνεπώς σε εντελώς ανορθολογικές οικονομικές επιλογές
- η επέκταση αυτού του μοντέλου σε τόσο πολυπληθείς κοινωνίες (Κινα+Ινδία=2,5 δις) που αν εφαρμοσθεί, ο Πλανήτης δεν έχει τα μέσα να το εξυπηρετήσει.

Τέλος, στην μοναδική στην Ιστορία Ύβρη να γίνουν τα τρόφιμα τζόγος.

Ε, κάποια Νέμεσις θα επέλθει.

Διαβάστε τα υπόλοιπα εδώ: Επίκειται μεγάλη οικονομική κρίση;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 21/11/2008 02:51:22

  Μπράβο, παίδες! Και όλα αυτά τον ...Μάρτιο, ε; Πριν οκτώ ολόκληρους μήνες! Συγκράτησα, δε, το εξής:

  "Βλαξ" (!): "Μήν εκπλαγείτε άν στο τέλος κρατικοποιηθούν τα σκασμένα μαγαζιά για να σωθούν τα κράτη"!!!

 2. Lara avatar
  Lara 21/11/2008 09:23:42

  Ανυποστατο ειναι το να πιστευετε και να προκηρυσεται οτι η διαφθορα ειναι ενδυμα του δυτικου κοσμου λογω ακρατου υπερκαταναλωτισμου.
  Η διαφθορα αφορα μερικα κρατη κυριως οσων οι κατοικοι διακρινονται στην παμπονηρια και αρχιτεμπελια και οι οποιοι μεσα στον απεριοριστα ελευθερο χρονο τους επιδιδονται στο παιχνιδι της εφευρεσιολογιας ολο και καποιας καινουριας μαφιοζικης δρασης.
  πχ Ελλαδα, κατω Ιταλια, Καυκασος και ολη η Λατινικη Αμερικη.
  Στην Ευρωπη η διαφθορα μιλα σημερα Ελληνικα
  και τινει με ολεθριες και ανεξελεγκτες συνεπειες να οδηγησει τη χωρα πριν της αφανειας.

 3. αριστερόφρων avatar
  αριστερόφρων 21/11/2008 09:54:22

  Νομίζω κύριοι ότι λίγο επαίρεστε. Ο ριζοσπάστης τα έχει γράψει εδώ και χρόνια

 4. μένιος avatar
  μένιος 21/11/2008 10:03:16

  Αριστερόφρων κάνεις λάθος οι ιεχωβάδες τα έχουν πει πιο νωρίς από όλους σας.

 5. οικονομακης avatar
  οικονομακης 21/11/2008 10:23:37

  Τι είναι οικονομική κρίση;

  Αν και οι ορισμοί δεν μπορούν πάντα να δώσουν με σαφήνεια τόσο την περιγραφή όσο και την ουσία ενός φαινομένου, μπορούμε να πούμε το εξής: Κρίση είναι η αναταραχή, ή και διακοπή του κύκλου της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Η διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου δεν είναι μόνιμη, αδιάκοπη, αλλά διακόπτεται περιοδικά και η άνοδος εναλλάσσεται με την πτώση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «κυκλική οικονομική κρίση».

  Διευρυμένη καπιταλιστική αναπαραγωγή σημαίνει ότι οι καπιταλιστές την υπεραξία, άρα και τα κέρδη που καρπώνονται, δεν την καταναλώνουν ολόκληρη, ως εισόδημα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος το ξαναρίχνουν στην παραγωγή, κάνουν δηλαδή επενδύσεις, διευρύνοντας τις διαστάσεις του κεφαλαίου τους, προκειμένου να αυξάνουν την υπεραξία, άρα και τα κέρδη που αντλούν. Αυτή η συνεχής διαδικασία, που αυξάνει το κεφάλαιο, διακόπτεται περιοδικά.

