#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/01/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελλάδα και Βρετανικό ΔίκαιοΗ Βρετανική παρουσία, σε κομβικές για τις τύχες του έθνους μας στιγμές της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας, είναι το δίχως άλλο αδιαμφισβήτητη. Θέλει κανείς να το δει από τα χρόνια του αγώνα της ανεξαρτησίας και την Αγγλική παρουσία, ως μιας εκ των τριών συμμαχικών δυνάμεων, στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, στη δραστηριοποίηση στη συνέχεια του λεγομένου ‘ Αγγλικού Κόμματος’, με κύριο εκπρόσωπο τον Μαυροκορδάτο, στη χορήγηση των δανείων για να σταθεί στα πόδια του το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, με εγγύηση τις ‘Ελληνικές Γαίες’, στην ένταξή μας στην Αντάτ , κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και στην ενίσχυσή μας στη Μ. Ασιατική περιπέτεια, από τον Λόυδ Τζωρτζ, στην ταύτισή μας με το Ηνωμένο Βασίλειο στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του στρατηγού Σκόμπυ, κατά τα Δεκεμβριανά, η σκία της Αγγλικής πολιτικής έπεφτε πάντα βαριά στην πορεία της πατρίδας μας.

Η σημερινή κρίσμη δημοσιονομική συγκυρία για την προοπτική μας, σαν σε παιχνίδι της μοίρας, δε θα μπορούσε να μείνει ‘ανεπηρέαστη’ , από την πολυδιάστατη Βρετανική κουλτούρα και δράση στα διεθνή πράγματα. Ακούμε έτσι, ότι για την υλοποίηση του διαβόητου PSI (Private Sector Involvement) για την υλοποίηση των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου και το ‘κούρεμα’ του Ελληνικού Χρέους, βασικός όρος των πιστωτριών τραπεζών μας, πέρα από το ύψος του επιτοκίου, είναι και η εφαρμογή του Βρετανικού, ως του Δικαίου, που θα διέπει τη νέα σύμβαση. Πρόταση και θέση που δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Ενδεχόμενο που πέρα από πρόσθετη καταρράκωση της εθνικής αξιοπρέπειας δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και μας ‘υποβιβάζει’ και θεσμικά, ως χώρα στο επίπεδο του απλού ιδιώτη συμβαλλόμενου.

Η συνομολόγηση του Βρετανικού Δικαίου θα σήμανε αυτόματα την παραίτησή μας από την ‘Ασυλία’της κρατικής μας κυριαρχίας που έχει κατοχυρωθεί με Διεθνείς Συνθήκες και αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο (State and Sovereign Immunity). Πρακτικά μια τέτοια παραχώρηση θα επέτρεπε στους ιδιώτες δανειστές να προβούν σε ‘εκτέλεση’ σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, σε κάθε της έκφανση. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο σχετικός Βρετανικός Νόμος (State Immunity Act 1978) που ενσωμάτωσε τις προβλέψεις της Διεθνούς Συνθήκης του 1972, επιτρέπει στα Αγγλικά Δικαστήρια να εκδικάζουν διαφορές σε βάρος άλλων κρατών, όταν αυτές προέρχονται από εμπορικές συναλλαγές, όπως θα υποστηριχθεί ότι είναι και το PSI.

Με την τυχόν αποδοχή του Βρετανικού Δικαίου, παραβιάζονται όμως και βασικές Συνταγματικές Διατάξεις, όπως αυτές των άρθρων 9 και 20 που θέτουν ως αναπαλλοτρίωτες αρχές του Πολιτειακού μας Χάρτη, το δικαίωμα προσφυγής στον ‘φυσικό’ δικαστή καθώς και την παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας. Αρχές που το δίχως άλλο πρέπει να διασφαλίζονατι για τον κάθε πολίτη, πόσο μάλλον για το ίδιο το Ελληνικό Κράτος. Σε μια εποχή μάλιστα που το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αποδέχεται την ανάγκη ανάδειξης του Συντάγματος, μέσα από την αναθεώρησή του, ως  Φάρου της νέας Μεταπολίτευσης.

