24/09/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελλάδα σημαίνει Ελευθερία

Του ΝΤΑΝΤΟΝ

Προς τους απανταχού Ανελεύθερους εχθρούς των Ελλήνων και τους ασεβείς της ιστορικής αλήθειας ( "Ένας Λαός που καταπιέζει άλλος λαούς – δεν είναι ο ίδιος Ελεύθερος – Κ. Μαρξ) :

ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , σύμφωνα με έναν από τους μοναδικούς μας , τον υμνητή και ενσαρκωτή  της Ελευθερίας , τον Νίκο Καζαντζάκη . Και προφανώς δεν εννοεί το εκάστοτε ελληνικό κράτος και τις διοικήσεις του , ούτε τις κοινωνικές τάξεις του ελληνισμού , αλλά την "Ιδέα Ελλάδα" , τον συμβολισμό της σαν έννοια μέσα στην ιστορία. Μπορεί να είναι μια ιδεοληψία η ψευδαίσθηση , όπως διαπιστώνει και ο ίδιος , αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Η φαντασιακή αυτή πρόσληψη από τον Ελληνισμό ΤΟΝ ΕΣΩΣΕ μέσα στο διάβα των αιώνων από τις καταστροφές , τις κατακτήσεις , τους λιμούς και τις γενοκτονίες.

Σας παρουσιάζω με επιλογή μου  τρία από τα 26 βίντεο μιας από τις τελευταίες (1955) συνεντεύξεις του μεγάλου μας συγγραφέα , λογοτέχνη και στοχαστή στην γαλλική ραδιοφωνία , όπου συνοψίζει την φιλοσοφία συνολικού του έργου.

Το πρώτο βίντεο μιλά για τον αγώνα υπέρ της Ελευθερίας ενάντια στην Οθωμανική – Τουρκική κατοχή και τις μεγάλες δυνάμεις της Μητρόπολης – και εξηγεί τι σημαίνει Ελευθερία  με το παράδειγμα της στάσης που κράτησε ένας Έλληνας βοσκός στην Κρήτη , όταν έμαθε πως η Χιτλερική Γερμανία επιτέθηκε στην Νορβηγία , τι είπε –ΠΡΙΝ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ! Στάση που επαναλήφτηκε θα πρόσθετα με την περήφανη συμπαράσταση  των  Ελλήνων στις διώξεις των Εβραίων κατά την διάρκεια της κατοχής , όπως και ενάντια στους βάρβαρους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών το 1980 στα Παλαιστινιακά στρατόπεδα στο Λίβανο ΚΑΙ ακόμα πιο πρόσφατα ενάντια στους Νατοϊκούς ¨ανθρωπιστικούς¨ βομβαρδισμούς  το 1999 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μια ελευθεριακή έκφραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων ( λίγοι Νενέκοι – υπάλληλοι  υπάρχουν παντού και πάντα ) , ανεξάρτητα από ιδεολογικές και κομματικές τοποθετήσεις ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ – ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΥ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ … , είναι ο αγώνας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας , δηλαδή του δικαιώματος στην Ελευθερία , την Αυτοδιάθεση .Το δεύτερο βίντεο το αφιερώνω ξεχωριστά στους Απόδημους Έλληνες , σε αυτό ο Νίκος Καζαντζάκης τονίζει πως την ουσία και την αξία της  Ελλάδας μπορείς να την συλλάβεις και να την ερμηνεύσεις μόνο από απόσταση ( και δεν εννοεί τον Νόστο η την Νοσταλγία).

Οι Απόδημοι την κατανοούν περισσότερο, διότι έχουν εκτός των άλλων την δυνατότητα να την συγκρίνουν από το εξωτερικό και με άλλους πολιτισμούς , κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις.Το τρίτο βίντεο αφορά περισσότερο τους ¨κοινωνικούς αγωνιστές ¨ , πραγματεύεται τις έννοιες της Ελευθερίας , της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Αναρχίας, ένα θέμα που απασχόλησε , όπως αναφέρει και τον Ντοστογιέφσκι.