  Κατά τη διάρκεια της κρίσης περιορίζεται η εμπορική πίστωση, δημιουργούνται αναταραχές στο χρηματοπιστωτικό τομέα και αδυναμία του να ανταποκριθεί στην κυκλοφορία χρηματικού κεφαλαίου, όπως στην τωρινή κρίση, π.χ. μειώνεται η προσφορά χρηματικού κεφαλαίου για δανεισμό. Περιορίζεται η πώληση εμπορευμάτων και αυξάνονται τα αποθέματά τους, τα απούλητα εμπορεύματα, ενώ πέφτουν οι τιμές. Παρουσιάζεται αδυναμία πληρωμής δανείων σε τράπεζες από επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί. Ο όγκος της παραγωγής μειώνεται και διάφορες επιχειρήσεις χρεοκοπούν και κλείνουν, η ανεργία αυξάνεται. Εχουμε, δηλαδή, καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, με πρώτη απ' όλες την εργατική δύναμη.
  Οι κρίσεις οφείλονται στο γεγονός της κοινωνικοποίησης της παραγωγής και της ατομικής (καπιταλιστικής) ιδιοποίησης των αποτελεσμάτων της. Αρα, η αιτία και το αναπόφευκτο των κρίσεων βρίσκονται μέσα στη βασική οικονομική αντίθεση του καπιταλισμού.

  Στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, τα εμπορεύματα παράγονται με τη συλλογική εργασία πολλών μαζί εργατών. Η παραγωγή, επομένως, γίνεται κοινωνική. Ακριβώς η μεγάλη καπιταλιστική παραγωγή προϋποθέτει τον κοινωνικό καταμερισμό της εργασίας σε ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Γεγονός που σημαίνει την ολοένα και πιο στενή και αμοιβαία σχέση ανάμεσα σε ξεχωριστές επιχειρήσεις και κλάδους. Οπως για παράδειγμα ανάμεσα σε ενεργειακές επιχειρήσεις και άλλες βιομηχανίες, οι οποίες επίσης συνδέονται με επιχειρήσεις παραγωγής πρώτων υλών. Αλλά ακόμη και ένα τελικό προϊόν (π.χ. αυτοκίνητο), είναι αποτέλεσμα διαφορετικών επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου, αφού ο κινητήρας του παράγεται σε άλλη επιχείρηση, αλλά εξαρτήματα (π.χ. το πλαίσιό του, οι τροχοί, τα λάστιχα, κλπ.) σε άλλες επιχειρήσεις και η συναρμολόγησή του να γίνεται σε άλλη επιχείρηση.
  Η κοινωνική παραγωγή διαρθρωμένη σε πολλές ξεχωριστές επιχειρήσεις, ιδιοκτησίας διαφορετικών καπιταλιστών, σημαίνει ότι αυτοί οι καπιταλιστές παράγουν καθένας για τον εαυτό του με τάση την όσο το δυνατό μεγαλύτερη παραγωγή, για να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη, αφού η παραγωγή είναι κοινωνική, αλλά η ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της ατομική. Ετσι, όμως, η παραγωγή γίνεται άναρχη, αφού κίνητρο, νόμος είναι το κέρδος. Οι καπιταλιστές παράγουν σε μια άγνωστη αγορά, ως προς τις δυνατότητες πούλησης όλων των εμπορευμάτων τους. Από τη στιγμή που δεν μπορούν να πουληθούν τα εμπορεύματα, αρχίζουν να εμφανίζονται τα σημάδια της κρίσης. Και αυτό γιατί στην καπιταλιστική παραγωγή δεν μπορεί να υπάρξει αντιστοιχία στην κοινωνική παραγωγή και στη δυνατότητα πραγματοποίησης όλης της παραγωγής, αφού οι καπιταλιστές δεν παράγουν για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, αλλά για το κέρδος.

 6. δημότης avatar
  δημότης 21/11/2008 10:31:24

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

  Για την κρίση στη διεθνή οικονομία


  Tα κρισιακά φαινόμενα στην οικονομία των ΗΠΑ και κρατών - μελών της ΕΕ, που εκδηλώθηκαν με τάση πτώχευσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι εκδηλώσεις της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι παράγωγα της σήψης και του παρασιτισμού στην οικονομία που φέρνει η ατομική - μετοχική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μήτρα της καθημερινής αγοραπωλησίας μετοχών - χαρτιών μελλοντικού κέρδους χωρίς αντίκρισμα που γίνονται μέσω τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, χρηματιστηρίων κλπ.

