24/10/2009 18:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκτός αγωγών η Βουλγαρία;Μέχρι σήμερα, η Βουλγαρία θεωρείτο κλειδί για το σχέδιο κατασκευής του South Steam, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να πηγαίνει από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή του Βόρειου Καύκασου, προς το βουλγαρικό λιμάνι της Βάρνας.

Όπως όμως έγραψε τις προηγούμενες ημέρες ο ρωσικός Τύπος, η Μόσχα  έχει πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, South Stream, μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων, αποσυνδέοντας έτσι τη Βουλγαρία ως μία από τις χώρες διέλευσης του έργου.

Όπως έγραψε η ρωσική εφημερίδα Kommersant , οTaner Yildiz, υπουργός οικονομίας της Τουρκίας, έχει χορηγήσει όλες τις αναγκαίες άδειες ώστε το έργο του South Stream, να διατρέχει τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με την ίδια, η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας Claudio Scajola στο Μιλάνο την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, «εξαφάνισε» τη Βουλγαρία από το ρόλο της ως χώρα διέλευσης του αγωγού.

 Στη Βουλγαρία, έγινε επίσης έξωση από το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, προσθέτει
η εφημερίδα

 Η ίντριγκα του Μιλάνου


Υπήρξε "ίντριγκα" κατά τη συνεδρίαση του Μιλάνου, γράφει η Kommersant. Επισήμως, η Ρωσία πήγε για να συζητήσει την πιθανή συμμετοχή της στο σχέδιο του αγωγού πετρελαίου Samsun-Ceihan, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να φέρει το αργό από ένα τουρκικό τερματικό σταθμό του Ευξείνου Πόντου στην Σαμψούντα, στον τουρκικό τερματικό σταθμό πετρελαίου της Μεσογείου Ceihan, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου. Όμως η Ρωσία δεν είχε δείξει μέχρι τώρα ενδιαφέρον για το τουρκο-ιταλικό σχέδιο, καθώς δεν υπήρχε αρκετό πετρέλαιο για να καλύψει τον αγωγό, εξηγεί η εφημερίδα.

Στην πραγματικότητα, οι ρώσοι διαπραγματευτές δεν ενδιαφέρονταν τόσο για τον αγωγό Samsun-Ceihan όσο ενδιαφέρονταν να λάβουν την ευλογία της Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού South Stream μέσω των τουρκικών χωρικών υδάτων. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει επίσης στην παράκαμψη των Ουκρανικών χωρικών υδάτων, έναν από τους στόχους της Ρωσίας με την κατασκευή του South Stream.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία φαίνεται ότι ξαφνικά άρχισε να ενδιαφέρεται για τον Samsun-Ceihan, εγκαταλείποντας τα παλαιότερα σχέδια για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο οποίος θα μετέφερε το αργό από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο Αιγαίο.

Παρακάμπτοντας τη Βουλγαρία από τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε μια σαφή απάντηση στον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov, ο οποίος του είπε πρόσφατα ότι η κυβέρνησή του «χρειάζεται χρόνο» για να αποφασίσει σχετικά με τα μεγάλα ενεργειακά έργα με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Αυτή η δήλωση, σύμφωνα με Kommmersant, εξαγρίωσε τον Πούτιν. Η ρωσική εφημερίδα προσθέτει ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης του Μιλάνου θα είναι "καλό για όλες τις πλευρές, εκτός της Βουλγαρίας".

http://www.euractiv.com/en/energy/bulgaria-ousted-russia-south-stream-pipe/article-186583

(στην φωτογραφία ο Πούτιν με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Πυρβάνωφ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Edo avatar
  Edo 24/10/2009 19:03:59

  Οι Βούλγαροι θα την πατήσουν πολύ άσχημα (ελπίζω ο Γιωργάκης να βάλει μυαλό). Ο πρόεδρος της ιταλικής ΕΝΙ που έχει μπεί πολυ χοντρά στο παιχνίδι των αγωγών και του φυσικού αερίου, ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως στον Nabucco (αμερικάνικο σχέδιο αντίπαλο του South Stream του ρώσικου) δεν έχει μπεί καμμία χώρα παραγωγός αερίου. Εχουν υπογράψει μόνον χώρες τράνζιτ. Αρα, από που θα το βρούν το αέριο οι μάγκες;

  • Giorgos avatar
   Giorgos @ Edo 25/10/2009 04:48:13

   Από Ιράκ και ίσως από Ιραν που έχει τεράστια αποθέματα.

 2. Edo avatar
  Edo 24/10/2009 19:05:37

  Σκαρόνι της ΕΝΙ
  Ερωτηση
  Per attenuare la dipendenza europea dalla Russia, gli Usa sostengono il Nabucco che dovrebbe essere alimentato con gas azero, iracheno e iraniano...

  Απάντηση
  «Non mi occupo di questo progetto. Il tema, per , è sempre quello dell'approvvigionamento del gas, fondamenta- le quando si costruisce una pipeline. Noto che tra i firmatari non c'era nessun paese produttore».

 3. Edo avatar
  Edo 24/10/2009 19:07:00

  Quali prezzi prevede?

  «Eni ragiona sul barile a 70 dollari per i prossimi 2-3 anni e su un prezzo basso del gas ancora per qualche anno».

 4. Edo avatar
  Edo 24/10/2009 19:08:32

  Corriere della Sera di venerdì 23 ottobre 2009, pagina 9
  Intervista a Paolo Scaroni - Scaroni: l'Eni non preoccupa l'America - Scaroni: c'è piena sintonia con i russi L'America? Ha capito le nostre scelte

  http://rassegnastampa.mef.gov.it/mefeconomica/View.aspx?ID=2009102314016233-2

 5. Orestios avatar
  Orestios 24/10/2009 21:43:00

  Αν είναι εκτός η Βουλγαρία τότε λογικά ο αγωγός θα περάσει από τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο. θα αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να προβάλει σαν δικαιολογία το περιβάλλον αντί να εκμεταλευτεί την ευκαιρία αυτή και να ζητήσει αέριο για περιοχές που πλήτονται από χαμηλές θερμοκρασίες όταν η νότια χώρα έχει καλές καιρικές συνθήκες? Θα δείξει ενδιαφέρον για τον λαό της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου ενώ παράλληλα θα ενισχύση την χώρα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.