#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/04/2012 11:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκτός από το διάβολο και η αυτοδυναμία κρύβεται στις λεπτομέρειες!Πυρ ομαδόν δημοσκοπήσεων προς τους ψηφοφόρους υπήρξε τις δύο τελευταίες ημέρες, καθώς έληξε το χρονικό περιθώριο δημοσιοποίησης τους. Πρωτιά της ΝΔ και  με συντριπτική  παράσταση νίκης υπέρ της, δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αναλυτικά:

Κάπα Research:Πάνω από 25%, παράσταση νίκης και πρωτιά στη ΝΔ.

Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Kapa-Research για την εφημερίδα «Τα Νέα». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ το 70,4% θεωρεί ότι πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία,  ποσοστό 59% δηλώνει υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, έναντι 28,6% που θεωρεί προτιμότερο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι μόλις 8,1% λέει «ναι» σε επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, το ΠΑΣΟΚ 19,1%, το ΚΚΕ 10,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,1%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 7,7%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,4%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ 4%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,6% και η Δράση 1,7%.

Public Issue :

Διαφορά 7,5% μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και Βουλή εννέα κομμάτων χωρίς αυτοδυναμία δίνει η τελευταία δημοσκόπηση του «Βαρόμετρου», που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 21,5%, το ΠΑΣΟΚ 14%, ενώ τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%.Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ με 11%, η Δημοκρατική Αριστερά με 9,5%, η Χρυσή Αυγή με 5,5%, οριακά εισέρχονται στη Βουλή οι Οικολόγοι με 3,5% και ο ΛΑΟΣ με 3%.Κάτω από το όριο της εισόδου στη Βουλή και συγκεκριμένα στο 2% βρίσκεται η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ενισχύεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες η πρωθυπουργική εικόνα του Σαμαρά.

GPO: Προβάδισμα ΝΔ, οκτακομματική Βουλή και υψηλό ποσοστό αναποφάσιστωνΣυγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 19,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 14,5%, ΚΚΕ με 8%, ΣΥΡΙΖΑ με 7,3%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2%, Δημοκρατική Αριστερά 5,9%, Χρυσή Αυγή 4,1%, ΛΑΟΣ με 3,5%, Δημοκρατική Συμμαχία με 2,6%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,3%. Άλλο κόμμα, άκυρο, αποχή, λευκό απαντά το 7,3% ενώ σε 18,2% ανέρχεται το ποσοστό όσων δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Marc:

Ρευστό πολιτικό τοπίο, λιγότερες από πέντε μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (είναι η μόνη που καταγράφει κάτι τέτοιο), αλλά και χαμηλές επιδόσεις των δύο κομμάτων, αποτυπωνονται στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας πριν από την εκλογική αναμέτρηση, για λογαριασμό του «Εθνους». Το 46,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας, ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν δέκα κόμματα.

Αναλυτικά στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21,9%, το ΠΑΣΟΚ 17,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ, και πάλι ως τρίτο κόμμα, 11%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 10,4%, το ΚΚΕ 9,2%, η Δημοκρατική Αριστερά 8,8%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,2%, η Δημοκρατική Συμμαχία 3% και η Δράση 1,1%.

 

Αν θελήσει κανείς να συγκεντρώσει τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα των προσεχών εκλογών και να αντλήσει κάποια συμπεράσματα, μιλάμε κατ’ αρχήν για μία ιστορικά ανεπανάληπτη ολική επαναφορά κόμματος, ύστερα από μόλις δυόμιση χρόνια, μετά από μία μεγάλης έκτασης εκλογική ήττα.

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έχοντας συμμετάσχει στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, η ΝΔ για μια (μεγάλη) μερίδα της κοινής γνώμης είναι κόμμα που συγκυβερνά. Τα ποσοστά της είναι λίγο παραπάνω από την εποχή ΓΑΠ, έχει ένα σκληρό πυρήνα αναλλοίωτο και παρουσιάζει εκ νέου τις τελευταίες ημέρες μία συσπείρωση.

