#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/05/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εμείς τα είπαμε νωρίςΤα μέτρα οδηγούν σε βαθιά ύφεση και στην διάρρηξη του κοινωνικού ιστού

Από Κώστα Ροδινό, 3 Μαρτίου 2010

Η 3η του Μάρτη του 2010, θα μείνει στην ιστορία. Ο Γιώργος Παπανδρέου Β΄ παρέδωσε τη χώρα στους γιάπηδες των Βρυξελλών. Φτάσαμε εδώ, επειδή μια ανίκανη κυβέρνηση, που σύμφωνα με τον Αλμούνια, «νόμιζε ότι θα πάει μια ευχάριστη εκδρομή», λειτουργούσε ως  15μελές!

Και σήμερα μας έδωσε και καταλάβαμε! Τα μέτρα που μας εισηγήθηκαν οι χαμηλόβαθμοι γιάπηδες  των Βρυξελλών, μια περήφανη κυβέρνηση θα τα πέταγε εκεί που πρέπει: στον κάλαθο των αχρήστων!

Δε θα λύσουν το πρόβλημα. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο. Να  μας καταστήσουν εσαεί ομήρους.

Εξηγώ:

Διόγκωση του χρέους:

Η Ελλάδα έχει τρία βασικά προβλήματα  δημόσιο χρέος,  έλλειμμα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Οι γιάπηδες των Βρυξελλών για να μειώσουν το έλλειμμα  στο 3%,αυξάνουν το δημόσιο χρέος και πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.Αυτό οδηγεί στη χρεοκοπία.  Αν δεν αυξήσουμε την παραγωγικότητα,  δεν πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης, στο  εγγύς μέλλον δε μπορέσουμε να  εξυπηρετήσουμε  το χρέος μας.

Βαθειά  ύφεση:

 

Τα εξοντωτικά μέτρα που ανακοίνωσε  ο ΓΑΠ  μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, περιορίζουν τη ζήτηση και αυξάνουν τον κόστος παραγωγής.

Και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει ότι αυτή είναι συνταγή ύφεσης! (Δε χρειάζεται να είναι «τεχνοκράτης» του ΔΝΤ και «εμπειρογνώμων» της ΕΕ!)

Ελλοχεύουν ακόμα δύο κίνδυνοι: Η αύξηση στα καύσιμα θα μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή, οπότε τα νοικοκυριά θα δουν τις τιμές στα ράφια να παίρνουν την ανιούσα.  Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η αύξηση της ανεργίας. Και η συνέχεια; Αφήστε την καλύτερα! Η ύφεση θα οδηγήσει σε μειωμένους τζίρους. Οι μειωμένοι τζίροι σε λιγότερα έσοδα! Παράλληλα, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας θα οδηγήσει στην αύξηση των σχετικών επιδομάτων (άρα μεγαλύτερες δαπάνες) και μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος, άρα περαιτέρω ύφεση!

Κοινωνική ρήξη

Όλοι συμφωνούν ότι στο δημόσιο χρειάζονται περικοπές. Όμως το ποσό που θα εξοικονομηθεί με τις  σημερινές περικοπές, μπορεί να βρεθεί και αλλού.  Γιατί η  Ε.Ε. επιμένει σθεναρά στη μείωση μισθών και συντάξεων; Αυτή η βίαιη λιτότητα θα προκαλέσει  κοινωνικές εντάσεις, θα οδηγήσει τμήματα της κοινωνίας εκτός οικονομικής ζωής και θα  διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό της χώρας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Τα μελλοντικά νέα μέτρα:

Στο κλίμα αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση δε θα πετύχει τους στόχους και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Αν η χώρα διολισθήσει σε μια ύφεση της τάξεως του 2%, τότε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα αποδειχθούν ανεπαρκή (και ήπια!) γιατί απλούστατα άλλαξε η βάση επί της οποίας υπολογίστηκαν!  Αρά μην εκπλαγείτε, αν στο τέλος Μαρτίου αρχίσει η φιλολογία για πρόσθετα μέτρα. Ύστερα; Το σενάριο θα αρχίσει ξανά!

Η ανεπάρκεια της Ε.Ε. και το 3%

Δυστυχώς η Ε.Ε  είναι δέσμια του στόχου: έλλειμμα  3%.  Όμως  ο στόχος αυτός τέθηκε όταν  η Ε. Ε ήταν σε περίοδο οικονομικής σταθερότητας. Σήμερα, που τα δεδομένα άλλαξαν, έχει ξεπεραστεί! Επομένως είναι λάθος να αντιμετωπίσουμε μια κρίση με ξεπερασμένα  εργαλεία!Το δεύτερο λάθος: Οι εμπνευστές αυτών των εργαλείων, για να μας αποδείξουν  την ορθότητά τους, επιμένουν στην χρησιμοποίησή τους! Σαν το γιατρό που επιμένει σ’ ένα φάρμακο, επειδή τον πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία! Αν η Αμερική το 1929, διατηρούσε  έλλειμμα 3%, δε θα έβγαινε ποτέ από την κρίση! Αν η Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο διατηρούσε έλλειμμα 3%, θα ήταν ακόμα υπό ανοικοδόμηση!

