10/12/2009 17:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελλάδα: Το επόμενο Ντουμπάι;Όποιος πιστεύει πως η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει τελειώσει, καλά θα κάνει να ρίξει μια ματιά στο τι συμβαίνει αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη. Μέσα στην απόγνωσή του να ανανήψει την αδύναμη οικονομία της χώρας του, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Brian Lenihan υποσχέθηκε μειώσεις αξίας $6 δισ. σε έναν προϋπολογισμό,  που πρωταρχικό του  σκοπό έχει το συμμάζεμα του επίμονου ιρλανδικού ελλείμματος.  Πρόκειται για το δεύτερο φετινό προϋπολογισμό, και για τον σκληρότερο που έχει δει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Σε έναν μίνι προϋπολογισμό που ανακοίνωσε λίγες ώρες πριν, ο Βρετανός Alistair Darling αποκάλυψε τα τελευταία σχέδια της κυβέρνησής, προκειμένου να «διορθωθεί» η βρετανική οικονομία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται: ένας αυστηρός φόρος στα διάφορα μπόνους των τραπεζιτών, αύξηση στις εισφορές της κοινωνικής ασφάλισης, και πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου έπεσαν κατά 9% μέσα στις δυο τελευταίες ημέρες. Η ασταθής κατάσταση των ελληνικών δημοσιονομικών, ώθησε τον οίκο Fitch να υποβαθμίσει τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ΒΒΒ+, τη χαμηλότερη σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα. Δυο ανταγωνιστικές υπηρεσίες, η Moody's και η  Standard & Poor's, απείλησαν με παρόμοιες κινήσεις το προηγούμενο διάστημα. Δυο μόλις εβδομάδες αφού το Ντουμπάι σοκάρισε τους παγκόσμιους επενδυτές, ζητώντας πάγωμα πληρωμών για $60 δισ., η υποβάθμιση της Ελλάδας αποδεικνύει πως η κρίση κάθε άλλο παρά τελείωσε. Για όσα κράτη προσπαθούν να κλείσουν τις τρύπες που προκάλεσε στην οικονομία τους η κρίση, υπάρχει ακόμη πολύς πόνος…

Και πουθενά αυτό δεν φαίνεται περισσότερο απ`ότι στην Ελλάδα. Τα πολλά χρόνια καταναλωτισμού βασισμένου σε δάνεια, σε συνδυασμό  με μια χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, έχουν φέρει τη χώρα στο κόκκινο. Το εθνικό χρέος αναμένεται να φτάσει το 125% του ΑΕΠ το 2010, το υψηλότερο δηλαδή στην Ευρωζώνη. Όπως λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Λονδρέζικου Κέντρου Οικονομικής Αναμόρφωσης,  Simon Tilford, «Αν ψάχνετε για παράδειγμα μιας πολιτικής ελίτ που πίστευε πως η συμμετοχή στην Ευρωζώνη  είναι η πανάκεια, τότε αυτή είναι η Ελλάδα. Έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Το να ξεφύγει η Ελλάδα από το πρόβλημα, δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Ο  πρόεδρος της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, που είναι υπεύθυνος για τον ορισμό των επιτοκίων των 16 χωρών της Ευρωζώνης, κάλεσε προχθές την Ελλάδα να πάρει γενναία μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη κρίση. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μέλος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης που κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, υποσχέθηκε να κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση. Το κλειδί του σχεδίου ανάκαμψης: Η μείωση του ελλείμματος του ελληνικού προϋπολογισμού την επόμενη χρονιά, από 12.7%, 4 φορές πάνω από το επιτρεπτό  όριο βάσει των κανόνων της Ε.Ε., σε 9.1%.

