#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/04/2008 01:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

''Ελληνικό λόμπι'' στις ΗΠΑ. Μύθοι και πραγματικότητες

Καθώς εντείνεται η πρωτοφανής κρίση στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ (δείτε εδώ: http://www.greekamericannewsagency.com) διαβάστε όσα γράφει γι αυτήν υπερατλαντικός αναγνώστης μας:


Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες, με αφορμή την ονομασία της ΠΓΔΜ, ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με το περίφημο ''ελληνικό λόμπι'' στις ΗΠΑ. ''Λόμπι'', σημαίνει συγκροτημένη ομάδα ιδιωτικών συμφερόντων ή εθνικών ομάδων (μειονότητες) που ασκούν πίεση στην πολιτική ηγεσία της χώρας, για την προώθηση των ζητημάτων τους. ''Ελληνικό λόμπι'' στις ΗΠΑ, σε συγκροτημένη -αν και μικρή- μορφή, υπήρξε ΜΟΝΟ την τριετία 1974-1977 (κυπριακό, ελληνοτουρκικά). Αλλά με πρωτεργάτες... Αμερικανούς πολιτικούς και τους Ελληνοαμερικανούς Σαρμπάνη, Μπραδήμα, Τσόγκα. ''Λόμπι'' σημαίνει πίεση με αποστολή επιστολών, e-mails κλπ (σε ποσότητες φυσικά) στους πολιτικούς και στον Λευκό Οίκο. Σημαίνει, επίσης, δυνατές ομογενειακές οργανώσεις, που μπορούν να κινητοποιούν τα μέλη τους ή να συμβάλουν οικονομικά στην εκλογή ή επανεκλογή πολιτικών.

Ως Ελληνισμός στις ΗΠΑ, ούτε δυνατές Οργανώσεις έχουμε, ούτε μπορούμε να στείλουμε έστω 10.000 επιστολές ή e- mails στον Λευκό Οίκο. Φυσικά, το μεγαλύτερο ''παραμύθι'' είναι η αριθμητική ''δύναμή'' μας. Οι ανεύθυνοι Έλληνες πολιτικοί και τα ελληνικά ΜΜΕ, ομιλούν για «τρία σύν» εκατομμύρια Έλληνες στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Είμαστε (απογραφή 2000) 1.170.000 Έλληνες ή Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής. Κατά συνέπεια, δεν είμαστε 1.500.000 ψηφοφόροι. Και είναι ζήτημα αν ψηφίζουμε συνολικά στις προεδρικές εκλογές 150.000-200.000 άτομα, αριθμός πολύ μικρός για τις ΗΠΑ, των -κοντά- 300 εκ. κατοίκων. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει μέλη 110.000 οικογένειες Ορθόδοξων, κατά 95% ελληνικής καταγωγής. Δηλαδή, ουσιαστικά εκπροσωπεί, το πολύ, 300-350.000 άτομα και δεν ασχολείται με την Ελληνισμό, αλλά με την προσέλκυση μελών, ''πιστών''. Οι ομογενειακές Οργανώσεις, μικρές αριθμητικά, είναι μισοδιαλυμένες. Οι Οργανώσεις, οι τριτοβάθμιες, υπάρχουν μόνο στα χαρτιά ή για τα ελληνικά ΜΜΕ (ΣΑΕ, Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο κλπ), που λειτουργούν με την έκδοση...ανακοινώσεων. Η ΑΧΕΠΑ το ίδιο.

Οι νέες γενιές δεν ασχολούνται με τον Ελληνισμό, επειδή οι ηλικιωμένοι, με τη νοοτροπία των δεκαετιών του '60 και του '70, δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στις Οργανώσεις, που τις θεωρούν ''κτήμα'' τους. Οι Έλληνες πολιτικοί που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, ουσιαστικά για τουρισμό, έρχονται σ' επαφή μόνο με τα μόνιμα ψώνια των ομογενειακών οργανώσεων και αγνοούν την πραγματικότητα. Οι μεσήλικες με μόρφωση, γνώση της σημερινής πραγματικότητας και πείρα, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο, απομονώθηκαν από τους μόνιμους-εγκάθετους, για να μην ''τους πάρουν τις θέσεις''. Σοβαρή προσπάθεια καταγραφής του Ελληνισμού και κινητοποίησής του ειδικά μέσω e-mails, δεν έγινε ποτέ.