Αν και Σοσιαλιστής ( πρώτος ταξίδεψε ο Ν.Κ. και κατέγραψε την Νεαρή  Σοβιετική Ένωση , γράφοντας στην συνέχεια  ένα ενθουσιώδες βιβλίο υπέρ των νέων επαναστατικών κοινωνικών αλλαγών ( ¨Ταξιδεύοντας στην Ρουσία ¨)…,

Αφήνει την αίσθηση στην συνέντευξη μιας περίσκεψης γύρο από τον κίνδυνο η προσπάθεια εφαρμογής της κοινωνικής δικαιοσύνης να περιορίσει την Ελευθερία η , η ίδια η Ελευθερία να καταλήξει στην Αναρχία – που δεν είναι Ελευθερία σύμφωνα με την κρίση του. Η Ελευθερία δηλαδή είναι επίγνωση της αναγκαιότητας (Κ.Μαρξ)  και η κοινωνική αναγκαιότητα μπορεί να επιβάλει όρια στην Ελευθερία.

Όταν τα ¨όρια¨ αυτά όμως , θα πρόσθετα  , ξεπερνούν τις ανάγκες της κοινωνικής πραγματικότητας και οδηγούν στην Τυραννία , τότε η Ελευθερία Ανταριάζει ξανά , σηκώνεται και εξορμά με ορμή …,  σε αυτή την ιστορική φάση βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό έδειξε μέχρι τώρα η ιστορική εμπειρία , σε   Ανατολή και Δύση… 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. A.M. avatar
  A.M. 24/09/2011 10:12:27

  Εξαιρετικές επιλογές!
  Δεν είχα ακούσει / δεί ποτέ αυτήν την συνέντευξη και ευχαριστώ ΝΤΑΝΤΟΝ.

  Ελλάδα = διαρκής αγώνας για την Ελευθερία!
  Ότι δεν εμπνέεται απ την αρχοντιά της Ελευθερίας δεν είναι Ελληνικό.
  Και κατά την γνώμη μου κάθε τί το ανελεύθερο δεν έχει και καμμία απολύτως αξία όσο σημαντικό κι αν φαίνεται ότι είναι.

  Και για να το πάω και λίγο μακρύτερα..
  Το πρώτο δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο είναι η Ελευθερία.
  Το πως βέβαια θα την διαχειριστεί ο άνθρωπος είναι δικό του θέμα.
  Του έχει δοθεί απ τον Θεό και η ελευθερία να διαχειριστεί ελεύθερα την Ελευθερία που Εκείνος του χάρισε.
  Αν δεν αγωνίζεται διαρκώς να κρατήσει την ελευθερία του αλλά και να θέτει μόνος του όρια στην ελευθερία που του χαρίστηκε τότε οδηγείται στην δουλεία.

  Και όπως συμβαίνει σε έναν άνθρωπο έτσι ακριβώς συμβαίνει και σε έναν λαό.

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 24/09/2011 10:18:51

  ΝΤΑΝΤΟΝ, καλημέρα. Εμπνευσμένο. Να είσαι καλά.

 3. athamas avatar
  athamas 24/09/2011 10:34:01

  Και που βρίσκεται αυτή η χώρα?

  • A.M. avatar
   A.M. @ athamas 24/09/2011 10:54:25

   «Καταδιώξω τους εχθρούς μου και καταλήψομαι αυτούς
   και ουκ αποστραφήσομαι, έως αν εκλίπωσιν·
   ΕΚΘΛΙΨΩ αυτούς, και ου μή δύνωνται στήναι,
   πεσούνται ΥΠΌ τους πόδας μου.»

   ... για να σκουπίζω τα παπούτσια μου στα μούτρα τους
   όταν συμβεί να πατήσω τις ακαθαρσίες τους που βρέθηκαν στον δρόμο μου.

