#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/11/2012 20:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκταμίευση των χρημάτων και μείωση του χρέους κατά 45 δις συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Εκταμίευση των χρημάτων και συμφωνία ώστε να μειωθεί το χρέος άλλα 45 δις ευρώ χωρίς να γίνει το κούρεμα στο δημόσιο τομέα


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα. H τηλεδιάσκεψη ήταν τεχνικής φύσεως, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία για το Eurogroup της Δευτέρας.  Ωστόσο,  όπως επισημαίνει το Bloomberg,  οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών  βρίσκονται σε ανάλογο αδιέξοδο με αυτό που βρέθηκαν οι 27 αρχηγοί κρατών της Ευρώπης κατά την διάρκεια της Συνόδου  Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν, ότι τέθηκαν επί τάπητος  όλες οι εναλλακτικές προτάσεις που εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, ώστε να καμφθεί  η απαίτηση του ΔΝΤ για το νέο  κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις αναφέρονται στη μύωση των επιτοκίων στα κρατικά δάνεια, την άτοκη περίοδο για την πληρωμή των χρεών, την επιστροφή κερδών από την  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την επαναγορά κρατικών ομολόγων σε μειωμένες τιμές, καθώς και τη νέα επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων.

Κατά τα άλλα, όποιος καεί με το χυλό φυσάει και το γιαούρτι, λέει ο σοφός λαός, γι’ αυτό κι εμείς δε μπορούμε παρά να είμαστε προσεκτικοί ότι λέμε ότι υπάρχει αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας.

Από το υπουργείο Οικονομικών δε θέλησαν να διαρρεύσουν απολύτως τίποτε διότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και το μόνο που ειπώθηκε ήταν ότι «αν δεν ήμασταν κοντά σε συμφωνία θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα». Και πράγματι έτσι είναι: Αν ούτε δυο ημέρες πριν από το Eurogroup δεν υπήρχε μεγάλη πρόοδος τότε καλύτερα να μην έκανε τον κόπο ο Στουρνάρας να πάει στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του antinews και με την επιφύλαξη ότι οι Ευρωπαίοι, και ειδικά οι Γερμανοί είναι απρόβλεπτοι, η Ελλάδα είναι κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 44 δις ευρώ και μάλιστα σε μία δόση κι όχι σε πολλές, όπως ειπώθηκε τελευταία. Τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών θα πάρουν οριστική απόφαση για να δοθεί στη χώρα μας ολόκληρη η δόση και χωρίς να υπάρξουν καθυστερήσεις. Αυτή είναι η μία πληροφορία που έχουμε κι αν και την έχουμε ξαναγράψει, φαίνεται ότι τώρα είναι πιο κοντά από ποτέ. Εκτός κι συμβεί κάποιο... ατύχημα, ή ο Σόιμπλε έχει άλλα στο μυαλό του.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, είναι ότι στην τηλεδιάσκεψη φαίνεται να υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία για έμμεσο «κούρεμα» ενός ποσού της τάξης των 45 δις ευρώ, πέραν την δόσης που θα δοθεί σε ρευστό και άμεσα.

Δηλαδή οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκταμίευση των χρημάτων και για συμφωνία ώστε να μειωθεί το χρέος άλλα 45 δις ευρώ χωρίς να γίνει το κούρεμα στο δημόσιο τομέα, τουλάχιστον προς το παρόν. Αν γίνει στο μέλλον αυτό είναι στο χέρι των Γερμανών που παίζουν και τα προεκλογικά τους παιχνίδια.