  Είναι η αναπόφευκτη μοίρα κατά το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, όλων των καπιταλιστικών οικονομιών, που δείχνει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος.

  Καμιά πολιτική διαχείρισης του συστήματος δεν μπορεί να το απαλλάξει από την εσωτερική του σαπίλα, είτε το κράτος εξαγοράζει τα βάρη των υπερχρεωμένων τραπεζικών και άλλων εταιρειών, είτε αφήνει στην ίδια την αγορά την απαξίωση ή την εξαγορά τους.

  Ανεξάρτητα από το τελικό βάθος και την παγκόσμια εμβέλεια της σημερινής οικονομικής κρίσης, οι διαχειριστές του συστήματος σωστά τρέμουν μπροστά στον κίνδυνο να μην μπορέσουν να ελέγξουν τις επιπτώσεις ως προς την πολιτική τους σταθερότητα.

  Το μαστίγιο της ολοένα και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των μισθωτών, της πίεσης των αυτοαπασχολούμενων, για να αυξηθούν και να συγκεντρωθούν τα κέρδη, κυκλώνει και σφίγγει όλη την οικονομία. Ο κίνδυνος της ασφυξίας αγκαλιάζει και μισθωτούς καλοπληρωμένους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μεσαία στρώματα που σε προηγούμενη περίοδο βελτίωναν το εισόδημά τους μέσω ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχών κλπ. Φυσικά αγκαλιάζει τους απλούς μισθωτούς που μαζικά μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους ή και τις μικροκαταθέσεις τους.

  Ο κίνδυνος της οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης για τους αστούς είναι η ελπίδα των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων. Αρκεί να μη χάσουν τη μόνη πραγματική διέξοδο: Ενωμένες να κτυπήσουν το λαβωμένο θηρίο, να μην του δώσουν ανάσα μερικής επούλωσης των τραυμάτων του, περιθώριο να επανέλθει. Είναι αδήριτη ανάγκη η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικής παραγωγής, ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος που προϋποθέτει ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας.

  Δεν καταστροφολογούμε, ούτε υπερβάλλουμε. Δεν ισχυριζόμαστε ότι ήδη ήρθε μια νέα κρίση εφάμιλλη του 1929. Ομως, η αυξημένη ικανότητα των αστών να περνούν από τη μια κρατική ρύθμιση στην άλλη για τη σωτηρία του συστήματος, παραπλανώντας και παγιδεύοντας τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, έχει χάσει τη δυναμική που παρουσίασε τα πρώτα είκοσι χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

  Καλούμε το λαό να γυρίσει την πλάτη στις σκόπιμα παραπλανητικές απόψεις περί ρύθμισης, εξυγίανσης - εξανθρωπισμού του καπιταλισμού, που δαιμονοποιούν το φιλελευθερισμό για να τον σώσουν.

  Μπορεί σήμερα να μην έχουν ακόμη διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί η καπιταλιστική εξουσία, όμως οι σημερινές συνθήκες προμηνύουν δυνατότητα να τρέξουν πιο γρήγορα οι εξελίξεις προς όφελος των λαών.

  Το ΚΚΕ πρόβαλε και στήριξε τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων, πρώτα απ' όλα για το ύψος του μισθού και της σύνταξης, όταν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σε συγχορδία τα αποκαλούσαν μαξιμαλιστικά. Τα σημερινά κούφια φιλολαϊκά λόγια πρέπει να απορρίπτονται με βάση την πραγματική πολιτική πρακτική.

  Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις ονομαζόμενες «μεταρρυθμίσεις» που συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καμιά εναλλακτική λύση διαφορετική από τη ΝΔ, αποπροσανατολίζει μόνο και σπέρνει αυταπάτες με τη βοήθεια του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές και θεωρίες για δήθεν δίκαιη κατανομή στο πλαίσιο του συστήματος. Αλλωστε, οι ίδιες οι οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και ΕΕ δείχνουν για μια ακόμα φορά πόσο αντιφατικές και αντιλαϊκές είναι όλες οι εναλλακτικές αστικές προτάσεις διαχείρισης.

