13/08/2009 20:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκτός ύφεσης Γερμανία και Γαλλία – ορισμένοι όμως διαφωνούν με την σταθερότητα της ανάκαμψηςΜετά τα σημάδια χαλάρωσης της κρίσης στην αμερικανική οικονομία που διέγνωσε χθες η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), απροσδόκητη ήταν η ανάπτυξη σε Γερμανία και Γαλλία, οι οικονομίες των οποίων επεκτάθηκαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,3% και έτσι βγαίνουν από την ύφεση.

Τα καλά νέα είχαν και συνέχεια. Σύμφωνα με τη Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε μεν συρρίκνωση το β' τρίμηνο, ωστόσο, το ποσοστό είναι μικρότερο από το αναμενόμενο.

Το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 0,1%, έναντι πτώσης 0,4% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο που η ανάπτυξη παρουσιάζει μείωση. Ωστόσο η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο είναι κατά πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη και αποδεικνύει ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, υποχώρησε κατά 4,6%, έναντι προβλέψεων για συρρίκνωση 5%.

Χαμόγελα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια φέρνουν οι ανακοινώσεις της ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ, με τους δείκτες να σημειώνουν άνοδο, ενώ και στην
Αθήνα σημαντικά κέρδη εμφανίζει ο γενικός δείκτης.

Οι αντιδράσεις για τα παραπάνω είναι ανάμικτες καθώς πολλοί οικονομολόγοι διαφωνούν για την σταθερότητα της ανάκαμψης. Όσον αφορά στη Γαλλία, οι καταναλωτικές δαπάνες είναι που έφεραν την άνοιξη, ενώ στη Γερμανία βοήθησαν κυρίως οι μεγάλες σε αριθμό εξαγωγές. Πολλοί όμως είναι αυτοί που αποδίδουν την ανάκαμψη στα «πακέτα σωτηρίας» εκ μέρους των κυβερνήσεων και  που όπως λένε είναι αυτά που στήριξαν την οικονομία. Και όπως δηλώνει ένας Γερμανός τραπεζίτης: «Όσο το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να στηρίζεται σε κυβερνητικές παρεμβάσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε για τερματισμό της κρίσης…»

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.