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ athamas 24/09/2011 11:17:51

   Βαθιά απωθημένη και ριζωμένη μέσα στην ψυχή και στους βυθούς του ωκεάνιου μυαλού μας , στα σεντούκια των ελπίδων μας και στους πίνακες του Θεόφιλου , μέχρι την Ανάσταση - που έρχεται πάντα εκεί που υπάρχει σταύρωση. Μια πορεία αναπόφευκτη .

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ athamas 24/09/2011 11:19:07

   Βαθιά απωθημένη και ριζωμένη μέσα στην ψυχή και στους βυθούς του ωκεάνιου μυαλού μας , στα σεντούκια των ελπίδων μας και στους πίνακες του Θεόφιλου , μέχρι την Ανάσταση – που έρχεται πάντα εκεί που υπάρχει σταύρωση. Μια πορεία αναπόφευκτη .

 4. stanley@gr avatar
  stanley@gr 24/09/2011 11:54:31

  ευχαριστουμε πολυ Δαντον!

 5. ΠΕΤΡΟΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ 24/09/2011 12:44:43

  ΚΑΙ ΟΜΩΣ!!!!
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΥΠΝΙΖΕΙ
  ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΤΗΖ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

 6. unfair avatar
  unfair 24/09/2011 12:53:17

  Προσωπικά, βλέπω την έννοια της ελευθερίας πλήρως δεμένη με την έννοια της δημοκρατίας κ μέσα στο πλαίσιο της δικαιοσύνης.
  Ο σπόρος της ψευδαίσθησης που γίνεται πίστη, υπάρχει [θέλω να πιστεύω] στον κάθε Έλληνα, μα η συνεχής μάχη κατά της ψυχής του Έλληνα που γίνεται από τον βάρβαρο θεό του χρήματος, έχει αλλοιώσει κ πληγώσει τις υπέρτατες αξίες μας.
  Όταν ονομάζουμε Δημοκρατία κ το δεχόμαστε αυτό για το πολίτευμά μας, ενώ ΔΕΝ έχει καμία σχέση με αυτό, όταν δικαιοσύνη, είναι να κυκλοφορούν έξω, ΚΛΕΦΤΕΣ, η ελευθερία, απλά δεν υπάρχει.
  Όταν λέω σε άλλους, ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ, νιώθω τώρα περισσότερο ντροπή, απ' ότι λίγο καιρό πριν, που ένιωθα υπερηφάνεια!
  Δεν θεωρώ τον εαυτό μου Σαμαρικό [ή υποστηρικτή κάποιου, μιας κ σταμάτησα να ψηφίζω εδώ κ κοντά 20 χρόνια], ΟΜΩΣ, είναι ο μόνος που κρατάει το τελευταίο κερί για την πίστη που έχω για βγούμε από τον λήθαργο που μας έχουν βάλει. Η ελπίδα, λένε πως πεθαίνει τελευταία.
  Οι Έλληνες, μπορούμε!
  Δεν είμαι ελέφαντας να δικαιολογηθώ στους άλλους για τις αλήθειες που πιστεύω. Έχω λογική, κ η καρδιά μου χτυπάει ακόμη.

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ unfair 23/10/2011 19:51:11

   Να συνεχίσεις να είσαι περήφανος που είσαι Έλληνας. Δεν κατάλαβα δηλαδή , ο Γερμανος που έχει αιματοκυλίσει 2 φόρες τον πλανήτη επιδει έχει καλύτερο ΑΕΠ απο το δικό μας (αν δεν τα έχουν πειράξει και αυτοι τα νουμεράκια τους απο οτι μαθαίνουμε τελευταία) πρέπει να καμαρώνει που είναι Γερμανός

 7. ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 24/09/2011 12:59:17

  «Η Μικρασιατική καταστροφή έφερε στην επιφάνεια την θεωρία της «μικράς και εντίμου Ελλάδος», μία θεωρία πέρα για πέρα αντίθετη προς τους νόμους της γεωπολιτικής. Στη θέση που βρίσκεται η Ελλάδα, στην κρίσιμη γεωστρατηγικά αυτή θέση, πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κανένα μικρό και… έντιμο κράτος. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Μονακό, ούτε Λιχνενστάιν, ούτε καν Δανία ή Λουξεμβούργο.
  Η Ελλάδα ή θα είναι μεγάλη και κυρίαρχη ή δεν θα είναι καθόλου Ελλάδα.»