Με δεδομένη την έλλειψη εμπιστοσύνης που οι ιδιώτες πιστωτές προβάλλουν, ικανή και εύλογη διασφάλιση, θα ήταν η εγγύηση των όσων συμφωνηθούν από έναν Διεθνή Οργανισμό. Ιδεώδης επιλογή η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Μια ιστορική ευκαιρία να διορθωθεί η αδικαιολόγητη άρνηση έκδοσης του Ευρωομόλογου, που τόσο κοντόφθαλμα, έβαλε σε κίνδυνο την προοπτική και τη νομιμοποίηση της Ευρωπαικής Ολοκλήρωσης.

Πολύκαρπος Αδαμίδης

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 23/01/2012 11:30:19

  Ο αρθρογράφος καλό θα είναι να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει "βρετανικό δίκαιο", αλλά αγγλικό δίκαιο, το οποίο μάλιστα είναι αρκετά σύνηθες στις διεθνείς χρηματοδοτικές συμβάσεις. Την είχα πατήσει κι εγώ παλιότερα όταν ήμουν αρχάριος και το ξέρω. Αν όμως προσπαθεί να μας διαφωτίσει ως γνώστης των πραγμάτων, τότε πρέπει πρώτα να μάθει τα βασικά.

  • dimitrisag avatar
   dimitrisag @ Διογένης 23/01/2012 15:57:15

   Ετσι μπράβο, "να καταπίνωμεν την κάμηλον και να διυλίζομεν τον κώνωπα"!
   Αυτό σε πείραξε φίλε μου;;;;; Η ουσία όμως.....

 2. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 23/01/2012 11:54:51

  Η παραίτησή μας από το δικαίωμα της ασυλίας έγινε ήδη με το μνημόνιο 1, αλλά τώρα θέλουν να εντάξουν όλο το χρέος στο αγγλικό δίκαιο για να μας δέσουν χειροπόδαρα. Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση από την αρχή, αφού γίνουν πρώτα εκλογές και ξεκαθαρίσουν αυτά με προγραμματικές δηλώσεις.
  Ένας λαός συσπειρωμένος και αποφασισμένος να τα τινάξει όλα στον αέρα αν χρειαστεί δεν μπορεί να ηττηθεί και το ξέρουν.
  Αντώνη, κλείσε τα αυτιά στο σκυλάκι της Μέρκελ που σου έστειλε για να σε παραμυθιάσει ότι θα είσαι πρωθυπουργός σε δύο μήνες αφού πρώτα κάνεις ό,τι σου πούνε και στηρίξεις τον τραπεζικό υπάλληλο στο PSI και το αγγλικό δίκαιο.
  Κλείσε τα αυτιά και στους αυλικούς που ονειρεύονται εξουσία και αξιώματα.

  Εκλογές τώρα, πριν το Μάρτη και με αναβολή της συμφωνίας με τους τραπεζίτες. Μετά θα είναι αργά και για σένα και για όλους. Τότε πια θα επαφίεται στη τρέλα και το πατριωτισμό των Ελλήνων με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

 3. βισάλτης avatar
  βισάλτης 23/01/2012 13:21:49

  Εγώ έχω καταλήξει στην άποψη ότι ο Αντώνιος άν ήταν “του συστήματος” δεν θα παρέμεινε 17 χρόνια εκτός βουλής...
  Είναι μύθος παρόμοιος με αυτόν της ψωροκώσταινας, και αυτόν που θέλει να έχουν δίκηο όλοι οι γείτονες που διεκδικούν κομμάτια μας εκτός από μας ,και από αυτόν να χορεύουμε στον ρυθμό που μας σφυρίζουν οι «προστάτες μας»π.χ 160 χώρες φύγανε από τον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου και δεν πάθανε τίποτα ή η φιλανδία κλπ.. -..είναι μύθος λοιπόν ότι θα καταστραφούμε άν δεν υπακούμε στις τυφλές εντολές για την μετάβαση στο αγγλικό δίκαιο-άλλως τε σχεδόν καμμία χώρα δεν το έχει αποδεχτεί .και άν συμφωνήσει ο αντώνιος ξέρει ότι στην κοινή γνώμη θα εξισωθεί με την θεοδώρα την υποτελή......οπότε.!!!!