Ο Ομπάμα για το 2010 προσδοκά ανάπτυξη 3.5% με έλλειμμα 11%. Με άλλα λόγια χρησιμοποιεί το έλλειμμα για να πυροδοτήσει την ανάπτυξη.Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dal avatar
  Dal 09/05/2011 09:14:51

  Η συνταγή είναι αδιέξοδη. Ελλείμματα, περιοριστικά μέτρα, ύφεση, μείωση του ΑΕΠ,λιγότερα έσοδα για το κράτος, εκ νέου έλλειμματα, και πάλι περιοριστικά μέτρα, νεα ύφεση, νεα μείωση του ΑΕΠ, λιγότερα έσοδα για το κράτος, εκ νέου έλλειμματα...., και ούτω καθ' εξής. Αυτό γίνεται ατελέσφορα ένα και πλέον χρόνο.Είναι όπως ένας σκύλος να περιφέρεται για να πιάσει την ουρά του χωρίς να τα καταφέρνει. Αυτό θα γίνεται μέχρι να αντιδράσει ο κόσμος.Εάν δεν υπάρξει αντίδραση η πολιτική δεν θα αλλάξει.

 2. Γιωργος Ασημένιος avatar
  Γιωργος Ασημένιος 09/05/2011 09:51:40

  Το μνημόνιο οδηγεί στη χρεοκοπία αυτό είναι δεδομένο και ξεκάθαρο πλέον. Το ζητούμενο είναι στο Ζάππειο ο Σαμαράς τι θα εξαγγείλει ; τη διαχείριση του μνημονίου ή την έξοδο το ταχύτερο δυνατό απο αυτό ; Εαν ο Σαμαράς συναινέσει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-15 είναι καλύτερα να πάει στον κήπο του σπιτιού του στην Κιφησιά και να διαβάζει βιβλία, παρά να παριστάνει τον πρόεδρο της ΝΔ

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 09/05/2011 09:52:40

  Κάτσε και θα δεις μεθαύριο τι "αντίδραση" θα υπάρξει. Θα αναστενάξουν οι... καφετέριες από τους δημόσιους υπαλλήλους που θα απεργούν...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Αυριανιστής 09/05/2011 09:53:11

   (στο σχόλιο του Dal η απάντηση)

 4. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 09/05/2011 10:16:10

  Το μόνο μέλημα, πια, της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι να μην χρεωθεί πολιτικά έναντι της Ιστορίας μια ενδεχόμενη "χρεωκοπία". Θα υπογράψουν οποιαδήποτε ταπεινωτική συνθήκη για να κερδίσουν πολιτικό χρόνο ώστε να μη σκάσει το εκρηκτικό κοκτέιλ στα χέρια τους. Κατόπιν θα αποχωρήσουν μετά από ενδεχόμενη εκλογική ήττα, διακυρήσσοντας ότι έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να σώσουν τη χώρα, αφού προηγουμένως θα την έχουν υποθηκεύσει για δύο γενιές.
  Ουσιαστικά θα καταδικάσουν εμάς τους πολίτες αυτής της χώρας να γίνουμε σύγχρονοι είλωτες, δεσμώτες των υπέρογκων τόκων του δημοσίου χρέους.
  Η χώρα πεθαίνει αργά αργά, μέρα με τη μέρα, σαν τον καρκινοπαθή που δεν αντιλαμβάνεται εγκαίρως τα συμπτώματα της αρρώστιας του. Και ο γιατρός που γνωρίζει την ασθένεια δίνει λάθος θεραπεία. Και δε βρίσκεται κανένας να τον πιάσει απ' το γιακά...

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/05/2011 10:20:10

  ΒΗΜΑ.
  "Μυστικο Ταξιδι Παπακωνσταντινου για ΘΩΡΑΚΙΣΗ της Ελλαδας μετα το 2012!!!"
  "Δραματικο Παζαρι για Επιμηκυνση Νεα Μετρα !!!"
  "Προβοκατσια τα περι αποχωρησης μας απο το Ευρω!!!"

  μα τι βημα ειναι αυτο!! οχι πειτε μου... το βημα του αναπηρου.

