#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/02/2012 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελληνικά πολιτικά τζάκια και γερμανικά συμφέροντα

[caption id="attachment_148439" align="alignnone" width="500" caption="Ο Μητσοτάκης με τον πρώην Καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ"][/caption]

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Θυμάμαι όταν πριν αρκετά χρόνια ένας Αμερικανός υπουργός εξωτερικών είχε τολμήσει να προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα, πυροδοτήθηκε πολιτικός σεισμός που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε βαθιά κατάψυξη τις διμερείς σχέσεις.

Σήμερα, οι Γερμανοί όχι μόνο επιχειρούν να μας υπαγορεύσουν πότε θα στήσουμε κάλπες, αλλά μας επιβάλουν και τι πρέπει να…ψηφίσουμε, χωρίς φαινομενικά να ανοίγει μύτη.

Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί μας συνήθισαν την περίοδο της μεταπολίτευσης σε χονδροειδείς παρεμβάσεις, κυρίως όμως γεωπολιτικού τύπου, που υπαγορεύονταν από μία στρεβλή ιεράρχηση των στρατηγικών τους προτεραιοτήτων. Οι παρεμβάσεις αυτές οδήγησαν σε σφοδρό κύμα αντι-αμερικανισμού, ενθαρρύνοντας ακόμη και το φαινόμενο της τρομοκρατίας που σε πρώτο στάδιο, φόρεσε έναν «αντι-ιμπεριαλιστικό μανδύα».

Κοινή πεποίθηση των περισσότερων Ελλήνων πολιτικών στην δεκαετία του ‘80 ήταν ότι χωρίς το «νεύμα» της πρεσβείας δεν είχαν τύχη στην διεκδίκηση ανώτατων αξιωμάτων εξουσίας. Τα πράγματα όμως άλλαξαν με την σταδιακή, αλλά επίμονη και στοχευμένη διείσδυση του γερμανικού παράγοντα στα πολιτικά πράγματα της χώρας και την ταυτόχρονη εγκατάσταση γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών σε ελληνικό έδαφος.

Το «επενδυτικό» ενδιαφέρον της μεταπολεμικής Γερμανίας για την Ελλάδα, δεν ανιχνεύεται μόνο τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως υπενθυμίζουν οι Φαινάνσιαλ Ταιμς σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση του Τόνυ Μπάρμπερ με τίτλο: «Οι Έλληνες απευθύνουν κραυγές πόνου στη Γερμανία» η πρώτη «συναλλαγή» της Βόννης με το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο χρονολογείται το 1957.  Τότε οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Μαξιμίλιαν Μέρτεν, πρώην στρατιωτικό διοικητή της κατοχικής Θεσσαλονίκης, γνωστό ως «χασάπη», ο οποίος και καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου σε 25 χρόνια φυλάκιση. Σιωπηρά, λίγο καιρό αργότερα, ο Μέρτενς απελευθερώθηκε και μόλις το 1990, ήρθαν στο φώς ιστορικά αρχεία  που αποκάλυψαν ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση ικανοποίησε αίτημα της Βόννης για να διασφαλίσει «οικονομική συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Δυτική Γερμανία»!

Σας κάνει εντύπωση; Αλήθεια πόσα πολιτικά τζάκια «χτίστηκαν» τα τελευταία χρόνια, χάρις στις αγαστές σχέσεις με το γερμανικό πολιτικό και βιομηχανικό στερέωμα; Να σας θυμίσω τον «γερμανοτραφή», Κώστα Σημίτη με τον αδελφό που διέπρεπε ακαδημαικά, χάρις στις επαφές του με τα σαλόνια της γερμανικής Καγκελαρίας; Η τις προνομιακές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την γερμανική άρχουσα πολιτική και…επιχειρηματική τάξη.

Προσωπικά βρίσκω αδιανόητη, ακόμη και την λειτουργία της Ζήμενς στην Ελλάδα του σήμερα, όταν δεν έχει προσδιορισθεί το ύψος της αποζημίωσης για τα άγρια λαδώματα Ελλήνων πολιτικών που στοίχισαν δεκάδες εκατομμύρια στην τσέπη του απλού φορολογούμενου. Βρίσκω ακόμη παράδοξη την πρόσφατη έγκριση από την βουλή σύμβασης της εν λόγω εταιρείας για την λειτουργία σταθμών του μετρό, έστω και αν για λόγους συγκοινωνιακής τάξης αυτό σε άλλες εποχές θα αποτελούσε αυτονόητη επιλογή.

