#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/01/2011 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελληνικά ομόλογα: από σκουπίδια μπορεί να γίνουν διαμάντια;Το Χρηματιστήριο πήρε την ανιούσα, καθώς ξαφνικά μας προέκυψε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση μέρους του ελληνικού χρέους με ένα «έξυπνο κούρεμα» που θα μπορούσε να είναι και αποδοτικό αν υλοποιηθεί σωστά. Η ύπαρξη του σχεδίου που καταγράφhke από τη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» διαψεύσθηκε  ωστόσο τόσο από την ελληνική όσο και από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ανεξάρτητα όμως από τις διαψεύσεις, έχει σημασία από πού διασπείρεται η φήμη. Αν υπάρχει κινητικότητα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα δεν έπρεπε να βγει στη δημοσιότητα. Αν απλά είναι μια θεωρητική πρόταση, τότε εξετάζεται ως τέτοια, αλλά και πάλι μπορεί και να καίγεται με τη δημοσιοποίηση της.

Στην πράξη, αν προσεγγιστεί προσεκτικά η πρόταση των Γερμανών, έχει ενδιαφέρον.  Προτείνουν όπως η Ελλάδα απορροφήσει κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για να μπορέσει να προεξοφλήσει ένα μέρος των ομολόγων που κατέχουν θεσμικοί, στις τρέχουσες τιμές.

Δηλαδή ένα ομόλογο που εκδόθηκε στην τιμή 100 και σήμερα -μετά τις σημαντικές απώλειες που έχουν καταγραφεί- διαπραγματεύεται στο 70, θα μπορέσει το Δημόσιο να το εξαγοράσει σε αυτήν την τιμή, επιτυγχάνοντας διπλό στόχο: να γλιτώσει το 30% του δανεισμού αλλά και να απαλλάξει τους θεσμικούς από ένα «βάρος» που θεωρούν ότι αποτελούν για τα χαρτοφυλάκιά τους τα ελληνικά junk -μετά τις αξιολογήσεις- ομόλογα.

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για «hair cut», αλλά για αφαίρεση extensions.  Το ελληνικό Δημόσιο θα πάει στη δευτερογενή αγορά, και θα αγοράσει τα ομόλογά του, στις τιμές που θέλουν να τα ξεφορτωθούν οι κάτοχοί τους. Το σχέδιο όμως έχει και άλλες παραμέτρους. Αν υλοποιηθεί χωρίς να υπάρξει προηγούμενη συμφωνία με τους πιστωτές - κατόχους ομολόγων υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσει η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης και μόλις γίνουν οι πρώτες αγορές, οι θεσμικοί να επαναξιολογήσουν τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία από σκουπίδια ενδέχεται να μετατραπούν σε διαμάντια μέσα σε μια νύχτα. Αλλά κι αυτό αν συμβεί και ξαφνικό τα ομόλογα μας πάρουν αξία, πάλι καλό δεν είναι για μας;

Έτσι η υλοποίηση του πρέπει να γίνει ταχύτατα, ταυτόχρονα, σε συμφωνία με τους μεγάλους θεσμικούς πιστωτές και χωρίς προαναγγελία στα μέσα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συμφωνία αμοιβαίου συμφέροντος, αν και οι δύο πλευρές θεωρήσουν ότι είναι, έξω από την αγορά, τη διαπραγμάτευση των «χαρτιών» και τους «οίκους». Αυτό που αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά είναι ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι.

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/01/2011 11:11:44

  Εάν γίνει αναδιάρθρωση, μερικά χαρτιά θα πάρουν την αναιούσα, αλλά, και τονίζω το "αλλά", με την προϋπόθεση ότι η αναδιάρθρωση είναι βιώσιμη. Εάν η Ελλάδα που θα προκύψει με τους όρους της αναδιάρθρωσης είναι βιώσιμη.

  Έχουν γίνει αναδιαρθρώσεις βιώσιμες και μη βιώσιμες. Το κλειδί, όπως λέει και ο Σαμαράς, είναι η ανάπτυξη. Την λέξη αυτή, "ανάπτυξη" ΔΕΝ την έχουν οι σοσιαληστές. Αυτοί καταλαβάινουν αναδιανομή, αρπαχτή... τέτοια.

 2. φωτεινη avatar
  φωτεινη 22/01/2011 11:38:49

  μια ασχετη ερωτηση εχει μπλοκαρει η αρχικη σελιδα η εχω προβλημα εγω?

