#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/11/2010 13:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εμείς σας το είπαμε νωρίς για την αναδιάρθρωσηΑπό τις 17/06/2010 έγραφε το Antinews για την αναδιάρθρωση:

Kάνουμε ήδη αναδιάρθρωση;

Έχουν πλέον περάσει εννέα μήνες  και η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να απαντήσει στο αγωνιώδες ερώτημα: Μπορεί ή δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση; Οι απρόσωπες ‘αγορές’  μας λένε πω

Έχουν πλέον περάσει εννέα μήνες  και η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να απαντήσει στο αγωνιώδες ερώτημα: Μπορεί ή δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση; Οι απρόσωπες ‘αγορές’  μας λένε πως δεν μπορεί…

Απ’ο το κακό στο χειρότερο!

Την επομένη της υποβάθμισης της οικονομίας μας από τη  Moody’s,  η Barclays Capital όσο και η Citigroup, ανακοίνωσαν   την απόφασή τους να  βγάλουν τα ελληνικά ομόλογα από τους δείκτες τους την  1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη Barclays, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, θα οδηγηθούν σε μαζικό ξεφόρτωμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων που θα αγγίξει τα 20 δισ. ευρώ.

Η  Citigroup, επίσης,  ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τα ελληνικά  ομόλογα από τον δείκτη World Government Bond Index , ένας δείκτης ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια πιστωτική αγορά.

Το να σε αφαιρέσουν από ένα τέτοιο δείκτη είναι σημαντικό, διότι οι επενδυτές επενδύουν σε χρεόγραφα που συμπεριλαμβάνονται σε δείκτες α) για να έχουν παραπλήσια απόδοση με αυτή του ‘δείκτη’ και β) διότι οι δείκτες συνήθως περιλαμβάνουν τα ‘σοβαρότερα’ χαρτιά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη,  η ΕΚΤ  ανακοίνωσε  ότι επιβάλλει επιπλέον  haircut  της τάξεως του 5% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατατίθενται από τις τράπεζες ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας.   Οι επιπλέον χρεώσεις κυμαίνονται από 0,5% έως και 20%, με “βήματα” έως και 10%.

Γιατί συνέβησαν όλα αυτά, σε μια χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθούσε να δημιουργήσει μια αίσθηση στην ελληνική , αλλά και τις παγκόσμιες αγορές, ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται;

Η κατάσταση της οικονομίας είναι οριακή

Η τροϊκα που ήρθε για τον τακτικό της έλεγχο, επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης αποδίδει.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και  ο πρόεδρος της Deutsche Bank Τζόζεφ Ακερμαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τραπεζιτών την Παρασκευή το βράδυ στη Βιέννη, μετά τη συνάντησή του με τον κ.  Παπανδρέου.

Το χρηματιστήριο, που συνήθως προεξοφλεί τις εξελίξεις, είχε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Τα φίλια, προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, άρχισαν δειλά-δειλά να μιλάνε για βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Είναι, όμως, έτσι;  Η τροϊκα  δεν έκρυψε την ανησυχία της για τον πληθωρισμό,  που σκαρφάλωσε στο 5.4% όταν  στην  ευρωζώνη είναι 1.6% (να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2009, ο πληθωρισμός ήταν  0.5%!!!)

Η  ύφεση, είναι ήδη  στο -2.5%  και με τάσεις περαιτέρω συρρίκνωσης, αν και  στο οικονομικό επιτελείο είναι αισιόδοξοι

Η καταγεγραμμένη  ανεργία ανήλθε   στο 12%.

Μια άλλη αρνητική εξέλιξη ήταν η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, που τον Απρίλιο ανήλθε στα 18.4 δις ευρώ.

Αυτά  ήταν τα νέα. Δικαιολογούσαν, όμως, την κίνηση τη  Moody’s;  Ακόμα και ο Ρέν με τον Γιούνγκερ, αντέδρασαν έντονα. Δεν ήξεραν ή το έκαναν για την τιμή των όπλων;

«Ξεφόρτωμα»  ελληνικών ομολόγων.
Θα επιχειρήσουμε να ιχνηλατήσουμε κάποιες διεργασίες. Είναι πιθανόν να βρίσκεται σε εξέλιξη  ένα πρόγραμμα  απαλλαγής των  ελληνικών ομολόγων  από τους μέχρι σήμερα κατόχους τους. Τα ομόλογα αυτά   τα αγοράζει  η ΕΚΤ. Τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη;

1.  Ξένες τράπεζες καθαρίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους από  τα ελληνικά ομόλογα, διαγράφουν   τις  ζημιές (οι οποίες  μπορεί να είναι μικρότερες των αρχικά εκτιμηθέντων)  και ξεμπερδεύουν  με το ελληνικό πρόβλημα! Όταν   αρχίσει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, δε θα έχουν  σκελετούς στα ντουλάπια τους, άρα δε  θα είναι ευάλωτες.