 4. Ιπτάμενος Ολλανδός avatar
  Ιπτάμενος Ολλανδός 23/01/2012 13:59:33

  Η ανάρτηση, κατά τη γνώμη μου, θέτει σε σωστή συνταγματική βάση το θέμα και το φωτίζει από τη νομική πλευρά των επιταγών του συντάγματος. Επικουρικά λοιπόν, αλλά και για να θίξω την πρακτική πλευρά του θέματος, και για να βοηθήσω τη συζήτηση, παραθέτω σκέψεις από ένα ενδιαφέρον σχόλιο που διάβασα σε σχετική ανταλλαγή απόψεων και που έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, και με το δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης.

  Ας υποθέσουμε ότι ένα Αγγλικό δικαστήριο καλείται, εφαρμόζοντας Αγγλικό δίκαιο, να αποφασίσει στην εξής περίπτωση: Οι πιστωτές εγείρουν αξίωση κατά του Ελληνικού Δημοσίου, και συγκεκριμένα βάζουν στο στόχο τα δικαιώματα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκχωρήσει σε Ελληνική ή ξένη εταιρεία. Το Αγγλικό δικαστήριο προφανώς αποφασίζει ότι τα δικαιώματα πρέπει να εκχωρηθούν στους πιστωτές.

  Πάμε τώρα στην αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης. Οι υδρογονάνθρακες είναι εντός της Ελληνικής επικρατείας, αλλά τα δικαιώματα από την εκμετάλλευσή τους, ως άυλα, δεν είναι προφανές που βρίσκονται. Το Ελληνικό Δημόσιο θεωρεί αυτονόητο ότι θα ισχύσει το Ελληνικό δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι πιστωτές προσφεύγουν στα Αγγλικά δικαστήρια, με την αξίωση να ισχύσει το Αγγλικό δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης. Στην δικαστική αντιπαράθεση, το Ελληνικό Δημόσιο ισχυρίζεται ότι τα δικαιώματα εξομοιούνται με το αντικείμενο της εκμετάλλευσης, δηλ. τους υδρογονάνθρακες, και συνεπώς από νομικής πλευράς "ευρίσκονται εντός της Ελληνικής επικρατείας" και τα Αγγλικά δικαστήρια είναι αναρμόδια και η αναγκαστική εκτέλεση πρέπει να εφαρμοστεί από Ελληνικά δικαστήρια σύμφωνα με το Ελληνικό δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι πιστωτές ισχυρίζονται ότι τα δικαιώματα, ως άυλα, δεν εξομοιούνται και δεν ευρίσκονται πουθενά και συνεπώς η αναγκαστική εκτέλεση πρέπει να εφαρμοστεί από Αγγλικά δικαστήρια σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης. Το κύριο ερώτημα λοιπόν είναι με ποιό δίκαιο θα λάβει χώρα η αναγκαστική εκτέλεση.

  Θεωρώ αυτονόητο ότι τα Αγγλικά δικαστήρια θα αποφασίσουν ότι η αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης πρέπει να λάβει χώρα σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο.

  Αν το Ελληνικό Δημόσιο θέσει θέμα αναρμοδιότητας του Αγγλικού δικαστηρίου και μή αναγνώρισης του νόμιμου της απόφασης, πάμε σε περιπέτειες με απρόβλεπτη έκβαση.

  Ας μην ξεχνάμε ότι τα Αγγλικά δικαστήρια με τη νομολογία τους δημιουργούν δεδικασμένο, που αποτελεί δεσμευτικό δίκαιο για όλες τις υπόλοιπες παρόμοιες υποθέσεις σε ομοιόβαθμα ή κατώτερα δικαστήρια. Συνεπώς οι Άγγλοι δικαστές θα σκεφτούν πολύ σοβαρά τί είδους δεδικασμένο θα δημιουργήσουν με την αποφασή τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.