Διερωτώμαι, πώς στο καλό θα πιέσουμε τους Γερμανούς, ή έστω θα αποκρούσουμε με δικά μας μέσα την πρόθεση τους να μας καταστήσουν δευτέρας διαλογής αποικία, όταν εξακολουθούμε να τους αντιμετωπίζουμε με πολιτική «ανοιχτών θυρών» στις επιχειρηματικές τους επιδιώξεις; Όλα αυτά γίνονται από την κεκτημένη ταχύτητα των…δημοσίων σχέσεων του Χριστοφοράκου; Η υπάρχουν ακόμη δεσμοί που επιβάλλουν σε Έλληνες πολιτικούς να…υποβάλουν διαπιστευτήρια, αντί για την Βασιλίσσης Σοφίας, στη γερμανική πρεσβεία;

(δημοσιεύεται στον "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 18/02/2012 12:49:38

  Πολύ εύλογα τα ερωτήματα. Να προθέσω και εγώ ενα:
  Εδώ μας χρωστάνε 500 δις και το αναγνωρίζουν και οι πολιτικοί μας έχουν κρεμάσει το λαο για 300 δίς που τα μισά είναι η φούσκα χρέους που δημιούργησαν οι siemens Krupp κ.λ.π. και συζητάμε ακόμα αν θα μας αφήσουν να ψηφίσουμε και πότε?

 2. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 18/02/2012 13:03:36

  ¨ΖΗΣΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ¨. Όταν η βλακεία με την βία αυτών που αποφασίζουν για μας –χωρίς εμάς, παράγει το ΑΙΣΧΟΣ .

  Γερμανοί πολίτες από το Αμβούργο –που ήρθαν στην Ελλάδα για να διαμαρτυρηθούν – για την πολιτική της πατρίδας τους, η οποία μετατρέπει την Ελλάδα σε αποικία του 18ου αιώνα-ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ - από την λεγόμενη ¨Ελληνική Αστυνομία¨ , όλοι , σύμφωνα με την ναζιστική αρχή της ¨συλλογικής ευθύνης¨ ( ¨Kollektiv Schuld¨ ) για προσαγωγή στην ¨Ασφάλεια¨ , επειδή ¨κάποιος¨ , όπως ισχυρίζονται , πέταξε ένα αυγό προς το ¨μέτωπο¨ της πρεσβείας .

  Η Ομάδα των πολιτών αυτών είχε έρθει και το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα για να διαμαρτυρηθεί έξω από την Γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα - και για να ¨συστήσει¨ στους Έλληνες να ζητήσουν τις ¨Επανορθώσεις¨ από την χώρα τους , αντί να υποτάσσεται σ΄ αυτήν με εξευτελιστικούς όρους ¨δανείων¨. Το θέατρο του παραλόγου , εάν σκεφτεί κανείς το τι κάνουν οι Έλληνες γι΄αυτό το ζήτημα. Με ποιανού ¨έγκληση¨- εντολή ¨προσήχθησαν¨ , της Kommandatur της Τρόικας/Reich-enbach, των Ελλήνων-υπαλλήλων της η της γερμανικής πρεσβείας; Δείτε το εξοργιστικό βίντεο, η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα – Όχι η Ελλάδα στην Γερμανία.

  Ευχαριστούμε τους λίγους Γερμανούς – ¨Δίκαιους των Εθνών¨- που έχουν το θάρρος , το κουράγιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να διαμαρτύρονται κατά της αδικίας και την καταπίεση των λαών και ενάντια στις πολιτικές της ¨πατρίδας τους¨ , δηλαδή των Γερμανών βιομηχάνων/τραπεζιτών.

  Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών – Voelker der Welt vereinιgt Euch – Internationale Solidaritaet .