2. Όσο τα ελληνικά ομόλογα (στη κατηγορία των junk πλέον για να μην ξεχνιόμαστε) μεταπωλούνται πολύ φθηνότερα στις διεθνείς αγορές, το σύστημα θα σταθεροποιείται, δεδομένου ότι  βρίσκονταν στο στόχαστρο κερδοσκοπικών επιθέσεων, τους τελευταίους μήνες.

3. Τα ασφαλιστικά ταμεία αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που είχαν και  αυτά επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα (λόγων των ελκυστικών αποδόσεών τους) θα  «καθαρίσουν», επίσης, τα χαρτοφυλάκια τους και θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησής τους.

4. Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες, θα έχουν μια ευκαιρία να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Αγοράζοντας «σκουπίδια» με κέρδος!

Το επόμενο ερώτημα είναι, τι ρόλο παίζει η ΕΚΤ και κυρίως ποίων τα συμφέροντα εξυπηρετεί; Των Τραπεζών; Της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Της Ελλάδος;  Ακόμα και οι μη ειδικοί γνωρίζουν, ότι όταν τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται  junk, οι κάτοχοι τους, θέλουν να τα ξεφορτωθούν  το ταχύτερο. Όσο τα διακραττούν, διευρύνονται  οι απώλειές τους, είναι ευάλωτοι  σε υποβαθμίσεις, ενώ αυξάνονται και τα ασφάλιστρα κινδύνου (τα περίφημα CDS). Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ, όσο δέχεται  ελληνικά ομόλογα, ανεξαρτήτως αξιολόγησης, διευκολύνει τους κατόχους των,  να τα ξεφορτωθούν!

Το παιχνίδι  εδώ, αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον!

Η ΕΚΤ, προφανώς και δεν είναι κανένας…φιλανθρωπικός οργανισμός. Τράπεζα είναι, και οι τράπεζες πωλούν και αγοράζουν χρήμα με αντικειμενικό σκοπό το κέρδος.  Όταν,  λοιπόν, η ΕΚΤ  κρατάει ‘παρακαταθήκη, μέχρι να τα επιστρέψει στις Τράπεζες, ελληνικά ομόλογα,  τα αγοράζει κάτω από την ονομαστική τους αξία. Κάτω από το κόστος δηλαδή!  Όταν έχεις  ένα «σκουπίδι», θα είσαι ευτυχισμένος να το ξεφορτωθείς στο 80% της τιμής κτήσης!

Τελικά η ΕΚΤ, τι  θα  κάνει  με  τα «σκουπίδια»;

Το παιχνίδι από εδώ και στο εξής εξάπτει τη φαντασία. Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας:

Κατ’ αρχήν  η ελληνική κυβέρνηση αναθεωρεί  το ΑΕΠ προς τα πάνω κατά ένα 10% (όπως λέγεται) τουλάχιστον.  Με μια τέτοια αναθεώρηση, θα μειωθεί το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Με ένα πληθωρισμό της τάξεως του 5,4% ,έχουμε ήδη μια ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, ανεξαρτήτως αναθεώρησης!
Η  ΕΚΤ μέχρι το 2011  έχει  συγκεντρώσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου της τάξεως των 100 δις ευρώ, δηλαδή περίπου του 1/3 του ελληνικού χρέους!

Όταν λήξουν τα ομόλογα αυτά, η ΕΚΤ, έχει τις παρακάτω επιλογές:

Απαιτεί από την Ελλάδα την ονομαστική αξία των Ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό  η ΕΚΤ, καρπώνεται το κέρδος από τη διαφορά στην τιμή κτήσης και πώλησης. Δηλαδή βγαίνει και κερδισμένη! Αυτά για να μη νομίζουν μερικοί ότι  μας …σώζουν από …αγάπη!
Αν η ΕΚΤ αποδειχθεί τελικά …γενναιόδωρη, αντί να απαιτήσει μετρητά, «διευκολύνει»  την κυβέρνηση,  δέχεται  νέα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, ισόποσης αξίας με την ονομαστική αυτών που διακραττεί, αλλά επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής τους!

