17/03/2009 14:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελλάδα, ένας αδιάφορος διπλωματικός προορισμός


______________________________________________________________________________________________
Επί πέντε χρόνια παρακολουθούμε τον κ. Κ. Καραμανλή να υποτάσσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στην ανάγκη υπονόμευσης της κας Ντ. Μπακογιάννη.

Επί πέντε χρόνια παρακολουθούμε επίσης την υποβάθμιση της εξωτερικής μας πολιτικής στο επίπεδο των αναγκών της κας Μπακογιάννη για ενσταντανέ με διάφορους ξένους ηγέτες και προσωπική προβολή.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι. Οι σφαλιάρες έπεφταν σωρηδόν στα εθνικά μας θέματα. Με επιστέγασμα την επίσκεψη του )πολυαναμενόμενου και στην Ελλάδα) Μπάρακ Ομπάμα στην Τουρκία που μόνο ένα πράγμα σημαίνει: Για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες η Ουάσιγκτον εγκαταλείπει την αρχή της αμοιβαιότητας απέναντι σε Άγκυρα και Αθήνα. Και μόνο ως μεροληπτική υπέρ της Τουρκίας στάση στο μέλλον μπορεί να μεταφρασθεί.

Φυσικά κάποιοι στο σημείο αυτό μπορεί να προβάλλουν το ρωσικό και γαλλικό άνοιγμα της στρατηγικής Καραμανλή στο πεδίο των αγωγών (Πούτιν) και της ευρωπαϊκής εξέλιξης (Σαρκοζί). Και οι δυο αυτοί άξονες όμως δεν συσχετίζονται με τον πυρήνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι τα ελληνοτουρκικά. Αποτελούν μόνο παράπλευρες πολιτικές, όπως και το βέτο στο Βουκουρέστι για την ένταξη των Σκοπίων.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όχι μόνο ως πολιτική ηγεσία, αλλά και ως διπλωματική υπηρεσία έχει τεράστια ευθύνη γι αυτά που συμβαίνουν στο τρίγωνο Ελλάδα - ΗΠΑ - Τουρκία σε βάρος της πρώτης. Μπορεί να μην τιμωρηθούν ποτέ για τις ευθύνες των επιλογών και της απραξίας τους. Στις ημέρες μας άλλωστε αποτελούν αναχρονισμό τα εγχειρήματα τύπου «Γουδί». Η ευθύνη όμως της υποβάθμισης της ελληνικής διπλωματίας σε επίπεδο αφρικανικής χώρας θα καταγραφεί σε αυτούς. Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος κι αυτοί έχουν ήδη κριθεί.

Ας μην μας δίνουν λοιπόν καθημερινά από τα προσφιλή τους μήντια και μαθήματα διπλωματίας. Όπως οι «διπλωματικοί κύκλοι των Αθηνών» που διαρρέουν στις φυλλάδες «τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και, ενδεχομένως, για την ανάγκη αναπροσαρμογής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την Τουρκία»). Τώρα το πήραν χαμπάρι;

(Ο τίτλος είναι δανεικός από την ΑΞΙΑ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/03/2009 14:42:04

  Greece: A remote outpost.... Αουυυυ, αουυυυυ ακούγονται τα ουρλιαχτά των λύκων (μέσα από το μαντρί).

 2. Factorx avatar
  Factorx 17/03/2009 14:45:26

  Προσέξτε να δείτε τι συστήνουν οι διπλωματικοί φωστήρες:
  Μια νέα συμφωνία «τύπου Ελσίνκι», με σκοπό τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, έχουν εισηγηθεί κορυφαίοι διπλωμάτες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας (όπως επιβεβαιώνει και η
  προσεχής επίσκεψη Ομπάμα τον Απρίλιο), σε συνδυασμό με την «ομιχλώδη πορεία» της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), καθιστούν επιτακτική μια αναπροσαρμογή της σημερινής κατάστασης. Σκοπός; «Να καθήσουν η Αθήνα και η Αγκυρα στο τραπέζι, διότι όσο αργούμε τόσο χειρότερα θα εξελίσσονται τα πράγματα». Οπως μάλιστα πληροφορείται «Το Βήμα», η Τουρκία φαίνεται πλέον να ξεπερνά το χρόνιο ταμπού της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΙCJ). Και εξετάζει σοβαρότατα
  το ενδεχόμενο να στραφεί σε αυτό, ακόμη και εντός της προσεχούς διετίας, για μείζονα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα έφερνε τουλάχιστον σε αμηχανία την Αθήνα. Επομένως, η επαναξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας εντός του 2009 προσφέρει, κατά τους συγκεκριμένους κύκλους, την ευκαιρία στην Αθήνα να ανοίξει μια συζήτηση, όταν θα μπορεί να υπαγορεύσει και ορισμένους από τους όρους της συζήτησης