Για τους παραπάνω λόγους, γιατί να ενοχληθεί ο πρόεδρος Μπους, όταν έλαβε στον Λευκό Οίκο, το 2004, μόνο 5-6.000 επιστολές ή e- mails, όταν οι Ισραηλινοί, Εβραίοι και μη, στις ΗΠΑ, στέλνουν το ολιγότερο 80.000 για δικά τους ζητήματα; Λογικά, είναι δυνατόν στις ΗΠΑ, οι κυβερνητικές Υπηρεσίες να μην γνωρίζουν πόσοι αριθμητικά είμαστε ως Έλληνες και πόσοι ψηφίζουμε; Αν έχουμε ''δύναμη'' ή όχι; ''Ελληνικό λόμπι'' για τους Έλληνες πολιτικούς και ειδικά τα ελληνικά ΜΜΕ ''υπάρχει'', γιατί έτσι τα συμφέρει να νομίζουν. Για όσους Έλληνες ζουν στις ΗΠΑ για δεκαετίες, γνώστες της κατάστασης, ''λόμπι'' ΔΕΝ υπάρχει, δεν υπήρξε, δεν μπορεί να υπάρχει. ''Λομπίστες'', ναι υπάρχουν. Κατά συνέπεια, καλό είναι να ζούμε με όνειρα και παραμύθια, αλλά η ωμή πραγματικότητα, μας προσγειώνει ανώμαλα...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φαφλατάκος avatar
  Φαφλατάκος 12/04/2008 04:09:20

  Οι αναγνώστες αυτού του άρθρου ας έχουν υπόψη τους, πως υπάρχει κι αντίστοιχος γενικός γραμματέας (Υπουργείου Τύπου σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ) Ζακόπουλος, που μοιράζει ενισχύσεις στα ομογενειακά ενημερωτικά μέσα. Είτε παραδοσιακά είτε ηλεκτρονικά. Για λόμπινγκ, για προπαγάνδα, για...

  Μοιράζεται μπόλικο χρήμα, τρελό χρήμα. Κι όποιος παίρνει, τρώει και δε μιλάει. Όποιος δεν παίρνει φωνάζει μέχρι να τον προσέξουν.

  Τώρα, ποιος είναι μέσο ενημέρωσης ή όχι (και "δικαιούται" επιχορήγηση), αυτό παίζεται.

  Αρκετοί τσιμπάνε χρήμα, στήνοντας και μια ιστοσελίδα, και μετά γεμίζοντας όλα τα blogs ελληνικού ενδιαφέροντος με copy & paste το ίδιο άρθρο... Για να φανεί πως κάνουν λόμπινγκ!!!!!!!

  Για αυτό γέμισαν όλα τα ελληνικά μπλογκς με σαχλαμάρες αυτών των τύπων, που υπόψη πως γράφουν - πληκτρολογούν με τα πόδια κι όχι με τα χέρια!

 2. thanos avatar
  thanos 12/04/2008 04:30:57

  Symfwnw mazi sou faflatako 100%

 3. Φαφλατάκος avatar
  Φαφλατάκος 12/04/2008 04:58:08

  Αυτά τα έμαθα από την εποχή του ΟΛΟΜΜΕ του ΣΑΕ, του Νιώτη και του Μαγκριώτη.

  Θα έλεγα πως τίποτε δεν άλλαξε, αλλά θα ήταν ψέμα. Τούτοι εδώ πέφτουν σαν λιμασμένοι. Πριν υπήρχε μια διαδικασία, μια σειρά, με χαρτάκια αριθμημένα...

  Οι τωρινοί πέφτουν όλοι μαζί στη θυρίδα του ταμείου, προξενώντας το αδιαχώρηστο, οχλαγωγία φωνασκία (τα πολιτιστικά-πολιτισμικά γμωρίσματα της διαχρονικής δεξιάς).