Αυτό στην πράξη σημαίνει αναδιάρθρωση του χρέους!

Δηλαδή, γίνεται αυτό που θέλουν οι περισσότεροι, αλλά φοβούνται να το κάνουν ανοιχτά, επειδή το κόστος είναι μεγάλο.  Μήπως, λοιπόν, αυτές οι υποβαθμίσεις δεν ήταν και τόσο…αθώες, αλλά απλώς ήταν ενταγμένες σ’ ένα γενικότερο σχέδιο;  Μη μας διαφεύγει ότι κατά τον κ. Σαχινίδη,  από τον Οκτώβριο το είχαν αποφασίσει για το  ΔΝΤ.

Ποια θα είναι η συνέχεια;

Με όλα αυτά, η Κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να αναδιαρθρώσει, χωρίς συνέπειες, ένα μεγάλο μέρος του χρέους, ενδεχομένως και με καλούς όρους, ενώ παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ, θα μειώσει ελαφρώς και την αναλογία του. Αυτά, όμως, θα είναι χωρίς αντίκρυσμα, αν δεν πάρει  μπροστά η οικονομία.

Αν, λοιπόν, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας μας δεν ξεφύγουν.

Αν, το πρόγραμμα της κυβέρνησης, αρχίσει να αποδίδει.

Αν, η λαϊκή αγανάκτηση ελεγχθεί.

Αν, η αντιπολίτευση  αποτύχει να παρουσιάσει  εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Αν, το ΠΑΣΟΚ, διατηρήσει τη συνοχή του  και το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν είναι καταστροφικό .

Αν, η Ε.Ε. ξεφύγει από την κρίση και εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αν  συμβούν όλα αυτά, τότε θα αρχίσουν και οι αναβαθμίσεις της οικονομίας μας, από αυτούς που μέχρι σήμερα μας υποβάθμιζαν. Άλλωστε μας έστειλαν ήδη στα τάρταρα, δεν έχουμε που αλλού να πάμε.

Τότε, λοιπόν, η Κυβέρνηση,  πάντα στηριζόμενη στην πολύτιμη βοήθεια των φίλιων Μέσων Μαζικού Αποπροσανατολισμού, μπορεί να στήσει ένα σκηνικό ότι τα πράγματα μπαίνουν σε κάποια τάξη και υπάρχει ελπίδα. Και θα πάει σε εκλογές, με τα διλλήματα υπέρ της!

Τα οφέλη ποια θα είναι;

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πρόθεσή της κυβέρνησής του είναι να …επιστρέψει πίσω, αυτά που λόγω της κρίσης αφαιρέθηκαν από τον ελληνικό λαό. Ζήσε Μάη μου!   Σημειώστε το,  γιατί αναμένεται να είναι το προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, εάν και εφ΄όσον…

Τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: απ΄ όλη αυτή την ιστορία ποιοι θα βγουν κερδισμένοι. Υπάρχει μια σοβαρή και μια …δημαγωγική απάντηση.

Η σοβαρή απάντηση λέει ότι κέρδισαν οι τράπεζες (ελληνικές και  ξένες ) που αναδιάρθρωσαν τα χαρτοφυλάκιά τους, κέρδισαν οι κερδοσκόποι που επί μακρόν έβγαλαν απίστευτα ποσά  επενδύοντας στη πτώχευσή μας και αρκετοί άλλοι.

Η δημαγωγική απάντηση λέει ότι νικήτρια εξέρχεται η ..Ελλάς! Να γιατί θα μας πουν:

-Γιατί αποκαταστάθηκε το ..κύρος και η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και η εγκυρότητα των οικονομικών μας μεγεθών!

-Ως χώρα  βάλαμε ένα δύσκολο στοίχημα, πήραμε σκληρά μέτρα και τα καταφέραμε.

-Δώσαμε μια μάχη με τους …κερδοσκόπους και την κερδίσαμε.

-Παραμείναμε στο ευρώ, όταν όλοι μας είχαν ξεγραμμένους.

Μα, θα αναρωτηθείτε, ο ελληνικός λαός θα περάσει δύσκολες μέρες, θα δει το βιοτικό του επίπεδο να μειώνεται, τις συντάξεις και τις αποδοχές του να περικόπτονται, τις εργασιακές σχέσεις να ανατρέπονται.