 3. Ντορακιας avatar
  Ντορακιας 17/03/2009 15:22:51

  "Επί πέντε χρόνια παρακολουθούμε τον κ. Κ. Καραμανλή να υποτάσσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στην ανάγκη υπονόμευσης της κας Ντ. Μπακογιάννη"

  Μπραβο Factorx,εισαι ο πρωτος μετα βεβαια απο την ντορα,που καταλαβε και τολμα να πει την αληθεια.
  Ο Καραμανλης με την σταση του στο σχεδιο ΑΝΑΝ,το
  Βουκουρεστι,τους αγωγους,τους κινεζους,κτλ....
  ειχε στο μυαλο του ,αποκλειστικα την υπομομευση της Ντορας.

 4. Ντορακιας avatar
  Ντορακιας 17/03/2009 15:27:11

  Η μαυρη αληθεια ειναι οτι ο Καραμανλης δεν ηθελε να γινει αρχηγος και Πρωθυπουργος,προτιμαει τα DVD,αλλα για να υπονομευσει την Ντορα ειναι ικανος για ολα το λαμογιο..

 5. Σαος avatar
  Σαος 17/03/2009 15:43:20

  Γιατί συνεχίζουν οι "δικοί μας" το ίδιο παραμύθι, δηλαδή ότι μπορούμε να πιέσουμε την κατάσταση βάζοντας εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την ώρα που ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Γάλλοι αλλά ούτε και η ίδια η Τουρκία να θέλουν να ενταχθεί στη ΕΕ; Δεν μπορώ να καταλάβω, δηλαδή ποιον νομίζουν πως κοροϊδεύουν;

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/03/2009 16:07:03

  Μήπως κλείνει μια βραχεία ιστορική παρένθεση και επανερχόμαστε στη φυσική κατάσταση των εθνολογικών πραγμάτων στην Ελλάδα και κατ`επέκταση στα Βαλκάνια; Μήπως αλλάζουν ξανά οι φυλετικοί συσχετισμοί; Εξηγούμαι: Επί χίλια και παραπάνω χρόνια η περιοχή των Βαλκανίων και ιδιαίτερα μετά την κάθοδο των Σλάβων είχε διαμορφωθεί εθνολογικά εις βάρος των Ελλήνων. Η όποια Ελληνικότητα είχε περιορισθεί στην θρησκεία, στον πολιτισμό και κυρίως στα ήθη και τα έθιμα. Γλωσσολογικά οι σλαβόφωνοι κυριάρχησαν ιδιαίτερα στην περιοχή της Μακεδονίας. Εθνολογικά υπήρχε μια πανσπερμία. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου άλλωστε, οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των κατοίκων δεν ήταν εθνικές ούτε γλωσσικές αλλά κυρίως θρησκευτικές. Το γεγονός ότι οι Βούλγαροι κ.ά. ήταν και αυτοί ορθόδοξοι χριστιανοί περιέπλεξε τα πράγματα περαιτέρω.
  Διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο του Άγγλου καθηγητή της νεοελληνικής ιστορίας Mark Mazower "Θεσσαλονίκη , πόλη των φαντασμάτων", θα διαβάσει μια ιστορία απαλλαγμένη από καθαρολογικούς εθνικισμούς, με άλλα λόγια θα διαβάσει την ιστορία όχι μόνο των Ελλήνων της πόλης, αλλά όλων των εθνικών ομάδων που την κατοίκησαν μέσα στους τελευταίους πεντέμισι αιώνες. Ένα καθαρά επιστημονικό και ντοκουμενταρισμένο έργο που αποφεύγει το υπερβολικά σοβαροφανές λόγιο ύφος και γίνεται ένα απολαυστικό ανάγνωσμα. Τι συμπεράσματα θα βγάλει όμως; Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι καλώς ή κακώς ζούμε μέσα σε μύθους που μας έχουν επιβληθεί για διάφορους λόγους. Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι στις αρχές του αιώνα η πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης ήταν εβραίοι και ακολουθούσαν σε αριθμούς οι Οθωμανοί; Ότι οι Έλληνες ήταν μειοψηφία; Ποιος αλήθεια γνωρίζει ότι έξω από τα τείχη της πόλης οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών, ακόμη και Έλληνες στο αίμα, ήταν στην πράξη σλαβόφωνοι; Μας συμφέρει να τα γνωρίζουμε;
  Καλώς ή κακώς η ανταλλαγή των πληθυσμών (μετά την καταστροφή του 1922) με την μαζική προσέλευση Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της ανατολικής Θράκης ήταν αυτή που έκανε την περιοχή ξανά Ελληνική. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Μακεδονίας μας σήμερα είναι απόγονοι των εν λόγω προσφύγων. Οι γηγενείς Μακεδόνες είναι μειοψηφία. (Αρκετοί «ντόπιοι» μάλιστα είχαν υποδεχθεί τους Βούλγαρους κατακτητές εν χορδαίς και οργάνοις το 1941. Ποιος τα γνωρίζει όλα αυτά;) Σήμερα λοιπόν και με την αθρόα είσοδο και εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών (σλάβων κυρίως) η περιοχή της Μακεδονίας τείνει αργά αργά να ξανααλλάξει φυλετικά. Επανερχόμαστε χωρίς να το καταλάβουμε στην προτεραία κατάσταση και η υπεργεννητικότητα των αλλοδαπών απλά επιτείνει την επερχόμενη αναστροφή πληθυσμιακών συσχετισμών. Αρχίζει δηλαδή να διαφαίνεται ότι η περίοδος από το 1912 έως το εγγύς μέλλον, θα είναι απλά μια ακόμη συγκυριακή παρένθεση στην τρισχιλιετή ιστορία της περιοχής. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να ανατρέψουμε την επερχόμενη ανατροπή; Υπάρχουν προτάσεις που να είναι αποδεκτές από ολόκληρο το φάσμα της πολιτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων; Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα; Υπάρχει θέληση; Τα κόμματα τι λένε;