Ωστόσο, το μείγμα των μέτρων για τη μείωση του χρέους κατά 45 δις ευρώ θα είναι το αντικείμενο της συνεδρίασης των υπουργών τη Δευτέρα. Πολύ πιθανό τα μέτρα αυτά να είναι το δεκαετές «πάγωμα» πληρωμής των τόκων ή ακόμη και η μείωση των επιτοκίων από τις 150 μονάδες βάσης στις 40 ή τις 60 μονάδες βάσης. Αυτό δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε, ωστόσο, ακόμη και το ευνοϊκό σενάριο των 44+45 δις ευρώ θα κριθεί από τις διαθέσεις των Γερμανών τη Δευτέρα. Να θυμίσουμε μόνο ότι ο Σόιμπλε την προηγούμενη του Eurogroup στη μυστική συνάντηση του Παρισιού είναι προτείνει κούρεμα του ελληνικού χρέους και ένα 24ωρο μετά το πήρε πίσω.

Γι’ αυτό, λοιπόν, με κάθε επιφύλαξη καταγράφουμε τις πληροφορίες που υπάρχουν. Το καλό σενάριο της εκταμίευσης της δόσης των 44 δις και της μείωσης του χρέους σχεδόν άλλα τόσα είναι ένα ενδεχόμενο. Το άλλο είναι η αποσύνδεση της δόσης από τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και το τρίτο είναι ένα νέο ναυάγιο εξαιτίας της σύγκρουσης Σόιμπλε με Λαγκάρντ. Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο τρίτο σενάριο και να επιβεβαιωθούμε για τα 44+45 δις ευρώ.

Δευτέρα… κοντή γιορτή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dikefalosaitos avatar
  dikefalosaitos 24/11/2012 21:36:55

  Οι Αμερικανοί είναι πλεον, αφού πέρασαν τις εκλογές, αποφασισμένοι να λυθεί το πρόβλημα του οικοπέδου τους. Οι Γερμανοί θα καταλάβουν ότι είναι μεν μία μεγάλη χώρα, άλλα με την Αμερική δεν μπορεί να τα βάλει. Το αποτέλεσμα θα είναι το αναμενόμενο.

 2. aris. aold avatar
  aris. aold 24/11/2012 22:16:06

  Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν έχει παραγωγικό μοντέλο.

  Τα πάντα στηρίζονταν στην κατανάλωση με δάνεια και κάρτες, και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που είναι η μεγάλη μάζα του εργατικού δυναμικού της χώρας.

  Τα δάνεια τελείωσαν οι μισθοί των ΔΥ βούλιαξαν με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να πάρει τον κατήφορο.

  Παραγωγή δεν στήνεις από την μια μέρα στην άλλη.

  Αρα συνέχεια θα είμαστε ελλειματικοί που σημαίνει ότι συνέχεια θα χρειαζόμαστε βοήθεια την οποία οι άλλοι δεν είναι διατεθιμένοι να μας δίνουν στο διηνεκές.

  Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

  Η δόση θα ρίξει χρήμα στην αγορά που το χρειάζεται αλλά το Μάρτιο θα είμαστε πάλι στα ίδια.

 3. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 24/11/2012 23:40:28

  Φοβάμαι ότι μετά την πολύμηνη αγωνία "πήραμε την δόση, δεν πήραμε την δόση", "κουρέψαμε το χρέος, χτενίσαμε το χρέος" κλπ., θα υπάρξει μία ανακούφιση από την Τρίτη. Ανησυχώ ότι αυτή η ανακούφιση θα φέρει έναν εφησυχασμό, τον οποίο τον θεωρώ ολέθριο. Τα δύσκολα είναι μπροστά, τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, δεν έχουν "βγει" ακόμα στην αγορά, και αν εφησυχάσουμε, τότε το χρέος θα γίνει 120% του ΑΕΠ, το 3020 ! Δεν βλέπω πουθενά να υπάρχει μία "κουλτούρα" που να λέει, "παιδιά, Έλληνες, σκύψτε το κεφάλι, σηκώστε τα μανίκια και βάζουμε μπροστά τις μηχανές". Βλέπω από Τρίτη μία επανάπαυση, μία νοοτροπία που λέει, "πάλι τους τα πήραμε και έχει ο Θεός...". Ανησυχώ...