 8. ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 24/09/2011 13:03:42

  Ο Βλ. Πούτιν έκανε την παρακάτω δήλωση – την οποία μετέδωσε ειδικά το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ – στη διάρκεια συνεδρίου στη Μόσχα του κόμματος της “Ενωμένης Ρωσίας”:

  “Μπορείς να βγεις στους δρόμους και να διαμαρτυρηθείς, να παλέψεις, όμως, αν δεν έχεις καθόλου χρήματα δεν μπορείς απλώς να κάθεσαι εκεί με απλωμένο το χέρι. Η Ρωσία εκτιμάει πάρα πολύ την εθνική της κυριαρχία, για να ζητήσει από άλλες χώρες οικονομική βοήθεια, ενώ ορισμένα μικρότερα ευρωπαϊκά έθνη παραχωρούν την εθνική κυριαρχία τους επειδή ελπίζουν σε βοήθεια από τη Γαλλία και τη Γερμανία”

  Απέναντι σε αριθμούς και στατιστικές, σε οικονομικές αναλύσεις και λόγια σκοπίμως πολύπλοκα, τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν καταλαβαίνει, υπάρχει μια αλήθεια ακατάλυτη, η αλήθεια αυτή λέγεται Πατρίδα, λέγεται Έθνος, Τιμή, Υπερηφάνεια, Αξιοπρέπεια.
  Πριν, λοιπόν, από το οποιοδήποτε σχέδιο και την οποιαδήποτε κίνηση οικονομικού χαρακτήρα, αυτό το οποίο πρέπει να τελειώσει είναι το “χρεωστάσιο συνειδήσεων”.
  Να αποκτήσουν και πάλι οι Έλληνες Αποστολή, Φιλότιμο, Ήθος.
  Να σταματήσουν να είναι γραικύλοι.
  Όλα τα άλλα έρχονται μετά…
  Η οικονομία εμπρός στην ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ είναι ένα τίποτε.

 9. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 24/09/2011 15:16:53

  Την “Ιδέα Ελλάδα” , τον συμβολισμό της σαν έννοια μέσα στην ιστορία. Μπορεί να είναι μια ιδεοληψία η ψευδαίσθηση , όπως διαπιστώνει και ο ίδιος , αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία''.
  Εκπληκτική φράση..είναι ίσως αυτό, που δε στερεί την ελπίδα μας, την πίστη μας, τη συνέχεια της ύπαρξή μας..
  Ευχαριστούμε για την υπενθύμιση!

 10. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 24/09/2011 15:45:14

  ++100000000000000000000000000 ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/09/2011 21:02:45

  Να 'σαι καλά Νταντόν

  • ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
   ΝΤΑΝΤΟΝ @ archaeopteryx 25/09/2011 13:43:15

   Ευχαριστώ για τα καλά λόγια όλων , ήταν μια αυθόρμητη αντίδραση μου μόλις πρωτοάκουσα την συνέντευξη τυχαία τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

   Δάκρυσα λίγο και στην συνέχεια ξενύχτησα μέχρι τις 5 το πρωί για να συνοψίσω και να γράψω αυτά τα λίγα.

   Ήταν μια υποχρέωση προς τους γονείς μου και τον αγαπημένο μου αδελφό που έχασα πρόσφατα , ένα μνημόσυνο στους ξενιτεμένους οι οποίοι παρά τις ευκαιρίες που συνάντησαν στον ¨κόσμο του πολιτισμού¨, δεν αποχωρίστηκαν ποτέ την -κοινή μοίρα - με το λαός τους , την ¨Ιδέα Ελλάδα¨ , την παλαιότερη και την νεότερη , έτσι όπως καταγράφτηκε στην ιστορία. Την Ελλάδα και όχι τους Έλληνες και ξένους ¨Εμπόρους των Εθνών και των Λαών ¨.

