16/09/2009 13:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκλογές 2009: Τι περιμένει η αγοράH χρηματιστηριακή αγορά έχει πολλά πράγματα να φοβάται και λίγα να ελπίζει από τις επικείμενες πρόωρες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Οι επενδυτές όχι μόνο φοβούνται το σενάριο της μη αυτοδυναμίας και των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά επίσης δυσπιστούν και για το κατά πόσον το μετεκλογικό περιβάλλον θα είναι καλύτερο από το σημερινό σε περίπτωση διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κρατούν χαμηλούς τόνους, μετέχουν σε placemenets τραπεζών και οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο δεν λένε να υποχωρήσουν, παρά το ράλι που έχουν σημειώσει κατά τους τελευταίους μήνες!

Οι ξένοι θεσμικοί είναι άραγε τόσο ριψοκίνδυνοι ή μήπως γνωρίζουν κάτι καλύτερα από εμάς;

Σχήμα οξύμωρο: από τη μία πλευρά το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν φαίνεται να επηρεάζεται στο παραμικρό από τις εξελίξεις στο μέτωπο των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009 και από την άλλη όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να συζητούν για τις πιθανές επιπτώσεις των εκλογών στις τιμές των ελληνικών μετοχών!

Το Χ.Α., που δεν επηρεάστηκε ολόκληρο το καλοκαίρι από τα καθημερινά σενάρια των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών για πρόωρες εκλογές, έμεινε ανεπηρέαστο ακόμη και κατά τη συνεδρίαση εκείνη όπου όλοι γνώριζαν την πρόθεση του κ. Καραμανλή για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Στην αμέσως επόμενη υπήρξε πράγματι μεγάλη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε με άνεση και μάλιστα μέσα μόλις σε δύο - τρεις συνεδριάσεις!

Μήπως, άραγε, όλα εκείνα που ξέραμε από την οικονομική θεωρία περί επηρεασμού των χρηματιστηρίων από τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα μιας χώρας έχουν σταματήσει να ισχύουν στις μέρες μας επειδή οι ξένοι θεσμικοί έχουν τον πρώτο λόγο στην κατοχή των τίτλων και στον όγκο των συναλλαγών;

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όλοι στη Σοφοκλέους μιλούν για τις εκλογές «από το πρωί μέχρι το βράδυ» και όλα τα άλλα θέματα (π.χ. συζητήσεις για τις επισφάλειες των τραπεζών, προβλεπόμενη ζήτηση στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, επιχειρηματικές εξελίξεις κ.λπ.) έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Πώς άραγε εξηγείται αυτή η αντίφαση;

Θεωρητικά, και με βάση όσα έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδεχόμενη αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας θα μπορούσε να επηρεάσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε πολλά μέτωπα και σε πολύ σημαντικό βαθμό. Σύμφωνα με αυτά, δεν είναι λίγοι στην αγορά που φοβούνται ότι: 

- Οι ιδιωτικοποιήσεις, αν δεν πρόκειται να σταματήσουν, τουλάχιστον θα τρέξουν με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς. 

- Η φορολογία των επιχειρήσεων και των επενδυτών του χρηματιστηρίου -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- θα αυξηθεί. 

- Το περιβάλλον για τις τράπεζες -του βασικότερου κλάδου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας- θα επιδεινωθεί, καθώς κατά καιρούς έχουν εκφραστεί θέσεις που δεν είναι παράλληλες με τις επιθυμίες των διοικήσεων των τραπεζών. 

- Θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα δράσουν ανασχετικά στη μεσομακροπρόθεσμη κερδοφορία των «κρατικόχαρτων» (π.χ. τιμολόγια, αλλαγές σε business plans κ.λπ.) με ενδεικτικό παράδειγμα αυτό της ΔΕΗ. 

- Η υποχώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το επίπεδο του 3% δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσα από έναν συνδυασμό ήπιας προσαρμογής και χωρίς τη λήψη πολύ επώδυνων μέτρων.

Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Κυριακή 13/9, οπότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται -στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου - να ξεκαθαρίσει και να δώσει πιο πολλές λεπτομέρειες για πολύ περισσότερα πράγματα σχετικά με την οικονομική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει στην περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Ο χαμένος της επόμενης μέραςΟ βασικότερος ωστόσο φόβος των επενδυτών για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι το (πολύ πιθανό) σενάριο της μη εκλογικής αυτοδυναμίας, καθώς είτε θα οδηγηθούμε σε αδύναμα σχήματα κυβερνητικής συνεργασίας είτε -το πιθανότερο- προς μία τουλάχιστον ακόμη εκλογική αναμέτρηση.

Ήδη, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αναμένεται ότι θα πάει προς τα πίσω κάμποσους μήνες την ανάθεση των πρώτων έργων του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΕΣΠΑ) στην κατασκευές και στην πληροφορική, θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και θα επιδράσει γενικότερα ανασταλτικά στην οικονομία.

