#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/06/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκρηκτικό μίγμα ύφεσης, ανεργίας, κατάλυσης του κοινωνικού κράτοςΈνα εκρηκτικό μείγμα απειλεί να τινάξει στον αέρα αφενός την οικονομία και αφετέρου την κοινωνική συνοχή. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει καταφέρει μέσα σε λίγους μήνες να φέρει τα πάνω – κάτω και δημιουργεί ένα νέο τοπίο, μαύρο και χωρίς καμιά προοπτική. Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε μια κατάσταση ανάλογη μ' αυτή στη Λετονία ή την Ουγγαρία και την Αργεντινή, όπου δηλαδή το ΔΝΤ έβαλε πόδι και η κυβέρνηση υποτάχθηκε στις ορέξεις της.

Τρία είναι τα στοιχεία της διαλυτικής πολιτικής: Ύφεση, ανεργία, κατάλυση του κοινωνικού κράτος. Και στα τρία η κυβέρνηση έχει βάλει το χέρι της.

Πάνω από 11% η ανεργία, ιστορικό ρεκόρ που δείχνει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία.

Φυσικά η ανεργία είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, της αρνητική ανάπτυξης όπου τίποτε δεν γίνεται, επενδύσεις δεν υπάρχουν και έργα δεν υφίστανται. Που θα βρουν επομένως δουλειά οι χιλιάδες άνεργοι και που θα απορροφηθούν οι χιλιάδες άλλοι που θα χάσουν την εργασία τους επόμενους μήνες;

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται η κυβέρνηση να διαλύσει όποιες κατακτήσεις υπήρχαν σε κοινωνικό επίπεδο. Ανεξέλεγκτες απολύσεις, κατά πολύ φθηνότερες ,και φυσικά ημερομίσθια πείνας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Και φανταστείτε ότι όλοι αυτοί που θα παίρνουν τόσο χαμηλούς μισθούς πόσα χρόνια θα χρειαστούν ώστε να φτάσουν σε ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα για όσους βγαίνουν από τον εργασιακό βίο. Όλα αλλάζουν, τα όρια καταλύονται, οι συντάξεις μειώνονται, δεν υπολογίζει κανείς γυναίκες ή βαρέα και ανθυγιεινά.

Κι αν η κυβέρνηση επικαλείται ότι κι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν πάρει τέτοια μέτρα καλό θα είναι να ρίξει μια ματιά στα κοινωνικά δίχτυα προστασίας που έχουν αυτές. Τότε θα καταλάβει πόσο μεγάλος λάθος έχει κάνει να απογοητεύσει τον κόσμο, και φυσικά θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Αυτή που δεν πρέπει να το πληρώσει είναι η χώρα η οποία θα αναγκαστεί να υποστεί μια κοινωνική έκρηξη εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τρόικα (με χθεσινές δηλώσεις των ελεγκτών) δείχνουν να φοβούνται την κοινωνική αναταραχή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/06/2010 08:16:25

  Βάλε και την διάλυση του παραγωγικού ιστού... Σε λίγο, και η ντομάτα θα έρχεται από Αίγυπτο και Τουρκία, μόνο που δεν θα έχουμε γρόσια να την εισάγουμε.

 2. tiramola avatar
  tiramola 18/06/2010 09:15:30

  Ότι έχει να κάνει με τις βιοτικές μας ανάγκες και όχι μόνο, μπορεί να παραχθεί στη χώρα μας.
  Απέναντι στην κυβερνητική λαίλαπα της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων για δημιουργία δήθεν επενδυτικού κλίματος, η απάντηση είναι η αυτοοργάνωση των τοπικών κοινωνιών.
  Προς το παρόν η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι αρακτή στα καφέ όπου με 1,5 ευρώ το εσπρέσο "διαλογίζεται" επί ώρες για την επόμενη μέρα ελπίζοντας σε ένα θαύμα...
  Η διάλυση της κοινωνικής συνοχής άρα και της συλλογικής προσπάθειας, έχει επιτευχθεί εδώ και αρκετά χρόνια με τη βοήθεια ή την αφασία των ίδιων των πολιτών.
  Αυτοί που θα βγουν μπροστά τις δύσκολες μέρες που έρχονται θα είναι οι "γραφικοί" του παρελθόντος.

  • ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
   ΓΙΩΡΓΟΣ @ tiramola 18/06/2010 14:34:39

   τιραμόλα πιπέρι στο στόμα ,τι είναι αυτά που γράφεις,διάβασα καλά (κυβερνητική λαιλαπα),καλώς ήρθες αγόρι μου, σου πήρε κάποιούς μήνες να καταλάβεις τι κυβέρνηση ψήφισες

   • tiramola avatar
    tiramola @ ΓΙΩΡΓΟΣ 18/06/2010 14:37:26

    πάλι καλά δε λες..
    Κάποιοι άλλοι ούτε μετα την παρέλευση 5ετίας δεν παίρνουν χαμπάρι...