 7. Patriot avatar
  Patriot 17/03/2009 16:40:38

  "Στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα για το δημοσιονομικό έλλειμμά της, τα τελευταία δύο χρόνια, είναι εντελώς αναξιόπιστα έχουν καταλήξει οι κοινοτικές υπηρεσίες. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν νέα απογραφή στο τέλος του 2009 ή τις αρχές του 2010.
  Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ότι η Ελλάδα επιδίδεται τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια σε ένα άνευ προηγουμένου παιχνίδι όχι απλώς «δημιουργικής λογιστικής», αλλά απόκρυψης και παρουσίασης ψευδών στοιχείων, με σκοπό να παραπλανήσει τις κοινοτικές υπηρεσίες και να εμφανίσει μικρότερο έλλειμμα.

  Υψηλόβαθμη πηγή σχολίαζε ότι η απόπειρα εξαπάτησης είναι τόσο οφθαλμοφανής ώστε «αγγίζει τα όρια του γελοίου».
  Η ίδια πηγή προσέθετε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες δεν ζητούν προς το παρόν από την Ελλάδα να διενεργήσει μια νέα δημοσιονομική απογραφή, ώστε να αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματός της, είναι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση".
  (Από το in.gr)

  Χαιρετίσματα στον Καραμανλή, τον Αλογοσκούφη και την πρώτη "απογραφή" τους.
  Αντί να ασχολείστε με τα "φυλετικά" (σαν Γερμανοί κρανιολόγοι υου 1930), δείτε το πραγματικό μέγα εθνικό πρόβλημα: Πρώτα μας κορόιδεψαν, μετά μας έκλεψαν και τώρα θα μας φορτώσουν και το λογαριασμό. Ζήτημα εθνικής επιβίωσης είναι.
  Κι εμείς χτενιζόμαστε. Διστάζουμε και να τους ξεφορτωθούμε, τους Α-δέξιους Αρσέν Λουπέν, ακόμα και τώρα.

 8. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 17/03/2009 17:00:16

  Νομίζω ότι η χρήση όρων όπως "στρατηγική Καραμανλή" που μάλιστα έχει άξονες (σα να βλέπω τα χέρια του πρωθυπουργού να ορίζουν αυτούς τους άξονες, το δεξί χέρι ο ένας άξονας, το αριστερό ο άλλος) πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Η δε Ντόρα δεν αξίζει ούτε καν σχολιασμό.

 9. Patriot avatar
  Patriot 17/03/2009 17:09:15

  @ 9
  Η Ελληνικότητα ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε, αποκλειστικά υπόθεση πολιτισμού, ηθών, εθίμων και προπάντων γλώσσας. Όχι βέβαια θρησκείας: Με πολλούς Σλαβικούς πολιτισμούς, δεν έχουμε καμμιά απολύτως θρισκευτική διαφορά, ενώ οι Κυκλαδίτες Έλληνες Ρωμαιοκαθολικού δόγματος είναι πολιτιστικά και γλωσσικά το απόσταγμα της παραδοσιακής Ελληνικότητας
  Και η παρακμή της Ελληνικότητας είναι η παρακμή του πολιτισμού, των ηθών και προπάντων της γλώσσας.
  Οι "φυλετικές" θεωρίες της γής και του αίματος ποτέ δεν είχαν καμμιά σχέση με τον κλασικό Ελληνικό πολτιτισμό ούτε με το αισθητήριο του παραδοσιακού λαικού Ελληνικού πολιτισμού.
  Τις εισήγαγαν τα ακροδεξιά πολιτικοφιλοσοφικά ανορθολογικά ρεύματα του 20ού αιώνα, τόσο ξένα με τον Ελληνικό πολιτισμό όσο και η μουσουλμανική "σαρία" και οι μπούρκες στα πρόσωπα των γυναικών.