  ΠΠ

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 09/05/2011 10:36:41

   Ξέχασες να βάλεις ένα Λ μέσα στη λέξη

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/05/2011 10:46:04

    !!!!!!!!
    για το Λ

    • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
     Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 09/05/2011 10:52:11

     Καλημέρα Κώστα,
     Δες κι αυτό με ψυχραιμία.
     h--p://tourkikanea.gr/2011/05/07/hohst/
     Η εφαρμογή της μαλακής ισχύος (soft power)

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/05/2011 10:57:22

      στείλτο με mail.
      Thanks

 6. Κατερίνα avatar
  Κατερίνα 09/05/2011 10:30:47

  "Αν δεν αυξήσουμε την παραγωγικότητα, δεν πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης, στο εγγύς μέλλον δε μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας."

  Πολύ σωστά. Ομως το ερώτημα μου είναι ποιός μπορεί να επιτύχει αυτή την πολυπόθητη ανάπτυξη;
  Η ελληνικής κοπής κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.;
  Γιατί μάλλον μόνο αυτή ευδοκιμεί στην Ελλάδα.
  Με άλλα λόγια εκτιμάτε ότι υπάρχει "εθνική αστική τάξη" που να μπορεί να θέσει σωστούς στόχους, να χαράξει άξονες, να επωμισθεί ρίσκα και να επιτύχει τελικά την ανάπτυξη σε καιρό παγκοσμιοποίησης;

 7. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 09/05/2011 11:19:53

  @Κώστας Ροδινός
  Το μνημόνιο είναι ξεκάθαρο ότι έχει οδήγησε σε οριακή κατάσταση το ελληνικό ζήτημα καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγωνία για το μέλλον του ευρώ αρχίζει να πιέζει. Από την μια πλευρά το πακέτο μέτρων του μνημονίου δεν μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στο επιθυμητό αποτέλεσμα και από την άλλη πλευρά είναι υποχρεωμένοι από τις πολιτικές αποφάσεις του συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το σύμφωνο για το ευρώ να εφαρμόσουν το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα με στόχο την μείωση του ελλείμματος στο 1% μέχρι το 2015.
  Για το λόγο αυτό, προτείνουν επιπλέον μέτρα και αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα καθώς κανένας δεν ελπίζει ότι μπορεί κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες να αντιστραφεί η αρνητική τάση καθώς τα προβλήματα της Ελλάδας σχετίζονται με δημοσιονομικές και πλήθος άλλων εξωτερικών και εσωτερικών ανισορροπιών.
  Κατά την γνώμη μου, στην παρούσα φάση το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η κυβέρνηση, το πρόβλημα είναι η αντιπολίτευση, καθώς αναπαράγει ως φάρσα το γκρίζο παρελθόν μέσω των πολιτικών προσώπων του παρελθόντος, κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο. Έτσι το μήνυμα χάνεται στον ωκεανό των κοινωνικών αμφιβολιών για τις πραγματικές προθέσεις της ΝΔ.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ o βουνίσιος 09/05/2011 11:28:41

   Βουνίσιε,
   ξέρεις οτι σπανίως διαφωνώ με τις απόψεις σου.
   Κατ' αρχήν το μέγιστο όλων των προβλημάτων είναι η κυβέρνηση.
   Και το λέω αυτό γιατί με την πολιτική της έχει οδηγήσει την οικονομία μας σε τέτοια κατάσταση που η ανάταξη της πλέον να φαίνεται τιτάνιος άθλος.
   Οσον αφορά στην αντιπολίτευση, για να είμαστε δίκαιοι.
   Πρώτον, ο Σαμαράς δικαιώνεται με τραγικό τρόπο.
   Δεύτερον, όντως παρά το γεγονός οτι οι προτάσεις του ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, για λόγους που δεν είναι του παρόντος, δεν βρήκαν στην κοινωνία την απήχηση που έπρεπε.
   Το πρόβλημα για τον Σαμαρά θα είναι αν γίνει μέρος του προβλήματος.
   Τότε, όντως, δεν θα υπάρχει ελπίδα.

   • o βουνίσιος avatar
    o βουνίσιος @ Κώστας Ροδινός 09/05/2011 14:33:56

    Mέρος του προβλήματος είναι ήδη ένα μεγάλο τμήμα του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε.
    Με απλά λόγια η πολιτική συνύπαρξη του φθαρμένου, σε ευρεία κλίμακα, με την πολιτική πρόταση Σαμαρά την ατονεί και την αχρηστεύει.