  Προσαγωγές Γερμανών διαδηλωτών
  http://www.youtube.com/watch?v=HRCZufxc6QM

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/02/2012 13:03:39

  Πες τα χρυσόστομε γιατί τσιμπιέμαι μπας και ονειρεύομαι...

  Ο "αντιαμερικανισμός" ή οι αμερικανικές παρεμβάσεις ήταν κυρίως επί ψυχρού πολέμου και δεν είχαν σκοπό την απομύζηση της Ελλάδας, αλλά την διασφάλιση αυτών των συμφερόντων που οι Αμερικανοι θεωρούσαν "ζωτικά" για αυτούς. Ο αντιμαερικανισμός του 63 είχε σχέση με την Κούβα και τους πυραύλους στην Τουρκία. Μπορεί εμείς οι αφελείς να βλέπαμε "ιδεολογίες" αλλά υπήρχε πόλεμος (και ένα σοβιετικο "εμπορικό" γεμάτο κεραίες πάντα έξω από την Σύρο να ακούει την ...Φραγκοσυριανή. To μαρκετινγκ της οδοντόκρεμας Colgate ήταν με διαφήμιση. Όχι με το ζόρι.

  Πάντα απορούσα για τον αντιαμερικανισμό του 90 και του 2000. Από άτομα που δεν ξέρουν τίποτα για το 63 στην Κούβα ή το 67 στο Ισραήλ, ή για το (Γαλλικό πρόβλημα του) Βιετνάμ του 70. Και αν πριν το 90 υπήρχε Σοβιετία, μετά το 90 υπάρχει ΜΟΝΟ το 4ο Ράϊχ. Όσο για τον μετά το 90 αντιαμερικανισμό μόνο Γερμανούς ή Τούρκους βλέπω. Δεν βλέπω Ρώσους. Αχ αυτοί οι φίλοι μας οι Παλεστίνιοι... L' enfant gate των Γερμανών πονόψυχων στον Β' ΠΠ, και των νεοΟθωμανών ακτιβιστών και όλων των δικών μας "αριστερών" συνοδοιπόρων, οι κακοί Εβραίοι...

  Το ελληνικό κεφάλαιο που φτιάχτηκε με Αμερικανική βοήθεια (και αμερικανογερμανική χρηματοδότηση) την δεκαετία του 50 και 60 ξηλώθηκε το 80 και 90 από νέα τζάκια που δεν είναι τίποτα άλλο παρα γερμανοτσολιάδες ομοτράπεζοι των Χριστοφοράκων. Και το επεισόδιο της ΑΓΕΤ, το μετάιχμιο. Ο κακός Τσατσος και το (ευρω)καρτέλ.

  Οι Αμερικάνοι είχαν και έχουν τα συμφέροντά τους. Εμείς τα δικά μας. Και κάπου μεταξύ Πολωνίας και Γαλλίας υπάρχει η αθώα μαύρη τρύπα, που ούτε μιλάει, ούτε λαλάει, αλλά σχεδιάζει non-stop. Οι κρίσεις έχουν ένα καλό. Πέφτουν οι μάσκες.

 4. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 18/02/2012 13:18:05

  Δίπλα στην φωτογραφία του Herr Mitsotakis προσθέστε και Μποδοσάκη , Λάτση , Γκέρτσο , Σημίτη , Χατζημαρκάκη και πολλές επίσης σοσιαλδημοκρατικές και άλλες ¨αριστερές προοδευτικές¨ προσωπικότητες , ¨ίσως ¨ και τους Έλληνες Ακαδημαϊκούς ¨Ευρωπαϊστές¨ , φίλους του Κον-Μπεντίτ που τον τίμησαν πριν μερικές μέρες στο Πανεπιστήμιο

  Ψάχνω μια ερμηνεία της λέξης ¨5η Φάλαγγα¨ και το πως προετοίμασε τον Β΄Π.Π.και την παράδοση πολλών χωρών ¨αμαχητί¨. Βοηθήστε θέλω κάτι να πω στα παιδιά μου.

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ ΝΤΑΝΤΟΝ 18/02/2012 14:09:57

   Σωστά ο συντάκτης καταγράφει το ο δίκαιος ¨Αντιαμερικανισμός¨ στην Ελλάδα έγινε η συγκάλυψη και το εφαλτήριο του ΦΙΛΟΓΕΡΜΑΝΙΣΜΟΥ των Δεξιο-Αριστερών πολιτικών δυνάμεων.