Ε,  μην τα θέλουμε όλα δικά μας! Αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας!  Για όλα τα άλλα, μπορούμε να ελπίζουμε στις επόμενες…τετραετίες! Αν επιζήσουμε δηλαδή μέχρι τότε

Κώστας Ροδινός

Υ.Γ. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει  εκτιμήσεις. Δεν έχουμε πληροφορίες ότι  υπάρχει σχέδιο. Η εκτίμησή μας είναι ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι  οριακή και  μπορεί να καταρρεύσει από ένα τυχαίο γεγονός. Σε οριακές καταστάσεις η πρόβλεψη είναι  παρακινδυνευμένη και εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Όμως και αν ακόμα υπάρχει τέτοιο σενάριο, αξίζει να σημειώσουμε τα εξής:

-Ο κ. Παπανδρέου αποδεικνύεται στην πράξη ο μεγαλύτερος δημαγωγός που κυβέρνησε αυτή τη χώρα.

-Το κόστος της υποτιθέμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης, το πληρώνουν περισσότερο  αυτοί που συνέβαλλαν λιγότερο στη δημιουργία της κρίσης, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

-Τέλος, οι υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου έχουν την ίδια αξία μ’  εκείνο το προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν». Μόνο που δεν μας έλεγε για ποιους υπήρχαν…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Count Cagliostro avatar
  Count Cagliostro 01/11/2010 14:13:45

  " Αν η ΕΚΤ αποδειχθεί τελικά …γενναιόδωρη, αντί να απαιτήσει μετρητά, «διευκολύνει» την κυβέρνηση, δέχεται νέα ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, ισόποσης αξίας με την ονομαστική αυτών που διακραττεί, αλλά επιμηκύνει τον χρόνο αποπληρωμής τους!"

  Εύγε Κε Ροδινέ! Αυτή ακριβώς είναι η κλωστή πάνω στην οποία κρέμονται τα πάντα.
  Μήπως, λέω μήπως, μέσω αυτής της "γενναιοδωρίας" της ΕΚΤ, το ευρώ υποτιμηθεί λιγουλάκι, τόσο ώστε να μπορέσει με αφορμή την Ελλάδα να λάβει μέρος στους τώρα διεξαγόμενους currency wars?

 2. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 01/11/2010 14:14:16

  Κύριε Ροδινέ πρέπει να μας τα λέτε πιο συχνά αυτά και έτσι εκλαϊκευμένα πάντα να μαθαίνουμε κι εμείς που δεν ξέρουμε. Ευχαριστούμε για το άρθρο.

  Βλέπω πάντως ότι και εσείς αναρωτιέστε για τον ρόλο της ΕΚΤ και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Προσωπικά έχω την γνώμη ότι η ΕΚΤ ως τράπεζα είναι ελεγχόμενη από ιδιωτικές τράπεζες. Και σαν "αυτόνομο" όργανο που είναι από την ΕΕ, εκφράζει ιδιωτικά συμφέροντα και μόνο. Αρκετά στελέχη της προέρχονται από τράπεζες-νεκροθάφτες λαών και λαών.

  Και μια απορία: Αν γίνει η περίφημη "ελεγχόμενη πτώχευση" ή "αναδιαπραγμάτευση" κλπ, τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους, όσοι τα έχουν, και που τώρα με τα spreads και τα CDS στα ύψη, δεν αξίζουν τίποτε, σε σχέση με την ονομαστική τους αξία, ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΞΙΑ ΘΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ;
  1) με την αξία που έχουν στην αγορά τώρα;
  2) με την ονομαστική τους αξία;

  Διότι νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται το δεύτερο. Και ετσι, ακόμη και με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αυτός που θα έχει την οικονομική δύναμη και την αντοχή στον χρόνο αλλά και τα χαρτιά αυτά στο χέρι του, θα βγάλει ΤΡΕΛΛΑ ΛΕΦΤΑ. Σε σχέση με το τι έδωσε στην αγορά για να τα αγοράσει.

  Δηλαδή μας συμφέρει "πτώχευση" σε καθεστώς Μνημονίου, ναι ή όχι;
  Μήπως είμαστε καλύτερα αν κάνουμε μονομερή διαγραφή του χρέους;

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 01/11/2010 14:26:33

   Και υπάρχει και αυτή η φήμη (http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1076902) που σέρνεται καιρό τώρα, ότι όλα αυτά τα παράξενα που ζούμε το τελευταίο διάστημα, φέρνουν πολύ χρήμα σε ορισμένους (και πολιτικούς ίσως;), οι οποίοι έχοντας προφανώς και εσωτερική πληροφόρηση, ποντάρουν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλα ποσά και μεγάλα κέρδη.