Και ενώ η Ελλάδα δείχνει να προχωρά σε μέτρα αύξησης των εσόδων, όπως είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν φαίνεται να προχωρά σε περικοπές δαπανών που είναι απαραίτητες προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση. Πέραν αυτού, η αναζωογόνηση της ανάπτυξης, σημαίνει πως η οικονομία της χώρας θα πρέπει να ξεφύγει από την εσωτερική  κατανάλωση, και να στραφεί προς τις εξαγωγές. Όπως όμως λέει ο Tilford, «Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς οι Έλληνες έχουν αφήσει την ανταγωνιστικότητά τους εντός της Ευρωζώνης, να διαβρωθεί πλήρως… ακόμη βλέπουμε μεγάλες αυξήσεις στα ελληνικά μεροκάματα».

Ας αντιπαραβάλουμε τα παραπάνω με την Ιρλανδία. Από τότε που έχασε το πλεονέκτημά της (η αύξηση του  εργατικού κόστους οδήγησε στη μείωση κατά 1/5 των ιρλανδικών εξαγωγών στην Ευρωζώνη μεταξύ 2001-2008), η Ιρλανδία δεν δίστασε να προχωρήσει σε σημαντικά δυσάρεστες αλλαγές. Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός που ανακοινώθηκε χθες, περιέχει κάποια σκληρά αντιλαϊκά μέτρα όπως οι μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι σίγουρο πως θα πυροδοτήσουν απεργίες και άλλες αντιδράσεις. Αλλά στο ίδιο θέμα, λέει ο Tilford, «Οι Έλληνες δεν έχουν καταλάβει ακόμη πως δεν έχουν άλλες επιλογές».

Αυτό σίγουρα εκνευρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι αρκετά περιορισμένη στο να μπορέσει να βοηθήσει ή και να τιμωρήσει την Ελλάδα. Αν η χώρα πτωχεύσει, ή αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για έκτακτη βοήθεια, αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό ράπισμα στην αξιοπιστία της 11χρονης Ευρωζώνης. Ότι βοήθεια μπορεί λοιπόν να προσφερθεί, θα πρέπει να συνοδεύεται και με σκληρές προϋποθέσεις. Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, από το να τις δεχτεί.

 TIME. http://www.time.com/time/business/article/0,8599,1946594,00.html?xid=rss-topstories

(φωτο: Απεργοί stage καίνε αποδείξεις στις 9 Δεκεμβρίου)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 10/12/2009 17:42:24

  Τόσες δεκαετίες Ντάμπα-ντούμπα οι μεγαλομεσαίοι "δυναμικοί" συμπολίτες μας (εξ ού και η συμπάθειά τους προς την Παραλιακή), άς κάνουν παρέα τώρα με τους σείχιδες από το Ντουμπάι. Άς επιτρέψουν σε μερικούς, όσους δεν αξιοποιήσαμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, να προτιμούμε Βρυξέλλες.
  Έστω και επιτηρούμενοι. Και παρά την μυωπική οικονομική οπτική των Βρυξελλών, που βλέπει μόνον το δημοσιοοικονομικό ισοζύγιο, αγνοώντας το εμπορικό και γενικό: Μα από που θα έχει έσοδα το κράτος, άν δεν παράγει και δεν εξάγει η οικονομία;
  Τουλάχιστον οι Αμερικανοί, κλαίνε πιό πολύ για τα τερατώδη χάλια του εμπορικού τους ισοζυγίου, παρά για τα εξ ίσου τερατώδη χάλια του δημοσιονομικού.