   Επί της αρχής κάνει σωστές διαπιστώσεις το άρθρο. Αφήνει βέβαια την αίσθηση κάποιων ¨ελαφρυντικών¨ για τους Αμερικάνους Γκάουλάιτερ μεταπολεμικά στην Ελλάδα ( και θα διαφωνούσα μ΄ένα τέτοιο συμπέρασμα ) που , εκτός από την καταπίεση και τις δικτατορίες κοινοβουλευτικές/στρατιωτικές , την καταδίκασαν στην στρεβλή ¨ανάπτυξη¨ και την εξάρτηση. Επί της αρχής όμως έχει δίκιο , μέσω της 5ης Φάλαγγας ο Αντιαμερικανισμός έγινε Φιλογερμανισμός και ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ του διαχρονικού ρόλου της Γερμανίας. Και το γεγονός αυτό το πληρώνουμε σήμερα ¨γεμάτοι έκπληξη και απογοήτευση¨ για τα χαμένα όνειρα.

 5. Nik avatar
  Nik 18/02/2012 14:50:27

  Είναι για λύπηση οι Γερμανοί. Δεν κατόρθωσαν να γίνουν μεγάλη ηπειρωτική δύναμη στρατιωτικά, λόγω Ρωσσίας. Ναυτικά δεν τους βγαίνει η τοποθεσία. Εμπορικά η Κίνα προσφέρει τώρα 80 τοις εκατό της ποιότητας τους στο 20 τοις εκατό της τιμής, και ο συσχετισμός μάλλον θα γίνει χειρότερος σύντομα. Βάλαν και μια παλιά Κνίτισσα αρχηγό και έδεσε το πράμα.

  Κατανοητό λοιπόν να βγάζουν το άχτι τους εκεί που τους παίρνει για να δείξουν πυγμή. Κρίνοντας από τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα δυτικών ΜΜΕ μάλλον τους πήραν χαμπάρι.

  Την αληθινή τους φάτσα θα την δούμε αν βρούμε πετρέλαια σε αδιαμφισβήτητη περιοχή.

 6. foufoutos avatar
  foufoutos 18/02/2012 20:59:21

  Θυμάμαι όταν πριν αρκετά χρόνια ένας Αμερικανός υπουργός εξωτερικών είχε τολμήσει να προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα, πυροδοτήθηκε πολιτικός σεισμός που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε βαθιά κατάψυξη τις διμερείς σχέσεις.
  πως και δεν θυμάσαι ότι πράγματι έγιναν οι εκλογές όπως πρόβλεψε με την αποστασία Συμπιλίδη για να επανέλθει ο τρισμέγιστος Ανδρέας για να σώσει την χώρα από τον Μητσοτάκη και έφερε τα πράγματα εδώ που έφθασαν τόσο ο ίδιος , όσο και οι διάδοχοί του Σημίτης, Κωστάκης Καραμανλής και ΓΑΠ?
  τι σε ενοχλεί? που δεν θα γίνει πρωθυπουργός ο Κουβέλης ή που θα μείνει ο Παπαδήμος?
  πότε θα πείτε και μια φορά αλήθεια άξιοι απόγονοι του Γιόζεφ?

 7. τάσος avatar
  τάσος 19/02/2012 05:54:32

  μην τους ξεχωρίζετε, μπερδεύετε τον κόσμο. η γερμανία είναι ο ρεγουλάτορας κοχλίας της αμερικάνικης επέμβασης στην ελλάδα. εξ'αρχής παπάγους καραμανλήδες κλπ στους γερμανούς η αμερική τους έστελνε για τα περαιτέρω.

 8. TED avatar
  TED 19/02/2012 12:55:14

  Είναι πολλοί οι γερμανοτέτοιοι της πολιτικής.

  Στα πολύ γρήγορα μου έρχονται στο νου:

  Μητσοτάκης
  Παπούλιας
  Τσοχατζόπουλος
  Σημίτης
  Πετσάλνικος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.