  Σήμερα για μια ακόμα φορά, το ΚΚΕ καλεί σε αντεπίθεση για:

  * Επιδότηση ενοικίου για τους ανέργους, νέους και νέες. Ατοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.
  * Διακοπή κάθε κατάσχεσης του πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια κατοικία. Νομοθετική κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών.
  * Κατάργηση του ανατοκισμού σε όλα τα δάνεια.
  * Εκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνόλου των τόκων δανείου για την απόκτηση κύριας κατοικίας.
  * «Πάγωμα» όλων των δανείων που έχουν λάβει ως εργαζόμενοι σημερινοί άνεργοι.
  * Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης, για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.
  * Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στη βάση των σύγχρονων μεγάλων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους.
  * Αύξηση του ατομικού (χωρίς παιδί) αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ.
  * Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.
  * Αποκλειστικά δημόσια καθολική ασφάλιση, που βάζει φραγμό σε κάθε μορφή ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο αποφυγή των επενδύσεων σε «δομημένα ομόλογα».

  Το ΚΚΕ καλεί τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους μικροεπαγγελματίες, τα ριζοσπαστικά κινήματα της νεολαίας και των γυναικών σε κοινή πάλη αντεπίθεσης για τις άμεσες λαϊκές ανάγκες, εγκαταλείποντας τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους συνεταίρους τους, ενισχύοντας το ΚΚΕ, το Κόμμα που εγγυάται τη μόνη πραγματική λαϊκή οικονομική και πολιτική διέξοδο.

 7. αριστογείτων avatar
  αριστογείτων 21/11/2008 11:22:59

  Κύριοι δεν υπάρχει οικονομική κρίση ούτε προβλέψατε
  τίποτα. Αυτό που λέτε εσείς κρίση είναι διορθώσεις της αγοράς. Καταλάβατε κύριοι κινδυνολόγοι...

 8. κουφός avatar
  κουφός 21/11/2008 11:30:41

  αριστογείτονα είσαι σοράκι

 9. KaryID avatar
  KaryID 21/11/2008 13:23:49

  @Οικονομάκη: αν καταρρεύσει ο πυλώνας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας τελειώσαμε ...

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/11/2008 13:26:46

  @αριστογείτων, και κουφέ,

  είναι θέμα λεξιλογίου. Η διόρθωση της αγοράς που σε πετάει από το σπίτι σου (εσένα και το 20% της γειτονιάς) και συνοδεύεται από ανεργία και παιδική θνησιμότητα, το 2008, είναι "κρίση". Το 1898 ίσως ήταν ρουτίνα.

  Όσο για το τί είναι πρόβλεψη και τι είναι σκέψη ή κουβέντα διαδικτυακή...αγάπη μου μην παιδεύεσαι... Δεν σου αρέσει η λέξη "πρόβλεψη"; Πες το "παγωτό λεμόνι"

 11. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 21/11/2008 15:20:51

  ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΜΩΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ;
  ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥ ΚΚΕ ,ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ , ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΠΕΤΡΕΣ ,ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΕΛΗΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΧΑΡΙΣΟΥΝΕ.

 12. Nick avatar
  Nick 21/11/2008 15:29:57

  Ποτάσεις για την Ελληνική Οικονομία:

  "Κήρυξη πτώχευσης"

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/11/2008 15:32:59

  μπά...θα μας φορολογήσουν τα μουστάκια, τα ποδήλατα, την ύπαρξη, θα κόψουν κάθε τι (που δεν βγάζει πολύ κόσμο στο δρόμο), και , λόγω "κρίσης", θα παρακαλέσουν για λίγη βοήθεια.