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/01/2011 11:41:09

  Μη ξεχνάμε ότι μεταξύ δανεισθέντος εκδότη (Ελληνικό Δημόσιο) και πιστωτών αγοραστών (ομολογιούχες τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία) υπάρχουν σήμερα τρίτοι "παίκτες", που δραστηριοποιούνται στην αναμπουμπούλα - εννοείται δι' ίδιον όφελος: Ήτοι, έχουμε και λέμε, ΕΚΤ, προσφάτως και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και οι προδφάτως ενδιαφερθέντες "σαμουράι" και "σαολίν".
  Το "παιχνίδι" είναι πιό πολύπλοκο απ΄ότι φαίνεται, έχει πολλούς παίκτες και χαρακτηριστικά πόκερ, για να μη πώ "παπά". Σε τέτοια παιχνίδια δεν γίνονται συμφωνίες. Κάποια στιγμή, όταν είναι έτοιμη και πρόθυμη, η "μπάνκα" θα μοιράσει τα χαρτιά που θέλει, όπως αυτή νομίζει, θα πέσουν στο τραπέζι άσσοι, παπάδες και καλογέροι και εκέινη θα είναι η "στιγμή της αλήθειας".
  Ένα λέω, από καιρό: Το λάθος που κάνουν κάποιοι "οικονομικοί σοφοί", είναι ότι εδώ δεν είναι Αργεντινή, Βολιβία ή Μανχάτταν: Στην Ευρώπη, η πολιτική ταλαντεύεται και αργεί, εκνευριστικά ίσως, αλλά στο τέλος πάντα αυτή αποφασίζει, ηγεμονικά και μονοπωλιακά, και τότε η "αγορά" στέκεται σούζα.

 4. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 22/01/2011 11:48:58

  Πολύ σωστά ! Ανάπτυξη με νοοτροπίες Σηφουνάκη , Μπιρμπίλη, Κατσέλη, Ρέππα, Σκανδαλίδη, και των άλλων ανεπάγγελτων σοσιαλι(η)στών ΔΕΝ γίνεται...
  Ομως πρέπει και ο Σαμαράς να μας δώσει συγκεκριμμένα δείγματα γραφής, προγράμματα, άμεσες ενέργειες , και όχι γενικότητες.
  Πάντως παραμένω επιφυλακτικός γιά την ΝΔ, αργεί πολύ...

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/01/2011 11:50:36

  Ομόλογα πουλούν ήδη (ή θα πουλήσουν άν το "σενάριο" εφαρμοστεί) στις τωρινές "πεσμένες" αγοραίες τιμές, όσοι θεσμικοί ομολογιούχοι θέλουν. Δεν γίνεται με εξαναγκασμό. Όσοι δεν θέλουν, θα διακρατήσουν.
  Άν το "σενάριο" εφαρμοστεί και είναι επιτυχές, τα ομόλογα θ' ανέβουν απότομα. Οι τωρινοί αγοραστές (ΕΚΤ, Κινέζοι, Ιάπωνες, Νορβηγοί, DB - χα χα "παράξενη" είδηση, κτλ) και οι πιθανοί μελλοντικοί κατά το σενάριο (Ελληνικό Δημόσιο ή ΕΤΧΣ) θα βγάλουν στην περίπτωση αυτή τα κέρδη της αρκούδας. Οι πωλητές θα γράψουν ζημίες της φάλαινας.
  'Αν πάλι εφαρμοστεί και αποτύχει, κέρδη και ζημίες θα είναι αντίστροφα.
  Γι αυτό έγραψα για πόκερ, αυτά έχει ο τζόγος. Άλλοι τον ξεκίνησαν, πάντως, όχι η ΕΕ

 6. anonymous avatar
  anonymous 22/01/2011 11:51:30

  Η κρίση είναι τεχνητή. Όταν σταματήσουν να γράφουν για μας θα ηρεμήσουν τα πράγματα και θα μπορούμε να ξαναδανειστούμε σε φυσιολογικά πλαίσια.
  Το μάθημα από την κρίση ήταν ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις αγορές. Μας κλείδωσαν μέσα και μετά μας έκοψαν τη χρηματοδότηση. Το κλασσικό κόλπο του τοκογλύφου για να σου φάει την περιουσία.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/01/2011 11:59:39

  Ένα δεν ξέρουμε: Πόσα ομόλογα έχει ήδη συγκεντρώσει η ΕΚΤ. Άν είναι όντως πολλά, και άν τα μεταπουλήσει ξαφνικά μέσα σε μιά νύχτα στο Ελληνικό Δημόσιο, περίπου σε τρέχουσες τιμές αγοράς (όσο τ' αγόρασε δηλαδή, σύν ένα λογικό "κέρδος"), θα γίνει χαμός. Πραγματικό φλός ρουαγιάλ. Θα κλάψει πολύς εκλεκτός κόσμος.

