#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/06/2008 12:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκτός των άλλων χρειαζόμαστε και ατσαλένια νεύρα

Δεκατρείς σεισμοί άνω των 5,4 Ρίχτερ σε έξι μήνες γεννούν δικαιολογημένα ερωτήματα. Οι σεισμολόγοι πάντως συνιστούν ψυχραιμία , μετά την χθεσινή ισχυρή δόνηση των 6,5 Ρίχτερ, στην Ανδραβίδα. Όμως «θα ήταν μεγάλη η έκπληξη να μην συμβεί ένας ισχυρός μετασεισμός», δήλωσε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης επισημαίνοντας ότι οι μετασεισμοί των 4,6 Ρίχτερ που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα δεν θεωρούνται ισχυροί. Πρόσθεσε επίσης ότι ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ, όπως ο χθεσινός δίνει ισχυρό μετασεισμό ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μία μονάδα μικρότερος από τον κύριο και στην χειρότερη 0,3 με 0,5 μικρότερος από τον βασικό σεισμό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν 14 με 15 μετασεισμοί της τάξεως των 3,5 με 4,6 Ρίχτερ. Η ισχυρότερη δόνηση ήταν στις 04:32 μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.

Η μετασεισμική δραστηριότητα πρόκειται να συνεχιστεί, είπε ο κ. Σταυρακάκης, για πολύ μεγάλο διάστημα και οι κάτοικοι πρέπει να έχουν ατσαλένια νεύρα.Τα νεύρα όμως των ατυχών κατοίκων αυτής της χώρας δεν τα σπάει μόνο ο Εγκέλαδος. Εκτός από τις εκρήξεις του, αναγκάζονται να υφίστανται και το εις τη «ν» επαναλαμβανόμενο σίριαλ της κόντρας των σεισμολόγων για το περίφημο ζήτημα της πρόβλεψης. Πρόκειται φυσικά για την απόλυτη εκμετάλλευση της αγωνίας του κοσμάκη. Πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει με ορίζοντα ημερών ή εβδομάδων. Αλλά μόνο μηνών και μάλιστα με ένα μεγάλο περιθώριο αβεβαιότητας και λάθους, εφόσον μιλάμε για περιοχές που περιλαμβάνουν μερικούς από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας στις πιο σεισμογενείς περιοχές και εκατομμύρια πληθυσμού. Ωστόσο το ζήτημα δεν παύει να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο για τους επιστήμονες, αλλά και για την Πολιτεία που ασφαλώς θα κέρδιζε πολλά αν μπορούσε να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο σύστημα προβλέψεων. Οι διαφωνίες και οι καβγάδες των επιστημόνων ασφαλώς θα συνεχιστούν. Θα δοθεί ωστόσο τέλος στη διάχυτη καχυποψία που επικρατεί σήμερα για σκοπιμότητες που θάβουν δήθεν τις προβλέψεις, αλλά και θα αξιοποιηθεί σωστά το δυναμικό των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας;

Και επειδή όπως αντιλαμβάνεσθε δεν είμαστε και σεισμολόγοι , παρακαλούμε όσους αναγνώστες μας γνωρίζουν να μπουν εδώ στον σύνδεσμο για την εργασία του καθηγητή Βαρώτσου που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Cornell και να μας πουν τη γνώμη τους.  (από ΕΤ, ΝΕΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lakis, Malaga avatar
  Lakis, Malaga 09/06/2008 13:24:52

  Έχω βαρεθεί μετά από κάθε σεισμό να ακούω διάφορους Καθηγητάδες οτι "τον είχαμε προβλέψει"...

  Όποιος μπορεί να προβλέψει ΔΕΝ στέλνει Φαξ στην Αμερική και δεξιά κι αριστερά ούτε το βάζει σε κάποια ιστιολόγια...