 14. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 21/11/2008 16:27:59

  Κατ`αρχην πρεπει να αλλαξτε την ορολογια σας και τις οπτικες σας.
  Αντι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ που ειναι λανθασμενος ορος γιατι ειναι η αφορμη, να λετε ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ.
  Αντι για νικη του Σοσιαλισμου και του Κρατισμου εναντι του Φιλελευθερισμου να μιλατε (τουλαχιστον για την Χωρα μας) για
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
  Ετσι εάν κανετε ισως αρχισετε να κατανοειτε τα προβληματα και τις λυσεις που απαιτουνται.

 15. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 21/11/2008 16:37:02

  Εάν θελετε να γινεται και πιο ρεαλιστες μιληστε για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ και όχι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

 16. σχεδον ανωνυμος avatar
  σχεδον ανωνυμος 21/11/2008 17:27:49

  Είναι εκπληκτικό πώς έχουν μαζευτεί όλα τα Νόμπελ οικονομίας μέσα στο ίδιο blog...

 17. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 21/11/2008 17:48:20

  @σχεδον ανωνυμος
  Φιλε μου νομιζω ,ότι μπερδευτηκες. Πηγαινε στο PRESS-GR ,εκει μπορεις να εισαι και σχεδον ανωνυμος και τελειως γκαγκας.

 18. σχεδον ανωνυμος avatar
  σχεδον ανωνυμος 21/11/2008 19:45:02

  @Μακρής Κ.
  Μπορεί να είμαι γκαγκας(ο,τι και να σημαίνει αυτό), αλλά τουλάχιστον έγω δεν εκτίθεμαι γράφοντας βαρύγδουπες αναλύσεις, ημιμαθή ανόητε.

 19. συλφίς avatar
  συλφίς 21/11/2008 20:41:16

  @σχεδόν ανώνυμε: δεν σε υποχρέωσε κανείς να διαβάσεις κάτι, ελπίζω... Και εγώ τα βαριέμαι τρομερά αυτά και έρχομαι εδώ μόνο να ψαρέψω κανέναν λιγούρη... εσύ;

 20. σχεδον ανωνυμος avatar
  σχεδον ανωνυμος 21/11/2008 23:52:46

  @συλφίς
  Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα προβάλλουν και τα σκουπίδια της τηλεόρασης: Εφ’ όσον δεν σε υποχρεώνει κανείς να τα δεις δεν έχεις δικαίωμα να τα κρίνεις.
  (Το αστειάκι πολύ εμπνευσμένο)

 21. συλφίς avatar
  συλφίς 21/11/2008 23:57:02

  Κρίνε όσο θέλεις αγριάνθρωπε, αλλά με επιχειρήματα του στυλ «ημιμαθή ανόητε» με ξενερώνεις.

 22. σχεδον ανωνυμος avatar
  σχεδον ανωνυμος 22/11/2008 01:06:00

  @συλφίς
  ...ενώ το "πήγαινε στο PRESS-GR γιατί είσαι τελείως γκαγκας",το βρήκες φοβερό επιχείρημα.

 23. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 22/11/2008 02:07:44

  @ σχεδον ανωνυμος
  Ειναι αγαπητε φοβερο επιχειρημα γιατι κριτικαρεις με χολη και υπουλα, χωρις να τεκμηριωνεις την αρνητικη αποψη που εκφερεις. Τουλαχιστον εγω η καποιοι εκτιθενται, λενε την αποψη τους σωστη η λαθος ,ουδεις αλαθητος, αλλα όμως εκθετουν μια αποψη. Εσυ πετας Χολη και κρυβεσαι πισω από την ανωνυμια. Η ανωνυμια στα Blogs δεν ειναι για να βριζεις εκ του ασφαλους αλλα για αλλους λογους και τους ξερεις.. Εάν εχης αποψεις ,αντιπροτασεις, γνωσεις καλυτερες ,γραψτε μας για να μας κανεις και εμας καλυτερους, μακαρι να εχεις και να εισαι καλυτερος από εμας. Εγω προσωπικα δεν εχω προβλημα να αναγνωρισω την αξιοσυνη και τις γνωσεις του αλλου.Μακαρι όχι ενας αλλα πολλοι καλυτεροι να υπαρχουν για το γενικο καλο ολων μας. Ξεστραβωμα χρειαζομαστε ολοι μας

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.