 10. Patriot avatar
  Patriot 17/03/2009 17:11:00

  @ 15 Anonymous
  Μέχρι τον Ιούνιο ίσως προλαβαίνεις. Γρήγορα όμως!

 11. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/03/2009 17:17:01

  Strange @9 έλεος, μην τσιμπάς στο εβραιόπουλο που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία για επιστροφή των εβραίων στη Θεσσαλονίκη, για στήσιμο ηπειρωτικής γέφυρας με εβραϊκούς πληθυσμούς και αναβίωση των κοινοτήτων τους στη Μεσευρώπη και ΝΑ Ευρώπη, για ανάληψη του εμπορίου των Βαλκανίων με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

  Μην "αυτο-μαχαιρώνεσαι" με αμφιβολίες που σπέρνουν λιακο-ρεπούσηδες.
  Μπορεί και η Ελλάδα να έχει καλλιεργήσει κάποιους εθνο-γενετικούς μύθους.
  Αλλά είναι, ήταν τουλάχιστον, η πιο ομοιογενής και εθνολογικά ειλικρινής χώρα στην περιοχή, αν όχι στην Ευρώπη.

  Τα στοιχεία τα ΔΙΝΕΙ ο Μαζαουερ. Μπορείς να τα διασταυρώσεις; Βρες και για τους Έλληνες σε Μοναστήρι. Σε Ανατολ. Ρωμυλία.
  Παντού υπήρχε στοιχείο.
  Δηλαδή, επειδή με τα χρόνια άλλαξε η πληθυσμιακή σύνθεση θα "χαρίσουμε" τη πόλη που ιδρύθηκε από την ελληνική μακεδονική δυναστεία και κατοικείται αδιάλειπτα 2300 χρόνια;
  Εδώ οι συμπατριώτες του Μαζαουερ έκαναν κατάληψη με τη βία σε μια Παλαιστίνη που δεν τους ανήκε. Και οι Μογγόλοι απέναντι, από τις στέππες του Τουρκμενιστάν κατσικώθηκαν στις ακτές της Μεσογείου.

 12. Προφήτης avatar
  Προφήτης 17/03/2009 17:30:44

  @16 Τι λες ρε φίλε ;
  Ο βίαιος προσηλυτισμός που ασκούσαν οι παπικοί, με το φόβο των όπλων των καθαρμάτων (Γενοβέζων και Ενετών) δημιούργησε το "απόσταγμα της παραδοσιακής Ελληνικότητας" ;

 13. Γιαννης avatar
  Γιαννης 17/03/2009 17:31:35  Δεν ξερω την καταγωγη σου αλλα ολοι οι Μακεδονες και ειδικα οι Θεσσαλονικεις, δεν μιλω για τους προσφυγες, γνωριζουν οτι η Θεσ/νικη κατοικουνταν απο Ελληνοφωνους, Σλαυοφωνους (αλλοι με Ελληνικη συνειδηση και αλλοι με Βουλγαρικη συνειδηση),Εβραιους και Τουρκους, οπως ολες οι πολεις της Οθωμανικης αυτοκρατοριας.
  Παρα πολλα χωρια ηταν Σλαυοφωνα, αλλα με Ελληνικη συνειδηση.
  Μην ξεχνας ομως, οτι ολοι σχεδον οι Ευεργετες του Εθνους και οι Μακεδονομαχοι που καταγονταν απο την Μακεδονια ηταν Σλαυοφωνοι.

 14. donaE avatar
  donaE 17/03/2009 17:31:42

  Και βεβαια ειναι γνωστα αυτα που γραφει ο Μαζαουερ,οποιον περιηγητη του 18ου να διαβασεις λεει χειροτερα,για ολη τον ελληνικο χωρο. Ο ιδιος αναφερεται στην τουρκοκρατια κυριως.Ετσι και αλλιως η συνθεση της πολης εχει αλλαξει παλι,τι οφελει αυτη η κουβεντα.Πως μπορουμε να ανατρεψουμε τις εξελιξεις,φυλετικο προγραμματισμο θα κανουμε?