Η ΝΔ παρά τα αυτογκόλ των τελευταίων ημερών, εμφανίζει εκ νέου μια δυναμική, η οποία πιθανώς να την οδηγήσει άνω του 30% και σε διψήφια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

Η αυτοδυναμία θα κριθεί εν πολλοίς από το αν οι ψήφοι διαμαρτυρίας θα είναι τόσοι, που  θα οδηγήσουν πολλά κόμματα στη Βουλή. Αν εισέλθουν οκτώ είναι πολύ δύσκολη η αυτοδυναμία. «Παίζεται» αν μπουν στη Βουλή έως και επτά. Το εύρος του αριθμού των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή είναι  6-8 με το πιθανότερο να παραμένει τελικά να μπουν επτά.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ποντάρει στην προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος από τους ψηφοφόρους και στη συνακόλουθη «χαλαρή» ψήφο.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αθροίζουν τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μιλούν για τις έδρες που θα έχει η συγκυβέρνηση τους!  Πρωτόγνωρα πράγματα, που σκοπό έχουν να βάλουν στο ίδιο "κουτί" στη συνείδηση των ψηφοφόρων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Γεγονός είναι ότι είναι οι πιο δύσκολες εκλογές για τους δημοσκόπους, οι οποίοι και δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη συμπεριφορά της σιωπηλής πλειοψηφίας, η οποία και θα κρίνει πάρα πολλά πράγματα.

Επίσης γρίφο αποτελούν οι νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι αριθμούν περί τις  εκατό χιλιάδες.

Ερώτημα δίχως απάντηση είναι ακόμη αν θα επαναπατρισθούν ψήφοι τις τελευταίες μέρες: των ΑΝΕΛ στη ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ στο ΠΑΣΟΚ, των Οικολόγων στον ΣΥΡΙΖΑ κτλ.

Έτσι είναι πιθανό να μην υπάρξουν exit polls στις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς κρίνεται εξαιρετικά παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε αναγωγή του αποτελέσματος ενός επιλεγμένου  δείγματος επί του συνόλου, έστω και την ημέρα των εκλογών.

Θα αποτολμήσουμε μία πρόβλεψη από τώρα για την Κυριακή των εκλογών: ο δικομματισμός θα ξεπεράσει το 50% και το αποτέλεσμα θα είναι: ΝΔ τριάντα κάτι και ΠΑΣΟΚ είκοσι κάτι.

Εκτός δηλαδή από το διάβολο και η αυτοδυναμία κρύβεται στις λεπτομέρειες…

Είναι η αυτοδυναμία Σαμαρά που «ξορκίζει» το σύστημα.

Οι δημοσκοπήσεις τελείωσαν:  μάλλον είναι ευκαιρία για τα κόμματα να σταματήσουν τους υπολογισμούς και τις «ασκήσεις» εδρών και να αναδείξουν την αμιγώς πολιτική ατζέντα τους, να προτάξουν και να αντιπαραθέσουν το σχέδιο τους για τη χώρα.

Εκτός κι αν και τις δύο επόμενες εβδομάδες την επικαιρότητα μονοπωλήσει εκ νέου ο Άκης…

Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nikos avatar
  Nikos 21/04/2012 11:42:11

  Για να καταλάβουμε πόσο εμπιστεύονται οι δημοσκόποι τις έρευνές τους, φοβούνται ακόμα και exit poll να κάνουν την ημέρα των εκλογών.

  Μήπως είναι καιρός να εφαρμοστεί το άρθρο 191 του ΠΚ?

 2. Δραγουμης avatar
  Δραγουμης 21/04/2012 12:01:56

  αυτοδυναμια?

  ζουμε στην ιδια κοινωνια κυριοι?

 3. factorx avatar
  factorx 21/04/2012 12:23:50

  Στην ιδια ζούμε. Απαγορεύεται ο ΜΟ να κάνεις τις δικές του εκτιμήσεις;

 4. Mara avatar
  Mara 21/04/2012 12:37:51

  Το αποτέλεσμα των εκλογών εξαρτάται από τις επόμενες ημέρες.
  Όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
  Αυτό όμως που έχει την μεγαλύτερη και καθοριστική σημασία, είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας από τον Σαμαρά.
  Κατά την άποψη μου τότε θα φανούν τα ΠΑΝΤΑ......