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 22/01/2011 12:03:22

  Δε φταίω εγώ, η επιλογή της εικόνας φταίει!

  Εκτός από εκκαθαριστές και αναισθησιολόγους, αποκτήσαμε και αλχημιστές που παριστάνουν τους οικονομολόγους... το θέμα είναι οι σωστοί βαθμοί στο φούρνο, κατάλαβες?

 9. φωτεινη avatar
  φωτεινη 22/01/2011 12:08:57

  αυτο το σεναριο εγω που ειμαι και ασχετη το ειχα διαβασει πολυ καιρο πριν σαν υποθεση και μου ειχε φανει λογικο.τωρα αν παιζει τοσο πολυ στα μεσα ενημερωσης σημαινει οτι οντως εχουνε συγκεντρωσει παρα πολλα ομολογα ωστε να ειναι εφικτη η πραγματοποιηση του και το κοινοποιουν.

 10. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/01/2011 12:11:54

  Ναι το είδα, αλλά η απάντηση είναι προς το παρόν "κρατικό μυστικό".
  Κάπως έτσι θα γίνει - άν γίνει.
  Γιατί νομίζω όμως, ότι κάποιοι ήδη "βλέπουν" τι χαρτί έχει η μπάνκα; Με τα σχιστά τους μάτια βλέπουν.

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/01/2011 12:15:01

  Ή τους εκβιάζουν: "Ρίχτε τα και φύγετε τώρα από το τραπέζι. Ή καθήστε φρόνιμα, κρατήστε ότι χαρτί έχετε και περιμένετε κάμποσες παρτίδες για να ρεφάρετε".

 12. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 22/01/2011 12:23:21

  Ολη αυτή η συζήτηση με τα ομόλογα, μου δημιουργεί την υποψία ότι μερικοί που έχουν την εσωτερική πληροφόρηση θα γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι. Κάτι σαν το 1999 μοιάζει, ή το Τ+10, ή τις δηλώσεις GAP και τα spreads...
  Γενικώς μας τα πέρνουν από παντού .

 13. STATHIS avatar
  STATHIS 22/01/2011 12:24:23

  Το σχέδιο προυπήρχε της ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΑΣ στο "ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ" .
  Το πόσα και ποιά ΜΕΡΗ των προηλιμμένων αποφάσεων θα μάθουμε ,καθώς και ΠΟΤΕ ,θα εξαρτηθεί από την ΕΦΑΡΜΟΓΗ του "οδικού χάρτη" τους .

  Είναι βέβαιο ,τουλάχιστο κατ'εμέ , ότι κάθε "νέα" ενέργεια - απόφαση που μαθαίνουμε (μας παρουσιάζεται).... ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ η εκκίνηση προς το επόμενο "turning point" επί της ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ .!!

  Οπότε ,πάντα κατ'εμέ , το να μιλάμε για "διαμάντια" είναι τουλάχιστο ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΟ [άλλωστε το οικονομικό σκέλος ΕΙΝΑΙ μόνο ο ΜΟΧΛΟΣ για την επίτευξη ενός (κατ'αυτούς που το σχεδίασαν ) ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΤΟΧΟΥ].!!

  *Μιά άποψη.-(πολύ προσωπική αλλά ίσως και ευρύτερα αποδεκτή ).

 14. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/01/2011 12:27:54

  φίλε του λαού, δεν είμαι ο ...Σαμαράς, και δεν μπορώ να σου απάντήσω.

  Ο ΓΑΠ σε μερικά θέματα κάνει αυτό που θα έκανε η ΝΔ, αλλά τα έχει βάψει πράσινα, με αναισθητικό, για να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος. Καλό θα μου πείς, ο κόσμος είναι ζόμπυς, θέλει αναισθητικό.

  Η προσωπική μου άποψη (που δεν συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, των επιχειρηματιών, των ΜΜΕ, και μάλλον και ο Σαμαράς) είναι ότι ΔΕΝ προεξοφλώ την αλληλεγγύη.

  Θεωρώ δηλαδή ότι η "αλληλεγγύη" θα είναι με ανταλλάγματα τόσο επαχθή, που μόνοι μετά την "αλληλεγγύη" θα λέμε "βρε τι πάθαμε".