 3. Pankalos avatar
  Pankalos 18/06/2010 09:31:39

  Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού κάθεται και εργάζεται σα μ@λ@κ@ς, μέσα στο λιοπύρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Και αν δεν εργάζεται, γυρνάει γύρω γύρω να βρει καμμιά θεσούλα έστω και σε δουλειά του ποδαριού (χωρίς μετρό μάλιστα, γιατί κάποια ζώα θέλουν να συνεχίσουν να κάθονται αμειβόμενοι). Αυτοί που πίνουν τον εσπρέσο με 1,5 ευρώ και διαλογίζονται μάλλον στο Μιλάνο είναι παρά στην Αθήνα, εκτός κι αν το καφενείο του χωριού σου αγαπητέ σερβίρει και εσπρέσο...

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/06/2010 09:39:21

  με την βοήθεια των πολιτών;

  Λαίλαπα Αρσένη
  Συνδικαλιστικό κίνημα
  ΚΤΔΕΠ. καλαμπόκια, Τσοβόλα δώστα όλα, Κοσκωτάς
  Οι υπερήφανες προμήθειες από τα μιράζ στον Τσοχατζό
  Η Ζήμενς και οι σαμπάνιες
  Όλα για την Κρουπ και Φεροστάαλ, λέγε με Σημίτη
  Επιδότηση για καταστροφή καϊκιών και αμπελιών

  Ξύπνα, σου έχουν κόψει τα πόδια και τα χέρια, και δεν έχεις τίποτα. Αρλούμπες μόνο, και το ξαναγράψιμο της ιστορίας και οι ελεημοσύνες από τους δοσίλογους δεν θα ταϊσει τα παιδιά σου.

  • tiramola avatar
   tiramola @ archaeopteryx 18/06/2010 10:21:52

   Και λίγα έγραψες, αν προσθέσεις και τα γαλάζια δεν σου φτάνει όλη η μέρα.
   Τα καλαμπόκια, ο Κοσκωτάς, η Ζήμενς κλπ, είναι αποτέλεσμα του οικονομικού μοντέλου "ανάπτυξης" και το κόστος της διαφθοράς που προκύπτει από τον δήθεν "υγιή" ανταγωνισμό είναι χρήμα που μεταφέρεται από τον απλό λαό στις τσέπες των διεφθαρμένων πολιτικών και των φίλων τους επιχειρηματιών.
   Τα κόμματα των "επιχειρηματιών" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αφού βούλιαξαν την Ελλάδα με τις επιλογές τους και την ανικανότητά τους κάνουν λόγο τώρα για "ανάπτυξη".
   Πότε έφεραν ανάπτυξη οι επιχειρηματίες σε αυτή τη χώρα για την φέρουν τώρα?
   Ένας ολόκληρος λαός περιμένει τους "επενδυτές" που βάζουν τους δικούς τους κανόνες για το που και πότε θα επενδύσουν με την βοήθεια που τους παρέχουν οι προδότες πολιτικοί εκπρόσωποί του αλλά και του καπιταλιστικού νεοφιλελεύθερου συστήματος που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.
   Πας ένα στοίχημα ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα περιγράψει τον Γιωτόπουλο, τον Κουφοντίνα ίσως και τον Μαζιώτη σαν τους πρώτους αγωνιστές που επιχείρησαν δια της βίας την ανατροπή του άθλιου μοντέλου που μας έχει δέσει χειροπόδαρα?
   Εγώ είμαι σχεδόν βέβαιος.

  • man8os avatar
   man8os @ archaeopteryx 18/06/2010 11:05:32

   Τιραμολα,
   Εισαι και εσυ στην αδιευκρινιστη ψηφο?
   Πλεον υποστηριζεις τον κανενα?

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ archaeopteryx 18/06/2010 11:40:33

   Η 17Ν αρχισε τη δραση της εναντιον μιας Ελλαδος με πληρη απασχοληση που ειχε πετυχει το οικονομικο θαυμα της απογειωσης μεταπολεμικα με ρυθμους αναπτυξης τους δευτερους στον κοσμο μετα την Ιαπωνια.
   Ηταν αναποσπαστο τμημα (ως ακροαριστερος ενοπλος βραχιονας) του μεταπολιτευτικου σκηνικου καταστροφης.
   Το τι θα γραψει ο ιστορικος του μελλοντος ειναι αγνωστον.
   Εκεινο που λενε οι παροντες ειναι οτι στα τελη του 20ου αιωνα ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΧΩΡΑ,η Ελλαδα, ειχε την ταση να παει "αριστερα" τη στιγμη που ολες οι αλλες πηγαιναν στην αντιθεη κατευθυνση και κατεληξε εκει που της αξιζε.
   Οταν η Βουλγαρια και η Ρουμανια θα υιοθετησουν το ευρω και η Ελλαδα εκδιωχθει θα δουμε τι θα γραψει η ιστορια.

