#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2009 12:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελλάδα, η χαρά των τοκογλύφωνΑντιμέτωπη με εξελισσόμενη κερδοσκοπική επίθεση που έχει στόχο τα κρατικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, τάση που δεν αναμένεται να αντιστραφεί όσο η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει βιώσιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση του τεράστιου ελλείμματος και του υπέρογκου χρέους. Χθες ξένες τράπεζες και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του εξωτερικού προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις ελληνικών τίτλων, διευρύνοντας περαιτέρω το spread των ελληνικών ομολόγων….

 

Αυτά γράφουν σήμερα οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, αλλά η σωστή ανάλυση για το τι συμβαίνει εδώ:

Δεν πάει καιρός από τότε που εκφράζαμε την απορία μας για τους λόγους που ο κύριος Προβόπουλος αγιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν πριν από λίγους μήνες οι ίδιοι άνθρωποι τον αποκαλούσαν “άθλιο Βατοπαιδινό” και προανήγγειλαν την ποινική του δίωξη (!) με αφορμή την αναφορά που είχε κάνει για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Μία χώρα λοιπόν που ετοιμάζεται να προβεί στο μεγαλύτερο δανεισμό της ιστορίας της, με μία κυβέρνηση που ως αντιπολίτευση έκανε road show δυσφήμισης στην Ευρώπη μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη, οπωσδήποτε είναι η χαρά του τοκογλύφου. Γιατί στο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι, οι χώρες είναι απλώς μαγαζάκια που προσπαθούν να διαφυλάξουν την υπόσταση τους μέσα στις συμπληγάδες του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Να λοιπόν ο πρωταγωνιστικός ρόλος του κυρίου Προβόπουλου που ετοιμάζει το επερχόμενο πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, εκτοξεύοντας με μία προκλητική ενέργεια το εκτιμώμενο κόστος δανεισμού:

Γκάφα ολκής έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές να αρχίζουν να πωλούν ελληνικά ομόλογα. Τούτο έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, γεγονός που επιτείνει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Το ύψος του χρέους ανέρχεται στα 300 δις. ευρώ και ετησίως η χώρα πληρώνει για τόκους και χρεολύσια ένα ποσό που ξεπερνά τα 35 δις ευρώ.
Ειδικότερα η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες να περιορίσουν τα ποσά που «απορροφούνε» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες που κάνει η τελευταία.
Το αστείο στην προκειμένη περίπτωση που φαίνεται να διέλαθε της προσοχής του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, είναι ότι τα συγκεκριμένα ποσά χρησιμοποιούνται κατόπιν από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες για να αγοράζουν ομόλογα του δημοσίου.
Στην ουσία η Τράπεζα της Ελλάδος «πιέζει» τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες να σταματήσουν τον μοναδικό μηχανισμό αναχρηματοδότησης του χρέους που έχει το ελληνικό δημόσιο. Αυτό δημιουργεί πανικό στην αγορά και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές που διακρίνουν ένα ασθενή κρίκο στο ελληνικό δημόσιο.
Οι φήμες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες στην αγορά αυξάνουν τα spread των ελληνικών ομολόγων, ενώ δεν αποκλείεται αυτό μεσοπρόθεσμα να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.
Στελέχη της τραπεζικής αγοράς χρεώνουν προσωπικά το φάουλ στο διοικητή Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος και στο παρελθών έχει πάρει αποφάσεις που μάλλον δεν ευνόησαν την ελληνική οικονομία….

http://www.olympia.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aggelos avatar
  Aggelos 17/11/2009 13:09:55

  ας μην εκαναν τα 6.5 12,5 να μην γινοταν αυτη η ξεφτιλα...

 2. vas avatar
  vas 17/11/2009 16:46:27

  Δηλαδή για να καταλάβουμε το θέμα οι τοκογλύφοι ήλθαν να τους δανείσουμε και όχι να μας δανείσουν ,γιατι εμείς ξέρουμε οτι όπως ο ΓΑΠ μας διαβέβαιωσε ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/11/2009 09:32:52

  Η ΤτΕ έχει εξαιρετικό μειωμένο λόγο ύπαρξης. Από τον Παπαδήμο και μετά, οι "Διοικητές" της είναι αρκετά φανερά τσανακογλύφτες, λέγοντας στις Κυβερνήσεις αυτό που θέλουν να ακούσουν για να κρατηθούν λίγο παραπάνω στην καρέκλα και την Μερσεντές. Ο νυν Διοκητής της ΤτΕ έχει και το πρόσθετο κουσούρι ότι έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του.

  Να ιδέα για άμεση περικοπή σπατάλης...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.