  Θεωρώ επίσης, ότι μετά τον Απρίλιο του 2010, αυτό που θεωρώ προδοτικές (λίγο σκληρή η λέξη) κινήσεις του εξαμήνου που οδήγησαν στο Καστελόριζο, τα χέρια οποιουδήποτε μετά τον ΓΑΠ είναι δεμένα, εκτός εάν θέλει να φέρει τα πάνω κάτω, και νομίζω τα πάνω κάτω θα έρθουν μόνο όταν είμαστε στον πάτο της εξαθλίωσης, και ίσως ούτε τότε.

  Ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο ΓΑΠ (σίγουρα όχι το Πασόκ και μάλλον ούτε η ΝΔ) τολμούν να πουν δυνατά "δεν σας χρωσταμε ρε κέρατα, γιατί μας λάδωσατε, έμμεσα ή άμεσα, ή μας παραπλανήσατε, για να έρθουμε σε αυτήν την κατάσταση. Κανείς σώφρων (πολιτικός) δεν μπορεί να το πει αυτό. Ούτε το ΚΚΕ δεν μπορεί να το πει αυτό. Και αυτό είναι το νόημα του "μαζί τα φάγαμε", άσχετα εάν ο "χ "ή ο" ψ" ποτέ δεν έφαγαν.

  Δεν θα βρεις πολλούς που να μην ήθελαν τους Ολυμπιακούς όταν τους πήραμε (εγω δεν τους ήθελα). Ούτε θα βρεις πολλούς να σου έλεγαν το 1999 "προσέξτε την φούσκα" ή "πάρτε τα λεφτά και φτιάξτε τα ταμεία ή την παιδεία ή την ενέργεια". Υπήρξαν Πασόκοι επί Σημίτη που το είπαν ( ο Γιαννίτσης πχ) , αλλά τους έφαγε η κομματική μαρμάγκα.

  Τα φαινόμενα απατούν και ό,τι λέω το λέω με επιφύλαξη. Δεν ξέρω τις πραγματικές προθέσεις του ΓΑΠ. Πιστεύω ότι άγεται και φέρεται από περίεργους, και ο ίδιος είναι σε μιά ιδεοληπτική διεθνιστική πράσινη βαλχάλα, ίσως καλοπροαίρετη, σε προσωπικό επίπεδο, αλλά τι να το κάνω; Στην πράξη παραμένει το ερώτημα που είχα θέσει προ καιρού: Eκκαθαριστής, ή αναισθησιολόγος; Εκτός εάν είναι παμπόνηρος και πάει να τους, και να μας, τρελάνει όλους.

  Προτιμώ κάποιον λιγότερο αναισθησιολόγο, λιγότερο εκκαθαριστή, λιγότερο σοσιαλιστη. Η ΝΔ μοιάζει να πηγαίνει προς τα εκεί. Αλλά, διαφωνεί ο ...Πρετεντέρης!

  Βασικά σου εκφράζω ευρωσκεπτικιστικές διαθέσεις, αλλά θα πέσουν όλοι πάνω μου να πουν "αυτό δεν παίζει", και "θα καταστραφούμε" και θα γίνουμε Οθωμανοί, κλπ.

  Αφόύ ανεχτήκαμε την περίοδο από τις προεκλογικές ομιλίες στην ΔΕΘ μέχρι το Καστελόριζο του Αγιόυ Γεωργίου το 2010, μόνο η Ιστορία θα δείξει την εξέλιξη.

  Τα ομόλoγα και τα spreads... Αν είχαμε ούμπαλα τον Ιανουάριο του 2009 ή τον Νοεμβριο του 2010 θα είχαμε άλλη φάση. Αλλά 3-4 δικοί μας και άλλοι τόσοι ξένοι δεν το επέτρεψαν... Τώρα είναι εκ των υστέρων αμπελοφιλοσοφία. Έχουμε περίεργη εκδοχή της (μη) Δημοκρατίας.

 15. undercover gpr avatar
  undercover gpr 22/01/2011 12:56:37

  Από τις ισοτιμίες κάνει κρα τι πάνε να κάνουν και ο νοών-θείος-νοείτω.

  Poor Αμέρικα και αμερικανοlovers.