 2. t avatar
  t 10/12/2009 17:45:49

  Η κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι πολύ σοβαρή, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Σεσίλια Μάλμστρομ, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

  "Ανησυχούμε βεβαίως", δήλωσε σε δημοσιογράφους, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

 3. donaE avatar
  donaE 10/12/2009 17:51:06

  Με το μας παρουν τα σπιτια και να πεθανουμε της πεινας δεν θα λυθει το δημοσιονομικο της χωρας.
  Απλως δεν θα υπαρξει χωρα.
  Για ποιους υψηλους μισθους στην Ελλαδα μιλαει, σε ποια βιομηχανια;

 4. Orestios avatar
  Orestios 10/12/2009 17:55:33

  Η συνθήκη της Λισσαβώνας προβλέπει να μας πετάξουν έξω?
  Που είναι η Ελλάδα του Παπανδρέου που θα έχει ισχυρή θέση και λόγο στην ΕΕ? Δεν φταίνε οι ξένοι όταν οι δικοί μας κυβερνώντες, για να έχουν μικροκομματικό όφελος ως αντιπολιτευόμενοι, την δυσφημούσαν ένθεν κι ένθεν σε κάθε ταξίδι στο εξωτερικό. Ας πρόσεχαν τότε, αλλά να προσέχουν διπλά τώρα γιατί ο λαός δεν είναι θεούλης α συγχωρεί.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/12/2009 18:05:23

  Να καλέσουν οι δύο πολικοί αρχηγοί τους 5 εγχώριους και 10 πλεούμενους τσιφλικάδες να συζητήσουν αν θέλουμε να μας πετάξουν έξω. Δεν είμαι τσιφλικάς, αλλά ψηφίζω ΝΑΙ.

 6. Aris. A avatar
  Aris. A 10/12/2009 18:06:29

  Η αύξηση των εσόδων σε τέτοιο βαθμό που να μειώσει σημαντικά το έλλειμα είναι αδύνατη εν μέσω οικονομικής κρίσης που συνεχώς μειώνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων και άρα τα έσοδα του κράτους.
  Οι δαπάνες είναι είτε για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους που δεν μπορούμε να αποφύγουμε την καταβολή τους είτε μισθοί και συντάξεις. Για να ισσοροπήσει η οικονομία πρέπει να μειωθούν αυτές οι δαπάνες. Θέλουμε δεν θέλουμε θα παρθούν μέτρα τύπου Ιρλανδίας. Το θέμα είναι εαν θα παρθούν τώρα η μετά από μια ειδική "χρεωκοπία" που θα μας οδηγήσει η έλλειψη εξεύρεσης δανειστών. Εαν ο Παπανδρέου δεν πάρει τα κατάλληλα μέτρα εως τον Ιούνιο θα έχουμε δραματικές πολιτικές εξελίξεις και πιθανόν εκλογές. Στις πολιτικές εξελίξεις πιθανόν ένα νέο κόμμα φιλελεύθερης κατεύθυνσης υπό την Μπακογιάννη να σταθεί στο πλευρό του Παπανδρέου σε οικονομία και εθνικές υποχωρήσεις.
  Το δίδυμο Παπανδρέου Παπακωνσταντίνου δείχνει αιφνιδιασμένο από την πίεση των Βρυξελλών. Αν ο αιφνιδιασμός μετατραπεί σε αμηχανία ζήτω που καήκαμε.

 7. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 10/12/2009 18:10:42

  Εάν γίνει η Ελλάδα Ντουμπάι...θα γυρίσω πίσω!

  Δηλαδή θα υπάρχουν μεγαθήρια εμπορικά κέντρα με φθηνά προιόντα, Ρωσίδες σούπερ-γκόμενες, υπερπολυτελή ξενοδοχεία και καλογυαλισμένες λιμουζίνες με ένα σωρό υπηρέτες?

  Μάλλον για Αιθιοπία μας βλέπω με τον Γιωργάκη....ειλικρινά δεν ξέρω εάν αυτός ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τι πράττει και ποιούς έχει δί΄πλα του ως συμβούλους.

  Μια έκκληση προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ...βάλτε μυαλό στον προεδρό σας γιατί θα μας οδηγήσει στη καταστροφή και όλοι μαζί θα πέσουμε.

  Η βλακεία καμιά φορά συγχωρείτε, η κατ'επανάληψη ΧΧΧΧ, όμως όχι!