  Όποιος είναι σε θέση να προβλέψει πάει στην Τηλεόραση, διακόπτει μία εκπομπή (θα το κάναν όλα τα κανάλια μετά χαράς για να βγάλουν την είδηση!) και λέει:

  "Να εκκενωθεί η τάδε περιοχή γιατί αύριο θα κάνει μεγάλο σεισμό"!

  Αυτό θα πει "πρόβλεψη"! Να τον προτείνουμε όλοι μαζί για Νόμπελ!

  Αλλά δεν κατάλαβα ρε μάγκα να πούμε (sic)...

  Βγαίνεις και δημοσιοποιείς σε μία ιστιοσελίδα που την βλέπεις μόνος σου οτι "μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου θα κάνει στη Δυτική Πελοπόννησο μεγάλο σεισμό"...

  Και μετά λες οτι τον είχες προβλέψει και οτι φταίει η κάθε κυβέρνηση που δεν έκανε τίποτε...

  Και τί να έκανε???

  Να μετακινούσε από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο 850.000 κόσμο να τους πάει πού ρε μάγκα...???

 2. Τακτικός Αναγνώστης avatar
  Τακτικός Αναγνώστης 09/06/2008 15:00:06

  Διάβασα την επιστημονική εργασία της ομάδας BAN. Για τους αναγνώστες που δεν είναι σχετικοί με αυτά τα θέματα διευκρινίζω ότι πρόκειται για μια προσέγγιση του προβλήματος της πρόγνωσης που συγκροτείται από δύο συνιστώσες. α) Μετρήσεις-παρατηρήσεις που πραγματοποιούν τα ειδικά όργανα που έχει αναπτύξει η ομάδα β) Ένα θεωρητικό μοντέλο πρόγνωσης που έχει επίσης αναπτύξει η ομάδα και βασίζεται σε μια στατιστική προσέγγιση - ανάλυση των μετρήσεων. Δηλαδή δεν είναι του τύπου "αν μετρήσουμε για την α παράμετρο τόσο μέγεθος θα γίνει σεισμός" αλλά του τύπου "αν μετρήσουμε για την α παράμετρο τόσο μέγεθος θα γίνει σεισμός με πιθανότητα τόσο %". Τα λέω λίγο απλοποιημένα για να είναι αντιληπτά από μη ειδικούς. Επί της ουσίας τώρα. Προέβλεψαν τον σεισμό; Η απάντηση εξαρτάται από τι εννοούμε λέγοντας "πρόβλεψη". Κατά την γνώμη μου η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η ομάδα ΒΑΝ εντοπίζει μια αρκετά ευρεία περιοχή (η οποία περιλαμβάνει και το χθεσινό επίκεντρο) στην οποία θα συμβεί ο μελλοντικός σεισμός. Συγκεκριμένα λέει " In other words, the impending main shock for the SES activity of February 29, 2008 to March 2, 2008 is expected to occur in this shaded area". Γνωρίζει όμως με ακρίβεια το επίκεντρο και το ότι ο σεισμός θα συμβεί τόσο σύντομα; Μάλλον όχι γιατί χαρακτηριστικά αναφέρει "A further study of the imminent seismicity is now in progress in order to clarify which region of the shaded area in Fig.8, will finally exhibit the expected feature". Η σημείωση που προσθέτουν την 29η Μαΐου επιβεβαιώνει την αμεσότητα του επερχόμενου κινδύνου αλλά δεν προσθέτει περισσότερα στον χωρικό (ακριβές επίκεντρο) και χρονικό προσδιορισμό (πότε ακριβώς). Εγώ προσωπικά ως επιστήμονας με σχετικό κάπως αντικείμενο (δεν είμαι σεισμολόγος) θα έλεγα ότι πρόκειται για μια επιστημονική επιτυχία αλλά όχι ακριβώς πρόβλεψη. Επιτυχία όμως, την οποία η κρατική μηχανή μπορεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος των κατοίκων (επιφυλακή υπηρεσιών, διάθεση μέσων κλπ.). Προφανώς είτε το γνωρίζαμε είτε όχι τα ίδια σπίτια θα γκρεμίζονταν και πιθανώς τα ίδια θύματα θα είχαμε γιατί δεν θα ήταν δυνατό σε όλη την δυτική Πελοπόννησο ο κόσμος για απροσδιόριστο (έστω και μικρό) χρονικό διάστημα να κοιμάται έξω. Αλλά το να είναι ειδοποιημένη η κρατική μηχανή και να έχουν διατεθεί τα απαραίτητα μέσα κάθε άλλο παρά κακό θα ήταν. Αυτή κατά την άποψη μου είναι μια ψύχραιμη και αντικειμενική προσέγγιση του όλου θέματος.