 5. airman avatar
  airman 21/04/2012 12:40:12

  Οι συνθήκες υπό τις οποίες βαδίζουμε προς την ημέρα των εκλογών είναι πρωτόγνωρες και τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Κινήσεις εντυπωσιασμού τύπου Άκη, τυχόν αποκαλύψεις, ''τυχαία'' περιστατικά ακόμα και η ''πανηγυρική'' εφαρμογή του μέτρου για τους χώρους φύλαξης των λαθρομεταναστών, αποτελούν παράγοντες (αστάθμητους και μη) οι οποίοι (εφόσον επισυμβούν) εν δυνάμει θα επιδράσουν περισσότερο αποπροσανατολιστικά στο αναποφάσιστο κομμάτι του εκλογικού σώματος παρά ''πειστικά'' σε ότι αφορά την τελική επιλογή του.
  Το πραγματικό ποσοστό όμως του εκλογικού σώματος που είναι ακόμα αναποφάσιστο είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί, καθόσον ακόμα και ένας αριθμός όσων δηλώνουν ότι θα επιλέξουν κάποιο ''μικρό'' κυρίως κόμμα αμφιταλαντεύεται. Όπως επίσης είναι άγνωστο και πόσοι από αυτούς που αρνήθηκαν να απαντήσουν στις δημοσκοπικές έρευνες έχουν ήδη αποφασίσει τι θα πράξουν. Φαίνεται όμως ότι δεν θα απέχουν από την εκλογική διαδικασία, άρα θα διαμορφώσουν σε σημαντικό βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.
  Εκεί ''κρύβεται'' και το ''μυστικό'' τόσο του τελικού εκλογικού αποτελέσματος όσο και το ''κλειδί'' της επιδιωκόμενης αυτοδυναμίας από τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος του είναι ξεκάθαρος, η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος επίκειται, τα συμφέροντα που αντιμάχονται την αυτοδυναμία γνωστά, οι ''απέναντι'' δεν πείθουν για κυβερνητική προοπτική αλλά αντίθετα επιδιώκουν τη ρευστότητα από την οποία ''τρέφονται''.
  Απομένει η ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, την οποία ο Αντώνης Σαμαράς σίγουρα δεν τη φοβάται

 6. Mike avatar
  Mike 21/04/2012 12:46:31

  Εγω θα σας πω την δικη μου εμπειρια:εγω η γυναικα μου ο αδερφος μου μανα μου κτλ...ολοι πηγαιναμε για καμμενο...εδω κ 3-4 μερες επιστρεψαμε στην νδ...τελικα αποδειχτηκε οτι και ο καμμενος δεν ειναι λυση...προς τους υπευθυνους του antinews:μην πολυκουραζεστε,θα γινουν απο μονοι τους οι αλλοι ρομπα και ο κοσμος θα επιστρεφει οσο περναει ο καιρος...100% σας το λεω αυτο ακουω πολλα λογο της δουλειας μου και βλεπω

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Mike 21/04/2012 15:17:43

   Έχει βρωμίσει πολύ το θέμα με τον Καμμένο. Όσο βγαίνουν έξω να μιλήσουν τόσο τρέχουν μακρυά όσοι τους είδαν ως λύση...

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Mike 21/04/2012 19:51:15

   Να ήταν μόνο ο Καμμένος ... η επίθεση είναι πολύπλευρη και πολυπρόσωπη, το σύστημα έχει βάλει λυτούς και δεμένους για να καταφέρει το σκοπό του ... δες και τις "απεργίες" στην τιβι ...