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 17/03/2009 17:52:42

  Ξαναγραφω αυτα που εγραψα σε αλλο ποστ.
  Να διαχωριοσυμε τα Σκοπια απο την Τουρκια που ειναι ισχυροτερη.Για τα Σκοπια δεν χρειαζεται να γινει κατι αλλο.Το τι λεει το Ευρωκοινοβουλιο ειναι δικη του δουλεια.Η Ελλάδα εχει δικαιωμα βετο οτι κι αν λενε οι τριτοι.
  Με την Τουρκια τα πραγματα ειναι πολυ πιο δυσκολα.
  Δεν υπαρχουν συμμαχιες που θα μπρουσαν να μας βοηθησουν.Γινεται κριτικη γιατι η Ελλάδα επαναπαυθηκε στην ΕΕ.Αλλα αυτη η κυβερνηση επαναπαυθηκε λιγοτερο απο την προηγουμενη που μονο ΕΕ εβλεπε.Εκανε και ανοιγμα σε Ρωσια ή Κινα.Οχι οτι μπορει να μας βοηθησει αποφασιστικα αφου κανεις δεν θα τα βαλει με την Τουρκια για λογαριασμο μας.
  Οι “μαγοι” του αριστεροφιλελευθερισμου αφου εχασαν τρεις μαχες (Ιμια,Οτσαλάν,S-300) συνθηκολογησαν με τι πρσχημα των σεισμων και απλώς κανονισαν ετσι τις ημερομηνιες ωστε το πολιτικο κοστος της υπογραφης των τελικων παραχωρησεων (σχεδιο Ανάν,Ελσινκι στο Αιγαιο) να το επιρριψουν στους αντιπαλους τους.
  Πολιτικη Βενιζελου του 1920 με εκλογες που εχασε.
  Αυτοι απλώς προσπαθουν να το αποφυγουν.
  Οι αλλοι επιχαιρουν (!) και ελπιζουν να γινει η στραβη τωρα για να τη χρεωσουν στους αντιπαλους τους και να επιπλευσουν.Επι της ουσιας δεν μπορουσε να γινει τιποτα περισσοτερο.
  Οσο για τα περι νεας απογραφης το κομματι που λεει ότι θα γινει το 2010 ειναι όλα τα λεφτα κυριολεκτικως.Ο ΔΟΛ αρχισε την ιδεολογικη προετοιμασια της αιτολογησης της λιτοτητας του ΓΑΠ.

 16. Hellenic avatar
  Hellenic 17/03/2009 18:24:58

  Μεγαλη δυστυχια που ο νεος Αυτοκρατωρ πηγε στην Τουρκια και δεν περναει απο την Ελλαδα. Παρτε το χαμπαρι κυριοι, οι εποχες που ειμασταν οι υποτακτικοι των Ηνωμενων Πολιτειων εχουν περασει. Οχι λογω καποιου αντιαμερικανισμου(λιγο αδοκιμος ο ορος αλλα θα τον χρησιμοποιησω χαριν συντομιας) αλλα λογω ενστικτου αυτοσυντηρησης. Μετα το πισωπλατο μαχαιρωμα με τη Μακεδονια, δεν υπαρχει λυση.Για να μην θυμηθουμε το πραξικοπημα του 1967. Τοτε τους συγχωρεσαμε. Το 1974, η Κυπρος?, το 1987 με τον "ακαταλληλο" Παπανδρεου? το 1996 με Ιμια?-ΝΑΙ σε μια ισοτιμη σχεση ΟΧΙ στην υποταγη.ΔΕΝ ειμαστε κρατος δορυφορος.

 17. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/03/2009 18:30:36

  @23 Δεν είμαστε; Are you sure?
  Ούτε για 2 μέρες δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα πολεμικά μας αεροσκάφη αν δεν μας πουλήσει η Αμέρικα....

 18. Hellenic avatar
  Hellenic 17/03/2009 18:44:53

  @24-Ο οποιος πολεμος δεν θα κρατησει πιθανον πανω απο τρεις ημερες, εκτος αυτου η Ε.Α.Β. εχει αρκετη τεχνογνοσια πανω στα F16, σου θυμιζω οτι ηταν ο κυριος συντηρητης για τα F16 της U.S.A.F.Ευρωπης. Το προβλημα υπαρχει με την Α.Α.αμυνα ωπου υπαρχει αναγκη να προμηθευτουμε S-400 απο Ρωσια.

 19. ΠΑΝΕΤΟΝΕ avatar
  ΠΑΝΕΤΟΝΕ 17/03/2009 18:48:51

  4.09 ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΞΕΝΗΣΕ ΩΣ ΠΗΓΗ Ο ΜΑΖΑΟΥΕΡ?