 8. JOHN avatar
  JOHN 10/12/2009 18:32:54

  Τοσα χρονια που εκλεβαν οι δικοι μας δεν το ειχαν παρει χαμπαρι στις Βρυξελες η μηπως ειναι και αυτοι στο κολπο.Δεν γνωριζαν οτι η Ελλαδα οπως και αλλες χωρες μπηκαν στο Ευρω περισοτερο με πολιτικα παρα με οικονομικα κρητηρια και οτι αυτο εγκυμονει κινδυνους?Το ελλειμα δεν εκτιναχτηκε σε μια νυχτα στο 12-13%.Εχει ιστορικο η ανοδος του,και ολα αυτα τα γνωριζαν καλα τα συνεταιρακια μας και τωρα μας τραβανε το αυτι μεχρι να το ξεριζωσουν.Πολλα παιγνιδια παιζονται και σε πολιτικο και σε οικονομικο επιπεδο για τα οποια οι λαοι ειναι βαθυα νυχτωμενοι.

 9. Ratca avatar
  Ratca 10/12/2009 19:55:41

  Μήπως να σταματήσουμε να αγοράζουμε όπλα;λέω μήπως

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 10/12/2009 20:34:49

  Προβλέπω γενική στάση πληρωμών. Θα επανέλθουμε στη μιζέρια των 50ς, 60ς και 70ς. Ψωροκώσταινα και πάλι.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Strange Attractor 10/12/2009 21:07:49

   ούτε εγώ προβλέπω στάση πληρωμών. Το πολύ πολύ Γερμανό Γενικό Γραμματέα στον Παπακωνσταντίνου.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ archaeopteryx 10/12/2009 23:38:18

    archaeopteryx το βρήκες! Αυτό!

 11. ΜιχΜιχ avatar
  ΜιχΜιχ 10/12/2009 20:52:39

  Σύνελθε.

  Βάζουμε και στοίχημα όσα θέλεις, πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

 12. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 10/12/2009 21:23:21

  Οι ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σχετικά με την ελληνική οικονομία ,αν και είναι απόλυτα αληθεις,αποτελούν και το βασικό μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα για να υποχωρήσει σε άλλα θέματα όπως ΠΓΔΜ,Τουρκία,αντιπυραυλική ασπίδα και εξοπλιστικά.
  Δεν είναι παράλογο η ΕΕ να μας επιβάλει δημοσιονομικό έλεγχο και οι ίδιοι από την άλλη να στέλνουν στο υπουργείο άμυνας εκπροσώπους για να μας πουλήσουν όπλα;
  Άσχετα λοιπον με την οικονομική κατάσταση της χώρας υπάρχει και έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο οποίο το ΓΑΠ είναι δεδομένο ότι θα υποκύψει, αφού γι'αυτό τον βγάλανε και διώξανε των MASTER του
  playstation ΚΚ.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 10/12/2009 23:44:18

   δεν έχεις άδικο... Η συνέχεια του Μεγάλου Παιχνιδιού. Το 22 το πληρώσαμε. Τώρα;

   • man8os avatar
    man8os @ archaeopteryx 10/12/2009 23:59:34

    Τουλαχιστον ο master ηταν καλος. Ο ΓΑΠ δεν φαινετε τοσο καλος... νομιζω οτι εχει πανικοβληθει... Δεν ειχε καταλαβει πως σοβαρολογουσε ο Κωστακης.... Και τωρα αυτο ας ελπσουμε οτι θα διορθοθει με τον γερμανο manager...

  • Shalai avatar
   Shalai @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 11/12/2009 00:01:04

   Για μάστερ του πλέηστεησιον όπως λες... δεν τα πήγε και άσχημα στην αντίσταση για να τον βγάλει κοτζάμ ΕΕ και Αμερική εκτός κάδρου ε?