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 24/11/2012 23:45:36

  Μακάρι να επαληθευτούν οι πληροφορίες σας. Μακάρι. Θα πρόκειται για την πρώτη θετική εξέλιξη στην ελληνική κρίση χρέους από τότε που ο Παπανδρέου μας έβαλε τεχνητά σε αυτή την περιπέτεια.

  Η εξέλιξη θα είναι πολλαπλά καλή, για πολλούς λόγους.

  Πρώτον, θα πληρωθεί ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα με τη δόση και τα χρήματα αυτά θα κάνουν έναν τεράστιο κύκλο, αφού ο ιδιωτικός τομέας θα πληρώσει άλλες υποχρειώσεις με αυτά, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια σε τράπεζες, οφειλές σε άλλους ιδιώτες. Τα χρέη του κράτους στον ιδιωτικό τομέα και πρέπει να το υπογραμμίσουμε αυτό είναι ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΑ στο έλλειμμα (με την εξαίρεση των επιστροφών ΦΠΑ) και δεν θα επηρεάσουν τα καλά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας προς το χειρότερο.

  Εκ των θετικών από την πληρωμή των χρεών του ιδιωτικού τομέα είναι περιττό να τονιστεί η ωφέλεια για τα δημόσια οικονομικά μας που θα προέλθει από την πληρωμή φόρων κλπ. Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Κάθε δάνειο που θα εξοφλείται σε τράπεζα θα μειώνει επισφάλειες, θα αυξάνει τη ρευστότητα για τις τράπεζες και θα τους δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουν εκ νέου, έστω και διστακτικά, κάποια νέα δάνεια. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης - έστω και όχι βραχυπρόθεσμα - και θα μειώσει τους κινδύνους αφελληνισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ο Σαμαράς ασφαλώς και γνωρίζει τη σημασία που έχει να μην αφελληνισθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και γνωρίζει ότι και η στήριξη που έλαβε από τη διαπλοκή έχει ως μεγάλο στοίχημα (για τη διαπλοκή) τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος. Η mega-δόση λοιπόν δεν θα φέρει μόνον την ανακεφαλαιοποίηση (που η ίδια είναι προάγγελος αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος), αλλά και τη δυνατότητα να χρειαστεί μελλοντικά λιγότερη ανακεφαλαιοποίηση και, ταυτόχρονα, λιγότερα κεφάλαια στο μέλλον για να παραμείνουν ελληνικές οι τράπεζες και να μην δούμε ένα ωραίο πρωί χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε τη Deutsche Bank ή την Citigroup κύριους μετόχους της (συγχωνευμένης με τη Eurobank!) Εθνικής. Το σενάριο του μη αφελληνισμού των τραπεζών δεν είναι εύκολο, είναι σχεδόν αδύνατον αυτή τη στιγμή να υλοποιηθεί (για τον επιπλέον λόγο ότι η εγχώρια διαπλοκή δεν φαίνεται να έχει ακριβές σχέδιο για το πώς θα το αποφύγει), αλλά με τη mega-δόση θα γίνει ένα βήμα.

  Δεύτερο που θα συμβεί: Το ευρώ θα πάρει τα πάνω του και μαζί με το ευρώ θα πάρουν τα κάτω τους οι τιμές του πετρελαίου, που εκφράζονται σε δολάρια. Μαζί το ευρώ θα πάρουν τα κάτω τους τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, άρα και των ιταλικών και των ισπανικών. Λιγότερες "διασώσεις", λιγότερη κρίση για την Ευρώπη, περισσότερη ανάπτυξη, πολλά βήματα κοντύτερα στην επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης χωρίς να αναγκαστούμε να δούμε τη Γερμανία θεσμική επικυρίαρχο όλης της Ευρώπης.

