11/12/2009 12:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελληνική τράπεζα πουλάει ομόλογα και καμαρώνει

Το κείμενο που ακολουθεί ανέβηκε  χθες στο Stockwatch το οποίο είναι το σημαντικότερο οικονομικό site στην Κύπρο. Σήμερα το αναδημοσιεύουν η Ημερησία και το Βήμα.

Φαίνεται ότι μια ελληνική Τράπεζα, όπως είναι η Τράπεζα Κύπρου «καμαρώνει» που δεν έχει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επειδή τα πούλησε και έβγαλε κέρδη! Αν αυτό το λένε δημόσια Έλληνες τραπεζίτες γιατί κατηγορούμε τους ξένους ότι ρίχνουν στα… αζήτητα τα ελληνικά ομόλογα! Θα μπορούσαν απλά να πωλήσουν τα ελληνικά ομόλογα και να κερδίσουν χωρίς να υπερηφανεύονται γι αυτό. Δηλαδή οι εχθροί μας τι χειρότερο θα πρέπει να κάνουν;

BOCY: Πώλησε ελληνικά ομόλογα €1,7 δισ.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν επηρεάζουν σημαντικά τους σχεδιασμούς και την κερδοφορία της Τρ. Κύπρου εκτιμά η διοίκηση του Συγκροτήματος. Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο πρώτος γενικός διευθυντής του Συγκροτήματος, Γιάννης Κυπρή, σημειώνει ότι ο περιορισμένος κίνδυνος της Τράπεζας σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και η ισχυρή καταθετική ρευστότητα περιορίζουν τους κινδύνους από τη δεινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ η ραγδαία ανάπτυξη στη Ρωσία θα αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες εισοδημάτων από την κάμψη της πιστωτικής επέκτασης και τις επισφάλειες.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και την προχθεσινή επιβεβαίωση των διαβαθμίσεων της Τράπεζας από τους Fitch, ο κ. Κυπρή ανέφερε στη StockWatch ότι από την αρχή του έτους η Τράπεζα μείωσε την έκθεση της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από €1,8 δισ. σε €0,1 δισ. τον Οκτώβριο, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη που περιλήφθηκαν στους λογαριασμούς των δύο προηγούμενων τριμήνων.

Επαναλαμβάνοντας όσα είπε στους αναλυτές πριν ένα μήνα περίπου, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος, ο κ. Κυπρή σημειώνει ότι «η έκθεση της Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα είναι πολύ μικρή». «Για μας δεν υπάρχει κίνδυνος πλέον».

Η έκθεση στα ομόλογα είναι ένας από τους βασικούς λόγους προβληματισμού των ξένων αναλυτών για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, αφού η διολίσθηση της αξίας τους αναμένεται να έχει ανάλογη επίδραση και στους λογαριασμούς τους.

Πέραν του θέματος των ομολόγων, ο κ. Κυπρή σημειώνει επίσης πως η Τράπεζα δεν επηρεάζεται από την απόσυρση της φθηνής ρευστότητας που έχει διαθέσει τον τελευταίο χρόνο σε ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Από πλευράς ρευστότητας, η Τρ. Κύπρου έχει μια από τις καλύτερες στην αγορά, επομένως αν αποσυρθεί το funding, δεν επηρεαζόμαστε».

Σύμφωνα με τους Fitch, που επιβεβαίωσαν την Τρίτη τα ratings της Τρ. Κύπρου, τα τρία τέταρτα της χρηματοδότησης της Τράπεζας προέρχονται από καταθέσεις.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αναμένεται βέβαια να αφήσει εντελώς ανεπηρέαστη την Τρ. Κύπρου….

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 11/12/2009 13:22:30

  Στεγαστικά από Ελλάδα δεν έχουν μέσα; Δεν το πιστεύω.
  Και ο Εφραίμ, τόσο καιρό, κατευθείαν σε "ξένο νόμισμα" δανειζόταν; Και σε ποιά ισοτιμία;

 2. Απόστολος Αθηναίος avatar
  Απόστολος Αθηναίος 11/12/2009 14:26:18

  Τώρα γιατί η Τράπεζα της... Κύπρου έχει υποχρέωση ΚΑΙ απέναντι στην Ελληνική Δημοκρατία -εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία, τους μετόχους, και τους πελάτες της- εμένα μου διαφεύγει...
  Θα έγινε η Ένωσις χθες βράδυ την ώρα που κοιμόμουν φαίνεται.

  • ΙΑΝΟΣ avatar
   ΙΑΝΟΣ @ Απόστολος Αθηναίος 11/12/2009 15:25:22

   Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΑΒΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΑ 25 ΔΙΣ ;;;;;;;;;

   • greekpoliticalreview avatar
    greekpoliticalreview @ ΙΑΝΟΣ 12/12/2009 13:38:29

    ΌΧΙ

 3. El Gekko avatar
  El Gekko 11/12/2009 14:49:34

  Μιά χαρά έκαναν και πούλησαν τον Οκτώβριο, που ξέρεις μπορεί τώρα να ξαναγοράσουν.
  Μην σας απασχολεί τι γίνεται στην αγορά ομολόγων, αυτό θα μας απασχολήσει όταν έρθει η ώρα να δανεισθούμε.
  Μέχρι τότε λίγοι φοβούνται και πουλάνε, περισσότεροι πουλάνε για να αγοράσουν τα νέα ομόλογα με υψηλότερα επιτόκια.
  Οι συγκεκριμένεςαγορές είναι ρηχές και πάντα υπάρχει πάτος.

  Στο μηδέν άλλωστε αγοράζω ΕΓΩ όλο το χρέος και το διαγράφω.

  Αν το Ελληνικό Δημόσιο αντί να βγει στη ζητιανιά εκδόσει 2ετή ομόλογα με καθαρό (αφορολόγητο) 3,4,5% με δημόσια εγγραφή θα έχει πρόβλημα να βρεί 5 δις από την εσωτερική αγορά;

 4. giorgos avatar
  giorgos 11/12/2009 18:13:35

  Το χρήμα δεν έχει πατρίδα.
  Το χρήμα δεν θέλει να υπάρχουν πατρίδες, γιατί τις φοβάται.
  Το χρήμα έχει βάλει στο στόχαστρο την δική μας πατρίδα.
  Μέσα από τις συνειδήσεις μας!
  Ότι τίποτε δεν γίνεται χωρίς αυτό!!
  Πολλές φορές στη ζωή μας έρχεται η στιγμή που "πρέπει να διαλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις"!!!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ giorgos 12/12/2009 18:04:21

   Το χρήμα, Γιώργο, έχει ανέκαθεν στο στόχαστρο όλες τις πατρίδες. Ειδικά το χωριό μου, να ξέρεις το ρήμαξε. Το γέμισε πολυκατοικίες τύπου Κυψέλης και χλεχλέδες με τζίπ.
   Όχι, θα κάνει εξαιρέσεις.

 5. Incho avatar
  Incho 12/12/2009 22:22:27

  Η τράπεζα Κύπρου (που λειτουργεί στην Ελλάδα) παρόλο το όνομά της είναι Ελληνική Τράπεζα, και δεν είναι Κυπριακή Τράπεζα.

  Στην Κύπρο υπάρχει με το ίδιο όνομα τράπεζα, που είναι Κυπριακή Τράπεζα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.