 5. Νίκος avatar
  Νίκος 18/06/2010 10:10:05

  Αρχαιε, οι "τιραμολες" του χωρου Ελλαδα ειναι εξασφαλισμενοι νομιζω. Σε πληροφορω οτι οι πρασινες καρτες εχουν ηδη ετοιμαστει για τους αμεσα συνδεδεμενους με την αγια πρεσβεια.

 6. rs avatar
  rs 18/06/2010 10:31:31

  Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστώ το ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές του, τις σημερινές και πολύ περισσότερο τις παλιότερες.
  Είναι όμως απορίας άξιο, πώς παραβλέπετε τις χονδροειδέστατες ευθύνες της ΝΔ, η οποία, για πολλούς σχολιαστές, προφανώς δεν.... υπήρξε.

 7. anonymos avatar
  anonymos 18/06/2010 10:50:26

  Δεν ξέρω για τους άλλους αλλά καθόλου δεν παραβλέπω τις ευθύνες του συστήματος Καραμανλή. Αλλα πώς να το κάνουμε ο Γιωργάκης κυβερνάει τώρα (λέμε τώρα)

 8. gEO75 avatar
  gEO75 18/06/2010 11:28:11

  Αν στη θέση ΓΑΠ βάλουμε τον Βλαντιμίρ, στη θέση του ΣΑΜαρά τον Εστραγκόν και τις καλύτερες μέρες τις ονομάσουμε "Γκοντό" μέσα σε 1,5 ώρα θεατρικής υπερβατικότητας έχουμε μια πλήρη ανάλυση των ημερών μας.....
  Αν δε αντικαταστάσουμε ΓΑΠ με ΠΑΣΟΚ και ΣΑΜ με ΝΔ, η ιστορία της μεταπολίτευσης ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας.

 9. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 18/06/2010 11:51:59

  Μα, κι εδώ έχουμε κοινωνικό δίχτυ προστασίας, "σκανδαλώδες" μάλιστα! Κάτι τέτοιο δεν αφήνει να εννοηθεί ο φαλακρός "ιεροκήρυκας του νεοφιλελευθερισμού" κάθε βράδυ στο αλαφουζοκάναλο;

 10. Ογραφικός avatar
  Ογραφικός 18/06/2010 11:59:36

  Αγαπητέ Pankalos και archaeopteryx,

  Κάνε μια βόλτα από Μοναστηράκι, Θησείο, Κολωνάκι, σε εργάσιμες μέρες κι ώρες, για ν' ανακαλύψεις ιδίοις όμασι την πραγματικότητα των καφέ και του κόστους του καφέ. Το ότι εσύ ή εγώ δουλεύουμε σαν μ@λ@κες όπως γράφεις δε σημαίνει ότι το κάνουν και οι άλλοι.

  Κι επειδή κι εγώ κατάγομαι από χωριό, γνωρίζω να σας πω ιστορίες που τις χαρακτηρίζω "βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας" όπως π.χ. με τις αχόρταγες χωματερές που εκτός από πορτοκάλια έτρωγαν και πέτρες, όπως π.χ. με τους συνεταιρισμούς που ως δια μαγείας "έπεφταν έξω" ενώ είχαν όλες τις προοπτικές να δημιουργήσουν, όπως π.χ. τους παραγωγούς που λέγανε στον έμπορο "μην πάρεις του διπλανού γιατί έχει βάλει λίπασμα/ράντισμα/ δεν είναι καλά σαν τα δικά μου" (και μετά αναρωτιόμαστε γιατί οι έμποροι στίβουν τους παραγωγούς), όπως π.χ. τα γεμάτα καφενεία και τις φράσεις "Τρελός είσαι; Εγώ να κόψω τα χορτάρια; Θα πάρω Αλβανό!" κι ας θέλει πλέον ο Αλβανός κανονικό μεροκάματο κι όχι όπως κάποτε...! Κι έστω ότι το κράτος σε επιδοτεί για να βγάλεις τη μια καλλιέργεια, και μετά ;;; Το μετά γιατί κανείς δεν το σκέφτεται πριν δεχθεί να βγάλει την καλλιέργεια;!;

  Προδότες του έθνους και της Ελλάδας οι πολιτικοί και πλέον το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας αυτό. Αλλά ας αντιληφθούμε και τις δικές μας ευθύνες. Όπου το κράτος μας γράφει, πρέπει να οργανωνόμαστε μόνοι μας. Μόνο ενωμένοι και συνεργαζόμενοι μπορούμε να κερδίσουμε μια καλύτερη ζωή. Κι αυτό το οφείλουμε στα παιδιά μας και τους εαυτούς μας!

 11. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 18/06/2010 14:42:09

  Στον ΟΣΕ δουλέυεις;...

 12. Uncle Sam avatar
  Uncle Sam 18/06/2010 23:54:22

  Τιραμόλα,
  Are you the real one?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.