Επιπλέον, είναι ηλίου φαεινότερον ότι μια «υπηρεσιακή» κυβέρνηση σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τονωθεί με ρευστότητα η αγορά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Ακόμη όμως και αν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα καταφέρει να πάρει την κυβερνητική αυτοδυναμία, στην αγορά επικρατεί η ανησυχία ότι ο νικητής θα είναι ο μεγάλος χαμένος της επόμενης μέρας! Γιατί αν, για παράδειγμα, εκλεγεί αυτοδύναμα η Νέα Δημοκρατία (δεν είναι το πιθανότερο σενάριο), πολλοί φοβούνται ότι τα μέτρα που πρότεινε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν αρκούν ούτε για αστείο και θα κληθεί αναγκαστικά μέσα στους επόμενους κιόλας μήνες να λάβει πολύ χειρότερα...

Και επίσης, στην περίπτωση που εκλεγεί αυτοδύναμα το ΠΑΣΟΚ, τότε αυτό θα κληθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, μαζεύοντας άμεσα τεράστια ελλείμματα και μάλιστα μέσα από μια μάλλον επεκτατική πολιτική!

Το στοίχημα φαντάζει για πολλούς χαμένο από χέρι, καθώς, πρώτον, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα έχει περίοδο χάριτος ούτε μία μέρα και, δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι εξεπλάγη από την τραγική κατάσταση των οικονομικών που παρέλαβε, καθώς όλα αυτά είναι ήδη γνωστά τοις πάσι...
Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝΤο βέβαιο είναι ότι οι επενδυτές (μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών) φαίνεται να έχουν προσθέσει άλλον έναν παράγοντα αβεβαιότητας στην ατζέντα τους: δεν τους έφταναν τα σοβαρά μακροοικονομικά προβλήματα της χώρας και η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα δημόσια οικονομικά (π.χ. φοροδιαφυγή, νοικοκύρεμα κράτους, σκανδαλολογία κ.λπ.), τώρα σ’ όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τόσο το σενάριο των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων όσο και η αντιπολιτευτική φιλολογία, που μάλλον αρνητική είναι για το χρηματιστήριο παρά θετική.

Παρ’ όλα αυτά, πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους. Στις όποιες εκθέσεις τους -ακόμη και για μετοχές που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, όπως της ΔΕΗ και του ΟΤΕ- αναφέρονται στις πιθανές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν από ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή, ωστόσο, ούτε σηκώνουν το θέμα ψηλά, ούτε επίσης αναφέρονται σε αυτό ως μεγάλο κίνδυνο. Ενδεικτικό είναι πως κανένας επενδυτικός οίκος -είτε ελληνικός, είτε ξένος- δεν έχει αλλάξει τη σύστασή του για μία ελληνική μετοχή εξαιτίας του αυξημένου πολιτικού κινδύνου.

Μεγαλύτερη όμως σημασία από τα περιεχόμενα των εκθέσεων παίζει το γεγονός ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών δεν έχει οδηγήσει κάποιους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Οι ξένοι δηλαδή επενδυτές, ακόμη και αν φοβήθηκαν για τον επερχόμενο πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα: πρώτον, δεν εξέφρασαν κάτι τέτοιο, τουλάχιστον με έμφαση και, δεύτερον, δεν άλλαξαν τη στάση τους στο ταμπλό της Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα οι τιμές των ελληνικών μετοχών μάλλον να ανεβαίνουν, παρά να υποχωρούν!

Ειδικότερα για τις τράπεζες, είδαμε με χαρακτηριστική ευκολία άλλες να αντλούν κεφάλαια και μάλιστα με καλούς όρους και άλλες (π.χ. Alpha Bank και Eurobank) να διαθέτουν με άνεση (και έναντι καθόλου ευκαταφρόνητων τιμημάτων) μεγάλα πακέτα μετοχών τους στο εξωτερικό.

Γιατί όμως άραγε οι ξένοι -οι οποίοι συνήθως έχουν και πολύ καλή πληροφόρηση για τα πράγματα που συμβαίνουν ή που πρόκειται να συμβούν στη χώρα μας- αγνοούν τόσο επιδεικτικά τον πολιτικό κίνδυνο; 

- Πιστεύουν άραγε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει λίγο-πολύ την ίδια οικονομική πολιτική με αυτή της Νέας Δημοκρατίας, μην εφαρμόζοντας στην πράξη όλα όσα έχει δεσμευτεί προεκλογικά; 

- Θεωρούν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι περισσότερο ικανό να διαχειριστεί την κρίση, με «ξεκούραστα» στελέχη και μέσα από τα καλύτερα ερείσματα που διαθέτει στα συνδικάτα; Άλλωστε, κατά το παρελθόν, σε πολλές χώρες έχει παρατηρηθεί ότι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις τα έχουν καταφέρει καλύτερα σε περιόδους κρίσεων και μεγάλων ελλειμμάτων. 

- Εκτιμούν ότι η προκήρυξη των εκλογών δεν αποτελεί κακή είδηση αλλά καλή γιατί απλώς θα δοθεί ευκαιρία να λυθεί σύντομα μία εκκρεμότητα που θα μας ταλαιπωρούσε συνεχώς το επόμενο εξάμηνο; 

- Επί του παρόντος τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να λάβουν τις αποφάσεις τους; 

- Μήπως ισχύει ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω;

* Αναδημοσίευση από το 599ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 11-15 Σεπτεμβρίου 2009.

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/540575/Article.aspx

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.