#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/05/2013 13:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ελλάδα-Κίνα: Συμφωνία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων«Ελλάδα και Κίνα συμφωνούν να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επαφές τους και να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στη νέα εποχή» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κίνας που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ακόμη ότι «η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στον χώρο της νοτιανατολικής Ευρώπης και την ανατολικής Μεσογείου. Τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργαστούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα.

Η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα.

Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα και να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών. Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη».

Το σύνολο των ελληνοκινεζικών σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομολογό του Λι Κετσιάνγκ.

Σε γεύμα που παρέθεσε στην ελληνική αποστολή, ο Κινέζος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία, ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος σε γεωπολιτικά ζητήματα ο κ. Κεκιάνγκ σημείωσε ότι η Κίνα είναι σύμμαχος στο Κυπριακό, ζήτησε δε τη βοήθεια της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, με δεδομένο, άλλωστε, ότι η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Ακόμη ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από την Αθήνα να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας.

Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι με τον νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast track, που θα διευκολύνουν τις ενδεχόμενες κινεζικές επενδύσεις και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να τα βλέπουμε όλα, βήμα- βήμα και να διευκολύνουμε τη συνεργασία μας.

Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα, έχει διανύσει τον μισό δρόμο για το come back, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας, σήμερα το πρωί, στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας και κάλεσε τους Κινέζους να γίνουν μέρος του ελληνικού success story.

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ υπογράφηκε σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων.
Συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Η China Development Bank καλωσορίζει θερμά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξετάζοντας θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εταιρεία είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Έχει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Συνάντηση Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κίνας

Στον μακραίωνο πολιτισμό Ελλάδας και Κίνας αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή τους στο "Σπίτι του Λαού".

Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού όπως η Κίνα του ανατολικού. Οι δύο χώρες είχαν μεγάλη συνεισφορά στην πρόοδο της ανθρωπότητας, ανάφερε ο Σι Τζινπίνγκ και πρόσθεσε: «έχω πάει στην Ελλάδα και έχω διαβάσει για τη χώρα σας».

Ο πρωθυπουργός απάντησε: "Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την επίσκεψη και τη συνάντηση μαζί σας. Έρχομαι από το Σινικό Τείχος, αυτό το θαυμαστό μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού που δείχνει ότι η Κίνα είχε πάντα αμυντική, μη επιθετική στάση. Ο πολιτισμός οι αξίες και η γλώσσα των δύο λαών αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του παγκόσμιου πολιτισμού. Υπάρχει ένας δεσμός που συνδέει Ελληνες και Κινέζους».

Πέρα από το επίσημο πρόγραμμά του ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Huawei, ZTE, China Development bank, China Import Export Bank, China Minsheng Bank και Cosco.

Επίσης, συναντήθηκε με εκπροσώπους οκτώ επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αεροδρόμια και αερογραμμές, τουρισμό και real estate, λιμάνια, μέταλλο (νικέλιο), σιδηρόδρομο καθώς και με εταιρείες νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κράντωρ avatar
  Κράντωρ 17/05/2013 15:15:33

  Η απογραφή του 2011 στην Κίνα έδειξε αύξηση του πληθυσμού κατά 75εκατ. εν σχέσει με το 2001 φθάνοντας αισίως 1 δις 300 εκατ. Το 1 δις από πειναλέους ψωμοζήτες. Έχουν πλουτίσει περίπου 30εκατ. μέλη της κινεζικής μαφίας και υψηλόβαθμα στελέχη του ΚΚΚ. Περίπου 200 εκατ. κοντεύουν να φθάσουν το επίπεδο της Βουλγαρίας και της Λεττονίας.

  Προτείνω να κάνουμε εξαγωγές φράουλας, που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, και Μπαγκλατεσιανούς, που αφθονούν στην Ελλάδα.

  • Αρχιμηδης avatar
   Αρχιμηδης @ Κράντωρ 17/05/2013 17:08:33

   ΣΩΣΤΟΣ!!! Αυτό είναι το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που θα την καταστήσει τη μοναδική ξεχρέωτη χώρα στον κόσμο!...

 2. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 17/05/2013 22:30:31

  Σεβάσμιες και αντάξιες των πανάρχαιων πολιτισμών τους οι προσφωνήσεις και των δύο ηγετών... Εξαιρετική η επισήμανση της αμυντικότητας του κινεζικού πολιτισμού! Νοιώθω πολύ περήφανη που μ' εκπροσωπεί ο Αντώνης Σαμαράς στους λαούς που σέβομαι και με σέβονται!
  Για σύγκριση παραπέμπω στις προσφωνήσεις Ομπάμα - Ερντογάν...

 3. sam9 avatar
  sam9 18/05/2013 08:14:02

  Περιπου 200 εκατομμυρια εχουν φτασει το επιπεδο ευρωπης
  Περιπου 300 εκατομμυρια εχουν φτασει το επιπεδο ελλαδας( οπως καταντησε σημερα), Βουλγαριας-Λεττονιας
  Αν 500 εκ. καταναλωτες δεν ειναι αρκετοι για τις εξαγωγες μας τοτε να περιμενουμε καμμια 20 χρονια να γινουν 1 δισ.
  Ηλιθιοι ευρωπαιοι, αμερικανοι, ιαπωνες κ.λ.π που εχεται κατακλυσει την αγορα της κινας με τα προιοντα σας. Ποιος πεινασμενος κινεζος θα τα αγορασει. Δεν βλεπεται εμας τους ελληνες ποσο εξυπνοι ειμαστε και δεν τους εξαγουμε σχεδον τιποτα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.