 7. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 21/04/2012 13:07:15

  Όλες οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα αποσκοπούν στο να προκαταλάβουν, να υπαγορεύσουν το αποτέλεσμα και να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη. Εντέχνως καλλιεργείται κλίμα "συγκυβέρνησης", ταύτισης ΝΔ -ΠΑΣΟΚ και τα παρόμοια. Η προσπάθεια του συστήματος να κρατηθεί φαίνεται καθαρά πλέον στον αγώνα του να επιβιώσουν τα εξαπτέρυγα και ιδιαίτερα να ενισχύσει τους καμμένους με κάθε τρόπο σε βάρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ και ενός ισχυρού Πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά. Η εκμετάλλευση του δικαιολογημένου θυμού του κόσμου, η καλλιέργεια της σύγχυσης, του φόβου και της θολούρας είναι τα όπλα του ΠΑΣΟΚ και των προνομιούχων.
  Οι πρόωρες εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 δεν είναι αυτονόητες. Επιβλήθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος απομάκρυνε από την εξουσία τον υποκλέψαντα την ψήφο του λαού ΓΑΠ με το απατηλό σύνθημα "λεφτά υπάρχουν". Αυτό πρέπει να το υπενθυμίζουμε συνεχώς. Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ καλείται από την Ιστορία να ξηλώσει το ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ που διαπερνά δυστυχώς όλους τους κομματικούς και πολιτικούς χώρους. Γι' αυτό κι ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων. Οι οπισθοφυλακές του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΣΟΚ τα παίζουν πλέον όλα για όλα. Αποκορύφωμά τους η συνεργασία Κατακαημμένου και Δημαρά. Η συνεργασία των ξενόδουλων λαοπλάνων. Διότι κανείς τους δεν προήλθε από παρθενογένεση. Έχουν κοινοβουλευτικό και πολιτικό παρελθόν το οποίο διαψεύδει τις τωρινές ασυνάρτητες διακηρύξεις τους οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιτομή πολιτικής απατεωνίας.
  Η απάντηση της ΝΔ είναι ο Λόγος του Αντώνη Σαμαρά. Στόχος, μέσα, σχέδιο. Απλά, λιτά, μεστά και κατανοητά. Το πρόβλημα της Χώρας μας και του λαού μας δεν είναι μόνο η οικονομία. Είναι η επιβράβευση της αγυρτίας, των ξερόλων και του αμοραλισμού που διευκόλυναν όσους με ονοματεπώνυμο μας οδήγησαν στο σημερινό μας χάλι. Καιρός να κάνουμε επεξεργασία των δεδομένων και να σταθούμε υπεύθυνα στις διαχρονικές μας ευθύνες κι ως πολίτες. Στο χέρι μας είναι.
  Το Χθες επιδιώκει να ΑΠΕΧΟΥΜΕ
  ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΥΡΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ

  Το Χθες επιδιώκει τον πολικό κατακερματισμό, την ΑΔΥΝΑΜΙΑ
  ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΥΡΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΣΧΥΡΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

  Το Χθες επιδιώκει να επιβάλλει Πρωθυπουργό ΜΑΡΙΟΝΕΤΤΑ
  ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΥΡΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΗΓΕΤΗ
  Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
  ΕΙΝΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ
  ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

 8. stef avatar
  stef 21/04/2012 13:55:35

  Πως θα πάρουμε αυτοδυναμία με 25%;
  Το Πασοκ πεθαίνοντας μας παρασέρνει στον θάνατο σαν κόμμα, οχι όμως σαν παράταξη. Στην κεντροδεξιά ιδεολογία, βρίσκεται στην Ελλάδα το 40-45% του πληθυσμού. Το μέλλον είναι δικό μας, αλλα πρώτα θα κηδέψουμε την ΝΔ που τόσο μας γοήτεψε και τόσο μας πρόδωσε τα χρόνια που κυβέρνησε.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ stef 21/04/2012 15:16:04

   Η ΝΔ έχει στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή γύρω στα 30% αν υπολογιστεί σωστά η αποχή και γίνουν ορθές αναγωγές. Χρειάζεται ένα 5% ακόμα για να ελπίζει σε αυτοδυναμία. Στόχος εφικτός!