  Τρίτο που θα συμβεί: Προϋποθέτοντας ως δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφύγει τον ειδικό λογαριασμό, θα έχουμε για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνικής κρίσης και το Μνημόνιο, τη δημιουργία "προηγουμένου" που θα δίνει αυτονομία της ελληνικής κυβέρνησης με τα χρήματα που παίρνει από τα πακέτα. Το προηγούμενο αυτό το κερδίσαμε με αίμα, με τα αιματηρά μέτρα αυτού εδώ του Νοεμβρίου και θα αποδειχθεί υπέρ-πολύτιμο για τη χώρα, αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά από την κυβέρνηση. Εδώ νομίζω ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται επιδέξια τις διαφορές Γερμανίας-ΔΝΤ, ώστε να εξαναγκάσει τη Γερμανία σε στρατηγικού (για τη χώρα μας) χαρακτήρα τακτικές (για την ίδια τη Γερμανία) υποχωρήσεις, με τις οποίες η Ελλάδα, τασσόμενη με το ΔΝΤ για την περίπτωση που δεν υποχωρήσει η Γερμανία, δίνει στη Γερμανία τελικά αυτό που θέλει: να μην γίνει κούρεμα στα δάνεια των κρατών της Ευρωζώνης. Έτσι η Γερμανία αναγκάζεται να παραχωρήσει κάποια ελευθερία στην Ελλάδα, για να προστατέψει τα δικά της συμφέροντα. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης που παραχωρεί κάτι ζωτικό η Γερμανία στην Ελλάδα.

  Τέταρτον και κυριότερο, όσο και αν οι περισσότεροι ίσως διαφωνούν: ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ. Όσο και αν οι περισσότεροι, σχεδόν όλοι στην Ελλάδα αναμασούσαν την καραμέλα ότι "δεν είναι εφικτή η βιωσιμότητα του χρέους χωρίς κούρεμα των δανείων του δημόσιου τομέα", ξεχνούσαν ότι η Γερμανία ΠΟΤΕ δεν θα έδινε κάτι τέτοιο, αν δεν της δίναμε παράλληλα και επίσημα τα κλειδιά της χώρας στα χέρια της. Όπως και το κούρεμα των δανείων του ιδιωτικού τομέα αποδείχθηκε καταστροφικό για την Ελλάδα, έτσι και το κούρεμα των δανείων του δημόσιου τομέα θα αποδεικνυόταν ακόμη πιο καταστροφικό. Αν αυτό αποφευχθεί, θα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα.

  Πέμπτον: Οι τρόποι μείωσης του χρέους που επιλέγονται (ιδίως η μείωση επιτοκίων) έχουν θετικές επιπτώσεις όχι μόνον στο χρέος, αλλά και στο έλλειμμα της Ελλάδας. Είναι τελείως διαφορετικό να εμφανιστεί π.χ. η Ελλάδα αύριο με χρέος μειωμένο π.χ. κατά 40%, αλλά να εξακολουθήσει να έχει έλλειμμα π.χ. 5% και τελείως διαφορετικό να εμφανιστεί με χρέος μειωμένο π.χ. κατά 20%, αλλά με έλλειμμα π.χ. 3,2%. Στη δεύτερη περίπτωση δημιουργείται εντελώς διαφορετική δυναμική μείωσης του χρέους και εξυγίανσης των οικονομικών της χώρας, σε βλέπουν διαφορετικά οι αγορές. Ό,τι και να λέει το ΔΝΤ, το σημαντικό δεν είναι το χρέος, το σημαντικό είναι το έλλειμμα. Αυτό είναι που δίνει τη δυναμική μείωσης ή αύξησης του χρέους, αυτό είναι που δημιουργεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους, αυτό είναι που κάνει το χρέος βιώσιμο, εάν καθιστά δυνατή την αποπληρωμή τόκων ακόμη και ενός πολύ μεγάλου ποσοστού χρέους. Με τη λύση δηλαδή που επιλέγεται, το χρέος μας γίνεται πολύ πιο ουσιαστικά βιώσιμο, από ό,τι με τη λύση που πρότεινε το ΔΝΤ δήθεν για τη βιωσιμότητα, στην πραγματικότητα όμως για να συντηρήσει την κρίση στην ευρωζώνη.