  Παλιότερα έλεγαν για τους νηστικούς πασόκους, που λίγδωσε το άντερό τους. Ε,, σήμερα διανύουμε ακριβώς την ίδια περίοδο, με τα ονόματα των κομμάτων αλλαγμένα.

  Κι ο μόνος που κάνει αντιπολίτευση είναι ο Χατζηνικολάου, Είναι να τρελαίνεσαι!

 4. Frixos13 avatar
  Frixos13 12/04/2008 07:53:40

  "Κι ο μόνος που κάνει αντιπολίτευση είναι ο Χατζηνικολάου, Είναι να τρελαίνεσαι!"
  !!!!!!!!!

 5. Suhoi avatar
  Suhoi 12/04/2008 10:22:24

  Φαφλατάκος για το ομογενειακό "λόμπυ": "Αυτά τα έμαθα από την εποχή του ΟΛΟΜΜΕ του ΣΑΕ, του Νιώτη και του Μαγκριώτη. Θα έλεγα πως τίποτε δεν άλλαξε, αλλά θα ήταν ψέμα. Τούτοι εδώ πέφτουν σαν λιμασμένοι. Πριν υπήρχε μια διαδικασία, μια σειρά, με χαρτάκια αριθμημένα".

  Προς Φαφλατάκο: Το ότι "τούτοι δώ πέφτουν σαν λιμασμένοι", είναι απολύτως βέβαιον. Απλά, ίσως θέλουν μιά εκπαίδευση από το Νιώτη (να τους δείξει πως γίνονται οι ελληνοποιήσεις από την πρώην ΕΣΣΔ- αν και δεν έχει μείνει πια κανείς εκεί) και από τον Μαγκριώτη (για να τους δείξει πως μοιράζονται τα κονδύλια σε "ημετέρους" και λαμόγια στη Γεωργία- άραγε γιατί η ΝΔ ποτέ δεν έβγαλε σε ποιό δρομάκι της Τιφλίδας χάθηκαν κάτι εκατομμύρια ευρώ;) και βέβαια για να τους δείξει πως η Ελλάδα στηρίζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική με ελληνικά και κοινοτικά χρήματα στην Ουκρανία (θυμάστε που ο Μπούς ήθελε να την βάλει στο ΝΑΤΟ;).

 6. spiros avatar
  spiros 12/04/2008 15:01:42

  ton kako sou ton kairo, kretine

 7. Ανάδελφος avatar
  Ανάδελφος 12/04/2008 16:54:43

  Πριν χρόνια, γύρω στα 1997, γράφτηκα σε μια ηλεκτρονική λίστα αλληλογραφίας που συντηρούσε κάποιο HEC (Hellenic Electronic Center http://www.greece.org/) με μέλη ομογενείς.

  Τρόμαξα με τα mails που είδα να διακινούνταν σε αυτήνν τη λίστα από "υποτίθεται" έλληνες ομογενείς των ΗΠΑ της Ωκεανίας κλπ.

  Οι άνθρωποι είναι 1000 χρόνια πίσω και νόμιζαν πως στην Ελλάδα κακοπερνούσαν ο άνθρωποι από τους κομμουνιστές (έτος 1997) και ήθελαν να οργανώσουν προσπάθειες αποτίναξης του κομμουνιστικού ζυγού!

  Αυτοί ήταν δυστυχώς κάποιοι απο τους ομογενείς μας!

  Τους διαολόστειλα την τρίτη μέρα. Τόσο άντεξα!

 8. Ε. avatar
  Ε. 12/04/2008 17:47:30

  Δείτε και μία άλλη άποψη (πιο ολοκληρωμένη κατά τη γνώμη μου) στο Where Have We Gone Wrong? (12/04/07) του Marcus A. Templar
  http://www.hellenicnews.com/readnews.html?newsid=7709&lang=US

  Υ.Γ Όσον αφορά το σημείο "They are the ones who signed a document relieving former President Clinton from his pledge not to recognize the FYROM, but they think they are not at fault, since they abode with the Greek government's request." αναφέρεται στο ξεπούλημα της υπόθεσης της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. από τον Μητσοτάκη το 1992-93, όπως περιγράφεται από τον Κρις Σπύρου στο http://www.noiazomai.net/chrisspirou.html

 9. DAN avatar
  DAN 12/04/2008 18:41:13

  ΄Οταν διαβάζει κάποιους σαν τον Suhoi τι να κάνει και τι να πει ο άνθρωπος...