   Προγραμματικός λόγος, ελπιδοφόρο μήνυμα προς το λαό, σοβαρότητα και σωστές κινήσεις στρατηγικής τις τελευταίες ημέρες. Αυτό είναι και στις 6 Μαΐου η Ελλάδα κηδεύει την παλιά Μεταπολίτευση και ξεκινάει τη Νέα

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 21/04/2012 15:22:35

    Σωστός! Και επειδή στις πρώτες θα πάει στο 30% περίπου, στις δεύτερες θα πάει καθαρά για αυτοδύναμος όταν ξεφουσκώσουν οι συνομωσιολογίες Καμμένου και λοιπών περί υπόγειας συμφωνίας Σαμαρά-Μπένι για συγκυβέρνηση...

 9. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 21/04/2012 14:03:00

  Ενδιαφέρον το αρχικό κείμενο που παραθέτει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ο καθένας μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.Βέβαια,ας μην αμελούμε το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά,από το 1985 που διεξάγονται στη χώρα μας δημοσκοπικές έρευνες προ εθνικών εκλογών,όπου υπάρχει δυσκολία στην ορθή προσέγγιση και ακριβή πρόβλεψη των αποτελεσμάτων εθνικών εκλογών.Προ αρκετών ημερών η ALCO(δια του διευθυντή της-εάν δεν κάνω λάθος και με απατάει η μνήμη μου) είχε αναφέρει πως έγιναν περίπου οκτώ χιλιάδες τηλέφωνα για ν'απαντήσουν τελικά χίλιοι διακόσιοι άνθρωποι και να πραγματοποιηθεί η έρευνα.Όσοι δεν απάντησαν,έκλεισαν το τηλέφωνο ή απάντησαν οργισμένα ή μίλησαν απαξιωτικά.Άρα,θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένο και άστοχο να είναι κάποιος υπερσίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα,τ'οποίο μπορεί να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις.Μερικές απλές παρατηρήσεις(χωρίς να διεκδικώ κανένα αλάθητο) σχετικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις(ισχύει ως γνωστόν η απαγόρευση των δυο τελευταίων εβδομάδων):
  Πρώτον.Ουδείς μπορεί ν'αμφισβητήσει τη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας.Βέβαια,το ποσοστό που λαμβάνει,δεν ενθουσιάζει.Παρ'όλα αυτά,υπάρχουν δυο ολόκληρες εβδομάδες κατά τις οποίες τίποτα δεν μπορεί ν'αποκλειστεί.Σε αυτό το σημείο,ρισκάρω μια πρόβλεψη πως η διαφορά ΝΔ και πασοκισμού θα είναι περίπου δέκα μονάδες.
  Δεύτερον.Στο Κοινοβούλιο,με τα σημερινά δεδομένα,θα εισέλθουν επτά κόμματα(ΝΔ,ΠαΣοΚ,ΣυΡΙΖΑ,ΚΚΕ,Ανεξ.Έλληνες,Δημ.Αριστερά και Χρ.Αυγή).Οικολόγοι,ΛαΟΣ και ΔΗΣΥ θα παλέψουν πολύ για να εισέλθουν.Πιο πολλές πιθανότητες έχουν οι Οικολόγοι,κατόπιν ο ΛαΟΣ και εξαιρετικά περιορισμένες πιθανότητες έχει η ΔΗΣΥ(οι ψήφοι των νεοφιλελευθέρων θα διασπαστούν αφού ποσοστό άνω του 1% λαμβάνει η Δράση του Μάνου).
  Τρίτον.Θα είναι η πρώτη φορά όπου,για τη τρίτη θέση,σημαντικές πιθανότητες έχει ο ΣυΡΙΖΑ.Το ΚΚΕ έχει στασιμότητα και πλέον η μη κομμουνιστική αριστερά,πιθανόν,να καταλάβει τη τρίτη θέση,με πολύ ανοδικές τάσεις.
  Τέταρτον.Παρατηρείται εξαιρετική μείωση της εκλογικής δύναμης της ΔΗΜΑΡ.Το δημοσκοπικό ποσοστό της,σταδιακά και αργά,μειώνεται.
  Πέμπτον.Οι Ανεξ.Έλληνες έχουν μια σημαντική δημοσκοπική παρουσία.Επειδή,όμως,είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν σ'εκλογική αναμέτρηση,θεωρώ πως είναι παντελώς άγνωστο το ποσοστό που θα λάβουν.
  Έκτον.Η Χρυσή Αυγή,από τα δημοσκοπικά ποσοστά,λαμβάνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό.Η εκτόξευση των ποσοστών της έχει συρρικνώσει,κυρίως,τον ΛαΟΣ.
  Έβδομον.Ο πασοκισμός λαμβάνει περίπου το ποσοστό της ίδρυσής του.Το 1974 είχε λάβει 13,6%.Η αποδοκιμασία του θα είναι πολύ μεγάλη και,παρ'όλες τις δήθεν επιθέσεις φιλίας στους ψηφοφόρους,δεν θα διασωθεί από την εκλογική συντριβή.Πάντως θα ήταν το ιδανικό να καταλήξει σε μονοψήφιο νούμερο..Να εξαφανιστεί εντελώς...
  Κλείνοντας το κείμενό μου θ'αναφέρω τα εξής:Το πολιτικό σκηνικό θυμίζει,σε πολλά,τις εκλογές του 1950.Τότε είχαμε είσοδο πολλών κομμάτων στη Βουλή.Όποιος ανατρέξει στα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών της 5ης Μαρτίου 1950 θ'αντιληφθεί.Σίγουρα το Μνημόνιο προκάλεσε τριγμούς,αλλαγές,μετατοπίσεις και έκανε το πολιτικό σκηνικό ''πολιτική άμμο''.Επίσης,είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά όπου σε διάστημα 2,5 ετών(μεταξύ δυο εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων) συνέβησαν τόσα πολλά,άκρως σημαντικά και εκρηκτικά γεγονότα.Οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές.Οψόμεθα.