  • παρατηρητής avatar
   παρατηρητής @ o βουνίσιος 09/05/2011 11:36:36

   Βουνίσιε,
   συμφωνώ και επαυξάνω ως θαλασσινός : τα ίδια προβλήματα παντού, σε πόλεις και χωριά, βουνά και κάμπους και νησιά. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη,
   χρειάζονται και τα κοράκια, οι αετοί, τα αϊδόνια, οι καρδερίνες, τα χελιδόνια, οι μελισσοφάγοι, οι ερωδιοί, κ.ο.κ. Εδώ μέσα υπάρχουν αρκετά από αυτά, αλλά ποιος τα ακούει κλεισμένα μέσα στο κουτί του υπολογιστή;

 8. Γιωργος Ασημένιος avatar
  Γιωργος Ασημένιος 09/05/2011 11:36:07

  Αγαπητε Κώστα, υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σαμαράς θα συναινέσει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-15. Σύμφωνα με αυτές υπάρχει ανοιχτή γραμμή συνεννόησης Σαμαρά -ΓΑΠ, στο πλαίσιο αυτό ο Σαμαράς θε εξαγγείλει ορισμένα μέτρα στο Ζάππειο με τα οποία ο ΓΑΠ θα συμφωνήσει καλώντας ταυτόχρονα τον Σαμαρά σε μια κοινή στάση για τη "σωτηρία" της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση ο Σαμαράς θα είναι ο επομενος πρωθυπουργός. Ομως δεν θα είναι ο πρωθυπουργός που επέλεξε ο ελληνικός λαός , αλλά ο πρωθυπουργός που θα τοποθετήσουν οι σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες. Αν ο Σαμαράς έχει ακόμη και τώρα ψήγματα ηγετικής φυσιογνωμίας θα πρέπει να ζητήσει εκλογές εξαγγέλοντας με αξιόπιστα στοιχεια το πως θα απεμπλακούμε απο το μνημόνιο. Τα πολλά λόγια πλέον είναι φτώχια, απαιτούνται πλέον άμεσες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Γιωργος Ασημένιος 09/05/2011 12:50:31

   Γιώργο,
   δεν νομίζω να παίζει το σενάριο που αναφέρεις.
   Καλόν είναι να μην δίνουμε σημασία σ΄αυτά που διακινούν τα γνωστά παπαγαλάκια του συστήματος και να περιμένουμε ν' ακούσουμε τον ίδιο τον Σαμαρά.

 9. Γιωργος Ασημένιος avatar
  Γιωργος Ασημένιος 09/05/2011 14:59:42

  Κώστα, μακάρι να έχεις δίκιο εσύ. Τα όσα αναφέρω πάντως μόνο απο τα παπαγαλάκια του συστήματος δεν τα άκουσα , τα υπόλοιπα θα τα δούμε στη συνέχεια.

 10. 3birdssitting avatar
  3birdssitting 09/05/2011 18:08:09

  Ροδινέ εισαι λάθος σημερα.

  Ουτε κατά την πιο άγρια φαντασία δεν δυναται να υπάρξει "ανάπτυξη" με "πυροδότηση του ελλείματος" οπως λές.

  Οπως ειχαμε μάθει η "ανάπτυξη" στην Ελλάδα συνίστατο από ελλειμα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτουσε καταναλωτικές δαπάνες.

  Τωρα ειναι αδυνατον να ξανάγινει:
  Πρωτον, διότι δεν υπάρχει προσβαση στην αγορά για δανεικά,
  Δευτερον, διότι το προηγούμενο "αναπτυξιακό υπόδειγμα" (το αναφέρω σαρκαστικά) ετελείωσε δια παντός.
  Τριτον, δεν υπάρχει εθνικό νόμισμα πλέον (και ουτε θα υπάρξει ξανά ποτέ) για να χρηματοδωτίσει το ξεπερασμένο υπόδειγμα της "ΕλληνοΣοβιετίας"
  Τεταρτον, θα δουμε καλύτερες ημέρες μονον οταν μετά απο καιρό ξαναγίνουμε ανατγωνιστικοί στο παγκόσμιο περιβάλλον.

  Ας κατανοήσουν οτι θα ειμσαστε σε μακροχρόνια ΔημοσιΟικονομική "δίαιτα".

  Μοίαζουμε σαν το καρκινοπαθή που ειναι ταυτόχρονα και διαβητικός.

  ΝΑΙ μεν ο "καρκίνος" (= τα δημοσιοικονομικά) μπορουν να θεραπευθουν με εγχείρηση αφαίρεσης των όγκων

  αλλά ΔΕ απαιτείται ταυτόχρονα ες αεί δίαιτα για να περιοριστεί το "ζάχαρο" (= ελειμα προυπολογισμου) στο αίμα.

  Άλλωστε αυτό το ζάχαρο ειναι που μας εφερε στην σημερινή αρρώστια και δημιουργησε τοπυς καρκινικούς όγκους.  Ολοι θα προσαρμοστουν πρός τα κάτω και οσο γρηγορότερα ξεχάσουν τα χθεσινά, τόσο γρηγορώτερα θα ανακάμψουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.