  • μικρός Οδυσσέας avatar
   μικρός Οδυσσέας @ undercover gpr 23/01/2011 01:20:24

   Καλώς τον undercover. Για να δούμε και με τις ισοτιμίες, πολλά ακούγονται...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ undercover gpr 23/01/2011 20:09:59

   Το ημερήσιο διάγραμμα ισοτιμίας ευρώ/δολλάριο της 22.01.2011 μιλάει από μόνο του.

   h**p://boersen.manager-magazin.de/spo_mmo/kurse_einzelkurs_uebersicht.htm?u=0&p=0&k=0&s=EUR&l=276&b=691&n=EUR%2FUSD%20SPOT&chartzeit=0

   Άγριο Short covering είναι. Φεύγουν οι short σαν τρελοί, χάνοντας. Φοβούνται ότι άν δεν φύγουν θα χάσουν πολύ περισσότερα από Δευτέρα.

 16. undercover gpr avatar
  undercover gpr 22/01/2011 12:59:24

  Μα δεν γίνεται να πει "χρέος υπό έλεγχο" αγαπητέ.Θα γελάει κι ο microtrader στη Γουαδελούπη εάν βγει και πει τέτοιο πράγμα χωρίς να πει που βρήκε τα λεφτά για να είναι "υπό έλεγχο".

 17. hello avatar
  hello 22/01/2011 13:53:16

  ΔΗΛΑΔΗ?

 18. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/01/2011 14:09:51

  1. Δεν προβλεπεται στη ΔΑνειακη ΣΥμβαησ αποπληρωμη δανειου σε χρονο προτερο του προβλεπομενου!! ασε που εχουμε πληρωσει και τα μεσιτικα- μισο δις παγωτο !
  2. που θα βρουμε τα $$ για να αγορασουμε στο 70% ?? μονο με ανταλλαγη προιοντων.. σε ειδος!!!
  3. Λυση ειναι να διαμεσολαβησουμε να τα αγορασουν ΕΛληνες της διασπορας στο 65% !! και ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΝΕΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ... που ντουφεναει το ΓΑΠ να βαλουμε στον κουβα τ αδερφια μας!!! φαλα ΓΑΠ

  ΠΠ

 19. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/01/2011 14:15:53

  Μεγαλε Οδυσσεα, οπως εγραψα και πιο πανω... σε αλλο σχολιο..
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ
  3. Λυση ειναι να διαμεσολαβησουμε να τα αγορασουν ΕΛληνες της διασπορας στο 65% !! και ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΝΕΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ… που ντουφεναει το ΓΑΠ να βαλουμε στον κουβα τ αδερφια μας!!! φαλα ΓΑΠ

  και
  4. εναλλακτικα αυτα τα ομολογα στο 70 ή 65% να τα δωσουμε ως επιχορηγηση-κινητρο σε ΕΛΛΗΝΕΣ επενδυτες με ευνοικους ορους ν ανασανει η Οικονομια...
  4.1. Επισης μπορουμε να καλεσουμε τους κατεχοντες τα παλια ομολογα να ερθουν εδω να τα χωσουν.. ως εγγυηση και να παρουν δανεια στο 70% της αξιας τους για επενδυσεις...
  Γανω το δεν ειναι δυσκολο να βαλεις κατω τον κωλο σου να σκεφτεις... και να κοψεις τους καφεεδες και τις τσαρκες....
  Εκει στη Νεα ΝΔ μας διαβαζουν..... αντε μαγκες... βγειτε μπροστα και μηνα φηνετε το ΓΑΠ να θαψει ΚΑΙ τους ομογενεις με πρασινιες και με μεσαζοντες Λαζαρ και τυχαρπαστους Goldman.

  ΠΠ

 20. hello avatar
  hello 22/01/2011 14:16:52

  ΒΡΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΕΛΕΙ ΛΕΦΤΑ.

  ΖΑΜΠΑ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ.

  ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΘΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ? Ε ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ. ΠΑΛΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ. ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ.

 21. φωτεινη avatar
  φωτεινη 22/01/2011 14:27:38

  για εσας που καταλαβαινετε,ο γαπ σε αυτο το σεναριο τι ρολο παιζει?

 22. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/01/2011 16:52:46

  να μας μπουρδουκλώσει να κάτσουμε ήσυχοι, να κάνουν τα αφεντικά την δουλειά τους, και να περάσει και καμιά δικιά του ιδέα, και να προλάβει και το περιβάλλον να κάνει καμιά δουλίτσα.

 23. φωτεινη avatar
  φωτεινη 22/01/2011 16:57:04

  ευχαριστω.