   Εχει ξαναγίνει και στο παρελθόν κάτι τέτοιο, έχουμε πληροφορίες για βασιλιά αυτής της έρμης χώρας που έκανε παιχνίδια με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, εννοτείται μέσω ...μεσαζόντων. Και έχω την γνώμη ότι είναι κάτι που μάλλον γίνεται πολύ συχνώτερα από όσο νομίζουμε.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Θραξ Αναρμόδιος 01/11/2010 15:46:09

    Aγαπητέ Θράκα,

    Το πως οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο είναι μια ιστορία που απαιτεί ενδελεχή έλεγχο.

    Οσοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση για αυτό που επρόκειτο να συμβεί θησαύρισαν.
    Ενδεχομένως να είναι σκάνδαλο μεγαλυτέρων διαστάσεων ακόμα και απ' αυτό του χρηματιστηρίου.

    Και λυπούμαι που το θέμα αυτο δεν το αγγίζει κανένας.

    • aengus avatar
     aengus @ Κώστας Ροδινός 01/11/2010 17:17:54

     Συμφωνώ μαζί σου –μόνο μια γλωσσική παρατήρηση (πολύ συνηθισμένο λάθος): «εντελεχή», όχι «ενδελεχή», όπως λέμε «εντελώς» και «εντέλεια».

     • Greg avatar
      Greg @ aengus 01/11/2010 17:29:26

      Ακραίο. Το "ενδελεχή" πρέπει να γίνει δεκτό έστω και ως νεολογισμός, αφού έτσι χρησιμοποιείται σε λεξικά, σχολικά βιβλία, λογοτεχνία, Τύπο και καθομιλουμένη. Οι παράγοντες αυτοί ορίζουν τη σημερινή γλώσσα, όχι φιλολογικά εργαστήρια.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ aengus 01/11/2010 17:32:09

      Αγαπητέ aegnus
      ευχαριστώ για την παρατήρηση, όμως,

      άλλο ενδελεχής, που παράγεται από το εν + δέλεχος και σημαίνει επιμελής, προσεκτικός, λεπτομερής.

      Και άλλο εντελεχής, που παράγεται από τον αριστοτελικό όρο εντελέχεια (εν+τέλος) και σημαίνει αυτό που έχει το σκοπό μέσα του.

      Περισσότερες πληροφορίες στο Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Μπαμπινιώτη σελίδα 611.

     • Greg avatar
      Greg @ aengus 01/11/2010 17:47:26

      Νομίζω ότι δεν είναι διαφορετική λέξη. Η έννοια του τέλους, ο σκοπός, υπάρχει και στη σημασία του ενδελεχώς, π.χ. εξετάζεται κάτι λεπτομερώς, προσεκτικά, με σκοπό να... (σκόπιμα)
      Το "δέλεχος" τί σημαίνει;

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ aengus 01/11/2010 17:51:23

      Greg,

      η λέξη δέλεχος προέρχεται από το δόλιχος.
      Η ετυμολογία είναι ενδιαφέρουσα, αλλά μη βαρύνουμε τη συζήτηση.
      Αναφέρω και την παραπομπή στον Μπαμπινιώτη.
      Δεν έχω βρεί κάτι διαφορετικό.

 3. thanos avatar
  thanos 01/11/2010 16:32:42

  Εξεταστική για το πως οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ thanos 01/11/2010 17:03:55

   Τhano,

   Θα είναι η πιο σοβαρή εξεταστική από την μεταπολίτευση.

   • Misha avatar
    Misha @ Κώστας Ροδινός 01/11/2010 17:06:06

    όπως και όλες οι προηγούμενες....
    Αν κάποιος θελήσει να μάθει τι συνέβη πρέπει να συλλάβει τον ΓΑΠ και τους πρωτεργάτες της συμμορίας του και να τους κρεμάσει αλά Μουσολίνι.
    Τότε θα λακίσουν οι συνένοχοι και θα λαλήσουν οι προστάτες του

 4. δημητρης avatar
  δημητρης 01/11/2010 17:09:16

  ΞΕΣΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΕΜΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.

  • aengus avatar
   aengus @ δημητρης 01/11/2010 17:20:43

   Δεν υπάρχει περίπτωση να μην… Όπως και πολλοί άλλοι, κινητοποιώ ακόμη και υπερήλικες να ψηφίσουν, θα κάνω πολλά δρομολόγια…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.