 3. Ο Χοσέ και το τσίκι τσίκι του avatar
  Ο Χοσέ και το τσίκι τσίκι του 09/06/2008 20:48:09

  αν κυκλοφορήσει καμιά φήμη για εντολή σανιδά σε εισαγγελέα , για διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, να δεις πότε συμμαζεύουνται όλο αυτοί οι κλόουν επιστήμονες.

  btw ποιος σεισμολόγος υπερασπίστηκε τη ρικομε;

 4. Β. Π. avatar
  Β. Π. 09/06/2008 21:23:56

  Συμφωνώ με τον τακτικό αναγνώστη.Δεν είμαι σεισμολόγος έχω όμως σχετικό γνωστικό αντικείμενο.Πρόγνωση σημαίνει σαφή προσδιορισμό και των τριών παραμέτρων: μεγεθος-χρόνος-επίκεντρο. Η πρόγνωση δύο μόνο παραμέτρων δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα για τους κατοικους. Σκεφθείτε τι θα γινόταν αν ανακοίνωναν απο τη τηλεόραση ότι θα γίνει σεισμός 6,5R (ακριβές μέγεθος), με επίκεντρο μια μεγάλη πόλη πχ Αθήνα (ακριβής θέση επικέντρου), στο διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου (μη σαφής προσδιορισμός χρόνου). Για δύο μήνες θα επρεπε να μετακινηθούν 4.000.000 κόσμος.
  Παιδιά, άρρωστοι, ηλικιωμένοι. Οι δουλειές θα σταματούσαν και όσοι δεν μπορούσαν να φύγουν θα τη βγάζαν στους δρόμους. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας απο εδω και πέρα. Οι έρευνες για την ασφαλή πρόγνωση πρέπει να συνεχισθούν και τα αποτελέσματα τους να δίνονται για αξιολόγηση στους ειδικούς και στη πολιτεία. Μέχρι να γίνει η ακριβής πρόγνωση πραγματικότητα (βραχυπρόθεσμη πρόγνωση), η μακροπρόθεσμη πρόγνωση μπορεί να μας βοηθήσει να κατασκευάζουμε γερά κτήρια στις επικίνδυνες περιοχές. Εδώ είναι ο ρόλος της πολιτείας. Δεν είναι δυνατό σε περιοχές που βρίσκονται στο γνωστό τόξο του Ιονίου (Ηλεία Αχαϊα), να γκρεμίζονται τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Ας κάνω και το φτωχό μου μυαλό μια φανταστική πρόγνωση εργασίας. Π.χ στις επόμενες δεκαετίες θα γίνει μεγάλος σεισμός στην Αχαία στην Ηλεία στη Λακωνία στη Κρήτη, στις Αλκυονίδες, στη Πάρνιθα, στη Ζάκυνθο, στη Λευκάδα, στο Βόλο,στη Θεσ/κη κλπ. Μέθοδος πρόγνωσης: η ρήση του Πλινίου "όπου έσεισε θα σείσει". Σε αυτές τις περιοχές θα πρεπει να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτήρια και να επισκευασθούν ώστε να μπορούν να αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς σαν πρώτο μέτρο. Πολιτεία μ' ακούς???

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.