 24. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 22/01/2011 17:26:32

  Η ανάλυση που κάνει ο "Μικρός Οδυσσέας" είναι αξιόλογη.
  Θα μπορούσε να ήταν εφαρμόσιμη αν δεν θα έπρεπε η Γερμανία
  να πληρώσει τελικά τον λογαριασμό !
  Και κάτι άλλο : Η αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους ή έστω τμήματος
  αυτού δεν μπορεί να γίνει σήμερα. Δεν μπορεί ούτε καν να αναγγελθεί.
  Διότι θα οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση τις Αγορές Ομολόγων της Ιρλανδίας,
  της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και -ίσως-του Βελγίου .
  Κανείς, απολύτως κανείς μέσα στην Ευρωζώνη δεν το επιθυμεί.
  Οι πάντες το απεύχονται γιά προφανείς λόγους !

 25. SAVAS avatar
  SAVAS 22/01/2011 17:33:05

  ότι γίνεται, γίνεται για το συμφέρον των διεθνών οίκων και του παγκόσμιου & πατριωτικού κεφαλαίου. Άρα μη μασάτε και μη ψάχνετε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα μας. Η λύση είναι γι' αυτούς.

  Εμείς ο λαός είμαστε τόσο πρόβατα, που πραγματικά η προσπάθεια που κάνουν για να μας περάσουν αυτό που πραγματικά θέλουν, πάει άδικα. Και δεν εννοώ ως προς το αποτέλεσμα αλλά ώς προς το είδος της προσπάθειας.

  Δηλαδή:
  Φοβήθηκαν μήπως αντιδράσουμε και μας τα φέρνουνε τα μέτρα και τις αποφάσεις σιγά σιγά. Είδαν όμως και συνεχίζουν και βλέπουν, πως: Και γρήγορα γρήγορα να τα είχαν φέρει απο την αρχή, εμείς τη φύση μας θα ακολουθούσαμε. Μπεεεεε!

  Υ.Γ. : Ο χαρακτηρισμός αναφέρεται ως προς τη πλειοψηφία!

  • A.M. avatar
   A.M. @ SAVAS 23/01/2011 15:28:53

   Τα ξαναείπαμε αυτά..
   «Εμείς» .. ο λαός δηλαδή είμαστε για να παράγουμε - μηχανές παραγωγής δηλαδή - φτηνά.
   «Εμείς» .. ο λαός δηλαδή είμαστε ακριβώς οι ίδιοι που θα πρέπει να καταναλώνουμε και μάλιστα πληρώνοντας όσο πιο ακριβά γίνεται τα παραγόμενα από εμάς φτηνά αγαθά.

   Μάντεψε τώρα ποιός (-οί) είναι αυτός (-οί) που μας χρησιμοποιούν σαν μικρού κόστους μηχανές παραγωγής και σαν ηλίθιους καταναλωτές που πληρώνουν πανάκριβα αυτά που οι ίδιοι παρήγαγαν.
   Και μάντεψε επίσης σε ποιανού τις τσέπες μπαίνουν τα κέρδη.

   Βλέπεις πόσο ηλίθιους έχουν καταντήσει τους ανθρώπους;
   Μηχανές κανονικά!
   Μηχανές παραγωγής και μηχανές κατανάλωσης.

   Ο Ουσπένσκυ είχε γράψει κάποτε ένα βιβλίο για το πως λειτουργεί η ανθρώπινη μηχανή.. αν θυμάμαι τον τίτλο «Η ψυχολογία της δυνατής εξέλιξης του ανθρώπου». Και κάποιοι έχουν μελετήσει πολύ καλά την λειτουργία της ανθρώπινης μηχανής και πατώντας της τα ανάλογα «κουμπάκια» την μεταχειρίζονται όπως αυτοί θέλουν.

   Ο άνθρωπος χρειάζεται απο-μηχανοποίηση χτές!

 26. hello avatar
  hello 22/01/2011 19:55:59

  ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΧΑΖΟΜΑΡΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.

  :(

 27. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/01/2011 20:27:06

  Στην Ιρλανδια εδωσαν 4 χρονια περιοδο χαρητος!!! και 15 χρονια για εξοφληση του Δανειου.. εμεις τι πηραμε ??????????????

  ΠΠ

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/01/2011 20:31:11

   Τα 3

   (χρόνια, μέχρι το 2014)

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Προφήτης 22/01/2011 20:35:47

    χαχα τα χαπια μου.. οι τριχες του Λενιν με πνιγουν Σαββατιατικο!
    διαβασες πιο πανω την ιδεα μου για τα παλια ομολογα?? τι λες ως Προφητης??

    ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.