 20. Κανείς avatar
  Κανείς 17/03/2009 18:56:37

  Μα αφου "εχουμε αηττητα νομικα οπλα" συμφωνα με τον "προοδευτικο" φωστηρα και πρωην πωθυπουργο Σημιτη. Δυστυχως το επιπεδο τς αλιτ μας σε συνδυασμο με το υποβοσκον μισος της για καθε τι Ελληνικο προοιωνιζει εθνικες περιπετεις και χασουρες.

  "Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα έφερνε τουλάχιστον σε αμηχανία την Αθήνα".

  Σωπατε ρε παιδες, τι λετε (και συγγνωμη για τον σαρκασμο, αλλα ειναι περισσοτερο θλιψη).
  Εδω εμεις οι αδαεις περι τα διπλωματικα λεμε επι χρονια οτι ενω υπαρχει καροτο (ενταξη στην ΕΕ, οπως λεμε θα παω στον παραδεισο αμα πεθανω) λειπει το μαστιγιο (εθνικη συνοχη, υψηλη στρατηγικη και -ναι-μεγαλη ιδεα). Τι να περιμενει κανεις απο αλιτ που στους και μεγαλες ιδεεσ εχει μονο την..ελατωωση του ελειματος στα 3% επειδη, λεει, το λεει η ΕΕ. Τετοια καταντια ουτε η Ουγκαντα δεν εχει.

  Φιλε Hellenic, ειμαστε δυστυχως κρατος δορυφορος, της Τουρκιας. Αν δεν αλλαξει η αλιτ και αποκτησει εθνικη συνειδηση (και συμφεροντα) τιποτα δεν θα αλλαξει.

 21. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/03/2009 19:02:55

  @25 Κάποτε σε μια άσκηση στο Αιγαίο οι Αμερικανοί προχώρησαν σε ηλεκτρονικό jamming για 20 λεπτά. Σε πληροφορώ ότι τα Ελληνικά πλοία που συμμετείχαν έσβησαν και όταν λέω έσβησαν εννοώ ότι δεν λειτουργούσε ούτε πρίζα! Έπλεαν επί 20 λεπτά ακυβέρνητα χωρίς καμία ηλεκτρική κλπ. δυνατότητα επέμβασης. Αυτό εγώ το θεωρώ ως σύμπτωμα κράτους δορυφόρου.

 22. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/03/2009 20:47:30

  Ναι ρε συ Strange Attractor και η μεγάλη πλάκα είναι ότι κάθε φορά που κάνουμε κουβέντες για αγορά αεροσκαφών κλπ. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν το θέτει αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα που κάνει διαχρονικά εξαρτώμενη τη στρατιωτική μας ισχύ από την Αμερική...

 23. Κανείς avatar
  Κανείς 17/03/2009 20:57:14

  "Γλωσσολογικά οι σλαβόφωνοι κυριάρχησαν ιδιαίτερα στην περιοχή της Μακεδονίας. Εθνολογικά υπήρχε μια πανσπερμία. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου άλλωστε, οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των κατοίκων δεν ήταν εθνικές ούτε γλωσσικές αλλά κυρίως θρησκευτικές."

  ΑΠο που και ως που κυριαρχησαν οι Σαλβοφωνοι ρε φιλε; τι μαλακιες ειναι αυτες; ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΥΡΗΚΑΖΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΑς ΠΑΣΣΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠ'ΕΞΩ. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΖΑΟΥΕΡ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ Ή ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΝ" ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΝΩΤΕΡΟΝ; ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΙς ΑΡΧΙΔΙΕς ΤΟΥ ΦΑΛΜΕΡΑΓΙΕΡ ΣΕ ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ. ΑΡΚΕΤΑ.

 24. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 17/03/2009 21:02:34

  Πρέπει να αναπτύξουμε δική μας στρατιωτική τεχνολογία. Στη δεκαετία του 1980 είχε αναπτυχθεί το περίφημο Άρτεμις, ένα από στη σύλληψή του σύστημα που συνδύαζε πυροβόλο με ραντάρ, νομίζω, και ήταν σχεδόν αλάνθαστο στην επιτυχία του στόχου. Είχε πολυδιαφημιστεί από το τότε καρα-πατριωτικό κυβερνών ΠΑΣΟΚ ως περίπου πανάκεια και η πλάκα είναι ότι πρέπει να ήταν έτσι. Ξέρετε τίποτα για την τύχη του; ΤΙΠΟΤΑ! Το Άρτεμις ποτέ δεν το προμηθεύτηκε ο ελληνικός στρατός! Μια ελληνική πατέντα που θα μας έδινε σημαντικό πλεονέκτημα δεν την αξιοποίησε ποτέ κανένας. Ποια διπλωματία και ιστορίες μου κοπανάτε μετά... Προφανώς το Άρτεμις, ως ελληνικό σύστημα, δεν είχε μίζες και έμεινε στα αζήτητα...