 10. χόμπιτ avatar
  χόμπιτ 21/04/2012 14:46:14

  @ M.O.....λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν θα επαληθευτεί η πρόβλεψή σου περί αυτοδυναμίας ΝΔ......και αυτό γιατί κάνεις το ίδιο λάθος όπως με την υποψηφιότητα του κυρίου Τατούλη στις περιφερειακές εκλογές (τότε που ήσουν σίγουρος για την επικράτηση του κυρίου Δράκου)......δεν δείχνεις να αφουγκράζεσαι τον παλμό των πολιτών, και μάλλον σε παρασύρουν οι προσωπικές σου κομματικές προσδοκίες ή προτιμήσεις....ασφαλώς και η ΝΔ ΘΑ είναι πρώτο κόμμα και με ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, αλλά απέχει από την αυτοδυναμία ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ.....εδώ πολύ πιθανό να μην καταφέρει να φτάσει το ποσοστό 33% που πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.......

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ χόμπιτ 21/04/2012 15:28:38

   Και να μην πιάσει 33% με την πρώτη από τη στιγμή που πετάχτηκαν από μέσα της 2 επιπλέον κόμματα που πιάνουν 7-10% (ΑΝΕΛ, ΔΥΣΗ) λογικό θα είναι. Και μάλιστα τη στιγμή που ο ΚΚ Β δε μιλάει για το γιατί και ποιος τον έριξε (και από μέσα) και όσοι το αναφέρουν τους λένε υπερβολικούς. Ντόρα και Καμμένος είναι στο ίδιο μετερίζι χρόνια. Όταν παιζόταν το παιχνίδι εντός της ΝΔ εναντίον του ΚΚ δεν έχουν ευθύνες αυτοί οι δύο που ανέβηκε ο ΓΑΠ και έφερε το ΔΝΤ και οι οπαδοί της ΝΔ έμειναν σπίτι τους στις εκλογές απογοητευμένοι από τα χάλια του κόμματος και το τι παίχτηκε εντός του 5 χρόνια;

  • M.O. avatar
   M.O. @ χόμπιτ 21/04/2012 17:54:57

   H πρόβλεψη είναι τριάντα κάτι με είκοσι κάτι, ότι η αυτοδυναμία παίζεται και ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες.
   Μιας και θυμήθηκες τις Περιφερειακές, θυμάσαι ότι έδιναν 2 Περιφέρειες στη ΝΔ, τον Δημαρά πρώτο στην Αττική και τον Κικίλια εκτός δευτε΄ρου γύρου;
   Όσο για την περίπτωση Τατούλη, σου θυμίζω ότι ο Δράκος πήρε λιγότερες ψήφους τη δεύτερη Κυριακή...