  Έκτον: Αν τυχόν και πάρει η Ελλάδα τη mega-δόση, διατηρεί τη δυνατότητα να ζητήσει να πάνε πιο πίσω οι "ιδιωτικοποιήσεις" (το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία), με τη λογική ότι θα πάρει πολύ λίγα χρήματα σήμερα. Μέχρι να μπορεί να πάρει περισσότερα χρήματα η Ελλάδα, η κρίση θα έχει ξεπεραστεί και ίσως τότε να μπορέσει η Ελλάδα να τις αποφύγει κιόλας. Θα είναι πολύ κρίμα, θα είναι έγκλημα να περάσουν όλες οι υποδομές στα χέρια Ελλήνων διαπλεκόμενων και ξένων νταβατζήδων. Θα νοσταλγούμε τις εποχές που ο νταβατζής ήταν ο ντόπιος συνδικαλιστής. Η λύση δεν είναι η αλλαγή νταβατζή, η λύση είναι η απαλλαγή από νταβατζήδες.

  Έβδομον: Η mega-δόση θα λύσει πολιτικά τα χέρια του Σαμαρά, που θα πάρει βαθιά ανάσα στο εσωτερικό και θα ισχυροποιήσει τη θέση του, τόσο από μόνη της, όσο και με όλα τα θετικά που συμβούν με αυτήν. Θα αποδομηθεί η απατεωνίστικη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχει αρχίσει να αναδεικνύει τη συστημικότητα της πρότασής του και την αδυναμία ρεαλιστικής εναλλακτικής. Προσωπικά θα προτιμούσα εξαρχής μια πολιτική έντιμης και κυρίαρχης χρεωκοπίας της Ελλάδας ΑΝ ήταν πράγματι απαραίτητη, ακόμη και μέσα στο 2012 θα την προτιμούσα, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνει προς μια τέτοια πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει προς μια πολιτική υλοποίησης αριστερών ιδεοληψιών, που τελικά θα γυρίσει σε άτακτη υπεράσπιση των απαιτήσεων των εντόπιων νταβατζήδων, για τον πολύ απλό λόγο ότι θα διαπιστώσει έντρομος σε διάστημα ημερών, το πολύ εβδομάδων, ότι δεν έχει υλοποιήσιμη εναλλακτική. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει υλοποιήσιμη εναλλακτική, λέω ότι δεν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σαμαράς είναι σαφώς προτιμότερος, διότι βλέπουμε ότι σε διάστημα ολίγων μηνών έχει κάνει πράγματα. Δεν είναι ούτε το υποχείριο Παπαδήμος, ούτε βέβαια ο προδότης ΓΑΠ. Μακάρι να μην είχε ψηφίσει το PSI και να μην είχε μπει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά τέλος πάντων, ας πάνε καλά τα πράγματα από εδώ και πέρα και ας μην είμαστε αχάριστοι, αν μπορέσει να μας βγάλει από τον σάπιο δρόμο του Μνημονίου, έστω και ακολουθώντας τον, εδώ είμαστε, όλοι θα το αναγνωρίσουμε.

  Εξακολουθώ να παραμένω συγκρατημένα απαισιόδοξος ότι θα ληφθεί η απόφαση που "είναι κοντά", σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ώστε να επέλθουν όλα αυτά τα θετικά. Δεν πιστεύω ότι θα υποχωρήσει τόσο εύκολα το ΔΝΤ. Και θα ήθελα να συμπληρώσω ότι δεν είναι μόνον οι Γερμανοί απρόβλεπτοι, είναι και το ΔΝΤ, σε αυτή την υπαρξιακή για το δολάριο κόντρα. Ας ελπίσουμε να έχουν οι Αμερικανοί Plan B για να προστατέψουν το διεθνή ρόλο το δολαρίου και να μην περιμένουν να τα πετύχουν όλα από την ελληνική κρίση. Ας ελπίσουμε δηλαδή να πάρουν απόφαση να μην χρησιμοποιήσουν άλλο την Ελλάδα για να συντηρήσουν την προστασία του δολαρίου, μια Ελλάδα που βγαίνει από την κρίση με το αίμα των Ελλήνων.