 10. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 12/04/2008 20:39:54

  11:40,
  αν έγραφες "σας έχουν γραμμένους στον δονητή τους", θα ακουγόταν ...αληθοφανέστερο, για την ποιότητα των Ελλήνων που θα έλεγαν αυτά που υποστηρίζεις ότι λένε. Και για να 'χουμε καλό ρώτημα, εσύ με ποια χώρα- έθνος συγκρίνεις την Ελλάδα και την βγάζεις off;

  Ρητορική ερώτησις: Γιατί ΜΟΝΟ οι "ανώνυμοι" βωμολοχούν χυδαία -και συνήθως γράφουν με κεφαλαία;

 11. Suhoi avatar
  Suhoi 12/04/2008 21:02:05

  Προφανώς ο φίλος DAN δεν ξέρει καλά ούτε το θέμα των ελληνοποιήσεων (θυμάσαι στις εκλογές του 2000 που δίνονταν διαβατήρια με βαλίτσες εγγράφων που μεταφέρονταν από την Κύπρο στην ΓΑΔΑ) ούτε τα κατορθώματα Μαγκριώτη στη Γεωργία και τη Νότια Ουκρανία.

  Προς Anonymous 7: Δεν πειράζει φίλε μου, μας τιμά εμάς τους επαρχιώτες αυτό που λές. Μακριά από μας οι κάθε λογής Αγκνιου, κ.ο.κ. Αυτά για τους ελληνοαμερικάνους που είναι πιο αμερικάνοι άπό τους αμερικάνους και που επανειλημμένως έχουν πουλήσει τους επαρχιώτες Ελλαδίτες. Δεν αφορά όμως, τους Ελληνο-αμερικάνους που εξακολουθούν να παλεύουν για την μακρινή πατρίδα τους.

  Και κάτι ακόμα: Εντάξει το μοιρολόϊ είναι χαρακτηριστικό μας. Μήπως οι απόδημοι δεν είναι μια ζωή στην κλάψα. Κάνε μας τη χάρη. Μεγάλε, άλλο να λές ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι που αξίζουν δεν προκόβουν και τους τρώνε οι μετριότητες και οι φελλοί -όπως αποδεικνύεις κι εσύ ότι είσαι με τη φρασεολογία σου- και άλλο ότι όλοι οι Ελληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, δίέπρεψαν. Παντού υπάρχουν τα καθίκια.

 12. omogenhs avatar
  omogenhs 13/04/2008 01:19:36

  Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πριν μια βδομάδα στο ''Καλάμι'', δεν ειναι επιστολή ''υπερατλαντικού φίλου'':
  http://www.kalami.net/2008/omogeneia/lobby0308

 13. Μπούμπουκας avatar
  Μπούμπουκας 13/04/2008 11:12:13

  για τον Ε (από το ΕΛ? του λιακουρα?)

  στα υπόψη πως οι διεθνείς συμβάσεις του οηε, η διακήρυξη των δικαωμάτων του ανθρώπου έρχονται σε αντίθεση με τα περιεχόμενα του ΠΑΓΚΟΣΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ (!!!!!!! αυτού και του υπολογιστή του) νοιάζομαι.νετ

  πως όσα γράφονται εκεί μέσα παραπέμπουν ίσως συνεριμικά σε πολύχρονη νεύρωση (διανοητικοποίηση των πραγμάτων). σε ανάγκη ψυχίατρου.

  ίσως στο δαφνί να έχουν ίντρανετ (τοπικό δίκτο όχι συνδεμένο στο ίνερνετ) για αυτές τις ανάγκες έκφρασης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.