  Η Σουηδία, μια χώρα 8 εκατομμυρίων κατοίκων και χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ασφαλείας, παράγει σήμερα δικά της μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς και επιδιώκει να προμηθεύσει την Ελλάδα. Ερώτηση: γιατί εμείς δεν παράγουμε δικά μας μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης και δέκατης πέμπτης γενιάς; Δεν έχουμε τους επιστήμονες να τα σχεδιάσουν; Συγγνώμη αλλά ένα σωρό μυαλά μας δουλεύουν στις ΝΑΣΕΣ και στα ΜΙΤ. Δεν έχουμε τα κεφάλαια; Ένα σωρό Έλληνες κεφαλαιούχοι, εφοπλιστές κλπ., ψάχνουν πού να επενδύσουν τα χρήματά τους. Μόνον ο Βγενόπουλος μάζεψε 5,2 δις ευρώ κεφάλαια για τη MIG, από τα οποία μόνον το 18% ήταν του Ντουμπάι, τα υπόλοιπα ήταν ελληικά κεφάλαια που λίμναζαν στην απραξία. Δεν έχουμε όμως σοβαρό κράτος που θα θελήσει να παράγει δικά του μαχητικά αντί να κοιτάει ποιοι θα πάρουν τις μίζες. Δεν έχουμε σοβαρό κράτος που θα τολμήσει να πει στους Αμερικανούς "κύριοι, ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε άλλη υπονόμευσή μας ως χώρα, ήρθε η ώρα να παράγουμε δικά μας αεροπλάνα".

  Τι να λέμε τώρα.

 25. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/03/2009 21:07:12

  Επώνυμε. Μήπως είσαι ο Κώστας Καββαθάς; Χρόνια ανρωτιέται τα ίδια πράγματα. Ξέχασες να αναφέρεις και το Ισραήλ που ερευνά, κατασκευάζει και εξελίσσει τα πάντα (οπλικά συστήματα) διότι γνωρίζει ότι η στρόφιγγα των ΗΠΑ μπορεί και να κλείσει κάποτε, οπότε ετοιμάζεται μόνο του. Εμείς εισάγουμε μέχρι και καρφίτσες. Ούτε δορυφόροι δεν είμαστε. Μάλλον κομήτες... που τείνουν να σβήσουν.

 26. Patriot avatar
  Patriot 17/03/2009 21:54:10

  @ 19 Προφήτης
  Έχεις γνωρίσει ποτέ Φραγκοσυριανούς; Σημερινούς, όχι του 1204.
  Έχεις ακούσει τη "Φραγκοσυριανή";
  Άν αυτή δεν είναι Ελληνική μουσική και είναι Ελληνική αυτή που ακούει ο Άδωνις, ο μποντυμπιλτεράς και οι wannabe Ellinares, τότε εγώ είμαι ο Gottfried Villehardouin !

 27. Factorx avatar
  Factorx 17/03/2009 22:15:56

  Γιατί η Ντόρα αισθάνθηκε σημερα την αναγκη να κάνει δηλωσεις; :

  Τις πάγιες θέσεις της χώρας για την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων και την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πως η χώρα μας ασκεί εξωτερική πολιτική με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση.
  Αναφερόμενη στις τουρκικές προκλήσεις, τόνισε πως «η απαράδεκτη και επικίνδυνη πρακτική των προκλήσεων στο Αιγαίο συνεχίζεται» χωρίς όμως να μένει αναπάντητη. «Κανένα δικαίωμα της Ελλάδας δεν απεμπολείται. Υπερασπιζόμαστε στο ακέραιο τα εθνικά μας δίκαια. Διασφαλίζουμε πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα και επιδιώκουμε ταυτόχρονα τη βελτίωση στις σχέσεις μας, προς όφελος της ασφάλειας και της ευημερίας του ελληνικού λαού, αλλά και ολόκληρης της περιοχής μας» πρόσθεσε.
  Σημείωσε ακόμη για άλλη μία φορά πως οι σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρώπη, περνούν και από την Κύπρο.
  Για το Σκοπιανό, επανέλαβε πως χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, το γειτονικό μας κράτος δεν μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στην ευρωατλαντική οικογένεια.