   Σαν επιβεβαίωση , σε αυτά που είπε ο Ν. Καζαντζάκης δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και η γνώμη - ενός μεγάλου Γερμανού Συγγραφέα , του Έριχ Κέστνερ , ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.

   Με την επισήμανση πως λαοί , κοινωνίες , χωρίς ¨Θετικούς Μύθους¨ ( όχι αναχρονιστικά στερεότυπα ) και παραδείγματα , δεν επιζούν , γίνονται σκλάβοι των πιο ποταπών και μικροαστικών ενστίκτων ¨ατομικής επιβίωσης¨ και ξένων επιδρομέων.

   """""""""""""""""""""""""""""""""
   Προς Μέρκελ:
   «Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί αυτή η απάντηση»…
   """""""""""""""""""""""""""""""""""""""

   Ο μεγάλος Γερμανός συγγραφέας Έρχαρτ Κέστνερ έκανε την εξής εξομολόγηση.

   «Το 1952 πήγα για πρώτη φορά μετά το πόλεμο, στην Αθήνα. Η Γερμανική πρεσβεία, όταν άκουσε πως είχα πρόθεση να πάω στη Κρήτη, μου συνέστησε, επειδή ήταν πολύ νωρίς ακόμα και οι πληγές από τη γερμανική κατοχή ανεπούλωτες, να λέω πως είμαι Ελβετός. Αλλά εγώ τους ήξερα τους Κρήτες.

   Από την πρώτη στιγμή είπα πως ήμουν Γερμανός και όχι μόνο δεν κακόπαθα, αλλά ξανάζησα παντού όπου πέρασα τη θρυλική κρητική φιλοξενία.

   «Ένα σούρουπο, καθώς ο ήλιος βασίλευε, πλησίασα το γερμανικό νεκροταφείο, έρημο με μόνο σύντροφο τις τελευταίες ηλιαχτίδες. Έκανα όμως λάθος….

   Υπήρχε εκεί και μια ζωντανή ψυχή, ήταν μια μαυροφορεμένη γυναίκα. Με μεγάλη μου έκπληξη την είδα ν’ ανάβει κεριά στους τάφους των Γερμανών νεκρών του πολέμου και να πηγαίνει μεθοδικά από μνήμα σε μνήμα. Την πλησίασα και τη ρώτησα. Είστε από εδώ; Μάλιστα. Και τότε γιατί το κάνετε αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί σκότωσαν τους Κρητικούς». Και γράφει ο Κέστνερ.

   «Η απάντηση, μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί». Απαντά η γυναίκα.

   «Παιδί μου, από τη προφορά σου φαίνεσαι ξένος και δεν θα γνωρίζεις τι συνέβη εδώ στα 41 με 44. Ο άντρας μου σκοτώθηκε στη μάχη της Κρήτης κι έμεινα με το μονάκριβο γιο μου. Μου τον πήραν οι Γερμανοί όμηρο στα 1943 και πέθανε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, στο Σαξενχάουζεν.

   Δεν ξέρω πού είναι θαμμένο το παιδί μου. Ξέρω όμως πως όλα τούτα ήταν τα παιδιά μιας κάποιας μάνας, σαν κι εμένα. Και ανάβω στη μνήμη τους, επειδή οι μάνες τους δεν μπορούν να ‘ρθουν εδώ κάτω. Σίγουρα μια άλλη μάνα θα ανάβει το καντήλι στη μνήμη του γιού μου».

   Σωστά έγραψε ο Γερμανός, ότι «Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί η απάντηση αυτή». Λέμε εμείς. Ναι, στην Ελλάδα την ταλαιπωρημένη και απ’ όλους αδικημένη.
   """"""""""""""""""""""""""""""""""""

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.