  Ο Θεός είναι μεγάλος, ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά.

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 24/11/2012 23:50:20

  Δεν συμφωνώ. Παραγωγή υπάρχει, αλλά είναι παραγκωνισμένη. Ο Έλληνας έλεγε, για να βγάλω λεφτά, θα γίνω αεριτζής, δεν χρειάζεται να δουλέψω. Τώρα που θα χρειάζεται να δουλέψει για να βγάλει λεφτά, θα δουλέψει. Η υπάρχουσα παραγωγή (διότι υπάρχει κάποια) θα επεκταθεί. Ο κόσμος θα φύγει για την επαρχία, ήδη φεύγει, θα δουλέψει εκεί που πρέπει για να μπορέσει να ζήσει και είμαι βέβαιος ότι σταδιακά θα αλλάξουν οι συνήθειες.

  Το χρήμα που θα πέσει στην αγορά δεν θα εξαφανιστεί, θα ανακυκλωθεί. Θα χαθεί χρήμα από τα νέα μέτρα, αλλά αν το κράτος εξακολουθήσει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του, τότε δεν θα ξαναέχουμε τα φαινόμενα του ντόμινο έλλειψης ρευστότητας που δημιουργούσε κάθε αθέτηση υποχρεώσεων του κράτους. Για να γίνει αυτό, το παν είναι να έρχονται στην ώρα τους οι επόμενες δόσεις των δανείων, ώστε να μην αναγκάζεται η κυβέρνηση κάθε φορά να "φεσώνει" τον ιδιωτικό τομέα για να εξοφλεί ομόλογα (διότι αυτό γινόταν και γι' αυτό στέρευε το χρήμα από την αγορά).

 6. firiki2010 avatar
  firiki2010 25/11/2012 00:08:07

  H λύση για την οποία μιλούν οι πληροφορίες σας για μια ελάφρυνση του χρέους χωρίς OSI μου φαίνεται μάλλον λογική τη στιγμή που η χώρα συνεχίζει να δημιουργεί ελλείμματα. "Στην παρούσα φάση δεν σου χαρίζω χρέος , αλλά σε διευκολύνω να το εξοφλήσεις. Αργότερα ...βλέπουμε" Ακούγεται λογικό αφού είναι προφανές ότι βαδίζουμε σε terra incognita και προβλέψεις και σχεδιασμοί σε βάθος χρόνου είναι δύσκολο να γίνουν (εδώ αποτυγχάνουν προβλέψεις και σχεδιασμοί σε βάθος εξαμήνου). Και βεβαίως ας μν ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι ενοχλητικοί και φορολογούμενοι ψηφοφόροι και τα κοινοβούλια των άλλων κρατών. Ποια θα ήταν η αντίδραση τους σε νέο κούρεμα ένα χρόνο μετά το προηγούμενο;;; Α , ναι! Μην το ξεχάσουμε κι αυτό :Οι αποφάσεις για την Ελλάδα ως ένα βαθμό λειτουργούν ως "δεδικασμένο" για τους ... επόμενους. Δεν είναι λίγοι και είναι ... μεγάλοι.
  Λίγα περισσότερα έγραφα στις 16/11 στο firiki2010 "Η αβίωτη συμβίωση με ένα μη βιώσιμο χρέος"

 7. Κάποιος avatar
  Κάποιος 25/11/2012 00:47:18

  Εγώ πάντως κάπου διάβασα για καινούργια αναβολή και "οριστική" απόφαση σε νέα συνεδρίαση στις 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.