 28. mesas avatar
  mesas 17/03/2009 22:17:13

  επέτρεψε τη διαφωνία:
  η κυβέρνηση έδινε την εντύπωση για πολλούς μήνες ότι κρατούσε σθεναρή στάση απέναντι ΗΠΑ
  με κύριο όπλο τη συμφωνία για τον αγωγό
  όμως κάτι άλλαξε πριν μερικές εβδομάδες: ήρθαμε σε συμφωνία με τον φίλο του Βαρδινογιάννη, τον αζέρο πρόεδρο... αυτός με ποιους είναι; με τους Ρώσους;

  και από ότι φαίνεται, μας ρίξανε στα ανταλλάγματα... ενώ οι Τούρκοι είναι πιο σκληροί!

 29. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 17/03/2009 23:31:24

  @9 Strange Attractor Says:
  ¨¨Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι στις αρχές του αιώνα η πλειοψηφία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης ήταν εβραίοι και ακολουθούσαν σε αριθμούς οι Οθωμανοί; Ότι οι Έλληνες ήταν μειοψηφία;¨¨
  Τα δεδομένα σου ειναι ύποπτα λανθασμένα. Οπως έγραψα και σε άλλη ανάρτηση απαντωτας σε κάποιον Ισπανοεβραίο που ήθελε την Θεσ/νίκη Εβραική, έχω στην κατοχή μου αυθεντικό χάρτη της εποχής με πληθυσμιακή κάλυψη που έχει ως εξής:
  VILAYETS DE JANNINA-MONASTIR-SALONIQUE-ET ANDRIANOPLE

  VILAYET DE SALONIQUE

  Salonique sanjaks


  Grecs orthodoxes 224 000
  Bulgares schismatigues 75 000
  Valagues Roumanisant 6 000
  Slaves partisans de la propaganda Serbe 1 400
  Musulmans 200 500
  Tsiganes 900
  Armeniens -
  Julfs 61 800

  Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο την πόλη της Θεσ/νίκης.

  Να σημειώσω ότι στο ευρύτερο Βιλαέτι της Θεσ/νίκης εκτός από την ομόνυμη πόλη, ανήκαν οι Σέρρες με 121.000 Ελληνες ορθοδόξους έναντι 118.000 Μουλσουμάνων και 1.400 Εβραίων καθώς και Δράμα με 46.000 Ελληνες ορθοδόξους, 105.000 Μουλσουμάνους και καθόλου Εβραίους.

  ΠΗΓΗ: ISTITUTO GEOGRAFIKO DE AGOSTINI ROMA

 30. mesaios daktylos avatar
  mesaios daktylos 17/03/2009 23:46:21

  @31Επώνυμος Says:Προφανώς το Άρτεμις, ως ελληνικό σύστημα, δεν είχε μίζες και έμεινε στα αζήτητα…
  OXI ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ.

 31. Δραμινός Βουδιστής avatar
  Δραμινός Βουδιστής 18/03/2009 01:54:13

  @ 37
  Και στη Συναγωγή της Δράμας (η καινούρια χτίστηκε γύρω στο 1935 στο κέντρο της πόλης), ποιοί Δραμινοί εκκλησιαζόταν; Η Κινεζική παροικία Κομφουκιανών; Ή η τοπική κλαδική της αίρεσης των Μορμόνων;
  Άν πουλάς μούσι πρόσεχε, μπορούν να σ' αρπάξουν από το μούσι σου.

 32. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/03/2009 16:15:10

  @37 Υπόπτα; Αναφέρω και την πηγή. Εκεί τα βέλη σου παρακαλώ. (μήπως όμως στο έλληνες ορθόδοξοι που παραθέτεις εννοείται το θρήσκευμα; Οι περισσότεροι Βοούλγαροι κλπ είναι ορθόδοξοι. Έτσι δεν είναι; Διεθνώς ο ορθόδοξος λέγεται Greek Orthodox.)

 33. aris53m avatar
  aris53m 18/03/2009 21:56:26

  Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια αποτυχία στην εξωτερική πολιτική.

  -Οι Τούρκοι έρχονται για καφε στο Λαύριο

  -Οι Σλάβοι έρχονται για καφε (όπου νάναι) στη Θεσσαλονίκη

  -Ο Ομπάμα πάει Άγκυρα

  -Ο Πούτιν κάνει ασκήσεις με Τούρκους

  -Οι Γερμανοί υποστηρίζουν τους Σλάβους

  και μόνο

  - ο Σαρκοζύ μας ψιλοσυμπάθησε (μάλλον για τις αγορές μας).

  Κι εγώ που χλεύαζα το ζειμπέκικο του γιωργάκη....

 34. Μουλάν avatar
  Μουλάν 19/03/2009 01:34:04

  @ aris53m
  Ξέχασες εμάς τους Κινέζους: Σας επιβάλαμε Κινέζο πρωθυπουργό για οκτώ ολόκληρα χρόνια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.