   Κανείς ξένος δεν τον έβγαλε από πουθενά. Αυτά είναι πλέον ξεπερασμένα άλλοθι που χρησιμεύουν για κείνους που έχουν ή σκοπιμότητα ή έλλειψη κοινής και στοιχειώδους λογικής.

   Οι ξένες δυνάμεις, καλά κάνουν και έχουν συμφέροντα. Για αυτό και λέγονται δυνάμεις.
   Τώρα εμείς, πώς γίνεται να έχουμε ταυτίσει σαν λαός τα δικά μας συμφέροντα με εκείνα των λαμπράκηδων, κοκκαλίνων, κοπελούζων, βαρδινογιάννηδων... γιατί για αυτούς δουλεύουμε λίγο ή πολύ... και οι οποίοι με τη σειρά τους δουλεύουν με ρώσους, αμερικάνους, γερμανούς, κινέζους κλπ... αλλά πάλι να μας φταίνε οι ξένοι... Είναι εξίσωση πυρηνικής φυσικής...

   Μπροστά στην κάλπη την δεδομένη στιγμή, δεν βρίσκεται ούτε ο Αμερικανός ούτε ο Γερμανός.

   Ο ελληνας βρίσκεται.
   Ο ίδιος ο έλληνας που όταν κάποιος άλλος έλληνας του πετάει μια μπαρούφα για playstation την χάφτει με την ίδια ευκολία που χάφτει τον τρόπο ζωής και σκέψης που του πλασάρουν τα μίντια και τα ψέματα των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και ΓΑΠ.

   Καταλαβαίνω... Είναι πολύ βολικό να φταίνε πάντα και για όλα οι άλλοι. Οι Αμερικανοί, οι Άγγλοι, οι Τούρκοι, οι κοτσαμπάσηδες, οι εξωγήινοι και γενικώς όλοι οι άλλοι εκτός από τους ελληνάρες.

  • ident avatar
   ident @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 11/12/2009 00:02:41

   Ακριβώς ό,τι επιχειρήσαμε να κάνουμε εμείς στα Σκόπια, μια με το εμπάργκο, μια με την οικονομική διείσδυση (όπως λέμε, μια στο καρφί και μια στο πέταλο). Όι εταίροι μας είναι πολύ καλύτεροι σε αυτό το παιχνίδι και φυσικά δεν αποδίδουν ποτέ την αιτία για την αποτυχία τους σε κάποιους άλλους που "διώχνουν", "βάζουν", "βγάζουν" κι ό,τι άλλο πήξεως, μπήξεως, δήξεως σημαντικό. Γιατί τελικά είναι θέμα αξιοπρέπειας να μουτζώνεις τον εαυτό σου και όχι τους άλλους.

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/12/2009 23:43:23

  γιατον Αλφα δεν ξέρω, την δουλειά ΤΟΥΣ στις άλλες δύο περιπτώσεις την έκαναν μια χαρά.

 14. tom avatar
  tom 11/12/2009 01:01:24

  Η Ελλάδα μπορεί να καμαρώνει ότι έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Πράγματι, η βαθμολογία A- που έχει λάβει σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι λιγότερο αξιόπιστη από τη Μοζαμβίκη και τη Μαλαισία που έχουν βαθμολογηθεί με A+.

 15. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 11/12/2009 09:12:59

  Ντουμπα θα τους φέρουμε και οχι θα γίνουμε Ντουμπάι

 16. M.Marianou avatar
  M.Marianou 13/12/2009 22:00:46

  Ratca you are 100% right !
  Greece a small country,waisting 2-3 billion per year for defense ,
  a lot more than any other nation.
  Turkey has superior defense industry,they have joint ventures for co-production for several projects.
  We can not compete with Turks by purchasing inferior military hardware.
  Fisrt,our money are lost,second we are buying inferior products.
  Turkey is wining by competing with Greece in arms racing!!
  Greece has none.They want only to buy,commissions are huge!!
  Production in Tanagra is ZERO.
  This major deficit started early on 1982,it goes on and on.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.