 11. dim avatar
  dim 21/04/2012 14:54:25

  Μένουν 15 μέρες για να δοθεί η μεγάλη μάχη για το κρίσιμο +6,2%

  Μετά και τη δημοσιοποίηση των τελευταίων δημοσκοπήσεων η μέση τιμή όλων των δημοσκοπήσεων των τριών τελευταίων ημερών, μετά από αναγωγή των αναποφάσιστων και των λευκών - άκυρων είναι η εξής:

  Π.Ψ ΑΝΑΠ/ΣΤΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
  ΝΔ 18,6 5,2 23,8
  ΠΑΣΟΚ 13,2 3,6 16,8
  ΣΥΡΙΖΑ 8,5 2,5 11,0
  ΚΚΕ 7,8 2,0 9,8
  ΑΕ 7,4 1,6 9,0
  ΔΗΜΑΡ 6,3 1,5 7,8
  ΧΑ 4,1 0,7 4,8
  ΛΑΟΣ 2,9 0,6 3,5
  ΟΙΚΟΛ 2,8 0,7 3,5
  ΔΗΣΥ 2,4 0,4 2,8
  ΔΡΑΣΗ 1,2 0,4 1,6
  ΣΥΜΦ 0,9 0,1 1,0
  ΑΝΤΑΡ 1,2 0,1 1,3
  ΛΟΙΠΟΙ 2,7 0,6 3,3
  ΣΥΝΟ 80,0 20,0 100,0

  Το παιχνίδι όντως θα κριθεί στους αναποφάσιστους αλλά και σε ένα μέρος αυτών που τώρα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το τάδε κόμμα αλλά μπορεί μέχρι τη κάλπη να αλλάξουν γνώμη.

  Με βάση τα παραπάνω ποσοστά στη ΝΔ κατευθύνεται τελικά με βάση τις εταιρίες δημοσκοπήσεων το 26% των αναποφάσιστων (το 5,2% του 20% είναι 26%)

  Σε ένα σύνολο 20% αναποφάσιστων οι αναγωγές της δίνουν ένα 5,2%, κι έτσι από το 18,6 μέση τιμή πρόθεσης ψήφου, την πηγαίνουν στο 23,8% εκτίμηση ψήφου. Αν καταφέρει να πάρει το 11,4% των αναποφάσιστων (να κατευθυνθούν δηλαδή περίπου οι μισοί αναποφάσιστοι τελικά προς τη ΝΔ), τότε φθάνει το 30%, που σύμφωνα και με την εκτίμηση πια πολλών αναλυτών είναι και το ποσοστό που θα την καθιστά τον αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών και θα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνήσει τη χώρα αποκλειστικά με τους δικούς της όρους, το δικό της πρόγραμμα και χωρις ουσιαστικούς (παρά ελάχιστους και τυπικούς πιο πολύ) συμβιβασμούς.

  Ειδικά μάλιστα αν αυτό το 30% συνοδεύεται από αντίστοιχη καθήλωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ κοντά στο 20% και η συσπείρωση των δυο κομμάτων οδηγήσει και σε ένα άθροισμα κομμάτων εκτός βουλής στο 11%, τότε η ΝΔ με 134 έδρες και με διαφορά κοντά στο 10% από το δεύτερο κόμμα, θα μπορέσει να εφαρμόσει τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της, και να επιτύχουμε τελικά την έξοδο από τη κρίση με σταδιακή ανάκαμψη και ανάπτυξη στην οικονομία…

  Με βάση τις τωρινές εκτιμήσεις των εταιριών δημοσκόπησεις, και δεδομένου ότι το επιχείρημα της κυβενησιμότητας θα πιάσει τόπο μια εκτίμηση μέσης τιμής ποσοστών και διαστημάτων για την 6η Μαϊου είναι η εξής:

  ΝΔ 27,0 24,0 – 30,0
  ΠΑΣΟΚ 19,0 16,0 – 22,0
  ΣΥΡΙΖΑ 11,5 9,0 – 13,0
  ΚΚΕ 9,0 8,0 – 10,0
  ΑΕ 8,0 7,0 – 9,0
  ΔΗΜΑΡ 7,0 7,0 – 9,0
  ΧΑ 4,0 3,0 – 5,0
  ΛΑΟΣ 3,5 2,5 – 4,5
  ΟΙΚΟΛ 2,5 1,5 – 3,5
  ΔΗΣΥ 2,5 1,5 – 3,5
  ΔΡΑΣΗ 1,5 1,0 – 2,0
  ΣΥΜΦ 0,5 0,3 – 0,7
  ΑΝΤΑΡ 1,5 1,0 – 2,0
  ΛΟΙΠΟΙ 2,5 1,5 – 3,5
  ΣΥΝΟΛΟ 100,0

  Αν καταφέρουμε να πιάσουμε το +11,4 απο όσο μας δίνει τώρα η μέση τιμή της πρόθεσης ψήφου τα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου είναι:
  ΝΔ 30,0 (+11,4)
  ΠΑΣΟΚ 20,0 (+6,8)
  ΣΥΡΙΖΑ 10,0 (+1,5)
  ΚΚΕ 9,0 (+1,2)
  ΑΕ 7,0 (-0,4)
  ΔΗΜΑΡ 6,0 (-0,3)
  ΧΑ 3,5 (-0,6)
  ΛΑΟΣ 3,5 (+0,6)
  ΟΙΚΟΛ 2,7 (-0,1)
  ΔΗΣΥ 2,5 (+0,1)
  ΔΡΑΣΗ 1,5 (+0,3)
  ΣΥΜΦ 0,5 (-0,4)
  ΑΝΤΑΡ 1,3 (+0,1)
  ΛΟΙΠΟΙ 2,5 (-0,2)
  100,0 20,0

 12. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 21/04/2012 16:59:08

  Ευελπιστώ σε 10 μονάδες διαφορά με το Πασόκ...πάντα πίστευα ότι η Βουλή θα είναι 7κομματική...Βλέπω πολύ πιθανό όμως και το 8...

 13. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 21/04/2012 22:20:43

  Εγώ δεν πολυανυσηχώ για την κυβέρνυση, αν όχι από τον 1ο γύρο, στον 2ο θα βγει χαλαρά η ΝΔ. Αυτό που πραγματικά φοβάμαι όμως είναι ότι αυτή την φορά ίσως καταφέρουν να μπουν οι Πράσινοι Οικολόγοι στην Βουλή, οι ομοΐδεάτες του Ουράνιου Τόξου και δηλωμένοι Ανθέλληνες.Έτσι είναι οι Πράσινοι σε όλη την Ευρ'ωπη, ενάντια στα εθνικά κράτη, απλά στο Ελληνικό παράρτημά τους κόλλησαν και την οικολογία που "πουλάει" στον κόσμο που δεν ξέρει τι κουμάσια είναι

 14. kasampalis georgios-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ avatar
  kasampalis georgios-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ 23/04/2012 20:58:50

  Mε τον Καμμενο να λει πολλα να υποσχεται φυκια για μεταξωτες κορδελες(διετελεσα υποψηφιος του κοματος του στη Β ΑΘΗΝΩΝ) ΠΑΝετοιμος να πουλησει οχι μονο τα παντελονια αλλα και το σωβρακο του!!! η Ελλαδα δεν εχει να περιμενει τιποτα απο δαυτον!!! Ανθρωπος του δινει τον λογο της τιμης του και ειναι ετοιμος ανα πασα στιγμη να σου αποδιξει πως ο λογος του ειναι απο σκατα τι αλλο να περιμενεις??? Εχω γραπτο μυνημα του στο οποιο μου γραφει "Γιατρε εχε μου εμπιστοσυνη" η αλλοιως σ εχω πουλησει στο λεπτο!!! Κεινο που δεν ξερω ακομα, και θα ηθελα πολυ να μαθω ειναι το εξης "Ποσο με πουλησε φθηνα για ακριβα??

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.